Glastip januar 2012

Glastip 4. januar 2012 – Glas og noget der ligner

Susanne Andersen på Fåborg Bibliotek

Susanne Andersen, Årslev, udstiller glaskunst på Fåborg Bibliotek den 2.-31. januar dagligt kl. 10-18, onsdag dog 11-18, lørdag 10-13. Susanne Andersen er uddannet håndbogbinder, men har slået sig på først stenhuggeri og senere koldt glas som hun arbejder med under betegnelsen Glas & Granit.

Reflection af Astrid Myntekær

Astrid Myntekær har fra den 7. til den 17. januar i udstillingsstedet Q i Peder Skrams Gade 2 i København en udstilling af noget der ligner glas. Udstillingen ferniseres fredag den 6. januar kl. 17-21 og har herefter åbent tirsdag-søndag kl. 12-17.

Astrid Myntekær: You are not it, it actually is you

Udstillingsstedet Q drives af studerende på Det Kongelige Danske Kunstakademis Billedkunstskoler.

 

Glastip 9. januar 2012 – Glas og farverige billeder

Farverige billeder i Glasseriet

Amagerkanske Rikke Bruzelius driver sammen med sit glaspusteri et galleri hvor hun medio januar åbner en udstilling med fantasifulde, farverige og abstrakte malerier af Flemming Gerhard. Han er inspireret af børns billeder og særligt optaget af det naive og det fabulerende udtryk.

Der er fernisering lørdag den 14. januar kl. 12-14 hvor man kan møde maleren og høre om tankerne bag de farverige akrylmalerier. Rikke har ladet sig inspirere og blæst en serie glas som spiller sammen med malerierne. Glasseriet byder på vin, og kl. 12-13 arbejder Rikke foran glasovnen. Se vedhæftede invitation.

 

Glastip 12. januar 2012 – Af Ler og Sand

Unge glaskunstnere og keramikere udstiller på Holmegaard Park

Holmegaard Park afholder det næste halvår en glas- og keramikudstilling Af Ler og Sandmed glaskunstnere og keramikere som for nylig er udklækket fra Designskolen på Bornholm.

Der er fire glaskunstnere: Damien Francois, Tillie Burden, Marte Kartfjord og Lene Tangen

Og der er fire keramikere: Lene Roehrig, Christina Schou Christensen, Helene Callesen og Helene Søs Schjødt

Udstillingen løber fra den 11. februar til den 3. september, og der er fernisering lørdag den 11. februar kl. 13-15. Her vil mange af de unge kunstnere være at træffe for at fortælle nærmere om deres værker. Og denne dag vil der i anledning af ferniseringen være gratis adgang til glasværket.

Værkstedsudlejning på Holmegaard

I øvrigt annoncerer Holmegaard Park om udlejning af værksted til mundblæst glasfremstilling. Udstyret er en 240 kg naturgasfyret ovn, en stor afspændingsovn og en indvarmer. Værkstedet er placeret så man automatisk kommer i kontakt med de besøgende på Holmegaard Park. Værkstedslejen er 1500 kroner per døgn (ekskl. moms) plus forbrug af glasmenge.

 

Glastip 19. januar 2012 – Glas i kælderen

Åben kælder på Glasmuseet Ebeltoft

Søndag den 29. januar kan man til halv pris besøge Glasmuseet Ebeltoft og komme ned i kældermagasinerne hvor museets store samling af moderne glas opbevares. Magasinerne rummer omkring 1500 værker af 700 danske og internationale kunstnere.

I kælderen findes også Finn Lynggaards Hjørne med den verdenskendte glaspionérs allerførste forsøg med glasset – nu suppleret med et udvalg af værker som museet modtog efter Finn Lynggaards død sidste år.

Der er halv pris på entréen hele dagen (kr. 40,-), og de åbne magasiner kan beses sammen med en fortællende guide hver halve time kl.11-15.

