Glastip Juni 2018

Glastip 5. juni 2018 – Fælles om glas?

Beddingen – marked for kunsthåndværk på Hundested Havn

Fredag-lørdag-søndag den 8., 9. og 10. juni henholdsvis kl. 12-18, 10-18 og 10-16 er der kunsthåndværk i omved 60 boder på beddingen og i nogle bådebyggerhaller på Hundested Havn. Det er for femte år i træk, det koster 20 kroner i entré, og de eneste glaskunstnere er Nanna Backhaus og Andrew Brown fra Glassmedjen lige rundt om hjørnet på den samme havn.

Overrækkelse af Hempels Glaspris til Ned Cantrell den 9. juni

Hempels Glaspris går i år som tidligere fortalt til glaskunstner Ned Cantrell, Ebeltoft. Overrækkelsen af prisen foregår på Hempel Glasmuseum lørdag den 9. juni kl. 15.30. Prisen overrækkes af formand for Hempels Kulturfond, Bodil Busk Laursen.

Den fysiske verden – en historie fra 1980erne

The Glass Factory i Boda Glasbruk viser fra den 16. juni til den 10. marts næste år udstillingen Material World om glassets udvikling i de ekspansive 1980ere, et tiår hvor glasset forandredes og blev et statussymbol, glasindustrien satsede på eksport, og studioglasset fik sit gennembrud på en bred front. Det var også dengang Glasriket blev lanceret og blev et kommercielt ’turisterhverv’. Kunstglassets formsprog blev mere og mere internationalt med geometriske former og stærke farver som rød, blå og grøn, og det international samarbejde blev mere almindeligt og fik større gennemslagskraft gennem udstillinger og konferenser. Sådan skriver museet om ”en spännande och färgrik utställning som tar dig tillbaka till glamourösa 80-talet!”

På åbningsdagen lørdag den 16. juni afholdes fra kl. 13 en temadag som indledes med en koncert med Gretli & Heidi som spiller nogle af de store 1980er-hit – på glasharpe. Kl. 14 er der foredrag Post-modernism i hyttan om 1980ernes glasboom med kunsthistorikeren og ”antieksperten” Li Pamp. Kl. 15 er der en times dobbeltdemonstration i glashytten – Trådar/Threads og POP med glaskunstnerne Ann Wåhlström og Nina Westman. Dagen slutter med uddeling af The Glass Factorys hæderspris og et Bengt Heintze-stipendium.

Indtil begyndelsen af september er udstillingens åbningstid mandag-fredag kl. 10-18 og lørdag søndag kl. 11-17, vinteren over er det onsdag-søndag kl. 11-16. The Glass Factory, Glasmuseet i Boda, finder man på Storgatan 5 i Boda Glasbruk.

Biennale for Kunsthåndværk og Design 2019

Næste Biennale for Kunsthåndværk & Design afholdes i maj 2019, og der er nu udsendt et såkaldt open call til kunsthåndværkere og designere. Arrangøren er Danske Kunsthåndværkere og Designere, og temaet er denne gang Fællesskab, og det skal forstås både som et politisk opråb til landets formgivere om at byde ind på den miljøpolitiske dagsorden og som en opfordring til at kunsthåndværkere og designere finder sammen i grupper.

Læs om Biennale-oplægget hos DKoD, artikel af chefredaktør Charlotte Jul, designETC, og endnu en artikel i samme nyhedsbrev.

Glastip 22. juni 2018 – Glas Keramik

Afgangsudstilling Bornholm

Bornholms Kunstmuseum i Rø er igen i år stedet hvor afgangseleverne fra Designskolens bornholmerafdeling for keramik og glas viser deres afgangsprojekter. I år er der 11 elever – danske og udenlandske – og heraf er der blot to fra glaslinjen. Det er danskerne Bjørn Kauffeldt og Siri Emilie Maltha Müller. (Er der nogen der kender de to, så send Glastip videre til dem, så de får chancen for at blive abonnenter.)

Udstillingen Material World åbner lørdag den 23. juni kl. 14 og kan ses til søndag den 19. august. Åbent alle dage kl. 10-17. Herefter vil udstillingen gå videre til JP/Politikens Hus i København 25. august til 15. september, Næstved Museum 19. september til 26. oktober og henholdsvis keramikdelen på Clay i Middelfart 2. november til 20. januar og glasdelen på Glasmuseet Ebeltoft 9. november til 13. januar.

