Glastip December 2020

Glastip 3. december 2020 – Kuglejul

Ovnhus-vinter

Ovnhus-markedet på havnen i Nykøbing Sjælland er et tilbagevendende marked hver den fjerde weekend i juli med Ovnhus-foreningen som arrangør – dog ikke i år hvor det som så mange andre lignende begivenheder blev aflyst. Normalt deltager der godt 70 kunsthåndværkere. Nu afholdes i stedet et vintermarked med halvt så mange kunsthåndværkere. Ovnhus-vinter foregår indendørs i PAKHUSgalleriet som er en del af byens bibliotek på adressen Vesterbro Torv 4, 4500 Nykøbing Sj. Blandt de godt 30 deltagende kunsthåndværkere finder vi glaskunstnerne Anne Flohr og Aoife Soden.

Vintermarkedet har åben tirsdag-fredag kl. 12-16 og lørdag-søndag kl. 11-15. Sidste dag den 22. december.

Baltic Sea Glass med pop up i København

Frem til den 20. december kan man finde et udvalg af varer fra Baltic Sea Glass i København hvor det bornholmske glasværksted er på besøg med en pop up-butik hos Årstidernes marked på BaneGaarden.

BaneGaarden er et ’nyt’ sted på Vesterbro i København nærmere bestemt i det gamle DSB-terræn med rangerspor og tog- og lokomotivværksteder mellem Otto Busses Vej og Vasbygade. I den vestlige ende af området op mod S-togslinjen til Køge ligger en gammel ret særpræget bebyggelse som har været trælager for DSB-værkstederne, og som er ved at blive renoveret med støtte fra Realdania for at det kan indgå i en forestående omdannelse af det store område til en ny bydel i København – Jernbanebyen.

Adressen er Otte Busses Vej 45, 2450 SV. Adgang i bil fra Vasbygade ved bagenden af Fisketorvet – drej til højre i det skæve T-kryds og fortsæt forbi den gule bebyggelse oprindelig for DSB-medarbejdere, i folkemunde kaldet ’Kineserbyen’, og stop ved vejens ende. På gåben og cykel er der også adgang via en tunnel under jernbanesporene fra Enghavevej.

Årstidernes marked på BaneGaarden med Baltic Sea Glass pop up’en har åben mandag-fredag kl. 12-18, lørdag-søndag kl. 10-17.

Øverst inde fra pop up-butikken og herover noget af BaneGaarden ude fra. Foto Baltic Sea Glass og Realdania.

Jul på Holmegaard Værk

Holmegaard Værk inviterer til juletræsfest i weekenderne frem mod jul. Man kan lave julepynt og gaver i de kreative værksteder, opleve juleborde i caféen og smage julen i Restaurant Holmegaard – bord bookes på telefon 31 20 86 71. Man kan også få blæst en personlig julekugle i glashytten og finde julegaver i museumsbutikken.

I Glasatelieret kan man fx dekorere juletræer, lygter og julekugler af glas og få dem sandblæst. I Keramikatelieret kan man fx male på kaffekrus og skåle eller lave juleornamenter i ler og gips. Alle kan være med, og man får sine kreationer med hjem med det samme. Priserne begynder ved 50 kroner. Man kan også få sig et særligt juleminde ved at få blæst en personlig julekugle af værkets glasblæsere. Man vælger farve og mønster, og kuglen bliver blæst mens man ser på. Glaskuglen er først kølet af dagen efter, men prisen på 200 kroner inkluderer forsendelse.

Samtidig indleder Holmegaard Værk en tradition med juleborde i Café Kähler dækket ud fra temaet Glas & Keramik. Der er syv personlige juleborde at lade sig inspirere af, og mange af de viste produkter kan købes med hjem. De særligt inviterede bidragydere er glaskunstnerne og keramikerne Nina Nørgaard*, Jonas Noël Niedermann*, Christine Bové*, glasværkstedet Blæs ved Jette Bøge* og Sally Xenia*, Keramik- og Glasværkstedet ved Annemette Kissow, Sia Mai*og Metha Stuart Wallace, Claydies ved Karen Kjeldgård-Larsen og Tine Broksø, Det brune værksted ved Maj-Britt Zelmer Olsen* og Sarah Oakman samt designer Jeanette Lopez-Zepeda som også arbejder som museumsvært på Holmegaard Værk. De med * markerede er glaskunstnere, de uden markering er keramikere.

