Glastip Juli 2014

Glastip 5. juli 2014 – Unika- og masterglas

Der er fejl – og det der bliver ændret.

Efter først sort på hvidt at have annonceret artist talk ved Luftkraft-udstillingen i Palæfløjen i Roskilde til lørdag den 2. august ved aftenstide, har arrangøren besluttet at flytte seancen til samme dag kl. 12. Det er så hermed ’rettet’ i forhold til rettelsen i seneste Glastip.

En gemen fejl var det derimod da den anden af Marie Retpens to artist talk på Hempels Glasmuseum blev placeret på en forkert ugedag – den 10. august er en søndag.

Unikaaftener på Melstedvej 47

Hver torsdag til og med den 4. september holder Baltic Sea Glass ved Maibritt Jönsson og Pete Hunner Unika Aften kl. 17-19. Parret forvandler her det flydende glas til fade, skåle eller vaser med inspiration fra den bornholmske natur.

Åbningstiderne i glaspusteriet på kystvejen syd for Gudhjem er i samme periode (til og med uge 36) alle dage kl. 10-17 – med forlængelse torsdage kl. 17-19.

Glas under en bornholmsk himmel – Foto: Baltic Sea Glas

Fanefjord Glas med både have og glas

I Per-René Larsens stramt styrede installation ”Geometriske former i vækst” fra sidste år har denne sommers vilde plantevækst invaderet og sprængt rammerne. Så nu hedder installationen ”Geometriske former i vækst #2”, og den kan ses på Fanefjord Kirkevej 58 i Askeby på Møn de fleste dage kl. 11-17 og ellers efter aftale – 55 81 73 09 eller perrenelarsen@gmail.com. Per holder fernisering lørdag den 12. juli kl. 14-17.

Derudover er der på samme betingelser åbent i Galleriet hvor man kan se glas af Per og malerier og collager af gallerimedejer og hustru Helene Sandegård.

Blandt det glas Per udstiller, er værker fra en serie – Easy Living – som er repræsenteret med seks værker på sommerens udstilling på Hempel Glasmuseum. Serien er produceret i foråret i et projekt støttet af Hempels Kulturfond som led i glasmuseets invitation til Per og andre glaskunstnere om at lade sig inspirere af skulptøren Víggo Jarl – som Hempel ejer en stor samling af, og som indgår som en meget væsentlig del af glasmuseets sommerudstilling. Per har iagttaget Viggo Jarls skulpturer med nøgne kroppe der slynger sig tæt ind til hinanden, og så arbejdet med at føre udtrykket over i glas. I glasskulpturerne er det blevet til abstrakte opløsninger af kroppen hvor bevægelsen skabes i samspillet mellem farve, lys og form. Skulpturerne har titler som ”Jeg holder jo om dig” og ”Der er så meget at passe på”.

Plakat om Geometriske Former og Easy Living

Glasmuseet Ebeltoft juli-august

I sommerferien er museet åbent alle dage. Den aktuelle hovedudstilling er den internationale gruppeudstilling ”Bodytalk - 52 fortællinger om krop og køn” med 52 kunstnere. Mandag til fredag kl. 13 i julier der familievenlig rundvisning i udstillingerne. Den 6. juli, den 3. august og den 7. september kl. 14 er Særlig Søndag med rundvisning i udstillingerne ikke mindst med fortællinger om værkerne i Bodytalk. Rundvisningerne er gratis når entréen er betalt. Ingen tilmelding.

Onsdage i uge 27-32 og tirsdage i uge 29-31 kl. 10-13 og 14-17 kan man støbe et personligt ferieminde i glas. Det kan være et aftryk af en hånd, en medbragt figur eller en af museets forme. Figuren kan afhentes næste dag. Tirsdagene den 8. juli og den 5. august kl. 10-13 og 14-17 kan man lave en glasmosaik af udskårne farvede glasstykker som smeltes fast på en klar glasplade i en ovn. Det færdige glasbillede kan afhentes to dage senere. 75 kroner plus entré. Ingen tilmelding.

Lørdag den 19. juli og søndag den 20. juli kl. 10.30-16.30(cirka)demonstrererAmy Krüger (lørdag) og Ned Cantrell (søndag) i museets glashytte hvordan de former deres skulpturer. Søndag den 17. august kl. 14 fortæller Charlotte Morrison, som er repræsenteret i Bodytalk-udstillingen, om sine idéer og sit arbejde med glasset.

