Glastip 3. december 2013 – Kirkeglas med Inge Olsen
JUL
Der er ingen juletilbud fra glaskunstner Connie Thorvaldsen Keller og CTK DESIGN – ”alt er billigt hele året” – dog har hun årets julenisse, en lang tynd én. Connie holder til i Kettinge på Østlolland og sælger sit glas gennem Galleri Slotsbryggen i Nykøbing Falster og Drejergården i Gedser.
Weekenden den 7. og 8. december kl. 10-15 er derjulemarked i Glasseriet hos Rikke Bruzelius på Jenagade 27 på Amager hvor hun garanterer at man kan finde en god julegave til den rigtige pris – ikke mindst er der store besparelser på 2. sortering. Og medbringer man denne invitation, får man tyve procent rabat på 1. sortering. Dertil er der gløgg og nybagte brunkager i afspændingsovnen.
Branka Lugonja på glasgalleriet St. Galla på Strandvejen 119 i Hejninge ved Slagelse inviterer i weekenderne den 7.-8. og 14.-15. december kl. 11-16 til kunstudstilling, musikalsk underholdning og lotto med gevinst på alle numre.
Spejlinger i Vand
Glaskunstner Lene Bødker har i år udført udsmykningen Spejlinger i Vand til en tilbygning til det norske vandkraftselskab Statkrafts hovedkontor i Lilleaker vest for Oslo. Udsmykningen er endnu ikke endeligt afleveret fra Lenes side, men her er projektbeskrivelsen hentet fra hendes hjemmeside.

Lene Bødker – Spejlinger i Vand
Tur til kirkekunst og kirkeglas i Storkøbenhavn
Fredag 3. januar kl. 10 til cirka kl. 16 arrangerer Inge F H Olsen fra Glasmuseets Venners østdanske arrangementsgruppe en tur rundt til fem storkøbenhavnske kirker for at se på kirkekunst og ikke mindst glaskunst. Turen går til Mørkhøj Kirke, Hvidovre Hospitals kirke, Vanløse Kirke, Skt. Thomas Kirke på Frederiksberg og Domkirken i København og byder på glasvinduer og glasmosaikvinduer samt malerier og akvareller m.v. af Trondur Patursson, Arne Haugen Sørensen, Mogens Jørgensen og Jens Christian Urup.
Mødestedet er Mørkhøj Kirke på Mørkhøjvej 177 i Herlev, og så forløber turen til kirkerne i ovennævnte rækkefølge. Turene mellem kirkerne foregår med bus og metro – og til fods op til en kilometer ad gangen. Der er frokost på Hvidovre Hospital – som kan købes dér eller medbringes. Inge anbefaler godt fodtøj og varm påklædning efter vejret. Turens varighed afhænger af hvor hurtigt det går med transporten fra sted til sted, og der kan også opstå ventetid på grund af uforudsigelige kirkelige handlinger som fx begravelser. Turen koster ikke noget – bortset fra de personlige transportudgifter undervejs.
Inge påtager sig at guide op til 14 personer på turen – tilmelding efter først-til-mølle direkte til Inge på telefon 60 88 79 81 eller inol1@get2net.dk senest søndag den 15. december med angivelse af navn, deltagerantal, kontakttelefon og mailadresse.
Glastip 9. december 2013 – 15.000 glas
15.000 glas
Museumsinspektør Susanne Outzen, Næstved Museum, kunne i sin ugentlige blog fredag den 6. december stolt meddele at hun og en skare af frivillige nu har nået målet for dette års udgang – 15.000 glas fra Holmegaards Prøvesamling registreret, fotograferet og lagt på hjemmesiden. Om det så er halvvejen eller mindre, vil fremtiden vise. Ingen kender endnu glassamlingens endelige omfang. Der er års arbejde tilbage.
Susanne Outzen har i sine seneste blogposter fortalt hvordan hun arbejder med at skrive ansøgninger til fonde for at søge støtte til Næstved Museums etablering af en museumsafdeling med Holmegaard-glas på det gamle værk i Holmegård. I første omgang søges minimum 100 mio. til at købe bygningerne for. Susanne og museet skal gøre fondsbestyrelserne begribeligt hvad det dér med prøvesamlingen går ud, hvad Holmegaard og de andre glasværker har betydet, og hvorfor det er vigtigt bevare samlingen, forske i den og udstille den.
JUL
Jul i Den Gamle Station
Dorthe Bent har i år mikset sine glasting med juledekorationer af rå naturmaterialer, beton m.m. af Lene Midtgaard. Dorthe har nyt julepynt i glas – engle, stjerner, kalendergaver m.m. Der er åbent til og med den 22. december torsdag-fredag kl. 13-17 og lørdag-søndag kl. 10-15. Det foregår i pakhuset på Den Gamle Station som man finder på Horsensvej 155 i Ørting i omegnen af Odder.
Pia Rakel Sverrisdóttir i Galleri Krebsen
Frem til den 22. december kan man i Galleri Krebsen i Studiestræde 17A i København se glaskunstner Pia Rakel Sverrisdóttir i Krebsens Juleudstilling i selskab med en snes andre kunstnere. Åbningstid torsdag-fredag kl. 12-18 og lørdag kl. 11-15.
Julesalg hos Tchai Munch i Ebeltoft Glas
”Vinden raser, vandet stiger, og mørket trænger sig på… tid til at tænde et lys.” Sådan skrev Tchai Munk forleden nærmest profetisk i sin invitation til julesalg i galleriet i Nedergade 23 i Ebeltoft. Der er åbent den 11.-13. og 18.-20. december kl. 14-18 og lørdagene den 14. og 21. kl. 10-14. Lørdag den 14. december er der julesalg med 25 procent på glas og malerier, og alle er velkomne til gløgg og sødt i det mindste galleri i Downtown Ebeltoft – dog større indvendigt end udvendigt!
Også lysfest hos Baltic Sea Glass
Maibritt Jønsson og Pete Hunner holder søndag den 15. december kl. 15-18 lysfest – ”som mørket falder på”. Ifølge traditionen fejrer Pete og Maibritt lyset i den mørke tid, trækker stikket, tænder mere end 600 stearinlys ude og inde og lader lyset danse i alle glasoverfladerne.

