Glastip Juni 2021

Glastip 7. juni 2021 – Glas fra hytte til amtsforvaltergård

Smeltedigel-udstilling i Hytte 68 på Holmegaard Værk

Faglig leder Mette Bielefeldt Bruun har gjort opmærksom på at Holmegaard Værk siden genåbningen 21. april har haft udstillingen Smeltedigel i hallen i Hytte 68. Udstillingen varer juni måned ud, har undertitlen Kaffekopper, Kähler og Kønsroller og viser ny fortolkninger af kulturhistorien. Titlen Smeltedigel refererer både til de gamle glasovne og til noget sammensmeltet, sammenbragt og sammensat.

Bag udstillingen står de to multikunstnere Pernelle Maegaard og Nina Maria Kleivan som både hver for sig og sammen har bidraget med værker i video, glas og keramik, og som inddrager både deres eget liv og deres kunstneriske praksis i deres værker. Faktisk har de to kunstnere arbejdet sammen i tyve år.

I videoen Sommerferie holder Pernelle og Nina sommerferie med de 1001 kaffekopper kunstnere i tidens løb har lavet hos Kähler. Videoen Nothing Lasts Forever viser dem i et forfaldent hus et øde sted i Island hvor de udfører forskellige typiske kvindesysler – en kommentar til det kvindearbejde der sjældent værdsættes. En stor fælles glasmosaik viser det kunstneriske møde mellem dem med den bagage de bringer ind i samarbejdet. Derudover viser udstillingen også individuelle værker af de to kunstnere.

Pernelle Maegaard har arbejdet med keramiske objekter, og flere af dem er skabt af ler hun har blandet med glas – en ’smeltedigel’. ”Jeg har arbejdet meget med beholderen og figuren som var noget af det første det forhistoriske menneske formede,” siger hun. ”Figurerne er ofte lidt kantede, lidt vemodige og morsomme.”

Nina Kleivan arbejder med genbrug. "Jeg har taget udgangspunkt i hvad Holmegaard Værk er og har været. Jeg har igennem et år indsamlet forskellige glasplader på den lokale genbrugsstation og bearbejdet dem ved hjælp af serigrafiske trykteknikker.

ART in GLASS - GLASS in ART

Galleri Montan viser frem til den 26. juni en gruppeudstilling om ’kunst i glas og glas i kunst’ med de fem danske glaskunstnere Bjørn Friborg, Maria Bang Espersen, Stine Bidstrup, Tobias Møhl og Trine Drivsholm samt svenske Fredrik Nielsen. Udstillingen er åben mandag-fredag kl. 11-17 og lørdag kl. 11-15. Galleriet ligger Bredgade 10 i det centrale København. Udstillingen er støttet af Statens Kunstfond. Fotoet er galleriets illustration til udstillingen med værker af de seks glaskunstnere.

The Glass Factory – aktuelt udstillingsprogram

Det tidligere omtalte, men udsatte program for de aktuelle udstillinger på The Glass Factory i Boda Glasbruk i Sverige kan læses her (PDF.

My Inner Garden – Lene Bødker fortæller

Her ses Lene Bødker i sin aktuelle udstilling My Inner Garden i Bredgade Kunsthandel – omtalt i sidste nummer af Glastip. Torsdag den 10. juni kl. 17-19 kan man høre hende fortælle om idéerne og tankegangen. Man skal tilmelde sig til gallerist Annegrethe Davis på davis@bredgade-kunsthandel.dk. Der plads til 12 personer.

Køppe i nyt domicil

Galleriet Køppe Contemporary Objects flyttede for nogle år siden fra København til Nexø på Bornholm. Nu er de flyttet til Rønne hvor gallerist Bettina Køppe og keramiker Michael Geertsen har indrettet galleri og værksted på Munch Petersens Vej 9 ved færgelejerne i Rønne Nordhavn i den fredede amtsforvaltergård fra midten af 1800-tallet. De fejrer det lørdag den 12. jubi kl. 14-16 hvor der er lejlighed til at se både galleriet med ny værker af de faste kunstnere og Michaels værksted – og nyde et glas i haven. Og kigge ind til åbent hus hos naboerne…

I baghusene til den gamle amtsforvaltergård – i midterfløj og østfløj, et kompleks kaldet Sjøgaarinj*, på adressen Rådhusstræde 1– holder der nemlig endnu flere kunsthåndværkere til: De der har åbent hus, er keramiker Mie Mølgaard og beklædningsformgiver Pernille Vestergaard med butikken Gevandt. I området finder man også glaskunstner Mia Lerssi og tekstildesigner Iben Birch Bech.

