Glastip 2. januar 2023 – Med ønsket om et godt glasår
In the Making – fra idé til færdigt værk
Fra den 14. januar til den 16. april viser Glasmuseet Ebeltoft en udstilling med værker af glaskunstnere der gennem fondens virketid har modtaget Finn Lynggaards Legat. Legatet blev indstiftet ved den gamle glasmester og medstifter af Glasmuseet Ebeltoft Finn Lynggaards 80års fødselsdag i 2010 og er nu nedlagt efter en sidste legatuddeling i 2021. Resterne af fondsbeholdningen bruges på at arrangere denne udstilling In the Making – fra idé til færdigt værk med værker af ti legatmodtagere: Lise Eggers, Bjørn Friborg, Johanne Jahncke, Morten Klitgaard, Jonas Noël Niedermann, Karen Nyholm, Marie Retpen, Tobias Sode, Aoife Soden og Ida Wieth.

Udstillingen åbner fredag 13. januar kl. 17. Den er kurateret i samarbejde med Finn Lynggaards familie, datteren Eva Lynggaard og enken Tchai Munch. Udstillingen er omtalt i en tre-siders artikel med fotopræsentation af udstillerne i seneste nummer af Glasposten, Glasmuseets Venners medlemsblad, og på museets hjemmeside. Her viser vi glas af Lise Eggers – Forgreninger, blå serie, 2022, foto Pirita Taskinen.

Nytårskur
VILLUM Window Collection inviterer til nytårskur 19. januar 2023 kl. 17-19. Man byder det ny år velkommen med et glas bobler og mulighed for at opleve dels de permanente udstillinger, men også den japanske udstilling Windowology: New Architectural Views from Japan. Udstillingen, der vises til den 15. august, viser resultater af forskningsprojektet Windowology hvor man har undersøgt vinduets betydning for vores civilisation og kulturer.
Deltagelse i nytårskuren er gratis, men kræver tilmelding. Tilmelding per mail til ksh@vkr-holding.com senest den 15. januar.
Art Herning 27.-29. januar med Ida Wieth
Galleri Køppe deltager i januars Art Herning med installationen Wander / Wonder af glaskunstner Ida Wieth. Installationen blev vist under Venice Glass Week i september i Palazzo Loredan. Art Herning har åbent fredag kl. 14-19, lørdag kl. 11-17 og søndag kl. 11-16. Entréen er 80 kroner. Adressen erMCH Herning Kongrescenter, Østergade 37, 7400 Herning.
Glastur til Finland med Glasmuseets Venner
I slutningen af april arrangerer Glasmuseets Venner en tur til Finland med udflugt til Tallinn i Estland – hvis Kunstakademi har en glasafdeling som besøges. I Helsinki og omegn besøges små og store glasværksteder og museer med kunst og kunsthåndværk/kunstindustri. Og der ses på byplanlægning og arkitektur mm. Det er Pavla Rossini fra bestyrelsen der arrangerer, det koster minimum 10.900 kroner per person, og der er tilmelding med depositum senest 6. januar.
Glasposten 4 2022
I det seneste medlemsblad for Glasmuseets Venner, Glasposten, fortæller formand Birgit Engsig på lederplads af Glasmuseet med den ny direktør Mikkel Elming i spidsen er i gang med både ’rethinking og rebranding’ af form og indhold på museet – og at det også kommer til at påvirke venneforeningen. Det bliver ved denne ’teaser’, så vi venter spændt.
I bladet har museets formidler Pia Strandbygaard Bittner en artikel om den kommende udstilling at værker af modtagere af Finn Lynggaard Prisen. Se ovenfor. En anden gruppe prismodtagere er de der har modtaget Hempels Glaspris, og som man permanent kan se værker af på Hempels Glasmuseum i Odsherred. Dem er der hele 35 af, og bladet præsenterer dem alle på nær de seneste to der endnu ikke har leveret de værker museet har bestilt hos dem. Det er glaskenderen Jan Kock og museumsleder Helle Simonsen fra Hempels Glasmuseum der står for præsentationen.
