Glastip 11. februar 2019 – Lynggaard-legat til Klitgaard
Morten Klitgaard modtager Finn Lynggaards Legat 2019
Den bornholmske glaskunstner Morten Klitgaard har den 25. januar på Glasmuseet Ebeltoft fået tildelt årets Finn Lynggaard-legat. I begrundelsen for at tildele legatet til Morten Klitgaard hedder det at han med dyb respekt for glas som materiale kontinuerligt eksperimenterer med at flytte glassets grænser. Han har søgt legatet med ønske om at kunne deltage i en master class med Marina Hanser på Pilchuck Glass School i Seattle. Hun er et af hans forbilleder inden for glaskunsten. Legatet er på 15.000 kroner – heraf 10.000 fra Glasmuseets Venner og 5000 af fondens midler.

Morten Klitgaard under arbejdet. Fra Morten Klitgaards hjemmeside.
Morten Klitgaard er født i 1981 og uddannet fra Kunstakademiets Designskoles afdeling for glas og keramik på Bornholm 2008 til 2012. Morten har siden 2002 arbejdet hos glaskunstnere som Tobias Møhl, Pernille Bülow og Leif Vange, og han har deltaget i flere udstillinger rundt omkring i verden. Han var senest aktuel med sine nyeste værker på Galleri Købbes udstilling Bornholms stemme i Officinet i København med en gruppe bornholmske kunsthåndværkere. Se Glastip 23. januar.
Legendariske Finn Lynggaard (1930-2011) var først en meget dygtig udøver af og underviser i keramik, men gik over til glasset og fik en mindst lige så glorværdig karriere i det fag. Midt i opstarten på den danske studieglasepoke flyttede han i 1980 til Ebeltoft og var i 1985 hovedgrundlæggeren af Glasmuseet – og dets første leder. Fonden bag glas-prisen blev stiftet i forbindelse med hans 80års fødselsdag, og legatet uddeles hvert år omkring hans fødselsdag i januar til en udøvende dansk glaskunstner med henblik på videreuddannelse eller studierejse. Legatbestyrelsen består af glasformgiver Tchai Munch (enke efter Finn Lynggaard), direktør for Glasmuseet Ebeltoft, Dan Mølgaard, og Karen Siune, formand for Glasmuseets Venner.
Om den selvlysende Study-udstilling på Ebeltoft
Den ene af Glasmuseet Ebeltofts aktuelle Study-udstillinger Nyctophilia* – Light in the Absence of it med svenske Nina Westman og japanske Rui Sasaki har haft besøg af TV2 Østjylland som den 28. januar på sin hjemmeside havde en reportage med et par videoindslag, herunder et med museets medarbejder Pia Bittner som forklarer noget om glaskunstnernes ’leg’ med uranglas, selvlysende glas, neon og andre i mørke lysende materialer.

En selvlysende lysekrone, Weather Chandelier, fra 2017 af Rui Sasaki. Foto, Kiichiro Okamura.
* Nyctophilia, ’nykto’ betyder ’natte-’, af græsk ’nyks’, så ordet betyder noget i retning af ’tiltrukket af natten eller mørket’, nyktofil, altså.
Glaskunst på Kunstkontoret
Der er mundblæste vaser og små og store fade af glaskunstner Mikkel Yerst sammen med malerier og skulpturer i bronze, træ, gips og keramik, herunder små figurer af Pontus Kjerrman på vinterudstillingen på Galleri Kunstkontoret, Søndervej 54 i Virum nord for København. Udstillingen kan ses til og med den 3. marts søndage kl. 14-18 og ellers efter aftale med Jeanette Westfahl på 20 32 26 13. Fri entré.
Birthe Thorn i Ulstrup
I Ulstrup Hallerne, Nattergalevej 10 i Ulstrup vest for Langå kan man frem til udgangen af marts se glaskunst af Birthe Thorn fra Randers. Birthe har arbejdet med ovnformet glas på fritidsbasis i mere end tyve år, hun bor i Randers og har firmaet Thorn Glas. Hun udstiller sammen med maleren Else Gravgaard fra Hadsten. Der er fri entré.

