Glastip 3. juli 2012 – Fundne sager
Havet – ACAB i Rundetaarn – åbner 6. juli kl. 16Sammenslutningen af bornholmske kunsthåndværkere ACAB, Arts & Crafts Association Bornholm, fejrer tiårsjubilæum med en udstilling i Rundetaarn i København fra lørdag den 7. juli til den 26. august. Udstillingen hedder Havet og omfatter cirka 45 udstillere – syv glaskunstnere, 25 keramikere, de øvrige fordeler sig på tekstil, smykker og træ m.m. Glaskunstnerne er Elinor Andersson, Pernille Bastrup, Elsebeth Belgsting, Pernille Bülow, Svend Holst-Pedersen, Pete Hunner og Maibritt Jønsson.
Udstillingen åbnes fredag den 6. juli kl. 16-18 med taler af ACAB-formand Maibritt Jønsson og Rundetaarn-direktør Jesper Vang Hansen. Det forventes at en stor del af de udstillende kunsthåndværkere er tilstede ved åbningen, og i tilgift vil der blive serveret bornholmske specialiteter. Med et print af vedlagte
invitation kommer man gratis ind i Rundetaarn på dagen.
Lørdag den 7. juli er det i øvrigt 375 år siden at den første sten til Rundetaarn blev lagt. I den anledning er der åbent i Observatoriet oppe på troppen hvorfra man kan se nærmere på solen og dens mange gaseksplosioner.
Entré 25 kroner, børn 5 kroner (billetten gælder til hele tårnet), Rundetaarn er åbent alle dage kl. 10-20.
Ida Wieth-Knudsen – Lost and Found – i Cobra-rummet ved SophienholmLyngby Kunstforening afholder den 11.-22. juli en udstilling med glaskunstneren Ida Wieth-Knudsen i Cobra-rummet ved udstillingsstedet Sophienholm på nordsiden af Bagsværd Sø nord for København. Ida Wieth-Knudsen er uddannet fra glasskolen i Kosta i Sverige og Edinburgh College of Art i Skotland. Hun arbejder med blæst glas og gerne i samspil med og kontrast til andre materialer som fx træ, beton og metal.
Kunstforeningen skriver på sin hjemmeside at Ida Wieth-Knudsen med udstillingen Lost and Found tager udgangspunkt i tanken omkring det at samle og bevare ting, såvel som indtryk og minder. Det man samler op, putter i lommen og tager med, sætter på hylden, lægger fra sig igen eller bærer med sig. Og hvordan en fysisk form kan være et billede på, og påmindelse om dette. Nogle af disse overvejelser kommer til udtryk gennem blæste glasobjekter der hver især er forskellige – bærende på og indeholdende forskellige elementer, men samtidig er en del af en helhed, og en måde at udvælge, bevare og sætte tingene i system, mens andet går til grunde.
Der er fernisering på åbningsdagen onsdag den 11. juli kl. 16. Der er åbent tirsdag-søndag kl. 11-17, torsdag kl. 11-20 (samme åbningstider som
udstillingsstedet Sophienholm).
Cobra-rummet ligger i den gamle remise til landstedet Sophienholm. Rummet har et loft malet af Cobra-gruppen, og det fungerer siden 1995 som udstillingssted for unge, lovende kunstnere – administreret af Lyngby Kunstforening.
Sommersjov på Glasmuseet Ebeltoft
- Hver onsdag i sommerferien samt tirsdage i uge 29, 30 og 31 kan man i museets arbejdende værksted støbe en lille figur i glas.
- Hele juli mandag-torsdag kan man gå med på en mini-rundvisning i udstillingerne.
- Alle dage er der mulighed for at løse opgaver i udstillingerne, lege sig til viden om glas i Glasuniverset og skabe sit eget kunstværk med den digitale glaspuster.
- Torsdag den 2. august kl. 19.30 lægger Glasmuseet hus til åbningskoncerten under festivalen Klassiske koncerter i Djurs og Mols.
- Søndagene 5. august og 2. september kl 14 er der Særlig Søndag med rundvisning for alle.