Glasmuseet på Gimsinghoved

Gimsinghoved Kunst- og Kulturcenter i Struer viser for tiden og frem til den 10. august et udvalg 34 værker fra den faste samling på Glasmuseet Ebeltoft visende en bred vifte af teknikker og udtryk. Centret er åbent kl. 13-17 alle dage undtagen mandag. Adressen er Gimsinghoved 1, og entréen er tyve kroner.

Frue Plads

Danske Kunsthåndværkere & Designere* har udsendt invitationen til årets Kunsthåndværkermarkedet på Frue Plads i København den 14.-16. august med 144 professionelle kunsthåndværkere og designere inden for tekstil, glas, keramik, pileflet, træ, smykkekunst og m.m. De deltagende glaskunstnere er disse femten: Anders Raad, Bettina Schori, Christina Hellevik, Iben Kielberg, Karen Lise Krabbe, Lena Ljunger & Jesper Sødring, Line Gottfred Petersen, Maj Winther, Marion Fortat, Pia Nissen, Rikke Stenholt, Sally Xenia Christensen og Sia Mai & Ole Victor.

Et særligt islæt er syv kunsthåndværkere fra Island gennem et samarbejde med den islandske nationale organisation Handverk & Hönnun (håndværk og design) – heriblandt dog ingen glasfolk.

Markedet åbnes torsdag den 14. august kl. 12 fra universitetstrappen, og samme sted er der kl. 15 overrækkelse af markedsprisen Håndfuglen. Torsdag lukkes kl. 19, fredag er der åbent kl. 10-19 og lørdag kl. 10-16.

* Foreningen er ved at ændre navn fra Danske Kunsthåndværkere til Danske Kunsthåndværkere & Designere.

Masterundervisning hos Anla Glas

Materialehandlen og kursuscentret Anla Glas i Silkeborg arrangerer rundt regnet en gang i kvartalet undervisning med mestre i forskellige glasteknikker. I foråret har det været fem dage med briten Joseph Harrington om friheden ved engangsstøbeforme og ligeledes fem dage med danske Ditte Haar Hvas om støbeteknikken pâte de verre.

Her i efteråret er det amerikanske Catharine Newell med fem dage i slutningen af september under titlenBrug dit pulver!” med undervisning i glaspulvermaling på glasplader i lag-på-lag-teknikker.

I november er det nordirske Karl Harron med fem dage om dybe slumpede og saggede forme – med intensionen om at deltagerne gennem en skulpturel tilgang ikke bare lærer en teknik, men udvikler deres eget glas.

To minutter film om hvordan de laver glas på skolen på Bornholm

 

Der er for få dage siden blevet offentliggjort en lille sød film på to minutter om nogle unge studerende på glas- og keramikskolen på Bornholm – Ruben, Michaël og Salomëe – og deres arbejde med glasset. Underlægningsmusikken skulle være komponeret særligt til filmen som er instrueret af Troels Hansen.

 

 

Glastip 21. juli 2014 – På og i glas

Ovnhus Marked i Nykøbing Sjælland

Kunsthåndværkermarkedet Ovnhus på Havnevej 24 i Nykøbing Sjælland afholdes i år den 25.-26. og 27. juli – fredag kl. 12-17, lørdag kl. 10-17 og søndag kl. 10-16.

Blandt de 67 udstillere på det delvis overdækkede marked med boder i iglo-telte er der 27 keramikere, 12 tekstilkunstnere, 13 smykkekunstnere og 15 andre fagområder – herunder fem-seks glaskunstnere: Anne Flohr, Christina Hellevik, Christoffer Olling Back, Pernille Bach & Henrik Pagh og Martin Birk Møller (sidstnævntes glasstudie finder man på Havnevej 20 som umiddelbar nabo til markedet).

Tora Urup: På og i glas

Fredag den 1. august kl. 16-19 markerer Butik for Borddækning i Møntergade 6 i det centrale København åbningen af en udstilling med butiksmedlemmet Tora Urup som viser servering på flader og i bægre af slebet glas. Tora Urup viser nye brugsobjekter der indbyder til anretning og servering af lidt at hvert. Alle objekter er unikke og udført i samarbejde med glashåndværkere i Tjekkiet.

Der er åbent i butikken mandag-fredag kl. 11-18 og lørdag kl. 11-16. Udstillingens sidste dag er den 2. september.