Birthe Thon er meget fascineret af farver, og hun elsker dem stærke. Hun laver mange andre ting end huse.
Clear & Cloudy Water i Boda
The Glass Factory, Glasmuseet i Boda, viser fra den 16. februar til den 12. maj udstillingen Clear & Cloudy Water med de fem baltiske glaskunstnere Valda Verikaitė, Paulius Rainys, Julija Pociūtė, Dalia Truskaitė og Indrė Stulgaitė-Kriukienė.
”Det historiska minnet och kontexten, samtida erfarenheter och framtids-visionen är viktiga i dagens digitala kommunikationssamhälle. Utställningen Clear & Cloudy Water berättar om minnenas betydelse i en tid där digitala tekniker förändrar samhällets villkor. Hur har glas som immateriellt kulturarv förändrats och hur ser framtiden ut? Utställningen visar samtida glas från fem baltiska konstnärer som ställer frågor kring materialitet,processer och glasets framtida utveckling som immateriellt kulturarv.”
Udstillingen åbnes lørdag den 16. februar kl. 14, og fra kl. 14.30 er der to demonstrationer i glashytten:
“Stunned eye lost a voice med konstnären Julija Pociūtė. Demon undersöker glasteknikens förändring och hur utvecklingen påverkas av 3-D animation och andra digitala innovationer.”
”Blow-Job med konstnären Paulius Rainys. Demon undersöker glasblåsarens praktik och rutiner kring glasblåsning som immateriellt kulturarv. Hur har glasblåsningen förändrats genom tiderna?”
Glasmuseet i Boda har åbent onsdag-søndag kl. 11-16 og fra den 27. april mandag-fredag kl. 10-18 og lørdag-søndag kl. 11-17.
Pia Rakel Sverrisdóttir i Galleri Krebsen
Galleri Krebsen i København holder fra den 22. februar til den 16. marts udstillingen Grafik & Glas med arbejder af en række grafikere, heriblandt af den netop afdøde islandske kunstner Tryggvi Ólafsson, samt glaskunstner Pia Rakel Sverrisdóttir.

Galleriet ligger i baggården Studiestræde 17A, og der er åbent tirsdag-fredag kl. 12-18 og lørdag kl. 11-15. Ferniseringen er fredag den 22. kl. 16-19.
Ida Wieth i artist talk hos A. Petersen
Hos A. Petersen på Kløvermarksvej 70 på Amager i København vises stadig måneden ud den store udstilling Japan Retur med glaskunstner Ida Wieth-Knudsen sammen med godt 40 andre danske designere, kunsthåndværkere og arkitekter. Alle de udstillede projekter er med inspiration fra og udveksling med japansk håndværkstradition og kultur.
I forbindelse med udstillingen har galleriet arrangeret en række foredrag, rundvisninger og workshops med nogle af udstillingens deltagere, og søndag den 24. februar kl. 15 vil Ida Wieth fortælle om sit bidrag. Kabuto hedder hendes projekt – det japanske ord for hjelm. Og det er en netop en hjelm i glas og kobber hun har lavet med inspiration fra den japanske samurai-dragt.

Ida Wieth er i Kabuto-projektet optaget af det japanske begreb ’wabi-sabi’ som i japansk æstetik handler om skønheden i det uperfekte, forgængelige og usagte. Som hun selv siger: ”Jeg syntes at det var interessant at arbejde med en fortolkning af samuraidragtens hovedstykke – selve hjelmen – som udover at repræsentere slægt, styrke og rang har til formål at beskytte hovedet mod slag. At omsætte den japanske krigshjem i en form hvor hovedelementet består af skrøbeligt glas, er modsætningsfuldt i sig selv: En krigs-hjelm der både kan skære og gå i stykker... Den vil dertil løbende ændre udtryk, idet glasset vil forvitre og gradvist afsløre den underlæggende kobber-konstruktion hvorom glasdelen er skabt.” Projektet har Ida skabt ved TAMA Art University i Tokyo i sommeren 2018.
Det kræver ingen tilmelding at deltage, men en billet til 60 kroner til udstillingen.
Nyt fra Glassmedjen
Nanna Backhaus og Andrew Brown beretter i deres seneste nyhedsbrev at de glas-vikingeskibe de fremstiller sammen med snedkernaboerne Egevæk, stadig kommer vidt omkring.
Fra den 28. februar til den 3. marts er der skibe med på Collect 2019 på Saatchi Gallery i London – en udstilling arrangeret af British Craft Council. Repræsentationen foregår gennem det londonske Vessel Gallery.
Fra den 9. marts til den 14. april er der en soloudstilling med vikingeskibe – Vikingskib – på Nøstetangen Norsk Glassmuseum uden for Oslo. Man må komme med til åbningen hvis man sender en mail herom til Glassmedjen.
Der er to glasskibe med på The 47th Annual International Invitational Awards Exhibition i Michigan, USA, arrangeret af Habatat Galleries.

