Glastip 9. juni 2020 – Glas på museum
Rettelse: Odense Glasværk
Notitsen om butiksåbning ved Odense Glasværk i sidste nummer var for optimistisk – og forkert. Det er kun butikken på Flakhaven der er åben.
Pladsforholdene i værkstedet og butikken på havnen er så trange at begge dele har været lukket siden en gang i marts, og der er ikke åbnet i værkstedsbutikken endnu.
Tchai Munch har åbnet Ebeltoft Glas for sæsonen

Ebeltoft Glas, Nedergade 23. Huset er større indeni!
I Tchai Munchs nylige nyhedsbrev beskriver hun hvordan hendes og naboernes (Nyhom Cantrel Glas og Pust Glasværksted) jule-, påske- og pinseudsalg af forskellige grunde ikke er blevet til noget. Nu er hun i gang igen med butikken – men ellers har hun været i gang på værkstedet med flere ting som hun fortæller om i nyhedsbrevet, og som man nu kan købe i butikken.

I øvrigt er det i år 40 år siden at Finn Lynggaard grundlagde værkstedet hvilket Tchai markerer med nogle klip fra dengang i 1980 – blandt andet med gengivelsen af en annonce hvor der blev efterlyst ikke-farvede emballageglas og flasker med et foto af stifteren Finn Lynggaard og medhjælperne Mutsuo Inoue, Janusz Walentynowicz og Tchai Munch. Og Tchai blev der jo i indtil videre 40 år, først gift med og siden efterlevende Finn. Læs mere om værkstedets historie i en artikel på Tchai Munchs hjemmeside i anledning af 35års jubilæet hvor det er Jan Koch der fortæller.
Pia Rakel hos Krebsen
Krebsens Galleri i baggården i Studiestræde 17 i det indre København holder sommerudstilling frem til den 26. juni med blandt andre glaskunstner Pia Rakel Sverrisdóttir. Læs mere på galleriets hjemmeside. Der er fernisering fredag den 12. juni kl. 15-17. Ellers er der åbent torsdag-fredag kl. 14-17 og lørdag kl. 11-15.
Hempel Glasmuseum og glasprisen
Som tidligere fortalt er Hempel Glasmuseum åbnet for sæsonen her den 9. juni – med et dusin bornholmske kunsthåndværkere der viser ny tendenser. I tilknytning til udstillingen har museet forskellige arrangementer, fx tre Bornholmske aftener i juli med rundvisning i udstillingen efterfulgt af et sommermåltid i restauranten baseret på de bedste råvarer fra Bornholm og Odsherred. Billetter sælges på billetexpressen.dk.
Ved siden af har Glashistorisk Selskab Holbæk en fin, lille udstilling med glas fra Per Lütkens kunstglasserie Cascade.
Fra lørdag den 13. juni kan man desuden se udstillingen med nyere og ældre værker af glaskunstner Karen Lise Krabbe som er årets modtager af Hempels Glaspris med en kontant belønning på 50.000 kroner. Overrækkelsen af prisen sker samme dag, men det er kun en udvalgt skare inviterede der kan deltage.
Se omtale i Glastip 22. maj.

