Glastip December 2014

Glastip 3. december 2014 – Jul og atter jul

Jul på Beddingen

Nanna Backhaus og Andrew Brown i Glassmedjen på Nordre Beddingsvej på Hundested havn holder julesalg lørdag den 6. december kl. 10-17. ”Kom og gør et godt julekup blandt vaser, fade, skåle, glas, kander og lamper,” lokker de. ”Vi har også fundet en række fine 2. sorterings glas og kunstneriske eksperimenter frem som kun er til salg denne dag, ligesom det kun er den dag vi giver ti procent rabat på alle 1. sorteringsvarer i butikken. Desuden er der mærkbare rabatter på en række andre glasvarer, så kig forbi.”

En af naboerne på havnen er Halsnæs Bryghus, og for 495 kroner har Glassmedjen et specialtilbud bestående af en gaveæske med tre flasker lokalt øl og et mundblæst ølglas efter eget valg.

Alle dage frem til jul holdes der åbent kl. 10-17 – lillejuleaften dog kun kl. 10-14. Og så er der juleferie til mandag den 5. januar.

Julemarked i Glasseriet på Amager

Lørdag den 6. december og søndag den 7. december kl. 10-15 byder Rikke Bruzelius indenfor i Jenagade 27 til julemarked med glas fra hele sortimentet og store besparelser på 2. sorteringsglas. Og sortimentet er jo bredt: Vinglas, vandglas, ølglas, cognacglas, champagneglas, kaffeglas, snapseglas, skåle, fade, vaser, karafler, lampeskærme, lysestager, fyrfadsskåle, hyacintglas, sandblæsning med helleristninger fra den skandinaviske bronzealder, glas med bladguld, sprængt glas og opsatser.

Hvis man er på Rikkes nyhedsmail, får man disse to dage 25 procent rabat på al belysning (pendler, lampeskærme og glasglober). Man skal have et print af julemailen med – måske fungerer det også med et print af Glastip...

Rikke serverer gløgg og bager brunkager i afspændingsovnen.

Glasjulemarked i Gammel Munkegade 4

Glaskunstnerne Karen Lise Krabbe, Karen Nyholm, Line Gottfred Petersen og Ned Cantrell holder julemarked lørdag den 6. december kl. 11-15 i Galleri Humboldt i Gammel Munkegade 4 i Aarhus. Der er glas for enhver smag og pris og mulighed for at købe 2. sorteringsvarer, eksperimenter og prøver fra året der er gået.

To weekender i St. Galla i Hejninge

Branka Lugonja og Sole i St. Galla på Strandvejen 119 i Hejninge ved Slagelse holder åbent i deres gallerier i weekenderne den 6.-7- og den 13.-14. december kl. 11-16. Der er alt mulig kunst, nips, julerier, vinsmagning og meget mere, gæsteudstiller er pileflettet Inger Nielsen, og Branka selv står for glasset med fade og skåle, engle og stager og skulpturer og billeder til bord og væg.

Tchai Munck til julemarked hos Smag

Madstedet Smag ved Jacob Vinkler, Skindegade 5 i Ebeltoft, holder lørdag den 6. december kl. 10-17. julemarked med lokale kunsthåndværkere og madproducenter som fx MaltMad, Havhaverne og Molbordet. Kunsthåndværket repræsenteres af keramiker Jørgen Hansen, glaskunstener Tchai Munch og kurvemager Bent Vinkler. Der er mere end som så, så kig på Smag-hjemmesiden.

En nyhed hos Tchai Munch vil være hendes ørestikkere i diverse design. Og så skulle der være endnu en markedsbegivenhed weekenden efter – noget med Nisser i Nedergade Nitten…

Ørestikkere af Tchai Munch

Pia Rakel Sverrisdóttir i Krebsens Galleri

Galleri Krebsen holder juleudstilling med en lille snes kunstnere repræsenteret, herunder glaskunstner Pia Rakel Sverridóttir. Der er fernisering lørdag den 6. december kl. 13-17, og der er derefter åbent til den 23. december tirsdag-fredag kl. 12-18, lørdag kl. 1l-16 og søndag kl. 12-16.

