Glastip 4. februar 2015 – Tredje decennale med dansk glas
Årets Fynbo 2014

Den svendborgensiske glaskunstner Bente Sonne har nu for tiende år i træk fået æren at fremstille det stykke kunst der følger med Årets Fynbo – en pris som Fyens Stiftstidende i snart 40 år har uddelt til en fynsk ildsjæl efter beslutning af en uafhængig jury på indstillinger fra avisens læsere. 2014-prisen er netop overrakt den fransk-danske kerteminder Genevieve Desportes for hendes frivillige arbejde i et netværk under Dansk Flygtningehjælp.
Bente Sonne driver Glasblæseriet som siden 1997 har ligget på førstesalen i Salig Simons Gaard i Brogade i Svendborg. Foruden Årets Fynbo-prisen laver hun også (på tolvte år) filmprisen Svend.

Bente Sonne og Årets Fynbo.
DG15 – Moderne dansk glas igennem 40 år
Glasmuseet Ebeltoft viser med den kommende udstilling DG15 - moderne dansk glas igennem 40 år dels den udvikling dansk glaskunst har gennemløbet de seneste 40 år, og dels de netop nu herskende tendenser. Udstillingen består således af to dele, en kurateret del der belyser den historiske udvikling, og en censureret del der gør status over den danske glasscene netop i år. Udstillingen følger op på to foregående udstillinger som i 1994 og 2004 tog pulsen på den danske glasscene. Der er således tale om den tredje decennale - sådan cirka.
Den historiske del vises i den gamle Toldbodsbygning, og de 40 kunstnere er udvalgt af glaskunstner Torben Jørgensen som blandt andet gennem mange år har været tilknyttet Holmegaards Glasværk.
Den aktuelle del vises i museets nye fløj, og de 24 deltagende kunstnere er – efter at man har kunnet indgive værker til bedømmelse – udvalgt af en censurkomité bestående af Jutta-Annette Page, Curator of Glass and Decorative Arts, Toledo Museum of Art, USA, glaskunstnerne Tobias Møhl og Stine Bidstrup samt direktør Dan Mølgaard, Glasmuseet Ebeltoft.
Med 13 gengangere i de to afdelinger giver det i alt 51 deltagere. Udstillingen vises i perioden den 28. marts til den 27. september. I åbningsweekenden vil man kunne møde mange af de repræsenterede kunstnere, og fem af dem kan man oven i købet møde ved artist talks – ingen tilmelding, men kom i god tid, gratis når entréen er betalt.
Lørdag den 28. marts
- Kl. 14.00: Per-René Larsen
- Kl. 15.30: Lise Autogena
Søndag den 29. marts
- Kl. 11.00: Pipaluk Lake
- Kl. 13.00: Pernille Braun
- Kl. 14.15: Maria Koshenkova
Kunstnere repræsenteret i udstillingen(1 den historiske del, 2 den aktuelle del - undskyld grafikken):
Lise Autogena 1
Stine Bidstrup 1
Bente Bonné 1
Pernille Braun 1 2
Marianne Buus 1
Tillie Burden 2
Lene Bødker 1 2
Ned Cantrell 1 2
Mette Colberg 2
Steffen Dam 1 2
Peter Moëll Dammand 2
Stine Diness 1
Trine Drivsholm 1
Maria Bang Espersen 2
Hans Friederichsen 1
Christina Hellevik 2
Darryle Hinz/Anja Kjær 1
Pete Hunner/Maibritt Jönsson 1
Ditte Hvas 2
Jeannet Iskandar 1
Susanne Jøker Johnsen 1
Micha Karlslund 1 2
Maria Koshenkova 2
Karen Lise Krabbe 1 2
Pipaluk Lake 1 2
Monette Larsen 2
Per-René Larsen 1 2
Mia Lerssi 1 2
Finn Lynggaard 1
Per Lütken 1
Sia Mai 1
Ina Mathiasen 1
Tchai Munch 1
Tobias Møhl 1
Karin Mørch 1 2
Else Leth Nissen 1
Karen Nyholm 2
Niels Chr. Olesen 1
Stig Persson 1
Line Gottfred Petersen 1
Marie Retpen 1 2
Christina Rivett 1
Allan Scharff 1
Skak Snitker 1
Rikke Stenholt 1
Pia Rakel Sverrisdóttir 1
Steffen Tast 1 2
Lotte Thorsøe 1
Tora Urup 1 2
Ida Wieth-Knudsen 2
Maj-Britt Zelmer Olsen 2
Grønbechs Gård 2015
Årets udstillingsprogram for Grønbechs Gård i Hasle på Bornholm falder som sædvanlig i en forårs-, sommer- og efterårsafdeling. Første åbningsdag i hver afdeling er en lørdag med fernisering fra kl. 16, de øvrige dage er der åbent kl. 19-17.
Forår 28. marts til 3. juni: Det Kongelige Danske Kunstakademis Designskole Bornholm; Glasinstallation af den franske glaskunstner Damien Francois, Games of Matter (udstillingen har været vist på Glasmuseet Ebeltoft 2014); Tekstil af Lone Bedsted; ACAB, Arts & Crafts Association Bornholm; Skulptur og maleri af Ib Helge; Keramik af Lenny Goldenberg, Torsoen og Andre Væsener; Keramik af Susanne Søllund.