Arbejder af den netop dimitterede glaskunstner Siri Emilie Maltha Müller.

I øvrigt er der afgangsudstilling for arkitekt- og designskolerne på Holmen fra den 29. juni kl. 16 (fernisering) til den 19. august – åbent alle dag kl. 11-18. Her er der så vidt vides ikke noget glas.

Hempel Glasmuseum hen over sommeren

Øllet i glasset – Lektor emeritus Jan Kock fortæller om drikkeskikke gennem tiden og præsenterer eksempler på drikkeglas fra Hempels samling – arrangementet er desværre allerede udsolgt, men nævnes skulle det.

To rundvisninger i Glass, Fashion & Fantasy – Hør om værkerne i og kunstnerne bag årets udstilling med mode og fantasier om og med glas. Det er lørdag den 14. juli og lørdag den 25. august begge dage kl. 14.

Morgenlys, keramik og brunch – Med baggrund i museets porcelænssamling fra starten af 1800-tallet formidler keramiker Michael Geertsen hele processen fra det ubrændte ler til det færdige bemalede objekt vist gennem syv kopper i forskellige stadier af fremstillingen. Det er søndag den 19. august kl. 9-10 med efterfølgende brunch i Restaurant Anneberg.

Tilmelding nødvendig til arrangementerne. Ring til museet på 59 91 38 00 eller køb billet direkte på Billetexpressen.dk

Hempel Glasmuseum lægger desuden lokaler til Odsherred Kammermusikfestival som består af syv aftenkoncerter i løbet af en god uge fra den 26. juli til den 3. august – med mulighed for forudgående tapasanretning i restauranten. Læs nærmere om festivalen og musikprogrammet.

Hempel Glasmuseum har åbent tirsdag-søndag kl. 10-17.

Glasmuseet Ebeltoft hen over sommeren

Fra juli til midten af august er der en lang række arrangementer i museets værksted med sandblæsning, fusing (sammensmeltning af glasbilleder i ovn), glasstøbning i sand og glasblæsning for publikum. I værkstedet kan man desuden se de professionelle glasblæsere i funktion – bortset fra de dage hvor der er støbning i sand. Se det samlede program i museets kalender under aktiviteter i sommerferien.

Mandag den 2. juli kl. 13 er der musik i haven med pigekoret Aarhus Junior- og Ungdomskantori. Se under minikoncert i haven.

Særlig søndag er den første søndag i måneden med gratis (når entréen er betalt) rundvisning i museet den 1. juli og den 5. august kl. 14. Derudover er der mulighed for at gå på opdagelse i Glasuniverset, låne en opdagelseskuffert og få opgaveark til udstillingerne og deltage i tegnekonkurrencer.

Glasmuseet Ebeltoft har åbent alle dage kl. 10-17.

The Glass Factory – sommerprogram

Sommerprogrammet på ’Glasfabrikken’ i Boda Glasbruk byder blandt andet på gæsteoptrædende glaskunstnere – fx de danske eller fra Danmark kendte Maria Bang Espersen, Amy Krüger og Tillie Burden, foruden flere svenske og udenlandske – fx engelske Peter Layton fra London Glassblowing. Sidstnævnte åbner den 30. juni sommerprogrammet som løber frem til medio august.

Billedkollage med glaskunstnere på sommerprogrammet på The Glass Factory i Boda Glasbruk, Sverige.

Glas Keramik i Palæfløjen hos Roskilde Kunstforening

Roskilde Kunstforening fortsætter sin tradition for at udstille keramik og glas, denne gang en kombi-udstilling med en keramiker og en glaskunstner – henholdsvis Ivan Weiss og Torben Jørgensen. Foreningens ambition er at vise det bedste inden for de to så forskellige og samtidig beslægtede kunsthåndværk. Og det gør de så også denne gang – Weiss og Jørgensen står for det ypperste og har hver især præget deres gebet i rigtig mange år.

Kunstnerne har lavet ny værker til udstillingen, som hedder Glas Keramik, og som åbner lørdag den 7. juli med en fernisering kl. 12-14. Der er åbent tirsdag-søndag kl. 12-16, og sidste dag er den 5. august.

