Glastip 26. juli 2020 – Undrekammer med glas
Odense Glasværk i gang igen
Der er nu igen åbent i værksted og butik i Odense Glasværk på Odense Havn. Værket var, som tidlige beskrevet i seneste Glastip for en måneds tid siden, så meget i knibe efter corona-lukningen at man end ikke havde til at tænde for gassen til ovnene. Og derfor valgte man at iværksætte en indsamling på 300.000 kroner, og det har heldigvis været en succes. For en god uges tid siden nåede man de 200.000 kroner.
Se denne lille video hvor Per Jørgensen fra værkets ledelse takkede for støtten indtil videre. Cirka samtidig skrev fyens.dk om Odense Glasværk og om de stadig manglede 100.000 kroner.
Og mens man forsøger at hente de sidste midler hjem, har man nu valgt at tænde for gassen og åbne butiksdøren, og glasmagerne Ib Hedager og John Rønnemose står klar til at vise deres kunnen efter at have været hjemsendt i fire måneder.
Der er åbent alle ugens dage fra kl. 10-15 på Havnegade 13. Og i glasværkets butik i Flakhaven er der åbent tirsdag-torsdag kl. 11-16, fredag kl. 12-17 og lørdag kl. 10-14.
Tre gange glas i Bredgade Kunsthandel
Bredgade Kunsthandels sommerudstilling består af to dele, dels en collageagtig ophængning af mindre værker af rigtig mange af galleriets billedkunstnere, og dels skulpturelt glas af de tre glaskunstnere Lene Bødker, Karin Mørch og Pipaluk Lake.

Lene Bødker har fået vinduespladsen.
Til orientering er der tale om billedkunstnerne Ann-Lisbeth Albek Sanvig, Anna Lindgren, Anna U Davis, Anne Koldsø, Annelise Kalbak, Annette Wier, Asti Luihn, Awang Behartawan, Christina Mosegaard, Bent Hedeby, Daniel Goldenberg, Henrik Martensen, Hussein Tai, Håkan Nyström, Johnny Tas, Jonna Pedersen, Külli Suitso, Neel Jans, Ola Kalnins, Simon Bang, Soile Yli-Mäyry, Thor Lindeneg, Tolli og William Skotte Olsen.