    

Stephen Skillitzi, 1988, ”Woman of Peace”. Ét af de værker som for tiden ikke kan ses i museet, men findes i magasinerne i kælderen.

 

Glastip 26. januar 2012– Nyt fra Glasmuseet, Venneforeningen, Designskolen, Cisternerne m.m.

Studioglas 2012 af Jeannet Iskandar 

Igen i år tilbyder Glasmuseets Venner Årets Studioglas – et tilbud til foreningens medlemmer om at erhverve et unikt stykke glaskunst til en favorabel pris og samtidig støtte en ung dansk glaskunstner.

Der har været nomineret tre unge glaskunstnere der aktuelt har gjort sig bemærket: Niels Ole Frandsen som med en baggrund som designer arbejder med brugsglas i nye former, Tillie Burden som arbejder med unika ud fra en intuitiv og selvbiografisk tilgang og Jeannet Iskandar som arbejder med unika i lette former og med en særlig teknik der kombinerer blæsning, fusing og slibning.

Venneforeningens bestyrelse valgte dette værk af Jeannet Iskandar (foto: Hans Ringmacher). Bestyrelsens kunstneriske rådgiver Ned Cantrell siger om årets studioglas at det er ”en harmonisk kombination af enkelthed og kompleksitet med et luftigt, tredimensionalt udtryk”. Værket har en diameter på 18 cm og er lavet af glasrør med forskellige bølgede profiler som er skåret i skiver og fuset sammen. Jeannet Iskandar har allerede stor succes i USA hvor hendes værker er udstillet på blandt andet Traver Gallery og Heller Gallery.

Venneforeningens medlemmer kan købe værket for 1500 kroner, og der fremstilles 30 nummererede og signerede eksemplarer.

Finn Lynggaards Fond Legat 2012

Fondens bestyrelse har tildelt glaskunstner Karen Nyholm, Århus, årets legat. Legatet, som er på 10.000 kroner, vil Karen Nyholm bruge til et ophold hos Karen Willenbrink på Pilchuk Glass School (Wikipedia-artikel) i USA.

Fonden blev etableret i anledning af Finn Lynggaards 80 års fødselsdag som en hyldest til denne store, nu afdøde kunstner og iværksætter. Fonden uddeler hvert år på Finn Lynggaards fødselsdag den 11. januar et legat til en dansk glaskunstner til videreuddannelse eller studie- eller inspirationsrejse. Fondens bestyrelse består af glaskunstner Tchai Munch (enke efter Finn Lynggaard), direktør Dagmar Brendstrup, Glasmuseet, og formand for Glasmuseets Venner, Mogens Kaalbye.

Afgangsudstilling på Holmen

På Holmen i København åbner lørdag den 28. januar en udstilling med mere end 100 afgangsprojekter fra Kunstakademiets Arkitektskole og Kunstakademiets Designskole. De to skolers afgængere udstiller for første gang samlet. 60 unge arkitekter og 50 unge designere præsenterer deres visioner for morgendagens arkitektur og design. Udstillingen varer til den 15. februar, og der er åbent alle dage kl. 11-18 og gratis adgang på Danneskiold-Samsøes Allé 51. Afgangsudstillingen åbnes fredag den 27. januar kl. 17-20 af Designskolens rektor Tine Kjølsen og Arkitektskolens rektor Sven Felding.

Blandt de godt 50 design-afgængere er der to henholdsvis én der arbejder med keramik og glas. Glasdesigneren er italienske Elisabetta Coccioni (ekstra link et og to). Hun var en af to studerende fra Designskolen som sidste år arbejdede sammen med Holmegaard om design af fyrfadslysestager. Sidste år fik Elisabetta Coccioni desuden en af de første Bodum Design Award-priser for en børnevenlig portionsblender til snacks eller smoothies.

