Glastip 9. juni 2013 – Fra Greve til Glas Vegas
Per-René Larsen og Gud Er Stor
Greve Museum og Kunstforeningen Køge Bugt holder frem til den 20. oktober skulpturudstilling i museets have. Udstillingen hedder Skulptur 2013 Ekstra – idet kunstforeningen også arrangerer en indendørs udstilling kaldet ’intra’. Blandt de 15 kunstnere er Per-René Larsen fra Fanefjord Glas med skulpturen Gud Er Stor no. 3 af et stykke rundt floatglas opsat som et forstørrelsesglas i en stålkonstruktion. Der er hans tredje version af skulpturen. Den første blev aldrig til noget, den skulle have været stor og stå foran en kirke som en kommentar til ’religionskrigen’ i forbindelse med Muhamed-tegningskrisen. Den anden og mere ’pragmatiske’ version blev realiseret og vist frem under en af Pers ’lys-installations-fortællings-eventer’ i egen baghave. Den tredje version, som nu kan ses i Greve, er ”om muligt endnu mere pragmatisk”.
Museet ligger på Bækgårdsvej 9 i Greve, og der er åbent tirsdag-fredag kl. 11-15 og søndag kl. 11-17. Der er omvisning i skulpturudstillingen ved en af de udstillende kunstnere onsdagene den 12. juni og den 10. juli kl.19 og igen søndag den 4. august kl. 14.
Ida Trier på Leigh Art Trail
Glaskunstner og designer Ida Trier Dahlkild fra Jægerspris/Frederikssund er den 13.-23. juni i England for at deltage i en udstilling i Leigh on Sea – The Leigh Art Trail 2013.
Glas med lys og sjæl
Andrew Brown og Nanna Backhaus fra Glassmedjen i Hundested har den 14.-28. juni hos C.E. Fritzsche Glashandel en udstilling med eksempler på parrets unikaskåle, -vaser og -glas, men ellers har udstillingen fokus på deres håndlavede og mundblæste lysekroner. Hos Nanna og Andrew kan køberen selv være med til at designe lysekronernes form, farve og størrelse – med unika-resultat – og på udstillingen kan man lade sig inspirere af flere forskellige slags lysekroner.
Glassmedjen har samarbejdet med Kgl. Hofleverandør C.E. Fritzsche i en snes år, men det er længe siden de sidst udstillede i Glashandlen i Kompagnistræde 12 i København. ”Det laver vi så om på nu, for alle skal vide at selvom en virksomhed befinder sig på den yderste molekant i Hundested, kan den godt levere nogle unikke produkter som ingen andre kan matche,” siger Nanna og Andrew om deres aktuelle udstilling. Der er fernisering på Glas med lys og sjæl fredag den 14. juni kl. 15-17.
Glas Vegas – Orrefors Glasskoles afgangsudstilling
De nyeksaminerede elever fra glasskolen i Orrefors udstiller eksamensarbejder i The Glass Factory med fernisering lørdag den 15. juni kl. 14. Udstillingen Glas Vegas vises frem til den 25. august.
Blandt de 15 glaskunstnere er australsk-danske Tillie Burden, og de øvrige er Kresten Fiori Bindesbøll, Björn Borseth, Fredrik Orevad, Sara Lukka, Martin Davidsen, Malin Tehagen, Karl-Emil Andersson, Kim Manias, Nils Sundén, Max Hillfon, Sofie Palmgren, Ida Gulliksson, Mårten Pettersson og Saara Korppi.
Jul i Tisvilde
Lørdag den 15. juni åbner Brink Nordic for sommersalg af glasjulepynt fra butikken på Tisvilde Bygade 18 i Nordsjælland. Indehaver Peter Brink lover hygge, god stemning og masser af spændende varer til attraktive priser. Butikken er åben fredag, lørdag og søndag kl. 10-17.
Rundvisning i Cisternerne
Cisternerne i Søndermarken på Frederiksberg og den slovakiske ambassade inviterer tirsdag den 18. juni kl. 17 på rundvisning og foredrag i udstillingen Crossing Points med installationer og objekter hovedsageligt i glas skabt af tre førende slovakiske billedkunstnere Palo Macho, Patrik Illo og Zuzana Graus Rudavská. Se Glastip 7. januar 2013.
Arrangementet åbnes af Radomír Boháč, Slovakiets ambassadør i Danmark, rundvisningen og foredraget er ved Pavla Rossini, og der serveres slovakisk vin og forfriskninger. Husk at der er koldt dernede. Skriv til glastip@mail.tele.dk og få tilsendt en invitation – som skal medbringes.
