Glastip 1. juni 2014 – I dialog med glasset
Rikke Pape i sommerresidens i Skagen
Glaskunstner Rikke Pape har for sommeren og frem til september forlagt residensen fra Hjørringvej 330 i Frederikshavn til Skråvej 6 F i Skagen med åbningsreception torsdag den 5. juni fra kl. 12-14 og åbent resten af dagen til kl. 18. Åbningstiderne må man finde på hendes hjemmeside.
I dialog med glasset
Glaskunstner Branka Lugonja i glasgalleriet St. Galla på Strandvejen 119 i Hejninge ved Slagelse har udfordret ni kunstnere i et eksperimenterende kunstprojekt – I dialog med glasset – med fremstilling af 18 værker i forskellige materialer. De ni kunstnere er Anni Fiil (papir), Betty Engholm (keramik), Danilo Krstajic, Doron Silberberg (keramiker, maler), Henning Dreyer (billedkunstner), Inger M. Nielsen (pileflet), Lene Hansen, Nelly Gaskin (keramik) og Olav Johannisson (billedhugger).
Der er fernisering fredag den 6. juni kl. 19.30, og alle kunstnerne vil være til stede. Udstillingsperioden er den 7. juni til den 7. juli med åbent onsdag-fredag kl. 14-16 og lørdag-søndag kl. 11-16 – i pinsen kl. 11-17.
Kunsthåndværkermarked i Vita Park i Odder
VitaPark – tidligere Odder Sygehus – midt i Odder er ved at udvikle sig til et lokalt kunst- og kultursted. Sidste år etablerede man arrangementet KIP - Kunst i Parken - med et kunsthåndværkermarked med cirka 40 lokale og udenbys kunstnere. Det gentager sig i år lørdag den 7. juni (åbningstid ukendt). Blandt deltagerne er de tre glaskunstnere Dorthe Bent, Christina Hellevik (Pust Glas) og Kirstine Damgaard.
Trapholt pinsemarked
Igen i år holder Trapholt i Kolding sit censurerede pinsemarked (den8. og 9. juni kl. 10-17 – fri entré) med 44 udstillere som fortrinsvis er medlemmer af Danske Kunsthåndværkere. Heriblandt finder vi glaskunstnerne Line Gottfred Petersen og Marion Fortat.
Cra-s holder 2014-pause
Kunsthåndværkermarkedet Cra-s, som har været afholdt i Svendborg i 2012 og 2013, holder i år pause fordi torvet i Svendborg ligger i byggerod.
Glastip 6. juni 2014 – Marked på Beddingen
Arbejdslegater til kunsthåndværkere og designereLegatudvalget for Kunsthåndværk og Design under Statens Kunstfond har uddelt arbejdslegater til 90 kunsthåndværkere og designere som støtte til fortsat kunstnerisk arbejde samt to treårige arbejdsstipendier. Støtten beløber sig til i alt næsten 11 mio kroner. Legatudvalget, som består af designer Niels Hvass (formand), illustrator Helle Vibeke Jensen og smykkekunstner Mette Saabye, havde modtaget 413 ansøgninger om stipendier og legater.
De to arbejdsstipendier på hver 855.000 kroner over en treårig periode tildeles keramiker Tine Broksø (som det ene medlem af keramikerduoen Claydies hvor det andet medlem er Karen Kjældgård-Larsen) og grafisk designer Leo Scherfig.
Blandt
modtagerne af arbejdslegater har jeg umiddelbart fundet fire – med legatbeløbet i parentes: Maria Bang Espersen (100.000), Tora Urup (100.000), Pernille Braun (75.000) og Karin Mørch-Bentzen (50.000).
Bruun og Raad i Støberihallerne i PræstøDer er ved at komme gang i Støberihalsprojektet i Præstø. Planen er at de gamle haller skal være byens kunstcenter og blandt andet rammen om et Per Steen Hebsgaard-museum. Donationen fra Hebsgaards side er på plads, og kommunen og andre gode kræfter arbejder på at skaffe midlerne.
