Glastip februar 2012

Glastip 5. februar 2012 – Koldt, varmt, støbt, perler og neon

Glassmykker inspireret af kolibrier

Hobbyglaskunstner Una Winther er betaget af kolibriernes mange farver når hun laver glassmykker i koldglas. Hun udstiller sine farverige kolibri-smykker på Værløse Bibliotek, Bymidten 48 i Værløse, fra mandag den 6. februar til lørdag den 3. marts mandag-torsdag kl. 10-19, fredag kl. 12-16 og lørdag kl. 10-14.

Unge glaskunstnere og keramikere på Holmegaard Park

Vi minder om at Holmegaard Park det næste halvår har glas- og keramikudstillingen Af Ler og Sand

med kunsthåndværkere som for nylig er udklækket fra Designskolen på Bornholm. Glaskunstnerne er Tillie Burden, Damien Francois, Marte Kartfjord og Lene Tangen. Udstillingen løber fra den 11. februar til den 3. september, og der er fernisering lørdag den 11. februar kl. 13-15 hvor mange af de unge kunstnere vil være til stede.

  Tillie Burden: Dreams of Flying

Arkitektonisk Stuegang

Kunstcentret Silkeborg Bad viser fra lørdag den 11 februar til den 28. maj hvordan en gruppe sammenbragte kunstnere udforsker og med deres kunstværker konstruerer rum og fortælling. Deltagerne er billedkunstner og keramiker Karen Bennicke, billedkunstner Kaspar Bonnén, glaskunstner Lene Bødker, billedkunstner Ruth Campau, arkitekt Poul Ingemann, væver Gudrun Pagter og billedkunstner Jesper Rasmussen. Gudrun Pagter står for idé og har kurateret udstillingen. Udstillingen vises marts-april-maj næste år på Designmuseum Danmark.

Nogle af kunstnerne reflekterer over hvordan udstillingen bevæger sig fra et tidligere kurbad til et tidligere hospital (Designmuseet). Andre lægger vægt på mere nutidige undersøgelser af rumlige forhold og rumlig betydning. Fx Karen Bennicke som med linned, sæbe og bækkener konstruerer historier om renlighed og systematik og fremviser de fysiske genstande som (uventede) æstetiske objekter.

De to temaer, historien og rummet, mødes i overskriften Arkitektonisk Stuegang – en slags eftersyn eller undersøgelse om man vil. Projektet er udfoldet som en fysisk og mental undersøgelse af forestillinger om rum med en række nye værker som resultat.

Til udstillingen hører et katalog med billeddokumentation af kunstnernes værker og arbejdsprocesser samt to tekstbidrag. Det ene af tidligere direktør for Arkitektens Forlag, Kim Dirkinck-Holmfeld, om de oprindelige bygningsmæssige forhold og overvejelser bag de to steder udstillingen vises. Det andet af tidligere direktør ved Kunstindustrimuseet, Bodil Busk Laursen, med både historisk og nutidigt perspektiv på bestræbelserne på at forene og værdsætte kunstarterne.

   Lene Bødker

Perle-temaaften hos Bifrost

Torsdag den 23. februar holder Bifrost Studio Glas i Birkerød en temaaften hvor Helle Mark demonstrerer arbejde med Effetre Metallico som kan reducere i smukke metalliske farver på ydersiden, og Precision 104 Rocio Silver Mist som kan mellere i flotte blå og grønne farver samt reducere i en fantastisk lys skinnende sølvblå. Der er gratis adgang, men perlemagere kan melde sig til en workshop samme aften – pris 300 kroner. Tilmelding på shop@bifroststudioglas.dk eller på FaceBook.

Neon-workshop hos Anla Glas

Glasmuseet Ebeltoft åbner sidst på året en udstilling med Neon Art af Julia Bickerstaff og Richard Wheater, og i forlængelse heraf vil de to kunstnere i marts næste år holde foredrag og give workshops i at arbejde med neonrør. Bag arrangementet står Anla Glas i samarbejde med Glasmuseet og Glasmuseets Venner, og det foregår hos Anla Glas i Silkeborg søndag den 10. marts 2013 med tre workshops af to timers varighed og med op til otte deltagere per hold.