Glastip 12. december 2013 – Magisk glas
Glaspusteriet, tvillingerne og julemanden
Den nordjyske glaspuster Anne Flohr er med i TV2s julekalender Tvillingerne og Julemanden som designer og leverandør af centrale rekvisitter – nemlig livseliksirflaskerne som Regitze Schwartz og Doktor Schwartz bærer om halsen og selveste Lysets Sten, men derudover også marmeladekrukker og vaser til caféen på Klarupgaard hvor tvillingerne bor og en stor del af julekalenderen foregår – når den ikke foregår i Aalborgs gader, Aalborg Zoo, Aalborg Kloster, Hirtshals Fyr og Thingbæk Kalkminer. Regitzes magiske halskæde i forsølvning og plexiglas kan købes i Kvickly, Super Brugsen, Fakta og i webbutikken Tomato Club. Se Anne Flohrs nyhedsbrev og hendes hjemmeside eller besøg hende på Gammel Skolevej 5 i Lillevorde (per Storvorde) få kilometer sydøst for Aalborg.
Jul i Galleri Uggerby
Mere end en snes kunstnere inden for maleri, bronze, keramik og glas kan man hen over jul og nytår se hos Galleri Uggerby på Strandvejen 89 i Lønstrup per Hjørring. Der er åbent fredage kl. 15-17 og lørdag-søndag kl. 13-17.
Glaskunstnerne er færøske Mikkalina Nordberg og danskerne Dorthe Bent, Bente Sonne, Mette Bülow Duus og Helle Viftrup Kristensen.
Statens Kunstfond
Som led i en stor kunststøttereform bliver Statens Kunstfond og Statens Kunstråd fra den 1. januar samlet i en ny fælles organisation med navnet Statens Kunstfond. Overordnet vil der være de samme muligheder for at søge støtte, og Kulturstyrelsen er fortsat sekretariat for fonden.
Udpegningen af den ny Statens Kunstfond og dens tolv kunstfaglige underudvalg er nu færdig. Formand for Kunstfonden er Gitte Ørskou, direktør for kunstmuseet Kunsten i Aalborg. Kunstfonden består af alle medlemmer af de tolv kunstfaglige underudvalg, og Gitte Ørskou er formand for projektstøtteudvalget for billedkunst. De tolv udvalg fordeler sig på udvalg for henholdsvis projektstøtte og legater for områderne scenekunst, musik, litteratur, billedkunst og kunsthåndværk-og-design samt legatudvalg for film og et legat- og projektstøtteudvalg for arkitektur.
Projektstøtteudvalget for kunsthåndværk og design består af formand, industriel designer Astrid Krogh, direktør og ægtefælle i keramikfirmaet Anne Black, Jesper Moseholm, tøjdesigner Bettina Milling Bakdal, industriel designer Boris Berlin og keramiker Morten Løbner Espersen.
Legatudvalget for kunsthåndværk og design består af formand, møbeldesigner Niels Hvass, smykkekunstner Mette Saabye og illustrator Helle Vibeke Jensen.
Kunststøttereformen er efter sigende en styrkelse af området kunsthåndværk og design med dannelsen af et udvalg for projektstøtte (Kunstrådet +) ud over legatudvalget som fortsætter Kunstfondens uddeling af treårige arbejdsstipendier, arbejdslegater og rejselegater efter ansøgning foruden på eget initiativ tilskud i form af præmieringer og køb af værker.
Reformen indebærer desuden at Danish Crafts ophører som selvstændig institution med egen bestyrelse og fusioneres med Kulturstyrelsen. Danish Crafts’ internationale kerneaktiviteter, MINDCRAFT og Danish Crafts Collection, videreføres i regi af Statens Kunstfond.
Besat af antikke glas
DR K har for nylig vist en ’Besat af…’-udsendelse med Trine Ross på besøg hos Bjarne Mathiesen der med egne ord ”lider af glassyge”. Han er besat af antikke glas, især drikkeglas fra syttenhundredetallet, men også karafler, kander og skåle af ældre dato. Se udsendelsen på dr.dk.
Glastip 20. december 2013 – Med glas mod lysere tider
Jul i Fanefjord Glas
Per-René Larsen holder disse dage til og med søndag åbent kl. 12-19 i sit galleri. Og når mørket falder på, kan man nyde Pers haveinstallation ”Lidt lys imod det tiltagende mørke #3” – som så vel at bemærke netop runder den dag hvor lyset igen tager til.
Per har været i gang foran ovnen for at forsyne butikken med glas, og i galleriet kan man se værker fra hans Artist in Residence i Berlin Glas her i efteråret. Det foregår på Fanefjord Kirkevej 58 ved Askeby på Møn.

