Glastip Juli 2016

Glastip 5. juli 2016 – Glasskove og livstræer

Glasmuseet Ebeltoft nu med glasskov

 

Som en del af det aktuelle projekt (H)ånden i glasset har Glasmuseet Ebeltoft netop åbnet Glasskoven – et større sanseligt univers for børn og voksne med blandt andet Samlerens hus.

Her kan man på strømpesokker gå på opdagelse i rum og installationer og opleve, undersøge, spejle, røre og forstørre. Og når man har mødt det mangfoldige glas og dets mange egenskaber, kan man på en ’videnstation’ udenfor finde masser af viden om glasset og det man ellers har mødt i Glasskoven.

Glasskoven er skabt af scenograf Marie Rosendahl Chemnitz og instruktør Tue Biering. Projektet er blevet til med støtte fra Nordea-fonden.

Silica Visions

Lørdag den 25.juni åbnede årets afgangsudstilling Silica Visions fra Kunstakademiets Designskole, Glas- og Keramikskolen på Bornholm.

Silica er den (engelske) kemiske betegnelse for kvarts. Det er den væsentligste bestanddel i både glas og keramik. Silica Visions er kulminationen af tre års studier og arbejde. Udstillingen viser både værker af funktionel og skulpturel karakter inden for design, kunsthåndværk og kunst. Tilgangen er innovativ og eksperimenterende med udgangspunkt i håndværket og materialet. Se skolens hjemmeside.

Udstillingen er på Bornholms Kunstmuseum og varer til den 14. august, den fortsætter i Rundetårn i København den 27. august til den 25. september. Derefter splitter den op i keramik og glas på henholdsvis Clay Keramikmuseum 2. oktober - 15. januar og Ebeltoft Glasmuseum 7. oktober - 2. januar.

Andet glas på Bornholm

Grønbechs Gård har sommeren over blandt andet en udstilling af store sandstøbte glasskulpturer af Svend Holst-Pedersen fra Rø Glasværksted. Læs mere på udstillingsstedets hjemmeside.

Grønbechs Gård har også den traditionelle udstilling med præsentation af medlemmerne af ACAB, Arts and Crafts Association Bornholm, herunder særligt de medlemmer som er optaget i år. ACABs eksterne bedømmelsesudvalg bestående af kunstmuseumsdirektør Lars Kærulf Møller, glas- og keramik-context-projektleder Susanne Jøker Johnsen og tidlige designmuseumsdirektør Bodil Busk Laursen har godkendt fem kunsthåndværkere som ny medlemmer, heraf tre keramikere, en metalkunstner og en glaskunster – Ulla Hein.

Ulla Hein er nyt medlem af ACAB - her med Kniplede Bolde.

Johanne Jahncke kandidat fra Designskolen

Blandt 242 nyuddannede arkitekter og designere fra Kunstakademiets arkitekt- og designskoler finder vi en enkelt glaskunstner – Johanne Jahncke – som tog afgang fra Bornholmerskolen i 2014, og som nu er færdig som kandidat i produktdesign med et afgangsprojekt hun kalder Glasovergang fra iagttagelse til værk.

”Omdrejningspunktet – skriver hun på sin hjemmeside – har været hvad materialet glas er og kan, og at eksperimentere med hvilke udtryk der kan fremkomme alt afhængigt af glassets indhold og behandling. En anden tematik har været min fascination af naturen og dens fænomener. Inspirationen går lige fra de store scenerier til de mikroskopiske detaljer. Projektet har taget afsæt i en undersøgelse af glas som naturmateriale. Jeg har haft et særligt fokus på glassets tilstandsformer fra flydende til fast. Jeg har sammenkoblet dette med udtryk fra naturfænomener – her omsat til og udtrykt abstrakt i glas, eksempelvis gennem farvenuancer, struktur og stoflighed.”

Vi kan tilføje at Johanne Jahncke gennem omfattede forsøg har fundet en række mineralske materialer (ler, sand, sten og klippe) som hun fint formalet har blandet i det klare glas og skabt en serie afstemte grå-grøn-blå nuancer af det stadig transparente glas. Arbejdet med projektet er foregået på skolen i Nexø hvor Johanne kunne få adgang til de nødvendige faciliteter.