Museets weekendåbningstid er kl. 10-16. De kreative atelierer samt Restaurant Holmegaard har åben kl. 11-16, og glasblæserne blæser julekugler kl. 10-13 og kl. 14-16. Entré til museet koster 150 kroner (125 kroner ved køb online). Børn under 18 gratis.

Line Gottfred Petersen holder salon

Hvad gør man når de store kunsthåndværkermarkeder er aflyst? Man holder julegavesalon derhjemme.

Line Gottfred Petersen holder i weekenden 5.-6. kl. 10-16 julegavesalon sammen med genboen Hanne Lindberg og dennes gæst Nynne Adelborg. Line sælger glas og smykker, Hanne sælger bluser, nederdele og tørklæder i fin merinould, og Nynne kommer blandt andet med skulpturelle lamper i birkefinér. Lines udvalg i glas kan specificeres til vaser i mange farver i stellene Bølge og Aqua, sandblæste drikkeglas, ’dugdråber’, slebne unikaformer mm. Smykkerne er kreoler (øreringe), ørestikker, ringe, kæder og magnetiske brocher i mange farver og mønstre under hendes samlebetegnelse dots&laces (prikker og pynt) med plexiglas som hovedmateriale.

Adressen er Søvej 1B (og genboen Ringvej 33) i Alling, 8680 Ry. Der serveres gløgg på genboens terrasse.

Dette nylige foto af Line Gottfred Petersen i gang med dekoration af sit glas er fundet på hendes Facebook.

Lille rapport fra Odense Glasværk

Fra det netop afholdte julemarked på Odense Glasværk berettes om et pænt salg. Ved støtteforeningen Ællingernes loppemarked fik man 5186 kroner i kassen. Støtteforeningen har noget over 400 medlemmer.

Odense Glasværks butikkers åbningstider i december måned:

Værkstedsbutikken på havnen: tirsdag-torsdag kl. 10-15, fredag kl. 10-17, lørdag kl. 10-15.

Butikken på Flakhaven: tirsdag-torsdag kl. 10-16, fredag kl. 12-19, lørdag kl. 10-17.

Butikken i Flakhaven midt i Odense (Vestergade 15).

Tillykke til Holmegaard Værk

Herover den meget glade faglige leder på Holmegaard Værk, Mette Bielefeldt Bruun, med et skilt der viser hvor meget Museum Sydøstdanmark fik samlet ind på ganske kort tid efter den opfordring som vi viderebragte i sidste nummer, og som skulle give adgang til ordningen med momskompensation – og gøre det muligt at tilbagekøbe nogle glas der blev frasolgt Holmegaards Prøvesamling i forbindelsen med værkets konkurs. Resultatet den 26. november var 43.179 kroner fordelt på 190 donationer. Selvom museet således er i mål, kan man stadig donere. Alle de i år indkomne midler bruges til køb af genstande til Holmegaard- og Kählersamlingerne.

Små 2000 gratister på Glasmuseet Ebeltoft

Med hjælp fra Realdanias Byd Indenfor-pulje havde Glasmuseet Ebeltoft som tidligere omtalt de sidste to uger af november inviteret kommunens borgere indenfor kvit og frit. Museet udstrakte dog tilbuddet til alle gæster i perioden. I alt kom der 1934 på besøg, og det var det dobbelte i forhold til samme uger sidste år. Mange deltog i rundvisningerne, og fusing- og sandblæsningsaktiviteterne var fuldt bookede med 257 børn.

En af gæsterne var unge Kaya Hansen fra Søndersø på Nordfyn som sammen med sin familie kom på besøg af en ganske særlig grund. Kaya – som ses på fotoet ovenfor – har nemlig lavet tegningen af det glasæble med Fregatten Jylland indeni som i sommerferien kåret som en af vinderne i en konkurrence og efterfølgende realiseret i glas af museets glaspustere. Se Glastip 21. august.

Ida Dybdal nu med i Luftkraft

2017-afgænger fra Bornholmerskolen, glaskunstner Ida Dybdal, har i to og et halvt år arbejdet hos studio Klart Glas i Norge. Nu er hun kommet tilbage til Danmark, nærmere bestemt København hvor hun har fået værksted i Luftkraft Glass Studio på Islands Brygge. Hun er flyttet ind i den del af fællesværkstedet som Stine Diness rejste fra for godt et halvt år siden. De fem andre i værkstedet er glaskunstnerne Stine Bistrup, Anett Biliczki, Pernille Braun, Lise Eggers og Karin Mørch.

