Glastip Februar 2018

Glastip 3. februar 2018 – Gensyn med Holmegaard-folk

Stig Persson i Albuquerque i New Mexico

Frem til den 28. februar kan man i galleri Palette Contemporary Art and Craft på Montgomery Boulevard i Albuquerque i New Mexico i USA se udstillingen Persson of Interest med værker af støbt glas af Stig Persson. Vi citerer fra galleriets hjemmeside:

 

“Stig likes his glass to have sort of a raw finish. He likes it when there are airbubbles trapped inside where you can see that two pieces of glass have melted together even if there are some small impurities trapped inside this glass. In his opinion, these things add to the strength of his work… makes it seem more powerful! He imagines that this is what the first glass looked like, when it was first discovered.”

 

Udstillingen viser Stig Perssons tilbagevendende serier med stabler og lag – Stacked og Layers (som på foto). Elementerne i figurerne er formstøbte, skåret til og efterbearbejdede. Layers-figurerne er desuden limet sammen. Læs endnu mere på galleriets hjemmeside.

Perler på snor – en arktisk historiefortælling

Nordatlantens Brygge i København viser fra den 10. februar til den 13. maj en udstilling om perlearbejde som det har udfoldet sig og stadig udfolder sig i det arktiske, her Grønland og Alaska. Tre kunstnere er gået i dialog med fortid og nutid om at skabe værker der sammenfletter traditioner fra Grønland og Alaska med aktuelle spørgsmål om kulturelle forandringer.

Det er grønlandske Jessie Kleemann, grønlandsk-danske Nanna Anika Nikolajsen og alaskaneren Sonya Kelliher-Combs der står for den kunstneriske dialog og ”skaber et væv af fælles historier om perlearbejde og historiefortælling”. Og videre hedder det:

”En tråd strækker sig fra den ene arktiske kyst til den anden, idet en hånd trækker perler over og under havene, dykker ned under sprogene og trækker dem ind i et mønster til et rytmisk beat. Hver lille glaskugle er som et brev – en klynge af tegn som langsomt tager form, en struktur af betydning der væver sig gennem tid og rum.”

”De tre kunstnere har ladet sig inspirere af de materielle, performative og sproglige mønstre i perlearbejde, broderi og skindsyning, mønstre som bærer historier med sig om kvinders arbejde, om kulturel udveksling og om kontinuitet og forandring. De inviterer publikum til at være med i disse historier ved selv at deltage i interaktive øvelser i perlearbejde og videreføre de traditioner hvor dette håndarbejde ofte blev praktiseret. Samtidig udvider de konceptet om perlearbejde ud over den kulturelle kontekst for at undersøge hvordan denne praksis, hvor man sætter gentagne tegn, i sig selv skaber en struktur hvor historierne veksler mellem det materielle og det abstrakte.”

Læs om de tre kunstnere hos Nordatlantens Brygge. Der er fernisering fredag den 9. februar kl. 16-18, åbningstiderne er mandag-fredag kl. 10-17 og lørdag-søndag kl. 12-17, entréen er 40 kroner, og adressen er Strandgade 91, Christianshavn, 1401 København K.

Genklang – en udstilling om Holmegaards historie og sjæl

Elever på Talentskolen i Næstved, Linjen for Kunst og Design, har sammen med Designmuseum Næstved lavet en udstilling med fortællinger fra Holmegaard Glasværk. Udstillingen kan ses fra den 10. til den 25. februar i Boderne, Sct. Peders Kirkeplads 8, 4700 Næstved. Der er fernisering på åbningsdagen lørdag den 10. kl. 14-16 og derefter åbent tirsdag-fredag kl. 11-16 og lørdag-søndag kl. 10-15. Entré 40 kroner.

Erik Engelbrechtsen fortæller til Talentskolens elever.