Dette skib, der hedder Alfader, er et af de to skibe der er med i konkurrencen i Michigan.
I øvrigt er Glassmedjen åben alle dage i uge 7, vinterferie, kl. 10-17, der er fyldt godt på hylderne, og alle hverdage blæses der glas ved værkstedets helt nye ovn anskaffet for at der kan laves endnu større glasskibe.

Glasposten 1, 2019
I årets første medlemsblad for Glasmuseets Venner skriver formand Karen Siune først om foreningens tilstundende generalforsamling den 2. marts, og Pia Strandbygaard Bittner fra museet skriver om aktuelle begivenheder på glasmuseet. Så bringer bladet nyheden om Morten Klitgaard som legatmodtager i en artikel hvor museumsdirektør Dan Mølgaard skriver mere indgående om Morten og hans særlige teknikker.
Så kommer Pia Bittner igen med en artikel om den aktuelle Study-udstillling Murmur med Philippa Beveridge, og Dan Mølgaard tager sig af den samtidige Study-udstillingen Nyctophilia med Rui Sasaki og Nina Westmann.
Til sidst har glaskender Pavla Rissini, medlem af foreningens østdanske arrangementsgruppe, en fyldig beskrivelse af Venneforeningens kommende rejse en uge i juli til Wien, Bratislava og omegn. Der er tale om et rigt program med masser af glas på museer og i værksteder plus arkitektur, kultur og kunst, herunder også konditorkunst. Turen koster 6700 kroner plus eventuelt 1200 mere for enkeltværelse, og der er tilmelding senest den 10. marts.
Glastip 24. februar 2019 – Træ og glas
’Danske glas’
Glashistorisk Selskab Aalborg holder klubaften onsdag den 27. februar kl. 19.30 med emnet ’danske glas’, altså også glas fra nabolandene Norge, Sverige og Tyskland (gamle danske områder). Medlemmerne skal tage glas med til belysning af emnet. Det foregår som sædvanlig på Vejgård Bibliotek på Hadsundvej 35 i Vejgård.
Odense Glasværk på bolig- og livsstilsmesse i Odense
Weekenden den 2.-3. marts kl. 10-17 deltager Odense Glasværk i en bolig- og livsstilsmesse i Marienlystcenter på Windelsvej 138, Odense C. Det er en større messe med 120 udstillere hvor man kan få alt fra typehuse over mad og drikke til forsikringer. Og altså også glaskunst. Entréen er 60 kroner, men hent i stedet en gratis VIP-billet her.
Tidligere på måneden lagde glasværket denne billedserie op på Facebook – fotograf Lykke Pedersen. Det er Peer Sonny Nielsen der puster. Han er projektmanager hos Rosendahl Design Group og har flere gange været på besøg hos sine kolleger fra det gamle glasværk i Odense – som nu arbejder på det ny Odense Glasværk. Medhjælperen på billederne er unge Lean der arbejder på Odense Glasværk. Peer Sonny Nielsen har været omtalt i Glastip i 2016 og 2018 i forbindelse med genskabelsen af gamle blæste Carlsberg-ølflasker. Det foregik på Anders Raads værksted.
Åbne værksteder på Gulddyssegård
I weekenden den 2. og 3. marts kl. 11-16 er der åbent i værkstederne for maleri, keramik, glas, tekstil, papir og sølv på Gulddysse Kulturgård på Gulddyssevej70 i Gundsømagle ved Roskilde. Værkstederne er for fritidsudøvere at de forskellige fag, herunder blandt andet ovnformet glas. Stedet arrangerer også udstillinger m.v. Fri entré.
Artist talk med Marie Retpen
Glaskunstner Marie Retpen holder torsdag den 7. marts kl. 17-18.30 en artist talk på Odense Hovedbibliotek i Borgernes Hus i Odense Banegård Center på Østre Stationsvej 15. Arrangementet et gratis, men kræver tilmelding.
Marie Retpen bor i Odense, nærmere bestemt i Davinde få kilometer sydøst for Odense by. Her har hun galleri på Tingkærvej189. Marie har for tiden lejet sig ind på Gæsteatelier Hollufgård, en selvejende kunstinstitution tæt ved herregården Hollufgård mellem Davinde og Odense. Marie Retpen var senest omtalt i Glastip 2. november sidste år i forbindelse med åbningen af galleriet i Davinde.

