Glastip 5. juli 2017 – Tallerkenen er et hul i vinduet
Glas på afgangsudstilling på Holmen
Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur og Design har netop sendt sommerafgangsholdet ud i verden og åbnet sommerens store afgangsudstilling i Meldahls Smedie på Holmen i København med afgangsprojekter af i alt 253 nyuddannede kandidater. Heraf er de 89 designere og heraf er en håndfuld keramikere. Blandt disse israelske arkitekt Yaara Rabinovitch som nu også har uddannet sig som keramiker og taget afgang med et glasprojekt – Dinner with af View – middag med udsigt.
Yaara Rabonovitch har med vandskåret vinduesglas og delvis også genbrugsglas skabt en serie tallerkener hvor bundglasset er pålimet kanter og forskellige dekorative elementer af glas. Hun har lavet forsøg der viser at glasdelene kan fuses sammen, så tallerkenerne faktisk vil kunne bruges.

Men det mest spektakulære ved projektet – hvis idé er et ’Soon I’ll Pack and Leave’-koncept – er nok at disse tallerkener af vinduesglas er tænkt opbevaret i tilsvarende huller i boligens vinduer lige til at tage ud og bruge – eller tage med sig med sig på rejsen med en dertil designet bærehank.

Yaara har lagt billeder af sit afgangsprojekt op på Yooying.com og Instagrac.com.
Glasmuseet Ebeltoft i sommerferien
Ja, dels er der jo Young Glass-udstillingen, og så er der uge 26-33 diverse aktiviteter i værkstedet alle ugens dage undtaget lørdag. Museet er åbent alle dage kl. 10-18. Indtil 12. august er Glascaféen åben alle dage kl. 11-21 med klassisk smørrebrød og skiftende tavleretter med udsigt over Ebeltoft vig.
Støbning onsdage 28/6, 5/7, 12/7, 19/7, 26/7, 2/8, 9/8 og tirsdage 18/7, 25/7, 1/8, kl. 10.30-13 & 14-16. Lav et aftryk af lillebrors fod eller hvad du har for hånden. Aftrykket laves i sand som fyldes med flydende glas. Afstøbningen kan hentes næste dag. Ingen tilmelding – først-til-mølle. 75 kroner plus entré.
Fusing mandag 26/6 og tirsdage 27/6, 4/7, 11/7, 8/8, 15/8, kl. 10.30-13 & 14-16. Lav et billede af farvede glasstykker som smeltes fast på en gennemsigtig glasplade i ovnen. Billedet kan hentes efter to dage. Ingen tilmelding – først-til-mølle. 75 kroner plus entré.
Sandblæsning mandage 10/7, 17/7, 24/7, 31/7, 7/8, fredage 7/7, 14/7, 21/7, 28/7, 4/8, 11/8, 18/8, søndage 9/7, 16/7, 23/7, 30/7, 6/8, 13/8 og onsdag 16/8, kl. 11-13 & 14-16.Dekorér et drikkeglas med klistermærke-motiver, og glasset sandblæses af museets assistenter. Ingen tilmelding – først-til-mølle. Fra 60 kroner plus entré.
Glasblæsning fredag 30/6 og torsdage 29/6, 6/7, 13/7, 20/7, 27/7, 3/8, 10/8, 17/8, kl. 10.30-13 & kl 14-16.Prøv at blæse glas og lave en julekugle. Den afkølede kugle kan hentes dagen efter. Tilmelding på telefon 86 34 17 99. 150 kroner plus entré.
Jazz i Sæby Glaspusteri
Fredag den 14. juli kl. 20 er der jazz med gruppen Vulcan i Sæby Glaspusteri Algade 46 hos glaspuster Leni Bille.
…og glas fra Tora Urup
Statens Kunstfond skriver i en pressemeddelelse:
”Dansk kunsthåndværk og design indtager toneangivende japansk museum for samtidskunst. En 40-fods container er netop nu på vej med skib mod Japan. Containeren er lastet med Børge Mogensen-stole, Novo Nordisks insulinpen, Christianiacykler, glas fra Tora Urup og mange andre danske designobjekter.”
Det danske design udstilles på museet 21st Century Museum of Contemporary Art i Kanazawa i Japan fra den 5. august til den 5. november. Se museets hjemmeside. Se udstillerliste. Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Kunsthåndværk og Design har støttet udstillingen som er en del af fejringen af 150-året for diplomatiske forbindelser mellem Japan og Danmark. Udstillingen er med-kurateret af Cecilie Manz.