- Søndag 12. august kl. 11 demonstrerer Niels Johansson fra Bakkebjerg Naturpleje i museets have hvordan man bruger en le i havens tre engbede.
- Søndag 19. august kl. 11 kommer Anne Hjernøe fra madprogrammet Annemad på besøg i haven og viser hvordan man kan bruge havens forskellige råvarer.
- Lørdag den 1. september kl. 10-17 Haps haps haps... ved Ebeltoft Drambryggere.
- Søndag den 2. september kl. 11 viser Trine Drivsholm og Tobias Møhl rundt i udstillingen Hot & Cool.
Noget er gratis når entréen er betalt, andet koster ekstra, og noget kræver tilmelding. Læs mere på
www.glasmuseet.dk. Åbent juli-august alle dage kl 10-18, september-oktober alle dage kl. 10-17.
Holmegaard Park lukket
Oplevelsescentret Holmegaard Park lukkede i weekenden. Virksomheden indgav fredag konkursbegæring efter halvanden måneds forsøg på en rekonstruktion med ny kapital.
Glastip 10. juli 2012 – Bornholm Bornholm Bornholm
SiO2 SiO2 er den kemiske formel for siliciumdioxid, også kaldet kvarts. Det er en grundbestanddel i både glas og keramik – og til beroligelse så er der tale om et af de mest almindelige mineraler i jordskorpen.
SiO2 er også titlen på årets afgang fra Glas- og Keramikskolen på Bornholm (Kunstakademiets Designskole).
Afgængerne udstiller i øjeblikket og frem til den 12. august på Bornholm Kunstmuseum. I sammenhæng med European Glass Context udstiller glasfolkene fra den 7. til den 23. september i Svanekegården på Bornholm, og fra den 11. oktober til 8. november udstiller begge specialer i Kunstakademiets udstillingsbygning – Meldahls Smedie – på Holmen i København.
Det trykte afgangskatalog med personprofiler kan rekvireres fra Glas- og Keramikskolen, Stenbrudsvej 43, 3730 Nexø eller telefon 56 49 10 03.
Personprofilerne for årets afgængere er endnu ikke på plads på skolens hjemmeside, men der er tale om i alt 21 afgængere, og heraf er de elleve glasfolk:
Betina Huber i Skagen
Gallerie Rasmus og Grenen Kunstmuseum på Fyrvej 40 i Skagen ferniserer den 12. juli kl. 15-18 en udstilling hvortil glaskunstneren Betina Huber og maleren og grafikeren Carsten Rudolfsen har skabt en række værker inspireret af hurtige motorcykler og biler. På galleriets hjemmeside kan man se hvad der ellers sker denne dato i anledningen af Rolling Stones’ 50årsjubilæum. Udstillingen kan ses indtil den 29. juli.
Cra-s i SvendborgDanske Kunsthåndværkere åbner nyt marked. Craft Sydfyn, Cra-s, og Svendborg Kommunes Billedkunstråd afholder fredag den 13. og lørdag den 14. juli henholdsvis kl. 12-18 og kl. 10-16 et overdækket kunsthåndværkermarked på Torvet i Svendborg. Der deltager op mod 60 kunsthåndværkere fra nær og fjern, heriblandt dog kun to glaskunstnere som i øvrigt begge er lokale: Lene Ljungar fra Glasmagerne på Tåsinge og Bente Sonne fra Glasblæseriet i Svendborg. Formand for Crafts Sydfyn og initiativtager til det ny marked er i øvrigt Bente Sonnes søster, keramikeren Ulla Sonne. Søstrene har deres værksteder og butikker midt i Svendborg få gader fra hinanden.
ACAB’s tiårsjubilæumVed åbningen af ACAB’s jubilumsudstilling i Rundetaarn fredag den 6. juli afslørede formanden Maibritt Jønsson for det første at der i forbindelse med tiåret udgives en jubilæumsbog ”Kunsthåndværk på nethinden”. Bogen er på 160 sider i format 20-20 cm. Bodil Busk Laursen har skrevet forordet, medstifter af ACAB Bente Hammer har skrevet om foreningens historie, og så er det ellers billeder og cv’er for ACAB-medlemmerne.