Fra Francois Damien, detalje fra Games of Matter.
Sommer 6. juni til 12. august: Det Kongelige Danske Kunstakademis Designskole Bornholm; Glas af den danske glaskunstner Ulla Hein (afgænger fra Bornholm 2013); Foto af Hanne Christensen & Kurt Christensen; Smykker af Sebastian Frost; Keramik af Eva Brandt; Keramik af Simon Lund Koefoed; ACAB, Arts & Crafts Association Bornholm;

Ulla Hein, Kniplet klæde.
Efterår 15. august til 18. oktober: Yumeno Goma & Nao Oshima; Bronze og maleri af Pia Ranslet og Poul Ranslet; ACAB, Arts & Crafts Association Bornholm; Keramik af Pernille Stougaard (tredje generation af en berømt bornholmsk keramikerfamilie); Det Kongelige Danske Kunstakademis Designskole Bornholm; Tekstil af Bente Hammer; Droner, Little Smart Things.
Danish Crafts Collection uden Open Call
Fra i år lukker Danish Crafts Collection for direkte ansøgninger om deltagelse, og antallet af deltagende kunsthåndværkere og designere indskrænkes til fem. Det ny format skal ifølge Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Kunsthåndværk og Design – som har overtaget Danish Crafts opgaver – styrke den kunstneriske kvalitet og formidlingen af de håndværksmæssige kompetencer i det kunsthåndværk og design der vises på den internationale messe Maison&Objet i Paris som næste gang finder sted i september.
Fremover skal der være mere fokus på de enkelte deltageres kompetencer, processer og materialekendskab, og deltagerne skal ikke som tidligere udvælges af en ekstern kurator efter en ansøgningsrunde. Det klarer Projektstøtteudvalget selv på grundlag af de mange projektansøgninger man får i andre sammenhænge.
Danish Crafts Collection (hjemmesien ikke opdateret i skivende stund) præsenterer et udvalg af nutidigt dansk kunsthåndværk og design på internationale messer og i andre kommercielle sammenhænge. I årene 1999-2013 blev Danish Crafts Collection organiseret af Danish Crafts, men fra januar 2014 blev virksomheden lagt ind under Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Kunsthåndværk og Design med Kulturstyrelsen som sekretariat.
Formålet med Danish Crafts Collection er at bidrage til den internationale promovering af dansk kunsthåndværk og design og at igangsætte en udvikling for den enkelte deltager som kan føre til en professionel karriere på kommercielle vilkår – enten med egen produktion eller i samarbejde med en producent.
Glastip 8. februar 2015 – Maria BANG Espersen
Re Cover – Maria Bang Espersen og Max Syron hos S12 i Bergen.
Glas på Corner på Sophienholm
Kunstnergruppen Corner udstiller frem til den 22. februar på Sophienholm i Lyngby nord for København. Blandt udstillerne er den meget naturalistisk maler Leif Madsen som foruden med malerierne De fire årstider er repræsenteret med fire ovnformede glasfade med guldsmede, mariehøns og sommerfugle som motiv.