Julemarked på Godsbanen

Weekenden den 13.-14. december kl.11-17 holder Godsbanen i det centrale Aarhus julemarked med 60 boder med kunsthåndværk og design produceret af Godsbanens forskellige designere, kunstnere, håndværkere osv. Spiselauget serverer gløgg, æbleskiver etc. Det foregår i Kedlen og Foyeren – indgang 3A og 3H. Husk kontanter. Se mere på Godsbanen.dk.

En af boderne står glaskunstner Ida Wieth for – og hun lover gode tilbud.

 

Glastip 11. december 2014
– Den hjemlige jul og tre udlandsrejser i 2015

Nisser i Nedergade Nitten

Tchai Munch (Ebeltoft Glas) og Pia Nissen (Nissen Glas oghyttemester på Glasmuseet) flytter lørdag den 13. og søndag den 14. december begge dage kl. 10-17 ind hos Helle Bendorff(tekstil- og billedkunstner) i Nedergade 19 i Ebeltoft. Med sig har de Jette Christensen (indehaver af Glascaféen ved Glasmuseet).

Værten Helle Bendorff sælger eget tekstildesign, puder, punge, nisser m.m. samt malerier og juleværtinde-gaver. Jette Christensen sælger og serverer Glassfood med udvalgte kvalitetsråvarer sådan som hendes virksomhed ofte gør det ude på madfestivaler og markeder.

Pia Nissen laver både brugsting og unika – og Nissen har selvfølgelig også nisser med. Tchai Munch har ikke den store produktion længere, men er med for julehyggens skyld. Sine egne førstesorterings glas har hun hjemme i Galleriet i Nedergade 23, men med sig i nummer nitten har hun nogle gode tilbud på Finn Lynggaards malerier og tegninger samt enkelte sandstøbte skulpturer.

Pust julekugler hos Nyholm og Cantrell

Lørdag den 13. december kl. 10-14 kan man puste sine egne julekugler hos Karen og Ned i Klostergade 70B i Aarhus. Børn fra fem år såvel som voksne kan deltage – alle under behørig vejledning af glaspusterne. Glasset skal afkøles langsomt, og derfor kan den færdige kugle først hentes to dage efter. Prisen er 150 kroner per kugle.

Julemarked i Filosoffen

Kunstbygningen Filosoffen i Odense afholder lørdag den 13. og søndag den 14. december kl. 11-17 kunst- og kunsthåndværkermarked. Der er fri entré. Blandt deltagerne er Glasværkstedet ved Susanne Møller-Johansen fra Vestergade 30 i Vejle.

Ida Wieth på Godsbanen

Godsbanen i Aarhus holder som tidligere omtalt julemarked den 13.-14. december kl. 11-17, og det skal præciseres at glaskunstner Ida Wieth ikke har en egentlig bod, men hun kan træffes i sit Godsbane-værksted – som ligger lidt længere nede ad gangen.

Nina Nørgaards adventskalender

Anden søndag i advent bragte Vetro by Nina Nørgaard i kalenderen et tilbud på tallerkener i et design som Nina har videreudviklet siden hun i 2013 deltog i Copenhagen Cooking. Her designede hun i samarbejde med Mads Refslund og Mette Martinussen en serie unik glas-service. Nina har arbejdet videre med teknikken og forfinet designet. Det nye produkt kalder hun Tigre.

”Teknikken bag er i virkeligheden simpel,” skriver Nina Nørgaard, ”men mange gange skal man arbejde længe og fokuseret med en teknik for at finde frem til dens kerne og særlige skønhed. Tigre-tallerkenen er lavet på en presseform med pulverfarve der med den rigtige håndtering trænger ind i det varme glas og giver en smuk dybdeeffekt.

