Glastip 4. februar 2014 – Hempels glaspris til Marie Retpen
Hempels Glaspris 2014 til Marie Retpen
Hempels Kulturfond uddeler til minde om fondens stifter Jørgen Christian Hempel (1894-1986) årligt en glaspris til en dansk glaskunstner som har gjort sig særligt bemærket. I år går prisen til glaskunstner Marie Retpen som får den ære at udstille på museet i den forestående sæson og derefter få et værk permanent udstillet sammen med de andre glasprismodtagere siden 1988.
Fonden har endnu ikke udsendt en officiel begrundelse, men om Marie Retpen kan vi sige at hun er aktuel med GLASSS-udstillingen sidste år i Holstebro og snart igen på Sophienholm.
Marie begyndte sidste år som lærer på Engelsholm Højskole – som på hjemmesiden skriver:
Det er lykkes Engelsholm at engagere en af landets allerbedste glaskunstnere som leder i glasværkstedet på Engelsholm.
Marie Retpen har gennem de seneste ti år vakt opsigt både i Danmark og i udlandet med sit særlige bevægelige og flydende design.
Med ansættelsen af Marie Retpen får vi givet vores ambitioner om at blive en af de bedste forskoler til kunstakademiet, designskolerne og andre videregående kunstneriske uddannelser endnu et skub i den rigtige retning.

Med disse få nedslag i Marie Retpens CV siger vi tillykke herfra.
Afgangsudstilling – alligevel med glas !
På kontorerne på Kunstakademiets Skoler for Arkitektur, Design og Konservering ved man ikke alt. I sidste Glastip skrev vi med skolens administration som kilde at der ikke ville være glas at se på vinterens afgangsudstilling i den gamle smedje på Holmen i København. Men det er der – to af designskolens afgængere har glas med i deres afgangsprojekt. Glasset er bare et aspekt af deres projekter.
Hvordan Anne Müller Digens fandt på at inddrage glas skal vi ikke kunne sige, men man kan se noget af hendes proces og nogle af hendes værker på hendes hjemmeside og på skolens præsentationsfoto på flickr.com.
Grit Jansen derimod ved vi lidt mere om, for hende mødte vi ved udstillingens åbning. Hun tager afgang fra afdelingen for rumdesign, og hendes projekt handler om hvordan man opfatter ’sit’ rum, ’sit’ sted, ’sin’ natur. Hun besøgte Sisimiut i Grønland og afprøvede sine researchmetoder dér sammen med en gruppe af byens indbyggere. Rapporten, som er hendes afgangsprojekt, består af indsamlede materialer og objekter, notater og lydoptagelser som afdækker landskabets fysiske og metafysiske bånd.
Nogle af de formmæssige aspekter valgte hun – så sent som i december – at illustrere i blæst glas hvortil hun fik hurtig og dygtig hjælp på glas- og keramikskolen på Bornholm hvor lærer Anders Raad og værkstedsassistent Ulf Morell lod sig dirigere af Grit Jansens idéer om former, transparens osv. Se noget af glasset på hendes egen hjemmeside (eller foto herunder) og på skolens præsentationsfoto på flickr.com.

Vinterens afgangsudstilling med afgangsprojekter af nyuddannede arkikter og designere har åbent alle dage kl. 11-18 frem til den 2. marts.
Kirstine Damgaard – Art Expo, Danfoss og Omegalfa
Kirstine Damgaard i Galleri Englehaven, de Mezas Vej 6 i Århus, udstiller måneden ud i Galleri Art Expo i Hørning og hos Danfoss Kunstforening, afdelingen i Hasselager. Fra 13. april til 24. august er hun at finde i Galleri Omegalfa i Saltum.
Glasmuseet i februar
Har man endnu ikke set udstillingerne med Bertil Vallien og Ned Cantrells, kan det nås indtil 16. marts. Bemærk at der til og med marts er lukket både mandag og tirsdag, der er dog åbent alle dage i uge 7 og 8 (vinterferieugerne). Her åbner Pia Nissen også Glashytten. Glascaféen er åben og byder på lækker tapas og weekendbrunch. Museets åbningstid er kl. 10-16.
Støbning i Glashytten tirsdag den 11. og torsdag den 20. kl. 10-13 og 14-16: Støb en flot figur eller måske et aftryk af din hånd i glas. Figuren kan afhentes næste dag.
Fusing i Glashytten onsdagene den 12. og 19. kl. 10-13 og 14-16: Lav et flot glasbillede af farvede glasstykker som smeltes fast på en glasplade. Det færdige billede kan afhentes fra fredag.
75 kroner per støbning eller glasbillede + entré (børn under 18 år gratis entré).
