Glastip 7. december 2021 – Ny direktør i Ebeltoft
Ny direktør for Glasmuseet Ebeltoft
Glasmuseets direktør Rebecca Matthews har opsagt sin stilling for at blive direktør på ARoS Aarhus Kunstmuseum. Ny direktør per 1. januar bliver Mikkel Elming som er kunsthistoriker, 31 år, ret lokal og kendt på områdets samtidskunstscene som kurator for Kunsthal Aarhus.

Mikkel Elming indtager direktørposten med det erklærede mål at gøre Glasmuseet Ebeltoft til ”Danmarks mest interessante og bæredygtige kunstinstitution”. ”Jeg glæder mig umådeligt til at arbejde sammen med museets dygtige team og mange frivillige. Glasmuseet Ebeltoft er fyldt med unikke oplevelser, og sammen skal vi skabe et endnu mere spændende og forførende museum. Jeg ser frem til at skabe nye samarbejder med de fantastiske aktører i Ebeltoft. I udviklingen af museet vil vi have særligt fokus på bæredygtighed, digitalisering og på at udforske nye måder at arbejde med kunstnere og glas på. Jeg kan slet ikke vente med at komme i gang,” siger Mikkel Elming i en pressemeddelelse fra museet.
Og formanden for museets bestyrelse, Henning Kovsted, udtaler samme sted: ”Mikkel Elming er en stjerne på den nyere danske kunstscene som vi er stolte over nu bliver Glasmuseets direktør. Vi glæder os til den ny generations blik på museets praksis og er sikre på at Glasmuseet under Mikkels ledelse vil fortsætte den positive udvikling der har kendetegnet museet de seneste år.”
Mikkel Elming er født i 1990 i Randers. Han er uddannet cand.mag. i kunsthistorie ved Aarhus Universitet (2014-2019). Han har solid erfaring som kurator, projektleder og kunstfaglig formidler og står bag flere nyskabende initiativer som Foreningen for Samtidskunst* og kunsthallen Regelbau 411**. Mikkel Elming og familie bor i Havhuse i bunden af Kalø Vig bare 30 kilometer fra sin kommende arbejdsplads.

* Foreningen for Fremtidskunst blev stiftet i 2016 af blandt andre Mikkel Elming. Foreningen arbejder projektdrevet for at fremme samtidskunst og har særligt fokus på unge kunstnere og kuratorer.
** Regelbau 411 er en kunsthal for dansk og international lyd-, lys- og videokunst etableret i 2018 og placeret i to bunkere ved Oddesund – det smalle løb af Limfjorden syd for Thyholm. Regelbau-bunkere er opført under anden verdenskrig efter en tysk standard (Regelbauten).
Den livslange hædersydelse til Steffen Dam
Glaskunstner Steffen Dam (1961) er blevet tildelt Statens Kunstfonds livslange hædersydelse som gives som hyldest til kunstnere der har markeret sig afgørende med deres kunstneriske virke, og som har skabt værker af en helt særlig standard hvis betydning kan spores i vores fælles kunst og kulturliv. Både nu og fremover. Som Statens Kunstfond beskriver det.

