Glastip 7. juli 2021 – Nu med noter
Afgangsudstillingen i Rø
Til den igangværende udstilling Makers Dimension på Bornholms Kunstmuseum i Rø med projekter fra årets afgang fra Glas- og Keramikskolen på Bornholm er der nu udsendt et katalog med præsentation af projekter og afgængere. Her ses alle 15 afgængere på et gruppefoto fra kataloget. Bare de tre af dem er glaskunstnere. De to af dem er fra Frankrig, Armel Desrues og Tiphaine Germaneau, som ses som henholdsvis nr. et og nr. seks fra venstre. Danske Annamaria Margareth Hartvig-Clausen er nr. et fra højre.

Annamaria Margareth Hartvig-Clausens afgangsprojekt hedder Preserve (bevar, beskyt), og det handler om at hun ønsker at hendes funktionelle værker skal blive brugt og passet på, og at hun håber at kombinationen af funktionelle og æstetiske værdier får nogen til at forelske sig i dem og vedblive at værdsætte dem. Læs videre i kataloget side 25. Nedenstående fotos fra kataloget giver nok mest indtryk af det æstetiske. Katalogets fotograf er Kirstine Autzen.


I sidste nummer af Glastip var udstillingsoversigten ikke korrekt. Efter at udstillingen lukker på museet i Rø den 12. september, splittes den op i glas og keramik som vises henholdsvis på Glasmuseet Ebeltoft 21. september til 13. november og på CLAY Keramikmuseum i Middelfart 24. september til 21. november. Først derefter kommer den samlede udstilling til København – hos galleriet A. Petersen på Kløvermarksvej 70 på Amager den 26. november til 9. januar.
Hans Voigt Steffensen på glas
I Galleri Rasmus’ afdeling i Skagen kan man for tiden se glasskåle bemalet af ballet- og dansemaleren Hans Voigt Steffensen – i selskab med grafik af Salvador Dali og maleri på lærred af Troels Trier. Adressen er Sct. Laurentii Vej 13, og åbningstiderne er mandag-fredag kl. 10-17.30 og lørdag kl. 10-14.

Sommer for børn på Hempel Glasmuseum
Mens selve museet foruden de faste udstillinger viser 33 forunderlige, fabulerende og fantastiske vaser af lige så mange tidligere modtagere af Hempels Glaspris, kan børn tirsdag-søndag kl. 11-16 i det lille hus ud til vejen – GlasSpiren – lave små ting i glas. Dels kan man få sandblæst et motiv på glas, og der er flere forskellige glas og klistermærke-design at vælge imellem. Dels kan man lave en glasmosaik af kulørte glasstykker på en plade eller en figur. Materialerne koster noget, men det er først hvis man vil se selve museet man skal betale entré. Museet er åbent tirsdag-søndag kl. 10-17.

Sommer for børn på Glasmuseet Ebeltoft
Sandstøbning mandage frem til 9. august kl. 11-13 og 14-16. Man kan lave et aftryk af sin hånd i vådt sand og se der hældes flydende glas i formen. Afstøbningen skal køle af og kan hentes dagen efter fra kl. 13. Pris 125 kroner + gebyr + entré. Billetbestilling på forhånd er nødvendig. Der blæses ikke glas i værkstedet dedage.
Fusing onsdage frem til 11. august kl. 10-16. Man kan med farvede glasstykker lave et billede på en klar glasplade – fx også med små runde venetianske millefiori-glasstykker som på foto – skal tilkøbes. Det sammensmeltede (fusede) billede kan efter afkøling afhentes om fredagen fra kl. 13. Pris 125 kroner + gebyr + entré + eventuelt millefiori-tilkøb 25 kroner per pose. Billetbestilling på forhånd er nødvendig.