Til den
første udstilling i de 400 kvm store haller har Præstø Kunstforening og Støberihallernes Venner inviteret keramik og glas indenfor – Christian Bruun med 50 store(!) keramiske krukker og Anders Raad med en række store glasfade. Åbent i juni måned torsdag-fredag kl. 13-17 og lørdag kl. 10-13.
Skulptur Extra 2014Greve Museum har igen i år udendørsudstillingen
Skulptur Extra med professionelle danske billedhuggere – heriblandt igen glaskunstner m.m. Per-René Larsen. Museet – med have og gårdsplads – finder man på Bækgårdsvej 9 i Greve, og der er åbent hele tiden og frem til den 19. oktober.
Maria Koshenkova i ParisTorsdag den 12. juni kl. 18-21 ferniserer galleri Clara Scremini på Rue Quincampoix i Paris en udstilling med glaskunstenren Maria Koshenkowa. Udstillingen varer til den 12. juli.
Afgangseksamen på DesignskolenFra den 12. til den 25. juni afholder Kunstakademiets Designskole afgangseksamen for 60-70 afgængere som skal forsvare deres afgangsprojekter for et panel af interne og eksterne censorer.
Enkelte af eksamenerne foregår undtagelsesvis for lukkede døre, men ellers er eksamen og forsvar/diskussion åben for alle. En eksamen tager cirka halvanden time, man skal komme i god tid, og her kan man se
hvad og hvem der er at vælge imellem.
Om der blandt afgængerne er nogle der beskæftiger sig med glas, vil vise sig på afgangsudstillingen der åbner efter eksamen den 27. juni i Meldahls Smedie på Danneskiold-Samsøes Allé 5 på Holmen i København. Her er der åbent alle dage kl. 11-18 frem til den 17. august – dog ikke under sommerferielukningen den 7. til den 27. juli.
Beddingen – nyt kunsthåndværkermarked på Hundested havnHundested Erhverv åbner nu i samarbejde med VisitNordsjælland og Danske Kunsthåndværkere det første af forventelig årlig tilbagevendende kunsthåndværkermarkeder på Hundested havn. Det foregår i weekenden den 13.-15. juni, og rammen er to bådhaller på havnens værftsområde –
Beddingen – på Nordre Beddingsvej.
Hundested Havn har gennem de seneste år udviklet sig til et kreativt centrum i Nordsjælland med en række virksomheder inden for kunst, håndværk og kunsthåndværk. Blandt de aktive arrangører finder man glaspuster Andrew Brown fra Backhaus & Brown i Glassmedjen på Hundested havn, møbelsnedker Mette Bentzen fra Egeværk på Hundested havn og keramiker Lene Dahl, Frederiksværk.
Blandt de 30-40 deltagende kunsthåndværkere finder vi glaskunstnerne Christoffer Olling Back, Nanna Backhaus og Andrew Brown samt Iben Kielberg. Markedet er åbent fredag kl. 12-19, lørdag kl. 10-19 og søndag kl. 10-16. Se
udstillerlisten.
Hempels GlasprisOverrækkelsen af Hempels Glaspris 2014 til Marie Retpen foregår søndag den 15. juni kl. 13.30 på museet på Annebjerg Stræde 2 syd for Nykøbing Sjælland. Deltagelse kræver tilmelding.
På museets hjemmeside kan man se en kort
video fra Marie Retpens ophold på Corning Museum of Glass hvor hun blæser nogle af sine forvredne rør som forsølvet og forgyldt er blevet hendes ’varemærke’.
Lørdag den 5. juli og søndag den 10. august begge dage kl. 15 holder Marie Retpen artist talk. Den til prisen hørende udstilling er åbnet og kan se hele sæsonen.