Sommerens store markeder
CRA-S
Keramiker Ulla Sonnes initiativ sidste år med oprettelsen af et marked for professionelt kunsthåndværk på torvet i Svendborg blev en gedigen succes – også takket være mange svendborgenseres og andres frivillige arbejde.
Craft Sydfyn (CRA-S – udtales ’krasj’) vender derfor tilbage igen i år med design, kunsthåndværk og oplevelser. De deltagende formgivere og kunsthåndværkere kommer fra hele landet og er alle medlem af Danske Kunsthåndværkere. Markedet er overdækket, der er fri adgang, og åbningstiden er fredag den 12. juli kl. 12-18 og lørdag den 13. juli kl. 9-16.
Blandt de cirka 55 deltagere finder vi glaskunstner Christoffer Olling Back, Sjællands Odde, og glasapparatblæser Jens Christian Kondrup, Hørning.
OVNHUS
Ovnhus Kunsthåndværkermarked på Havnevej 24 i Nykøbing Sjælland den 26., 27. og 28. juli er et censureret kunsthåndværkermarked som i år afholdes for 11. gang i træk med stadig stigende succes. Markedet havde sidste år flere end 10.000 besøgende. Læs historien bag Ovnhus på foreningens hjemmeside og i Glastip 16. juli 2012.
Der kan købes lette måltider, drikkevarer og kaffe&kage, der er fri adgang, og åbningstiden er fredag kl. 12-17, lørdag kl. 10-17 og søndag kl. 10-16.
Blandt de godt 60 deltagere – som kommer fra hele landet – finder vi seks-syv-otte glaskunstnere: Pernille Bach Petersen & Henrik Pagh Sørensen, Bjert, Karin Bartholin, Rungsted/Helsingør, Christoffer Olling Back, Sjællands Odde, Jørgensen og Mørch Design, Holmegård, Christina Hellevik, Ebeltoft og Martin Birk Møller, Nykøbing Sjælland. Martin deltager ved at blive hjemme, hans glasværksted er nemlig nærmeste nabo til markedet.
30 år på Frue Plads
Danmarks største marked med professionelt kunsthåndværk holder 30 års jubilæum i 2013. Kunsthåndværkermarkedet er den største begivenhed af sin art i Danmark med over hundrede kunsthåndværkere. Markedet afholdes torsdag den 15. – lørdag den 17. august, der er fri adgang, og åbningstiden torsdag kl. 12-19 og fredag og lørdag kl. 10-16. I forbindelse med åbningen torsdag overrækkes kunsthåndværkermarkedets pris, Håndfuglen13, for bedste nye produkt og bedste unika – sidstnævnte findes på selve dagen.
Blandt de cirka 120 deltagere finder vi glasformgiver Anders Raad, Charlottenlund, Christina Hellevik, Ebeltoft, glaskunsthåndværker Christoffer Olling Back, Sjællands Odde, glasblæser Line Gottfred Petersen, Ry, glasformgiver Sia Mai, København, glaskunstner Bettina Schori, København, glasformgiver Ditte Haahr Hvas, Skelskør, glasdesigner Marion Fortat, København, glasdesigner Sally Xenia Christensen, København, og glaskunstner Elin Stefansdottir, Knebel. I alt ti.
DOK#1
For femte gang afholdes i Aalborg dette censurerede marked for ’smukt, skævt, klassisk og kontrært’ design og kunsthåndværk. DOK#1 begyndte som et årligt tilbagevendende marked, men for to år siden besluttede DOK#1-foreningens 30-40 nordjyske kunsthåndværkere at gøre markedet til en biennale.
Titlen på årets marked er GRÜN-ish,en titel som arrangørerne lover man blandt andet kan se udfolde sig i årets installation – en springvandsudsmykning – på Toldbod Plads hvor markedet finder sted den 30. august og den 1. september. Et nyt indslag i markedet er et Design Spot-område med udvalgte designere fra ind- og udland og med fokus på designtendenser.
Blandt de 55 håndplukkede udstillere er der fire danske glasfolk – glasdesigner Anne Flohr, Storvorde, glasdesigner Lone Hagedorn, Aalborg, glaskunsthåndværker Christoffer Olling Back, Sjællands Odde, glaspuster Rikke Precht, Hjørring – plus glaspuster og glasgenbruger Leif Hauge, Sverige.
