Glastip Februar 2017

Glastip 9. februar 2017 – Glas på bordet

Per-René Larsen på Charlottenborg

Kunsthal Charlottenborg på Kongens Nytorv i København har netop åbnet sin Forårsudstilling som kan ses til den 11. marts. Der er i alt 781 danske og udenlandske kunstnere der har søgt om at deltage på udstillingen, og heraf er der udvalgt 61 kunstnere der viser i alt 105 værker. En af de deltagende kunstnere er glaskunstner Per-René Larsen.

Informationsmøde om Det Ny Holmegaard

 

Onsdag den 15. februar kl. 18.30-19.30 afholder Næstved Kommune og Museum Sydøstdanmark (Næstved Museum) et informationsmøde om Det Ny Holmegaard. Det foregår i Holmegaard Hallen på Glasværksvej 1 i Holmegaard. Projektet for Det Ny Holmegaard præsenteres, og der orienteres om den fondsstøtte projektet har fået, og hvad der skal ske, og hvilke arrangementer der planlægges frem til at projektet sættes i gang.

Rikke Bruzelius på Kirkehavegaard i Allerød

Allerød Kunstforening arrangerer fra den 17. februar til søndag den 5. marts på Kirkehavegaard en udstilling med glaskunstner Rikke Bruzelius og collagekunstner Annette Frederiksen. Der er fernisering fredag den 17. kl. 19-20.30 og derefter åbent torsdag-fredag kl. 15-17 og lørdag-søndag kl. 14-17. Gratis entré. Kirkehavegaard ligger på Kirkehaven lige ved Lillerød kirke.

Rikke Bruzelius har arbejdet med glas siden 1987, i 1996 etablerede hun sit eget værksted Glasseriet på Amager - først på Jenagade, så en kort overgang på Islands Brygge, og nu er hun ved at bygge et nyt værksted i Dragør. Med på udstillingen har Rikke brugsglas, unika skåle, vaser og fade, lidt skulpturer og sine globeformede lamper.

Fransk glas i Butik for Borddækning

Københavnske Butik for Borddækning har til deres næste udstilling inviteret den franske duo, designer Laurence Brabant og glasblæser Alain Villechange, til at vise deres kollektion af ”unikke og poetiske” glasprodukter. Udstillingen åbner med fernisering fredag den 17. februar kl. 16-19 hvor Laurence Brabant og Alain Villechange vil være til stede. Sidste dag er lørdag den 25. marts, butikken har åbent mandag-fredag kl. 11-18 og lørdag kl. 11-16, og du finder den i Møntergade 6.

Butikken skriver: ”Både Laurence og Alain har mange års erfaring i at arbejde med borosilikat-glas og fremstiller selv deres glasprodukter med rørblæsningsteknik*. Laurence Brabant, som er en international kendt designer, har siden 2000 udviklet sin brugsglasserie Auto edition, og Alain Villechange har gennem flere års studiesamarbejder i Frankrig, Tyskland og USA udviklet sin exceptionelle fremstillings teknik. Fra 2008 har de sammen fortsat deres fælles interesse og udvikler nu i fællesskab originale og legende brugsobjekter udført med sjælden ekspertise og dygtigt håndværk.”

* Glasset bearbejdes i en kraftig gasflamme (lampeglas/flamework), og emnet pustes op gennem et glasrør som til sidst varmes af. Teknikkerne er ellers meget lig med almindelig glasblæsning, men udgangspunktet er glas i fx stænger og ikke en smelte. (Det var et forsøg på en forklaring, fås der en bedre, så er den velkommen.)

Glastur til Frankrig-Belgien 7.-14. maj

Det er sidste dag for tilmelding til Glasmuseets Venners tur til Frankrig og Belgien den 22. februar. Se program m.m. på Vennernes hjemmeside.

Line Gottfred Petersen i Det Gamle Havnekontor

Sammen med keramiker Anitta Due udstiller glaskunstner Line Gottfred Petersen fra den 25. februar til den 26. marts i Det Gamle Havnekontor i Haderslev Kunstforenings regi. Udstillingen kan ses lørdag-søndag kl. 13-16. Gratis entré.

Kunstforeningen skriver om Line Gottfred Petersen at hun ”arbejder med et stilfærdigt, næsten klassisk formsprog i sine blæste glasformer. Kendetegnet for hendes unika arbejder er de fine strukturer hun tilføjer overfladen ved brug af forskellige slibe- og sandblæsnings teknikker. Overflader der indbyder til berøring, og som spænder fra næsten geometriske facetter til delikate tekstile strukturer der skaber liv og variation i hvert værk.

Tobias Møhl på MINDCRAFT17

Igen i år tager Statens Kunstfond en gruppe designere og kunsthåndværkere med til designugen i Milano i begyndelsen af april. Det er Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Kunsthåndværk og Design der står bag, og til udvælgelsen af de deltagende kunsthåndværkere og designere har man udpeget designer Henrik Vibskov som også skal iscenesætte udstillingen.

MINDCRAFT17 præsenterer det hundredtusindtallige internationale designpublikum for 15 nye værker skabt af en række af landets bedste kunsthåndværkere og designere. Der deltager i alt 18 kunsthåndværkere og designere – heriblandt flere par – og der arbejdes med en række forskellige materialer som sølv, papir, træ, keramik, tekstil, beton – og glas.