Sandblæsning fredage frem til 13. august kl. 11-13 og 14-16. Man dekorerer et glas med klistermærker efter eget valg, og glasset sandblæses efterfølgende af værkstedets personale. Det færdige glas kan tages med hjem samme dag. Pris 100 kroner + gebyr + entré. Billetbestilling på forhånd er nødvendig.
Hvis man ikke har mulighed for selv at afhente sit værk efter afkøling, kan man få det tilsendt – pris 100 kroner. Bestilling af plads mv foregår på museets hjemmeside. Glasmuseet Ebeltoft har i juli og august åbent alle dage kl. 10-17.
Lene Bødker stadig i Bredgade
Efter en soloudstilling med glaskunstner Lene Bødker fortsætter Bredgade Kunsthandel i København med en sommerudstilling med glas af Lene Bødker og keramik af Sten Lykke Madsen samt værker af en række billedkunstnere. Udstillingen åbner torsdag den 8. juli kl. 16-19 og kan ses til den 7. august – bortset fra at der er sommerlukket fra 14. juli til 2. august. Adressen er Bredgade 69, 1260 København K.
Tobias Møhl demonstrerer venetiansk teknik
Søndag 11. juli kl. 10-12 er den lokale glaskunstner Tobias Møhl gæst i glasværkstedet på Glasmuseet Ebeltoft hvor han demonstrerer venetianske glasteknikker. Der er ingen adgangsbegrænsning, der betales blot entré til museet.
Tobias Møhl udlært glasmager på Holmegaard Glasværk som gav ham en grundig håndværksmæssig uddannelse. I 1995 mødte han den verdensberømte italienske mesterblæser - aktuel på glasmuseet med udstillingen Maestro - Lino Tagliapietra og oplevede hvordan denne arbejdede med de klassiske venetianske teknikker. Det blev et vendepunkt, og Tobias Møhl har siden tillært sig metoderne og udforsket mulighederne i den venetianske tradition, så han i dag er anerkendt verden over for sit fint forarbejdede filigranarbejde hvor han kobler de italienske teknikker med et stramt, personligt formsprog og skandinavisk enkelhed – som på foto. Tobias Møhl opbygger typisk sine værker af murrini (små, mønstrede glasstykker fremstillet af glasstænger med indlagte glastråde) som samles op på piben og videreforarbejdes som blæst glas. Se (lidt) mere på museets hjemmeside.

Oval Glassweaver, Tobias Møhl, 2011, foto Poul Ib Henriksen.
Tobias Møhl (1970-) har værksted på havnen i Ebeltoft sammen med glaskunstner Trine Drivsholm (som kan ses hos Galleri Montan i Bredgade i København).
Glasinstallation af Maria Sparre-Petersen og Jacob Bang
Fra den 15. juli kan man i Hytte 68 på Holmegaard Værk se en glasinstallation – Epicycle* – af glaskunstner Maria Sparre-Petersen og arkitekt Jacob Sebastian Bang, begge undervisere og forskere på Det Kongelige Akademi, henholdsvis skolerne for design og arkitektur. Der handler om deres undersøgelser af de æstetiske muligheder i genbrug af affaldsglas. Det er der kommet en række runde objekter af varierende omkreds ud af – installeret i en asymmetrisk komposition på et rektangulært felt af knust glas i den tidligere produktionshal Hytte 68.
”Projektet udgør et formmæssigt eksperiment i krydsfeltet mellem arkitektur og kunsthåndværk. En slags allegori over et landskab eller en japansk Karesansui-have**,” skriver Holmegaard Værk i en pressemeddelelse.
Der er fernisering på åbningsdagen kl. 15-17, og udstillingen kan ses til den 24. oktober. Adressen er Glasværksvej 53, 4684 Holmegaard. Udstillingen er støttet af Reiling Glasrecycling Danmark A/S, Knud Højgaards fond, Statens Kunstfond, Grosserer L.F. Foghts fond og Det Kongelige Akademi.
* Epicykel (Epicycle) er en cirkelbevægelse omkring et punkt som på sin side bevæger sig langs periferien på en anden, sædvanligvis større cirkel. Det er elementer i den ptolemæiske astronomi som skulle forklare uregelmæssighederne i planetbevægelserne (Claudius Ptolemæus – græsk videnskabsmand, cirka år 150).
** En zenhave kaldes det vist også.
Ovnhus Marked
I weekenden 23.-25. juli – fredag kl. 12-17, lørdag kl. 10-17 og søndag kl. 1016 – er der Ovnhus Marked på havnen i Nykøbing Sjælland. Der er stader med 72 anerkendte kunsthåndværkere, heriblandt keramikere (25 styk), tekstil- (15) og smykkekunstnere (14) samt kategorien ’andet’ med blandt andre de tre glaskunstnere Anne Flohr fra Storvorde ved Aalborg, Aoife May Soden fra Aarhus og Bettina Schori fra København NV. Herunder årets plakat med markedets karakteristiske telte.