Plakat for udstillingen Glas Keramik.

Iwan Weiss blev uddannet som overglasurmaler på Den Kongelige Porcelænsfabrik i årene 1962-66. Herefter kom han i lære hos overmaler Nils Thorsson (1898-1975). Efter læretiden studerede han nogle år drejning og brænding i keramikbyen Hagi i Japan, og efter sin hjemkomst blev Iwan Weiss ansat som keramiker på Den Kongelige Porcelænsfabrik.

I begyndelsen af 1970erne blev Torben Jørgensen uddannet keramiker fra Skolen for Brugskunst i København, og han blev efterfølgende ansat som lærer samme sted. Han skiftede retning og blev en af pionererne inden for dansk studioglas, etablerede en glasuddannelse på Skolen for Brugskunst og var i de første fem år leder af den ny afdeling. Fra 1977 og frem til lukningen i 2008 var Torben Jørgensen knyttet til Holmegaards Glasværk som formgiver. Han har gennem årene oplært mange af vores nuværende glaskunstnere. I 2015 var Torben Jørgensen kurator for udstillingen Moderne glas igennem 40 år på Glasmuseet Ebeltoft.

Efter i mange år at have arbejdet med det flydende glas, arbejder Torben Jørgensen i dag med blandt andet ovnformet glas (fusing/slumping), cire perdue og skæring og samling af planglas til skulpturer. På udstillingen i Roskilde slår han sig løs med planglasskulpturerne.

Torben Jørgensen og hustruen Jytte Mørch driver sammen virksomheden Jørgensen & Mørch Design fra deres hjem på et nedlagt landbrug i Fensmark. Jytte Mørch er uddannet grafiker, men arbejder også i glas.

Stor vase i udhulet træstamme

Et stort stykke udhulet træstamme – som vi har mistænkt Anders Raad for at stå bag, han har i hvert fald lagt billedet op på Facebook – er på The Glass Factory blevet brugt som form til at blæse en stor vase. På denne video kan man se Anders Raad assistere Bjørn Friborg der jonglerer rundt med en stor klump glas som han puster op i den udhulede træstamme.

Store skibe fra Hundested til amerikansk VM-studie

Som efterhånden omtalt en del gange har naboerne i Hundested Havn, glasværkstedet Backhaus-Brown og snedkerværkstedet Egeværk, stærkt stigende succes med de vikingeskibe de begyndte at lave for to år siden, og som består af både pustet/opskåret/slebet glas og snedkererede køle og stævne. Her ses Andrew Brown med et af de tre skibe der er leveret til amerikanske Fox Sports studie i Moskva hvor skibene udgør dekorationen og således får massiv eksponering over for et meget stort tv-publikum under VM i fodbold. Der er tilmed tale om de største skibe der hidtil er løbet af stablen fra Nordre Beddingsvej i Hundested. Andrew holder det længste skib – Viking hedder det såmænd – som er 112 cm langt. De to andre skibe i Moskva-studiet hedder Valkyrja og Sejr. Alle skibene har i øvrigt navne, og der er mindst lavet 178 indtil nu – tæl selv efter på hjemmesiden glasskibe.dk.


Ned Cantrell – Hempels Glaspris 2018

Den 9. juni fik glaskunstner Ned Cantrell, Ebeltoft, overrakt Hempels Glaspris 2018. Det foregik ved et arrangement på Hempel Glasmuseum på Annebjerg syd for Nykøbing Sjælland – hvor der også samtidig åbnede en lille udstilling med et udvalg af hans værker. I forbindelse med prisen indkøber museet et værk af Ned Cantrell som herefter indgår i samlingen.

Det er den 34. uddeling af Hempels Glaspris som blev indstiftet i 1984 til minde om J.C. Hempel, grundlægger af den verdensomspændende virksomhed af samme navn. Han grundlagde også det der i dag er er Hempel Glasmuseum, og som oprindelig hed Anneberg Samlingerne – med et nybygget hus på den store grund som også er skulpturpark. Og J.C. Hempel stiftede også Hempels Kulturfond som er det økonomiske grundlag for driften af museet og for Glasprisen.