På Kunstakademiets afgangsudstilling viser hun resultatet dels med små glasbarrer og små blæste glas i udvalgte nuancer og dels som fotoet viser, en lang række prøver af glasset hældt i lerskåle – hvor glasset er krakeleret i størkningen.

Johanne Jahncke har planer om at bruge sine glasblandinger til serier af brugskunst. Efter otte års glasuddannelse (Kosta, Nexø og Holmen) – hvor hun også har arbejdet om assistent på en række glasværksteder i København og rundt i landet – er Johanne Jahncke meget opsat på at få sit eget værksted. Hun har allerede opkøbt en hel del af udstyret fra en nedlagt glashytte og leder nu ’bare’ efter stedet.

Afgangsudstillingen på Holmen i København (Danneskiold-Samsøes Allé 51-53) er netop åbnet og kan ses alle dage kl. 11-18 – undtagen ugerne 28, 29 og 30. Det er gratis. Johanne Jahncke har stand nummer 36.

Johanne Jahncke har i 2011 som den første modtaget Finn Lynggaard Legatet.

Mere glas: Den nyuddannede arkitekt Maria Cramer-Møller, som har taget afgang på området arkitektonisk belysningsdesign, har hos glaskunster Anders Raad i Charlottenlund fået hjælp til at lave nogle kulørte glaslamper. Stand nummer 40.

Tchai Munchs Life Line

 

I sit seneste nyhedsbrev fortæller glaskunstner Tchai Munch at hendes glæde ved at ejendommen Nedergade 19 nu er kommet i nye hænder (Karen Nyholm og Ned Cantrell) har givet hende fornyet energi. Og at det var medvirkende til at hun sagde ja til at være med på Glasmuseets aktuelle udstilling Ornament. Her har Tchai bidraget med serien Life Line.

 

”Når en vis alder er opnået, begynder man at huske tilbage og kortlægge. Dette var min indgangsvinkel til mit glasbidrag – en grafisk fremstilling af en livslinje. Life Line viser livets rytme fordelt på tre fade, med plads til fortolkning.” Skriver hun.

 

Overskudsmateriale fra projektet gav Tchai Munch lyst til at prøve nogle flere muligheder og varianter, og det resulterede i nogle fade som er i familie med Life Line, blot mindre.

 

Læs Tchai Munchs nyhedsbrev fra juni i år.

 

 

Billeder fra Lene Bødker i Maison Louis Carré

Lene Bødker er som tidligere omtalt aktuel i Frankrig med en udstilling i Maison Louis Carré. Her en fotoserie fra udstillingen – som slutter den 4. september.

Glasmosaik i Nyborg Vor Frue Kirke

Sidste år blev der i rammerne på det gamle altervindue i Nyborg Vor Frue Kirke opsat en stor (10x3 meter) glasmosaik – Livets Træ – skabt af billedkunstneren Maja Lisa Engelhardt. Opstandelsesmotivet fra livstræskorset på kirkens alter fortsætter op i vinduet hvor træer med grenværk og lyset i det iriserende glas symboliserer opstandelseshåbet.

Værket er skabt i samarbejde med glarmester Per Hebsgaard og består af to lag.

Dels 27 styk sandblæste floatglas som danner værkets samlede flade. Herpå har Maja Lisa Engelbrecht – med en papirkladde i 1:1 liggende nedenunder – med pensel og forstøvning malet en slags grisaille, et maleri i triste grå farver. Det foregik medens hun svævede i en gondol over den 30 kvadratmeter store flade. Glasset er herefter brændt ved 600 grader.

Det andet lag er lavet i felter af iriseret glas (glas der spiller i regnbuens farver) i en mosaik som Maja Lisa Engelbrecht har skabt, og som glarmester Per Hebsgaard først har håndskåret og dernæst limet fast med silikone. Resultatet er noget der på sælsom vis ændrer sig med dag og nat og kirkens indendørs belysning – og set indefra og udefra.

På kirkens hjemmeside er der en beskrivelse af værket og dets tilblivelse, og der er link til hele seks små film om idéen med værket, arbejdet i Hebsgaards værksted, opsætningen m.v.

Værket og arbejdet med det er også beskrevet i en artikel i fagbladet Glas udgivet af Glasteknisk Forening. Bladet – nr. 2, 2016 – er desværre ikke tilgængeligt på foreningens hjemmeside. Se det hos din glarmester.