Glas & Foto i Roskilde

Lørdag den 2. august kl. 11-14 åbner de to autodidakte glaskunstnere Rikke Blak og Inger Ferbing en udstilling med glas (’koldglas’ - fusing og slumping m.m.) sammen med dykker Daniel Simonsen der udstiller undervandsfotografier.

Det foregår i det kommunale udstillingssted Farver Hammers Gård i Ringstedgade 1 i Roskilde. Der er åbent mandag-fredag kl. 10-17.30 og lørdag kl. 10-14 frem til den 14. august.

Mere glas i Roskilde samme dag

Stine Bidstrup, Pernille Braun og Christina Rivett fra Luftkraft Glasstudie på Islands Brygge i København udgør som omtalt flere gange dette års glasbiennale-udstilling hos Roskilde Kunstforening i Palæfløjen i den gamle bispegård ved Domkirken. De holder artist talk lørdag den 2. august kl. 12, og deres udstilling Via Vandet slutter om søndagen.

Kunsthåndværkerprisen – udstilling

De udvalgte værker ved årets tildeling af Kunsthåndværkerprisen – med et rejselegat til Maria Bang Espersen for værket Spoon and Fork Studio – skulle have været udstillet her i juli måned. Udstillingen blev aflyst, og der er endnu ikke meldt ud hvor og hvornår udstillingen så gennemføres.

Møn revisited

Jeg omtalte tidligere Per-René Larsens sommerudstilling i haven – en parafrase over sidste års arrangement med ’geometriske former’. Den aktuelle udstilling handler om hvordan havens vækster har taget over, og hedder derfor ganske selvfølgeligt ”Autonome geometriske former”. Men det er jo havekunst, så her er et ordentligt billede af noget af det glas man kan se i Pers galleri fra serien Easy Living – stykket hedder ”Liggende model”. Have og glas kan ses som beskrevet den 5. juli.

 

Glastip 31. juli 2014 – Hus, have, plads, næs og bjerg med glas

Pia Rakel Sverrisdóttir i Galleri Krebsen

Galleri Krebsen har åbnet sin sommerudstilling med 15 kunstnere – heriblandt glaskunstner Pia Rakel Sverrisdóttir (Arctic Glass). Der er åbent tirsdag-fredag kl. 12-18 og lørdag kl. 11-15 indtil den 16. august. Adressen er Studiestræde 17 A i det centrale København.

Vallekilde Sommermarked

Weekenden den 2. og 3. august kl. 10-16 er der marked med kunst og kunsthåndværk i en gammel have på Kirkebakken 6 i Vallekilde ved Hørve i Odsherred. Blandt 18 boder med alskens kram finder man tre keramikere og en enkelt glasmager – Christoffer Olling Back.

Kunsthåndværkermarked i Odder

Det årlige kunsthåndværkermarked på Banegårdspladsen afholdes i år lørdag den 9. august kl. 10-16. Det er nu 8. år i træk at lokale og indbudte kunsthåndværkere slår de hvide parasoller op og viser deres arbejder frem. Blandt de 18 udstillere – otte lokale og ti gæster – finder vi den lokale glaskunstner Dorthe Bent.

Jørgensen & Mørch på Tuse Næs

Tuse Næs Kunsthåndværk midt på næsset mellem Lammefjorden og Holbæk Fjord udstiller fra den 9. august til den 19. september unikaglas, glaskunst, malerier og pastelværker af kunstnerparret Jytte Mørch og Torben Jørgensen. De to driver siden 1990 der fælles firma Jørgensen & Mørch Design med værksted og galleri i Fensmark uden for Næstved.

Tuse Næs Kunsthåndværk finder man på Uglerupvej 31 i Uglerup ved Udby (det er 4300 Holbæk / kør fra ved afkørsel 20 Holbæk vest og følg skilte til Tuse Næs). Der er åbent torsdag-søndag kl. 11-17.

Der er fernisering på åbningsdagen fredag den 9. august kl. 14-16. Læs mere i galleriets fyldige præsentation af udstillerne.

Marie Retpen på Hempel Glasmuseum

Søndag den 10. august kl. 15 er der artist talk med Marie RetpenHempel Glasmuseum på Annebjerget hvor hun udstiller som årets modtager af Hempels Glaspris.

Se nærmere i Glastip 6. og 16. juni.


  Glasmuseets Venner · Strandvejen 8 · 8400 Ebeltoft