Deltagerne er Tobias Møhl, Yuki Ferdinansen, Eske Rex & Maria Mengel, Birk Marcus Hansen, Emil Krøyer & Mads Sætter-Lassen, Anne Dorthe Vester & Maria Bruun, Kasper Kjeldgaard, Lærke Valum, Marianne Eriksen Scott-Hansen, Isabel Berglund, Hanne G, Anders Ruhwald, Christina Schou Christensen, Pernille Pontoppidan Pedersen og Carl Emil Jacobsen.

MINDCRAFT17 vises i det historiske kloster San Simpliciano, hvor udstillingen også blev vist i 2015. Det er den 4.-9. april, tirsdag kl. 11-23, onsdag-lørdag kl. 11-21 og søndag kl. 11-17, på Piazza Paolo.

Nyt fra Næstved: Glas nr. 30.000 og en efterlysning

Museumsinspektør Susanne Outzen skriver på sin blog at hun og de frivillige registranter af glas fra Holmegaards Prøvesamling nu har passeret glas nr. 30.000. Og de fortsætter – dels er der en masse karafler der skal parres med den rigtige prop, og dels er der stadig mange endnu ikke udpakkede flasker tilbage. Susanne Outzen tror det ender med tæt ved 35.000 numre i samlingen.

Susanne Outzen beretter desuden om at man nu har fundet i alt tre sæt af glaskakler beregnet til kakkelborde designet af Michael Bang i 1970erne og fremstillet i et samarbejde mellem Holmegaard og Haslev Møbelfabrik. Man ved at bordene har stået til salg i Holmegaards butik i Østergade og i butikken i Fensmark, men man ved ikke om der overhovedet blev solgt nogle af dem. Derfor efterlyser Prøvesamlingsholdet kakkelbordet i færdig skikkelse – er der nogen der ved noget og måske har et foto af det.

 

Glastip 19. februar 2017 – Glas(ur) igen

Glasur: kemi, masse, myte på Sophienholm

Nu er der mulighed for at se eller gense udstillingen Glasur: kemi, masse, myte som sidste år vistes på Hempel Glasmuseum. Det foregår på Sophienholm på Nybrovej 401i Kongens Lyngby fra den 25. februar til den 23. april. Der er fernisering på åbningsdagen kl. 15 ved borgmester Sofia Osmani og udstillingens kurator, formand for Hempels Kulturfond og Hempel Glasmuseum, tidligere direktør for Designmuseum Danmark, Bodil Busk Laursen.

Udstillingen omhandler samspillet mellem materialerne glas og ler, mellem masse og overflade, mellem form og dekoration og de to materialers særlige egenskaber. Udstillingen fortæller om tendenser i udviklingen siden 1980 og viser værker af glaskunstnere og keramikere der arbejder frit i forhold til de traditionelle skel mellem fag og discipliner i kunsthåndværket. Udstillingen viser nogle af de fantastiske, overdådige og sanselige glasurstykker flere af landets internationalt berømte keramikere har skabt i de senere år, sammen med spændende eksempler på unge glaskunstneres nye tilnærmelser til keramikken.

Læs mere om udstillingen i Glastip 6. april 2016.

De repræsenterede glaskunstnere er Terese William Waenerlund, Maria Koshenkova, Pernille Braun, Ida Wieth-Knudsen og Karen Lise Krabbe, og keramikerne er Bente Skjøttgaard , Gitte Jungersen, Ursula Munch-Petersen, Christina Schou Christensen og Pernille Pontoppidan Pedersen.

The Structure of Everything af Micha Karlslund og Steffen Dam

Glaskunstnerparret Micha Karlslund og Steffen Dam – Dam & Karlslund Glas, Handrup ved Ebeltoft – udstiller fra den 3. marts til den 1. april værker fra deres projekt med overføringsbilleder på Heller Gallery i New York – 303 10th Ave, Midtown Manhatten. Der er fernisering torsdag den 2. marts kl. 18-20 hvor Micha Karlslund vil være til stede.

Udstillingen The Structure of Everything viser flere end tyve glascylindre som Micha og Steffen har brugt som tredimensionale ’lærreder’ for deres collager af billeder som de overfører til glasoverfladen ved hjælp af en form for glaspulver-emaljering. Der er tale om et forholdsvis nyt samarbejde de to ægtefæller imellem – som de ikke mindst har arbejdet på under en Artist Residency på Museum of Glass in Tacoma, WA, i 2015.

Læs mere om udstillingen på Heller Gallery’s hjemmeside.

Betina Huber i Galleri Rasmus i København

Fra den 9. marts kan man se glas af dansk-svenske Betina Huber sammen med malerier af Dag Aronson i Galleri Rasmus på Hauser Plads 14 i København. Der er fernisering på åbningsdagen kl. 16-18.

Betina Huber har netop afsluttet en udstilling på galleriets afdeling i Odense. Se Glastip 24. januar.

Statens Kunstfond støtter Japan-studier

Op mod 60 kunsthåndværkere og designere har nu fået tilskud fra Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Kunsthåndværk og Design til studier i Japan og samarbejde med japanske kolleger. Kunstfondens store sats på Japan kommer blandt andet i forbindelse med 150-året for etablering af diplomatisk forbindelse mellem Danmark og Japan. Der har været overvældende interesse for at få del i støtten til Japan-studier, og derfor har Kunstfonden udvidet sin oprindelige ramme.

Udvalget har fået 128 ansøgninger, og heraf er der imødekommet 57 med et samlet beløb på 2,4 millioner kroner. Blandt støttemodtagerne finder vi fire glaskunstnere – Ida Wieth-Knudsen, Johanne Jahncke, Maria Koshenkowa og Tora Urup.


  Glasmuseets Venner · Strandvejen 8 · 8400 Ebeltoft