Opfindsomme ølglas – ’glasbunkeudfordringen’
I forbindelse med åbningen af Young Glass-udstillingen afholdt Glasmuseet Ebeltoft et arrangement sammen med Ebeltoft Gårdbryggeri med den britiske glaskunstner Matt Durran – The Ebeltoft Glass Heap Challenge - Rethinking Beer Drinking – om genbrug af emballageglas til drikkeglas. De opfindsomme resultater kan ses på bryggeriet, Skovgårde Bygade, 8400 Ebeltoft. Se museets reportage fra arrangementet.
Med glasbunkeudfordringen menes det forhold at brugt emballageglas – flasker m.m. – hober sig op. Det gør det sikkert en del steder rundt i verden. I Danmark er der vist nogenlunde styr på genudnyttelsen, selvom der stadig er noget glas der havner i den almindelige dagrenovation. De genbrugelige flasker sælges til tapperier i ind- og udland, og skårene havner hos fx REXAM (det tidligere Holmegaard) i Fensmark hvor de bliver til ny glasprodukter med en 15 procents reduktion af energiforbruget i forhold til ny smelte. Se brancheforeningens oversigt.
Men der er helt sikket glas nok til og i øvrigt mange gode og sjove perspektiver i kunstnerisk forarbejdning af brugt glas – som fx Maria Sparre Petersen har vist – se Glastip 28. januar.
3d-printet glas
I flere år har man søgt måden at printe glas med en 3d-printer – især for at lave komponenter med stor og præcis detaljering til teknisk og kemisk brug og i computere. Der har været forsøg med specialfremstillede printere der kan tåle de varmegrader der skal til for at håndtere smeltet glas, men nu har forskere ved Karlsruhe Tekniske Universitet fundet en ny måde hvor glasset først smeltes til sidst – om man så må sige. De bruger en almindelig stereolitografi-printer, og deres opfindelse er en printermasse af nano-partikler af glas opblandet i en flydende polymer som printeren hærder med ultraviolet lys. Efter et kemisk bad opvarmes det printede emne i en ovn til en temperatur hvor glaspartiklerne smelter sammen – uden at form og størrelse ændrer sig.
Den ny metode til 3d-print af glas er omtalt i seneste nummer af glasbranchens fagblad GLAS og for et par måneder siden i fagbladet Ingeniøren som også har en lille video der demonstrerer teknikken og til sidst viser at den også kan bruges til kunst.
I 2011 bragte Ingeniøren og Glastip (19. oktober) historien om en mand der i Sahara demonstrerede en computerstyret indretning med et meget stort brændglas der sintrer ørkensand til glas i programmerede former.
Glastip 15. juli 2017 – Fra glasmystik til brugsglas
Pernille Braun – Glassets mystik
På Kunstetagerne på Store Torv i Hobro viser Mariagerfjord Kunstforening frem til den 2. september en del forskelligt kunsthåndværk, heriblandt glas af Pernille Braun fra Luftkraft Glasstudie. Der er gratis afgang og åbent mandag-fredag kl. 9-18 og lørdag kl. 9-13. Kunstforeningen skriver på sin hjemmeside:
”Pernille Braun både trives med og udfordres af det svært definerbare, og her har glasset fundet sin plads som tvetydig faktor. Mangefacetteret i sine udtryk rummer dette medium i hendes øjne en vildskab og en nærmest mystisk karakter der skal tæmmes for at holde sig inden for de givne faste rammer, og tillader uforudsete hændelser i en proces hvor materialet ved påvirkning af varme og kulde kan transformeres igen og igen fra ét til noget andet. Ved hver bevægelse slettes, dækkes og rearrangeres objektets forrige tilstand, og endeligt bærer værket potentialet af noget ukendt der ligger både bagved og forud for dets nuværende form.”