 

Glastip 19. juli 2016 – Penge til gas

Link til Glasmosaik i Nyborg

I sidste Glastip omtaltes billedkunstneren Maja Lisa Engelhardts glasmosaik i Nyborg Vor Frue Kirke – blandt andet med henvisning til en artikel i glasfagets tidsskrift Glas. Bladet kan læses her (pdf).

Ovnhus Kunsthåndværkermarked

I år har kunsthåndværkermarkedet Ovnhus cirka 70 deltagere – heraf mere end hver tredje en keramiker, cirka 15 hver af henholdsvis smykke- og tekstilkunstnere og blandt resten fem glaskunstnere:

Anne Flohr fra Lillevorde, Bettina Schori fra Designer Zoo, Christina Hellevik fra PUST i Ebeltoft, Marion Fortat fra Designer Zoo og Pernille Bach Petersen (Henrik & Pernille) fra Agtrupskov på Stenderuphalvøen ved Kolding.

Ovnhus Kunsthåndværkermarked finder sted på Havnevej 24 i Nykøbing Sjælland den fjerde weekend i juli. Åbningstider fredag den 22. kl. 12-17, lørdag den 23. kl. 10-17 og søndag den 24. kl. 10-16.

Glasmuseet Ebeltoft resten af sommeren

Sandblæsning: Mandage, fredage og søndage kl. 11-13 og 14-16 kan man dekorere glas med klistermærker efter eget valg. Straks efter sandblæsningen kan glasset tages med hjem. Fra 60 kroner plus entré. Ingen tilmelding.

 

Glasstøbning: Onsdage i uge 27-32 og tirsdage i uge 29, 30 og 31 kl. 10.30-13 og 14-16 kan man støbe et mindre emne i glas. Det kan være et aftryk af en hånd eller en figur. Den færdige støbning kan afhentes næste dag. 75 kroner plus entré. Ingen tilmelding.

 

Glasblæsning: Torsdage i uge 27-32 kl. 10.30-13 og 14-16 kan man prøve at blæse glas. Det færdige glas kan hentes næste dag. 150 kroner plus entré. Tilmelding på telefon 86 34 17 99.

 

Glasmosaik: Tirsdage i uge 27, 28 og 32 kl. 10.30-13 og 14-16 kan man lave en glasmosaik af farvede stykker glas som smeltes fast på en klar glasplade. Mosaikken kan afhentes efter to dage. 75 kroner plus entré. Ingen tilmelding.

 

Søndag den 7. august er Særlig Søndagmed rundvisning i udstillingerne kl. 14. Entré, ellers gratis. Ingen tilmelding.

 

Tobias Møhl demonstrerer: Søndag den 28. august fra kl. 12 til cirka kl. 15 er Ebeltoft-glaskunstneren Tobias Møhl gæstekunstner i værkstedet hvor han viser eksempler på hvordan han arbejder med varmt glas.

 

Værker af Tobias Møhl indgår i museets aktuelle udstilling Ornament. Han er årgang 1970 og har arbejdet med glas fra han var ganske ung. Som én af ganske få er han udlært mesterblæser på Holmegaard Glasværk (1988-92). Han hører til blandt de førende glaskunstnere i Danmark og er internationalt kendt og anerkendt for sit glasarbejde. Han har modtaget adskillige priser og hædersbeviser og er repræsenteret i flere danske og internationale samlinger.

 

Tobias Møhl skaber sine raffinerede værker med udgangspunkt i venetianske filigran-teknikker som italienske mesterblæsere har brugt i århundreder. Siden 1998 har han sammen med Trine Drivsholm drevet glasværkstedet Møhl & Drivsholm Glas på havnen i Ebeltoft.

Sommeren over: Glasmuseet viser den internationale udstilling Ornament med værker af 15 kunstnere fra Australien, New Zealand, USA, Japan, Tjekkiet, England, Belgien, Tyskland og Danmark.

Man kan også gå på opdagelse i Glasskoven– det nye sanselige univers for både voksne og børn på første sal i museets nye fløj. Skoven er fældet, og i stedet er der vokset glas frem – dryppende, spejlende, blødt og hårdt, farvet, lysende og klart – i et magisk univers med en gammel dansepavillon, Samlerens Hus og en familie af fyrlinser. Her kan man på strømpesokker opleve, undersøge, spejle, røre og forstørre.