Foto: Emilia Therese, Museum Sydøstdanmark.
Holmegaard Værk
Det ny kulturhistoriske museum med speciale i glas, keramik og design, Holmegaard Værk, åbnede den 30. maj en måneds tid efter den oprindelig planlagte åbning. Det skete for et afmålt antal gæster og under ledsagelse af musik fra orkestret Urania der spillede på deres ikoniske glasinstrumenter. Se en kort video fra åbningen med Urania-orkestrets musik.
Holmegaard Værk og det omgivende kulturmiljø består i grove træk af det gamle Holmegaard Glasværk, den moderne hovedbygning, de nyrenoverede tørvehaller, den gamle glasbys skole, de bevaringsværdige arbejderboliger fra 1820rne, kunsthåndværkernes atelierer og et stort udendørsareal mod Holmegaard Mose. Museet er på mere end 2500 kvadratmeter, og i overensstemmelse med de aktuelle retningslinjer er der plads til 700 gæster indendørs ad gangen. Billetter kan og skal helst købes på forhånd.
Den officielle indvielse af Holmegaard Værk med H.K.H. Kronprinsessens deltagelse skete den 8. juni, men der var kun adgang for inviterede gæster. Se og læs om indvielsen på Byportalen ditnaestved.dk. Sjællandske regionalaviser har bragt en reportage fra indvielsen med Kronprinsessen og hertil en lille fotoserie. I forbindelse med indvielsen vises i Holmegaard Værks repræsentationslokaler en mindre udstilling med værker af glaskunstnerne Bjørn Friborg og Jonas Niedermann (fra værkets eget værksted) samt Stine Bidstrup og Karin Mørch.
TV2ØST har siden årsskiftet bragt 24 reportager om Holmegaard Værk og alle forberedelserne med fremvisning af mange værker og interview med mange kunstnere, fagfolk mm. I en af de sidste reportager har tv-stationens Sille Roulund blandt andet et interview med Elin Jonsson fra Rosendahl Designgroup som i dag varetager både Holmegaard- og Kähler-designene. I udsendelsen fra åbningsdagen møder vi blandt andre Museum Sydøstdanmarks administrerende direktør Keld Møller Pedersen samt de frivillige og tidlige Holmegaard-medarbejdere Verner Hansen og Erik Engelbrechtsen. Endelig er der et interview med glaskunstner Nina Nørgaard som for nylig er flyttet ind i sit ny værksted på Holmegaard, og som også bruger værkets glasværksted – og som på åbningsdagen i hvidt dress optræder som konferencier eller sprechstallmeister med Bjørn Friborg med piben og Jonas Niedermann i baggrunden.

Fra højre Nina Nørgaard, Bjørn Friborg og Jonas Niedermann. Stillfoto fra TV2ØST-reportagen.
Og det er ikke slut endnu med reportagerne. I gårsdagens om museets første åbningsuge møder vi blandt andre restauratøren som har kreeret flere stykker smørrebrød med stedlige referencer, fx Per Lütkens sildemad og ovnpasserens natmad, samt ikke mindst hyttemester Bjørn Friborg som får serveret den fiskefilet med rejer som han har fået opkaldt efter sig. Og flere udsendelser følger.

Hyttemester Bjørn Friborg – søn af en smørrebrødsjomfru – får serveret fiskefilet med håndpillede rejer. Stillfoto fra TV2ØST-reportagen.
Det nyåbnede Holmegaard Værk har været anmeldt positivt og indsigtsfuldt i Politiken 29. maj (Lars Hedebo Olsen), Weekendavisen 29. maj (Laura Stentoft Hattens) og Berlingske 3. juni (Holger Dahl).
Glasmuseet Ebeltoft åbner årets store udstilling 12. juni

Fredag den 12. juni åbnes dørene endelig til Glasmuseet Ebeltofts sommerudstilling Walking in the Void med det amerikansk-schweiziske glaskunstnerpar Philip Baldwin og Monica Guggisberg med ”en række tankevækkende installationer der funderer over menneskets plads i universet med nutidens globale udfordringer in mente”, som museet beskriver det.
Udstillingen åbnes ikke med en sædvanlig fernisering, til gengæld har man arrangeret at kunstnerne lørdag den 13. juni kl. 14 live-guider en virtuel tur igennem udstillingen på museets Facebook-side. I øvrigt bliver sommerudstillingen til en vinterudstilling, den kan nemlig ses helt frem til den 11. april 2021.

The Pilgrims’ Boat, 2018, et eksempel på parrets arbejder her i et installationsfoto fra Cantebury Cathedral. Foto Christoph Lehmann.
Udstillingen har været omtalt i Glastip den 7. april. Læs mere om udstillingen på museets hjemmeside.
Både museet og dets venneforeningen beder i øvrigt om gæsternes og medlemmernes støtte til museet i den aktuelle situation hvor museet er gået glip af flere måneders entréindtægter. Det kan man blandt andet gøre ved at købe en lille glasfugl eller et par både til sig selv og for at give den/dem som gave. Fuglene er lavet af hyttemesterparret Jean Thébault og Lou-Alexandrine Le Jolivet.