Glastip 13. juni 2013 – Flere gange ungt glas
Ungt glas hos Anders Raad
Der er stadig pladser ved arrangementet med tre unge glaskunstnere hos den erfarne Anders Raad i Charlottenlund lørdag den 15. juni kl. 14-17. Se mere på Glasmuseets Venners hjemmeside. Tilmelding og entré på 125 kroner ordnes per mail og net hvis det kan nås. Eller mød op og betal til undertegnede på stedet.
Glas og musik på havnen
Watermusic kalder de det, når der sommeren over er musik fra flydescenen i Hundested havn, og når det så tilmed foregår lige foran Glassmedjen, må det noteres i Glastip. En gruppe frivillige hundestedere – Flydescenefolket – står bag sommerens fire, meget forskellige koncerter.
- Lørdag den 22. juni – unge upcomming talenter i singer-songwriter genren, først bandet Outdoor Cinema med Thit Lin og Josefine Skov, dernæst tager Louise Lula over.
- Lørdag den 20. juli – klassisk musik i samarbejde med kammermusikfestivalen i Gjethuset i Frederiksværk.
- Lørdag den 10. august – Paris By Night spiller ”Cuban Night with JAZAFRUNK!” med forførende salsatoner.
- Lørdag den 7. september – Santanas Venner spiller, og det er Sildens Dag.
Koncerterne foregår som nævnt lige foran Glassmedjen – som det også fremgår af fotoet. Det er hver gang kl. 19-21. Koncerterne er gratis, men der kan købes en anretning bestående af grillet oksefilet og sommersalat for 150 kroner ved henvendelse til hundestederhverv@gmail.com eller 30 74 47 22.

Afgang fra Designskolen sommer 2013
Afgang Bornholm
Eksamen er netop overstået, og fra lørdag den 22. juni holder afgængerne fra Bornholmerskolen afgangsudstilling på Bornholms Kunstmuseum i Rø. Udstillingen ses frem til den 4. august hvorefter den tager på en lille turné – først til Designer Zoo i København den 9.-31. august og derefter Skagen Odde Naturcenter den 7. september til den 20. oktober. Designskolen skriver på hjemmesiden:
– Se hvad der rør sig på den unge danske kunsthåndværkerscene i 2013. De kreative idéer har været en tur i smeltediglen. Med cirka 25 projekter vises hvordan kunstnerisk idéskabelse og en stærk forståelse af materialitet og håndværket kan give nye spændende bud på hvad glas og keramik kan. Årets afgangsprojekter viser sanselige formgivning af kropsdele og skulpturelle historier i glas og keramik der overrasker i formgivning og finesse.
Afgang Holmen
Fredag den 28. juni kl. 16 åbner udstillingen med årets i alt 150 afgangsprojekter fra arkitekter og designere i Udstillingen og Festsalen i Meldahls Smedie på Danneskiold-Samsøes Allé 51-53 på Holmen i København. Udstillingen kan ses til den 25. august med sommerlukket i ugerne 28-30, alle dage kl. 11-18, og der er gratis adgang. Den 28. juni fra kl. 14 er der lukket diplomoverrækkelse i Kantinen.
Pokal af Hans Friedrichsen
Under et nyligt arrangement ”Tisvildeleje går i fisk” udnævntes den lokale ildsjæl Birte Forsell som Årets Tisvildeborger. Med æren fulgte en stor pokal udført af Hans Friedrichsen fra Arresø Glashytte i Tisvilde.
Glastip 17. juni 2013 – Kom til Næstved
Et liv med glas – mindeudstilling for Michael Bang
Den 6. april i år døde Michael Bang, en af Holmegaard Glasværks markante designprofiler. Til minde om hans virke på glasværket åbner Næstved Museum den 29. juni kl. 14-16 en særudstilling med glas af Michael Bang fra 1968 til 2000 i museumsafdelingen Boderne på Sct. Peders Kirkeplads 8 i centrum af Næstved. Udstilling slutter den 25. august. Åbningstid tirsdag-lørdag kl. 10-14 og søndag kl. 13-16. Entré 25 kroner, børn og unge under 18 år gratis adgang.
Besøg på Michael Bang mindeudstillingen og glasmagasinet
Glasmuseets Venners østdanske gruppe arrangerer lørdag den 24. august en rundvisning på Michael Bang mindeudstillingen efterfulgt af en enestående mulighed for at besøge museets glasmagasin med Prøvesamlingen fra Holmegaard.