Skog av Glass

Svenske Leonard Forslunds udstilling Skog av Glass flytter nu til Brandts i Odense. Det er ikke helt den samme udstilling som sidste år var i Kunsthallen Brænderigården. Udstillingen varer fra fredag den 27. januar til den 5. august.

Cisternerne

Museet for Moderne Glaskunst i eller nærmere under Søndermarken på Frederiksberg åbner torsdag den 2. februar for året med udstillingen Just Before Dawn. Der er tale om installationskunst af billedkunstnerne Merete Barker, Viera Collaro og Margrete Sørensen med værker der går i dialog med den underjordiske søjlehal der engang var reservoir for den københavnske vandforsyning. Her har de tre kunstnere hver især installeret et omfattende midlertidigt værk der både forholder sig til det konkrete rum og i sig selv danner rum. Barker, Collaro og Sørensen deltog i kunstnergruppen Ny Abstraktion som i 1980erne arbejdede med at integrere værk og udstillingsrum på blandt andet Charlottenborg og Statens Museum for Kunst hvor de skabte spektakulære udstillinger i de store sale.

Cisternerne har en grundsamling med værker af kunstnere som Robert Jacobsen, Carl-Henning Pedersen, Tróndur Patursson, Leif Sylvester, Peter Brandes, Arne Haugen Sørensen, Jette Vogt, Adi Holzer, Eva Weiss Bentzon, Magne Furuholmen m.fl. Grundsamlingen består af godt 40 værker i glas. Årets udstilling slutter den 25. november.

Kommende aktiviteter på Glasmuseet 

Søndag den 29. januar kl.11-15: Glasmuseet bag kulisserne med guidede ture magasinerne. Halv pris på entré hele dagen.

Søndag den 5. februar kl.14: Særlig Søndag med rundvisning for alle.

I vinterferien i februar er der tirsdag den 14. kl.11 og 14 blomsterværksted for børn fra seks år, onsdag den 15. støbning i Glashytten og torsdag den 16. kl.14 børnerundvisning. Åbningstider kl. 10-16 alle dage, også mandage i uge 7 og 8.

I blomsterværkstedet (tilmelding) laver man krympeblomster af silkepapir og avispapir sammen med børneguiderne. Ved støbningen (betaling) kan man designe sit eget lille kunstværk i støbt glas. Et aftryk laves i en kasse med vådt sand, hvorefter hullet fyldes med flydende glas. Den afkølede figur kan hentes dagen efter. Børnerundvisningen er med børneguide Hanne Thorgaard.

Kommende arrangementer i Venneforeningen

Generalforsamling lørdag den 25. februar kl 13 i Sognegården i Ebeltoft.

Glasfacetter i Aarhus – lørdag den 17. marts – rundtur til nogle af byens glasattraktioner med om formiddagen besøg i Skt. Johannes Kirken i Trøjborg for at se nye glasmalerier. Derefter går turen til nogle af byens glasværksteder – Karen Nyholm og Ned Cantrell, Karen Lise Krabbe og Mette Bülow Duus. Efter frokost studeres der glasmalerier i jugendstil på Aarhus Teater, Hotel Royal og Kvindemuseet, og turen afsluttes med Olafur Eliassons Your Rainbow Panorama på toppen af kunstmuseet ARoS. Turen er gratis bortset fra frokost og entréer, men tilmelding er nødvendig.

Jazz udfordrer glaskunsten – søndag den 22. april lader Glasmuseet, Venneforeningen, Sparekassen Kronjylland og Ebeltoft Jazzklub glaskunstneren Leif M. Nielsen fra PUST i Ebeltoft udfordre af kammerjazzmusikeren Mads Bærentzen. I marts præsenteres Leif M. Nielsen for Mads Bærentzens musik som har lytter til dagligt i en måned mens han fører dagbog og skitserer. Først efter en måned må han udføre sit værk som præsenteres på museet sammen med musikken. Leif M. Nielsen fortæller om sammenhængen mellem musikken og kunstværket. Arrangementet koster 125 kroner.