Køppe-galleriet har frem til den 18. juli en udstilling med glaskunstner Morten Klitgaards blæste og vejrbidte skulpturer (takket være hans brug af oxider og metalliske pigmenter på glasoverfladen).

Blandt galleriets 15 faste kunstnere er der flest keramikere, en enkelt der arbejder i sølv, samt fire glaskunstnere, foruden Morten Klitgaard er det Pernille Braun, Per-René Larsen og Ida Wieth.

* Sjøgaarinj eller Sjøgårinj – er der nogen der ved hvad ordet betyder, må de gerne dele det med Glastip-redaktøren og -læserne.

Glaspuster-sommerfest i Charlottenlund

Lørdag den 19. juni kl. 13-18 har glaskunstner Anders Raad inviteret til glaspustersommerkomsammen i værkstedet på Traverbanevej 12, 2920 Charlottenlund. – Det er tid til at ses igen efter nedlukningerne og ønske hinanden god sommer, siger han i invitationen. De våde varer er lagt på køl, der er kylling, pølser, squash og auberginer på grillen, og dertil er fremtrylles de lækreste salater. Til at hjælpe sig med forplejningen har han glaskunstner Iben Kielberg og sin faste værkstedshjælp professor emeritus Per Nyegaard.

Man skal melde sin deltagelse til raadglas@raadglas.dk og medbringe sit gode humør og gerne en flaske.

Glastip 22. juni 2021 – Nyt glasværksted i København

Biennalen for Kunsthåndværk og Design 2021

Til årets biennale har der været flere end 200 ansøgere, og der er valgt 25 projekter (personer eller grupper) som fordeler sig på nyuddannede og etablerede kunsthåndværkere og designere, biennalekendinge og førstegangsdeltagere, keramik, beklædning, glas, video, smykker, tekstil, lamper og konceptuelle installationer. I den fem personers udvælgelsesjury deltog glasformgiver Maria Sparre-Petersen, ph.d., MFA og studielektor ved KADK (Kunstakademiet/Designskolen). Blandt de udvalgte er de to glaskunstnere Mette Colberg og Stine Bidstrup.

Mette Colberg deltager med et par ’forsatsruder’ skabt direkte til to vinduer i Ruinsalen – nogle glasskærme udsat for hendes fototekniske bearbejdning. Koldinghus har på hjemmesiden dette foto af hendes installation hvor man også kan se det kulørte lysindfald.

Stine Bidstrup deltager med nogle af sine arkitektoniske glasfantasier – Architectural Glass Fantasies. Værker i samme serie har hun tidligere haft med på Heller Gallery i New York – hvorfra foto stammer. Det er tale om blæst og slebet glas med påtryk.

Biennaleudstillingen finder sted på Koldinghus, og kan ses alle dage kl. 10-17 til den 24. oktober. Entré 120 kroner. Her et kig ned gennem Ruinsalen med udstillingen og et ret dominerende, otte meter langt vævet stykke af tekstilkunstner Helle Rude Trolle. Udstillingens tema er Takeaway, og designerne og kunstnerne et blevet bedt om at forholde sig til hvad de har lært af coronakrisen – hvad de tager med sig, og hvad de efterlader sig.

Afgang 2021 fra Bornholmerskolen – Makers Dimension

Bornholms Kunstmuseum i Rø viser atter i år afgangsudstillingen fra Det Kongelige Akademi på Bornholm, Crafts in Glass and Ceramics. Udstillingen hedder

Makers Dimension og består af værker udført af årets 15 afgangsstuderende som kulmination af tre års arbejde med materialerne glas og keramik inden for design og kunsthåndværk. Der er bare tre glasfolk med, danske Annamaria Margareth Hartvig-Clausen og de franske Armel Desrues og Tiphaine Germaneau.

