Glastip Juli 2023

Glastip 4. juli 2023 – Markedsglas

Sommer på Bornholm hos Køppe Contemporary Objects

Frem til den 8. juli kan man se udstillingen Liquid Velvet, Cosmic Dust - Perceptions of Landscape af glaskunstner Elly Glossop. På galleriets hjemmeside kan man (under nuværende og siden under tidligere udstillinger) finde et ’artist statement’ af Elly Glossop.

Lørdag den 15. juli åbner – med ferniseringsbrunch kl. 10-12 – udstillingen Scoria af glaskunstner Morten Klitgaard. Sidste dag den 11. august.

Lørdag den 19. august åbner udstillingen UNDER af glaskunstner Karen Lise krabbe. Sidste dag den 29. september.

Galleriet ligger på Munch Petersens Vej 9 i Rønne. Der er åbent tirsdag-fredag kl. 10-17 og lørdag kl. 10-14 og ellers efter aftale

Maj-Britt Zelmer Olsen i Rummet i Odense

Glaskunstner Maj-Britt Zelmer Olsen udstiller til udgangen af august i Galleri Rummet hos Dina Vejling og Co. i Brandts Passage 32 centralt i Odense. Der er åbent mandag-torsdag kl. 11-17.30, fredag kl. 11-18 og lørdag kl. 10.30-14.

Maj-Britt Zelmer Olsen udstiller i selskab med keramiker Ann Linnemann. Udstillingen hedder Materialets Landskaber, og galleriet skriver i et nyhedsbrev blandt andet at de to kunstnere ”udstiller store værker inspireret af naturens materialer og landskaber. Linnemanns store organiske unikakrukker med skov- og kulturlandskaber malet med glasurer står i kontrast til Zelmer Olsens formmæssigt enkle glasværker med metaller og sand brændt fast i overfladen”.

Der er artist talk onsdag den 30. august kl. 18.30 – tilmelding nødvendig via hjemmesiden eller på telefon 28 30 14 05.

72 kunsthåndværkere på Ovnhusmarkedet 21., 22. og 23. juli

Det store censurerede Ovnhus Kunsthåndværkermarked på Nykøbing Sjælland Havn har tyveårsjubilæum i år. Markedet holdes den fjerde weekend i juli, i år den 21.-23. juli – fredag kl. 12-17, lørdag kl. 10-17 og søndag kl. 10-16. Fri entré.

Blandt udstillerne finder vi glaskunstnerne Bettina Schori, Aoife May Soden og Marie Retpen. Se mere på Ovnhus-hjemmesiden.

120 kunsthåndværkere på Frue Plads 10., 11. og 12. august

Siden 1983 har Frue Plads medio august været der man på et sted mødte flest professionelle kunsthåndværkere og designere inden for tekstil, keramik, grafik, glas, smykkedesign og træ m.m. Det er det største udendørs marked for kunsthåndværk i Skandinavien. Kun medlemmer af Danske Kunsthåndværkere & Designere kan have en stand på markedet. Markedet har åbent torsdag kl. 12-18 og fredag-lørdag kl. 10-18. Der er gratis adgang. Foto ovenfor af Christina Birch. Se mere på Frue Plads-hjemmesiden.

Blandt udstillerne finder vi disse glaskunstnere Mette Búlow Duus, Sia Mai, Bettina Schori, Aoife May Soden og Maj-Britt Zelmer Olsen. Man skal dog holde øje med Johanne Jahnckes og Sarah Oakmans boder.

Todages tur til Sjælland sidst i september

Torsdag den 28. og fredag den 29. september arrangerer Glasmuseets Venner en tur til Sjælland – med udgangspunkt i Ebeltoft. Arrangøren er bestyrelsesmedlemmet, den garvede glasguide Pavla Rossini. Turen går først til Hempel Glasmuseum i Odsherred og dernæst til glaspusteriet Backhaus-Brown i Hundested. På andendagen gælder det Villum Window Collection i Søborg ved København, videre til Galleri Montan i Bredgade i København og endelig til Designmuseet i samme gade. Se programmet for turen.

Noter

I Glasmuseets Venners tredjesidste medlemsblad – Glasposten juni 2023 – har museets formidlingsmedarbejder Pia Strandbugaard Bittner over to opslag en grundig præsentation af den aktuelle hovedudstilling Evolutions skabt af Rhoda Ting og Mikkel Dahlin Bojesen, kunstnerduoen Studio ThinkingHands. Udstillingen kan ses til den 7. januar.

Samme Pia præsenterer over et opslag glasmuseets navneskifte til Glas – Museet for glaskunst. Med en facade der nu ser sådan ud:

Bladet bringer desuden en god og rar beretning fra glasentusiastparret Karen Margrethe og Hans Jørgen Østergaard om hvordan de i sin tid blev entusiaster – i sammenhæng med at de fik et tæt bekendtskab med Finn Lynggaard og Tchai Munch af hvem de har købt adskilligt – også noget der ellers ikke var til salg!