Afhængigt af hvilken temperatur man arbejder med, kan man skabe forskellige mønstre i glasset. I Tigre-tallerkenen er det lykkedes mig at få de fine tigerstriber langs kanten af tallerkenen frem ved at arbejde med en varm plade i presseformen – og ved at dosere farveblandingen korrekt. Slutproduktet er endelig sandblæst på bagsiden, dels for at få dybdeeffekten i glasset helt på plads, dels for at fjerne alle rester af pulverfarve.”

Tigre-tallerkenen kan i øvrigt opleves i brug på Bar’Vin i Skindergade i København til servering af restaurantens signaturret – tatar af okseinderlår med syltede bøgehatte, rødbede, løg og espelette peber. Ifølge Nina både officielt og uofficielt byens bedste tatar-servering.

Servicet Tigre af Vetro by Nina Nørgaard

Kom vidt omkring med Glasmuseets Venner

På Glasmuseets Venners hjemmeside kan man nu læse om ikke mindre end tre udlandsrejser i 2015 – til Indien i marts, til England i maj og til Tjekkiet i september-oktober.

Indien-rejsen bliver under ledelse af Jan Kock og Torben Sode som i årevis har studeret traditionel glasfremstilling i Europa, Mellemøsten og Indien. Turen omfatter både en lang række glasværksteder og indisk kultur generelt med udgangspunkt i blandt andet Delhi, Jaipur og Ahmadabad.

Englandsrejsen foregår i det midtengelske område omkring Stourbridge hvor en væsentlig del af den engelske glasindustri ligger og har ligget med glasproduktion på kendte glasværker i op mod 400 år og med en mindst 50 år gammel studioglas-bevægelse. Anledningen er byens internationale glasfestival som man deltager i og nærmest bor midt i. Rejseleder Jan Kock.

Tjekkiet-rejsen gælder også en international glasbegivenhed. Den foregår i Novy Bor som sammen med Prag er udgangspunkterne for besøg på glasværksteder, glassamlinger og andre kulturelle attraktioner i det nordlige Tjekkiet. Rejsens tjekkisk-danske leder, Pavla Rossini, var tilbage i 1980erne med til at etablere det tilbagevendende glassymposium som fylder godt i programmet.

 

Glastip 30. december 2014 – Glas nytår

Galten Kirke med glasvinduer af Peter Brandes

Anden søndag i advent genåbnede Galten Kirke ved Aarhus efter en renovering ved arkitekt Jane Havshøj med blandt andet ny altertavle og bemalede vinduer af Peter Brandes. På kirkens hjemmeside kan man se en del billeder af det ny interiør (dags dato placeret på forsiden, men senere nok på en underside). Århus Stiftstidende har en-to-tre- reportager i anledning af indvielsen.

 

Nina Nørgaards Tigre-tallerkener

Glaskunstner Nina Nørgaard, Skibbroen i Københavns havn, har haft en adventskalender med præsentation af sin ny Tigre-serie af tallerkener – første gang omtalt i Glastip i begyndelsen af december med beskrivelse af fremstillingsmåde m.m. Tallerkenerne fås i tre farver – hvid, brun (brændt træ og frossen jord) og blå (fra kobolt til marineblå). Tallerkenerne findes i forskellige former og størrelser.

Hvide porcelænstallerkener passer til alt. Med sin Tigre-serie har Nina Nørgaard ønsket at skabe et service som med sin tekstur og farve går i dialog med det der serveres: Hvad skal der ske på denne tallerken? – Ikke bare smagsmæssigt, men også æstetisk.

Servicet Tigre af Vetro by Nina Nørgaard

Glasmuseet Ebeltoft i januar

Søndag den 4. januar er Særlig Søndag med rundvisning i udstillingerne kl. 14 – gratis når entréen er betalt. Det er ikke nødvendigt at tilmelde sig på forhånd. Denne dag er det sidste gang man kan se Micha Karlslunds Study-udstilling Come Together.