Noter
Glasmager Peer Sonny Nielsen er tilbage på Holmegaard og indgår som mesterkollega til Jonas Noel Niedermann i glasværkstedet på Holmegaard Værk med Bjørn Friborg som værkstedsleder. Peer Nielsen har tidligere arbejdet som glasmager på Holmegaard Glasværk i 20 år, og i 12 år har han været projektleder hos Rosendahl Design Group. På Holmegaard Værk arbejder han med produktion af en provenceskål i en ny serie fra Rosendahl – Holmegaard Archives. Vi har tidligere i Glastip 26. maj 2016 omtalt Peer Sonny Nielsen da han med Anders Raad som assistent i dennes værksted blæste en lille serie unikke flasker til Carlsberg til brug for et særbryg af en rekonstrueret øl fra 1883.
På værkstedet er der desuden ansat en elev, og man har udvidet bestykningen til to glasovne. I øvrigt pusler Bjørn Friborg og Holmegaard Værk med planer om at etablere et mobilt glasværksted til brug rundt om i landet.
Biennalen for Kunsthåndværk og Design på Kolding hus er blevet anmeldt til fem stjerner af Lars Hedebo Olsen i Politiken (kan ikke linkes) og i en langlæser af Jette Lykke Jensen i Magasinet Kunst. Biennalearrangøren Forbundet af Kunsthåndværkere og Designere har fået kulturjournalist Heidi Laura (Weekendavisen) til at anmelde biennalen i forbundets webtidsskrift Formkraft.
Homo Faber Guide – som skriver om kunsthåndværk i Europa – har nu også en artikel om Baltic Sea Glass.
Billed- og glaskunstner Adi Holzer, Værløse, har i juni opholdt sig på glasværkstedet Schlierbach i Østrig for at færdiggøre en kirkerude til Ørnhøj Kirke i Ørnhøj, 25 kilometer nordvest for Herning (Viborg Stift). Kirkeruden indvies den 26. september.

Her ses Adi Holzer med penslen i gang med ruden til Ørnhøj Kirke. Vi gætter på at det er hustruen og kompagnonen Kirsten Inger (Kim) Holzer der har fotograferet.
Facebook-noter
På Facebook kører en pæn strøm af opdateringer fra glaskunstnere som nogle gange er kilde til artikler i Glastip – ofte efter opklarende henvendelser fra glastipperen. Opdateringerne indeholder billeder, men de forklarende tekster er ofte korte og/eller indforståede, hvis de ikke helt mangler. Her er en lille opsamling fra de seneste måneder – med de medfølgende tekster som de er. Så må læserne selv prøve at greje dem. Og med bemærkninger i parentes.

Per-René Larsen: A humble wish - to do.

Per-René Larsen: The result of a humble wish in preparing grinding* the buttom. 17 kg carried in the making by Noel Niedermann. April 23. (*Slibning).

Per-René Larsen: The Nude and the Vase 13.02.2021 Thanks to Anne, Michael and Toke.

Per-René Larsen: Anabolism in Black – at last... 15.01.2021. Thanks to Bjørn, Noel, Ida, Anne, Micael og Holmegaard Værk

Per-René Larsen: If it had not been because... L 60 cm with uranium green donated by Peter Kuchinke 23. 05. 2021 – Thanks to Bjørn, Jonas, Peer, Iben, Anne, Pede og Holmegaard.

Odense Glasværk: Et lille mix fra det grønne.

Karin Mørch: Flow (Topaz Amber) 2021, 52 x 30 x 10 cm. One of three FLOW-pieces in a new collaboration with Sandra Ainsley Gallery in Canada. I feel very excited.

