Glastip 12. juni 2017 – ”der er ingen vej udenom”
Torben Jørgensen på Køng Museum
Køng Museum viser til den 20. august udstillingen Himmel & Hav – Klint & Ler med kunst og kunsthåndværk med reference til regionens natur. Deltagerne er keramiker Trine Birgitte Bond, billedkunstnerne Hanne Julie Johansen og Vera Rahbek, keramisk skulptør Jesper Ranum, tekstilkunstner Lis Lindkvist og glasdesigner Torben Jørgensen. Udstillingen har åbent lørdag-søndag kl. 12-16, og adressen er Bygaden 27, Køng per 4750 Lundby.
Køng Museum er hovedhuset til Køng Fabrik som fra slutningen af 1700tallet til begyndelsen af 1900tallet var en stor og velrenommeret hørlinnedfabrik – hofleverandør fra 1784. Huset rummer nu en permanent udstilling om linnedfabrikationen og skiftende udstillingen med fokus på kunsthåndværk, først og fremmest tekstilkunst.
Young Glass – interview med Dan Mølgaard i designETC
Webtidsskriftet designETC har i sit seneste nummer et interview med direktør for Glasmuseet Ebeltoft Dan Mølgaard om museets netop åbnede udstilling med ung international glaskunst, Young Glass 2017. Interviewer er freelanceskribent Christina B. Kjeldsen. Indledningen lyder:
”Der er sket et nybrud på den unge scene for glaskunst som gør op med kunsthåndværkets krav til form og funktion. Young Glass 2017 på Glasmuseet Ebeltoft slipper glasset fri med en opsigtsvækkende samling samtidskunst. ”Det bliver sværere for vores kernepublikum at forholde sig til, men der er ingen vej udenom,” siger direktør Dan Mølgaard.” Læs interviewet.
Mens-vi-venter-arrangement på Holmegaard Glasværk
Lørdag den 17. juni kl. 13-15 åbner Næstved Kommune døren til Per Lütkens gamle atelier på Holmegaard Glasværk. Her har en gruppe lokale billedkunstnere Torkil Kure, Susanne I. Frederiksen og Aksel Kubert deres første fernisering og officiel åbning af deres nyindrettede atelier/galleri. Her kan man i den kommende tid (mens-vi-venter på Det Ny Holmegaard) se kunstnerne arbejde og se deres skiftende udstillinger.
Samtidig holdes der i hovedbygningen endnu engang reception – denne gang for to bogudgivelser. Den ene skrevet af Linette Bach – Fortællinger fra Fensmark – del 1, den anden tegnet af Simon Bang – Børnetegninger – En 13 årig tegner Fensmark og opland. Begge har de rødder i Holmegaard Glasværk og er opvokset eller bosiddende i Fensmark.
Alle er velkommen, men giv venligst senest den 15. juni besked til chefkonsulent Henriette Hemmingsen, Næstved Kommune, på mailadressen hehem@naestved.dk.
Udstilling med værker fra Per Hebsgaards værksted på Sophienholm
Udstillingen hedder Kunsten i Lyset – Lyset i Kunsten, og den kan ses fra den 24. juni til den 27. august. Udstillingen er arrangeret i samarbejde med Museet for religiøs kunst i Lemvig hvor den blev vist sidste år. Udstillingen giver et indblik i de 50 års glaskunst der har været forbi det legendariske værksted på Mønvej i Præstø.
Per Hebsgaard og hans værksted har spillet en afgørende rolle i skabelsen og udviklingen af mange kirkeudsmykninger og andre glasudsmykninger hvor han har samarbejdet med kendte danske og nordiske kunstnere. Udstillingen viser værker fra 1960erne og frem i form af større værker og glasskitser af blandt andre Per Kirkeby, Bjørn Nørgaard, Malene Landgren, Carl-Henning Pedersen, Lise Malinovski, Knud Odde og Tróndur Patursson.

Arne Haugen Sørensen, skitse til glasmosaik i Sankt Knuds Kirke i Odense.
530.000 kroner til ni glaskunstnere
Statens Kunstfond har i maj uddelt for 10,5 mio. kroner arbejdslegater til 159 kunsthåndværkere og designere. Møbel- og produktdesigner Chris Liljenberg Halsstrøm og keramiker Mariko Wada har hver fået et treårigt arbejdslegat på 855.000 kroner fordelt på tre år. De øvrige har fået arbejdslegater på beløb mellem 25.000 og 100.000 kroner. Der har været i alt 383 ansøgninger til arbejdslegater inden for kunsthåndværk og design.
