Glastip 25. januar 2021 – Glas og ålegræs
Nytårshilsen fra Odense Glasværk
Ved årsskiftet har ledelsen af Odense Glasværk og den integrerede socialøkonomiske virksomhed set tilbage på 2020. Der er tak til alle der har gjort en stor indsats i et svært år, så det trods nedlukningerne er lykkedes at komme fornuftigt ud af året. Der er dannet en ny bestyrelse der har andre måder at gribe tingene an på. Der er arbejdet med ny vedtægter, herunder etablering af foreningen Kunsthåndværkerhuset Glasværket, og der er arbejdet med aftaler med de frivillige, med produktsortimentet og produktplanlægningen, med rollen som underleverandør og med højere effektivitet ved brug af forme...
Glasmagerne Ib Hedager og John Rønnemose har i årets sidste kvartal vist at der kan produceres store ordrer til aftalt tid, og indpakningen har frivillige hjulpet med. Værket er altså for alvor i stand til skrue op for produktionen, og det bliver der også brug for. Målet for 2021 er at skabe en virksomhed som kan selv uden de mange penge udefra. Som der jo faktisk var brug for i 2020 med folkeindsamling og flere andre donationer. En hjælp som man selvfølgelig er dybt taknemmelige for, man vil bare selv kunne tjene pengene, så værket kan fortsætte og udvide det sociale arbejde sammen med Odense Kommune.
Værkets butik på Flakhaven midt i Odense, som den lokale forretningsmand Bo Stærmose stiller til rådighed, og som er vigtig for salget, er kun til låns i en periode. Og råd til at leje stedet har man ikke. Og endnu er stor udfordring venter. Værkets lejemål på havnen udløber i 2023 – der skal ifølge en havneomdannelsesplan bygges boliger. Der arbejdes derfor på at etablere et kunsthåndværkerhus som drives af glasværket sammen med andre kunsthåndværkere som også skal deltage i det socialøkonomiske arbejde. Kunsthåndværket skal tænkes ind i en ramme med fællesskab og sociale dimensioner for både ansatte, borgere og frivillige.
Det vil vi ifølge bestyrelsesformand Jørgen Clausen og direktør Per Jørgensen komme til at høre nærmere om.
Per Hebsgaard i TV2 ØST
Glas- og glarmester Per Steen Hebsgaard fra Præstø har før optrådt i Glastip i forbindelse med etableringen på Holmegaard Værk af udstillingen af mange af de store og meget store glasarbejder som han gennem årene har hjulpet en lang række kunstnere med at udføre. Senest i Glastip den 5. maj med henvisning til reportagerne i TV2 ØST om indretningen af Holmegaard Værk hvor der også er en stor hal med cirka 100 af Hebsgaards arbejder.
Nu har Per Hebsgaard i sit julebrev gjort opmærksom på to senere udsendelser fra samme regionale tv-station, en fra den 29. juni på otte minutter og en fra den 19. december på 28 minutter.
Ålegræs som pakkefyld

Karen Lise Krabbe slår et slag for et komposterbart materiale til fyld i pakker til forsendelse af fx glas: Ålegræs i tørret tilstand. Man kan samle det selv fra opskyl på stranden og tørre det – i laden eller hvad man nu har – men pakkefyldet kan også købes hos firmaet Dansk Tang. På firmaets hjemmeside kan man se en video med en test af materialet med to øl i en papkasse fra seks meters højde.
Nytårshilsen fra Hundested

Nanna Backhaus og Andrew Brown bragte i deres nytårshilsen dette billede af dem selv (til højre) og deres medarbejdere, glaspusterne Paul Wearden og Emma Goring (til venstre) og i midten Mette Ingversen som er medarbejder i salg, administration og markedsføring.
Endnu et billede af de to glasmedarbejdere har vi fundet på Emma Gorings Facebook hvor de er fotograferet til søs fra Lynæs Havn sammen med Andrew – tre briter i en båd!

Britiske Emma Goring sluttede sin formelle glasuddannelse for to år siden på University og Sunderland i USA, og har undervejs og siden været langt omkring for at udvikle sin kunnen. Blandt andet hos Trine Drivsholm og Tobias Møhl iEbeltoft, og nu arbejder hun altså i Hundested.
Ligeledes britiske Paul Wearden er også uddannet fra Sunderland – for cirka ti år siden – og han bor i Hundested.
Flow Red fra Karin Mørch
Karin Mørch har nye værker på vej til Habatat Galleries i Detroit, Michigan, USA, hvor hun i februar har en soloudstilling med serien Flow Red – som det her afbillede værk med målene 45x32x10 centimeter.

På hendes Facebook har hun i øvrigt netop lagt dette sart grønne værk – lige sandblæst.