Talentskolens elever har arbejdet med udgangspunkt i erindringer fra tvillingebrødrene Kaj og Erik Engelbrechtsen der i mere end 40 år arbejdede som glaspustere på Holmegaard Glasværk, men som pludselig en mandag i 2008 blev bedt om at aflevere nøglerne og forlade værket. Udstillingen består af to værker der er en kunstnerisk refleksion over Kaj og Eriks erindringer om et langt arbejdsliv på glasværket. Med interview med brødrene, besøg på det forladte værk og indsamling af materiale fra området har eleverne givet stedets historie en særlig stemme og udtryk – en genklang.

Kaj Engelbrechtsen fortæller…

”Udstillingen er et slags arkiv med beretninger der indeholder specifikke lokalhistoriske betragtninger, og som samtidig er et kunstnerisk eksperiment. Et eksperiment der giver plads til det usagte i mødet med glasværket og de mennesker der har haft deres liv på stedet,” skriver museet i en pressemeddelelse.

Flaskeproduktion i Charlottenlund

Carlsberg bruger til repræsentative formål øl tappet på mundblæste flasker fremstillet til formålet. Det skete fx i 2016 hvor Glastip Maj 2016 omtalte fænomenet. Det var glaspuster Peer Sonny Nielsen der blæste, og det foregik på Anders Raads værksted på Traverbanevej i Charlottenlund – og med Anders Raad som assistent. Det samme er netop foregået igen, og Anders har lavet et par små videoer – et og to. Peer Sonny Nielsen har arbejdet som glasmager på Holmegaard og er nu ansat hos Rosendahl som projektleder.

Mette Enøe på Liselund ny Slot

Liselund ny Slot på Møn har for nylig fået opsat glasmosaikker på nogle af slottets vinduer. Mosaikkerne er fremstillet af glaskunstneren Mette Enøe Hansen som driver firmaet Glaspatch Glaskunst.

Liselund ny Slot ligger i Liselund Park, er fra 1887 og var residens for baron-familien Rosenkrantz frem til 1960erne hvor det blev forladt og siden forfaldt gennem mange år. Undervejs blev det overtaget af staten, men i 1989 fik det private ejere og blev renoveret og indrettet som et luksushotel med 17 værelser. Slottet er bygget i italiensk stil og indvendigt udsmykket med loftsmalerier, stuk og paneler. Så Mette Enøes glasmosaikker er kommet i fornemt selskab.

Glasmosaikken Blue Heart monteret direkte på et vindue på Liselund ny Slot.

 

Glastip 10. februar 2018 – Maria Koshenkova med i Mindcraft 18

Maria Koshenkova med i Mindcraft 18

Holdet til dansk design og kunsthåndværks årlige Mindcraft-fremstød i Milano i Italien er nu udtaget af årets kurator, møbeldesigner Ditte Hammerstrøm. Her figurerer russisk-danske glaskunstner Maria Koshenkova som en af 17 designere og kunsthåndværkere som tilsammen repræsenter fagområderne keramik, glas, smykker, tekstil og møbeldesign under den internationale designuge i Milano.

Kurator Ditte Hammerstrøm siger ifølge Statens Kunstfond om udvælgelsen: ”Den danske scene for design og kunsthåndværk står stærkt i øjeblikket. Jeg har udvalgt deltagere som hver især er blandt de bedste på deres felt, og som kan arbejde stedsspecifikt i forhold til udstillingsstedet. Deltagerne har alle en eksperimenterende tilgang til deres fag og en helt særlig måde at arbejde med deres materialer på. Fælles for dem er den bredde, nytænkning og kvalitet der karakteriserer dansk kunsthåndværk og design lige nu.”

Mindcraft hører under Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Kunsthåndværk og Design, og udstillingen organiseres af Slots- og Kulturstyrelsen. Den finder sted den 17. til 22. april i klostergården San Simpliciano i centrum af Milano.

Glas i Dunkers i Helsingborg

Ingalena Klenell med en scenografisk ruminstallation. Alle foto Hanne Werner.