Begrundelsen for tildelingen af hædersydelsen til Steffen Dam lyder:
”Steffen Dams kunstneriske og næsten naturvidenskabelige glasblokke og cylindre med fritsvævende to- og tredimensionelle cellelignende former, blomsterarter, gopler og trådlignende tentakler tænder ens fantasi og henfører en til en verden hvor man ikke helt ved om det man ser, er drøm eller virkelighed.
Formen ligner de velkendte konserveringer af diverse arter som man kender fra museer og biologilokaler, men det man ser, er i virkeligheden fiktive afarter der vækker undren i Dams ’Wunderkamre’ i ordets bedste betydning. Med The Journey to M31 på Glasmuseet Ebeltoft har Steffen Dam ændret et toiletbesøg til en rejse til en fjern galakse. En fin totalindretning som viser Steffen Dams mange talenter.
Steffen Dam er opvokset med en stor interesse og nysgerrighed for naturvidenskabelige opslagsværker med illustrationer af dyre- og planteriget og interesse for fossiler og flinteøkser. Hans uddannelse som værktøjsmager inden for plastindustrien, kombineret med hans sans for at udforske og udfordre glassets muligheder til perfektionisme, har ført ham ind i denne kunstneriske udtryksbane som vi i udvalget er meget imponerede over.
Gennem sin karriere har Steffen Dam modtaget flere priser, og hans værker er repræsenteret i samlinger over hele verden, herunder Museum of Arts and Design i New York, Victoria and Albert Museum i London, Museum für Kunst und Gewerbe i Hamborg, National Museum of Scotland i Edinburgh og Toyama Glass Art Museum i Japan.”
Hædersydelserne tildeles af Kunstfondens repræsentantskab efter indstilling fra legatudvalgene for litteratur, billedkunst, scenekunst, musik, arkitektur, film og kunsthåndværk og design. I år er udvalgt 14 ny kunstnere til at modtage hædersydelsen. Antallet af hædersydelser er i finansloven fastlagt til i alt 275, og heraf er de 39 dedikeret til kunsthåndværkere og designere. Her finder man to glaskunstnere – nu foruden Steffen Dam også Lene bødker. Ydelsen udgør 169.000 kroner årligt hvis man herudover ikke har en skattepligtig indtægt på over 218.000 kroner i snit over tre år. Med stigende indtægt falder ydelsen ad to trin til nul ved en skattepligtig årsindtægt på 419.000 eller derover.
Kulturpris til Per Hebsgaard
Glar- og glasmester Per Hebsgaard, Præstø, er blevet hædret med hovedprisen på 25.000 kroner ved den årlige uddeling af Vordingborg Kommunes kulturpriser. Per Hebsgaard blev glarmester i 1967 og har i 35 år lavet glaskunst sammen med et utal af billedkunstnere, heriblandt Bjørn Nørregaard, Olafur Eliassen, Ursula Reuther Christensen, Per Brandes og Per Kirkeby. Han har med sit unikke talent sat et stort aftryk på udviklingen af dansk glaskunst – og har sat sit enestående håndværksmæssige præg på glaskunsten blandt andet i udsmykninger til kirker, lufthavne, undervisningsinstitutioner og mange andre offentlige steder. Mener priskomiteen.
”Det Per Hebsgaard kan, er ganske særligt – han har ikke alene et enormt talent og stor erfaring, han har en fornemmelse for glas der er helt unik. Det har virkelig format det han laver. Derfor synes vi at Per Hebsgaard skal hædres for sit helt særlige bidrag til kunsten,” siger skuespiller Line Svendsen, medlem af priskomiteen, på kommunens hjemmeside.

Per Hebsgaard ved uddelingen af kulturprisen sammen med lokale honoratiores. Det er Per Hebsgaard med flasken. Foto Anne Marie Kamilles.
Julestue hos Jørgensen & Mørch
Grafik- og glaskunstparret Jytte Mørch og Torben Jørgensen holder julestue på hjem- og værkstedsadressen på Kalkerupvej 34 i Fensmark, 4684 Holmegaard i weekenden den 11.-12. december kl. 11-17. Foto fra galleriet.

Jørgensen & Mørch Design kalder de deres virksomhed som de grundlagde på adressen i 1990. Det er ikke mindst en glasvirksomhed der beskæftiger sig med kunstglas, specialopgaver, reparation af glas og restaurering af antikt glas. Jytte Mørch er grafisk uddannet fra Kunsthåndværkerskolen i København og arbejder med sin grafik på glas og andre materialer. Torben Jørgensen har en keramisk uddannelse fra Kunsthåndværkerskolen i København hvor han grundlagde glasuddannelsen i 1973 og underviste frem til 1978. I 1977 blev han tilknyttet Holmegaard Glas.
Tchai Munch uden julesalg, men stadig med juleklokke
Webdesigneren og glaskunstneren Tchai Munch fra Ebeltoft Glas har igen beriget sin fanskare med et velskrevet og -illustreret nyhedsbrev med og om sin glaskunst – og med tanker om livet der både er kort og uendeligt, og om de evige gentagelser og forunderlige mønstre verden er fuld af. Læs selv mere her. Grundet corona holder Tchai i år ikke sit normale julesalg, men frem til jul har hun åbent onsdag-torsdag-fredag kl. 10-17 og lørdag kl. 11-14 og ellers efter aftale. Hun laver også i år en ny juleklokke som man kan bestille, og der er også nogle fra sidste år på lager.

Glasskulptur af Tcai Munch.
Hjælp MSØD med at købe historisk glas
Museum Sydøstdanmark, MSØD – som også indbefatter Holmegaard Værk – forsøger som så mange andre at komme på SKAT’s liste over godkendte, almennyttige foreninger og institutioner som giver mulighed for en væsentlig moms-kompensation. Dertil kræves at museet kan få mindst 100 personer til via en indsamling at give en støtte på minimum 200 kroner.