Pernille Braun: The Constant Flow
Glas på afgangsudstilling – en tilføjelse
Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur og Design har netop sendt sommerafgangsholdet ud i verden og åbnet sommerens store afgangsudstilling i Meldahls Smedie på Holmen i København… skrev vi sidst og glemte at fortælle at der er gratis adgang og åbent daglig kl. kl. 11-18 frem til den 13. august.
Ovnhus Kunsthåndværkermarked med 70 stande
Heriblandt fem stande med glasmagerne Anne Flohr, Christina Hellevik fra PUST, Line Gottfred Petersen, Pernille Bach Petersen (Henrik & Pernille) og Pia Nissen. Ovnhus afholdes som sædvanlig fjerde weekend i juli – fredag den 21. kl. 12-17, lørdag den 22. kl. 10-17 og fredag den 23. kl. 10-16.
Adressen er Havnevej 24, den sædvanlige plæne med de kuplede pavillontelte bag glaspuster Martin Birk Møllers værksted på havnen i Nykøbing Sjælland – midt i det der kaldes Kph4500, Kunstnernes bydel på havnen i Nykøbing Sjælland.

Line Gottfred Petersen har et nyt vasedesign Aqua med på Ovnhus-markedet.
31.000 glas
For en uge siden rundede museumsinspektør Susanne Outzen og hendes entusiastiske hjælpere på Næstved Museums glasmagasin registreringen af glas nr. 31.000. Det går ikke så stærkt længere, de har gemt de sværeste emner til sidst, men de nærmer sig enden på de glas museet i 2010 fik fra Rosendahl.
Susanne fortæller videre i sit seneste nyhedsbrev at de har været på besøg hos Adargh A/S (emballageglasværket i Fensmark) for at samle genstande sammen fra det gamle formværksted – modeller, forme og andet. De fandt blandt andet prøver og forme til nogle af de glas der er i glassamlingen, fx Peter Svarrers serie Water med de karakteristiske bølgestreger under bunden.
FOTO
Museet har desuden fra Rosendahl fået fem tegningsskabe med originale tegninger af blandt andre Per Lütken og Michael Bang.
Nordisk Konference om Brugsglas 2017
Den 5.-6. oktober afholdes i Växjö i Sverige The Nordic Utility Glass Conference 2017 med temaet Glas, måltid og design. Konferencen arrangeres af Kulturparken Småland/Sveriges Glasmuseum og Linnéuniversitetet. En tilsvarende konference og den første i rækken afholdtes sidste år i Danmark på initiativ af Næstved Museum. Årets mødearrangører skriver om den kommende konference:
”Syftet är att uppmärksamma bruksglaset ur ett kultur- och designhistoriskt perspektiv utifrån måltiden och det dukade bordet genom tiderna. Flera intressanta föreläsare från nordiska länder medverkar. Nämnas kan bland annat Erika Lagerbielke – en av Sveriges mest välkända formgivare och professor i glasdesign vid Linnéuniversitetet. Även studiebesök i det nyinvigda glasmagasinet på Kulturarvscentrum Småland ingår för att synliggöra samlingar och arkiv i kunskapsuppbyggnaden.”
Konferencen henvender sig til forskere, lærere ved designskoler, formgivere, museumsfolk, glasfolk, studerende og andre glasinteresserede. Til august skulle der komme et detaljeret program, og ellers må man spørge Gunnel Holmér på gunnel.holmer@kulturparkensmaland.se eller +46 (0)470 70 42 04. Det er også hende man skal henvende sig til hvis man gerne selv vil holde et indlæg eller kender nogen der kunne være gode at kontakte for et indlæg.

