Glastip 4. december 2018 – Pakker pakker
Julehilsen fra Glasmagerne på Tåsinge:
Vi har gang i ovnen og blæser alt vi kan og har lært😚😚
Pakker pakker og sender derudaf👍🏻
Så nu er det Jul i hytten!!!
🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲
Åbningstider i December
Mandag-Fredag 10-17
Lørdag og Søndag 12-16
Velkommen❤️

Fra Lena Ljungar og Jesper Sødrings aktuelle produktion.
Pust er flyttet
Da Glastip annoncerede årets julemarked den 1. december i Pust Glasværksted i Ebeltoft med Christina Hellevik og Leif Møller Nielsen, var der nok nogle der bemærkede en ny adresse. De er flyttet fra adressen på Strandvejen vis a vis Glasmuseet til en mere strøgagtig beliggenhed i Adelgade 29 E, inde i gården. Og de har haft travlt med at indrette det ny sted og ikke mindst med at pakke varerne i den gamle butik ned så de kunne sætte op i den ny. Link til to videoer herom.

Sådan så den ny butik ud på åbningsdagen og dagen for julesalget lørdag den 1. december.
Flytningen har betydet at Pust-folkenes traditionelle julekugle, Årets Julekugle 2018, først bliver færdig midt i december. Som det ses, er der tale om et begrænset udbud – 60 styk – og vi skal ikke kunne sige om alle er solgt. Prisen er 375 kroner.
Iskrystallerne på årets julekugle er lavet med en teknik der kaldes glue chipping. Efter kuglen er blæst og nedkølet, sandblæses den og smøres med et lag benlim. Derefter opvarmes kuglen til 50 grader, så limen hærder og trækker noget af overfladen af glasset – og iskrystallerne opstår.

Jul på Kronborg
Fredag-lørdag-søndag 7.-8.-9. december kl. 10-17 er der juletog, eventyrteater, koncerter, børneværksteder, madmarked og julegaveshopping på Kronborg Slot – entré 75 kroner for alle fra fire år og opefter. Der er over hundrede boder i slottets sale med designvarer, tøj, smykker, legetøj, boligartikler, brugskunst, delikatesser, juledekorationer og meget mere. Se mere på kongeligeslotte.dk.

Laura Madsen arbejder.
I ’glasafdelingen’ finder man glaskunstner Laura Madsen fra LaMa Glas i Holløselund i Nordsjælland – stand B47, Nielgaard.dk ved Karin og Daniel Nielsen som sælger ovnformet glas-julepynt – stand B07, og Julekugle.dk som gør det i gravering på tyske glasjulekugler – stand B38.

En nissefolk af Laura Madsen. Ja, hun har meget andet glas, men årstiden bestemte at det var nisserne der skulle med. LaMa-Glas-butikken på Holløselund Strandvej 51, 3210 Vejby har åbent søndage kl. 11-14, og ellers er der åbent efter aftale – ring 20 41 54 30.
Julemarked i Filosoffen
Årets julemarked i Kunstbygningen Filosoffen, Filosofgangen 30 i Odense er med 25 stande med brugskunst og design, heriblandt glaskunstner Tove Nielsen, Tørring, som deltager med ovnformet glas. Markedet er åbent fredag den 7. december kl. 13-18 og lørdag den 8. og søndag den 9. december kl. 11-17.
Skæv jul med Ida Wieth

Ida Wieth-Knudsen holder weekenden den 8.-9. december kl. 11-17 Crooked Xmas på spor 3 på Godsbanen, indgang 3H, Skovgårdsgade 3, Aarhus. Der er tale om en workshop med en unik og skæv indgang til julepynt – plus selvfølgelig alt i hendes mundblæste glas samt fund i unika og 2. sortering.
Mette Enøe i Kultunariet
På det gamle seminarium – Kultunariet – på Søndergade 12 i Haslev holder Haslev Kulturgruppen søndag den 16. december kl. 13-17 julemarked med musik, papirklip, gløgg, æbleskiver osv. I boderne er der illustrationer, træ, smykker, keramik, beton og glas. Det sidste repræsenteret ved stedlige Mette Enøe og hendes glaspatch kunstmosaik.

Glastip 18. december 2018 – Æsir
Støt kræftforskning – lodtrækning om et glasvikingeskib
Det gode naboskab og samarbejde på Hundested Havn, Backhaus-Brown og Egeværk, har udloddet glasskibet Æsir til en værdi af 32.000 kroner til en indsamling til forskning i den meget dødelige kræftform Uveal Melanoma, en hudkræftform der rammer øjet. Et nært familiemedlem med kone og tre små børn er ramt af sygdommen. Et lod koster 200 kroner, og pengene går ubeskåret til formålet. Lodderne sælges i Glassmedjen og på caremaker.dk. Vinderloddet trækkes den 29. december.