Pris 1500 kroner for medlemmer af Venneforeningen, 1700 kroner for ikke-medlemmer. Depositum på 600 kroner indbetales inden 1. marts i år til Venneforeningens konto hos Sparekassen Kronjylland – registreringsnummer 9360 og kontonummer 3085606904. Skriv: NEON plus navn og telefonnummer.

Apropos neon

Der hænger for tiden et venligt opmuntrende og oplysende lysskilt over Amagerbrogade i København (tæt ved Holmbladsgadekrydset) opsat af den bystemningsbearbejdende kunstnergruppe Good Work Productions for at sprede positiv energi i en mørk tid. Lysskiltet bliver hængende til og med uge 9.

 

Glastip 7. februar 2012 – Kursus, messe, galleri og museum

Perlekurser hos Karen Nyholm

Den århusianske glaskunstner – og årets modtager af Finn Lynggaard Fondens legat* – Karen Nyholm holder i februar-marts to perlekurser: Fredag den 24. februar kl 14.30-20 og lørdag den 24. marts kl. 9.30-15.

Lær at smelte stænger af farvet glas og vikle det om en metalstang – og forme perlerne med forskellige redskaber og dekorere dem med prikker, striber, blomster og hjerter. Lær om brug og valg af brænder, indretning af arbejdspladsen, de forskellige slags glas og hvad man kan bruge det til.

På kurset bruges der brændere med ilt og gas. Der er plads til seks personer per hold, så der er god tid til den enkelte. Prisen for et kursus er 950 kroner herunder materialer og forplejning. Kurserne er for begyndere og let øvede. Tilmelding på glas@nyholmcantrell.dk.

 

* Meget apropos vil Karen Nyholm bruge legatet på et ophold på en amerikansk glasskole og modtage undervisning af en berømt glasperlemager.

Copenhagen Art Fair

I Falconer Centret på Frederiksberg afholdes i weekenden den 24.-26. februar messe med 170 professionelle kunstnere, kunsthåndværkere samt gallerier fra hele landet. Der er åbent fredag kl. 16-19, lørdag og søndag kl. 10-18. Entré 100 kroner. Messen har en afdeling for smykker og kunsthåndværk, herunder glas, tekstil og keramik.

Der er ingen særskilt liste over glaskunstnere, men på deltagerlisten kan man umiddelbart finde disse fem: Michael Kofod, Elin Krebs, Agnethe Maagaard, Lene Piasecki og Hanne Tvermoes.

    Krakeleringsskål af Michael Kofod

Bettina Huber hos Galleri Rasmus København

Gallerie Rasmus på Hauser Plads 14 i København udstiller malerier af Anne Juul Christophersen og glas af Betina Huber fra 16. februar til 10. marts. Åbent tirsdag-fredag kl. 13-17.30, lørdag kl. 11-14.30.

Torsdag den 16. februar kl. 16-17.30 er der fernisering, og begge kunstnere vil være til stede. Fra kl. 17.30 er der intimkoncert med de purunge jazztalenter Xenia Xamanek (saxofon) og Mads Christiansen (guitar) – som et led i galleriets deltagelse på Vinterjazz – dette er dog et åbent arrangement hvor alle er velkomne. Bagefter er der som vanligt ’efterfernisering’ med mad og drikke (tilmelding og betaling).

Galleriet skriver i sit nyhedsbrev: Glaskunstner Bettina Huber udstiller sine fantastiske enkle grafiske skåle og vaser som med deres rigt nuancerede overflade og monokrome farvesætning passer ind i ethvert moderne hjem. Vi glæder os til at vise en spændende ny glasproduktion fra Betina Huber.