Plakat fra Fanefjord Glas.
Ditte Hvas i Officinet
Fredag den 3. januar kl. 17 ferniserer Danske Kunsthåndværkere i Officinet i Bredgade 66 i København udstillingen SKROG med glaskunstner Ditte Haahr Hvas – dette års modtager af Finn Lynggaards Legat. Ditte Hvas viser på udstillingen unikke værker i den pâte de verre-teknik der er hendes speciale. Udstillingen kan ses til den 26. januar. Der er åbent tirsdag-søndag kl. 12-16 og gratis afgang. Sædvanligvis er det den udstillende kunstner selv der passer udstillingen i weekenderne. Der foreligger endnu ikke billeder der viser hvilke skrog der er tale om…
Danish Glass – dansk glas før og nu
Glasmuseet Ebeltoft viser 2015 en stor sommerudstilling om dansk glas før og nu. Der er tale om en dobbeltudstilling der både skal dokumentere udviklingen i dansk glaskunst de seneste 40 år og vise glaskunstens aktuelle stade. Derfor består udstillingen dels af en kurateret del der belyser den historiske udvikling, og en censureret del der gør status over den aktuelle danske glasscene. Med udstillingen ønsker Glasmuseet Ebeltoft at følge op på udstillinger i 1994 og 2004 hvor museet også tog pulsen på den danske glasscene. Udstillingen vises i perioden 28. marts til 30. august.
Den historiske del af udstillingen med de mest betydende deltagere i nyere dansk glaskunst finder sted i museets lokaler i den gamle Toldbod. Værkerne og deltagerne udvælges af kurator, glaskunstner Torben Jørgensen, Fensmark/Holmegård. Denne del af udstillingen består både af værker fra museets samling og af værker udvalgt af Torben Jørgensen og indlånt fra glaskunstnerne selv, og værkerne kan både være ældre betydelige værker og nye værker udført af de indbudte kunstnere. Indbydelsen af glaskunstnerne til denne del af udstillingen sker inden udgangen af maj.
I museets nye fløj vises samtidig en censureret udstilling bestående af værker udvalgt af en komite. Udstillingen skal belyse de seneste tendenser inden for dansk glaskunst – og betone det helt aktuelle. Alle med tilknytning til den danske glasscene indbydes til at lægge billet ind. For at komme i betragtning skal man enten være dansk statsborger, uddannet på et dansk akademi eller en dansk designskole eller have en mangeårig tilknytning til den danske glasscene gennem ansættelse, arbejde eller udstillingsvirksomhed. Der skal ansøges om deltagelse inden 30. september – se nærmere på Glasmuseets hjemmeside.
God jul

Det bliver i år en julehilsen lånt fra Susanne Outzen der illustrerer sin julehilsen fra Glasmagasinet på Næstved Museum med denne konkylieformede vase fra 1991 designet af Arje Griegst.
Glastip 31. december 2013 – Godt glasår
Maria Koshenkova i Moskva
Russiske, men danskboende Maria Koshenkova deltager frem til medio februar i den femte biennale for samtidskunst ved Moskva-galleriet LABORATORIA – et nonprofit-foretagende med det formål at skabe et tværfagligt samspil mellem samtidskunst og videnskab.