Bogens fås frem til den 18. august for 50 kroner, herefter koster den 100 kroner. Man kan bestille bogen ved at indbetale 50 kroner (forsendelse inkluderet i prisen) til reg.nr. 4720, kontonr. 4720 222 221 med angivelse af navn og adresse. Man kan også sende navn og adresse på info@acab.dk med henblik på at afhente bogen i Rundetaarn den 18. august.
Og det var så den anden ACAB-nyhed: Bogen udkommer lørdag den 18. august, og det foregår på udstillingen i Rundetaarn kl. 13-14 hvor jubilæet fejres. Her vil man også kunne købe jubilæumsbogen.
Bornholmertur med Gislev RejserMed den særdeles keramik- og Bornholmskyndige Hans-Henrik Dyhr som guide arrangerer Gislev Rejser den første uge i oktober en kunst- og kulturrundrejse på Bornholm med keramik, glas og mad på programmet. Rejsen omfatter besøg hos en række producenter af bornholmske specialiteter, besøg hos ni keramikere i deres værksteder og på det arbejde keramikmuseum Hjorts Fabrik i Rønne, besøg på Bornholm Kunstmuseum og Grønbechsgård med blandt andet European Glass Context-udstillingerne, besøg hos Pernille Bülow i Svaneke, besøg hos Baltic Seaglass hvor Peter Hunner tager imod, og besøg i Gudhjem Museum som ekstraordinært åbner dørene til efterårsudstillingen med bornholmske glaskunstnere (udstillingen er ellers kun åben en uges tid i september og i oktoberferien).
Læs mere om rejsen på
Gislev Rejser hvor der også er et udførligt
program.
Glastip 13. juli 2012 – Amager igen
Kunstfestival i GillelejeLørdag den 14. juli kl. 11-17 og søndag den 15. juli kl. 10-16 holder Græsted Rotary Klub
kunstfestival på plænen foran Pyramiden i Gilleleje (Vesterbrogade 56). Det er et stort ucensureret marked med cirka 45 deltagere foruden boder med mad og drikke m.m. Overskuddet går til Rotarys og WHO’s internationale indsats for at udrydde sygdommen polio. Festivalen holdes i år for tiende gang, og gennem de første ni år har man støttet sagen med 339.500 kroner.
Blandt deltagerne er
Una Lis Winther (Kolibri Smykker) med smykker i koldglas og glasperlemageren
Åsa Petrén.
Perleværksted på Hempel GlasmuseumI sammenhæng med den aktuelle Torben Sode-udstilling Perler af glas – farverige historier arrangerer museet i næste uge tirsdag, onsdag, torsdag OG lørdag kl. 12-16
demonstration af fremstilling af glasperler ved
Annette Mørch Carlsen. Det er også muligt med lidt hjælp fra Annette Mørch Carlsen selv at prøve at lave glasperler. Og mens perlerne køler af, så man kan få dem med sig hjem, kan man så med sin nyerhvervede indsigt i perlefremstillingens kunst nyde udstillingen og studere det utal af måder man kan lave glasperler på.
En lørdag på Amager med glaskunstGlasmuseets Venner, Østdanmark-gruppen, arrangerer lørdag den 6. oktober kl. 10-14 en tur på Amager med besøg hos Luftkraft Glastudie og Glasseriet ved Rikke Bruzelius. Programmet er det samme som det i foråret annoncerede. Dér blev turen ikke til noget – annonceringen kiksede, men interessen var der vist – så nu forsøges der igen.
Starten går kl. 10 på Islands Brygge i Luftkraft Glasstudie, et fælles værksted for fem unge, talentfulde og allerede ret erfarne glaskunstnere. De fortæller om deres uddannelse og kunstneriske udvikling, om deres teknikker og udvalgte værker – fra glasdesign over blæst glas til store skulpturer. Og så viser de deres værksted og atelier frem.
De fem glaskunstnere er Stine Bidstrup (modtager af dette års Hempel Glaspris), Pernille Braun, Tillie Burden, Stine Diness og Christina Rivett.
Der fortsættes kl. 13 på Østamager hos øens glaspuster Rikke Bruzelius i hendes velassorterede og farverige glasseri og galleri. Hun har gang i den varme ovn og ’blæser nok et stykke’.
