Glastip Juni 2022

Glastip 8. juni 2022 – Glas i Kaffi Klara etc

Chris Lowry ny hyttemester på Glasmuseet Ebeltoft

Glasmuseet Ebeltoft har ansat en ny hyttemester. Det er amerikaneren Chris Lowry (1970-) som siden sit 18 år har arbejdet med glas. Han har i tyve år drevet et glasværksted på Hawaii sammen kollegaen Chris Richards. Hans glas er karakteriseret som abstrakt og med et stærkt og levende samspil mellem farver og mønstre.

Billedserie hentet fra Instagram

Bjørn og Maria i Montan

Galleri Montan på Bredgade 10, København K, viser fra den 10. juni til den 2. juli udstillingen The Shape of Colours med de to glaskunstnere, hyttemester Bjørn Friborg fra Holmegaard Værk, og Maria Bang Espersen som er dansk, men bor og arbejder i Sverige. Der er fernisering på åbningsdagen kl. 16-19.

”Bjørn Friborg er en hybrid. Han er manden der skal genoplive den danske tradition for glas på Holmegaard Værk. Men han er også en af Danmarks bedst bevarede hemmeligheder, mens han internationalt er anerkendt for sin egen glaskunst,” skrev journalist Julie Moestrup for halvandet år siden i dagbladet Børsens tillæg Pleasure. Han kom fra The Glass Factory i Boda Glasbruuk i Sverige, og siden har han ikke bare – og det er stærkt nok – gjort hytten i Fensmark til et tilløbsstykke for andre glaskunstnere som finder inspiration og sparring hos Bjørn og konsorter. Han har også vist sig mere og mere på Danmarkskortet.

Her er Bjørn Friborg repræsenteret af de 60-70 cm høje værker Implosion Blue XIII og Implosion Purple II.

Om Maria Bang Espersen skriver galleriet at hun skaber glaskunst som forstyrrer vores forventninger til den. Hun er interesseret i glassets mange egenskaber og undersøger og eksperimenterer med glasset for at forstå hvad det kan, og hvilke muligheder det rummer. En af de teknikker hun har udviklet, er at få glasset til at fremstå blødt til trods for dets notoriske hårdhed. Ved at trække og folde det som en bolsjemasse – noget der kræver en hel flok hjælpere – får hun glasset tril at ligne fx silke og plastik.

Her er Maria Bang Espersen repræsenteret af de 9-46 cm høje værker Stretched Black Diamond, Little Fold #4 og Bridge in Green

Tredje udstiller i Galleri Montan er snedkerparret Mette Bentzen og Lasse Kristensen fra Egeværk med deres stol Fluid i resin (kunstharpiks) og kobber kendt fra tv-serien Danmarks næste klassiker.

Pia i Kaffi Klara

I Strandgata 2, Ólafsfjörður, Island ligger Kaffi Klara, et spise-, gæste- og udstillingssted som i år vil synliggøre kvinder i kunsten. Fra den 10. juni kl. 17.30 til den 27. juni gælder det glaskunstner Pia Rakel Sverrisdóttir og lerkunstner Hólmfríður Vídalín Arngrímsdóttir.

Øverst Pia Rakel Sverrisdóttir og nederst Hólmfríður Vídalín Arngrímsdóttir.

Britta & Søren og Karen & Ned i Frederikshavn

Frederikshavn Museum holder fra den 11. juni til den 20. august sommerudstillingen HER & NU med glaskunstnerparrene Britta Madsen og Søren Gøtrup, BMSG, fra Støvring og Karen Nyholm og Ned Cantrell fra Ebeltoft. Museet fortæller om de fire glaskunstnere:

Britta Madsen og Søren Gøttrup har siden 1980 haft fælles glasværksted og bopæl i Støvring, Himmerland. Herfra har de betragtet verden – både den helt nære og den globale – og omsat deres iagttagelser og betragtninger til billedbårne udsagn i glas med klare referencer til pop-art: Cigaretpakker, tændstikæsker, LUX sæbe, hotdogs, pistoler, spilkonsoller, racerbiler, frimærker og badges i alle afskygninger er blot en brøkdel af motiverne.

