Glastip 1. januar 2022 – Glasår
IYoG22

FN har udnævnt 2022 til International Year of Glass, Glassets År, og her er der tale om glasset som materiale og fænomen i hele bredden – byggemateriale, emballage, kunst osv. Året markeres på mange måder nationalt og internationalt blandt andet gennem The International Commission om Glass og den danske organisation Glasindustrien. Meget af det vil kunne følges gennem hjemmesiderne for IYoG22 og Glasindustrien.
I Danmark afholdes et stort symposium på Aalborg Universitet den 18.-19. maj – som der ikke er så meget fremme om endnu, men Glasmuseet Ebeltoft har meddelt at formidlingschef Pia Bittner gerne vil deltage med indlæg om studieglasbevægelsen og aktuel glaskunst.
Soile Yli-Mäyry igen i Danmark
Davis Gallery (Bredgade Kunsthandel) åbner den 7. januar udstillingen Wings of Ash med billedkunst og værker i glas af finske Soile Yli-Mäyry. Det er anden gang galleriet har Soile på besøg, i april 2017 var det første gang og samtidig med at hun udstillede i Skovhuset i Værløse – se Glastip april 2017. Vi vender muligvis tilbage med mere om udstillingen. Galleriet har åbent torsdag-søndag kl. 12-17 og ligger Bredgade 67-69 i det centrale København.
Dansk Kulturlivs Branchepris
Danske Koncert- og Kulturhuse, Danmarks Biblioteksforening, Danske Ensembler, Orkestre og Operainstitutioner, Dansk Teater, Dansk Live og Organisationen Danske Museer er i efteråret gået sammen i ny kulturalliance, Dansk Kulturliv, som skal styrke kulturens stemme politisk og bane vejen for at flere danskere mødes om fællesskabsskabende kulturoplevelser. Som det hedder. På et nyligt møde har sammenslutningen for første gang uddelt sin branchepris som gik til Trapholt, Museum for Moderne Kunst og Design i Kolding for museets to borgerinddragende projekter LIGTHOPE og Tæt på Træer hvor omkring 1750 frivillige hæklede og quiltede bidrag til to kunstværker af Hanne G og Rasmus Bækkel Fex samt Tina Ratzer.
Som mange andre museer kunne Trapholt i lang tid i 2020 og 2021 ikke åbne deres museumslokaler for gæsterne, men nogle af dem kunne gennem kontakt med museet medvirke i hæklegrupper, workshops, zoom-møder og atelierbesøg og bidrage til udformningen af de to kunstværker. Med prisen har man villet hylde initiativer opstået under corona-nedlukningerne som vil kunne skaleres og bidrage til forretningsudvikling i kulturlivet.

Og trofæet (foto ovenfor) er fremstillet af glaskunstner Karen Nyholm, Ebeltoft, som har taget afsæt i sine Growing Hearts-skulpturer (foto nedenfor) hvor hjertet symboliserer spirende liv, håb og kærlighed. ”Det samme symboliserer bladene der går fra det mørkegrønne og over i det lysegrønne. Det er både det spirende liv, men også den cyklus der altid foregår alle steder hvor noget nyt spirer frem af det gamle,” fortæller hun.

To ny glasfolk hos Galleri MONTAN
Galleri MONTAN, Bredgade 10 i det centrale København har netop taget endnu to glaskunstnere til sig, nemlig svenske Peter Hermansson og amerikanske, i Danmark (Bornholm) boende (George William) Bell. Så nu er der cirka ti glasfolk tilknyttet galleriet. MONTAN præsenterer Peter Hermansson og Will Bell med henholdsvis mangefarvet glas og monokromt glas (sort, hvid og guld). Det er altså ikke en særlig udstilling. Galleriet har åbent mandag-fredag kl. 12-17 og lørdag kl. 11-15
Vinduernes historie
Vinduessamlingen VILLUM Window Collection har som alle andre museer været ramt af nedlukninger i år. I lukketiden har museumsleder Dorthe Bech-Nielsen m.fl. forbedret og udfoldet udstillingens tema om vinduesglassets udvikling, og den historiske ’tidstunnel’ er blevet udvidet med tre rum og stilperioder. Så nu kan lyset også opleves gennem vinduer fra jernalderen, romertiden og den romanske middelalder.