Glastip 12. februar 2014 – Rundetårn og omegn
Steffen Tast og Trondur Patursson i Rundetårn
Frem til den 9. marts holder Kunstnersammenslutningen Den Gyldne deres forårsudstilling 2014 – Den Gyldne Orgeltone. Kunstnersammenslutningen Den Gyldne genbruger her på loftet over Trinitatis Kirke titlen på deres første udstilling på Charlottenborg i 1992 – Den Gyldne Orgeltone i Nordisk Kunst – der skal forstås som en nordisk klangbund i de udstillede værker.
Værkerne er skabt af billedkunstnerne Søren Birk, Ken Denning, Gorm Eriksen, Ole Folmer Hansen, P. O. Hansen, Annette Holdensen, Aka Høegh, Annelise Kalbak, Hans Krull, Solveig Lohne, Frode Gundorf Nielsen, Karin Olesen, Torbjørn Olsen, Trondur Patursson, Bjarke Regn Svendsen, Bjarne Werner Sørensen, Steffen Tast og Frede Troelsen.
Når man ikke har set udstillingen, må man nøjes med en video-rundgang på udstillingen, og det vi heri kan få øje på, er nogen der ligner Steffen Tast, og noget han tidligere har lavet. Se også en video om Steffen Tasts meget store værk Solstråle i Arlas nye hovedkvarter – der er et interview med Steffen cirka midtvejs i den ti minutter lange video.

Foto fra Steffen Tasts hjemmeside med et udvalg af arbejder.
Hempel Glasmuseum: Skulptur i glas og bronze – inde og ude
Denne sommers hovedudstilling på Hempel Glasmuseum kombinerer store bronzeskulpturer af en ældre herre – billedhugger Viggo Jarl (1879-1965) – med skulpturelt glas af fire yngre glaskunstnere: Bente Bonné (1929-1996), Torben Jørgensen, Per-René Larsen og Stig Persson.
Det er hvad man indtil videre får at vide på museets hjemmeside: ”Yderligere information er under udarbejdelse.” Vi venter spændt.
Sidste ny Glaspost
I årets første nummer af Glasposten (Glasmuseets Venners medlemsblad) lægger formand Karen Siune op til foreningens generalforsamling lørdag den 1. marts kl. 12 i Sognegården i Ebeltoft; Museets direktør Dan Mølgaard skriver illustreret om årets satsning på museet: Bodytalk med 80 glas-fortællinger om krop og køn, et internationalt træf for 53 kunstnere fra 20 lande; Museets formidler Pia Strandbygaard Bittner gennemgår den kommende tids arrangementer på museet (Glastip-læsere har fået det præsenteret); Jan Kock fortæller om muligheden for at besøge museets samling med 1500-1600 værker af glas den 6. marts kl. 19; Foreningsformanden, museumsdirektøren og Tchai Munch fra legatbestyrelsen skriver om uddelingen af årets Finn Lynggaard-legat til Ida Wieth-Knudsen.
Om foreningens arrangementer kan man læse at Englandsturen planlagt til august i år er aflyst fordi den glasfestival der var omdrejningspunktet, er aflyst – og at der afholdes en bustur fra Århus/Ebeltoft til Himmerland (Lotte Thorsøe, Lene Højlund og Britta Madsen & Søren Gøttrup) den 26. april.
Endelig skriver undertegnede om for- og fremtidige arrangementer i regi af foreningens østdanske arrangementsgruppe. På programmet er først et arrangement med Martin Birk Møller som guide i islamisk glaskunst på Davids Samling her medio februar – det var overtegnet hurtigt efter det blev annonceret per mail til medlemmerne. Næst står et endnu ikke helt udsolgt arrangement hvor kurator ATILA viser rundt på GLASSS-udstillingen på Sophienholm den 6. marts. Og endelig er der et besøg på vej hos en lille sjællandsk virksomhed der fremstiller laboratorieglas – det bliver i forsommeren.
Glastip 19. februar 2014 – Glasåbninger
Danske design og kunsthåndværk i World Design Capital
Kulturministeriet har inviteret seks danske kunsthåndværkere og designere med til hvad ministeriet kalder verdens største designbegivenhed World Design Capital 2014 – med fokus på bæredygtighed og vækst. Værtsbyen er Cape Town i Sydafrika, og her skal danskerne mødes med afrikanske kolleger og kommercielle partnere for om muligt at skabe nye samarbejdsrelationer på det afrikanske marked.
De seks danske deltagere er designerne Pil Bredahl, Magrethe Odgaard og Jeremy Walton, smykkekunstnerne m.m. Gitte Nygaard og Josephine Winther som tilsammen udgør Makers Move, og glaskunstner m.m. Pernille Bülow.