Fuglene er blå som vist på foto, og fås lille cirka 4 x 7 cm til kr. 200 kroner og stor cirka 8 x 16 cm til 500 kroner. Forsendelse (op til to fugle) 60 kroner. Form, farve og størrelse kan variere en smule. Fuglene bestilles ved at skrive til glasmuseet@glasmuseet.dk, oplyse navn og adresse hvortil fuglene skal sendes, eller oplyse at de afhentes ved besøg på museet. Beløbet indbetales på kontonummer 9354 – 0000319691 – husk navn og adresse. Når indbetalingen er modtaget, sendes fuglene eller stilles til afhentning.
Måske kan vi bringe en anden støtteopfordring videre. Det handler om Danmarks Keramikmuseum Clay i Middelfart hvis venneforening opfordrer medlemmerne til at undlade at bruge deres mulighed for gratis adgang til museet – og simpelthen betale entré.
I øvrigt ledes Glasmuseet for tiden af en konstitueret direktør, direktør for Schjerning Farver A/S, Jan Schønning Frandsen, som sidder i bestyrelsen for Fonden for Samlingen af Moderne International Glaskunst som er fonden bag Glasmuseet Ebeltoft. Fondsbestyrelsen består i øvrigt af formanden, revisor og tidligere direktør Henning Kovsted, direktør for Det Grønne Museum (landbrugsmuseet på herregården Gammel Estrup, Djursland) Anne Bjerrekær, samt glaskunstnerne Susanne Jøker Johnsen og Tobias Møhl.
Backhaus-Brown har tændt ovnen igen
Og det fejrer Nanna Backhaus og Andrew Brown med bobler lørdag den 13. juni. Samme dag giver de ti procent på alt glas bortset fra glasskibe. Og i øvrigt er der åbent alle dage kl. 10-17.

Ny rustikke battuto-skåle i blå nuancer. Vel en slags salatskål (hakkede grøntsager).

Dette glasskib med glas i farverne grøn og aqua og røget eg har fået navnet Jordens smykke. Glasskibene laves i samarbejde med den nu tidligere nabo Egeværk – som for nylig har fundet større lokaler i Helsingør. Backhaus-Brown pointerer at samarbejdet fortsætter, og at glasværkstedet bliver på Hundested Havn.

An englishmans passion for Rune Stones, skriver Andrew Brown og fortæller om sit seneste projekt: ”Runesten! Historien bag dem fascinerer mig. Runesten var ikke kun en gave til de afdøde, men også en måde for vikingerne at fortælle historien om deres sagn på. Mange runesten blev rejst af vikingekvinder som hyldest til deres faldne krigermænd. Vikingernes runesten er spredt over hele Skandinavien, og de cirka 3000 majestætiske ’breve fra fortiden’ er blevet en stor kilde til inspiration for mig.”
Arbejdslegater fra Statens Kunstfond
Legatudvalget for Kunsthåndværk og Design har netop uddelt godt 200 arbejdslegater til kunsthåndværkere og designere. De fleste legater er på 50.000 kroner. Derudover er der uddelt fem store legater på en kvart million kroner tilbeklædningsdesigner Barbara I Gongini, tekstildesigner og væver Helle Rude Trolle, smykkekunstner Gitte Nygaard, keramiker Lea-Mi Engholm og møbeldesigner Peter Johansen. Se alle tildelingerne her – vælg område og årstal.
Følgende glaskunstnere har fået arbejdslegater (50.000 kroner hvor intet andet er anført):
George William (Will) Bell & Annelie Laila Irene Grimwade Olofsson (80.000), Maria Koshenkova (Koshmar), Marie Retpen (Ret-pen Glas), Karin Mørch-Bentzen, Johanne Jahncke & Rick Gerner (Gerner Jancke I/S) (100.000), Maria Sparre-Petersen, Mette Colberg, Morten Klitgaard Madsen, Ned (Edmund) Cantrell, Karen Lise Krabbe, Tora Stefania Urup og Maria Bang Espersen.

Maria Sparre-Petersen har kvitteret på Facebook med denne illustration med et af sine værker i genbrugt glas og takket for legatet med ordene: ”I am honoured by the support from the Danish Arts Foundation for my continued artistic explorations of recycled glass.”