Indtil videre har man som så meget andet lukket til og med den 18. januar. Når der lukkes op, er der åbent med gratis entré tirsdag og torsdag kl. 10-16 (i den mørke tid frem til udgangen af marts er der tillige åbent torsdag til kl. 19). Besøg uden for åbningstiderne samt guidede ture bestilles hos museumslederen – dbn@vkr-holding.com. Adressen er Maskinvej 4, 2860 Søborg vest for København.
Noter
Den nylige The Study-udstilling på Glasmuseet Ebeltoft Margueritruren - Et ægte menneske har flere rum er foreviget på en video med støtte fra Statens Kunstfond. Bag udstillingen stod tekstil- og installationskunstner Begitte Lynge Andersen og glaskunstner Marie Retpen som tidligere flere gange har arbejdet sammen – dels om en udstilling i København i 2020 og dels om en stor udendørs installation i 2019 hjemme i Davinde på Fyn. I Davinde midt i Over Sø og Land-området øst for Odense har der efterhånden samlet sig flere kunstnere, fx også musikerne Maren Hallberg og Jørgen Dickmeiss med duoen Svøbsk (af og til også trio eller kvartet) som gør det i fortolkninger af dansk og nordisk folkemusik mm. Maren Hallberg har komponeret og fremfører sammen med Jørgen Dickmeiss musikken på videoen. Som i øvrigt er lavet af den ligeledes lokale fotograf Ard Jongsma.
Videnskab.dk har en historie om dels hvordan en ny/forbedret dateringsmetode har kastet lys over fx et fund ved Ribe fra vikingetiden af sækkevis af mellemøstlige perler – en import som fra omkring år 780 lukkede de lokale glasperleværksteder i Ribe. Som forskningsleder ved Sydvestjyske Museer Søren Sindbæk siger: Glasmagerfaget var det første erhverv der blev udkonkurreret af globaliseringen. Vi kan ikke stå for disse billeder af perlerækker.


Der kommer af og til nye danske glaskunstnere til på HOMO FABER-guiden, og det er ikke sådan at holde styr på, så her er en oversigt over de godt et dusin portrætterede danske glaskunstnere her ved årsskiftet.
Glastip 25. januar 2022 – En ’glasfusion’
Rettelse
I sidste nummer omtalte vi ny glaskunstnere hos Galleri Montan, heriblandt George William (Will) Bell. Vi fik kaldt ham englænder, men han er amerikaner - og bor nu i Danmark (Bornholm).
Maker’s Dimension
Nåede man ikke at opleve 2021-afgangsudstillingen Maker's Dimension fra Glas- og Keramikskolen på Bornholm før jul og nedlukning, har udstillingsstedet A Petersen forlænget udstillingen helt til og med søndag den 30. januar. Åbent onsdag-fredag kl. 12-18, lørdag-søndag kl. 10-16.

Brændt, blæst, dyrket & malet
Bornholms Kunstmuseum viser frem til medio januar 2023 udstillingen Brændt, blæst, dyrket & malet med værker af 23 kunstnere og kunsthåndværkere med tilknytning til Bornholm. Værkerne blev indsamlet i 2020 som støtte til udøvende kunstners arbejde da pandemien ramte Danmark, og blandt andet umuliggjorde at kunstnere kunne udstille deres værker offentligt eller få besøg af handlende kunstinteresserede i deres atelierer og værksteder. Nogle af værkerne er fra 2020, andre fra årene op til og har været udstillet i andre sammenhænge og lande, men alle indgår nu i den permanente samling på Bornholms Kunstmuseum.
Kunstnerne er udvalgt af tidligere direktør for Bornholms Kunstmuseum Lars Kærulf Møller, og værkindkøbene er støttet af Brd. Larsens Legat. De indsamlede værker vises det næste års tid på en udstilling kurateret af museumsinspektør og kunsthistoriker Lotte Nishanthi Winther og med Bettina Køppe som udstillingsarkitekt.
De repræsenterede kunstnere (glaskunstnere fremhævet) er:
Anette Leegaard Fuhlendorff & Florin Alexandru Murar, Anne Mette Hjortshøj, Anne Sofie Meldgaard, Charlotte Thorup, Christian Finne, Christina Schou Christensen, Cæcilie Kaas Jørgensen, Rick Gerner & Johanne Jahncke, Heidi Bach Hentze, Kumiko Kimbara, Maja Frendrup, Maj-Britt Zelmer Olsen, Mia Lerssi, Michael Geertsen, Mie Mølgaard, Morten Klitgaard, Nynne Rosenkrantz Christiansen, Pernille Stougaard, Sarah Oakman, Silas Inoue og Simon Koefoed.