Her nyder selskabet sin frokost – medbragt – eller bestilte sandwich.
Adresserne er Luftkraft Glasstudie, Kigkurren 6 (Krak 148 E7), Rikke Bruzelius, Jenagade 27 (Krak 149 A6).
Arrangementet koster 110 kroner – med frokost 160 kroner. Tilmelding kan allerede nu ske på glastip@mail.tele.dk. Indbetaling når der kommer besked herom. Tilmelding først endelig ved betaling.
Glastip 16. juli 2012 – Ovnhusmarked 2012
Ovnhus Kunsthåndværkermarked med ti glaskunstnereDen kommende weekend 20.-22. juli er der
Ovnhus Kunsthåndværkermarked i Kunstnerbyen på havnen (Havnevej 24) i Nykøbing Sjælland.
Markedet har åbent fredag den 20. kl 12-17, lørdag den 21. kl 10-17 og søndag den 22. kl 10-16. Åbningstalen holdes fredag kl. 13 af leder af Odsherreds Kunstmuseum, Jesper Sejdner Knudsen. Der er gratis adgang. Der kan købes lette måltider, is, kager, øl og kaffe m.m. i markedets seks caféer. Markedet råder over en central betalingsterminal som kan bruges til betaling i boder uden egen terminal.
Se Oversigtsplan og deltagerliste.
Ovnhus-markedet afholdes i år for tiende gang. Sidste år var der flere end 10.000 besøgende. Der er tale om et censureret marked med cirka 70 anerkendte kunsthåndværkere og designere. Mange deltagere vil være kendt fra tidligere, men der sker også en løbende udskiftning. For at sikre en vis alsidighed optages deltagerne i kvoter med 20 keramikere, 15 tekstilkunstnere, 15 smykkekunstnere og 15 øvrige, herunder glaskunstnere. Markedet drives at frivillige gennem Foreningen Ovnhus.
De deltagende glaskunstnere er Christian Hellevik, Henrik & Pernille (Arts & Crafts), Jørgensen & Mørch Design, Karen Nyholm, Karin Bartholin, Martin Birk Møller og Pernille Strange. Martin Birk Møller må man besøge i hans eget værksted som ligger på Havnevej 20 med Ovnhusmarkedet som nærmeste nabo.
Ovnhuset og kunstnerbyenOvnhusmarkedet udspringer af en forening kaldet Artisenatgruppen som havde til formål at skabe et center for kunsthåndværk på havneområdet i Nykøbing Sjælland. Projektet blev afsluttet i 2010 med endelig udstykning og salg af grunde. Som afløsning for Artisenatgruppen dannedes
Foreningen Ovnhus som fører markedsaktiviteten videre hver sommer den fjerde weekend i juli.
Ovnhuset er en del af Kunstnerbyen og er en kvadratisk bygning i let konstruktion med pyramidetag. Det blev oprindelig opført i 1994 ved Designskolen i Kolding hvor det rummede skolens gasovne. Ved keramikeruddannelsens ophør blev Ovnhuset for ti år siden skaffet til Nykøbing Sjælland.
I Kunstnerbyen finder man nu blandt andre nytilflytterne Havlit Stentøj med keramikerne Asger Kristensen og Inga Vestergaard Sørensen og de allerførste tilflyttere MuldplusGuld med guldsmed Ane Meinert Folke og keramiker Martin Nybo Jensen. På Havnevej lidt tættere på byen finder man billedhuggeren Peter Hesk i sit nybyggede tårn og glaspuster Martin Birk Møller som har boet på havnen siden 2004.
I alt skulle der i dag være 11 udøvende kunstnere i det faglige fællesskab som også kaldes KPH4500 – står for Kunstnerbyen på Havnen i Nykøbing – og der er to ledige grunde tilbage og plads til to-tre udøvende kunstnere som vil bo og arbejde og have galleri og butik og deles om fællesværkstedet i det gamle ovnhus med blandt andet fire keramikovne.
Læs her hvor Ane Meinert Folke og Martin Nybo Jensen fortæller om pionertiden og op til nu hvor artisenatet* er blevet til noget.