Kunstfondens legatudvalg for kunsthåndværk og designbestår for tiden af keramiker Bente Skjøttgaard (formand), tekstildesiger Iben Høj og industriel designer Simon Skafdrup.
Blandt de 159 legatmodtagere er der ni glaskunstnere – Ned Cantrell, 50.000, Mette Colberg, 50.000, Johanne Jahncke, 50.000, Micha Karlslund, 50.000, Maria Koshenkova, 50.000, Per-René Larsen, 50.000, Karina Malling, 30.000, Stig Persson, 100.000, og Maria Sparre-Petersen, 100.000 kroner.
Glastip 18. juni 2017 – De unge hæver glasset
”De unge hæver glasset”
Sidste gang henviste vi til webtidsskriftet designETC’s interview med direktør Dan Mølgaard i forbindelse med åbningen af den aktuelle udstilling Young Glass på Glasmuseet Ebeltoft. Nu har designETC bragt en egentlig anmeldelse af udstillingen – De unge hæver glasset – ved Anni Nørskov Mørch som arbejder med og formidler design, kunst og kunsthåndværk og er tilknyttet både Koldinghus og Designskolen Kolding.
Ida Wieth fik sin pris den 17. juni
Det var i går Ida Wieth fik overrakt Hempel Glaspris på Hempel Glasmuseum i Odsherred. Nogle dage forinden bragte sjællandskemedier.dk denne reportage med en lille billedserier der viser Ida Wieth og de udstillede værker på museet på Anneberg.
Kunsthåndværk på Grønbechs Gård
Grønbechs Gård i Hasle på Bornholm viser sommeren over et bredt udvalg af bornholmske kunsthåndværkere. Hele andensalen er forbeholdt ACAB, sammenslutningen af bornholmske kunsthåndværkere, og hvis man overvejer besøg i øens mange værksteder, kan man begynde turen med en research på Grønbechs Gård.
Desuden viser Grønbechs Gård en udstilling fra Designskolen Bornholm (KADK), og glaskunstnergruppen Luftkraft fra København viser udstillingen Mapping II som tidligere har været vist på Glasmuseet Ebeltoft. Se omtalen fra dengang hos kunsten.nu. og hos glasmuseet.
Bord til to
Mere end 70 kunsthåndværkere og designere har tolket temaet Bord til To og møblerer fra den 19. til den 24. juni rådhushallen i Aarhus med mere end 30 borde med alt fra borddækninger med glas og tallerkener til abstrakte fortolkninger.
Bord til To er arrangeret af Danske Kunsthåndværkere & Designere, Region Midt, i anledning af Kulturby Århus og indgår i projektet FOMO – Fear of Missing Out der drypper udstillinger og begivenheder ud over byen hele året. Se også omtalen hos designETC. Der er fernisering mandag den 19. juni kl. 16-18 og herefter åbent tirsdag-fredag kl. 10-18 og lørdag kl. 10-14.
Blandt de medvirkende kunsthåndværkere finder vi glaskunstnerne Mette Bülow Duus og Rikke Stenholt.
Hebsgaard på Sophienholm
Senest omtalte vi den kommende udstilling på Sophienborg i Lyngby nord for København – Kunsten i lyset – med værker der har været igennem værkstedet hos Per Steen Hebsgaard. Udstillingen åbner nu på lørdag den 24. juni, og der er fernisering på dagen kl.15. Læs om udstillingen på Sophienholms hjemmeside hvor der også kan ses en række pressebilleder. Udstillingen er et samarbejde mellem Sophienholm og Museet for Religiøs Kunst hvor den tidligere har været vist, og de to udstillingssteder har i fællesskab udgivet et gennemillustreret katalog på 128 sider med artikler af Torben Weirup og Ole Villadsen. Når entréen er betalt, er der gratis omvisninger søndagene den 9. og 30. juli samt den 13. august kl. 15.
Da udstillingen blev vist på Museet for Religiøs Kunst, blev den omtalt i webtidsskriftet kunsten.nu og i Kristeligt Dagblad.
Glastip 25. juni 2017 – Grundelementer
Afgængere fra bornholmerskolen udstiller
Bornholms Kunstmuseum i Rø viser frem til den 28. august afgangsudstillingen Elements fra glas- og keramiklinjen på Det Kongelige Danske Kunstakademis skole på Bornholm. Årets afgangsklasse består af 16 danske og internationale studerende – og i skrivende stund ved vi ikke mere om dem. Vi citerer fra kunstmuseets pressemeddelelse:
”Med Elements ønsker afgangsklassen at sætte fokus på at materialet er – og bør være – grundelementet i enhver skabelsesproces.