Tæt salonophængning.
Gallerist Annegrethe Davis holder i øjeblikket sommerferielukket i sit københavnske galleri, men der er åbent efter aftale på 26 21 67 73. Der er normal åbningstid igen fra den 4. til den 15. august tirsdag-fredag kl. 11-18 og lørdag kl. 11-15. Adressen er Bredgade 69 vis a vis det for tiden lukkede Designmuseum.
Ida Wieth på Sophienholm
”Ida Wieth og Lars Abrahamsen – Skulptur, Tekstur, Figur eller Stativ, Stakit, Kasket - tungen kløjes, sanserne skærpes og koncentrationen stiger. Sådan er det også med denne udstilling hvor de to kunstnere Ida Wieth (glaskunstner) og Lars Abrahamsen (billedhugger) sættes i stævne på Sophienholm.”
Således indleder udstillingsstedet omtalen af den aktuelle udstilling på Nybrovej 401, 2800 Kongens Lyngby nord for København. Videre hedder det: ”Begge kunstnere arbejder indgående med materialitet, form og overfladestruktur, ligesom ord og talemåder udgør et allestedsnærværende element i begges værker. Alligevel er tilgang og udtryk vidt forskellige.” Det med ord og talemåder må man dog selv lytte eller se sig til, for tekster er der ingen af i udstillingen. Til gengæld må værkerne gerne berøres – forsigtigt!
Ida Wieth (1983) arbejder med glas som hun kombinerer med andre materialer. Hun er uddannet fra Kosta Glas skole i Sverige og Edinburgh College of Art (MFA), hun bor i Ebeltoft og har værksted i Aarhus. Designforsker og forfatter Lars Dybdahl beskriver på Sophienholms hjemmeside Ida Wieths arbejde:
“Lige fra sine første manifestationer har Ida Wieth bevæget sig langt hinsides glassets typiske beholderformer, og således frigjort fra rammesættende objektkategorier og dogmer opererer hun i et skulpturelt og installationskunstnerisk felt. Hendes åbenlyse håndværksmæssige kapacitet forenes her både med en konceptuel tilgang og en poetisk og ekspressiv sans for maleriske materialeudtryk. Glasset er domænet, men den kunstneriske kommunikation har hun i sit værk æstetisk beriget gennem udnyttelse af andre materialer, først og fremmest ler, træ og metal.”
Lars Abrahamsen (1953) er billedhugger, arbejder hovedsageligt i træ, men også sten og bronze, og holder til på Fyn. De to kunstnere mødes nu i dialog, men har tidligere hver for sig vist værker på Sophienholm. Kuratering og udstillingsdesign er af Bo Jessen Fogh Laursen fra Art & Culture Lab.
Ustillingen er åbnet og kan ses til og med den 30. august. Åbningstiderne er tirsdag-søndag kl. 11-17 (torsdag kl. 11-19).
Torsdag den 27. august kl. 19-20.45 kan man møde Ida Wieth og Lars Abrahamsen i en samtale med kunsthistoriker Dina Rawat om blandt andet deres inspirationskilder, deres meget forskellige materialer og arbejdsprocesser og om effekten af at udstille sammen. Til denne artist talk er entréen 70 kroner som inkluderer adgang til udstillingen, som kan ses inden arrangementet. Læs mere om det hele på Sophienholms hjemmeside.
Glass Works på Grønbechs Gård
Grønbechs Gård i Hasle har netop åbnet udstillingen Glass Works som giver et kig ud over i glaslandskabet i fem europæiske regioner. Det er foruden Danmark – Østbayern, Tjekkiet, Alsace-Lorraine og delstaten Steiermark i Østrig. Der er tale om en vandreudstilling med glaskunst inden for disciplinerne kunsthåndværk, design og skulpturelt glas. Dels formidler udstillingen europæisk glashistorie gennem 150 år, dels fortæller den om hvordan udvekslingen af viden og netværk mellem kunstnere på tværs af grænserne har bidraget til glaskunstens udvikling og udbredelse. Desuden præsenteres nutidige værker af unge kunstnere fra regionerne.
Glass Works er et europæisk projekt som under mottoet “Rodfæstning via netværk og dannelse” har til formål at etablere netværksstrukturer og udveksling mellem glaskunstnere, designere, kunsthåndværkere, glasindustri og undervisningsinstitutioner i de europæiske regioner. Samarbejdet omfatter flere partnere, herunder Det Kongelig Danske Kunstakademi. Projektledelsen varetages af det bayerske center for glas og billedkunst Bild-Werk Fraunau i glasmager-byen Frauenau i Bayern.
Udstillingen på Grønbechs Gård kan ses frem til den 22. november, og der er åbent alle dage kl. 10-17. Efterfølgende og frem til 2023 tager udstillingen på turné til Coburg og München i Tyskland, Bärnbach og Graz i Østrig samt Frauenau.
Sommer på Glasmusset Ebeltoft
De aktuelle udstillinger i Ebeltoft har tidligere været omtalt. Man kan nævne at entréen – hvis man ikke er årskortholder eller medlem af venneforeningen – i skolesommerferien ligesom så mange andre steder er til halv pris. Og sommerferien byder på mange kreative aktiviteter. Børn kan dekorere drikkeglas, få lavet en afstøbning eller lave billeder af farvede glasstykker der smeltes sammen (fuses).
Denne sommer inviteres alle børn i alderen 6-17 år til at tegne og male et æbleinspireret kunstværk, og hver uge udvælges et værk der præmieres med et af museets glasæbler – og efterfølgende genskaber museets glaspustere Jean Thébault og Lou-Alexandrine Le Jolivet det præmierede værk i glas.
Fire gange dagligt er der guidede ture gennem udstillingerne med introduktion til nogle af værkerne og historierne bag. Alle er velkommen, men det er ikke muligt at tilmelde sig på forhånd (først-til-mølle). Se programmet for de forskellige aktiviteter på museets hjemmeside.

“Back end of a bus” skriver Ned Cantrell om en reklame for Glasmuseet Ebeltoft på bus 1A i Aarhus – hvor han har en Golden Astro med – se herunder.

Artist talk på nettet om glas-vikingeskibene
Onsdag den 29. juli kl. 21 (dansk tid) transmitterer Vetri Gallery i Seattle via Zoom en artist talk med Backhaus Brown og Egeværk, glaskunstnerne og snedkerne bag vikingeskibene fra Hundested/Helsingør. Galleriet laver en virtuel rundvisning på den igangværende glasskibsudstilling Knarr, og der er reportager fra de to værksteder. Man kan tilmelde sig arrangementet her.