Ned Cantrell fik sin pris overrakt af formand for Hempels Kulturfond, Bodil Busk Laursen, tidligere blandt andet direktør for Kunstindustrimuseet – som indledte sin tale til Ned med at sige:

”Alle mennesker – små som store - bliver draget af det lysende blanke og farverige glas og dermed af glassets forførende og sanselige kvaliteter. Vi er lidt som børn i en slikbutik, og det kan være svært at komme forbi glassets forførende egenskaber for at søge dybere ind i den verden af refleksioner og håndværksmæssige krav som er forudsætningerne for et værks tilblivelse.

Men når der er tale om værker af Ned Cantrell, er det vigtigt og givende at gå de skridt videre. Netop for Ned er værkernes fortælling og indhold af største betydning. Han har noget på hjerte, tager stilling til problematiske tendenser og udviklinger i samfundet og i verdenen. Gennem værkerne bliver vi inddraget og lidt tænksomme i forhold til verdens gang, og vi undgår ikke at blive mere opmærksomme på misforhold i den moderne, menneskeskabte verden. Vi lokkes til denne selvransagelse fordi budskaberne doseres med lige dele seriøsitet, humor og drilleri.”

Og fortsat:

”Det allerførste indtryk ved mødet med Neds værker er overraskelsen over at opleve et udvalg af figurer og karakterer som vi kender fra tegneserier, tatoveringer, science fiction, dyrefabler, badedyr, reklamer og affald fra dagligdagens forbrug og smid-væk kultur, her med den forskel at de er tredimensionelle og udført i meget kulørt og lysende blankt glas. Værkerne minder ikke om glaskunst man har set før – og det indtryk er helt rigtigt, det har man ikke! Der er tale om figurer og installationer som fører glaskunsten i nye retninger og nærmer den til billedkunstneriske genrer som pop-art og streetart, men i en helt personlig tolkning af motiver og situationer. Det skinner også klart igennem at mesteren for værkerne har stærke samtidskritiske holdninger og synspunkter…”

”Mange af Neds værker forestiller dyr der indgår i scenerier, som fx det dramatiske værk Tiger i stormvejr der blev vist på sidste års udstilling Great Danes her i museet, eller Ræven og kragen (se foto, red.) der udspiller sig midt i byens affald. Begge disse værker har referencer til nutidige problemstillinger som klimatiske forstyrrelser (eller de vilde dyrs udsathed) og til storbyernes menneskeskabte skrald. Blandt andre dyr som Ned har fremstillet i flere sammenhænge, er aben der fx optræder som konge med krone på hovedet og slæb omgivet af bananskræller, som vi også så på Great Danes.

Og så er der serien med de lyserøde rå og sexede grise som Ned første gang viste på Glasmuseet Ebeltoft i 2014 i udstillingen Bodytalk hvis tema var menneskets forhold til dyr. Idéen med Neds tre små lyserøde grise dengang var at illustrere at der ikke er meget naturligt ved den moderne gris, den opfattes som et produkt og udstyres i tegneserier med menneskelige egenskaber.

Fra 2016 har Ned arbejdet med oppustelige badedyr som tema. Et eksempel er en stor og tung spækhugger som er med på den skandinaviske glasudstilling der for tiden vises på Glasmuseet Ebeltoft. Værkets titel er Tilværelsens ulidelige lethed efter Milan Kunderas roman, og titlen åbner for flere tolkninger af dette store badedyr i glas som har den finurlige pointe at dens visuelle lethed står i modsætning til dens materialemæssige tyngde som gør den aldeles uegnet som badedyr.”

Et eksempel på Ned Cantrells værker – Fox and Crow – eller Ræven og kragen.

Ned Cantrell er født i England i 1975 og afsluttede en længere uddannelse i 2001 med en BA fra Surrey Institute of Art and Design efterfulgt af et kort ophold på Glas- & Keramikskolen på Bornholm. Siden 2004 har han og kollegaen og ægtefællen Karen Nyholm drevet fælles værksted og butik først i Aarhus og siden 2015 i Ebeltoft hvor de købte Finn Lynggaard og Tchai Munchs tidligere værksted og bolig. Da Ned kom til Danmark, arbejdede han i en periode for Finn Lynggaard og kom dermed tæt på studioglasbevægelsen i Danmark.