Årets perle skal være tofarvet
Foreningen Danske Glasperler har efter en medlemsafstemning valgt hvilke perler der kan deltage i årets konkurrence blandt medlemmerne. I perlerne må der kun indgå to farver. Man må dog også bruge sølvtråd, bladsølv eller lignende, der må også bruges klart glas, og så er der forskellige specifikationer for farver, fx tæller opak og transparent rød eller lyse- og mørkeblå som to farver. Her nogle eksempler på tofarvede perler som foreningen selv har fundet på nettet.

Konkurrencen afgøres på foreningens årlige træf som er planlagt til at foregå på Ravstedhus i Sønderjylland i den første weekend i juni.
Jonas Niedermann også med i Homo Faber
Da Glastip i september den 29. september sidste år omtalte den ny Homo Faber-guide over europæiske kunsthåndværkere, var disse 11 danske glaskunstnere repræsenteret: Stine Bidstrup, Anett Biliczki, Ned Cantrell, Rick Gerner & Johanne Jahncke, Morten Klitgaard, Maria Koshenkova, Karen Lise Krabbe, Karin Mørch, Karen Nyholm og Ida Wieth.
Nu er også Jonas Joël Niedermann kommet med i guiden med en præsentation med fotos og interview. Jonas arbejder som assistent for Bjørn Friborg i glashytten på Holmegaard Værk i Fensmark.

Foto Cæciliie Philipa Vibe Pedersen.
Glaskunstnere man skal ’holde øje med’
I et bolig-annoncetillæg til Berlingske den 22. januar har freelancejournalist Julie Vöge fundet syv glaskunstnere frem som man skal ’holde øje med’ hvis man vil se-købe-samle noget andet end den keramik som mange går efter for tiden. Til udvælgelsen har hun allieret sig med Nina Husted Erichsen, leder af Designskolens glas- og keramikuddannelse på Bornholm.
…”der er så absolut grund til at følge med i hvad der rør sig på glaskunsthåndværksscenen. Danske og svenske glaskunstnere har gennem de seneste 10-15 år fået et kraftfuldt udtryk der i den grad gør op med at følge de gamle, venetianske teknikker og metoder for i stedet at udtrykke noget med det flydende materiale fremfor udelukkende at vise mestringen af et håndværk,” er Nina Husted Erichsen citeret for.
Af de udvalgte glaskunstnere er to af de nyeste Alexander Kirkeby, sidste år færdiguddannet fra bornholmerskolen, og Annelie Grimwade Olufson, også forholdsvis nyuddannet fra Bornholm. Noget ældre i gårde er de danske glaskunstnere Bjørn Friborg, Holmegaard Værk, Mette Colberg, Pernille Braun, Luftkraft, og Tobias Møhl, Ebeltoft, samt svenske Hanna Hansdottor.
Sidstnævnte har aldrig før været præsenteret i Glastip, og vi fundet noget om hende på CFHILL Art Space – en hjemmeside med nyhedsbrev, men hvad forkortelsen står for har ikke umiddelbart været til at udfinde. Her har Paulina Sokolow et interview med Hanna Hansdottor med nedenstående fotos – øverst et med glaskunstneren og en lang række ’følelige yppigheder’ eller hvad man nu kan oversætte interviewets titel med, og nedenfor en værkstedsscene. Nederst et foto fundet andet sted med hendes glas i fornemme omgivelser.



Verena Schatz
Karen Nyholm, Ebeltoft, lagde et billede op på Facebook til beskuelse og -undring, og så måtte vi jo spørge nærmere. Det er ikke noget hun selv har lavet, men noget hun har byttet sig til fra østrigske Verena Schatz. Nedenfor er de yndige glas øverst på Karens Nyholms foto og efterfølgende på foto fra en webbutik lignende glas i dels serien Nostalgieglas Wildlife og dels serien Nostatgieglas Floral.



Nyt repræsentantskab i Kunstfonden
Et nyt repræsentantskab for Kunstfonden er udpeget for de næste fire år. Den 49 medlemmer store gruppe følger det arbejde der foregår i fondens bestyrelse og de forskellige udvalg. Det er dem der godkender udvalgenes og bestyrelsens beretninger og regnskaber – og tildeler livsvarige hædersydelser til kunstnere.
Medlemmerne af repræsentantskabet udpeges af brancheorganisationer, institutioner og interessenter inden for den danske kunstbranche og hertil nogle beskikket af kulturministeren. I denne omgang er 12 af medlemmer genudpegelser. Blandt de udpegende organisationer er Danske Kunsthåndværkere & designere som har udpeget industriel designer Hans Christian Asmussen og tekstildesigner Lene Thomasen.