Hos Kari Håkonssen og Vidar Koksvik i Klart Glas tog Ida Dybdal først et fagbrev i glashåndværkerfaget. Klart Glas har to afdelinger, hytten Thura i Kirkenær omkring 100 kilometer nordøst for Oslo nær den svenske grænse og en hytte i Bærums Verk en snes kilometer vest for Oslo. Med fagbrevet i hånden blev Ida Dybdal glaspuster i Bærums Verk. Det har hun lært meget af både teknisk og kreativt, fortæller hun, men nu har hun lyst til at prøve noget nyt og fokusere på sine egne skulpturer og projekter.

Undervejs har Ida Dybdal dog også lavet sin egen kunst. I 2018 havde hun en kort residency på Bornholmerskolen, og herfra findes en video der viser Ida (rød bluse og fletninger) der blæser noget i en gipsform som bagefter køles af sammen med glasset hvorefter gipsen pilles af. Ida Dybdal får assistance fra Anett Biliczki, Bjørn Kauffeldt (langt skæg og ternet skjorte) og ungarske Balázs Telegdi (grøn bluse og kort skæg/i beskyttelsesdragt på foto herunder). Det er Linea Klaaborg Drescher der har filmet. Anett er glaskunstner med afgang fra skolen 2017, Bjørn er glaskunstner og afgænger fra 2018, glaskunstner Balázs har taget afgang fra Bornholmerskolen i år, og keramiker Linea tog afgang 2018.

Ida Dybdal er i gang med at etablere egen hjemmeside, indtil da må vi klare os med hendes profiler på Facebook og Instagram og hos Luftkraft.

Ida Dybdal. Foto fra afgangskataloget 2017.

Mere julepynt

Der er sikkert mange flere derude, men nu har vi opdaget endnu en juleglas-leverandør: Laybourn Design som har butik både på Vormark Allé 5 i Øksendrup, 5871 Frørup (mellem Nyborg og Svendborg) og ikke mindst på nettet. Indehaveren Stine Laybourn, som har en fortid som håndarbejdslærer og gartner, har etableret sig med julestads- og anden pynt-butik i 2013. En stor del af glaspynten finder Stine hos diverse leverandører, men der er også noget hun selv har designet. Sortimentet er pænt stort, alene glasfugle er der 129 af.

Stine Laybourn ejer selv en del gammel (arvet) glaspynt og har sin interesse for glaspynten især fra sin far som har denne grønne kaffekande af gammelt engelsk fabrikat hængende på sit juletræ. Stine ville have en magen til og fandt en rød hos et tysk glaspusteri – så hun fik dem til at lave en grøn version, og nu har hun kaffekanden i adskillige farver i sit sortiment.

Glasposten 4-2020

Formand for Glasmuseets Venner (Ebeltoft), Birgit Engsig, bruger en del af sin leder i årets sidste medlemsblad til at beklage corona-året med alle dets aflysninger og udsættelser af både foreningens og museets arrangementer i form af ture, rejser, ferniseringer osv. Og hilser selvfølgelig den ny direktør Rebecca Matthews velkommen – hun tiltræder 1. maj.

Museets Pia Bittner beretter om et bålarrangement i oktober som oprindelig skulle have været afholdt som en del af åbningen medio juni af den aktuelle hovedudstilling Walking in the Void med Philip Baldwin og Monica Guggisberg. The Bonfire (festblusset) – med intensionen om at bålet transformerer det gamle til noget nyt og ukendt – var at ligne med et pænt stort sankthansbål og foregik på stranden neden for museet. Inde i bålet var opstillet en stor jernkugle som symboliserede jordkloden, og som således stod tilbage efter branden. Inde i udstillingen er der en tilsvarende kugle som en del af en af glaskunstnerparrets installationer. Jernkuglen fra bålet står nu i museets have. Udstillingen kan ses til den 11. april.

Og så har Jan Koch været i Holmegaard – både på Holmegaard Værk og hos Ardagh, emballageglasfabrikken som indtil 1997 var en del af det gamle Holmegaard Glasværk – og det er der kommet et par oplysende artikler ud af. Besøget på Holmegaard Værk gjaldt museets studieværksted hvor hyttemester Bjørn Friborg med assistent Jonas Niedermann skal vise publikum hvordan man laver glaskunst, og i øvrigt gøre værkstedet til stedet hvor glaskunstnere, designere og skoler mødes. Artiklen indeholder en gennemgang af Bjørn Friborgs baggrund.