NED har gennem årene opbygget en stærk national og international position og har deltaget i talrige udstillinger i Norden, i Europa, i USA, Kina og Japan. Han er repræsenteret i vigtige museumssamlinger og har modtaget en række legater og priser. Ned Cantrell og Karen Nyholm er efterspurgte undervisere og udfører demonstrationer rundt om i verden i de særlige teknikker de praktiserer.

Blandt Ned Cantrells mange meritter nævner Bodil Busk Laursen blandt andet en udstilling Glasmuseet Ebeltoft i 2013 med titlen Obstruction:

”Ned havde her som i dogmefilmenes manifest eller i Lars von Triers film De fem benspænd med Jørgen Leth opstillet benspænd eller obstructions for sit eget arbejde, hvoraf et var at frasige sig farver og alene arbejde sort/hvidt. I udstillingen var hovedfiguren i glas Den lille pige med svovlstikkerne som i flere udgaver var omgivet af afbrændte tændstikker, cigaretskod, piller, sprøjter etc. Et lille sammensunket menneskebarn, dybt rørende. Udstillingen omfattede også tegninger og graffiti der illustrerede fortællingen og den lille piges tanker og grumme historie. At arbejde med tegninger er en del af Neds metode ved udvikling af nye værker hvor han starter med at lave skitser til afklaring af former, farver, mønstre og proportioner. Disse arbejdstegninger er nyttige da der oftest er flere hjælpere med i værkstedet ved fremstillingsprocessen af de komplicerede og sammensatte værker.”

Bodil Busk Laursen fortæller at der med Ned Cantrells arbejder – såvel funktionelle drikkeglas, vaser og fade som fortællende objekter – er tale om en overbevisende håndværksmæssig dygtighed og et indgående kendskab til de klassiske teknikker:

”Han brillerer ikke mindst med det frit blæste varme glas hvor han udvikler de skulpturelle former direkte på blæsepiben. Ned fortæller selv at legen i arbejdsprocessen betyder meget for ham, og det er sikkert medvirkende til at give værkerne deres unikke udstråling af noget naivt og elskeligt. Det gælder i høj grad også den betuttede lille tiger udført til udstillingen her og afbilledet under udførelse af Ned på den store poster uden på museet.

Med popkunsten kom motiver fra massekulturen og dagliglivet ind i billedkunsten og er i dag takket være mange kunstnere blevet en integreret del af kunstdebatten. Neds værker befinder sig midt i denne debat med deres tvetydige fortællinger: I det ydre farvestrålende, humoristiske og tilsyneladende glade, men samtidig med ofte barske og samfundskritiske pointer. For Ned ligger balancen i værkerne mellem den veludførte form, det interessante indhold og de håndværksmæssige idealer, og det er en balance han mestrer og beriger glaskunsten med både nationalt og internationalt.”

 

Glastip 25. juni 2018 – Blæs

Annie Hjorth – Slutdepot for tang

Glaskunstner Annie Hjorth fra Brabrand, Aarhus har et stærkt engagement i natur, miljø og klima – og det bliver stadig stærkere.

Sidste år ved denne tid omtalte både Glastip (25. juni) og design ETC hendes udstilling i Art Gallery PS i Aarhus med fadserien Circular Boardwalk og skulpturelle glas til serveringsbrug i serien Hav, ild og is. De samme værkserier er kernen i en større klimaudstilling som for tiden turnerer i Aarhus Kommune blandt firmaer som er klimapartnere med kommunen.

Circular Boardwalk.

Sidste år var Aarhus europæisk kulturhovedstad, i år er den rolle flyttet til den hollandske by Leeuwarden, og sidste år var galerist Doet Boersma fra Leeuwarden i Aarhus hvor hun spottede Annie Hjorths glaskunst. I Leeuwarden driver Doet Boersma Kunstacademie Friesland med det tilhørende Galerie Doet, og her viser hun nu udstillingen Taidetta med blandt andet glaskunst fra Brabrand i Danmark. Her udstilles værket Circular Boardwalk sammen med en række mindre værker fra serien Hav, ild og is.

Annie Hjorth har gennem nogle år eksperimenteret med temaet hav og tang udtrykt i glas, og hun har udviklet metoder til indsmeltning af tang og også andre plantedele, sand m.m. i glas. Forsøgene giver ofte store overraskelser, og der opstår underlige mosaiklignende og metalliske udtryk. ”Alt dette finder jeg uendelig spændende at udforske og afprøve, og nogle af eksperimenterne viser sig tilmed flotte at se på,” skriver Annie Hjorth til Glastip.