”Der er en pragtfuld glasudstilling som du selv må se og anbefale i Glastip. Isblomstlignende træer fra gulv til loft af Ingalena Klenell, hundrede selvlysende glasballoner af Nina Westman, meterlange glasbarkkanoer af Terese William Waenerlund, store sneglehuse og læbestifter og sære kønsdele i glas af Åsa Jungnelius, lette glaspersienner af Ditte Johansson og store klingrende glasskår i snore fra loftet af Birgitta Ahlin for bare at nævne nogle af de bedste værker.” Skrev Hanne Werner fra Glasmuseets Venners østdanske arrangementsgruppe.

Terese William Waenerlund med nogle to meter lange ’barkkanoer’.

Den tager vi lige op. For som Hanne skriver: Der er trods alt bare tyve minutter med Sundbussen fra Helsingør og derefter fem minutters gang til Dunkers Kulturhus på kajen i Helsingborgs lystbådehavn.

Ditte Johansson også med en slags ruminstallation i form af en glas-persienne.

Udstillingen er lavet i samarbejde med The Glass Factory i Boda, den er allerede godt i gang, men kan indtil den 18. marts ses tirsdag-onsdag kl. 10-18, torsdag kl. 10-20, fredag kl. 10-18 og lørdag-søndag kl. 10-17. Entré 70 kroner. Udstillingen hedder Walk The Line og rummer værker af ni svenske glaskunstnere: Ingalena Klenell, Karl-Magnus Nilsson, Nina Westman, Fredrik Nielsen, Birgitta Ahlin, Sirkka Lehtonen, Ditte Johansson, Åsa Jungnelius og Terese William Waenerlund. Sidstnævnte er uddannet fra Bornholmerskolen i 2010. Læs mere om udstillingen og om glaskunstnerne hos Dunkers – som helt overordnet skriver:

”Nio glaskonstnärer – sju rum. Utställningen Walk The Line visar nio konstnärers uttryck, vars arbete förhåller sig till och tar avstamp utifrån olika traditioner, arbetsmetoder och myter kring materialet glas. Besökaren får möjlighet att vandra i poetiska landskap gjorda i glas, stiga in i mörka rum med grönt lysande uranglas och möta lackat punkglas i graffitiestetik.

Svenskt glas befinner sig i en tid av förändring som kännetecknas av vitalitet, mångfald och nya uttryck. Glaset har utvecklats från att produceras i en storskalig industri till att bli ett tillgängligt material inom en rad olika konstnärliga fält. Denna förskjutning mot en mer hantverksbaserad tillverkning främjar en ny exklusivitet och kunskap. Det skapar också en ny form av kunskapsöverföring mellan hantverkare, konstnär, konsthantverkare, formgivare, forskare och samhället som ger nya perspektiv på glas.”

Åsa Jungnelius med fetichistiske objekter – og Hanne Werners medgæst på udstillingen, Annelise Krogh, også fra den østdanske gruppe.

Mere om udstillingen Genklang om Holmegaard

Hos designETC har Stine Nørgaard Lykkebo en kort artikel om den tidligere omtalte udstilling på Næstved Museum om hvad nogle lokale designstuderende har fået ud af en periodes research, interview og materialeindsamling om det Holmegaard Glasværk der var engang. Artiklen er illustreret, blandt andet med et foto der viser en bearbejdning af det logo, symbol, mærke eller label Holmegaard Glasværk havde i form af en svane som var designet af Jacob E. Bang omkring 1930 – og som stadig findes på en bygning i form af et blyindfattet vindue. Eleverne fra Næstved Talentskole har lavet et håndtegnet gummistempel med svanen.


Billederne kan man se hos designETC, her nøjes vi med en gengivelse af det oprindelige mærke som er hentet hos Næstved Arkiverne.

Apropos labels eller mærker for Holmegaard – se artiklen Holmegaard Glasværks Labels af Verner Hansen og Ole Pilegaard Hansen på Næstved Arkivernes hjemmeside og en femten siders pdf-pjece med samme titel og samme forfattere.