Nyt fra Næstved Museum

Næstved Museum har netop udsendt sit halvårlige blad. Der er flere nyheder om glas. Blandt andet skriver museumsleder Palle Birk Hansen i Nyt fra Glasmagasinet om registreringen af Holmegaard-glas og andre materialer i den store gave fra Rosendahl. Sidste år blev der registreret 5000 glas med foto og tekst. Arbejdet ledes af museumsinspektør Susanne Outzen med hjælp fra medarbejdere i løntilskudsjob og en lang række frivillige som arbejder fast et par dage om ugen. Susanne Outzen skriver løbende en blog om hvordan det går i Glasmagasinet. Der kommer stadig materiale fra

Rosendahl, senest en stor samling fotografier, tegninger, kataloger, tidsskrifter og bøger. Museet samler efterhånden et rigtig godt håndbogsbibliotek om glas. Det er meget nyttigt i registreringsfasen og bliver senere et fortræffeligt forskningsbibliotek.

Sommerens særudstilling i Boderne bliver Kander i Glas og Ler - Holmegaard og Kähler fra 2. juni til 19. august. Kanderne som tema giver mening i både Holmegaard Glasværk og Kählers Keramiske Værksteder Kandens historie går hos os tilbage til den sene jernalder og tidlige middelalder. Fra første halvdel af 1800-tallet folder glas- og keramikkanderne sig rigtig ud som brugsgenstand til utallige formål: Tekander, kaffekander, chokoladekander, vandkander, vinkander, flødekander, legetøjskander, syrekander og andre kander. Hos Holmegaard legede man med formen og farverne, hos Kähler med form, farve og dekorationer.

Efterårets særudstilling i Boderne bliver Tro retro – C&C Holmgren – design i vor tid fra 8. september til 28. oktober. Christer Holmgren kom til Holmegaard Glasværk i 1957 fra Skåne, og i 1962 dukkede Christel Exner op fra Wien – og de to fandt hinanden, giftede sig og dannede fælles designfirma fra 1971, Holmgren Design. Det lille firma i Næstved fik stor betydning og har stået for utallige brugs- og kunstgenstande produceret i hele Nordeuropa. Firmaet arbejdede tæt sammen med de håndværkere og industriarbejdere som producerede tingene. Man diskuterede, vurderede materialernes formåen og fandt i fællesskab frem til det optimale udtryk og den bedste funktion. Det er nu 50 år siden C&C mødte hinanden, og det fejrer museet med en kavalkade over deres arbejdsindsats. Udstillingen bygger på 100 værker udvalgt af deres samlede oeuvre og kurateres af adjungeret museumsinspektør, ph.d. Susanne Bangert som også står for kataloget. Der arbejdes på at rejse midler til en bog om Holmgren Design. Bogen skal skrives af designhistoriker Pernille Stockmarr.

Museet arrangerer i november en række på fire foredrag om glas, keramik og malerkunst – den 6., den 13., den 20. og den 27. november.

 

Glastip 11. februar 2012 – Glashytte, glasgalleri, glaspost og glasinstallation

Også støbning i Glashytten uge 8

På Glasmuseet ser vinterferie uge 7-programmet sådan ud:

Tirsdag den 14. kl. 11 og 14: Blomsterværksted for børn fra seks år – gratis efter betalt entré til museet, men tilmelding på telefon 86 34 17 99.

Onsdag den 15. kl.10-13 og 14-16: Støbning i Glashytten – 75 kroner + entré, ingen tilmelding.

Torsdag den 16. kl.14: Børnerundvisning – gratis efter betalt entré til museet, ingen tilmelding.

For de der har vinterferie i uge 8, er der mulighed for at være med til støbning i Glashytten onsdag den 22. kl. 10-13 og 14-16 – 75 kroner + entré, ingen tilmelding.

Glaskunst på Glasgalleriet

Oplev glaskunstneren Skak Snitker, se ham puste og arbejde med det varme glas og hør om glassets historie og teknikker.