Museumsinspektør Susanne Outzen bliver den gennemgående guide i både udstilling og glasmagasin, og derudover deltager Torben Jørgensen – en af Michael Bangs nære kolleger på Holmegaard – og supplerer med sin omfattende viden om både personer og glas.
Arrangementet er for medlemmer af Glasmuseets Venner og andre glasinteresserede. Det koster 150 kroner at deltage – inkl. frokost. Tilmelding til glastip@mail.tele.dk med oplysning om navn/kontaktperson, antal deltagere, mailadresse og telefon. Deltagergebyr(er) indbetales til Glasmuseets Venners konto i Sparekassen Kronjylland reg.nr. 9360, konto.nr. 3085606904 med angivelse af navn/kontaktperson og mærket Michael Bang.
Se nærmere i vedlagte program eller på Glasmuseets Venners hjemmeside.
Glastip 25. juni 2013 – En særlig nydelse…
Afgang 2013 Designskolen Bornholm
Afgangsudstillingen afholdes som tidligere annonceret først på Bornholms Kunstmuseum frem til den 4. august. Den forlægges efterfølgende til Designer Zoo i København den 9.-31. august og Skagen Odde Naturcenter den 7. september til den 20. oktober.
Årets seks glasafgængere er Mette Birk, Karin Forslund, Alexander Grahn, Ulla Hein, Charlotte Lemaire og Jonatan Wallin. Designskolen illustrerer omtalen af årets glasafgang med disse to foto:

Disse slebne objekter er pustet af Alexander Grahn, og han har derefter slebet dem og skabt nogle optiske effekter i glasset.

Foden er pustet af Charlotte Lemaire som hermed beskriver hverdagens aftryk på huden – og hvis man kigger godt efter, kan man se aftrykket fra strømpeelastikken.
Tobias Møhl på Masterpiece
Tobias Møhl deltager med Adrian Sassoon Gallery i Masterpiece Fair 2013 i London fra den 26. juni til den 3. juli.
Unika-aftener hos Baltic Sea Glass
Fra torsdag den 27. juni og alle torsdage i juli og august kl. 17-19 kan man opleve glaspusterne Maibritt Jönsson og Pete Hunner skabe større stykker unikaglas. Der er fri entré på Melstedvej 47 syd for Gudhjem, og undervejs fortæller de om deres inspirationskilde, og publikum må gerne stille spørgsmål.
På Baltic Sea Glass-hjemmesiden kan man i øvrigt se en kort filmpræsentation af Maibritt og Petes aktuelle udstilling Ti Fade på Grønbechs Gård.
To gange Christina Ryttersø
Christina Ryttersø kan man igen møde ved det årlige kunsthåndværkermarked, det såkaldte Dannermarked, ved kulturhuset Rejsestalden i skyggen af Jægerspris Slot (med Grevinde Danner). Det er lørdag den 29. juni kl. 11-16. Og denne årligt tilvendende mulighed for at se Christinas glas bliver i år suppleret med et indslag i en udstilling i Officinet i Bredgade i København.
Her har udstillingsgruppen Sikken Fest, som foruden Christina består af Louise Sidelmann, Camilla Goth, Birgitte Christens og Gisela Karlestedt, en udstilling med temaet Illusion. Udstillerne er uddannet fra designskoler inden for fagområderne rum & møbel, glas og keramik. Sikken Fest ferniserer deres illusioner fredag den 5. juli kl. 16-20. Udstillingen varer til om med søndag den 28. juli. Der er åbent mandag-lørdag kl. 14-19.30 og søndag kl. 12-16. Der er artist talk torsdag den 18. juli kl. 19.30.

Udstillingens plakat
Åben workshop på Gammelgård Glas
I perioden fra den 1. juli til den 30. august holder Gammelgård Glas i Bøvlingbjerg åben workshop hvor børn og voksne kan komme og prøve at lave deres egen glaskunst: Onsdage kl. 12-14 glasfigurer, onsdage kl. 14.30-16.30 Relieffer/billeder, torsdage kl. 12-14 smykker, fredage kl. 11.30-15.30 dekoration og sandblæsning af glas.
Galleri Under Kroen
Fra den 29. juni til den 11. august er der igen et dusin kunstnere der har slået sig sammen om at lave udstillinger i Galleri Under Kroen. Der bydes på udstilling af malerier, keramik, tekstil, træfigurer, smykker og glas – sidstnævnte står Dorthe Bent og Elinor Jensen for.