Invitation til besøg på glasskibsværftet i Hundested

Glasmager- og snedkerholdet bag vikingeglasskibene i Hundested inviterer lørdag den 17. februar kl. 16-18 til besøg på deres skibsværft på Nordre Beddingsvej 24-26. Her ligger Glassmedjen Backhaus-Brown med Andrew Brown og Nanna Backhaus Brown og snedkerværkstedet Egeværk med Lasse Kristensen og Mette Bentzen.

Denne eftermiddag vil Lasse, Mette, Andrew og Nanna fortælle om de kunstnerisk fortolkede vikingeskibe i glas og egetræ som fremstilles i de to værksteder på havnen i Hundested. Det er bare to år siden holdet lancerede den første serie af skibe som med det samme skabte stor interesse – en interesse der hurtigt bredte sig ud over landets grænser. Et af de første skibe kom med til OL i Rio, Danmarks Ambassade i London arrangerede en udstilling, og inden for kort tid blev USA det helt store marked. Holdet fortæller om udstillingerne i USA, og om hvordan skibene blev indgangsbilletten til Fine Art-scenen dér.

Besøget begynder kl. 16 med velkomst og drinks og herefter er der foredrag af Mette Bentzen og Andrew Brown om skibenes rejse. Kl. 17-18 handler det om fremstillingsprocessen på de to værksteder, glaspusteriet og møbelsnedkeriet.

Andrew og Nanna i deres værksted. Foto Backhaus-Brown.

Glasmuseet Ebeltoft

Udstillinger for tiden: Frem til 8. april er der de tre særudstillinger Sørens samling - af glas fra Holmegaard*, Mapping Denmark III - Pernille Bülow og Made in America med et udvalg af værker fra museets samling. Fast er der på første sal værker fra samlingen, og her findes også Tróndur Paturssons spejlinstallation Det kosmiske rum. Den første søndag i måneden er det Særlig Søndag med rundvisning i udstillingerne, næste gang den 4. marts kl. 14.

* Søren Seebach er manden bag samlingen af glas fra Holmegaard, og han laver nogle rundvisninger i udstillingsperioden, næste gang søndag den 18. februar kl. 14.

Søndag 25. kl. 14 kommer Mette Bielefeldt Bruun, leder af Næstved Museum, og fortæller historien om Holmegaard Glasværk og om projektet Det Ny Holmegaard som forventes at åbne engang til næste år.

I vinterferieugerne 7 og 8 fra den 12. til den 25. februar er museet åbent alle ugens dage kl. 10-17. Torsdag den 15. kan male på glas eller dekorere glas sammen med museets børneguide Hanne Thorgaard. Alle kan være med, og det koster 30 kroner plus entré. Tirsdagene den 13. og 20. kl. 11 er der rundvisning med børneguiden for hele familien. Børn kan også låne en oplevelseskuffert og løse opgaver rundt i udstillingerne.

Der er ingen tilmelding til arrangementerne, og bortset fra glasmalingen er det gratis når entréen er betalt.

Igangsætningslegater til nye kunsthåndværkere og designere

Legatudvalget for Kunsthåndværk og Design under Statens Kunstfond uddeler hvert år omkring 160 arbejdslegater til kunsthåndværkere og designere med det formål at give den enkelte tid til fordybelse i den kunstneriske udviklingsproces og at skabe anerkendelse og opbakning til udøverne af kunsthåndværk.