Karen Nyholm. (Ingen tekster).

Marie Retpen. (Ingen tekst – formodentlig blæseformen til hendes krølvaser).
Glastip 27. juli 2021 – Glas på en og fyrretyvende år
Elinor Andersson med Rekonstrueret håb på Christiansø
Glaskunstner Elinor Andersson viser frem til den 31. juli en blot ugelang udstilling – Rekonstrueret håb – i Galleri Palivaren på Christiansø. Her ses udstillingens plakat.

Svenske Elinor Andersson bor i Karlskrona og er uddannet på Kosta Glasskole i 2000, har afgang fra Designskolens afdeling på Bornholm i 2003 og en Master of Arts fra Royal College of Art i London i 2007. Hun har i en periode undervist på Bornholmerskolen. Her i Glastip har hun været omtalt den 3. juli 2012 i forbindelse med en udstilling i Rundetaarn i København arrangeret af kunsthåndværkersammenslutningen på Bornholm, ACAB, hvor hun er medlem. Se Elinors blog og en artikel om hende på Homo Faber Guide.
Galleri Palivaren er et gammelt skur der ligger ved Juuls Bastion og har åbent i sommermånederne. Det påstås at være Danmarks mindste galleri, og der udstilles primært kunst med lokale motiver. Skuret lå oprindelig i havnen ved broen til Frederiksø og blev brugt af fæstningens læge til undersøgelse af tilrejsende og søfolk der ønskede at gå i land. Navnet er en forvanskning af det franske ’parloir’ som betyder ’samtaleværelse’.

Omvisning på Holmegaard Værk
Museumsdirektør Keld Møller Hansen holdt i dag en rundvisning Fra idé til Værk om tilblivelsen af Holmegaard Værk – om udviklingen fra spæd idé til det designmuseum der står i dag, om hvordan det er at drive et moderne museum og oplevelsescenter med visioner om dannelse, læring og fællesskaber, og om hvordan man som museum forholder til forhold som besøgstal, klimabelastning og coronavirus. Måske vi en anden god gang kan nå at omtale den slags i tide.
Epicycle på foto
I sidste nummer omtaltes udstillingen Epicycle på Holmegaard Værk, en installation af glaskunstner Maria Sparre-Petersen og arkitekt Jacob Sebastian Bang med ovnformet affaldsglas – knust flaskecontainerglas. Nu kan vi vise et foto af værket som det tager sig ud på gulvet i Hytte 68 hvor glas-ovnene mere eller mindre står som de blev forladt ved Holmegaard Glasværks lukning. Værket kan
Morten Klitgaard på bagkant
Morten Klitgaards udstilling Perception hos Køppe Contemporary Objects i Rønne er slut. Glastip har før omtalt udstillingen, men her er fotos fra den – og så tager vi også lige galleriets ord med.

