Glastip 18. februar 2022 – Lidt af hvert
Rettelse og tilføjelse
I forhold til omtalen i sidste nummer af organisatoriske forhold på Odense Glasværk skal de præciseres at Ole Bang Nielsen er konstitueret direktør på Odense Glasværk, men at han ikke er eller kan være medejer. Odense Glasværk er et anpartsselskab som ejes af Foreningen Kunsthåndværkerhuset.
I mellemtiden er der så sket det at Kunsthåndværkerhuset - altså kollektivet af involverede kunsthåndværkere/virksomheder, herunder Odense Glasværk og indtil videre Marie Retpen – har fået et nyt både internationalt og dansk navn: CraftVærk. Her ses udkast til virksomhedens facadeskilt:

Og beskrivelsen af ambitionen med CraftVærk lyder:
”Vi ønsker at skabe fremtidens værksteds- og kontorfællesskab for kunsthåndværkere baseret på en andelstilgang til socialøkonomisk virksomhed. Samtidig skal der være plads til andre former for fællesskaber. Det vil vi gøre ved at udvikle en fysisk lokation med værksteder, butik og showroom som deles af flere små, selvstændige kunsthåndværkervirksomheder. Personer på kanten af arbejdsmarkedet (praktikforløb, flexjobs etc) og frivillige vil indgå i den daglige drift af hele huset, herunder bemanding af butik og faciliteringen af diverse arrangementer og events.”
Maria Bang Espersen udstiller i København
Det centralkøbenhavnske galleri Etage Projects, Borgergade 15E, viser for tiden udstillingen Animal House med 15 internationale kunstnere, heriblandt den danske glaskunstner Maria Bang Espersen – som bor og arbejder i Sverige.


For børn i Ebeltoft
Glasmuseet Ebeltoft har traditionen tro særlige arrangementer for børn i vinterferien uge 7. Vi henviser til museets kalender. Der er åbent alle dage kl. 10-17.
Sjællandstur
Glasmuseet Ebeltofts Venner arrangerer den 18.-19. marts en tur rundt på Sjælland – juleglasproducenten Brink Nordic ved Ringsted, Holmegaard Værk med blandt andet opvisning i glashytten ved Bjørn Friborg og Jonas Noël Niedermann, Luftkraft Studio på Islands Brygge i København med Stine Bidstrup, Anett Biliczki, Pernille Braun, Ida Dybdal, Lise Eggers og Karin Mørk samt besøg i det gamle Gasværk på Roskilde Havn med Lene Bødker og Skak Snitker. Undervejs spises der på restauranterne på Holmegaard Værk, Snekken i Roskilde Havn og konferencecentret Smålandshavet i Karrebæksminde hvor der også overnattes. Turen begynder og slutter i Ebeltoft med mulighed for at stige på og af i Ringsted. Arrangøren er Pavla Rossini fra foreningens bestyrelse.
Se de nærmere detaljer med oplysning om tilmelding, priser og betaling på foreningens hjemmeside.
Glasmuseet Ebeltoft søger hyttemester
Glasmuseet Ebeltoft søger ny fast hyttemester. Man skal ikke bare være glaspuster, man skal også lide at fortælle om håndværket. Man skal både lave glasprodukter af høj kvalitet til salg og skabe kunstoplevelser for museets besøgende. Ansøgningsfristen er den 6. marts, og stillingen står klar fra den 1. april. Læs stillingsopslaget her.
Arrangementer på Holmegaard Værk
Der kommer løbende arrangementer i kalenderen på Museum Sydøstdanmark, Holmegaard Værk, fx en workshop i ovnformning (fusing og slumping) af glas den 10. marts, en rundvisning i Hebsgaard-udstillingen af Per Steen Hebsgaard selv den 20. april og flere andre rundvisninger i værket og samlingerne. Kig i kalenderen.
International Year of Glass 2022
Vi har tidligere omtalt arrangementet International Year of Glass Symposium, Aalborg University den 18.-19. maj. Man kan læse mere om arrangementet hos Dansk Keramisk Selskab hvor man kan tilmelde sig og se hvem der deltager med oplæg. Symposiet handler meget om glas teknisk set, som byggemateriale mm, men også glaskunst med oplæg af Pia Bittner fra Glasmuseet Ebeltoft om studioglasbevægelsen og den aktuelle glaskunst, af Joachim Allouche fra Syddansk Universitet og Museum Sydøstdanmark (herunder Holmegaard Værk) om dansk glasindustri 1960-80 og om hvordan man bevarer og udvikler traditionelt håndværk gennem teknolog, af Gunnel Holmér fra det svenske glasmuseum i Kulturparken Småland om svensk studioglas’ fremkomst og udvikling og af Jens Henrik Nielsen fra DTU om glas i arkitektur.

Glasposten 1 2022
Hyttemester Bjørn Friborg pryder forsiden af Glasmuseets Venners første medlemsblad i år, og på side 2 byder foreningens formand Birgit Engsig velkommen i glasmuseets nytiltrådte direktør Mikkel Elming – se Glastip 7. december 2021.
Pavla Rossini, bestyrelsesmedlem og arrangør af den ovenfor omtalte Sjællandstur, har derefter et portræt af en af turens destinationer, glaskunstner Lene Bødker som holder til i det gamle Gasværk på Roskilde Havn. Hele turprogrammet er omtalt i en særskilt artikel af Pavla Rossini andet sted i bladet.
Bestyrelsesmedlem Jan Kock tager derefter læserne på tur til Grønland og det ny besøgscenter – Isfjordscentret – ved Isfjorden (Kangia) ved Iluissat på Grønlands vestkyst. Det handler ikke mindst om de isblokskopier i blæst glas som bruges som ’montrer’, og som er blæst i 3D-skabte forme på Holmegaard Værk af Bjørn Friborg sammen med Susanne Jøker Johnsen – og som har været omtalt i Glastip 26. november 2021.
Når Hempel Glasmuseum i Odsherred i slutningen af april åbner for sæsonen, åbnes også for et helt nyt museumsdesign skabt at det anerkendte tyske bureau Atélier Brückner. Det har Glasposten fået museumsleder Helle Simonsen til at fortælle om. Da projektet var i sin vorden, var det omtalt i Glastip den 28. februar 2021, og det vil helt sikkert blive det igen her i foråret.
Endelig vender Jan Kock tilbage og tager os med på en tur gennem glassets historie og dets mange fremtrædelsesformer og anvendelsesmuligheder – i anledning af FN’s Glassets År (International Year of Glass). Se også ovenfor.