Nogle af Marie Retpens ikoniske værker som hun har arbejdet med i længere tid, og som blandt andet gav hende Hempels Glaspris i 2014. Foto: Marie Retpen
Tidløs Festival hos Skak Snitker
Lørdag den 9. marts kl. 16 er der koncert hos Skak Snitker i Glasgalleriet, Sankt Ibs Vej 12 (Gasværket) på Roskilde Havn. Tidløs Festival er en række koncerter i marts arrangeret af Roskilde Musikforening, og musikkens leveres ved denne koncert af trioen Træ som består af Nick Kerdgar på guitar og lut, Gertie Johnsson på blokfløjter og Anders Hvidberg på slagtøj, balafon (afrikansk instrument der minder om en xylofon) og guitar. Det er tre garvede musikere ud i tidlig musik og folke- og verdensmusik.
Træ har rødder i den ældste overleverede europæiske musik, musikerne fremfører den i nutidige arrangementer og føjer frit nyt til traditionen. Der spilles også helt ny kompositioner i form af guitarmusik af den dansk/bosniske komponist Elvedin Pehilj samt kompositioner af trioens musikere. Alt med flittig brug af deres varemærker: treklange, træklange og talende trommer.
Entré 50, studerende 30 og unge under 18 år 0 kroner.
Nyt fra Designskolen
Kunstakademiets Designskole, KADK, har her den 1. februar 2019 udnævnt sine første adjungerede professorer som skal bidrage til en styrkelse af det kunstneriske og det praksisorienterede på skolen. Der er tale om designerne Cecilie Manz, Bo Linnemann og Michael McKay som alle har solid erfaring fra praksis og er anerkendte for deres designvirke herhjemme såvel som i udlandet, men med hver deres designfaglighed og branchenetværk.
”Vores nye adjungerede professorer repræsenterer designbranchens bredde og har erfaring med nogle af de centrale opgaver der rør sig i branchen lige nu både inden for produktdesign på højt kunstnerisk niveau, brand-kommunikation og strategisk designtænkning,” siger fagleder Mathilde Aggebo i en pressemeddelelse fra Designskolen.

Cecilie Manz, foto Casper Sejersen.
Cecilie Manz er møbel- og produktdesigner og er blandt andet kendt for sine unikaproduktioner. Hun beskæftiger sig med mange forskellige genrer og har blandt andet lavet møbler, lamper, keramik, glas og tekstiler. Cecilie Manz arbejder konceptuelt og eksperimenterende. Hendes design er kendetegnet ved at være enkle, holdbare og tidløse, hedder det i Designskolens pressemeddelelse.
Bo Linnemann er medstifter af og kreativ direktør i designbureauet Kontrapunkt der i dag er et af nordens største design- og brandingbureauer, og Michael McKay er strategisk designrådgiver og faciliterer udviklings-, innovations- og forandringsprocesser blandt andet inden for designtænkning.
At være adjungeret professor er en ærestitel som indebærer at man i et vist omfang bidrager til undervisningen, holder forelæsninger, indgår i bedømmelsesudvalg og deltager i forsknings- og udviklingssamarbejde. Designskolen har i forvejen fire videnskabelige professorer.
Som omtalt i Glastip 18. december ændres glas- og keramikuddannelsen på Bornholm nu til en bacheloruddannelse. Skolens daglige leder Viki Kert har netop udsendt materiale om optagelse på uddannelsens første hold der begynder til sommer. Adgangskravet er dels en studentereksamen eller lignende (plus kvote 2), og dels skal man gennem en optagelsesprøve. Samtidig med sin ansøgning skal man tillige indsende sin løsning af en hjemmeopgave. Ansøgnings- og afleveringsfrist er den 15. marts kl. 12. Emnet for hjemmeopgaven er fundet inden for det for tiden overordnede tema for hele Kunstakademiet, nemlig FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling, nærmere bestemt mål nr. 3 om godt helbred og velbefindende. Prøv at kigge nærmere på hjemmeopgaven – det er bestemt ikke kun hænderne der skal være skruet godt på.