”Morten Klitgaard er et mønstereksempel på hvordan teknisk kunnen er en forudsætning for kunstnerisk innovation. Hans udgangspunkt er materialet og teknikken, og ved at mestre dem har han udviklet et kunstnerisk sprog, en formgivning og en materialebehandling der ikke er set før.
Værkerne balancerer på grænsen mellem det genkendelige familiære og det overnaturlige. De er tunge, grove og maskuline. At værkerne er ’man-made’, ovenikøbet ’mouth-made’ modtages med skepsis – de må da i hvert fald være keramik og ikke glas som man forbinder med andre kvaliteter. Det er afgørende for formens spændstighed og overfladens dekoration at objektet er lavet i en hurtig proces i modsætning til keramikkens langsomme teknikker.
Fælles for værkgrupperne Metamorphosis, Fosforit, Voir, Oro, Flux og Origin, som Morten har arbejdet med de sidste fire år, er at glassets spontanitet i processen bruges i formsproget. Jo længere tid han har arbejdet med teknikken, jo enklere er formerne blevet. Det er tyngdekraften, luften der blæses ind i glasset, og teknisk snilde der frembringer den naturlige form.
Værkerne minder mest om monolitter fra det ydre rum, æg lagt af aliens eller en ny stenart. Det er noget så sjældent som maskulint glas, frigjort for de klassiske sødladne kvaliteter som glas ofte har, men stadig med en stor fascinationskraft, skønhed og naturlig tilstedeværelse.”
Omvisninger på Glasmuseet Ebeltoft
Hver dag i skolesommerferieugerne - dog ikke lørdag - afholdes en guidet tur gennem museets udstillinger, ikke mindst udstillingen Maestro med den verdensberømte italienske glaskunstner Lino Tagliapietra. Rundvisningen begynder kl. 13 og varer cirka en time. Alle kan være med, det er gratis når entréen er betalt, ingen tilmelding, først til mølle, mød op ved indgangen.
Sommer på Odense Glasværk
Produktionen på Odense Glasværk holder sommerferie til og med denne uge, men butikken har åben mandag-lørdag kl. 10-15, torsdag dog til kl. 17.
Jørgen Clausen, bestyrelsesformand for den ret nystiftede forening bag glasværket, Kunsthåndværkerhuset Glasværket, har udsendt en sommerhilsen hvor han fortæller om arbejdet med at gøre glasværket mere økonomisk bæredygtigt. Der går blandt andet ud på at skaffe flere erhvervskunder og dermed større og stabile kunder. Foreningen har nu 17 større eller mindre virksomheder som medlemmer, og forhåbningen er at der vil komme ordrer fra den side.
Jørgen Clausen roser de frivilliges arbejde. Det er dem der kører butikken, og den viser stadig bedre resultater. I produktionen har glasmagerne Ib Hedager og John Rønnemose i den seneste tid arbejdet hårdt på en stor ordre på 500 små Odense-vaser til Albani Fonden. Vasen er specialdesignet i en grønlig farve og med et Albani-logo i bunden. Når produktionen er færdig efter sommerferien, træder de friville til og pakker dem i kasser med tørret dansk tang som fyld.
Der arbejdes på flere ny produkter og projekter, blandt andet en H.C. Andersen-designserie i samarbejde med Odense Bys Museer og HCA Festival med støtte fra Alm. Dansk Vare-og Industrilotteri. Designserien udvikles sammen med den lokale industrielle designer Christian Troels og den ligeledes lokale glaskunstner Marie Retpen. Af egne produkter kan nævnes en ny serie med kande, glas og vase. Derudover et lampeprojekt og et konferencesæt.
Samarbejdet med Odense Kommune om glasværket som socialøkonomisk virksomhed er i en overgangsfase med en lidt langtrukken forhandling om en ny kontrakt. Det går desværre ud over de borgere værket hidtil har haft i beskæftigelse, og som ikke kan være på værket i øjeblikket.
Odense Glasværk bliver snart husvild når et stort udviklingsprojekt (især boliger) går i gang i Odense Havn, og lejemålet dermed udløber. I bestræbelserne på at finde et nyt sted taler man med bygherren (PKA) og entreprenøren om eventuelle muligheder.

Odensevaser fra Odense Glasværk.
Tchai Munch i gang med 41. sæson

Siden 1980 har Ebeltoft Glas slået dørene op for sommeren, de første mange år var det Tchai Munch og Finn Lynggaard der bød indenfor, de seneste år kun Tchai. I løbet af foråret med påske og pinse har hun haft meget få gæster, nu håber Tchai på sommeren og glæder sig til at vise ny værker. Sommeråbningstiderne i Nedergade 23 er onsdag-fredag kl. 14-17 og lørdag kl. 10-13, eller efter aftale på 21 46 90 09. Ovenfor bagsiden af forhuset set fra baghuset.