Black Ice af Maria Koshenkova på udstillingen ICE LABORATORY på Moscow Biennale of Contemporary Art.
En jule-efternøler
Maj-Britt Zelmer Olsen lagde den 22. december billeder på sin hjemmeside af et juletræ hun har pyntet til Bornholms Kunstmuseum – med temaet ”himmelsk rum”. Hendes pynt er til salg.

Maj-Britt Zelmer Olsen – sort glasmåne
Hebsgaard på Galleri Merde
Per Hebsgaard udstiller fra lørdag den 4. januar med fernisering kl. 15-18 i Galleri Merde (”Københavns mindste galleri – indtil andet er bevist”) på 3,5 kvadratmeter indrettet på toilettet på førstesalsreposen i kunstnerhuset i Gothersgade 143. Udstillingen hedder ”Hebsgaard’s hemmelige fantasier”, og af plakaten fremgår det at værket er en glasstol med en eller anden ’indretning’ på sædet. Galleriets udstillinger plejer at vare en måneds tid, åbningstider foreligger der ikke noget om.
Galleri Merde blev indviet for to-tre år siden og er selvfølgelig indrettet på et toilet. Huset det ligger i, bebos af billedkunstnere og arkitekter og ejes sammen med en anden ejendom ’rundt om hjørnet’ på Bartholinsgade af Foreningen for Erhvervelse af Kunstnerboliger – og huset/husene har en interessant historie som man kan læse om på foreningens hjemmeside.

Januar på Glasmuseet Ebeltoft
Den 1. søndag i måneden er altid særlig søndag på Glasmuseet med tur rundt i museets udstillinger med en museumsguide – gratis når entréen er betalt. Det er søndag den 5. januar kl. 14.
Foredrag om svensk glas ved Maja Heuer, leder af det svenske The Glass Factory som har en stor samling af svensk glas og gør det i udstillinger, kunstnerophold, værkstedsproduktion og seminarer. I anledning af den aktuelle udstilling med værker af Bertil Vallien vil Maja Heuer fortælle om svensk glasindustri gennem tiden og gøre status over den aktuelle situation inden for svensk glas og det skifte der er sket inden for de seneste år. Søndag den 19. januar kl. 14, uden tilmelding og gratis når entréen er betalt. Foredraget vil være på engelsk.
Foredragsrække om svensk kultur – med baggrund i Bertil Verlien-udstillingen afholder Syddjurs Folkeuniversitet en række foredrag over seks torsdagsformiddage (23/1, 6/2, 20/2, 6/3, 20/3, 3/4). Det første foredrag står museumsdirektør Dan Mølgaard for, og det handler om Bertil Verlien-udstillingen og indbefatter en rundvisning på udstillingen. De øvrige fem foredrag handler om svensk kunst, svenske viser, svensk litteratur, svensk historie og svensk(e) film. Se nærmere og tilmelding i folkeuniversitets forårsprogram.
Coburg glaspris 2014
543 glaskunstnere fra 34 lande har med fotos af flere end 1100 værker søgt om optagelse på udstillingen Coburger Glaspreis 2014 i Tyskland. Blandt de godt 160 udvalgte spotter man umiddelbart Ned Cantrell, Maria Bang Espersen, Karen Lise Krabbe, Karin Mørch, Verena Schatz (Østrig, afgang fra Bornholm 2012), Lene Charlotte Tangen* og Lotte Thorsøe.

Coburger Glaspreis 2014 åbner med prisoverrækkelser den 12. april, og udstillingen har åbent fra dagen efter og til den 14. september. Coburg-prisuddelingen for samtids-glaskunst med tilhørende udstilling afholdes af kunstsamlingen Veste Coburg drevet af Stiftelsen Alexander Tutsek. Samlingen er alsidig og omfatter glaskunst i mange afskygninger spændende fra traditionel glaskunst af højeste karat til værker med mere konceptuel tilgang.
Glasprisen uddeles nu siden 1977 for fjerde gang kombineret med en dobbeltudstilling visende de aktuelle tendenser og strømninger i den europæiske samtidsglaskunst. Foruden i Coburg (i det nordligste Bayern små 100 km nord for Nürnberg) vises udstillingen i museet for moderne glas i den østlige naboby Rödental.
* Flere af de danske deltagere nævner Coburg-deltagelsen på egne hjemmesider. Lene Tangen fortæller at hun har fået udvalgt værkerne Unique Frost og Unique Frozen Galaxy. Hun fortæller desuden at hun stadig bruger Designskolens faciliteter i Nexø til både varmt og koldt glasarbejde, men at hun har været heldig at kunne overtage koldglasudstyr fra den tidligere Møbelfabrikken i Nexø, og at hun arbejde på i løbet af det kommende år at få etableret sit eget fuldt udstyrede glasværksted.