Her sidder glasskibsfirkløveret og har flere vikingeskibe på ’beddingen’.
LaMa Glas holder fødselsdag
Det er nu 18 år siden Laura Madsen etablerede sit glasværksted på en gammel gård i den allerøstligste ende af Tisvildeleje, nærmere bestemt Holløselund, på Holløselund Strandvej 51 per 3210 Vejby. Og traditionen tro holder hun åbent hus – i weekenden den 1. og 2. august kl. 10-16 – med arbejdende værksted hvor hun selv og hendes glaspustende kolleger Sara Nolla og Christian Nørgaard demonstrerer forskellige glasteknikker og laver små happenings med det varme glas. I butikken er der salg af glaspusternes forskellige eksperimenter og prøver samt Laura Madsens faste farverige sortiment.

Christian Nørgaard og Laura Madsen i Gang i værkstedet i 2014.
Mette Colberg udstiller i Officinet
I de første tre uger af august fylder Mette Colberg Officinet hos Danske Kunsthåndværkere & Designere, DKoD, i Bredgade 66 i København med glas og fotos af glas. Udstillingens titel Superposition refererer til glasset som noget der både kan ses og ses igennem. Udførligt omtalt i Glastip den 28. juni. Udstillingen er kurateret af Anne Thomasen fra Marple Gaze (rettelse).
Der er fernisering lørdag den 1. august kl. 15. Derefter er der åbent tirsdag-søndag kl. 12-18 fra den 2. til den 21. august. Der holdes en artist talk torsdag den 13. august kl. 17.
Meet the Maker cph 13.-15. august

Kunsthåndværkere og designere i København åbner for værksteder, butikker og showrooms de samme tre dage i august hvor der ellers skulle være afholdt Frue Plads Kunsthåndværkermarked. Danske Kunsthåndværkere & Designere har som en slags erstatning valgt at arrangere at man kan møde kunsthåndværkerne og designerne i deres egne rammer.
Meet the Maker omfatter kunsthåndværkere og designere der arbejder med keramik, smykker, tekstil, glas, grafik, papir og andet, og flere værksteder har desuden inviteret kollegaer med fra andre dele af landet. Man kan derfor møde et ret bredt udvalg af kunsthåndværkere – i alt næsten hundrede. Se mere på DKoD’s hjemmeside.
Blandt deltagerne finder vi disse glaskunstnere:
- Bettina Schori, Birkedommervej 31, 1. sal, København NV
- Mette Colberg, Officinet (se ovenfor)
- Sia Mai, Keramik og Glasværkstedet, Kronprinsessegade 43, København K
- Line Gottfred Petersen, hos Hanne Bertelsen Keramik,Sankt Pauls Gade 72, København K
- Sally Xenia Christensen, BLÆS – Reffen Glass Studio, Refshalevej 167 A, København K
- Iben Kielberg, hos Strand 3, Strandboulevarden 3 kld., København Ø
- Maj Winther Christensen (keramik, glas, træ), 2200 handmade, Stevnsgade 3, København N
Perletræf
Medlemmer af Danske Glasperler mødes til årets udsatte perletræf den 3. og 4. oktober. Det foregår hos glasperle- og smykkeudstyrsforretningen Ravstedhus i den lille sønderjyske by Ravsted mellem Tønder og Aabenraa. Se den oprindelige annoncering i Glastip 9. marts.
Glasmusset Ebeltoft nu med Undrekammer
På 1. sal i den ældste del af Glasmuseet Ebeltoft kan man nu få en helt særlig oplevelse – på toilettet! Her har glaskunstner Steffen Dam indrettet et ’Undrekammer’ udstyret med sært bekendte præparater i glas, en værktøjstavle med sært ubekendt værktøj, et luftskib og et spejl med indbyggede mekaniske planeter. Denne ’toilettransformation’ har titlen Rejsen til M31, og værket indgår nu i museets permanente samling. På Glasmuseets YouTube-kanal kan man se hvordan det er blevet til, og opleve Steffen Dams arbejde med at skabe værket.

Her ses Steffen Dam i funktion med det vi særligt kender ham for – glasset og hans præparater fra de dybe have og fra hans egen vist lige så dybe fantasi.
Fotoet er fra en video hvor man ser Steffen Dam fremstille tingene til sine Undrekammer-installationer, og som viser hvordan Steffen Dam som gammel instrumentmager kan begå sig i både det ene, det andet og det tredje håndværk. Videoen findes på Glasmuseets Youtube-kanal i en lang version på 45 minutter og en kort version på 25 minutter.