Glas og film – Sommerhøjskole på Den Europæiske Filmhøjskole i Ebeltoft den 7.-10. juni om glas i filmkunst og film om glaskunst. Der er sammensat et program med mange slags film hvor glas optræder som tema. Lærere fra Filmskolen og venneforeningens Jan Kock præsenterer filmene og lægger på højskolemanér op til samtaler, diskussioner og debat.

Desuden planlægger Venneforeningen flere ture:

Bornholm medio september i forbindelse med European Glass Context omfattende selve Context-udstillingerne, andre samtidige udstillinger og værkstedsbesøg.

Venedig/Murano cirka 23.-28. oktober for at besøge de steder hvor glasproduktionen blomstrede gennem middelalderen og renæssancen og gør det den dag i dag. Her blev der dyrket individuelt kunstglas længe inden man begyndte at kalde det studioglas. Turen indeholder besøg på en række værksteder og udstillinger samt lagunens køkken, omegnens vine og byens mange kulturskatte.

Oslo i første halvår 2013 med museums- og værkstedsbesøg i byen og omegnen.

Glasmuseet og ARoS samarbejder

Fra 1. februar får Glasmuseets årskortholdere en rabat på 100 kroner på medlemskab af kunstklubben ved det århusianske kunstmuseum ARoS. Det er et led i en aftale de to museer imellem som samtidig sikrer ARoS-klubbens medlemmer rabat på tyve procent på entréen til glasmuseet.

I sommermånederne juni, juli og august tilbydes almindeligt betalende gæster der besøger begge museer inden for en uge, tyve procent rabat på entréen på det museum der besøges som nummer to, mod forevisning af billet til det museum der blev besøgt som nummer et.

 

Glastip 30. januar 2012 – Pipaluk Lake, Studio Strange og glasteknik

Pipaluk Lake i Frankrig

Torsdag den 2. februar åbner Pipaluk Lake en udstilling i Galerie Maria Lund i Paris. Udstillingen hedder Configurations og består af både tekstile eller hængende værker og værker i lag-på-lag. Pipaluk Lake er til stede ved åbningen. Udstillingen varer til den 17. marts.

På galleriets hjemmeside kan man finde en omtale af Pipaluk Lake, en pressemeddelelse og en serie på 30-40 billeder. Vi citerer fra galleriets pressemateriale:

One day when she found herself in a field, the glass artist, Pipaluk Lake saw three parachutists appear. This vision of the inflated parachutes in an upwards move whilst the power of gravity simultaneously pulled the men downwards, fascinated the artist. Since then, her pursuit has been to give form to these movements and opposing notions of elevation, lightness, suppleness as well as their contrary: the weight of the invisible force of gravity. Whereas the notion of weight is associated with glass, lightness and suppleness scarcely are…

Senere på året deltager Pipaluk Lake i endnu en fransk udstilling, Pertubations, på Musée Fabre i Montpellier i Sydfrankrig. Udstillingen varer fra den 30. marts til den 16. september.

Glasværkstedet genåbner

Glasværkstedet ved Glasmuseet i Ebeltoft har holdt vinterlukket og genåbner den 10. februar. Også Glascaféen har holdt januar-lukket og er klar til at modtage gæster fra den 1. februar.

I glashytten demonstrerer Pernille Knudsen og Theis Strange – til sammen Studio Strange – glasfremstilling og producerer egne varer fra brugsglas til unika. Glashytten er åben i museets åbningstid, men lukker dog en time før museet. I vinterhalvåret er hytten som oftest lukket mandag og tirsdag.

Gæsterne kan flere gange i løbet af året selv være aktive i værkstedet, fx onsdag den 15. februar kl 10-13 og 14-16 i vinterferien hvor der er støbning på programmet: Design dit eget lille kunstværk. Et aftryk laves i en kasse med vådt sand, hvorefter hullet fyldes med flydende glas, og efter afkøling kan figuren hentes dagen efter. Det koster 75 kroner plus entréen til museet. Ingen tilmelding.