Endelig har Pavla Rossini en gennemgang af foreningens Sjællandstur i slutningen af september – se ovenfor.

Webmediet Kunsten-nu har den 12. maj bragt en anmeldelse ved billedkunstner og kunstkritiker Trine Rytter Andersen af den aktuelle Glas-udstilling Evolutions med Studio TinkingHand– herunder også den rolle udstillingen spiller i museets aktuelle forandringsproces. Den grundige anmeldelse har fået den (om-)rammende overskrift: Særdeles vellykket inklination for samtidskunsten.

Evolutions med Studio TinkingHand – procesbillede.

Danske Kunsthåndværkere & Designeres webmedie Formkraft har den 3. juni bragt en anmeldelse af det nylancerede glasmuseum i Ebeltoft og udstillingen Evolutions med Studio TinkingHand. Anmelderen er Mette Bielefeldt Bruun, cand. mag i kunsthistorie med speciale i design og kunsthåndværk, især glas, keramik og tekstiler, tidligere faglig leder på Holmegaard Værk, nu selvstændig kurator og kulturformidler samt fagansvarlig for glaskunst og -design på Lex.dk. Anmeldelsen har titlen: Glasset rebrander sig selv i Ebeltoft.

Er blevet opmærksom på en række kunstnerportrætter som kunsthåndværk- og designskribent Charlotte Jul skrev sidste år efter udstillingen Matter of Hand med ti danske deltagere i New York-galleriet Hostler Burrows i efteråret 2021 – heriblandt glaskunstnerne Bjørn Friborg, Maria Sparre Petersen og Stine Bidstrup. Portrætterne er skrevet til udstillingskataloget, men ligger også på Charlotte Juls hjemmeside. Portrætternes herlige fotos er af Dorte Krogh.

Glaskunstnerne Nanna Backhaus og Andrew Brown skriver i seneste nyhedsbrev om deres Black Goblets-glas – glas som i overfladen i kold tilstand med en diamantklinge får uregelmæssige slibninger eller fræsninger i varierende dybde – nærmest som en imitation af en hamret metaloverflade. For yderligere oplysning om teknikken henvises til en artikel på MuranoNet. Foto herunder fra Backhaus-Browns produktion.

Glastip 18. juli 2023 – Glas med bobler

Køppe Contemporary Objects’ sommerprogram – fortsat

Rettelse: I sidste nummer af Glastip var der forkert dato for åbningen af Køppe-galleriets næste udstilling – det er lørdag den 19. august med udstillingen UNDER af glaskunstner Karen Lise krabbe. Sidste dag den 29. september.

Men netop åbnet viser galleriet nu udstillingen Scoria af glaskunstner Morten Klitgaard. Sidste dag den 11. august. Galleriet ligger på Munch Petersens Vej 9 i Rønne. Der er åbent tirsdag-fredag kl. 10-17 og lørdag kl. 10-14 og ellers efter aftale. Gallerist Bettina Køppe skriver om Morten Klitgaard og udstillingen:

”Morten insisterer på at finde skønheden i det almene. Sten – helt almindelige sten – er hans primære inspiration. De seneste to år har han slæbt rundt på en virkelig kedelig sten som han igen og igen vender tilbage til i et forsøg på at afkode den og afsløre dens hemmeligheder. Det er en selvmodsigelse at Morten som glaspuster i den grad undgår glassets mere konventionelle kvaliteter. Han er mere optaget af gamle romerske glas med glaspest end af de fine venetianske teknikker han også behersker.

Morten Klitgaard er en fornem repræsentant for en gruppe yngre kunsthåndværkere der er undersøgende i deres arbejdsmetode, og som har naturen og materialernes egenskaber og oprindelse som deres primære undersøgelsesfelt. De er en generation der har haft alle tekniske muligheder og alle bearbejdede materialer til rådighed. De er vokset op i et laminathelvede, beskyttet fra naturen og indsvøbt i Gore-Tex, og har spist forarbejdet mad af plastikskåle. Som modreaktion arbejder de nu med en helt ny form for æstetik og en fascination af ’det naturlige’, helst så ’urørt’ som muligt, hvilket selvfølgelig er et paradoks når man er formgiver.

Udstillingen Scoria* består af tre værkgrupper: ARAGONIT, ERA og HEPTIC. Forskellig formgivning, men samme grove overflader. Hver værkserie er placeret i en træstruktur som mimer klassiske montrer. I de tredimensionelle rammer er glasarbejderne iscenesat som værdifulde objekter, dog uden egentlig glasbeskyttelse. Indramningen refererer også til raritetskabinettet hvor fremmede dyr, planter og artefakter blev udstillet i europæiske kongers kunstkamre. Udstillingsdisplayet er dermed en ironisk kommentar til vores omgang med naturen som noget eksotisk, sjældent og mystisk.