Jan Kock står også for en artikel om arkitekten og designeren Verner Panton som også designede glas – drikkeglas i flere serier og spektakulære lamper fremstillet på Holmegaard.
Noter
Glaskunstner Lene Bødker deltager i The Mindcraft Project 2022 sammen med ni andre designere og kunsthåndværkere – Vibeke Fonnesberg Schmidt, Sara Martinsen, Rasmus Bækkel Fex, Pettersen & Hein, Kristine Mandsberg, Iben Høj, Frederik Gustav, Carl Emil Jacobsen og Anne Brandhøj. Årets udstilling af sammensat af arkitekt og designer David Thulstrup, indehaver af designbureauet Tableau Julius Værnes Iversen og chefdesigner Marie-Louise Høstbo fra Fritz Hansen. Mindcraft-projektet var i mere en et årti et dansk indslag på de årlige Milano-designudstillinger – i begyndelsen organiseret af Danish Crafts, senere af Danish Arts Foundation og fortsat fra 2019 i digital form for fondsmidler i regi af kommunikations- og managementbureauet Copenhagen Design Agency.

Lene Bødker – Morphosis I og II – støbt glas (cire perdue / lost wax teknik), hver 44 x 25 x 25 cm, 2016, foto Anders Sune Berg.
Morphosis I og II (Forvandling) af skulptør og kunstner Lene Bødker trækker paralleller mellem menneskene og naturen gennem referencen til den menneskelige Torso – et klassisk skulpturelt motiv… og resten må man klare selv på engelsk: ”Translated through two kiln cast glass tree trunks, their surfaces retain the structure and texture of bark, expressing the vitality and energy retained within the living tree. Created through cire perdue – lost wax technique, the soft opacity of the glass forms reveal their central void within. Just as the central rings of the tree help transport energy and nourishment to its outer limbs, the human torso spreads nourishment to both body and mind – creating a link between the life-cycle of a tree and our own bodies.” Og endnu mere må man finde på Mindcraftprojektets hjemmeside hvor man også finder to minutters video hvor Lene Bødker fortæller og viser frem.
Glasmuseets café er lukket indtil videre. Der skal findes en afløser for de hidtidige forpagtere som også driver Karens Køkken på Fregatten Jylland, og som de fremover koncentrerer sig om.
Glasmuseets glashytte er også lukket for vinteren. Der skal skiftes potte og laves andre reparationer. Museet regner med at hytten kan åbne igen den 1. februar.
På Glasnettets årsmøde (generalforsamling) i november med flere end 50 deltagere skete der ikke de helt store ting. Der arbejdes løbende på optimering af hjemmesiden. Det godkendte regnskab viste en kassebeholdning i omegnen af 100.000 kroner – det dobbelte af sidste år. Der er 50 medlemmer, og kontingentet er fortsat 200 kroner årligt. Der var genvalg til kasserer Christian Markus-Møller og revisorerne Leif Møller Nielsen og Torben Jørgensen. Og så var der stående applaus til årets mødearrangører Mathilde Brandt Rosenlund med flere fra Baltic Sea Glass for deres indsats, og det gjaldt nok ikke mindst årsmødets øvrige faglige og sociale indhold.
Næste års landsmøde i Glasnettet skal foregå i Glasriget i Småland, Sverige, og som arrangører for dette og ledere af Glasnettet det kommende år blev valgt Julie Fuhlendorff og Thea Andersen som holder til på de kanter.
Nyt fra bestyrelsen i Glasmuseets Venner – eller rettere gammelt nyt tilbage fra foreningens generalforsamling i slutningen af marts. Her trådte det mangeårige bestyrelsesmedlem Jan Kock nemlig tilbage. Den ledige post gik til den hidtidige suppleant Annette Nielsen – som tillige har fået opgaven som redaktør af Glasposten. Som ny suppleant indtrådte Helene Christensen, et gammelt og aktivt medlem af foreningen – boende i Østdanmark. Øvrige poster var genvalg.