Galleri Under Kroen finder man på Gammel Krovej 2 i Norsminde ved Odder, og der er åbent onsdag-søndag kl. 12-17.
Galleri Art Expo viser Branka Lugonja
Galleriet ved Solbjerg Sø på Søvejen 35 ved Hørning mellem Skanderborg og Aarhus viser for tiden fade, skåle, billeder og skulpturer i glas af Branka Lugonja.
Hempels Glaspris
Hempels Glaspris 2013 blev søndag den 16. juni tildelt Karin Mørch-Bentzen ved et arrangement på Hempel Glasmuseum på Annebjerg Stræde i Odsherred hvor Karin Mørch hele sæsonen udstiller den serie af skulpturer* som er den hidtidige kulmination på hendes glaskunst. Begrundelsen for tildelingen af prisen til Karin Mørch blev fremlagt af Dagmar Brendstrup, indtil for nylig direktør for Glasmuseet i Ebeltoft. Vi bringer her et uddrag af talen:
”Det har været en særlig nydelse at følge Karin Mørchs arbejde og udvikling. Hun er født, tror jeg, med en glasske i hånden. Hun har som barn og ung suget til sig, set, oplevet og arbejdet sammen med og ved siden af sine kreative forældre (Torben Jørgensen og Jytte Mørch, red.). Har ignoreret alle advarsler om det hårde arbejde, sliddet med at skabe sig en levevej i kunstens tjeneste. Karin ville det, kunne ikke slippe glasset. Begyndte som assisten hos etablerede glasmagere i Danmark og England og tog afgangseksamen fra Bornholm. Året efter i 2003 blev hun tildelt Kunsthåndværkerprisen af 1873 for et af sine fine støbte værker.
Karin har konsekvent arbejdet med at perfektionere det enkle udtryk. Hendes værker er ikke provokerende og grimme. Men stærke og ufatteligt dragende – både når det gælder den nye serie og tidligere serier Ice, Concious Objects, Silhoutterne eller Fabulous Monsters.
Karin er imponerende og har stædigt og vedholdende udviklet sine skulpturer som er lavet i støbt glas, i øvrigt med den samme teknik, cire perdue (’med tabt voks’, red.), som anvendes til bronzestøbning. Det er en langsommelig, men imponerende proces fra tegning af skulpturen over en voksmodel der omsluttes af en gipsform, når voksen er smeltet ud, fyldes glas i. Når glasemnet er støbt og afspændt, går det næste store arbejde i gang – efterbehandling af værket. Det kræver både dygtighed og stor tålmodighed, men først og sidst slid og kunstnerisk begavelse at skabe skulpturelle værker med kant og styrke. Sin skrøbelighed til trods har glasskulpturerne en kraftfuld styrke som intet andet materiale har – transparens/ gennemsigtighed. Ved slibninger og polering skabes kanter, vinkler, matte og blanke flader.
Karin Mørch har udviklet sin helt egen stil og har udviklet sit helt eget udtryk hvor hun skaber skulpturer som man undres over kan laves i glas. Inspireret af den geometriske verden, arkitekturen, naturfænomener og egne oplevelser skaber hun nogle helt særlige og stærke objekter. Eller som Karin Mørch selv har udtrykt det, så er nysgerrigheden en af hendes drivkræfter. ’Nysgerrigheden har ingen grænser’, siger hun – det er det perspektiv hun ønsker at formidle til beskueren.”
* Skulpturerne kalder Karin Mørch Curious Moveable Movements – som man måske kan oversætte til ’besynderligt bevægelige bevægelser’. Læs mere om Karin Mørchs glasskulpturer på Hempel Glasmuseums hjemmeside.
Vi minder om at der er artist talk med Karin Mørch på Hempel Glasmuseum søndagene den 14. juli og den 4. august kl. 15.
Susanne Jøker Johnsen, kurator for Inspireret af Naturen, Hempel Glasmuseums hovedudstilling i år, fortæller tirsdagene den 2. og den 16. juli samt den 13. august kl. 17 om de naturinspirerede kunstnere og værker.
Foto fra GMV-arrangement for nylig hos Anders Raad

Maria Koshenkova viser frem, demonstrerer og fortæller – og en dekorativ gren i loftet i Anders Raads værksted sender nogle ekstra forgreninger ned over en af Marias hjerteskulpturer. Foto Anders Raad.