Glastip December 2019

Glastip 11. december 2019 – Urangrønt glas

Forsinkelse

På grund af et eller andet åbenbart svært løseligt hacking/spammail-problem har Glastip-mailadressen hos YouSee været lukket for udadgående post i næsten fire uger. Derfor har det ikke kunnet lade sig gøre at omtale flere begivenheder i rimelig tid.

Rettelse

Sidste gang i artiklen om den nu næsten overståede udstilling Mørkets Lys på SAK i Svendborg blev der bragt et foto af Karen Lise Krabbes installation Efterlandskaber. Det viser sig at være det værk hun deltog med da hun og samme gruppe kunstnere udstillede samme sted for to år siden. Det værk hun deltager med denne gang, har titlen Shadow Light, og det vises her med et detaljefoto. Se flere billeder fra udstillingen.

Glasseriet ved Rikke Bruzelius

Glasseriet på Torvet i Ærøskøbing holder vinterlukket frem til påske hvor afdelingen åbner igen med friskpustet glas af Rikke Bruzelius og hjemmelavet is fra familiens eget lille ismejeri. Julen over ser der sådan ud på torvet.

Glasseriet med glaspusteri i Magstræde 6 ganske tæt ved havnen i Dragør er åben alle dage frem til jul – og det er tirsdag-fredag kl. 11-17 og lørdag-søndag-mandag kl. 11-16. Der var julemarked i weekenden den 7.-8. december.

Julestue hos Jørgensen&Mørch i Fensmark

Glaskunstner Torben Jørgensen og grafiker Jytte Mørch holdt julestue på værkstedet på gården på Kalkerupvej 34 i Fensmark per Holmegaard lørdag-søndag den 7.-8. december kl. 11-17. De lovede julestemning med gløgg og pebernødder – og ”mulighed for at finde den helt rigtige gave”.

Lysfest og julehygge hos Baltic Sea Glass

Maibritt Jönsson og Pete Hunner med Baltic Sea Glass på Melstedvej 47 syd for Gudhjem har julepyntet deres værksted og galleri, og glaspusterne arbejder de fleste dage til og med 21. december, så man kan se det flydende glas blive forvandlet til vaser, vinglas, lysestager og smykker – og på denne årstid også nisser, engle og snemænd. Se åbningstiderne på BSG-hjemmesiden.

Traditionen tro inviteres til Lysfest for at fejre at det snart er solhverv, og at lyset vender tilbage. Det er lørdag den 14. december. Kl. 15 er der tændt flere hundrede stearinlys i galleriet, og glaspusterne leger med glasset.

Christmas Art Market hos Sirin Gallery

Hvordan de så ellers har båret sig ad, så har det lillebitte Sirin Gallery på Gammel Kongevej 103 på Frederiksberg i København på deres Art Giving Group Show (julemarked) fået plads til flere end 25 kunstnere der præsenterer diverse billedkunst, tekstil, glas og keramik – alt sammen små værker egnet som (jule-)gaver.

Kunstnerlisten rummer glaskunstner Maria Koshenkova og glas- og keramikduoen Diameter34, det bornholmske svensk-amerikanske par Annelie Olofsson og Will Bell.

Udstillingen kan ses til den 11. januar, der er åbent onsdag-torsdag kl. 12-17, fredag kl. 12-18 og lørdag kl. 11-13, og der serveres gløgg hver fredag kl. 16-18.

Odense Glasværk med pop up-butik

Odense Glasværk har åbnet en pop up-butik på Flakhaven i Odense – ved siden af Druen og Bønnen. Sortimentet er bredt og julet. Der er åbent mandag-fredag kl. 11.30-17 på datoerne den 5., 6., 12., 13., 16., 17., 18., 19., 20. og 23. Lørdag-søndag kl. 10-14 er der åbent på datoerne den 7., 14., 15., 21., 22. og 28.

Nisserne har taget turen fra havnen til Flakhaven.

Julemarked i Filosoffen

Og vi bliver i Odense. Kunstbygningen Filosoffen på Filosofgangen 30 i det centrale Odense holder julemarked med godt to dusin kunstnere og kunsthåndværkere, heriblandt også en brodøse og en pennedrejer samt en enkelt glaskunstner. Det er Tove Jensen fra midtjyske Tørring som arbejder med ovnformet glas. Julemarkedet er åbent fredag den 13. december kl. 13-18 og efterfølgende lørdag-søndag kl. 11-17. Der er fri entré.