Det samme har Karin Mørch-Bentzen gjort: ”Jeg er så glad for at modtage et arbejdstilskud fra Statens Kunstfond. Tak ” Og illustreret det med et foto af et af de noget mindre (cirka 20x25 cm) værker iAmorphous-serien som hun netop er blevet færdige med.
European Glass Context 2021
Som tidligere berettet er dette års bornholmske glasbiennale udsat til 2021 på grund situationen med Covid19. Med deltagere fra 31 europæiske lande, Japan og USA har man skullet vurdere biennalens gennemførelsen i år i en situation hvor samarbejdspartnere i mange lande har svært ved at planlægge og gennemføre internationale rejseaktiviteter i mange måneder frem.
Det er derfor nu besluttet at biennalen afholdes i perioden 11. september-21. november 2021, fortæller KADK-udstillingsleder Susanne Jøker Johnsen i en pressemeddelelse.
Støtte fra Statens Kunstfond
Statens Kunstfond har i den seneste tid annonceret en række støtteordninger for kunstnere, kunsthåndværkere og designere. I hvert fald et par af dem kan være interessante for kunsthåndværkere og designere. Kulturministeriet har en oversigt over alle aktuelle støtteordninger og åbne puljer i ministeriet, Slots- og Kulturstyrelsen og Statens Kunstfond.
Særpulje med støtte til kommunikation, branding og digital formidlingsom kan søges afkunsthåndværkere og designere der har brug for at styrke synligheden og formidlingen af deres kunstneriske virke. Frist for ansøgning er den 18. juni.
Støtteordningen beregnet til kunstnere med en sammensat økonomi (kombinationsindkomster) dækker nu også kunsthåndværkere og designere og er udvidet til at gælde til den 8. juli, som også er ansøgningsfristen.
Noter

Glaskunstner Line G. Petersen har på Facebook præsenteret denne vase som hun kalder Deep Blue Wave.

I Fredericias ny bydel Kanalbyen er der ved at blive bygget et parkeringshus som skal udsmykkes med et meget stort rundt ’øje’ i form af en mosaik eller collage i glas designet af den danske kunstner Kirstine Roepstorff – som her skitseret. Værket sponsoreres af Statens Kunstfond og Realdania.
Glastip 19. juni 2020 – Glas med jord
Walking in the Void
Efter at årets store udstilling på Glasmuseet Ebeltoft Walking tin the Void – med den amerikansk-schweiziske glaskunstnerduo Philip Baldwin og Monica Guggisberg – i sidste uge langt om længe åbnede, men uden den sædvanlige festivitas og præsentation af kunstnerne, har museet optaget en guidet tur på et kvarter med kunstnerne rundt i udstillingen som kan ses på museets Facebookside. Fra museet ses udstillingskoordinator Sandra Bloch. Læs om udstillingen i Glastip 7. april (under omtalen af Glasposten).
Hempels Glaspris

Da Karen Lise Krabbe forleden fik tildelt Hempels Glaspris (se Glastip 16. maj) foregik det med deltagelse af en fåtallig udvalgt skare. Formand for Hempels Kulturfond Thomas Thulstrup overrakte prisen og begrundede hvorfor det var Karen Lise der skulle have den. Og det er foreviget på den fire minutter lang video på museets hjemmeside.
Se i øvrigt denne et halvt minut lange videorundtur i Hempel Glasmuseums udstilling med de ny tendenser blandt bornholmske kunsthåndværkere.
Naturelementer og jordforbindelser på Grønbechs Gård
Grønbechs Gård er også i gang igen og har i øjeblikket seks forskellige udstillinger med forskellige kunsthåndværkere, blandt andet en fællesudstilling med medlemmer af ACAP, Arts and Crafts Association Bornholm, og to udstillinger med glas.
Udstillingen NaturElementer er med glaskunstner Lise Eggers. Hun har siden 1994 haft base på Bornholm, det er også herfra hun er uddannet, og hun har arbejdet som glaspuster hos blandt andre Gudhjem Glasrøgeri, Bülow Glas og Baltic Sea Glass. I dag er hun sammen med Stine Bidstrup, Anett Biliczki, Pernille Braun, Stine Diness og Karin Mørch med i værkstedsfællesskabet Luftkraft Glasstudie på Islands Brygge i København. I 2018 modtog hun Finn Lynggaard-prisen.

Lise Eggers arbejder meget med glassets optiske og skulpturelle muligheder gerne i form af massive ovnstøbte objekter i lost wax som hun efterfølgende bearbejder. Udstillingen viser Lises nyeste arbejder inspireret af og forholdende sig til elementer fra naturen i form af en serie hun kalder Bladcollager hvor hun undersøger bladenes overflader, linjer og strukturer.