Glastip 16. juni 2014 – Det guleste guleTid, Ting og TankerEt stort arbejdsområde for Museum Sydøstdanmarks afdeling i Næstved er som nok bekendt kunsthåndværk, kunstindustri og kunst med udgangspunkt i Kählers keramik og Holmegaards glas og andre samlinger af keramik og glas. Gennemgående er den formgivning eller design som også findes ved museets øvrige kulturhistoriske genstande.
Idéen bag
sommerens udstilling på Næstved Museum Tid, Ting og Tanker – design i årtusinder har derfor været at sende en nulevende kunsthåndværker på design-spotting i museets samlinger. Dertil har man valgt en af museets huskunstnere, keramiker og skulptør Karen Bennicke, som har udvalgt 25 ting som talte til hende på tværs af tiden. I sin udvælgelse har Karen brugt nogle begrebssystemer og kategorier som det vil føre for vidt at gøre rede for her. Se
vedhæftede tekst.
Blandt de udvalgte genstande er der tre ting af glas:
Et laboratorieglas fra Wertheim Glaswerk som et stykke håndværk der rummer både absurditet og stringens: ”Inden for glasområdet er laboratorieglas nok min favorit, fremstillet ene og alene med funktion for øje. Selv noget så konkret som funktionelle krav kan udmønte sig i de særeste former – og blive objektivt interessante, selv når man ikke har kendskab til formålet. En absurditet og uforudsigelighed af denne type er en oplagt inspirationskilde for mig.”
Et Selandia Fad af Per Lütken fra 1953 fra Holmegaard Glasværk som et designikon med finesse: ”Glasset er et komplekst materiale, der på en gang er fysisk til stede – og så alligevel næsten ikke. Som fx i Per Lütkens klare fad, hvor massen nærmest selv har fået lov at flyde ud som en stor vandmandslignende plamage, der hvert øjeblik synes at kunne fordampe. Fadet er i al sin enkelhed et fint, sanseligt eksempel på, hvordan idé, teknik og materiale kan forenes, og dét næsten uden kunstnerens indgriben, noget der kun kan lykkes, når formgiveren er ét med sit materiale.”
En gul Carnaby Vase af Per Lütken fra 1968 fra Odense Glasværk som et skulpturelt designikon med finesse: ”Den knaldgule farve og den kuglerunde form går så overbevisende i symbiose, at det nok er den guleste gule kugle, jeg kan komme i tanke om.”
Man kan opleve resultatet af Karen Bennickes opdagelsesrejse i Boderne frem til søndag 17. august. Entré 40 kroner, børn og unge under 18 år gratis.
FlaskerApropos Næstved Museum kan man jo følge arbejdet med det omfattende materiale fra de gamle glasværkers samlinger på museumsinspektør Susanne Outzens blog. Hun og staben af frivillige har nu rundet glas nr. 18.500, og de er også i gang med flaskesamlingen. Her et foto fra Susannes seneste blog af de flasker der blev ordnet med vask, påsætning af etiketter og registrering tirsdag i uge 24.
Marie Retpen kvitterede for pris med helt nye værkerDa Marie Retpen i går søndag den 15. juni modtog Hempels Glaspris 2014 på Hempel Glasmuseum i Odsherred, supplerede hun sin udstilling på museet med helt nye værker lavet med en særlig teknik med formblæsning i 3D-printede engangsforme.
Hendes prisudstilling på Anneberg rummer nu dels det tossede teselskab fra Alice i Eventyrland med en borddækning med forvredne tallerkener, glas, krus, stager og fade i forsølvet glas – som første gang kunne ses på hendes soloudstilling i 2012 i Officinet i København – og dels tre værker i opal glas, sort glas og forsølvet glas i form af tre store forvredne rørforløb med kantede former. Altså ikke de frit blæste, runde glasrørsformationer som vi kender, men kantede rør blæst i keramiske engangsforme.
Fremstillingen begynder med et på computer skabt design som bruges til at styre en keramisk printer. Gennem dyssen på den keramiske printer presses en tynd ’pølse’ af ler, og når computeren styrer dysen rundt, dannes de designede former – på en helt anden fri måde end man kan gøre det manuelt.
