Glastip Juli 2013

Glastip 3. juli 2013 – Former og Substans

Baltic Sea Glass

I juli og august er der åbent i glaspusteriet på kanten af øen i Østersøen dagligt kl. 10-18, torsdag dog kl. 10-19. Mandag til fredag vil der blive pustet glas kl. 10-16.30 af ansatte glaspustere. I weekenderne er det glasgirafferne selv, Maibritt og Pete, der blæser – og som tidligere nævnt også hver torsdag aften kl. 17-19 hvor de laver store unika-glasværker.

Glasmuseet Ebeltoft juli og august

I juli og august er museet åbent alle dage kl. 10-18. Tirsdage og torsdage i hele juli kl. 11 og kl. 13 er der introduktion til udstillingerne. Den 7. juli, den 4. august og den 1. september kl. 14 er der Særlig Søndag med rundvisning i museets samlinger.

Hver onsdag i sommerferien (plus tirsdagene i ugerne 29, 30 og 31) er der støbning i værkstedet. Det koster 75 kroner plus entré. Figuren kan afhentes næste dag.

Sommeren over kan man se den internationale gruppeudstilling Ocean hvor tolv kunstnere har hentet inspiration i oceanernes dyb og havet omkring os. Søndag-mandag den 28. og 29. juli fra kl. 10 kan man opleve Raven Skydriver, en af Ocean-kunstnerne, demonstrere sin glaskunst i museets værksted. Søndag den 18. august kl. 10 er der endnu et arrangement i forbindelse med udstillingen – foredraget Havet tæt på ved havbiolog og direktør for Naturhistorisk Museum, Århus, Bo Skaarup. Og med mulighed for snorkeldyk efterfølgende!

Hvis der ikke er anført andet, er arrangementerne gratis efter betalt entré til museet. Børn 0-17 år har gratis entré til museet.

Geometriske Former i Vækst

Per-René Larsen, Fanefjord Glas, byder denne som sommer inden for i hans og Heléne Sandegårds have til skulptur-installations-projektet Geometriske Former i Vækst. – Projektet er nok det nærmeste jeg hidtil er kommet min drøm om at skabe en opfølgning på salig Hans Jensens Banke-projekt, siger Per-René og bemærker at der ikke er ret meget glas i det. Det drejer sig mest om genbrug af ting, materialer, idéer og interaktion og manipulation med den levende natur.

Haveudstillingen åbnes lørdag den 6. juli kl. 13-18 hvor der bydes på kolde drikke og snacks. Projektet kan i øvrigt opleves hen over sommeren og efteråret hvor der er åbent samtidig med Fanefjord Glasgalleris åbningstider, det vil sige ofte kl. 11-17 – og helt sikkert efter aftale (55 81 73 09 eller 20 78 45 98). Adressen er Fanefjord Kirkevej 58, 4792 Askeby. I galleriet kan ses og købes brugsglas og unikaglas af Per-René, samt malerier og kollager af Heléne Sandegård.

I en pressemeddelelse om havearrangementet skriver Marianne Hiort-Lorenzen, mønbo, litterat, kurator og projektleder for KulturPlatform og Foreningen Verdenslitteratur på Møn, at baggrunden er de sidste vintres installationer af figurer og belysning i haven på Fanefjord Kirkevej hvor der på magisk vis blev leget med lys og mørke. Denne sommer lader Per-René så mørke blive til lys, og det mystiske der skjulte sig i mørke og skygger, erstattes af en frodighed der styres med kunstnerisk sikkerhed og skaber en magisk planteverden af geometriske figurer. Et stykke manipuleret natur som man kan følge gro og udvikle sig og forgå i sommerens og efterårets løb.

Også denne gang er Per-René inspireret af Hans Jensen og hans banke som man kan se på Museumsgården i Keldbylille midt på Møn. Hans Jensen var landmand på slægtsgården, samler af oldtidsminder, instrumentbygger og dertil en romantisk anlægsgartner og lysthaveformidler som skabte en unik haveinstallation i en skrænt på ejendommen. Hans Jensens Banke, som stedet kaldtes, blev dengang et yndet udflugtsmål med udsigtsplatform, pavillon, stier, trapper, borde, bænke og søer med kunstige svaner og storke. Link 1, 2 og 3.

Cra-s

På markedet for professionelt kunsthåndværk på torvet i Svendborg fredag den 12. juli kl. 12-18 og lørdag den13. juli kl. 9-16 optræder ifølge det trykte program to glaskunstnere: Den stedlige glasblæser Bente Sonne og lampeglasmager Jens Christian Kondrup fra Aarhusforstaden Hørning.

Kunsthåndværkermarked på Svanekegaarden

På tredje år holder Svanekegaarden i Svaneke lørdag den 13. juli kl. 11-17 et udendørs kunsthåndværkermarked med et udvalg af bornholmske kunstnere med boder med keramik, glas, tekstil, strik, smykker, træ, foto, akvareller, grafik m.m. Der er fri entré og mulighed for at købe et stykke hjemmebag, en kop kaffe eller noget koldt til at styrke hyggen med.