Kaution! Slippery Art – fra Støvring.

Karen Nyholms værker befinder sig i en verden hvor grænsen mellem menneske og natur udviskes. I en verden uden guder, men fuld af mystik. Mellem drøm og virkelighed. Ofte bruger hun sin egen krop som udgangspunkt. På den måde placeres værkerne i forskellige scener i den verden vi lever i lige nu med klimakrise, omstillingsparathed og ligestillingsdebat. Eller i en anden tid/verden med naturromantisme, myter, eventyr og folklore.

Karen Nyholm – selvportræt.

Ned Cantrells arbejde handler i høj grad om sammenstødet mellem høj og lav kultur. De ædle traditioner for blæst glas møder popkulturens banaliteter. Hans kunstneriske produktion er lowbrow (i modsætning til highbrow (intellektuelt og åndsaristokratisk, red.)) med inspiration fra lavkulturelle strømninger: Forbrugerkultur, tegnefilm, graffiti, sjofelheder og tatoveringer funderet på glashåndværket som tradition og som hårdt arbejde.

Ned Cantrell – dukkeengel med dukkebarn.

Lykkeberg igen i Nybro

Så er der igen træf – denne gang sommertræf – i Galleri Nybro, Nybrogade 30 i det centrale København, og også med Marianne Lykkeberg som deltager. Denne gang viser hun nogle koloristiske vinduesmosaikker med lys og abstrakte glasmosaikfugle.

Se Glastip 5. maj. Træffet er fra den 21. juni til den 3. juli. Tjek åbningstid på Nybro-hjemmesiden.

Glasmargueritter til Dronningen


H.M. Dronning Margrethe 2.s første sommertogt i år med Kongeskibet Dannebrog har også fungeret som en forsinket fejring af regentens 50års jubilæum. Den 3.-4. juni gjaldt besøget Aarhus, og på andendagen fik dronningen overrakt en helt særlig buket af sin yndlingsblomst margueritten – i glas. Buketten er fremstillet af den aarhusianske glaskunstner Annie Hjorth og hendes mand og kollega Carsten Drasbæk. Giveren var Aarhus Cityforening, og for overrækkelsen stod tiårige Nola Willensteen Bech som det ses her på et foto fra kongehuset.dk.

Buketten består af ti hvide og fem transparente blå blomster symboliserende hvert tiår af dronningens regentperiode. Hver blomst har to sæt kronblade lagt i to lag i henholdsvis hvid opak og blå transparant Bullseyeglas. Hvert kronblad er udskåret separat og brændt for sig ad flere omgange. I alt er der tale om 240 kronblade. Blomstermidten er lavet lag-på-lag med hånddrysset glaspulver med en gul forside og en grønlig bagside. De færdige blomster er monteret på en aluminiumsstilk. Her tre fotos fra værkstedet af arbejdsprocessen

Aarhus Cityforening har lavet denne lille video hvor direktør Claus Bech præsenterer og interviewer Anni Hjort og Carsten Drasbæk der forklarer lidt yderligere om processen og deres overvejelser.

Annie Hjort og Carsten Drasbæk i foto fra videoen.

Glastip 21. juni 2022 – Hempels Glaspris til Pernille Bülow

Hempels Glaspris 2022 til Pernille Bülow

Hempels Kulturfond har for 35. gang givet Danmarks største glaspris til en betydelig og nyskabende dansk glaskunstner, denne gang til Pernille Bülow fra Bornholm. Ifølge fondets formand Thomas C. Thulstrup modtager Pernille Bülow prisen for sin ”livslange, konstante og konsekvente indsats for udbredelsen af studioglas” og for ”fortsat og kontinuerligt at udvise nysgerrighed og udfordre processer, materialer og teknikker” – herunder hendes arbejde de seneste år med genbrug af affaldsglas.

Prisen udgør 100.000 kroner, og Pernille Bülow kvitterer for den med en særudstilling på Hempel Glasmuseum til næste år. Her ses prismodtageren sammen med Hempel Kulturfonds formand, direktør for Kongernes Samling Thomas C. Thulstrup ved prisoverrækkelsen den 15. juni i fondets lokaler i Amaliegade i København.