Printeren fremstiller formen til den designede skulptur i en serie af elementer i håndterlige størrelser, og når formene er brændt, kan de bruges til blæsning af de enkelte rørelementer. Efterfølgende skrælles den keramiske form af, og elementerne skæres til, så de kan limes sammen til de tænkte forløb. Afsluttende kan de bugtende og kantede rør behandles yderligere med fx forsølvning. Teknikken efterlader en rillet overflade som skyldes printerens ’pølseteknik’.
Marie Retpen på Hempels Glasmuseum – foto fra Marie Retpens hjemmeside – og tillykke herfra.Bredgade går under jorden med glasBK Underground kalder de det i Bredgade Kunsthandel i København – deres nye kælderafdeling med to rum med henholdsvis et udstillingslokale og et lagersalg af malerier m.v. til stærkt nedsatte priser.
Maria Bang Espersen – foto fra Bredgade Kunsthandels hjemmesideKælderdørene åbnes torsdag den 19. juni kl. 16-20, og første udstiller er glaskunstner Maria Bang Espersen. Vi citerer fra galleriets hjemmeside:
”Maria arbejder i glas og er godt på vej med en international karriere. Hun er dybt fascineret af utraditionelle bearbejdningsprocesser hvilket gør hendes tilgang til glasset konceptuel og legende. Hendes ”Soft Series” hvor glasmassen er strakt og foldet, fremstår bløde og lette med skinnende silkeoverflader. I ”Cracked Series” udsættes glasset for høje temperaturskift som afstedkommer revner og sprækker, derved dannes nye interessante lysbrydninger.”
Adressen er Bredgade 69, der er åbent tirsdag-fredag kl. 13-18 og lørdag kl. 11-15, og sidste dag er den 16. august.
Glastip 18. juni 2014 – Glas Via Vandet Designer Zoo åbner sommerbutik på BornholmFredag den 20. juni (kl. 12.30) og til midt i september åbner Designer Zoo sommerbutik på Hovedgade 6 i Snogebæk på Bornholm. Butikken præsenterer cirka 30 designere, de fleste nogle som også er i butikkerne i København og Aarhus, men også en lille håndfuld kunsthåndværkere/designere fra Bornholm. Butikken ligger samme sted som søsportscentret GoBornholm.
Melting Point – Afgangsudstilling IÅrets afgængere fra Kunstakademiets Designskoles Glas- og Keramikskole på Bornholm åbner deres afgangsudstilling på Bornholms Kunstmuseum i Rø lørdag den 21. juni kl. 13. Museet byder på et glas vin, og de nyuddannede keramikere og glaskunstnere vil være til stede.
Foto fra kunstmuseets invitation til udstillingsåbningen – sagen set fra den keramiske side af smeltepunktet…Afgangsudstilling IIFredag den 27. juni åbner sommerens afgangsudstilling på Arkitektskolen og Designskolen på Holmen i København med 65 nyuddannede designere og 125 arkitekter. Udstillingen foregår i skolernes udstillings- og festsale Danneskiold-Samsøes Allé 51. Udstillingen kan ses fra den 27. juni til den 17. august, dog er der sommerferielukket 7.-27. juli. Alle dage kl. 11-18. Gratis adgang. Ingen forhåndsgaranti for glas.
Watermusic foran Glassmedjen i HundestedKoncert med jazzsangerinden Cæcilie Nordby og hendes trio lørdag den 28. juni kl. på flydescenen foran Glassmedjen i Hundested havn.
Via Vandet – med tre fra LuftkraftStine Bidstrup, Pernille Braun og Christina Rivett fra
Luftkraft Glasstudie på Islands Brygge i København udgør dette års glasbiennale-udstilling hos
Roskilde Kunstforening i Palæfløjen i den gamle bispegård ved Domkirken. De tre viser udstillingen Via Vandet i juli måned – nærmere bestemt fra lørdag den 28. juni med fernisering kl. 12-16 til den 3. august – og de har med glasset som medie taget et af Roskildes historiske vartegn, vikingetiden, op til kunstnerisk fortolkning. Et af den tids definerende elementer var rejsen til vands.