* Artisenat betyder noget i retning af kunstnerfællesskab. Det kommer af det franske artisan (artisang) som betyder kunstner, håndværker, stifter og ophavsmand. Og hvis nogen kan hjælpe os med at præcisere ordets betydning, så vender vi tilbage herom.
Glastip 31. juli 2012 – Sommerlandet rundt
Glas fra Tåsinge i SkælskørGlasmagerne Lena Ljungar og Jesper Sødring fra Tåsinge udstiller unika i
Købmandsgården på Algade 11 i Skælskør fra den 1. august til den 30. september mandag-fredag kl. 10-17 og lørdag kl. 10-13.
Kirsten Kubstrup i ThyborønKirsten Kubstrup udstiller glaskunst fra lørdag den 4. til fredag den 10. august kl. 13-17 i
Den gamle Smedie, Jernbanegade 15 i Thyborøn.
ACAB-sommermarkedDe bornholmske kunsthåndværkeres sammenslutning ACAB holder søndag den 5. august kl. 10-16 for tredje gang sommermarked på torvet i Svaneke med blandt andet glas, keramik, smykker og tekstil.
Kunsthåndværkermarked i Odder
For sjette år afholdes der den anden lørdag i august
kunsthåndværkermarked under markedsparasoller på Banegårdspladsen i Odder. I år deltager tolv
lokale kunstnere og fem
gæster med hver deres bod med glas, keramik, tekstil, billedkunst, træarbejder, smykker m.m.
Dertil kommer levende musik med den unge guitarist Jacob Rågård, og det nærliggende Pakhuset står for en café på pladsen med kaffe, te og kage m.v. Det er lørdag den 11. august kl. 10-16. Glasset er repræsenteret af Dorthe Bent (lokal) og Mette Duus og Rebekka Koefoed (gæster).
Åbne atelierdøre i Guldborgsund82 kunstnere og kunsthåndværkere i Guldborgsund Kommune (Falster og østlige Lolland) åbner lørdag den 11. og søndag den 12. august kl. 10-17 dørene til deres atelierer. Der deltager hvert fald tre glaskunstnere – Eva Castberg, Lis Friberg og Connie Keller – så vidt man kan dømme fra
brochuren (som vi her har lånt fra keramiker Susan Odborg i Guldborg).
Åbne atelierdøre i HalsnæsVi går ud fra at der også er åbent hos Nanna og Andrew Brown i Glassmedjen på Hundested Havn lørdag den 11. og søndag den 12. august. Samme dage kl. 10-17 afholdes nemlig åbne atelierdøre i Halsnæs Kommune, og her kan man finde Susanne Schulian fra
Rosehill Glas som har flyttet sine ’åbne døre’ fra Tjørnevej 8 til X-Porten på Nordre Beddingsvej i Hundested Havn.
Kunsthåndværk hos Janets Palet
Udstilling af formet glas, malet glas, porcelæn m.m. med blandt andre Misse Johansen, Hanne Madsen og Janet Solvang søndag den 12. til lørdag den 18. august kl. 13-17 hos
Janets Palet, Hyrdevej 114 i Kerteminde
Mere om Bang på MunkeruphusGlastip har tidligere omtalt sommerudstillingen på Munkeruphus ved Munkerup i Nordsjælland med kunst og kunsthåndværk af medlemmer af familien Bang, herunder ikke mindst arkitekt Jacob E. Bang som i 1920rne blev kunstnerisk leder på Holmegaards Glasværk. Man kan nu finde en mere udførlig omtale af udstillingen i en
pressemeddelelse på Munkeruphus’ hjemmeside.
Lørdag den 19. august vil man kunne kombinere et udstillingsbesøg med Munkeruphus’ udendørs
sommerkoncert med pianisten Katrine Gislinge.
Den 25. juli er Bang-udstillingen i øvrigt blevet anmeldt af Naja Pedersen på bloggen
Kunsthistorier, og anmeldelsen blev straks kommenteret af Simon Bang som sammen med andre fra familiens unge generation har boykottet udstillingen i protest mod dens koncept – en kommentar som åbenbarer noget af et drama bag udstillingen.