I år har Legatudvalget taget initiativ til særpuljen Nye talenter 2018 – Kunsthåndværk og design. Her kan nyuddannede søge et igangsætningslegat som hjælp til at finde vej ind på den danske design- og kunsthåndværkscene. Puljen kan søges af skabende kunsthåndværkere og designere som efter den 1. januar 2016 har taget afgang fra Det Kongelige Kunstakademis Skole for Arkitektur, Design og Konservering, Københavns Mode- og Designskole, den københavnske mode- og designskole Margretheskolen, den midtjyske professionshøjskole VIA, Københavns Erhvervsakademi KEA, Designskolen Kolding på bachelor-/grundniveau eller kandidat-/overbygningsniveau og tilsvarende uddannelser i Danmark og udlandet. Der skal ikke søges til specifikke projekter. Puljen har ansøgningsfrist den 1. marts.

 

Glastip 20. februar 2018 – Glashistorikere arrangerer

Fynske Glasvenner fortæller og vurderer

I forbindelse med udstillingen Glasproduktion i Odense 1874 til 2018 (se Glastip 24. januar) på udstillingsstedet Filosoffen i Odense afholder Fynske Glasvenner et par arrangementer:

Onsdag den 21. februar kl. 19-21 kan man høre tre-fire korte indlæg om udstillingen og de udstillede glas. Samtidig vil repræsentanter for det ny Glasværk på Odense Havn fortælle om det ny værk og dets produktion. Der er gratis adgang for foreningens medlemmer, for andre er entréen 25 kroner.

Søndag den 25. februar kl. 13-16 er der et arrangement med mulighed for at få medbragte glas vurderet af Fyns Glasvenners kyndige medlemmer. Her er der gratis adgang for alle.

Udstillingen i Filosoffen vises frem til den 3. marts tirsdag-søndag kl. 11-17. Gratis adgang. Adressen er Filosofgangen 30.

Glashistorisk arrangement i Aalborg

Onsdag den 28. februar kl. 19.30 har Glashistorisk Selskab Aalborg et arrangement på Vejgård Bibliotek, sal 1, Hadsundvej 35 i Aalborg. Temaet er Vild med Hverdagens GLAS, og her vil glassamler Jens Westerlund fortælle om sin samling og vise eksempler fra den. Fri entré.

Glasloppemarked i Roskilde

Glashistorisk Selskab Holbæk afholder lørdag den 17. marts kl. 10-13.30 glasloppemarked på Roskilde Bibliotek, Dronning Margrethes Vej 14 i Roskilde,

 

Glastip 28. februar 2018 – Glas hist og her

Ida Wieth i Albertslund og New York

Glaskunstner Ida Wieth Knudsen udstiller (i netop overståede weekend og) i weekenden den 3.-4. marts kl. 14-17 hos Albertslund Kunstforening på Birkelundgård, Damgårdsvej 25, 2620 Albertslund. Ida Wieth udstiller værker i sin serie Both Sides Now – som kunne ses på blandt andet udstillingerne Glasur på Hempel og Sophienholm – og det gør hun sammen med billedkunstner Birthe Damgaard som arbejder med sammensyede collager af stofstykker.

Den 9.-11. marts præsenterer galleristen J. Lohmann et udvalg af Ida Wieths værker på Collective Design Messen i New York.

Et værk fra Ida Wieths serie Both Sides Now.

Betina Huber hos Galleri Rasmus i Odense

Den svensk-danske glaskunstner Betina Huber udstiller sammen med malerkunstner Gitte Degnemark hos Galleri Rasmus i Odense fra den 16. marts til den 24. april. Der er fernisering på åbningsdagen fredag den 16. kl. 16-18. Adressen er Ny Vestergade 9, 5000 Odense, og der er åbent tirsdag-fredag kl. 13-17 og lørdag kl. 10-13.

Mere om vikinge-glasskibene

En lille stump video fra Vessel Gallery’s udstilling af glasskibe fra Egeværk og Backhaus-Brown på Collect 2018 på Saatchi Gallery i London.

Og fagbladet CO-Søfart har på bagsiden af deres nyeste nummer denne omtale af glasskibene.

Vi pynter med et foto fra Raven Gallery i Aspen, Colorado

 


  Glasmuseets Venner · Strandvejen 8 · 8400 Ebeltoft