Lise Eggers arbejder også med blæst glas som i en anden del af udstillingen med nogle vandmærkeobjekter hvor hun leger med glas i bevægelse og de skygger de kaster i direkte belysning – især på grund af glasoverfladens ’vandmærker’ som hun har lavet ved at stænke vanddråber på det varme glas. Se det på denne video. I udstillingen indgår desuden værker fra serien Optiske forløb og sekvenser fra 2016-18. Udstillingen vises til den 23. juni. Udstillingen vises siden på galleri Lerverk i Göteborg 29. august til 19. september.

Gerner-Jahncke-udstillingens plakat.
Udstillingen Jordforbindelser i glas og keramikmed glaskunstner-keramiker-duoen Gerner-Jahncke, hollandske Rick Gerner og danske Johanne Jahncke, på Bornholm boende og arbejdende. Hvis de da ikke er i Island eller Japan. Udstillingens titel skal tages ret bogstaveligt, parret er nemlig i gang med et langvarigt og omfattende projekt eller eksperiment med et stort antal jordprøver hentet fra Bornholm, Island og Japan repræsenterende mange jordtyper, landskaber og geologiske tidsaldre. I eksperimenterne er jordprøverne bearbejdet, filtreret, blandet og endeligt smeltet dels iblandet glas og dels som glasurer på porcelæn i form flasker eller kolber af forskellig størrelse. Udstillingen er støttet af Statens Kunstfond og kan ses til den 14. juli.

Vaser/kolber i jordfarvet porcelæn.
Grønbech Gård har åbent alle dage kl. 10~17.
Mere fra Holmegaard Værk
Tidligere har vi nævnt at Holmegaard Værk har flere glaskunstnere tilknyttet – hyttemester Bjørn Friborg og hans medhjælper Jonas Niedermann samt Nina Nørgaard (som har eget atelier, og som både bruger og optræder i hytten). Mere løst tilknyttet er Anders Raad (med værksted i Charlottenlund), Jette Bøge og Sally Xenia (med værkstedet Blæs i Reffn på Refshaleøen i København) og muligvis Morten Klitgaard (Nexø). De har alle adgang til glashytten med tilhørende værksteder og råder desuden over et fællesatelier.
Ofte vil nogle af de opgaver de løser på Holmegaard, være større ting som er for store til deres egne værksteder. Anders Raad fortæller at han allerede har fået pustet nogle store cylindriske lamper til Christiansborg og flere andre store opalhvide lampeskærme. Anders fortæller at han også er med ”for at hjælpe med til at Holmegaard Værk kan blive vores nye Mekka for glasverdenen. Det er en unik og enestående glassamling de har på museet, og formidlingen er fantastisk.”

Seneste udsendelse fra TV2ØST handler om design-tidslinjerne på begge sider af det store bord på Holmegaard Værk med udvalgte værker fra henholdsvis Kähler og Holmegaard gennem tiderne. Her ses Mette Bielefeldt Bruun, som er Museum Sydøstdanmarks faglige leder inden for nyere tid og kunsthåndværk/design, i samtale med TV2’s Sille Roulund. Se den syv og et halvt minut lange udsendelse.
Lagersalg hos Anne Flohr
Da coronaepidemien ramte, gik det blandt andet ud over glaspuster Anne Flohrs planlagte lagersalg i påsken. Det blev udsat, men intet er åbenbart så galt at det ikke er godt for noget, hun noterer i hvert fald i sit nyhedsbrev at det har betydet at der kommer endnu flere varer med på lagersalget. Som nu er berammet til weekenden den 8.-9. august kl. 10-15. Det har også betydet at hun ikke som sædvanlig holder sit lagersalg i den gamle brugs i Storvorde, men at hun har flyttet det hjem til Lillevorde hvor hun bor – i et stort telt i haven indrettet så gæsterne/kunderne kan holde behørig afstand til hinanden.

Anne Flohr holder i øvrigt sommerferie fra den 23. juni til og den 18. juli, så ved man det hvis man skal bruge noget unikt kunsthåndværk – måske en nøglehulsvase til studenten eller en blomsterbrevpasser til sommerfestværten. Adressen er Gamle Skolevej 5, Lillevorde per 9280 Storvorde (sydøst for Aalborg).