Fredag den 24. februar kl. 12-16 (der er vinterferie i Roskilde i uge 8). Glasgalleriet, Gasværket, Sankt Ibs Vej 12, Roskilde (havnen). Fri entré og ingen tilmelding.

Glasposten februar 2012

Det seneste nummer af Glasmuseets Venners kvartårlige blad Glasposten indeholder omtaler af begivenheder, udstillinger og arrangementer på museet og i venneforeningens regi:

Venneforeningens Århus-rundtur i marts, jazz- og glasudfordringen i april, årets studioglas af Jeannet Iskandar, Finn Lynggaaards legat 2011, glas- og filmsommerhøjskole på Filmhøjskolen i Ebeltoft fire dage i juni, Venedig-tur fem-seks dage i oktober, vinterferie på Glasmuseet... Læs mere på museets og foreningens hjemmesider.

Therman Statom – Six Voyages

Med Glasposten følger også invitation til åbningen af en udstilling med den amerikanske installationskunstner Therman Statom (wikipedia). Udstillingen åbner den 30. marts, og i ugerne forinden vil Therman Statom ved hjælp af planglas, blæst glas og diverse andre materialer installere sin kunst i seks udstillingsrum i stueetagen i Hack Kampmann-bygningen. Efter udstillingens åbning tager Therman Statom fat på et større skulpturelt værk i glashaven.

Therman Statom-udstillingen åbnes den 30. marts kl. 17 efterfulgt af en middag i Glascaféen med en to-retters menu inkl. drikkevarer m.m. til 298 kroner (tilmelding). Udstillingen varer til den 18. november.

    

Therman Statom på Orlando Museum of Art, USA, 2009

 

Glastip 14. februar 2012 – 95 glaskunstnere gæster Bornholm til september

European Glass Context 2012 – 95 kunstnere udvalgt

Projektleder Susanne Jøker Johnsen, European Glass Context, fortæller i et netop udsendt nyhedsbrev hvilke europæiske glaskunstnere vi skal se på Bornholm til september. Der er udvalgt 95 glaskunstnere, heraf de 50 fra 27 lande inden for kategorien ”European Glass Art” for professionelle og etablerede kunstnere som udstilles på Bornholms Kunstmuseum, og de andre 45 fra 25 lande inden for kategorien ”New Talent” for unge (under 35 år) kunstnere på vej frem som udstilles på Grønbechs Gård. De fleste lande er repræsenteret ved to kunstnere i hver kategori. Se listen. Udstillingerne kan ses fra den 15. september til den 18. november.

Der er to danske glaskunstnere i den etablerede afdeling – Lene Bødker og Steffen Dam. I den anden gruppe er der ligeledes to – trods titlen ’nye talenter’ ikke helt ukendte glaskunstnere – Jeannet Iskandar og Marie Retpen. Førstnævnte af de unge er aktuel som kunstneren bag årets studioglas som Glasmuseets Venner sælger. Sidstnævnte kunne ses i Bredgade Kunsthandels Substans-glasudstilling sidste år med værker fra et ophold på amerikanske Corning Museum of Glass.

 

Glastip 15. februar 2012 – Med venneforeningen til Bornholm

På tur med Glasmuseets Venner til European Glass Context

 

Glasmuseets Venner står for et arrangement med rundtur på Bornholm til udstillinger m.v. fra fredag den 14. til mandag den 17. september i anledning af European Glass Context 2012 som åbner lørdag den 15. september.

Arrangementet omfatter foreløbig en fernisering på Gudhjem Museum af bornholmske glaskunstnere om fredagen. Om lørdagen er der de officielle åbninger på Bornholms Kunstmuseum med de etablerede glaskunstnere og på Grønbechs Gård med de nye og yngre glaskunstnere samt fernisering på Glas- og Keramikskolens udstilling med værker af tidligere elever. Om aftenen er der fest med middag (lokale kokke og råvarer) og koncert med et svensk band med en glasmand som forsanger. Om søndagen er der glascirkus hos Baltic Sea Glass med Cirkus i Glasriket samt besøg hos forskellige glaskunstnere. Også mandag er der besøg hos glaskunstnere.