Her og herunder eksempler på de glas museets ønsker at anskaffe.
Museet har så tænkt sig at bruge det indsamlede beløb til at købe glas til samlingen fordi man har fået mulighed for at købe nogle glas fra Holmegaard Glasværks første katalog fra 1853. Holmegaards prøvesamling blev først oprettet i 1900-tallet, og derfor er der store huller i museets samling af glas fra 1800-tallet. De glas museet har på hånden, er yderst sjældne og mangler i museets præsentation af den tidligste glasindustri. Her kan man støtte. Eksempler på det eftertragtede glas herunder.

Glasposten 4 2921
I Glasmuseets Venners seneste medlemsblad Glasposten lægger formand Birgit Engsig ud med at annoncere et par medlemsarrangementer til næste år. Den 11. februar kl. 19 holder den i særdeleshed glaskyndige, bestyrelsesmedlemmet Jan Kock, foredraget Murano – Venedig. Et europæisk epicenter for glas. Det foregår på museet, og baggrunden er selvfølgelig den aktuelle udstilling MAESTRO med værker af Lino Tagliapetra.
Den 18.-19. marts arrangerer bestyrelsesmedlem Pavla Rossini en tur Sjælland rundt med guidet tur på Holmegaard Værk og besøg hos Jonas Niedermann og Bjørn Friborg, andre kunstnere på Midtsjælland, Gasværket i Roskilde med Skak Snitker, Galleri Montan i København og Luftkraft Glasstudie på Islands Brygge. Nærmere program for denne tur kommer i bladets næste nummer.
Dernæst skriver museets Pia Strandbygaard Bittner om den ny Study-udstilling med Anett Biliczki Scope of Distance som er omtalt i Glastip den 17. november. Udstillingen kan ses frem til den 24. april.
Samme Pia har også et par sider om museets nyerhvervelse, storværket The Pilgrim’s Boat af Philip Baldwín og Monica Guggisberg – omtalt i Glastip den 29. september og den 14. oktober.
Dernæst får glaskunstner Ida Wieth selv ordet over de næste fire sider til en beretning om sig selv og om værket Double Down som hun netop har fået stillet op i Deep Forest Art Land også kaldet Skovsnogen i Kibæk i Jylland. Også dette værk og prisen der har udløst det, har været omtalt i Glastip den 31. oktober. Artiklen indeholder et stort foto af værket som vi har savnet her i Glastip. Her er det.

Som det sidste i det gennemillustrerede medlemsblad annonceres den corona-aflyste tur Glas, vin og kultur i Alsace nu til afholdelse den 21.-26. september. Læs nærmere på venneforeningens hjemmeside.
Noter
Karen Nyholm har været på to dages arbejde på Holmegaard Værk medbringende forskellige halvfabrikata – se øverste foto – og samlet sig et hold som det er nødvendigt når store værker skal smeltes sammen og gøres færdige. Hvordan værkerne ser ud, og hvor de skal vises, vil vise sig engang til næste år.

Holdet (nederste foto) omkring den glade Karen Nyholm bestod af fra venstre mand og kollega Ned Cantrell, praktikant Ludivine Lou, glaspuster Armel Desrues og glaspuster Jonas Noel Niedermann. De to sidstnævnte arbejder på Holmegaard Værk.
Franske Ludivine Lou er praktikant hos Cantrell-Nyholm i Ebeltoft. Hun har forstand på messing og har før arbejdet for Jeremy Maxwell Wintrebert i Paris hvor hun var leder af hans messingværksted. Nu går hun efter glasset. Hun er kæreste med den franske glaskunstner Victor Stokowski som tidligere har arbejdet for Philip Baldwin og Monica Guggisberg – det glaspar som for nylig har udstillet på Glasmuseet Ebeltoft og har udført det store værk The Pilgrim’s Boat som museet har erhvervet. For tiden arbejder Victor Stokowski hos Tobias Møhl og Trine Drivsholm i Ebeltoft, men han har planer om at åbne sit eget glaspusteri i Paris i den nærmeste fremtid.
Franske Armel Desrues tog afgang fra Glas- og Keramikskolen i år, har tidligere arbejdet hos Baltic Sea Glass og arbejder altså nu på Holmegaard Værk. Der foreligger en kort video med Armel Desrues fra 2. år han gik på bornholmerskolen. Man finder ham på side 62 ff i afgangskataloget 2021 Makers Dimension. Foto herunder er fra 2017 hvor Armel Desrues også arbejdede for Baldwin Guggisberg, her i værkstedet The Workhouse i Wales.

Maria Koshenkowa lægger fortsat fotos op fra sin udstilling hos Marina Gisich Gallery i Sankt Petersborg. Se Glastip den 24. september. Her et view hvor man kan læse hvad kurator Boris Manner mener om tingene.