Anne Vestergaard på Kulturkajen i Skelskør

Fra den 15. til den 21. juli kan man finde Anne Vestergaard i et af Kulturkajens huse på Havnevej 20 i Skælskør hvor hun disker op med billedopskriftsbøger, tilberedte haveprodukter og glaskunst. Der er åbent mandag-fredag kl. 11-17 og lørdag-søndag kl. 10-14.

Årets Substans-udstilling i Bredgade Kunsthandel

Bredgade Kunsthandel i det indre København holder i år sin tredje udstilling Substans/Substance. I år med følgende deltagere:

Karen Nyholm, Karin Mørch-Bentzen, Maria Bang Espersen, Marie Retpen, Per-René Larsen, Pipaluk Lake, Stig Persson, Stine Bidstrup, Stine Diness, Tillie Burden og Trine Drivsholm.

Udstillingen kurateres af Atila, og Pavla Rossini forfatter kataloget. Udstillingen varer fra den 29. august til den 5. oktober med fernisering onsdag den 28. august.

Rundvisning ved Glasmuseets Venner

Lørdag den 31. august kl. 13-15 afholdes en rundvisning i udstillingen som forestås af Pavla Rossini sammen med nogle af de udstillende kunstnere, blandt andre Karin Mørch, årets modtager af Hempels Glaspris.

Arrangør er den østdanske arrangementsgruppe i Glasmuseets Venner (Glasmuseet i Ebeltoft). Ved arrangementet serveres en forfriskning som koster tyve kroner, og som betales på stedet. Deltagelse er ellers gratis, men tilmelding er nødvendig. Sendes til glastip@mail.tele.dk med oplysning om navne på deltagerne. Rundvisningen foregår i kunsthandelens åbningstid.

 

Glastip 12. juli 2013 – Hæder til glas

Hæder til Pernille Braun og Glasss

Holstebro Kunstmuseum fortæller i en pressemeddelelse at Glasss-udstillingen har haft besøg af Statens Kunstfonds udvalg for Kunsthåndværk og Design. Udvalget har fundet at Pernille Brauns værkserie What Comes Down ”er en helt igennem imponerende bedrift”, og det har man valgt at præmiere med 50.000 kroner.

Pernille Braun har til Glasss-udstillingen på Holstebro Kunstmuseum lavet 37 glasstave bestående af to glasrør stukket ind i hinanden. Rørene er lavet af glasperler trukket på tråd og derefter smeltet sammen. De 70-100 cm lange stave hænger på højkant i et rytmisk forløb i en sal på museet. Værket viser ifølge kunstfondsudvalget en ”stor faglig kunnen og en klar bevidsthed om virkemidlerne. Udtrykket er organisk som indvolde og mineralsk som ædelstene. Alt stramt styret og visuelt overraskende – opfindsomt, humoristisk og fyldt med kunstnerisk overskud”. Og udvalget konkluderer at ”Pernille Braun er en af de nye mestre inden for dansk og internationalt studieglas".

Pernille Braun: What Comes Down. 2013.

Glasss – den tredje udstilling af slagsen og Holstebro Kunstmuseums aktuelle sommerudstilling med 14 danske glaskunstnere – får også hæder og støtte. Senest har udstillingen modtaget støtte fra Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond, og udstillingen er desuden støttet af Danish Crafts, Danmarks Nationalbanks Jubilæumsfond af 1968, Ellen og Knud Dalhoff Larsens Fond, Knud Højgaards Fond og Toyota Fonden.

Udstillingen Glasss og dermed Pernille Brauns værk kan ses på Holstebro Kunstmuseum frem til den 8. september. Den 17. juli, den 7. og den 25. august samt den 8. september kl. 14 har museets kunstformidler Peter Haarby omvisninger i udstillingen, og den 14. august kl. 19.30 er der curators talk med Atila som fortæller hvordan han har udvalgt de udstillede værker.

Sommer på Dragehøj

Branka Lagunja er med med glasset når Dragehøj Kunstforening søndag den 14. juli kl. 13-17 åbner sin sommerudstilling på Galleri Dragehøj på Kalkerupvej 15 i Fensmark per Holmegaard. Selskabet består i øvrigt af fire billedkunstnere og en papirmager. Der er åbent torsdag-søndag kl. 13-17, og sidste dag er den 1. september.

Mød kunstnerne i Officinet

I den aktuelle og tidligere omtalte udstilling i Officinet i Bredgade i København hvor glaskunstner Christina Ryttersø deltager som medlem af gruppen Sikken Fest i udstillingen Illusion, er der artist talk torsdag den 18. juli kl. 19.30, og søndag den 28. juli passer Christina udstillingen kl. 12-16.