I sit seneste nyhedsbrev fortæller Tchai Munch at en lokal podcaster, Simon Philip, har fået hende til at fortælle om hvorfor glas er så vigtigt for hende, og det er der kommet en fem kvarter lang podcast ud af. Og at Michelangelo Foundations Homo Faber Guide nu også har et portræt af Tchai Munch. Og endelig viser hun os den vase hun har med på årets udstilling på Hempel Glasmuseum En Vase er en Vase er en Vase. Tchais vase har titlen VASE 2.1, men arbejdstitlen var Break in case of emergency. Og hun fortæller at det ville have været umuligt for hende at lave værket uden teknisk assistance fra naboerne i Nedergade, glaskunstnerparret Karen Nyholm og Ned Cantrell.
Nyt på VILLUM Window Collection
Når VILLUM Window Collection åbner igen efter sommeren den 3. august bliver det med en fornyet og udvidet udstilling om glassets udvikling og med tre ny rum i tidstunnellen hvor man kan opleve lyset set gennem skiftende tiders vinduer.
Man har i flere tusind år kunnet fremstille glas til perler og puste det til flasker og drikkeglas, men udviklingen af plant glas til vinduer har været lang. I dag fremstilles vinduesglas non stop, og på verdensplan produceres der mere end 50 millioner tons glas om året. Udstillingen viser udviklingen fra det første, primitive, støbte, romerske glas til nutidens højteknologiske produktion.
De tre ny rum i museets tidstunnel præsenterer perioderne jernalderen, romertiden og den romanske middelalder. Til vinduet i den romanske middelalder har man fået lavet en rekonstruktion af et rundbuet romansk vindue fra Tveje-Merløse kirke fra omkring 1150 i romansk stil. Resterne af det originale vindue findes på Nationalmuseet.
VILLUM Window Collectionfinder man på Maskinvej 4 i Søborg ved København. Åben tirsdag og torsdag kl. 10-16. Gratis adgang.
Fødselsdag hos Laura Madsen
Glaskunstner Laura Madsen med LAMA Glas holder sit værksteds fødselsdag i weekenden den 7.-8. august hvor hun demonstrerer hvad man kan med varmt glas – både i almindelighed og mere spektakulært. Med sig foran ovnen har hun kollegaen Christian Nørgaard. Laura Madsen har åbent i sin butik (værksted) søndage kl. 11-17 og ellers efter aftale på 20 41 54 30.

International Year of Glass 2022
Flere internationale glasorganisationer og -sammenslutninger har arbejdet for idéen, og FN har for nylig udnævnt 2022 til internationalt år for glas. Læs mere på IYOG 2022-hjemmesiden hvor man kan tilmelde sig som interesseret i at følge med i hvad der sker.
Noter
Vi ved ikke meget om det, men her er en lille film hvor nogen laver flammede og flerfarvede glasplader på god gammel vis et eller andet sted hvor de skriver tekster på fransk.
I sidste nummer af Glastip bragte et foto af Adi Holzer på glasværkstedet Schlierbach i Østrig i færd med at male en kirkerude til Ørnhøj Kirke. Adi syntes vi skulle se den færdige rude – gengivet her nedenfor. Motivet er Mariæ Bebudelse (om ærkeenglen Gabriel der kom til jomfru Maria og bebudede Jesu fødsel). Nedenunder et foto af glas udført af hustruen Kirsten Inger Holzer – som Adi sendte med.


Karen Nyholm på Portrait Now– se en video hvor hun bladrer i kataloget – til en begyndelse siden med hendes eget værk (selvportræt) og dernæst hurtigt bladrende en masse af de andre værker på udstillingen.
Karin Mørch har i år lavet dette mørkegrønne værk – Flow – 47 x 31,5 x 9 centimeter. Hvis man vil se det i virkeligheden, skal man til Sandra Ainsley Gallery i Toronto i Canada.

Backhaus Brown på havnen i Hundested har udsendt en fotoserie fra værkstedet hvor man kan se en ottehændig blæsning og håndtering af en af de store cylindre der siden skal skæres op og dekoreres – og blive til et vikingeskib sat sammen med køl og stævne i egetræ fra snedkerværkstedet Egeværk.



På det første billede ses Paul Wearden, Lou-Alexandrine Le Jolivet og Andrew Brown, på det næste ses desuden knælende Nanna Backhaus. Lou-Alexandrine Le Jolivet er fra Frankrig og har siden marts været ansat som assistent. Før da har hun arbejdet i hytten på Glasmuseet Ebeltoft i tre år. Paul Wearden er fra England og har været ansat hos Backhaus Brown i seks år.