”Jeg fik lov til at afprøve mine evner som fotograf på et af Karin Mørchs fantastiske værker,” skriver glaskollega Stig Persson på Facebook. Og vi deler beredvilligt det dejlige foto med Glastip-læserne.
Glastip 22. juli 2017 – Snak om glas
Marmoreret glas fra Fyens Glasværk på Hempel Glasmuseum
Søndag den 23. juli kl. 14-15.30 kan man på Hempel Glasmuseum høre Niels Andersen fortælle om hvad der i sin tid blev produceret på Fyens Glasværk i Odense, og om sit arbejde med bogen Marmoreret glas fra Fyens Glasværk som han for nylig har udgivet (se Glastip 9. november 2016). Man kan medbringe glas fra Fyens Glasværk og få dem bestemt og vurderet af Niels Andersen.
Susanne Jøker Johnsen fortæller om Great Danes på Hempel Glasmuseum
Søndag den 5. august kl. 14-15.30 kan man på Hempel Glasmuseum høre glaskunstner og kurator Susanne Jøker Johnsen fortæller om værkerne og kunstnerne på særudstillingen Great Danes.
Hempel Glasmuseum
Ovenstående annonceringer er desværre lidt sene – ja, Susanne Jøker Johnsen har allerede holdt et tilsvarende foredrag den 15. juli. Så vi kompenserer med en opsummering af hvad Hempel Glasmuseum byder på denne sæson:
Årets særudstilling Great Danes som består af et udvalg af Holmegaards verdensberømte glasdesign fra 1940rne til nutiden, heriblandt Jacob E. Bang, Per Lütken, Torben Jørgensen og Cecilie Manz, og af et udvalg af værker af 16 nutidige, betydelige danske glaskunstnere sammensat og udlånt af det nye belgiske (flamske) glasmuseum Glazenhuis. Desuden kan man i år se en lille udstilling med værker af årets modtager af Hempels Glaspris, Ida Wieth-Knudsen.
Hempel Glasmuseum udstiller permanent museumsstifteren J.C. Hempels samling af mere end 1000 glas der dels stammer fra oldtidskulturerne, dels fra Europa i 1700- og 1800-årene. Samlingen er meget varieret og repræsentativ for flere lande og stilperioder med glas fra Venedig, Bøhmen, Schlesien, Østrig, Tyskland, England, Frankrig, Spanien, Rusland, Holland, Belgien, Sverige, Norge og Danmark. Den er Nordens største samling af pynteglas og dekorerede pokaler.
Dertil har museet en række arrangementer for børn og familier i annekset ud til vejen og på selve museet.
Hempel Glasmuseum har åben til den 30. september tirsdag-søndag kl. 10-17 plus alle dage i efterårsferien (weekenden uge 41 og uge 42). Entré 50 (børn, unge og studerende gratis). Adressen er Annebjerg Stræde 2, Nykøbing Sjælland.
Dyrkøb
Danske Kunsthåndværkere & Designere afholder i år deres københavnske flagskibsmarked, ikke på Frue Plads, men på den anden side af Vor Frue Kirke – Dyrkøb hedder det. Det skyldes et arbejde hvor Københavns Kommune genopretter stenbelægningen og renoverer afvandingen på Frue Plads. Markedet afholdes den 10.-12. august, torsdag kl. 12-19, fredag kl. 10-19 og lørdag kl. 10-16.

Årets plakat for Frue Plads Kunsthåndværkermarked er af illustrator Jan Oxbøl Callesen. Den er i format A2 og kan købes for 100 kroner i DK&D’s stand på markedet.
Markedet bliver i år med 112 stande, heriblandt 56 keramikere og otte glaskunstnere – syv til en – resten smykke- og tekstilkunstnere med flere. Glasfolkene er Marion Fortat fra Designer Zoo i København, Christina Hellevik fra PUST i Ebeltoft, Iben Kielberg fra butik Kielberg & Co, Gothersgade 105, København, Pia Nissen fra Nissen Glas i Ebeltoft, Karen Nyholm fra Nyholm Cantrell Glas i Ebeltoft, Maj-Britt Zelmer Olsen fra Det Brune Værksted i Nexø, Line Gottfred Petersen fra Ry og Rikke Stenholdt fra Aarhus.
Maj-Britt Zelmer Olsen – Det Brune Værksted i Nexø
På sin Facebook-side har Maj-Britt Zelmer Olsen lagt nogle fotos op fra hendes og keramiker Sara Oakmans fælles værksted, Det Brune Værksted, i Nexø. Billederne stammer fra et besøg hvor fotograf Kim Karstensen og tekstilkunstner Mo Lehn fra bloggen Our Creative Place lavede interview med de to kunsthåndværkere.

Sara Oakman og Maj-Britt Zelmer Olsen i værkstedet, i arbejdstøjet og i højt humør. Foto Kim Karstensen.
Slangetæmmer Erik Meaker

Glaskunstner og lærer ved glasværkstedet på Jyderup Højskole, Erik Meaker, har fået sig nyt profilbillede på Facebook. Han oplyser at det er et næsten to år gammelt foto hvor han står med nogle glasspiraler fremstillet til et butiksinteriør i Moskva.