Øverste foto viser nogle oplæg før brænding, nederst ses resultatet efter brænding.

”Det har langsomt, men sikkert udviklet sig til at jeg er kommet til at fremstille værker med et solidt bæredygtigheds-tema, som er opstået ved at jeg gradvist er blevet klogere og berørt af at høre om klimaforskere som ikke bliver hørt og taget alvorligt nok. Det har ført til at jeg har målrettet mine udtryk i min glaskunst og er ligeledes skærpet i mit samarbejde med klimabevidste virksomheder om mine udstillinger.”

Slutdepot for tang af Annie Hjorth.

For at kombinere kommende udstillinger af sine værker med videnskabelige fakta har Annie Hjorth indledt et samarbejde med AlgeCenter Danmark, et forskningscenter ved Kattegatcentret i Grenaa.

Udstilling: Vi samler på glas

Glashistorisk Selskab Holbæk har i år 25års jubilæum og har fundet sammen med DesignMuseum Næstved om at fejre det med en særudstilling af det fineste og mest ekstraordinære glas fra selskabets medlemmers samlinger. Udstillingen fortæller om glassets udvikling og brugshistorie og viser at glas er finurligt, fantastisk, fornuftigt og forunderligt.

Udstillingen viser et stort udvalg af samleområder – som karafler, klukflasker, lommeflasker, designglas og kunstglas – i alt flere hundrede glas fordelt i grupper for hvad man kan samle på inden for glas. (Se note om rettelser nedenfor.) Men udstillingen er skam også for de der ikke samler på glas. ”Alle kan have stor glæde af at besøge udstillingen, da den på en måde indeholder megen nostalgi,” fortæller Ib Rathmann fra selskabets bestyrelse.

Et samleobjekt er jo hyazintglas. Det her viste glas er hentet fra Glashistorisk Museum på Glashistorisk Selskab Holbæks hjemmeside med flere end 4800 billeder og beskrivelser af glas fremstillet på danske glasværker – og der lægges stadig nye billeder ind. Om præcis det her viste glas bliver udstillet, vides ikke, men det er en opdrevet* og anhæftet* type der har været fremstillet på de fleste glasværker over en lang periode (cirka 1890-1960), hvilket gør det usikkert at henføre det enkelte glas til et bestemt værk. Glasset er farvet violet af mangan, og højden er 215 mm.

Udstillingen foregår i Boderne på Sct. Peders Kirkeplads 8 i Næstved, og den åbnes lørdag den 30. juni kl. 14 af Mette Bielefelt Bruun, leder af Næstved Museum, og Niels Johnsen, formand for Glashistorisk Selskab Holbæk. Udstillingen kan ses til den 16. september. Der er åbent tirsdag-fredag kl. 11-16 og lørdag-søndag kl. 10-15. Entré 40 kroner.

Udover at fejre jubilæet med en frokost den 1. september har selskabet i efteråret tre medlemsarrangementer – den 11. september en aften med sommerens fund og loppemarked, den 10. oktober er temaet emaljemalede glas fra Holmegaard, og den 14. november gælder det pressede sukkerskåle og flødekander. Se nærmere på selskabets hjemmeside.

*

Opdrive – forme eller tildanne den øverste rand af et glas efter at det er løsnet fra piben. Mundstykket formes (opdrives) med en saks.

Anhæfte – med en klat smeltet glasmasse befæste det halvfærdige glas på enden af en jernstang (anhæfterjernet) når det for den videre bearbejdelses skyld skal løsnes fra piben.

Med en lettere bedaget, men ikke uskøn formulering fra Ordbog over det danske Sprog.

De kalder sig Blæs

Glaskunstnerne Jette Noa Liv Bøge og Sally Xenia Christensen er i gang med at etablere sig med fælles værksted i nogle containere på Refshaleøen i København. Blæs kalder de sig. Glaskunstner og mentor Anders Raad har været forbi og taget dette foto af de to iværksættere med et kig ind i container-værkstedet – Jette til venstre og Sally til højre.