’Det smukke i snavs’ eller ’Hvordan modarbejder man glassets indbyggede skønhed?’ – det kunne være overskrifterne på Morten Klitgaards nyeste glasarbejder. Han har med denne udstilling overgivet sig til sin fascination af det rå og upolerede. Med stor faglig og teknisk kompetence har han valgt et kunstnerisk standpunkt som fornyr samtidsglasset og gør det relevant i nutiden.”

* Ifølge Den Store Danske er scorie en kraftigt opblæret lava eller tefra, i første tilfælde en krakelering og opblæring af overfladen af en størknende lavastrøm, i det andet tilfælde en eksplosiv fragmentering og opblæring af lavadråber slynget ud af et vulkansk krater.

Det ’klarer’ Morten Klitgaard med oxider, metalpigmenter og aske på overfladen af sine værker i den afsluttende opvarmning, så glassets overflade skummer op og danner forskellige overflader og mønstre. Værknavnene refererer til mineralverdenen, i hvert fald er argonit et almindeligt forekommende mineral af kalciumkarbonat.

Morten Klitgaard er født i Lønstrup i 1981og begyndte at arbejde for glaskunstner Leif Vange i sin hjemby. Siden var han tre år i lære hos glaskunstner Tobias Møhl i Ebeltoft og også en tur forbi den amerikanske glaskunstner Dante Marioni, hvorefter han uddannede sig på Glas- og Keramikskolen på Bornholm med afgang i 2012.

Shows i glasværkstedet på Holmegaard

Glaspusterne på Holmegaard Værk arbejder i glasværkstedet alle åbningsdage kl. 10-16.30, og i sommerferieperioden til og med uge 31 holdes der shows med demonstrationer og fortællinger tirsdage, onsdage og torsdage kl. 10.30-11 og kl. 14.-14.30. Det koster ikke noget ud over den almindelige museumsentré, og det er ikke nødvendigt med tilmelding. Børn og unge under 18 år kommer gratis ind på Holmegaard Værk. Frem til udgangen ad august har museet åbent alle ugens dage kl. 10-17.

Backhaus Brown indvier område til små arrangementer

Fredag den 21. juli kl. 16-17.30 holder Backhaus Brown-glaspusteriet og deres naboer smykkefirmaet Bendix Copenhagen samt Hundested Havn et arrangement for en nyindretning med lysinstallation af området mellem de to kunsthåndværksfirmaer, et gammelt skibsophalingssted og lille bedding i havnen, som man nu har fået indrettet til at rumme ophold og arrangementer. Ved åbningsarrangementet kan man nyde bobler og øl og ’havnens bedste udsigt’ – og høre havnefoged Søren Brink fortælle om projektet og om andre af Hundested Havns igangværende og kommende projekter. Backhaus Brown og Bendix Copenhagen fortæller om deres tanker om at bruge stedet til små arrangementer som ”bobler, østers, kunst, foredrag og meget mere”.

Glass Art Pop Up

Søndag den 23. juli kl. 14-16 (og kun den dag) afholdes på Statens Værksteder for Kunst en eksklusiv glaskunst-udstilling med deltagelse af Anett Biliczki, Nanna Backhaus Brown, Andrew Jason Brown, Backhaus Brown & Egeværk (glasskibene), Susanne Jøker Johnsen, Jonas Noël Niedermann og Stig Persson. Statens Værksteder for Kunst har adresse på Strandgade 27 B, Christianshavn i København.

Udstillingen er etableret som det tidligere er sket samme sted, i sammenhæng med et besøg af en gruppe på 30 amerikanske kunstkendere og samlere på rundrejse i Europa hvor de kan erhverve sig glasskulpturer af dygtige europæiske glaskunstnere. Og heldigvis får vi andre lov at kigge med – og måske købe ’resterne’.

Noter

The Nordic Window– ny bog om nordisk vindueskultur set gennem japanske øjne.I samarbejde med det japanske Window Research Institute (公益財団法人窓研究所) har den japanske arkitekt Yoshiharu Tsukamoto og hans studerende været i Sverige, Finland og Danmark for at studere hvordan nordiske arkitekter arbejder med vinduer. I bogen har de samlet deres registreringer af både de tekniske, historiske og poetiske aspekter af nordisk vinduesdesign. Bogen udkom på japansk sidste år og udgives nu på engelsk af forlaget Strandberg Publishing i samarbejde med VILLUM Window Collection. Læs mere her.


  Glasmuseets Venner · Strandvejen 8 · 8400 Ebeltoft