Foto: Paul Jacobsen
Glasmaleri af Agnes Cleve på Øregaard
Øregaard Museum i Hellerup nord for København viser fem til udgangen af maj soloudstillingen Modernist og mønsterbryder med svenske Agnes Cleve (1876-1951) som i datidens kunstliv var en vigtig og anerkendt aktør og et forbindelsesled til den europæiske kunstscene. Nu vises Agnes Cleve for første gang på en stor særudstilling i Danmark med godt 100 værker som giver et indblik i et liv og virke præget af modernismens nye idealer og tidsånden i 1910ernes og 1920rnes Europa.
Agnes Cleve indarbejdede idéer fra både tyske, russiske, italienske, franske og engelske kunstnere i sit eget arbejde og udviklede en personlig både dynamisk og kraftfuld stil ikke mindst med en fantastisk farvesans. Hun var en stor kolorist. En af hendes inspiratorer var veninden Gabriele Münter fra den tyske kunstnergruppe Der Blaue Reiter som introducerede hende til maleri på glas med en forenklet, nærmest primitiv billedform inspireret af middelalderkatedralernes glasmosaikker.

Foto: Paul Jacobsen
Glasmuseet Ebeltoft
Frem til den 15. marts kan man stadig se de tre aktuelle særudstillinger Frit Valg med værker fra museets samling udvalgt af de frivillige hjælpere, irske Alison Lowrys Study-udstilling A Place for Everything – Everything in its Place og franske Damien Francois’ Games of Matter med herlige eksperimenter med glas. Glascaféen er åbnet igen, og den kommende måneds tid byder museet på:
I vinterferieugerne 7 og 8 er der mandag-fredag i åbningstiden glasmaling i museets bibliotek hvor man kan male et billede på en glasplade eller dekorere en flaske eller vase med glasfarver. Mens malingen tørrer, kan man gå på opdagelse i museet. Kroner 30 plus entré til museet. Ingen tilmelding.
Tirsdag den 10. og torsdag den 12. kl. 11 kan børn i alderen 6-10 år gå på opdagelse med børneguide Hanne Thorgaard i Glasunivers og Det kosmiske rum – og slutte med at male et glasbillede inspireret af oplevelserne. Kroner 30 plus entré til museet, cirka en time, tilmelding ikke nødvendig.
Museet har indtil åbningen af dansk glas-udstillingen DG 15 den 28. marts åbent torsdag-søndag kl. 10-16 – dog alle dage i vinterferieugerne 7 og 8, i påsken og på alle helligdage. Herefter er der sommeren over til udgangen af oktober åbent alle dage kl. 10-17 – dog i juli og den halve august til kl. 18. Efter et tilsvarende mønster er entréen i vinterhalvåret 85 og i sommerhalvåret 100 kroner. Børn 6-17 år 30 kroner hele året.
Søndag den 1. marts kl. 14 er det Særlig Søndag med rundvisning for alle – når entréen er betalt.
Maria BANG Espersen og Max Syron i S12