 

I løbet af sommerferien installeres Prismet i haven, og her vil man kunne få fornemmelsen af at stå inde i et prisme hvor lyset brydes og spaltes i alle farver. I midten kommer der en lille overraskelse.

Arbejdslegater fra Statens Kunstfond

Statens Kunstfond har nyligt uddelt arbejdslegater til 271 kunsthåndværkere og designere, heriblandt godt et dusin glaskunstnere – med forbehold for ’ukendte’ navne.

Der er tildelt arbejdslegater på 100.000 kroner til Stine Bidstrup, Pernilla Braun og Tora Urup. Maria Koshenkova, Stig Persson og Ida Wieth-Knudsen har fået legater på 75.000 kroner. Arbejdslegater på 50.000 kroner er tildelt Ned Cantrell, Jeannet Iskandar, Karen Lise Krabbe, Pipaluk Lake, Per-René Larsen, Lotte Thorsøe og Maj-Britt Zelmer-Olsen.

Per-René Larsen har meldt ud at han har brugt pengene til at købe gas, og at han arrangerer nogle Easyliving-sessioner i værkstedet ved Fanefjord på Møn fra sidst i juli og et par uger ind i august. Han har allerede aftalt deltagelse med nogle ”mere eller mindre lokale”, men han spørger om der måske skulle være andre der har ”lyst til at deltage i lidt sommer-action på Møn”.

Easyliving er navnet på en figurserie som Per-René Larsen påbegyndte for et par år siden på en residens hos Berlin Glas, og som man blandt andet har kunnet se sidste år på Hempel Glasmuseum. Her Berlin Easter Vase.

Østjysk glas i Roskilde Kunstforening

Roskilde Kunstforening afholder i august-september deres glasbiennale i Palæfløjen i Bispegården ved Domkirken i Roskilde. Udstillingen viser glaskunstnerne Trine Drivsholm og Micha Karlslund, begge Ebeltoft, samt Karen Lise Krabbe, Aarhus. Der er fernisering lørdag den 20. august, og udstillingen varer til den 11. september. Nærmere følger.

 

Glastip 26. juli 2016 – Glasskattejagt

Skattejagt i Holmegaards Prøvesamling

I et af sine for tiden ret sjældne blog-nyhedsbreve fortæller museumsinspektør Susanne Outzen fra Næstved Museum at man nu har passeret glas nummer 28.500, men også at man har tømt den sidste af flyttekasserne med Holmegaard Glasværks Prøvesamling som man fik af Rosendahl for seks år siden.

 

Det betyder dog ikke at Susanne og hendes frivillige hjælpere er færdige. Dels har de en ’pukkel’ af svært bestemmelige glas. Dels har de hidtil sorteret alle flasker fra, og dertil kommer cirka 30 kasser med emballageglas fra Ardagh – firmaet i Fensmark som stadig producerer flasker m.v. Og så fortæller Susanne at de har en ”hulens masse” karaffelpropper som skal identificeres og om muligt parres med de rigtige karafler. Og flere andre hængepartier. Så der er til et par års arbejde endnu.

 

Blandt det senest udpakkede glas har der været mange glas designet af Kylle Svanlund som arbejdede som freelance designer på Holmegaard fra 1961 til 1977. Glashistorisk Selskab Holbæk har 42 billeder af hendes værker. Susanne Outzen gengiver denne unikaskål fra et ukendt år – museumsnummer x26175.

 

 

Torsdag den 28. juli kl. 20 bringer DR1-programmet Skattejægerne et indslag fra Næstved Museums lager med Holmegaard Prøvesamlingen. Udsendelsen er i tv-programmet beskrevet på denne måde:

 

”I København vil Søren Falk samle inspiration og lede efter skøre skatte hos andre marskandisere – tæt på sin egen butik. Katrine Martensen-Larsen får en opgave på et hemmeligt lager for en helt unik og historisk samling af Holmegaards glas produceret gennem tiderne. I Odense vokser Jesper Damgaard-Lauritsens begejstring, efterhånden som han får åbnet skufferne til en møntsamling.”


  Glasmuseets Venner · Strandvejen 8 · 8400 Ebeltoft