GLASSS på Sophienholm – åbningsreception og rundvisning
GLASSS-udstillingen, som sidste år blev vist på Holstebro Kunstmuseum, åbner på Sophienholm i Lyngby nord for København med en reception fredag den 28. februar kl. 17. Herefter har udstillingen åben fra den 1. marts til den 21. april.
I en opfølgning på samarbejdet mellem Holstebro Kunstmuseum og Sophienholm i 2004 (og Holstebro Kunstmuseum og Kunstindustrimuseet i 2007) vises med GLASSS nr. 3 igen en større præsentation af dansk unikaglas udført af kunstnere som har gjort sig gældende med et stort talent inden for de sidste ti år. De tre udstillingerne har været kurateret af ATILA som hermed har givet sit bud på de væsentlige tendenser i dansk glaskunst. Og selv om nytte- og brugsværdier i dag ofte er af underordnet betydning i glaskunsten, så er de dog ikke ladt helt ude af betragtning i studioglasset. Udstillingen rummer derfor både det rene, skulpturelle udtryk og glasinstallationer samt de mere traditionelle former som skåle og fade.
De 14 udstillere er Lene Bødker, Tobias Møhl, Pipaluk Lake, Stig Persson, Steffen Dam, Christina Rivett, Pernille Braun, Karen Lise Krabbe, Lotte Thorsøe, Susanne Jøker Johnsen, Marie Retpen, Jeannet Iskandar, Tillie Burden og Maria Koshenkova.
Glasmuseets Venners østdanske arrangementsgruppe afholder rundvisning på GLASSS-udstillingen på Sophienholm torsdag den 6. marts 2014 kl. 17-19. Med 14 glaskunstnere involveret er det ikke praktisk muligt at lave nogen form for artist-talk. I stedet stiller kurator ATILA op for Glasmuseets Venner og andre glasinteresserede og fortæller om sit forhold til glaskunsten og de værker han har udvalgt.
Arrangementet omfatter sandwich og forfriskninger. Pris 80 kroner – entré på egen hånd. Tilmelding til glastip@mail.tele.dk med angivelse af antal deltagere og navn(e). Afvendt bekræftelse og indbetal derefter deltagergebyr(er) til Glasmuseets Venners konto i Sparekassen Kronjylland reg.nr. 9360, konto.nr. 3085606904 med angivelse af navn/kontaktperson og mærket GLASSS. Først da er tilmeldingen gyldig. Læs mere om arrangementet.
BodyTalk på Glasmuseet Ebeltoft – åbningsarrangementer
Årets store internationale gruppeudstilling på Glasmuseet Ebeltoft BodyTalk afholdes fra den 5. april til den 28. september. Udstillingens temaer krop og køn tolkes af 54 glaskunstnere eller kunstnere der arbejder med glas – ti fra USA, seks fra Danmark, England og Tjekkiet, fire fra Frankrig, tre fra Tyskland og Sverige, to fra Australien og Polen samt en fra Belgien, Bulgarien, Forenede Arabiske Emirater, Holland, Israel, Italien, Japan, Letland, Litauen, Nordirland, Slovakiet og Sydafrika.
De seks danske deltagere er Camilla Hedetoft, Ina Mathiasen, Louise Lagoni, Maria Bang Espersen, Mette Colberg og Ned Cantrell.
Åbningen lørdag den 5. april foregår kl. 11 ved mag.art. Trine Ross, kunstanmelder ved Politiken og kendt fra Kunstquizzen på DRK, og efterfølgende er der en musikalsk overraskelse fra Shanghai Akademiet fra Syddjurs Ungdomsskole.
Senere på dagen er der henholdsvis kl. 14 og 15.30 artist talk ved de engelske glaskunstnere Emma Woffenden og Lizabeth Sterling.
Søndag den 6. april fortsætter åbningsarrangementerne med artist talk kl. 11 ved engelske David Reekie, kl. 13 optræder Maria Bang Espersen i Glashytten, kl. 14 er der artist talk ved amerikanske Alexander Rosenberg, og kl. 15 er der artist talk ved polske Barbara Idzikowska.
Til åbningsdagenes arrangementer er der en samlet entré på 85 kroner, og der er tilmelding til sfb@glasmuseet.dk (udstillingskoordinator Sandra Blach) senest den 24. marts. Derefter vil man modtage en mail som skal printes ud og bruges som indgangsbillet.
Udstillingen fejres lørdag aften med en fest i Kulturministeriet, Ebeltoft Kulturhus, hvor der bydes på en spanskinspireret buffet tilberedt af Glascaféen. Billetter til fest og mad koster 200 kroner, og der er først-til-mølle-bestilling på sfb@glasmuseet.dk.