 

Søndag den 11. januar kl. 14 er der fernisering på en ny Study-udstilling med nordirske Alison Lowry – som i øvrigt var repræsenteret på den nylige Bodytalk-udstilling. Frem til den 15. marts viser Alison Lowry nye arbejder under titlen A Place for Everything – Everything in its Place. Kunstneren er til stede ved åbningen hvor hun kl. 15 holder en artist talk om sine tanker bag værkerne – på engelsk. Udstillingen er støttet af The British Council og The Arts Council of Northern Ireland.

 

I anledning af udstillingen med Alison Lowry afholder museet fra torsdag den 22. januar i samarbejde med Syddjurs Folkeuniversitet en foredragsrække for seniorer – Seniorakademi – om irsk kunst og kultur. Foredragene afholdes syv torsdage kl. 10-12 på museet. Pris 775 kroner.

  • Museumsdirektør Dan Mølgaard introducerer til museet og til Alison Lowrys udstilling.
  • Mag.art. i forhistorisk arkæologi Sara Heil Jensen, leder af Vikingetræffet, Moesgaard Museum, fortæller om vikingerne i Irland.
  • Foredragsholder Flemming Gerhardt-Pedersen fortæller om irsk whisky.
  • Cand.mag. i musikvidenskab Arne Kjær fortæller om irske viser.
  • Mag.art. i litteraturvidenskab Poul Holm Bangsgaard fortæller om de store irske forfattere.
  • Lektor i kunsthistorie ved Aarhus Universitet Hans Jørgen Frederiksen fortæller om irsk-keltisk kristen kunst (højkors og bogmaleri fra 7. til 9. århundrede).
  • Adjunkt i britisk og irsk historie Sara Dybris McQuaid fortæller om Irlands historie med vægt på en række vigtige 100årsjubilærer i tiden 1912-2022.

Frem til 15. marts kan man fortsat opleve Damien Francois’ undersøgelser af glas som materiale og kunstform i hans soloudstilling Games of Matter.

Davids Samling sælger fint kunsthåndværk

Davids Samling i Kronprinsessegade i København har en museumsbutik med et udvalg af bøger, plakater og postkort m.m. Desuden sælges i samarbejde med anerkendte danske kunsthåndværkere serier af nummererede, unikke værker, inspireret af museets samlinger: Tyge Axel Holm, æske af bornholmsk kirsebærtræ; Kasia Gasparski, halskæde af ferskvandsperler; Bodil Manz, cylinder af porcelæn; Vibeke Rohland, håndmalede silketørklæder; Tobias Møhl, glasskål i pastorelliteknik.

Tobias Møhl, skål af glas, pastorelliteknik, højde 15 cm, diameter 21 cm, pris 7.500 kroner, fotograf: Dorte Krog.

OEN med artikel om Torben Jørgensen

Det engelsksprogede design-og kunsthåndværksnyhedsbrev EON bringer en artikel skrevet af Mark Robinson i november 2014 – ”Handmade Glass Sculpture by Danish Designer Torben Jørgensen” – med flotte billeder af Torbens værker gennem årene. Man skal ikke lade sig distrahere af en årstalsfejl på tyve år.

Master Class with Maria Bang Espersen and Max Syron

 

“For this 6 day class we will put aside all presumptions we might have about the material glass and approach it in ways one would not have thought possible. We will build up a new understanding of glass by investigating its material possibilities through playful experiments. The process of discovery and learning from the glass itself will be the focal point, rather than an emphasis on final objects. Working in and out of the hot shop, we will let go of traditional glass-making concepts, creating and following new paths of inquiry. We will explore ephemeral, time-based, and performative aspects of glass as well as concepts such as control, value, and experience. This class is open to anyone with a curiosity for the unknown and the willingness to break some glass.

 

This is an experimental class and we will not be teaching any technical skills. You will however, learn how to gather and handle a small amount of hot glass. For larger amounts, some assistance is available. All levels are welcome but a little experience in hot glass techniques can be beneficial.”

 

North Lands Creative Glass, Caithness, Skotland, 18th – 23th July, cost £655.

Se en 12 minutter lang video med Maria Bang Espersen.

 


  Glasmuseets Venner · Strandvejen 8 · 8400 Ebeltoft