Afgangsudstilling kan ses i Rø fra fredag den 26. juni kl. 15 til den 13. september. Der er åbent alle dage kl. 10-17, i september dog ikke mandag. Senere vil udstillingen kunne ses hos A. Petersen i København, og glasfolkene kommer senere igen til Glasmuseet Ebeltoft.

BMSG og Troels Trier i Galleri Rasmus

Fra lørdag den 26. juni til den 17. juli viser Galleri Rasmus i Odense udstillingen Glas og papir med glasobjekter af Britta Madsen og Søren Gøttrup sammen med grafik og malerier af Troels Trier. Der er fernisering med kunstnernes deltagelse på åbningsdagen kl. 12-14 og ellers åbent tirsdag-fredag kl. 13-17 og lørdag kl. 10-13. Adressen er Ny Vestergade 8-9.

For Britta og Søren er hverdagens objekter en uudtømmelig kilde til inspiration – fra bibler, pistoler og cigaretpakker over tændstikæsker, hotdogs og nødbremser til pytknapper og toblerone-chokolade – ned til mindste detaljer omhyggeligt udført i glas. Eller som ovenfor et par HOT DOG. Parret har siden 1980 haft fælles glasværksted og bopæl i Støvring i Nordjylland. Og her har de nærsagt omsat hvad som helst til glas – som de har vist på en endeløs række af udstillinger i både ind- og udland, foruden at de har lavet mange udsmykningsopgaver.

Troels Trier er den landskendte multikunstner der har udviklet sig fra Røde Mor til Grøn Far og har dyrket alle kunstarter bortset fra opera og ballet, og som i dag blandt andet er kendt for sin håndkolorerede grafik på lærred.

Studio Arhøj nu med glasværksted

Bag Studio Arhøj står iværksætteren Anders Arhøj, og i dette firma har han efterhånden beskæftiget sig med en del ting. For nogle år siden etablerede han et keramisk værksted på Islands Brygge i København. På det seneste har han flyttet virksomheden til adressen Skindergade 7 i det centrale København, og her har han tilmed etableret i glasværksted. Et varmt værksted, men ikke larmende, alt er på el. Værkstedet har to ansatte glasblæsere – Marte Kartfjord og Erik Meaker.

Marte Kartfjord stammer fra Norge, bor i København og er uddannet fra bornholmerskolen i 2011. Afgangsprojektet hed Undskyld, jeg roder! hentydende til at hun blandede glas sammen med andre materialer. Hvad hun også gjorde da hun i 2015 lavede årets studioglas til Glasmussets Venner i form af en æske – Box – med en bund i finér og et låg i glas. Som hun dengang forklarede: ”Glasset er blæst med tre underfangsfarver. Låget er kantsprunget, slebet og poleret og derefter sandblæst i to omgange for at opnå en stoflig struktur. Den indre kant er slebet for at få en fin linje med tre farver frem. Til sidst er låget børstepoleret.”

Erik Meaker stammer fra USA, lærte at puste glas hos sin far Charlie Meaker, uddannede sig videre på forskellige skoler og har arbejdet med glas i mere end tyve år. I en periode var han lærer og leder af glasværkstedet på Jyderup Højskole. Her ses han med nogle glasspiraler som han for fem-seks år siden lavede som dekoration til en butik i Moskva. Foto Hans Ringmacher

Man kan besøge Studio Arhøj mandag-lørdag kl. 10-18 og søndag kl. 11-16. Fra butikken kan man kigge ind i de arbejdende værksteder. Herunder ses et lille sortimentsudpluk fra hjemmesidens fremvisning af glasprodukter.

Glasposten 2 2021

I juninummeret af det rigt illustrerede medlemsblad for Glasmuseets Venner Glasposten beretter formand Birgit Engsig op til generalforsamlingen den 21. august om ændringer med hensyn til bestyrelsen. Medlem Jørgen Bech er af private årsager fratrådt efter 18 års ihærdig indsats for foreningen med at arrangere rejser, redigere medlemsblad og mange andre aktiviteter. Han bliver ikke sådan at erstatte. Repræsentanten fra den østdanske arrangementsgruppe Annelise Krogh går ud ved generalforsamlingen, og her har et andet østdansk medlem, Pavla Rossini, meldt sin kandidatur.