For nogle uger siden havde de en efterlysning på Glasnettet efter brugte, men brugbare værktøjer som andre glasfolk ikke længere brugte, men gerne ville sælge: Puntler, piber, anfangsjern, vulverklodser, indvarmningsovn, afspændingsovn, vælseblik, forskellige optikforme, bænke, indbæringsgafler og andet brugbart kram. Med hilsner fra Sally og Jette fra Blæs.

Det kan være Blæs-folkene er nybyggere, men nybegyndere er de ikke. De er begge ret erfarne og har været i gang i mange år – og udstillede fx begge på Glasnettets udstilling AQUA i Hundested i 2010.

Jette Bøge (som også har heddet Bøge Sørensen) er uddannet på glasskolerne Kosta Boda i Sverige og Pilchuck i USA, hun har drevet sit eget firma Jetglass og arbejdet mange steder rundt omkring. Tilbage i 2004 forsøgte hun sammen med kollegaen Marie Retpen at få et glasværksted til at løbe rundt i GlastankenGasmuseet på havnen i Hobro, i 2006 var hun assistent hos Sigrún Ólöf Einardóttir i Gler i Bergvik i Island, i 2008 dukkede hun op på et kunsthåndværkermarked i Helsingør…

Sally Xenia Christensen har en udvidet BA i Design-Glass ved engelske University for the Creative Arts i 2001 og er uddannet som cand.design fra Kunstakademiets Designskole i 2012. Hun har fået Kunsthåndværkerprisen af 1879 og Håndfuglen på Frue Plads-markedet – begge for det produkt hun er mest kendt for, serien Hybrid med den computerdesignede bund i blæseformene til drikkeglas, skåle og vaser. Sally har også arbejdet rundt omkring, og fra 2015 har hun været en del af værkstedsfællesskabet Luftkraft i København. (Se note om rettelser nedenfor.)

Vi håber at kunne vende tilbage med en nyhed om hvornår Blæs-værkstedet på Refshaleøen i København åbner.

Håndværkerby i Det ny Holmegaard

Næstved Museum og Næstved Kommune er nu nået så langt i projektet med Det ny Holmegaard at man er klar til at byde glasfolk og andre kunsthåndværkere indenfor. Det er nu muligt at leje sig ind i en håndværkerby som man vil etablere på nogle af de mange kvadratmeter i værksteder og lokaler i det gamle glasværk og de omkringliggende bygninger.

Håndværkerbyen skal være med til at skabe liv på Holmegaard Glasværk og samtidig give de håndværkere der etablerer sig der, mulighed for at danne netværk med stedet og de andre virksomheder i ’byen’. Man forestiller sig at gallerier, atelierer og værksteder indgår i livet på glasværket med mulighed for at leje sig ind i værksteder med maskiner og værktøj. Håndværkerbyen skal også fungere som et ’formlab’ hvor de endnu ikke fuldt etablerede kan finde plads til at udvikle sig og eksperimentere.

Hvis man vil vide mere om mulighederne, kan man kontakte museumsleder Mette Bielefeldt Bruun på adressen mbr@museerne.dk. Hun vil gerne i dialog med interesserede om deres behov og forventninger.

Endnu har Det ny Holmegaard ikke så meget liv at vise frem, men man kan da henvise til designmarkedet Wedocraft som man afholdt i bededagsferien tidligere på året med designer- og kunsthåndværkerboder og en masse andre aktiviteter. Et billede på det potentiale for liv man ser i projektet.

Læs mere om Det ny Holmegaard i en version 2.0 af projektbeskrivelsen på hjemmesiden for Museum Sydøstdanmark – som Næstved Museum er en del af.

Rettelser i forhold til den mailsudsendte udgave af dette Glastip:

I omtalen af udstillingen Vi samler på glas indgik der i listen med eksempler på glasemner også åreladningsglas og urinkrukker, men det var en fejl.

I omtalen af det kommende Blæs-glasværksted stod der om Sally Xenia Christensen at hun var uddannet fra bornholmerskolen i 2012 – årstallet var rigtigt, men det er nu rettet til at det var fra Kunstakademiets Designskole, og det var som cand.design. Og det er tilføjet at hun tilbage i 2001 afsluttede en udvidet BA i Design-Glass ved engelske University for the Creative Arts.

 

 

 

 


  Glasmuseets Venner · Strandvejen 8 · 8400 Ebeltoft