S12, galleri og værksted (link 1 og 2) på Skostredet 12 i Bergen i Norge har de seneste uger haft danske Maria Bang Espersen og amerikanske Max Syron på besøg som gæstekunstnere, og fredag den 13. februar kl. 19 åbner de installationen/udstillingen Re Cover – med performance med varmt glas.
Frem til udstillingsåbningen har Maria og Max hovedsagelig arbejdet med individuelle projekter, men indtil de den 26. februar forlader S12, vil de i fællesskab udvikle nye værker som efterhånden finder vej ind i udstillingen. S12 er et åbent studieglasværksted hvor de besøgende løbende kan følge kunstnernes arbejde.
Galleriet skriver:
”Glass som eksploderer, sprekker eller knuses har vært synlig og hørbart i S12 de siste ukene. De som har vært innom har kjent glass knase under skoene, sett store vakre former bli blåst eller en persons lengde forminsket til flere små kunstverk… Utstillingen har blitt til etter uker med eksperimentering med glass i ulike former og fasonger…
Re Cover lar oss bli kjent med både arbeidet og arbeidsmetodene til de to kunstnere hver for seg, i tillegg til deres samarbeid som kunstner-duo – som det knyttes store forventninger til.
Maria Bang Espersen stiller spørsmål ved verdier, frihet og virkelighet. Hun har en utforskende tilnærming til glasset og finner gjerne opp nye teknikker snarere enn å følge tradisjonen. I S12 har hun blant annet jobbet med ’stress’ i glass som gjør at det eksploderer uten forvarsel, og med spenninger skapt ved å blande forskjellige materialer, noe som forårsaker selvutslettelse av tilsynelatende perfekte objekter.
Max Syron arbeider med en blanding av installasjoner, performance og video/dokumentasjon av handlinger. Den siste måneden har han fokusert på vår opplevelse av kroppen og forsøk på å forstå den. Med glass som materiale skaper han mål, spor og installasjoner som utfordrer klassiske standarder og sannheter om kroppens romlige relasjoner.”

Fotos: S12
Glastip 13. februar 2015 – Hempels Glaspris til Jeannet Iskandar
Hempels Glaspris til Jeannet Iskandar

Det bliver glaskunstner Jeannet Iskandar, Ebeltoft, der modtager dette års Hempels Glaspris – fortæller museet til lokale aviser:
Hempels Glaspris gives til en dansk glaskunstner der har gjort sig særligt bemærket, og Jeannet Iskandar har udstillet glasskulpturer i Europa, USA og Asien, og hun er repræsenteret på museer både ude og hjemme.
Hendes runde eller ægformede skulpturer udtrykker en luftig, tredimensionel lethed og silkeagtig stoflighed der fremkommer ved at kunstneren kombinerer flere forskellige produktionsteknikker – blæsning, sammensmeltning (fusing) og slibning.
Jeannet Iskandar er blandt andet inspireret af rytmen, mønstrene og følelsen af repetition i Ravels Bolero med lilletrommen som det konstante element og i decimalrækken for den matematiske konstant pi.
Med Hempels Glaspris følger 50.000 kroner, og det er den 28. pris efter den blev indstiftet i 1988 til minde om museets grundlægger J.C. Hempel (1894-1986). Samtidig erhverver museet et værk af Jeannet Iskandar til museets faste samling af moderne glaskunst. Museet viser en udstilling med årets prismodtager fra sæsonåbningen den 1. maj, men Jeannet Iskandar får først overrakt prisen ved en senere lejlighed.

Jeannet Iskandars glasskulpturer er på én gang organiske og køligt frosne i udtrykket. Fotos fra Hempel Glasmuseum.
Maria Bang Espersen i Fortælle Galleriet
Sidste år deltog Maria Bang Espersen i en større kunstnerisk begivenhed i Holstebro, i år vender hun tilbage til byen, nærmere bestemt Fortælle Galleriet hos historiefortæller Ingrid Hvass i Vestergade 41. Der sker med mixed media-udstillingen I Virkeligheden.
Der er fernisering fredag den 20. marts kl. 15 med en performance sammen med gæstekunstner Max Syron – som Maria også er sammen med i et aktuelt arrangement i Bergen, Oslo (se sidste Glastip). Ugedagen efter kl. 15 er Max Syron inviteret til en workshop ”om det at bevæge sig i et rum”.
Udstillingen slutter fredag den 17. april – samme dag som galleriet kl. 15 holder en af sine månedlige fredagsfortællinger – denne dag med temaet Venskaber.
COLOURS på Hempel Glasmuseum
Hempel Glasmuseum åbner fra maj sæsonens glasudstillinger hvor hovedsagen bliver 50/100års jubilæumsudstillingen COLOURS. Museet står for de 50 år, Hempel-firmaet har eksisteret i 100 år.
Museet har inviteret 13 internationalt kendte glaskunstnere til at udstille. En af dem er spanske David Magan som skaber et værk specielt til museet og jubilæet. David Magan kommer lige før påske og hænger sit værk op i det store vindue i salen ud mod fjorden. Jubilæumsudstillingen åbner den 1. maj kl.10.