Glastip 28. juni 2020 – Nødråb fra glasværk
Hjælp Odense Glasværk

Corona-nedlukningen af landet har ramt det foreningsejede Odense Glasværk hårdt økonomisk. Ovnen har været lukket og glasmagerne sendt hjem fra en gang i marts, og siden har omsætningen været forvindende lille. Hertil har glasværket afholdt faste udgifter, herunder egen andel af løn til de hjemsendte medarbejdere som har været omfattet af lønkompensationsordningen. Men andre statslige støtteordninger gælder åbenbart ikke for foreningsejede virksomheder som Odense Glasværk som derfor ikke kan få kompensation for tabt omsætning.
Der mangler 300.000 kroner for at få gang i produktionen på Odense Havn igen. Det koster omkring 1000 kroner i døgnet bare at holde ovnen tændt. Der skal derfor noget ekstraordinært til, og glasværket prøver nu med en indsamling. Direktør og initiativtager til glasværket, Per Jørgensen, forklarer i Fyens Stiftstidende:
”Vi håber folk vil støtte os, fordi glasværkets historie er en del af Odenses dna. Vi gør også et stort arbejde med at hjælpe udsatte mennesker i gang igen... Generelt er folk meget imponeret over at så mange forskellige typer af mennesker rejser sig op hernede og komme tilbage til livet igen… Vi var ellers inde i en rigtig god udvikling inden krisen hvor vi havde forøget både produktion og omsætning med næsten 100 procent. Vi havde en stor ordre som vi producerede færdig lige inden coronakrisen lukkede os, og herefter forsvandt alt.”
Odense Glasværk er ejet af den almennyttige Foreningen Odense Glasværk som driver værket som en socialøkonomisk virksomhed. Man er i gang med at forny organisationen med deltagelse af erhvervsfolk og med en bagvedliggende bestyrelse med Odenses tidligere stadsdirektør Jørgen Clausen som formand
Ledelsen, de ansatte og de mange frivillige opfordrer derfor alle der ønsker videreførelse af kunstglasproduktionen og den sociale indsats i Odense, om at give økonomisk støtte med en indbetaling til Mobilepay på 720361 eller Fynske Bank registreringsnummer 6857 og kontonummer 0001097622.
Mindcraft Project 2020 online
Efter 11 år i Milano, Italien, går The Mindcraft Project i år på nettet grundet covid-19. Den digitale udstilling af udvalgt dansk design er sat sammen af københavnske Wang & Söderström. Den årligt tilbagevendende udstilling arrangeres af Danish Design Agency.
Maria Foerlevs galleri Etage Projects, Borgergade 15E i København fremhæver i den sammenhæng en af galleriets faste kunstnere, FOS, alias Thomas Poulsen, som blandt meget andet også arbejder i glas og keramik (terrakotta).

Et bjerg, en urtepotte, en vase, en krukke, et bæger, et glas… Værkerne har et bjergs former tilpasset menneskelig størrelse – og overtager bjergets massive og solide form og genskaber den i skrøbeligere materialer, iklæder huslige ting naturens former. Foto Anders Sune.
Se halvandet minuts video hvor FOS forklarer.
Marie Retpen hos Stemmler i Ribe

Marie Retpens nedsmeltede og forsølvede værker kan ses de næste par måneder hos tekstildesigner Laila Stemmler Hansen som har butik i Ribe på adressen von Støckens Plads 4 – lige ved domkirkepladsen mellem det gamle rådhus og bageren.
Langelands største kunstudstilling
Sommerudstillingen i Nowhuset, Skolevej 10, Tullebølle ved 5953 Tranekær viser i år værker af 29 langelandske kunstnere, inklusive de to indehavere af Nowhuset, glaskunstnerne Mette Wöldike og Preben Nielsen. Det er vist en blandet langelandhandel. Udstillingen åbner lørdag den 27 juni med fernisering kl. 14, og der er åbent alle dage kl. 10-17 indtil den 1. august.
Morten Klitgaard hos Køppe på Bornholm

Køppe Contemporary Objects ved Bettina Køppe afholder sommerudstillingen Shapes 'n' Surface med værker af Morten Klitgaard – som til stadighed eksperimenter med at fjerne glassets transparens. Han har udviklet en teknik der giver en næsten glasuragtigt udseende med små bobler som brister under processen og danner en ekstrem porøs overflade. Det er forskellige oxider der påføres glasset under den sidste opvarmning og giver det den ’vejrbidte’ overflade.