Nye muligheder i glas

Dansk Selskab for Materialeteknologi, et fagteknisk udvalg under Ingeniørforeningen, holder tirsdag den 7. februar kl. 16-18 et arrangement i Bella Center på Amager med introduktion af forskellige glastyper, deres egenskaber og anvendelser samt nyheder med hensyn til formgivning og overfladebehandling. Der vil være mulighed for at studere et materialebibliotek med cirka 40 prøver på glas.

Arrangementet er gratis og åbent for alle interesserede, men kræver tilmelding. Se vedhæftede indbydelse.

Glastip 4. januar 2012 – Glas og noget der ligner


Susanne Andersen på Fåborg Bibliotek


Susanne Andersen, Årslev, udstiller glaskunst på Fåborg Bibliotek den 2.-31. januar dagligt kl. 10-18, onsdag dog 11-18, lørdag 10-13. Susanne Andersen er uddannet håndbogbinder, men har slået sig på først stenhuggeri og senere koldt glas som hun arbejder med under betegnelsen Glas & Granit.


Reflection af Astrid Myntekær

Astrid Myntekær har fra den 7. til den 17. januar i udstillingsstedet Q i Peder Skrams Gade 2 i København en udstilling af noget der ligner glas. Udstillingen ferniseres fredag den 6. januar kl. 17-21 og har herefter åbent tirsdag-søndag kl. 12-17.Astrid Myntekær: You are not it, it actually is you

Udstillingsstedet Q
drives af studerende på Det Kongelige Danske Kunstakademis Billedkunstskoler

Glastip 4. januar 2012 – Glas og noget der ligner

 

 

Susanne Andersen på Fåborg Bibliotek

 

Susanne Andersen, Årslev, udstiller glaskunst på Fåborg Bibliotek den 2.-31. januar dagligt kl. 10-18, onsdag dog 11-18, lørdag 10-13. Susanne Andersen er uddannet håndbogbinder, men har slået sig på først stenhuggeri og senere koldt glas som hun arbejder med under betegnelsen Glas & Granit.

 

 

Reflection af Astrid Myntekær

 

Astrid Myntekær har fra den 7. til den 17. januar i udstillingsstedet Q i Peder Skrams Gade 2 i København en udstilling af noget der ligner glas. Udstillingen ferniseres fredag den 6. januar kl. 17-21 og har herefter åbent tirsdag-søndag kl. 12-17.

 

 

 

Astrid Myntekær: You are not it, it actually is you

 

Udstillingsstedet Q drives af studerende på Det Kongelige Danske Kunstakademis Billedkunstskoler.

.

Glastip 4. januar 2012 – Glas og noget der ligner

 

 

Susanne Andersen på Fåborg Bibliotek

 

Susanne Andersen, Årslev, udstiller glaskunst på Fåborg Bibliotek den 2.-31. januar dagligt kl. 10-18, onsdag dog 11-18, lørdag 10-13. Susanne Andersen er uddannet håndbogbinder, men har slået sig på først stenhuggeri og senere koldt glas som hun arbejder med under betegnelsen Glas & Granit.

 

 

Reflection af Astrid Myntekær

 

Astrid Myntekær har fra den 7. til den 17. januar i udstillingsstedet Q i Peder Skrams Gade 2 i København en udstilling af noget der ligner glas. Udstillingen ferniseres fredag den 6. januar kl. 17-21 og har herefter åbent tirsdag-søndag kl. 12-17.

 

 

 

Astrid Myntekær: You are not it, it actually is you

 

Udstillingsstedet Q drives af studerende på Det Kongelige Danske Kunstakademis Billedkunstskoler.


  Glasmuseets Venner · Strandvejen 8 · 8400 Ebeltoft