Kreativiteten og interessen for formgivning har Pernille Büulow haft fra barnsben hvor hun lavede smykker og skulpturer af forefaldende materialer. Lidenskaben for det varme glas blev grundlagt ved et besøg på Holmegaards Glasværk, og i 1982

blev hun udlært glaspuster fra Orrefors Glasskola i Sverige. Derefter flyttede hun til Bornholm hvor hun først arbejdede på Baltic Sea Glass. Tre år senere forpagtede hun Snogebæk Glashytte, og i 1989 åbnede hun sit eget – glaspusteriet og galleriet Pernille Bülow Glas i Svaneke.

Pernille Bülow har i 1991 og 1997 fået Formland-prisen, først for Chess-serien og siden for soft bowl-skålen. I 2003 etablerede hun en livsstilsbutik i Snogebæk med Bülow Design og Bülow Jewellery samt modetøj fra nogle af landets førende mærker. I 2005 etablerede hun et fair trade-samarbejde med enlige mødre i Ghana. Pernille designer smykkerne og kvinderne i Ghana producerer dem.

I 2019 kunne Pernille Bülow fejre 30årsjubilæum på Glastorvet i Svaneke. Samme år indgik hun et samarbejde med Novo Nordisk om genanvendelse af affaldsglas fra virksomhedens produktion. Et samarbejde der har resulteret i den bæredygtige glaskollektion ReUse, Der er tale om borosilicate-glas som i modsætning til det glas der normalt bruges i glaspusteriet, danner en masse små bobler i det blæste glas – som her i disse to lamper.

Sidste år tog Pernille Bülow initiativ til et julemarked for kunsthåndværk og fødevarer m.m. på Nexø Havn. Det blev en succes, og i juli måned stilles de 20 små boder op igen til et sommermarked. Henvendelse herom til julemarked@pernillebulow.dk.

Flat Craft – afgangsudstilling fra glas- og keramikskolen

Årets 13 ny kunsthåndværkere fra KADK-skolen Crafts in Glass & Ceramics på Bornholm viser nu deres bachelorprojekter frem under titlen Flat Craft. Gennem deres eksperimenter med teknikker, processer og materialer giver de gennem både brugskunst og skulpturelle objekter deres bud på hvordan glas og keramik kan se ud anno 2022. Årets hold består af studerende fra Danmark, Sverige, England, Polen, Frankrig, Ungarn, Østrig og USA – Anna Rolighed Thyme, Annika Hviid, Bastien Chomienne, Gabriella Gormley, Julie Tagholm Hansen, Laurie Coline Pin, Léa Tarakdjian, Marie Breyen Hauschildt, Marlene Gartner, Mercédesz Kancsár, Phillip ‘Swede’ Hickok, Sidsel Holsteen Davidsen og Zuzanna Skurka. Rækkefølgen stemmer ikke med fotoet.

Udtrykket Flat Craft refererer til afgangselevernes studiesituation med corona-restriktionerne der begyndte et halvt år inde i deres studietid, og som betød at de pludselig blev forvist fra værkstederne og overladt til det der kunne lade sig gøre gennem fjernundervisning, fra det tredimensionelle til det todimensionelle – på flade skærme, hjemmesider, bøger og fotografier. Heraf udtrykket flat craft. Her er afgangsholdets forklaring på engelsk:

A book, a website, a photograph are all by their nature, a form of flat craft. We, as makers, are united by our creation of three dimensional objects. But for many, our work will be seen in a two dimensional depiction. The title Flat Craft is a reflection of the aforementioned but also of our experience during the education. When the pandemic hit, we were half way through our first year and the effect of this virus, in the form of disruptions to our education, lingered.

Our learning is rooted in the material, but during this time we were pushed online. Throwing courses around the wheel became Rhino drawing classes played out on zoom. We each needed to come up with new ways to express our craft and translate it on and offline. We wanted to underline that instead of lamenting lost possibilities, our role is to adjust to the new reality, not just waiting to go back to ‘normal’.