Stine Bidstrup er fascineret af den mystik og usikkerhed der opstår når man forsøger at afdække historisk fup eller fakta. Vikingetidens solsten kendes ikke fra arkæologiske fund, men var ifølge sagaerne en lysende sten ”hvorved man kan se hvor solen er på himlen”. Et stykke
cordierit på et stykke gnejs ser ikke ud af noget, men kan alligevel være anvendeligt til navigation. Bidstrup bruger glassets optiske og lysabsorberende evner til skulpturelle fortællinger om solstenen.
Pernille Braun er optaget af ikoner, deres definition af tidsaldre, de vilkår de er skabt under, og deres betydning for eftertiden. Hver tid har sine objekter knyttet til sig, og for vikingetiden er det særligt skibet. Og skibet er udgangspunkt i Pernille Brauns værker, bearbejdet i glas som i sin flydende form repræsenterer vandet som et grundvilkår for skabelsen af skibet. Pernille Braun har undersøgt vandet som det abstrakte og ukontrollerede, sammenført med skibet som det konkrete og håndgribelige.
Christina Rivett har med serien Left and Lost skabt en række glasstøbninger der repræsenterer vandmassen over havbunden hvor vikingeskibene er fundet. Søkort med topografiske dybdemålinger og marinearkæologiske noter har dikteret pixellerede former af 1000 års utilgængelige steder under havet. Glasset bliver i støbningerne en uhomogen blanding af både opak og transparent karakter, et billede på vandets skiftende udtryk og svært håndgribelige aflæsning.
Der er artist talk onsdag den 2. juli om aftenen.
Lene Tangen på Grønbechs GårdNår Grønbechs Gård i Hasle på Bornholm lørdag den 28. juni kl. 16 åbner årets anden udstillingsrunde, kan man blandt andet opleve værker af glaskunstner
Lene Tangen som har det sorte rum for sig selv. De øvrige udstillinger er Det Kongelige Danske Kunstakademis Designskole Bornholm, arkitekturfotos af Maria Grønne og Kristian Henriksen, fotografier af Erik Schjeldal, keramik af Mie Mølgaard Madsen og Justine Karrina Paudal samt ACAB – den bornholmske kunsthåndværkersammenslutning. Anden udstillingsrunde slutter den 5. september.
Lene Tangen og familie flytter denne sommer fra Nexø til Norge.
Glastip 22. juni 2014 – Melting Point
75.000 ODF-kroner til Maria Bang Espersen
Efter hvad man kunne høre på vandrørene i en kælder under et galleri i Bredgade ved åbningen torsdag den 19. juni af en udstilling med glas af Maria Bang Espersen, har Maria netop fået tildelt et legat på 75.000 kroner fra Annie og Otte Johs Detlefs’ Fonde. Hun var ikke selv til stede, men samtidig i gang med en glas-performance under Holstebro Festuge.
Afgængerne fra Bornholm
I forbindelse med åbningen den 21. juni på Bornholms Kunstmuseum i Rø af udstillingen af årets afgangsopgaver fra Designskolens glas- og keramikskole er der udgivet en folder Melting Point med præsentation af de nye kunsthåndværkere.
Blandt de 21 afgængere er to tredjedele keramikere – alle danskere (heraf en fra Grønland) undtagen en enkelt japaner. De syv glasfolk er tre danskere, to fra Norge, en fra Frankrig og en fra Frankrig og UK:
- Antonin Raphaël Funes, Frankrig – ingen hjemmeside
- Eirin Bjørsland Hansen, Norge – hjemmeside – tidligere uddannet fra den svenske glasskole i Orrefors og har arbejdet ved norske og svenske glashytter m.m.