Artiklen om Ardagh kommer godt rundt om historie, markedsforhold og fremstillingsteknik. Vi får fx at vide at emballager i grønt glas er 90 procent genbrug, mens hvidt glas er 70 procent genbrug. Og om produktionsapparatet hedder det: ”Man har to wanner kørende og syv automatiske maskiner til rådighed hvoraf den største er en triple-gob maskine med ti sektionerne.” Engelskordbogen fortæller at en gob er en klump – altså en klump glas. Og Meyers Fremmedordbog fortæller at wanne eller vanne er et kar eller en kumme, og at en vanneovn er en kummeovn. Det må altså være en i dette tilfælde ret stor ovn der kontinuert smelter glas til brug i de maskiner der blæser glasset. Og efter en tur med Google finder man ud af at sådan en anordning skematisk må se cirka således ud:

På sin tur til Sjælland var Jan Kock også på Ringsted-egnen hvor Helge Brink bor og holder jul hele året med sit firma Brink Nordic. Helge Brink designer julepynt som han får blæst og bemalet i Polen, Tjekkiet og Tyskland. På 17 år skulle det være blevet til omkring 2000 modeller hvoraf de 350 stadig er i produktion. Læserne vil kende Brink Nordic fra tidligere omtaler i Glastip, senest den 10. november.

Brink Nordics sortiment spænder fra de traditionelle julekugler til julede figurer af alskens slags, herunder også de traditionelle fuglefigurer med haler af fjer – som denne fornemme påfugl.

Pia Bittner skriver også om museets aktuelle udstilling med de tre glaskunstnere der tog afgang fra glas- og keramikskolen på Bornholm denne sommer – danskerne Alexander Kirkeby og Anne Reimers Overbeck og ungareren Balázs Telegdi. De tre afgængere har været omtalt i Glastip den 17. september i forbindelse med visningen af den samlede afgangsudstilling hos A Petersen i København. Udstillingen i Ebeltoft varer til den 3. januar.

Glastip 20. december 2020 – Glasglasur

Ny ejere af Baltic Sea Glass

I Glastip den 17. marts skrev vi at Pete Hunner og Maibritt Jönsson havde solgt Baltic Sea Glass til Michael Brandt og Jan Engelbrecht. Det var måske en postgang for tidligt, men nu skulle det ifølge Bornholms Tidende være faldet helt på plads. Til avisen siger Michael Brandt: ”Det er et fantastisk eventyr vi er på vej ud i. Vi har netværket til at bygge det op til noget stort. Men det kræver at vi holder tungen lige i munden og passer godt på vores personale.”

Man kan læse mere om de ny ejere – som ikke er glaskunstnere – i artiklen fra marts.

Kamilla Sigh i tv med sin pynt

Den tidligere her i Glastip den 10 november omtalte glasjulekugledesigner og -forhandler Kamilla Sigh optrådte i et indslag på TV2 Lorry den 6. december. Sidst viste vi hendes Aarhus-kugle, nu viser vi hendes København-kugle – som hun også viser i tv-reportagen hvor hun også bevæger sig rundt til nogle af de seværdigheder hun har med på kuglen.

Norsk presseglas

Glashistorisk Selskab Aalborg*1976 ved Poul Schelder formidler et juletilbud på den norske glaskender Jan Fikkans bog Norsk presset glass 1840-1940. Bogen er fra 2016 og hidtil solgt i 1100 eksemplarer. Den er i A4-format, på 200 sider med 300 illustrationer, på bokmål og koster med rabat 350 kroner plus forsendelse. Skriv til jan.fikkan@gmail.com. Se også.

Stine Bidstrup med i ny bog om kreative folk i Danmark

Bogen Danish Creatives portrætterer 15 skabende danskere inden for design, kunsthåndværk og kunst og deres kreative processer i deres atelierer, hjem og værksteder. Bogen er på engelsk, skrevet af Charlotte Jul og fotograferet og tilrettelagt af Nicoline Olsen. Den er i stort formal, på 288 sider og koster 449 kroner. Kan købes hos Appeal Magazine.

Bogens øvrige portrætterede er Jonas Edvard, Gamfratesi, Thomas Bentzen, Claydies, Ditte Hammerstrøm, Astrid Krogh, Karen Bennicke & Peder Rasmussen, Depping & Jørgensen, Chris L. Halstrøm, Kasper Kjeldgaard, Milena Bonifacini, Martin Bodilsen Kaldahl, Rasmus Koch og Wang & Söderström.

Karin Mørch i bloggen Munthe, Women and Art

Karin Mørch i værkstedet med en af sine figurer i rå støbt tilstand – der forestår et større slibe- og polerearbejde. Som man kan se lidt af nedenfor.