Under punktet Eventuelt sagde formand Birgit Engsig disse afskedsord til Jan Kock: ”Det er en vanskelig opgave jeg er sat på, for hvordan takker man en mand der gennem 35 år har været nerven i foreningen Glasmuseets Venner, men som nu ønsker at sige stop? Du har gennem din utrolig store viden om glaskunst og glaskunstnere både i Danmark og i udlandet givet vore medlemmer et unikt indblik i hvad glas kan. Du har gennem årene skrevet rigtig, rigtig mange artikler i Glasposten. Disse artikler har været og er fortsat en vigtig faktor for udbredelsen af kendskabet til glas og dets muligheder. Du har holdt inspirerende foredrag og du har gennem dine mange velarrangerede grupperejser både til indland og udland gjort det muligt for medlemmer af Glasmuseets Venner at komme tæt på kunstnerne og deres værker. I de skiftende bestyrelser for Glasmuseets Venner har du med din store erfaring og viden været den faste og bærende kraft. Du efterlader en meget stor og tom plads, men du har heldigvis lovet at vi i et vist omfang fortsat kan trække på din viden og dit engagement. Det er vi utroligt glade for, og det vil vi helt sikkert gøre brug af. For det bliver nødvendigt hvis kvaliteten i bestyrelsens arbejde og i Glasposten skal bevares. Tusind tak til dig og din kone for dit store arbejde for Glasmuseets Venner. Vi håber I vil nyde en dejlig weekend som du her modtager et gavekort til. Bestyrelsen ønsker jer begge alt godt i årene der kommer. En varm og taknemmelig tak fra Glasmuseets Venner.” Tak herfra også.
Tildelinger i 2022 til glaskunstnere fra Staten Kunstfonds projektstøtteudvalg for kunsthåndværk og design – i den rækkefølge de er oplistet fra fondens side. Først kunstnernavn, dernæst angivelse af projektstøtte eller arbejdslegat og til sidst beløbet:
Ida Wieth, Test of Time, 15.000 kr.
Maria Sparre-Petersen, Epistemic Artefacts, 25.000 kr.
Morten Klitgaard, In the Making, 15.000 kr.
Morten Klitgaard, værkproduktion – Creative Nature, BeCraft, 10.000 kr.
Maria Sparre-Petersen, Cirkulær Glas Unika, 50.000 kr.
Stine Bidstrup, ny værker til FOG Design+Art med Hostler Burrows, 15.000 kr.
Trine Drivsholm Møhl, udvikling og produktion af værker til udstilling, 20.000 kr.
Lise Eggers Glas, In the Making, 6.000 kr.
Gerner Jahncke, In the Making, 15.000 kr.
Karen Margrethe Nyholm, In the Making, 15.000 kr.
Bettina Schori, Residency Auroville - upcycling i Indien, 19.214 kr.
Ida Wieth, udstilling ved Galeria Azur i Madrid og Berlin, 30.000 kr.
Eleanor Glossop, værkproduktion – Gallery Funaki, 19.900 kr.
Morten Klitgaard, støtte til Coburg Europæiske Glass Prize 2022, 20.000 kr.
Lene Bødker, Stories to be Told, 40.000 kr.
Gerner Jahncke, Homo Faber i Venedig, 8.000 kr.
Karin Mørch-Bentzen, soloudstilling – Continuum Gallery, Tyskland, 50.000 kr.
Tora Urup, fotodokumentation, 20.000 kr.
Karen Lise Krabbe, Fremmed i farver, 50.000 kr.
Ida Wieth-Knudsen, arbejdslegat, 50.000 kr.
Maj-Britt Zelmer Olsen, arbejdslegat, 100.000 kr.
Anett Biliczki, arbejdslegat, 50.000 kr.
Bettina Fredlund Schori, arbejdslegat, 50.000 kr.
Pernille Braun, arbejdslegat, 50.000 kr.
Edmund (Ned) Cantrell, arbejdslegat, 50.000 kr.