- Johanne Majland Jahncke, Danmark, Kokkedal – meget billedrig hjemmeside – første modtager af Finn Lynggards legat i 2011
- Ea Staxen Madsen, Danmark – ingen hjemmeside – gæstelærer ved Bornholms Højskole
- Nina Casson McGarva, Frankrig og UK – hjemmeside
- Morten Palmhøj Nielsen, Danmark – ingen hjemmeside
- Erling Rolandsen, Norge – ingen hjemmeside
Udstillingen i Rø varer til den 10. august og fortsætter i Politikens Hus på Rådhuspladsen i København den 14. august til den 4. september. Derefter splittes den op – keramikken udstilles i Svanekegaarden den 12.-28. september som led i European Ceramic Context på Bornholm, og glasset udstilles på Glasmuseet Ebeltoft fra den 11. september til den 30. november.
Glasnet-årsmøde
Glasnettet – sammenslutningen af danske glaskunstnere – holder i år deres årsmøde (generalforsamling) i København den 5.-7. september med Rikke Bruzelius, Christian Nørgaard og Maria Sparre-Petersen som værter.
På mødet skal Glasnet-medlemmerne som noget nyt etablere sig som en formel forening med bestyrelse og vedtægter m.m. som det blandt andet kræves for tildeling af CVR-nummer og brug af Nets til kontingentindbetaling.
Mødedeltagerne indkvarteres på Danhostel ved Langebro, og ellers mødes man på Designskolen på Holmen. På programmet er den sædvanlige ’lommeudstilling’ i form af en PP-præsentation af værker og projekter. Maja Heuer, leder af Glass Factory i Småland, lægger op til debat med et signalement af studieglassets verden, og der er oplæg om oprettelsen af ny Nordisk Master i Glasdesign. Maria Sparre-Petersen og Anders Raad viser rundt på Designskolens SuperFormLab på Refshaleøen. Der er også rundvisninger på Københavns Rådhus og Operaen, og i forlængelse af det formelle glasnet-møde er der middag og fest med levende musik.
Glastip 27. juni 2014 – Morgendagens museumsstykker
Glas i Galleri Under Kroen
Der er tolv udstillere fra Odder og omegn med i sommerens udstilling fra den 28. juni til den 10. august i
Galleri Under Kroen i Norsminde Havn, heriblandt glaskunstnerne Dorthe Bent og Elinor Jensen.
Dorthe Bent har værksted i Den gamle Station på Horsensvej 155 i Ørting, og
Elinor Jensen har værksted Lystgårdsparken 21 i Boulstrup.
Galleri Under Kroen er et rustikt indrettet og velbesøgt galleri under Norsminde Kro i Norsminde Havn – en spændende totaloplevelse med spisesteder og skøn natur som de kalder det. Der er åbent onsdag-søndag kl. 12-18. Kunstnerne skiftes til at passe galleriet og etablerer hver et lille arbejdende værksted i forbindelse hermed. Dorthe Bent er til stede i åbningsweekenden den 28.-29. juni og onsdag den 2. juli. Elinor Jensen er til stede onsdag-torsdag den 30.-31. juli og fredag den 1. august.
Glas i Roskilde og Hasle
Vi minder om glasbiennalen i Palæfløjen på Stændertorvet i Roskilde med de tre Luftkraft-medlemmer Stine Bidstrup, Pernille Braun og Christina Rivett med fernisering lørdag den 28. juni kl. 12-16. Der er åbent i samme tidsrum tirsdag-søndag frem til den 3. august, og der er artist talk om aftenen onsdag den 2. juli.
Og om Lene Tangen på Grønbechs Gård i Hasle på Bornholm fra lørdag den 28. juni kl. 16 til den 5. september med værker i serien Unique som hun har lavet på skolen i Nexø gennem de seneste år:
“In the series of Unique, I explore glass as a material, the expressions I can get through various temperature settings and casting techniques. I work with the inner forms of the objects, and how it is exposed through the optical qualities of the glass. Contrasts are often keys in my work and to highlight this, I sometimes add paint, ink or plaster to an object. I try to freeze a moment of transformation. The objects in Unique Explorations can be posed in many different combinations which gives variation in expression, and possibilities to create landscapes of new forms.