Der er endnu ikke noget præcist program endsige faste tider på det. Glasmuseets Venner med bestyrelsesmedlem Jørn Bech i spidsen arbejder på det.

Her og nu gælder det rejsen til og fra Bornholm og overnatningsmuligheder. Glass Context-arrangementet betyder pres på både trafikforbindelser og overnatningssteder. Jørn Bech har fået tyve flybilletter til og fra Rønne og henholdsvis Aarhus Lufthavn og Kastrup Lufthavn på hånden. Tilbuddet gælder til og med den 22. februar. Den samlede pakke som omfatter fly til og fra Bornholm, ophold på hotel et sted omkring Allinge/Sandvig/Tejn, transport med bus rundt på øen samt morgenmad og flere måltider, bliver formodentlig maksimalt 4500 kroner. Og det er først til mølle princippet der gælder. Der er derudover muligheder for at deltage i dele af arrangementet hvis man selv sørger for transporten til og fra øen, rundt på øen og/eller overnatning.

I alle tilfælde skal man kontakte Jørn Bech på 86 37 70 10 eller 40 50 70 74 eller jbech@privat.dk. Man kan også læse nærmere og tilmelde sig via venneforeningens hjemmeside.

 

Glastip 26. februar 2012 – Gammelt og nyt – og virtuelt

Europæisk glas på auktion

Det tyske aktionshus Dr. Fischer Kunstauktionen afholder medio marts to glas-auktioner:

Glas & Porzellan des Jugendstils & Art Déco. Eine Privatsammlung - Auktion 16. marts fra kl. 16

Europäisches Glas & Studioglas - Auktion 17. marts fra kl. 10

Kunsthåndværk, kitsch og genbrug 2012

I Ridehuset i Århus holdes i år for tredje gang dette marked (link forsvundet) med en blanding af nyt kunsthåndværk, genbrug, musik og underholdning. Det er den 16., 17. og 18. marts med åbningstiderne fredag kl. 11-19, lørdag og søndag kl. 11-17. Fri entré.

Kunsthåndværket er repræsenteret ved blandt andet glaskunst, skindarbejde, håndarbejde, smykkekunst og mode. Genbruget omfatter blandt andet danske designermøbler, borde, stole, køkkenting, billeder, sko og tøj. I år er der desuden unik udenlandsk kunst og specialiteter. I caféen serveres kager fra dengang man ikke talte kalorier, og kokken laver suppe og smører sandwich. Caféens møbler og service i mange forskellige stel er også til salg.

Virtuel vinder virkeliggjort

Årets digitale glaspuster blev Elisabeth Lauridsen fra Ølgod. Hendes virtuelle værk blev udvalgt blandt 7859 bidrag som det seneste år er blevet skabt af besøgende i Glasmuseets digitale formidlingsrum – Glasunivers. Alle værkerne er tilgængelige i digital form på Glasmuseets hjemmeside, men Elisabeth Lauridsen kan nu glæde sig over sit eget værk i virkeligheden – fremstillet af Pernille Knudsen og Theis Strange i Glasmuseets værksted. Ved udvælgelsen blev der lagt vægt på at værket havde en spændende form, et kontrolleret udtryk og en god teknisk udførelse.

Den digitale glaspuster er en digital udgave af glasmagerens arbejdsbænk hvor man ved hjælp af traditionelle redskaber – pibe og forskelligt andet værktøj – kan puste, forme og farve sit eget virtuelle kunstværk. Den digitale glaspuster er et af flere digitale elementer i Glasmuseets Glasunivers som åbnede i januar 2011, og som kan opleves året rundt i museets åbningstid.


  Glasmuseets Venner · Strandvejen 8 · 8400 Ebeltoft