Glaskunstner Karin Mørch er blevet præsenteret af den danske modedesigner Naja Munthe i dennes blog Munthe, Women and Art hvor Karin svarer på en række spørgsmål. Først bliver Karin bedt om at introducere sig selv og sit arbejde. Her fortæller Karin blandt andet at hun de seneste år har oplevet en stigende anerkendelse af sig arbejde, og at hun føler at hun samtidig har udviklet sig som kunstner. Efterfølgende får Karin lov at forklare hvordan hendes arbejdsproces er, hvilke temaer hun arbejder med i sin kunst, hvilke kvindelige kunstnere der har inspireret hende og hvorfor, hvad der har været mest udfordrende for hende som kvindelig kunstner, og hvad hun har som sit højeste mål for sin kunst. Det er på engelsk.

Dekoration af glas

Glasdekorationer har været kendt gennem hundreder af år i form af blyruder og glasmosaikker, nu bruges dekoration af glas i mange andre teknikker i stor stil især i byggeri. Det seneste nummer af det gratis fagblad Glas har en syv sider lang og rigt illustreret artikel med beskrivelse af nogle af de ofte anvendte teknikker til dekoration på og med glas. Den er skrevet af Glasmesterlaugets tekniske konsulent Mikkel Læssøe Thomsen og handler om farvet film, emaljeglas, fugleglas, silketryk, sandblæste og udskårne mønstre, malede glas, print på glas, glas uden indkig og sandblæste motivruder.

Bladet Glas udgives af Glasteknisk Forening bestående af foreningerne Glasindustrien og Glarmesterlauget, og man finder det på denne web-adresse – se efter nr. 4 2020 med en avislæser på forsiden.

Puljer fra Statens Kunstfond

Statens Kunstfond udlover en ny pulje hvor man kan søge op til 250.000 kroner til produktion og udstilling af kontemporær dansk kunsthåndværk og design. Udstillingerne kan foregå i det offentlige rum udendørs eller indendørs, museer eller udstillingssteder; herunder også steder der normalt ikke viser kunsthåndværk og design. Puljen har ansøgningsfrist den 1. april.

Kunstfonden genopslår puljen fra foråret til kommunikation, branding og digital formidling til kunsthåndværkere og designere både på den danske og udenlandske scene. Her er ansøgningsfristen den 11. februar.

Se nærmere herom i Kunstfondens nyhedsbrev fra den 17. december hvor man også kan læse om den strategi Legatudvalget for Kunsthåndværk og Design forfølger.

Statens Kunstfond genåbner også den midlertidige kunststøtteordning for kunstnere med kombinationsindkomster. Den nyåbnede ordning gælder fra den 1. september til den 31. december og omfatter professionelle kunstnere med en væsentlig tilknytning til den danske kunstscene inden for arkitektur, billedkunst, film, litteratur, kunsthåndværk og design, musik, scenekunst og andre kunstområder som kan sidestilles hermed.

European Glass Context 2021

Med Susanne Jøker Johnsen i spidsen arbejdes der fortrøstningsfuldt på i efteråret 2021 at arrangere den i år udsatte European Glass Context, EGC. I det seneste nyhedsbrev fortæller Susanne om at hele corona-situationen ikke bare har betydet en udsættelse, men også givet mulighed for at udvikle ny måder for kommunikation og videndeling digitalt. Så Context-sekretariatet arbejder på ny flydende formater mellem de fysiske udstillingsformer og det digitale. Som de glæder sig til at præsentere i 2021.

European Glass Context 2021 finder sted fra den 11. september til den 21. november. Det bliver med de sædvanlige to udstillinger på Bornholms Kunstmuseum og Grønbechs Gård, den ene bliver man udvalgt til, den anden skal man lægge billet ind på i løbet af januar. Se mere herom og om muligheder for artist in residence og for at supplere EGC-programmet med yderligere udstillinger eller andet – på EGC-hjemmesiden.

Glasglasur

Vi kender hende for græs med mariehøner, for kranier med og uden pynt og for blomstrende hjerter – se hendes hjemmeside – nu laver hun også arme og hænder med glasurpynt! Det ligner det, altså… Øverst det færdige resultat, nederst er Karen Nyholm i gang med at lægge ’glasur’ på.

Også blomster- og sommerfugledekorerede hænder formende et hjerte kan Karen finde på at lave. Fotos fra nylige Facebook-opslag.

Og med det siger vi god jul og godt nytår.


  Glasmuseets Venner · Strandvejen 8 · 8400 Ebeltoft