We don’t understand ‘Flat’ in a negative way, but rather as a word that is revealing new qualities of craft. ‘Craft’ is too often illustrated as a slow, over-romanticized movement, but we seek to question that perception.

Afgangsudstillingen vises på Bornholms Kunstmuseum i Rø fra den 24. juni til den 11. september, på Clay Keramikmuseum i Middelfart (kun keramik) og på Glasmuseet Ebeltoft (kun glas) fra den 23. september til den 20 november og endelig det hele igen hos A Petersen på Amager en af de sidste dage i november til den 8. januar. Vi vender forhåbentlig tilbage med en præsentation af afgængerne med glas som gebet.

Sommer på Hempel Glasmuseum

Hempel Glasmuseum byder sommeren over på festival, musikalske aftener, smagninger, familieaktiviteter og debatter – og åbner dermed for alvor sit ny kulturprogram. Det kan man finde mere om på hjemmesiden.

Lørdag den 25. juni åbner traditionen tro familieværkstedet GLASSPIREN i det lille hyggelige hus der ligger ud til vejen. Her kan børn og deres familier skabe egne dekorerede glas med sandblæsning.

Lørdag den 16. juli kl. 10-16 holder museet festivalen GLAZZ med ny jazz af tre orkestre på caféterrassen og på plænen foran. Museet har indgået partnerskab med SUMMER BLOOM – en anden lokal festival som finder sted i/på Sandskredet ved Kongsøre Skov ud mod Isefjorden få dage forinden i regi af Geopark Odsherred – og ’lånt’ tre talere: Forfatter Tor Nørretranders, naturformidler, biolog Vicky Knudsen og vinekspert Sune Rosforth som fortæller om glas inden for så forskellige fænomener som lys, det gode liv, naturoplevelser og vin. Der er gratis adgang til festivalpladsen og restauranten når entréen til museet er betalt.

Der vil også være børneværksteder hvor der kan laves perlekæder af glas, glasmosaik og kranse – også af de mange vilde blomster der kan plukkes i og omkring plænen.

Sidst men ikke mindst holdes der udendørs glasauktion med mulighed for både at købe og sælge glas. Ønsker man at sælge glas, kan man få det vurderet i løbet af dagen og derefter tage stilling til om det skal til salg. Man kan også allerede nu indlevere glas til museet til vurdering. Auktionen styres af Jan Helmer, tidligere direktør for Svendborg Auktionerne og kendt fra tv-programmer som Antikduellen og Antikjægerne.

Resten af sommeren og sensommeren vil der være en række kulturcafeer som kræver særskilt betaling – og som vi vil vende tilbage til. Ellers se hjemmesiden.

Sommer og eftersommer på Glasmuseet Ebeltoft

Sommeren byder på de velkendte aktiviteter for børn på Glasmuseet Ebeltoft. Tirsdage kl. 11-13 og 14-16 den 28. juni, den 5., 12. og 19. juli samt den 2. august er der støbning i glasværkstedet (disse dage blæses der ikke). Onsdage kl. 10-16 den 29. juni, den 6., 13., 20. og 27. juli samt den 3. august kan man lave billeder af farvede glasstykker som senere smeltes sammen (fusing). Fredage kl. 11-13 og 14-16 den 1., 8., 15., 22. og 29. juli samt den 5. august er der sandblæsning af klistermærke-dekorerede glas.

Se nærmere i museets kalender om priser, betaling og afhentning af det der kræver afkøling m.m.

Et afsnit her om nogle arrangementer i august-september er taget ud - der blev ved en fejl bragt en skitse. (Rettelse tilføjet 24. juni.)

Noter

I sidste nummer var omtalt udstillingen HER & NU på Frederikshavn Museum med glaskunstnerparrene Britta Madsen og Søren Gøtrup, BMSG, fra Støvring og Karen Nyholm og Ned Cantrell fra Ebeltoft. Her er en række fotos fra udstillingen. Øverst de fire kunstnere – Ned, Karen, Søren og Britta. Dernæst et stort værk at de sidstnævnte og efterfølgende værker af Karen og Ned.

 


  Glasmuseets Venner · Strandvejen 8 · 8400 Ebeltoft