Et tidligere værk af David Magan – som ikke indgår i udstillingen.
Glastip 25. februar 2015 – Fra fusk til medaljer
Fusk fra Holmegaard Glasværk
Galleri Dragehøj i Fensmark viser frem til den 21. april en udstilling med tegninger og akvareller fra Fensmark af Jette Jørgensen og ’fantasier i glas, fusk fremstillet gennem årene af medarbejdere på Holmegaard Glasværk. Galleriet ligger på Kalkerupvej 15 i Fensmark per Holmegaard, og der er åbent torsdag-søndag kl. 13 - 17.
Fusk eller søle er betegnelsen for arbejde udført af glasmagere uden for arbejdstiden, fx brændevinshunde og -grise lavet som gaver til venner og bekendte. Altså sort arbejde med mesters materialer og værktøj uden dennes viden. Og altså en lyssky eller beskidt affære – og deraf udtrykket ’søle’. Se eksempler på Glashistorisk Selskabs hjemmeside.
Hvor fusk-samlingen på Galleri Dragehøj stammer fra, fremgår ikke, og Susanne Outzen fra Næstved Museum og Holmegaards Glasværks Prøvesamling – som har gjort os opmærksom på udstillingen – nævner det heller ikke, men pointerer at det udstillede fusk ikke stammer fra Prøvesamlingen. Dels er det dyrt forsikringsmæssigt og besværligt at udlåne glas til udstilling på private gallerier, og dels er der, modsat hvad mange tror, ikke ret meget fusk repræsenteret i samlingen.
Men lidt er der da, og Susanne Outzen viser i sin seneste blog et stykke fusk – en enhjørning – som for nylig er pakket ud og registreret, dog uden ’kunstner’ og datering.