Æsir er et unikaværk – som alle glasvikingeskibene – lavet af ravfarvet, slebet glas og røget egetræ, længden er 35 cm. Æsir er det oprindelig, norrøne ord for aser – aserne var den dominerende gudeslægt i den nordiske mytologi.
Kunstfondspræmie til udstilling på Glasmuseet
Statens Kunstfonds Legatudvalg for Kunsthåndværk og Design har præmieret syv udstillinger, projekter og kunstnerkollektiver der tilsammen repræsenterer bredden i dansk kunsthåndværk og design anno 2018. Spektret rækker fra det mere traditionelle og erfarne til de nyeste udfordringer af eksisterende tankemønstre.
Legatudvalgets formand, keramiker Bente Skjøttgaard fortæller i en pressemeddelelse at udvalget har været på mange ture rundt i Danmark for at se og opleve hvad danske kunsthåndværkere og designere frembringer, og at man i år har præmieret flere gruppeudstillinger og samarbejder for deres drivkraft og evne til at få noget større til at ske og skabe rum og muligheder for flere.
En af præmierne er gået til udstillingen Scandinavian Glass – Starting All Over, som blev vist på Glasmuseet Ebeltoft sommeren over, og udvalgets begrundelse er at det er den største samlede præsentation af nordisk glas de seneste to årtier med ny værker af op mod 70 af de bedste nutidige glaskunstnere og -formgivere fra Danmark, Norge, Sverige, Finland, og Island, og at udstillingen tegner et optimistisk billede af en glas-branche med fuld gang i eksperimenter og nye tilgange til de traditionelle håndværksmæssige teknikker. ”Flot og inspirerende at få det store samlede overblik og indblik i hvad der rører sig på det nordiske glas-område netop nu… Udstillingen præmieres for de udstillede værkers nyskabende og kunstneriske kvalitet og samtidig høje faglighed og for at være formidlende og bidrage til nordiske bånd og vidensdeling.” Med præmien følger 50.000 kroner.
Glas- og keramikuddannelsen bliver professionsbachelor
Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering, KADK’s uddannelse Craft: Glass & Ceramics (Glas- og Keramikskolen) på Bornholm opgraderes nu til landets første kunstneriske professionsbachelor, skriver akademiet i en pressemeddelelse. Uddannelsen, der hidtil har været en bacheloruddannelse, er netop blevet akkrediteret som professionsbachelor af Akkrediteringsrådet.
Rektor på KADK Lene Dammand Lund siger i pressemeddelelsen at man med den ny akkreditering ”sikrer et stærkt uddannelsesmiljø inden for kunsthåndværk på Bornholm. Uddannelsen bliver både opgraderet og samtidig får den en endnu dybere forankring på Bornholm da den bliver mere erhvervsrettet”.

Skolen i Nexø på Bornholm. Foto: KADK.
I praksis betyder det at glas- og keramikuddannelsen på Bornholm går fra at være en treårig til en tre og et halvt år lang uddannelse. Derudover bliver praktikforløbet længere, således at der fremover vil være to fulde semestre med praktik. På den måde bliver uddannelsen endnu mere erhvervsrettet og får et stærkere fokus på netværksopbygning uden at gå på kompromis med det kunstneriske fokus som netop gør keramik og glaskunst fra Bornholm så efterspurgt, hedder det videre i pressemeddelelsen. En professionsbachelor er en afsluttet uddannelse der typisk retter sig mod et bestemt erhverv som praktikperioderne også knytter sig til. De to praktikforløb kommer til at ligge på 4. og 7. semester. Første årgang på den ny professionsbachelor begynder september 2019.
– Det er en historisk begivenhed fordi akkrediteringen er en officiel anerkendelse af kvaliteten i uddannelsen. Det er et signal om at det er vigtigt for Danmark at vi har et stærkt uddannelsesmiljø inden for kunsthåndværk på Bornholm. Med den ny professionsbachelor får de studerende en endnu stærkere tilknytning til øen da uddannelsen bliver længere, den rummer mere erhvervspraktik, og den afsluttes på Bornholm. Det vil også gavne de bornholmske kunsthåndværkserhverv og styrke Bornholm som World Craft Region, siger fagleder Mathilde Aggebo i pressemeddelelsen.
– Craft: Glass & Ceramics er et af Europas førende uddannelsesmiljøer inden for glas og keramik. Vi arbejder således fortsat på at skabe et dynamisk og internationalt orienteret program, siger daglig leder af afdelingen på Bornholm Viki Noorman Kert. – Netop de studerendes internationale profiler og kulturelle identiteter der mødes med det bornholmske lokalmiljø, skaber grobund for nye udviklingssamarbejder som vi glæder os til at udfordre i større grad.
KADK’s studieprogram Keramisk Design udgår
Ændringen af Glas- og Keramikskolen til professionsbacheloruddannelse indgår i en større omstrukturering af arkitekt- og designuddannelserne som blandt andet betyder at flere studieprogrammer udgår. Det gælder fx kandidatprogrammet Keramisk Design. Der optages ikke flere studerende, og programmet udfases over de næste par år.
Kandidatprogrammet Keramisk Design har omfattet specialisering i brugen af materialerne keramik, beton, gips og glas i forskellige professionelle sammenhænge – det være sig forskning, kunstnerisk udviklingsvirksomhed og designpraksis eller en kombination heraf, og der har været mulighed for individuel specialisering inden for disse områder:
- Keramik, glas og beslægtede materialer i en kommerciel produktsammenhæng, fx steldele, sanitet og accessoires.
- Anvendelse af keramiske materialer i en arkitektonisk sammenhæng, fx som byggekomponenter og udsmykning.
- Keramik, glas og beslægtede materialer som kunstnerisk medium og autonomt kunstobjekt samt professionelle aspekter ved at arbejde på kunstscenen.

KADK har på sin hjemmeside brugt dette til at illustrere kandidatprogrammet Keramisk Design.
Kommentar
At Glas- og Keramikskolen styrkes, er der vel udbredt tilfredshed med. Men med udfasningen af kandidatuddannelsen Keramisk Design forholder det sig nok anderledes. Og selv om det mest har været keramikere der har frekventeret uddannelsen, har også glasfolk her fundet mulighed for at udvikle deres kunnen i endnu højere grad – altså kandidatgrad.
Her lader vi nogle keramikere få ordet: I det hedengangne nyhedsbrev designETC den 4. september 2017 formulerede de kandidatstuderende keramikere Signe Fensholt, Lea Nordstrøm og Ragna Mouritzen denne protest.