I rækken af bestyrelsesmedlemmer der fortæller om deres glasinteresse, skriver kasserer og webmaster Lisbeth Lund om sine oplevelser på venneforeningens rejser herhjemme og i udlandet – og sine glaskøb i den forbindelse.

Museets chefformidler Pia Strandbygaard Bittner fortæller om den netop åbnede The Study-udstilling Soft Machine med eksperimenterende værker af den canadiske glaskunstner Carissa Baktay. Hun bor og arbejder for tiden i Reykjavik i Island hvor hun har hentet inspiration til at kombinere glasset med hestehår som hun bearbejder og former og sammenstiller med glasobjekter af hårlignende glastråde. Hun har i flere år arbejdet med at fremstille de tynde glastråde som hun manipulerer med ovnformning og gasbrændere. Se mere om hendes arbejdet med Soft Machine på hendes hjemmeside. Udstillingen kan ses til den 14. november.

Pia fortsætter med en artikel om den ligeledes nyåbnede udstilling MAESTRO med den italienske maestro Lino Tagliapietra – en stor udstilling med den verdensberømte glasblæser og kunstners værker. Han er født og vokset op i en glasverden, nemlig i Murano (Venedig) hvor han kom i lære som 11-årig og allerede som 21-årig blev udnævnt til maestro vetraio (glasmester). I 1970 underviste han amerikanske studioglaskunstnere i venetianske glasteknikker og blev selv inspireret til et kunstnerisk mere frigjort arbejde med glasset. Siden 1989 har han arbejdet som uafhængig kunstner uden for glasindustrien. Til at hjælpe med kurateringen af udstillingen har museet haft glaskunstner Tobias Møhl. Den kan ses indtil 24. april 2022.

Og Pia fortsætter med præsentation af de ny glaskunstnere i museets glashytte: De engelske Emma Goring og Calum Dawes som danner par både professionelt og privat. Emma er allerede fordansket en smule idet hun har arbejdet hos Backhaus/Brown i Hundested og Drivsholm & Møhl i Ebeltoft. De er forholdsvis nyuddannede fra 2015-19 på University of Sunderland ved Newcastle, men de har erfaring med at arbejde med publikum da de under studierne arbejdede i værkstedet på National Glass Centre også i Sunderland.

Karen Nyholm, I’ve got my eyes on you, lavet under pandemien. Det handler om håb, omsorg og vildskab.

Endelig overlades det til glaskunstner Karen Nyholm selv over fire sider at fortælle om sine aktuelle pandemi-påvirkede arbejder med værkserierne Into My Arms og My Animal Heart. Førstnævnte serie er blandt andet inspireret af vokstegninger af Valeri Hammond, og et eksempel er vist ovenfor. Hænder og arme er lavet i varmt glas, mønstrene er tegnet med tynde glasstænger, bladene er påsat glas, og øverst er snoede glasstænger. Mellemstykket er af ler.

Fra serien My Animal Heart har vi allerede her i Glastip den 13. april vist et eksempel i form af den portrætstatuette Karen Nyholm har fået udtaget til årets Portræt NU-udstilling i Hillerød. I denne værkserie bruger hun sin egen krop som udgangspunkt, og også her er det glas kombineret med ler (håret med mere). Her er udsnit af artiklen i Glasposten – til højre ses værket som kan ses på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot i Hillerød.

Graal, grariel og dubbelariel

Den svenske glasblæser Micke Johansson hat netop holdt nogle hytteshow i sit værksted med demonstration af teknikkerne grall, graariel og dubbelariel. Vi ved ikke hvad det kan oversættes til, bortset fra grall eller gral som er et bæger, og som i bibelsk sammenhæng har en særlig rolle. Læs om graal-teknikken i glastilvirkning i denne svenske Wikipedia-artikel. Og på hans hjemmeside ses en del eksempler på hans arbejder inden for de forskellige discipliner. Micke Johanssons hytte og butik ligger lige udenfor Örsjö få kilometer øst for Boda Glasbruk.


  Glasmuseets Venner · Strandvejen 8 · 8400 Ebeltoft