Glasposten nr. 1, 2015
Glasmuseets Venners seneste medlemsblad Glasposten indeholder bag en forside med en skål af Susanne Jøker Johnsen:
- Indkaldelse til generalforsamling lørdag den 7. marts kl. 13 i Ebeltoft Sognegård
- Annoncering af to todageskurser for venneforeningens medlemmer med grundlæggende glasteknikker i museets arbejdende værksted under vejledning af hytteassistent Aoife Soden
- Lille artikel om de planer for Det NY Holmegaard som for nylig blev kendt
- Venneforeningens formand Karen Siune interviewer sidste års modtager af Finn Lynggaards legat, Ida Wieth-Knudsen – som også holder foredrag på generalforsamlingen
- Museumsdirektør Dan Mølgaard præsenterer over fire sider museets store sommerudstilling DG15 – Moderne dansk glas igennem 40 år
- Museumsmedarbejder Pia Strandbygaard Bittner portrætterer glasdesigner Maria Sparre-Petersen som er i gang med et ph.d.-projekt om bæredygtighed i forbindelse med formgivning af glas på Kunstakademiets Designskole, hvor hun også er lærer
- Sted-og glaskendte Pavla Rossini præsenterer den rejse til Prag og Nordbøhmen som hun har arrangeret og skal være guide for. Rejsen foregår 28. september – 5. oktober, og vil man ikke klippe tilmeldingskuponen ud af bladet, kan man tilmelde sig via foreningens hjemmeside
Projektstøtte til kunsthåndværk og design
Projektstøtteudvalget for Kunsthåndværk og Design under Statens Kunstfond uddelte sidste år 12,5 mio kroner til udøvende kunstnere og institutioner inden for kunsthåndværk og design. Der er fokus på uddeling af støtte til projekter af høj kunstnerisk kvalitet blandt andet også med et blik for at der ude i verden efterspørges nutidigt dansk design og kunsthåndværk, udstillinger og information som aldrig før. Udvalgets formand Astrid Krogh siger i en pressemeddelelse om dette års ansøgningsrunder:
”Mange af nutidens danske designere og kunsthåndværkere har allerede gjort sig markant gældende på den internationale scene. Vi regner med at støtten gør en forskel og bringer de udøvere vi har haft mulighed for at støtte, videre, og synliggør dansk kunsthåndværk og design af høj kunstnerisk kvalitet både i Danmark og i udlandet.”
Kunsthåndværkere, designere, formidlere, gallerier m.v. kan søge tilskud til produktion af værker, messedeltagelse i udland og i Danmark, udstillingsomkostninger, nye formidlingsprojekter, seminardeltagelse og ophold. I år er de to ansøgningsfrister den 2. marts og den 2. september.
I 2014 blev der givet støtte til disse glaskunstnere (så godt som vi har kunnet skimme listen og med tilskudsemnet anført så præcist/upræcist som det er beskrevet på projektstøtteudvalgets hjemmeside):
- Charlotte Thorup, arbejdslegat, 50.000 kroner.
- Karen Lise Krabbe, European Glass Festival, Wroclaw, Polen, oktober 2014, 8850 kroner.
- Karin Mørch-Bentzen, arbejdslegat, 50.000 kroner.
- Luftkraft Glasstudie, produktionsstøtte, 50.000 kroner.
- Maria Bang Espersen, arbejdslegat, 100.000 kroner.
- Maria Koshenkova, tilskud til produktion af værker til DG15-udstillingen 2015 på Glasmuseet Ebeltoft, 15.000 kroner.
- Mette Colberg Jensen, soloudstilling på NAU Gallery, 30.000 + 10.000 kroner.
- Pernille Braun, udstilling på Review Gallery, Detroit, USA, 33.177 kroner + arbejdslegat, 75.000 kroner + Fast Forward Heavy Load I, Bredgade Kunsthandel, 24.000 kroner.
- Pipaluk Lake, katalog og transport vedrørende separatudstilling, 40.000 kroner.
- Sia Mai, tilskud til produktion af værket Picnic til DG15-udstilling 2015 på Glasmuseet Ebeltoft, 30.000 kroner.
- Tora Urup, arbejdslegat, 100.000 kroner + skål med opaline/hvide/klare lag, 67.000 kroner.
- Ulla Hein, Tråd, 20.000 kroner.
Hetsch-medaljen – Skiönhed skal adle Arbeidet
Mere i samme boldgade: Københavns ErhvervsAkademi, KEA, har nu åbnet for indsendelse af værker til den årlige bedømmelse af Kunsthåndværkerprisen af 1879 som inkluderer kunsthåndværk inden for glas, tekstil, keramik, metal (smykker m.m.) og diverse (fx kollager og håndindbundne bøger).
Det er nu 135. gang den prestigefyldte, såkaldte Hetsch-medalje uddeles. Medaljen bærer på forsiden professor og arkitekt Gustav Friedrich Hetschs portræt og teksten ”Han veiledede Haandværkeren ved Kunstens Former” og på bagsiden ”Skiönhed skal adle Arbeidet”. Den første medalje – og den eneste af guld – blev tildelt Hetsch i 1846 på foranledning af en række københavnske håndværkere. Siden er der kun uddelt sølv- og bronzemedaljer samt rejselegater, og i år foregår det ved en ceremoni den 12. maj på Københavns Rådhus ved deltagelse af Hendes Majestæt Dronningen. Hvorefter vinderværkerne udstilles i Officinet i København fra 5. juni til12. juli.
Bedømmelsesudvalget består af guldsmed Castello Hansen, tidl. museumsdirektør Bodil Busk Laursen, billedkunstner Bjørn Nørgaard og smykkedesigner Kristin Urup. I bedømmelsen deltager tekstildesigner Anne Fabricius Møller, glaskunstner Susanne Jøker Johnsen og keramiker Gitte Jungersen som særligt fagkyndige. Sagsbehandler hos KEA er designer og projektkoordinator Helle Abild. Fristen for indlevering af kunsthåndværk er den 17. april kl. 15. Se de nærmere åbningstider og andre betingelser hos KEA.