Unique Frosty Darknes. Foto Lene Tangen
Se Glastip 18. juni.
Kunsthåndværk i Rejsestalden
Årets
Dannermarked for kunsthåndværk afholdes lørdag den 5. juli kl. 11-16 ved Kulturhuset Rejsestalden i Jægerspris.
Rejsestaldens café sælger kaffe, kage og læskende drikke, og kl. 12-14 spiller Peter Jones & The Lazy Bandits – tidligere gademusikanter med rødder i folkemusikken.
Vetro by Nina Nørgaard med naturvinsglas
Glasdesigner Nina Nørgaard med firmaet Vetro har i et samarbejde med vinhandler Sune Rosforth skabt et mundblæst vinglas specielt til Rosforth&Rosforths sortiment af naturvine. Vinglasset kan hele juli måned ses på en udstilling i Galleri Hegnhøj & Blyme, Gothersgade 97 i København.
Udstillingen viser Vetro by Ninas værker produceret siden 2011. Blandt andet specialdesigns til restaurant Noma, tallerkener udviklet i samarbejde med Mads Refslund og Mette Martinussen under Copenhagen Cooking sidste år samt vaser og skåle fra Restaurant Søren K. Noma-designet er kun til fremvisning, men andre værker er til salg eller med mulighed for bestilling.
Udstillingen er åben efter aftale, eller man orienterer sig om åbningsdage og -tider på galleriets
Facebook-side.
Vetro er Nina Nørgaards platform for design, udvikling og produktion af glas til den gastronomiske verden. Nina er uddannet på Kosta Boda glasskole i Sverige og har arbejdet med glas i Paris, Venedig og USA før hun i 2011 etablerede design-virksomheden Vetro i København. Kontakt eventuelt Nina Nørgaard på 61 65 75 25.
Nyt kunsthåndværk til salg på Davids Samling
Davids Samling i Kronprinsessegade i København har lanceret nye varer i museumsbutikken gennem et samarbejde mellem en gruppe kunsthåndværkere og arkitekt Bettina Køppe. Museet præsenterer i samlingerne exceptionelt håndværk og ønsker i butikken at præsentere publikum for morgendagens museumsstykker: ”Mange håndværksmæssige teknikker er gået i glemmebogen, og kun få behersker dem i dag. Der er heldigvis kunsthåndværkere der har viet deres liv til at forstå, mestre og videreudvikle de gamle teknikker.”
Davids Samling har bedt kunsthåndværkerne med udgangspunkt i museets samlinger hver at skabe et værk i ti nummererede og signerede eksemplarer. Den første kollektion indeholder glas, keramik, trææsker, halskæder og silketørklæder af Tobias Møhl, Bodil Manz, Tyge Axel Holm, Kasia Gasparski og Vibeke Rohland. Og der bebudes flere kollektioner.
Læs mere om idéen bag Davids Samlings salg af nyt kunsthåndværk – og se værkerne (klik på Kunsthåndværk).
Tobias Møhl, glasskål med hvidt fletmønster og hvid kant. Foto: Davids Samling
Noter om afgængere
Morten Palmhøj Petersen figurerede i sidste nummer af Glastip i omtalen af dette års afgængere fra Bornholm. Han indgår i afgænger-pjecen Melting Point – som er lavet for nogen tid siden – men han fik ikke afgang ved eksamen i sidste uge.
På Designskolens afgangsudstilling på Holmen i København er glasset ikke repræsenteret. Der er tre afgængere med keramiske projekter, heriblandt Josephine Ehlers som begyndte sin designuddannelse på københavnerskolens tidligere glaslinje, men som nu gør det i keramik – med et nyfortolket kakkelbord med løse kakler der integrerer sofabordets traditionelle tilbehør såsom underkopper, vaser og dekoration.