Morten Klitgaard, arbejdslegat, 100.000 kr.
Maria Sparre-Petersen, arbejdslegat, 100.000 kr.
Stine Bidstrup, arbejdslegat, 50.000 kr.
Armel Desrues, arbejdslegat - nye talenter, 30.000 kr.
Glastip 30. januar 2023 – Glas Grand Prix
Åbent hus – Crafts in Glass and Ceramics
Det Kongelige Danske Kunstakademi, Designskolen, holder åbent hus på Campus Holmen i København med præsentation af bacherlorstudiet Crafts in Glass and Ceramics – glas- og keramikskolen på Bornholm – torsdag den 2. februar kl. 13-18. Her kan man møde repræsentanter for skolens lærere, studerende og administration der kan fortælle om uddannelsen og optagelsesbetingelserne/mulighederne.
Dagen efter kan man det samme, men dog online på Zoom kl. 10-11.30. Se nærmere om arrangementerne på Designskolens hjemmeside.
Bornholmerne Kommer – inkl. Lise Eggers
Gallerie Lorien, Frydendalsvej 31, 1809 Frederiksberg – med den på Bornholm bosiddende gallerist Tína Lorien – åbner nu for den første af forhåbentlig flere gruppeudstillinger Bornholmerne Kommer med kunstnere fra Bornholm eller med relation til øen, det være sig tilflyttere, fraflyttere, hjemvendte og nogen der har været på øen i mange år.
”At vise nogle af de ting der rører sig på Bornholm for et forhåbentligt større publikum, har længe været mit ønske, - men osse en ting der skulle forme sig naturligt. Efter beslutningen endelig blev taget i sommers, har det udviklet sig til at nye kom på her i den sidste måned - & det er jeg meget glad for. For hvor lille øen end er, kender jeg meget langtfra alle,” skriver Tina Lorien i sit nyhedsbrev.
De tolv kunstnere er Lene Degett, Jani Keto, Rune Lambrecht, Martin Sejer Riis, Linea Høiby Kaae, Bjørn Kaaae, Per Sommer, Amanda Vedsted Drejer, Lise Eggers, Klaus Thommesen, Claus Sonne plus et par værker fra Ole Folmer Hansens serie produceret under et ophold på øen i 1994. Så vidt vi kan overskue det, er Lise Eggers ene om at repræsentere glasset.
Udstillingen åbner med fernisering fredag den 3. februar kl. 19-21. Galleriet er åbent torsdag, fredag og lørdag samt første søndag hver måned kl. 11-18. Sidste dag er den 10. marts.
Noter
In the Making er titlen på Glasmuseet Ebeltofts netop åbnede udstilling med ny værker af ti af de glaskunstnere der har modtaget Finn Lynggaards Legat i den periode legatet eksisterede. Omtalt i sidste nummer af Glastip. Og det er nemlig det de besøgende får i tilgift til glaskunsten – et indblik i hvordan værkerne er blevet til og i glaskunstnernes arbejde. Det er da også det der har gjort indtryk på journalist Lars Hedebo Olsen som i Politiken den 28. januar har anmeldt udstillingen og givet den fem hjerter.
Når Dansk Melodi Grand Prix lørdag den 11. februar finder sted i Arena Næstved, skal man holde øje med de statuetter der gives som præmier. Med udgangspunkt i DR’s designmanual for showet, har Holmegaard Værk – museumschef Thorbjørn Kolbo og museets udstillingsarkitekt Jacob Hyldal Jacobsen – lavet et udkast som DR har godkendt, og som er fremstillet i et antal eksemplarer i museets glashytte af hyttemester Bjørn Friborg assisteret af glaspuster Jonas Niedermann. Hvordan statuetterne ser ud, må ikke afsløres på forhånd, men af avisomtale fremgår det at de er cirka 35 centimeter høje og bare vejer 3,5 kilo – så vinderne kan løfte den over hovedet. Farven skulle være ’gennemsigtig med et skær af blåt’. Og så skulle der være ’lagt guld ind i fronten’.