 

Glastip 31. juli 2013 – Til og fra Bornholm

Glas i Galleri Blokhus

Man kan se koldglaskunstner Gabriella Jørgensen, som bruger nye og gamle materialer i forskellige teknikker, lørdag den 3. og søndag den 4. august kl. 11-17 i Galleri Blokhus, Strandvejen 12 i Blokhus.

Afgangsudstilling i Designer Zoo i København

Kunstakademiets Designskole, Bornholm, lukker afgangsudstillingen EXIT på Bornholms Kunstmuseum den 4. august og åbner den igen fredag den 9. august i Designer Zoo på Vesterbrogade 137 i København med fernisering kl. 17-19. Udstillingen varer august måned ud.

Udstillingen omfatter både glas- og keramikdesign med henholdsvis seks og ti* nyuddannede designere på bornholmerskolens to linjer. Læs mere på skolens hjemmeside og se afgængernes postkortsamling. Se også Glastip 25. juni – navne og fotos.


* Der er ti keramikere både ifølge skolens oplysninger og i postkortsamlingen, men der er elleve på gruppefotografiet…


Udstillingen kan ses på Skagen Odde Naturcenter fra den 7. september til den 20. oktober.På nederste foto med se seks glasafgængere er det fra venstre Karin Forslund, Alexander Grahn, Jonatan Wallin, Ulla Hein, Charlotte Lemaire og Mette Birk.

En og en flok på Grønbechs Gård

Lørdag den 10. august åbner Grønbechs Gård i Hasle sæsonens efterårsudstillinger. Der er fernisering på åbningsdagen kl. 16 til cirka 18. Sæsonen slutter den 20. oktober, og der er åbent alle dage kl. 10-17. Entré 50 kroner. Blandt udstillerne er glaskunstner Lene Tangen og en flok glas-afgængere fra 2010 som samles under navnet A Thousand Pieces.

Lene Charlotte Tangen viser i Rum 4 sin serie Unique i støbt og sammensmeltet glas. Hendes inspiration er Svalbards islandskab og vandets forandring fra flydende til fast form. Samme kvaliteter som glasset har. Læs mere på Lene Tangens hjemmeside. Værkerne har hun støbt i 2011 og siden arbejdet videre på frem til for få måneder siden.


Lene Tangen bor og har værksted i Nexø, men når det kommer til det varme glas, lejer hun sig ind lige i nærheden hos Dansk Designskole. Som bornholmer er Lene Tangen også repræsenteret på årets ACAB-udstilling som kører hele sæsonen på Grønbechs Gård.

Gruppen A Thousand Pieces fra afgangsholdet Made By Me i 2010 holder deres første udstilling på Grønbechs Gård. De udstillende glaskunstnere er australsk-danske Tillie Burden* fra Luftkraft på Amager, svenske Kajsa Bäckström som har været gæstemedlem af Luftkraft på Amager, svenske Nina Johanna Christensen, svenske Sara Lundkvist, norske Mette Paalgard, estiske Kateriin Rikken og svenske Terese William Waenerlund (aktuel på The Glass Factory). Se afgangshjemmesiderne – begynd med Tillie.

* Håndværkerprismodtageren (Glastip den 2. og 8. maj 2013) Tillie Burden er netop hjemkommet fra et års ophold på Riksglasskolan i Orrefors i Sverige og er snart udstillingsaktuel hele fire steder – Glasss 3 i Holstebro, The Glass Factory i Boda i Sverige, snart på Grønbechs Gård i Hasle og snart igen på Substans i Bredgade Kunsthandel i København.

Og hvis man er hurtig, kan gå på udsalg i Luftkraft på Kigkurren på Amager hvor Tillie har samlet nogle ting fra både tidligere og nye arbejder, prøver og anden sortering til et udsalg med billige priser.

Det foregår kun efter aftale og så længe lager haves, kontakt Tillie på tillieburden@hotmail.com eller 41 40 16 99.

Inspireret af de smålandske skove har Tillie Burden under sit ophold i Orrefors blandt andet lavet disse træstubbe.

Glas i Janets Palet

Søndag den 11. til lørdag den 17. august kan man blandt andre se koldglaskunstnerne Hanne Madsen, Vantinge, Misse Johansen, Fangel, og Janet Solvang selv på en kunsthåndværksudstilling med malerier i Janets Palet på Hyrdevej 114 i Kerteminde. Alle dage kl. 13-17.

Åbent glasværksted onsdage i Smørum

Onsdage kl. 13-18 fra den 21. august til den 11. december holder Ledøje-Smørum Kunstforening åbent i værkstedet Under Birken i kælderen på Flodvej 89 E i Smørum for arbejde med glas. Kontaktperson Ulla Kristensen, telefon 26 63 57 76.  Glasmuseets Venner · Strandvejen 8 · 8400 Ebeltoft