Glastip 30. juni 2014 – Glasstøtte
Artist talk i Roskilde den 2. august
En fejlskrivning har hjemsøgt Glastip: Artist talk med Christina Rivett, Pernille Braun og Stine Bidstrup på Glasbiennalen i Palæfløjen på Stændertorvet i Roskilde er ikke i begyndelsen af juli, men først dagen før udstillingen slutter – nemlig:
Lørdag den 2. august kl. 19. Her kan man få ”lidt til ganen”, se den vikingetidsinspirerede udstilling Via Vandet der åbnede lørdag den 28. juni, og træffe Luftkraft-glaskunstnerne:
Christina Rivett med blandt andet støbte fortolkninger – ved hjælp af søkort – af havbunden på steder hvor man har funder brag af vikingeskibe – som dem på Roskilde Vikingeskibsmuseum.
Pernille Braun med stoflige værker som dels illustrerer vikingeskibe af forskellige typer, og dels nogle ’draperinger’ inspireret af hvordan vikingeskibene blev bygget på klink. Værkerne har hun lavet under en nylig artist in residence på North Lands Creative Glass i det nordlige Scotland.
Stine Bidstrup med blandt andet en hel flok linselignende objekter – ’solstene’ – med forskelligt indlejret grafik med vikinge- og navigationsmotiver.
Entré 40 kroner hvis man ikke er medlem af den arrangerende Roskilde Kunstforening. Til udstillingen er der i øvrigt fri entré.
Glasdemonstrationer og artist talk på Hempel Glasmuseum
Glaskunstner Christoffer Olling Back er sommeren over fast gæst på Hempel Glasmuseum syd for Nykøbing Sjælland. Onsdage og søndage kl. 12-15 fra den 2. juli til den 24. august demonstrerer han hvordan man puster glas med lampeglas- eller flamework-teknik. Dog er han ikke at træffe på museet søndag den 27. juli, men lidt nordligere – i havnen i Nykøbing hvor der denne weekend er Ovnhus-kunsthåndværkermarked.
Lørdag den 5. juli kl. 15 er der artist talk med årets modtager af Hempels Glaspris, Marie Retpen – et arrangement der gentages lørdag den 10. august kl. 15.
Kunsthåndværkere og designere får støtte fra Statens Kunstfond
Det var første gang da Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalget for Kunsthåndværk og Design for nogle dage siden uddelte projektstøtte og arbejdslegater til kunsthåndværkere og designere. Udvalget havde i denne omgang modtaget 194 ansøgninger og valgt 66 af dem ud og givet dem støtte for i alt 2,4 mio. kroner. Der er to omgange endnu i år for uddeling af støtte.
Indtil årsskiftet var det den selvstændige institution Danish Crafts der stod for uddelingen af den offentlige projektstøtte til kunsthåndværk og design. I forbindelse med oprettelsen af det nye Statens Kunstfond er Danish Crafts’ aktiviteter henført til Kulturstyrelsen, og der blev oprettet et nyt Projektstøtteudvalg for Kunsthåndværk og Design. Samtidig fik området tilført flere penge.
Projektstøtteudvalget består af formand, industriel designer Astrid Krogh, tøjdesigner Bettina Milling Bakdal, industriel designer Boris Berlin og keramiker Morten Løbner Espersen og direktør og ægtefælle i keramikfirmaet Anne Black, Jesper Moseholm.
Glasset har fået otte støttebevillinger (beløb i parentes), heraf tre bevillinger til studieophold og udstillinger til Maria Koshenskova (23.000), Pipaluk Lake (40.000) og Karen Lise Krabbe (8.850). Luftkraft Glasstudie har fået 50.000 kroner i produktionsstøtte, og de sidste fire bevillinger er arbejdslegater til Maria Bang Espersen (100.000), Tora Urup (100.000), Pernille Braun (75.000) og Karin Mørch-Bentzen (50.000).