Sammen med værkerne af Morten Klitgaard viser galleriet også nyere keramik af Bodil Manz, Michael Geertsen, Pernille Pontoppidan, Lone Skov Madsen, Irene Nordli og Mia Göransson. Man er også velkommen til at besøge keramiker Michael Geertsens værksted som findes på adressen. Som er Nordvangen 2 i Nexø. Galleri og værksted har åbent lørdag og søndag kl. 11-17 og efter aftale.
Mette Colberg udstiller i Officinet
I de første tre uger af august har Mette Colberg fyldt Officinet hos Danske Kunsthåndværkere og Designere, DKoD, i Bredgade 66 i København med glas og fotos af glas. Udstillingens titel Superposition refererer til glasset som noget der både kan ses og ses igennem.

DKoD skriver i annonceringen af udstillingen:
”Mette Colberg har stillet spørgsmålstegn ved glassets dualistiske natur som både form og filter siden hun begyndte at arbejde med materialet tilbage i 2003. Med udstillingen Superposition i Officinet undersøger Colberg gennem glas- og fotoværker hvordan den verden vi lever i, forstås gennem perception, og hvorledes visuelle forskydninger kan skabe grobund for nye forståelser.
Denne tænkning afspejles i glassets medfødte kvaliteter som noget vi både kan kigge på, men også kan kigge igennem. Når vi ser på glas, opstår der en klar tilstedeværelse og et klart fravær – et scenarie som kan forstås som glassets superposition. Begge tilstande er en del af virkeligheden og er centrale for Colberg i hendes arbejde med både glasset og fotografiet.
Den binære afkodning i vores blik, som kommer før både sprog og skrift, er grundlæggende for vores individuelle forståelse af det visuelle. Når Mette Colberg undersøger glassets egenskaber gennem sin produktion af hendes facetteret farvede glaslinser, er det netop for at påvirke vores blik og derigennem gøre os opmærksom på de implicitte forståelser som ligger deri.
Colbergs fascination af fotografiet som både redskab for undersøgelse og som medie kommer til udtryk i udstillingen gennem hendes brug af beskårne synsfelter, glas og lys. Hun anvender fotografiet som et visuelt afsæt der sætter fokus på vores sansning af rum og materialitet og åbner en sprække til en anden verden hvor perception kan ske forskudt af vores binære aflæsning af det vi allerede kender. Udstillingen Superposition søger at understrege valget i vores blik og minder os om processerne bag vores forståelsesapparat, og hvornår de står til at påvirke.”
Mette Colberg (f. 1981) bor og arbejder i København, hun er uddannet fra Glas- og Keramikskolen på Bornholm og Konstfack University of Arts i Stockholm. Mette Colberg var i en årrække en del af Luftkraft Glasstudie. Hendes arbejde er blevet vist mange steder i ind- og udland.
Udstillingen har fernisering lørdag den 1. august kl. 15 og har herefter åbent til den 21. august tirsdag-søndag kl. 12-18. Der afholdes en artist talk torsdag den 13. august kl. 17.
Maria Sparre-Petersen i Biennale-jury
Forberedelserne til Biennalen for Kunsthåndværk & Design 2021 er i gang. Der er
open call med frist den 1. oktober. Biennalens tema er take away. For udvælgelsen af de deltagende projekter og tildelingen af biennaleprisen på 100.000 kroner står en jury bestående af kurator Anni Nørskov Mørch, Museet på Koldinghus, kunstnerisk direktør Trude Gomnæs Ugelstad, Sørlandets Kunstmuseum i Norge, museumschef Love Jönsson, Rian Designmuseum i Sverige, industriel designer og kunstner Carl Emil Jacobsen og glasformgiver, studielektor på KADK, MFA (Master of Fine Arts), ph.d. Maria Sparre-Petersen.
Biennalen bliver vist på Museet Koldinghus i perioden 5. juni til 24. oktober 2021. Ferniseringen, og prisoverrækkelsen foregår den 4. juni.