Online åbent hus på Akademiet
Det Kongelige Akademi for Arkitektur, Design & Konservering holder den 3. februar online åbent hus for de der er interesserede i fx en designuddannelse eller en uddannelse på glas- og keramikafdelingen på Bornholm – eller son bare er nysgerrige. Der vil være forskellige såkaldte live-events og virtuelle rundture på campus. Arrangementet er opdelt efter de forskellige uddannelsesgrene, og de foregår på forskellige tider i løbet af dagen. Tilmeldelse er ikke nødvendig.
Bornholmerskolen med bacheloruddannelsen Crafts in Glass and Ceramics holder åbent hus kl. 13-15.30
Odense Glasværk, Kunsthåndværkerhuset Glasværket
2022 bliver det år hvor Odense Glasværk blænder helt op for sin transformation til Kunsthåndværkerhuset Glasværket. Idégrundlaget for Odense Glasværk går med videre over i Kunsthåndværkerhuset som foruden glas skal kunne rumme andre kunsthåndværk. Det er stadig en socialøkonomisk virksomhed hvor meningen er at integrere socialt udsatte på arbejdsmarkedet og gennem en høj grad af frivillig arbejdskraft at skabe socialt fællesskab med mening. Det gøres med afsæt i kunsthåndværket som både skal tjene penge ind til den sociale dagsorden og bruges som middel i den sociale integration.
I kunsthåndværkerhuset skal der være flere kunsthåndværkere under samme tag, og foruden Odense Glasværk er der allerede kommet endnu er virksomhed til – nemlig glaskunstner Marie Retpen som allerede et stykke tid har arbejdet fra værkstedet på Odense Havn, men som nu lejer sig helt ind med også administration, showroom og butik.
Derfor er der nu i januar sat gang i oprydninger og istandsættelser rundt om på havnematriklen, og her er man så heldige at have fået midler fra Albani Fonden til at forskønne huset. I butik og showroom er man i gang med at lave ny rutiner for samdrift. Og på glasværkstedet er der altså nu to glasvirksomheder der deler faciliteterne, organiseret i et team der producerer både Marie Retpens og Odense Glasværks produkter – med Marie som værkføreren og med de aktuelle glasmagere Ida Louise Dybdal og Lean Pedersen refererende til hende.
Ida Louise Dybdal er glaspuster, uddannet i Sverige og erfaren med serieproduktion. Hun er freelancer og vil som regel være på værkstedet to-tre dage om ugen. Og Lean Pedersen som har været på glasværkstedet tidligere, og som nu er tilbage på fuld tid. Lean har også pustet glas hos Jonas Brus Stæhr på Skagen Glaspusteri.
Ellers er Kunsthåndværkerhuset organiseret med Jørgen Clausen som bestyrelsesformand og den der varetager husets relationer udadtil. Ole Bang Nielsen er administrerende direktør for og samtidig medejer af Odense Glasværk Aps. Han er samtidig direktør i andre virksomheder og derfor på deltid. Foruden administration og ansættelser står han for salg til erhvervskunder. Derudover er der et lille team bestående af Jørgen og Thit med ansvar for at udvikle huset som rammen for Odense Glasværk, Marie Retpen og de kunsthåndværkere der måtte komme til.
I forlængelse af alle forandringerne er der også ny og flere opgaver for husets mange frivillige og sikkert også opgaver til flere frivillige. Skulle det interessere, kan man kontakte Thit på hallo@thitjuul.dk. Odense Glasværk har i øvrigt en stor støtteforening, Ællingerne kaldet.
NOTER
Tilbage i 1980erne grundlagde en gruppe spanske kunstnere VICOINTER, VIdrio COntemporáneo INTERnacional (Internationalt Moderne Glas) med en stor udstilling. Det var dengang med flere danske glaskunstneres medvirken – Darryle Hinz, Pete Hunner, Per-René Larsen, Finn Lynggaard, Per Lütken og Tchai Munch. Nu gentages udstillingen mere eller mindre, og Tchai mindes det med tip herom til Glastip plus fotos fra en tid hvor hun arbejdede med elegante hatte. Den øverst gengivne var/er med på udstillingen.
Udstillingen vises i det nationale keramikmuseum i Valencia til den 27. marts og derefter i Cerralbo-museet i Madrid fra den 5. april til den 1. juli.

Fyens Stiftstidende, som nu er en del af Jysk Fynske Medier, er netop fyldt 250 år, og det er blevet fejret på forskellig vis, blandt andet har man hos Odense Glasværk fået udført 250 eksemplarer af en unik jubilæumsskål forestillende Fyn med bølgende kanter og med to riflede hanke symboliserende broforbindelserne over Store- og Lillebælt. Det er eventmager Janne Bay fra aviskonsortiet der har udtænkt designet, og glaskunstner Marie Retpen der har stået for en endelige udformning.
Fotos viser jubilæumsvasen som fås for 1050 kroner og i forskellige farver, Marie Retpen ved ovnen, og på bænken er det Lean Pedersen (omtalt ovenfor). Foto Fyens Stiftstidende.



Glasmagerne på Tåsinge med Lena Ljungar og Jesper Sødring får det sidste ord/billede med denne forårsbebuder.