Makers Island Bornholm

Bornholm fik i 2017 ikke bare som den første region i Europa, men også som den første ø i verden titlen World Craft Region, udnævnt hertil af World Craft Council (WCC), Verdens Kunsthåndværkerråd. Det er en international anerkendelse af Bornholms unikke kunsthåndværkermiljø med en koncentration af talent og kvalitet, høj faglighed, lang tradition og mange samarbejder. Eller som juryen begrunder udnævnelsen:

“The rich tradition based originally on ceramic and glass production has led to the development of a broad rich and embedded eco-system of craft studios, museums, biennales and education facilities on the island. The standard of excellence in craftsmanship across disciplines that the jury experienced is on par with the best internationally ...”

Her to år efter er der etableret et nyt samarbejde mellem lokale kunsthåndværkere og institutioner i form af Makers Island Bornholm med deltagelse af øens museer, kunsthåndværksforeninger, uddannelsessteder og andre institutioner samt Bornholms Regionskommune. Formålet med samarbejdet er at styrke, videreudvikle og videreuddanne det bornholmske kunsthåndværk og på den måde gøre Bornholm attraktiv for kunsthåndværksstuderende og kunsthåndværkere såvel som turister og tilflyttere.

Blandt deltagerne i dette samarbejde er selvfølgelig Kunstakademiets Designskole på Bornholm og øens internationale flagskib, arrangørerne af de tilbagevendende biennaler for glas og keramik som med Susanne Jøker Johnsen i spidsen holder til på skolen. Og skolen var da også vært for et velbesøgt arrangement den 3. december hvor hele den bornholmske kunsthåndværkersektor var inviteret til et interessentmøde om øen som World Craft Region og glasbiennalen som finder sted i september næste år.

Skolens daglige leder Viki Kert bød velkommen, og blandt øvrige oplægsholdere var borgmester Winni Grosbøll og Susanne Jøker. Alle interessenterne var selvfølgelig inviteret ad lokale kanaler, men nu ved vi andre også lidt om hvad der foregår på øen.

I øvrigt har Øernes Kunstfond, den ene af Statens Kunstfonds regionale kunstfonde, netop uddelt en runde af dens puljemidler og herunder tildelt World Craft Region Bornholm 165.000 kroner til etablering af et kompetenceudviklingsforløb for øens kunsthåndværkere, et koncept der senere kan udbredes til andre dele af landet.

Film om Legekammerater og Glasskibe

Den tidligere omtalte film om legekammeraterne Backhaus-Brown og Egeværk og deres glas- og træskibe er nu tilgængelig på nettet. Filmen Glasskibe – the making of Hrønn fortæller om samarbejdet mellem de to værksteder, snedkerværkstedet Egeværk og glasværkstedet Backhaus Brown. Legekammeraterne Mette Bentzen, Lasse Kristensen, Nanna Backhaus og Andrew Brown fortæller om deres inspiration, tanker og håndværk

Glasskibene har gennem de seneste tre år fået større og større succes, ikke mindst i USA hvor der er indgået samarbejde med nogle førende glasgallerier. Glasskibene fremhæves for deres innovative blanding af materialer, deres fine udførelse og deres evne til at fortælle historier. Historier om fortiden såvel som universelle historier med skibet som symbolsk omdrejningspunkt.

Historisk er også skibenes navne – de er alle hentet i den nordiske mytologi. Hrønn er fx en af Ægir og Rans ni døtre – Himinglæva, Dufa, Blodughadda, Hefring, Ud, Hrønn, Bølge, Drøfn og Kolga. Ægir og Ran er jætter, Ægir er havenes og rigdommens konge, Ran er en barsk kvinde som står for storme og forlis, og alle døtrenes navne er ord som betyder ’bølge’.

HIBITO-service fra Cecilie Manz

Designer Cecilie Manz har i samarbejde med den japanske designvirksomhed ACTUS udviklet en ny serie service – HIBITO – omfattende bestik, glas og porcelæn. Et udvalg af servicets dele er for nylig sat til salg i butikken hos A. Petersen på Kløvermarksvej 70 på Amager. Her ses nogle glas.

Urangrøn

Glaskunstner Per-René Larsen fra Fanefjord på Møn har lagt et foto op af et par værker med en dominerende transparent grøn farve og spørger via Facebook hvad farven mon kan hedde. Spørgsmålet er stilet til kollega Peter Kuchinke som bor i Mygdal nord for Hjørring, men som arbejder på The Glass Factory i Boda. Han mener at farven er urangrøn.

Apropos Peter Kuchinke, så er det ham der sammen med kunstneren John Kørner står for udformningen af de glasstatuetter der uddeles med den store scenekunstneriske pris, Reumertprisen. I år så den sådan ud:

Læs om statuettens tilblivelse og kunstnersamarbejdet i denne artikel fra ISCENE, et webnyhedsmedie om scenekunst.


  Glasmuseets Venner · Strandvejen 8 · 8400 Ebeltoft