’I takt med at fabriksproduktion har erstattet de klassiske håndværk, er materialeforståelse trådt i baggrunden, og især glas og keramik er blevet homogent i både udtryk og anvendelse. Vi ønsker derfor at vise hvor alsidige og mangfoldige glas og keramik er som materialer, og dele vores fascination af disse levende råstoffer med beskueren.’
Igennem studieforløbet har de studerende dygtiggjort sig i en bred vifte af designfaglige, kunstneriske og håndværksmæssige discipliner inden for glas og keramik og hver især udviklet et personligt udtryk i deres arbejde med materialet. Udstillingen Elements er kulminationen af dette arbejde.”

Udstillingens plakat.
Efter Rø på Bornholm vises først keramik-delen på CLAY Keramikmuseum i Middelfart fra den 6. september til den 7. januar, dernæst glas-delen på Glasmuseet Ebeltoft fra den 11. november til den 7. januar. Og hvis sjællænderne ikke vil rejse så langt, må de vente til den 13. januar hvor begge dele udstilles til og med den 14. februar i Galleri Claus-C, Store Kongensgade 118 i det centrale København.
På Facebook kan man finde denne fotosamling i forbindelse med afgangsudstillingen, og man kan også finde lidt mere på dette opslag.
Fade af Annie Hjorth
Aarhusianske glaskunster Annie Hjorth udstiller fade fra serien Circular Boardwalk med mere på Art Gallery PS, Mejlgade 16B i Århus.
Med fadene Cirkular Boardwalk har Annie Hjorth ladet sig inspirere af Den uendelige bro – en stor cirkelformet gangbro – som i 2015 var en del af udstillingen Sculpture by the Sea i Aarhus. Hun laver fadene i størrelserne 20, 25 og 42 Ø og hver størrelse i op mod 50 signerede og nummererede eksemplarer. Fadene indgår i en større serie af glaskunst under temaet ’ild, vand og is’ som omfatter fade og tallerkener i røde, blå og hvide farver. For Annie Hjorth er cirkularitet ”det modsatte af bevidstløs vækst og rovdrift på klodens resurser. Circular Boardwalk er min hyldest til denne tænkning. Lad Circular Boardwalk svæve over vandene – over hele kloden. Lad tænkningen spredes som ringe i vandene.” Som hun skriver på Instagram.

Desuden indeholder udstillingen nogle isflage-inspirerede glasskulpturer som også kan bruges til servering.
Læs mere i en artikel i webtidsskriftet designETC som er vores hovedkilde. Udstillingen er ikke nævnt på galleriets hjemmeside.
Glasnetmøde 2017
Glasnettets årsmøde foregår i år i Aarhus i weekenden den 29. september til den 1. oktober. I år inviterer man svenske og norske glaskollegaer med, og landsmødet har særlig fokus på glasteknologi og lampeglas inkl. praktisk læring.
Årsmødet er selvfølgelig kun for medlemmer af Glasnettet, men vi kigger nysgerrigt med i programmet. Man samles i løbet af fredagen til forskelligt socialt og fagligt samvær. En væsentlig del af programmet vil være henlagt til lokaler på Kemisk Institut på Aarhus Universitet, og lørdagen begynder dér med et glasshow hvor kemistuderende demonstrerer kemiens forunderlige verden og dens lyde, farver og lugte. Senere på formiddagen afholdes det formelle Glasnetmøde.
Efter frokost er temaerne lampeglasblæsning, nye materialer og tanker omkring genbrug, og der er lommeudstilling af deltagernes medbragte små værker, speed talks, gummistøvlekast og andre nyttige discipliner. Som indledning på aftenens festmiddag, musik og dans holder professor i organisk kemi Karl Anker Jørgensen festforelæsningen Hvordan vi smager og lugter med mund og næse.
Søndagen begynder med besøg hos en lokal ’glasjuvel’ og besøg hos glassamler Søren Seebach med en unik samling af kunstglas fra Holmegaard med meget unika der ikke kan ses andre steder. Senere er der guidet tur rundt til midtbyens glasfænomener som Musikhuset, Kunstmuseet Aros, Hotel Royal, Domkirken og Kvindemuseet.
Arrangementsgruppen består af Mette Bülow Duus, Jens Christian Kondrup, Jan Kock, Karen Lise Krabbe, Karina Malling, Rikke Stenholt og Mikkel Yerst.