Glastip 3. december 2011 – En glasfugl og flere markeder
Glasfugl af Tróndur Patursson
Patursson, Brandur & Tróndur, på Galleri Lars Borella hvor far og søn viser nye malerier og værker af glas fra Færøerne. Det kan nu illustreres med denne glasfugl af Tróndur Patursson på 55 x 90 cm.
Udstillingen på Strandvejen 724 i Klampenborg er åben lørdage og søndage kl. 13-17 – og ellers efter aftale – sidste dag søndag den 18. december.

Kunsthåndværkermarked i Ribe Jernstøberi
15 kunsthåndværkere fra Ribe fylder frem til den 21. december Ribe Jernstøberi i Saltgade 11 med udstillinger og boder. Blandt deltagerne er glaskunstner Erna Møller.
Øvrige deltagere er Poul Anker Nielsen, Jens Jørgensen, Gunver Rasmussen, Gudrun Rishede, Kirsten Lund, Benedikte Moesgaard, Vibeke Qvortrup, Ragnhild Solem, Karen Hjerrild, Lis Bøggild, Mona Lise Martinussen, John Olesen, Sten Børsting og Christina Morbech.
Åbningstiderne er hverdage kl. 10-16, lørdage kl. 11-16 og søndage kl. 11-16. Gratis adgang.

Kunsthåndværkermarked på Næstved Museum
Helligåndshusets Kirkesal i Ringstedgade 4 i Næstved er frem til den 22. december fyldt med kunsthåndværk inden for glas, keramik, pileflet, træskæring, uld og filt, dekorationer og kleinkunst.
Markedet er åbent hverdage og lørdage kl. 10-14 og søndage kl. 13-16. Torsdage tillige til kl. 18. Der er gratis adgang til markedet såvel som til resten af museet, og i Café Gejst kan man købe kaffe m.m.
I museumsbutikken i Boderne kan man købe to bøger om glas:
- Glassamlerne Niels Andersens og Torben Errboes bog: Danske Lommelærker. Brændevinsflasker fra 1830-1917. Bogen gennemgår de danske glasværkers produktion af lommelærker og er rigt illustreret med sjældne lommelærker.
- Samme forfattere udgav i 2008 bogen Dekorerede danske glas som allerede er vanskelig at skaffe, men Næstved Museum har fået et lille antal bøger til salg. Bogen fører os gennem universet af slebne og graverede glas fra danske glasværker. Forskellige teknikker til blomsterslibninger og emaljering beskrives, og bogen er rigt illustreret med sjældne glasdekorationer.
Begge bøger indeholder grundige beskrivelser af deres emner ledsaget af et rigt billedmateriale, kataloger og prislister. De henvender sig til både specialsamleren og den mindre kyndige samler. Også læsere uden særlige forudsætninger vil kunne få stort udbytte af bøgerne. Begge bøger koster 275 kr. i museumsbutikken. Normalpris 298 kr.

Byens Julemarked i Ridehuset Århus
Jyllands største kunsthåndværkermarked har åbent frem til den 21. december mandag-fredag kl. 12-18, lørdag og søndag kl. 11-17. Der er i hele perioder 95 boder med delvis udskiftning. Fri entré. Café med kaffe, te, gløgg, æbleskiver, hjemmebagt kage, boller og hjemmelavet suppe m.m.
I boderne finder man alt fra hjemmestrikket kærlighed over naturligt design, trylledej og kalvespegepølser til endnu flere tekstile tosserier – plus et antal glaskunstnere:
- Lene Skau Glasdesign, ovnformet glas med et drys af genbrug
- Gårsdal Glas ved Lene Hermansen, ovnformet glas fra eget værksted
- Louise Hjerrild, glas
- Galleri TO ved Tove Ladefoged, ovnformet glas og andre materialer
- GladGlas ved Tom & Tina, glasformgivere
- Anni Poulsen, decoupage glas (hvad det så er ?)
For alle detaljer – se julemarkedets hjemmeside.
Julemarked i mary’s i Vejle
Lørdag den 10. og søndag den 11. december kl. 10-16 er der julemarked med blandt andet strik, malerier, smykker, konfekt, glaskunst, julepynt og meget meget mere. Indkøbscentret mary's ligger direkte ud til gågaden i centrum af Vejle.
Glastip 5. december 2011 – Lag mellem lys og skygge
Lag mellem lys og skygge i Officinet

Invitation til fernisering på glas- og keramikudstilling i Danske Kunsthåndværkeres projektrum, Officinet, i Bredgade 66 i København fredag den 9. december kl. 16-20. Alle er velkomne.
Udstillingen Lag mellem lys og skygge viser værker og installationer af keramiker Jakob Stig Isaksen og glas- og lysformgiver Maj-Britt Zelmer Olsen. De to kunstnere udforsker rummet og materialernes muligheder med unika kunsthåndværk og rumlige installationer bundet sammen af lys. De søger grænserne i materialerne og arbejder begge med "det kontrollerede tab af kontrol" og finder nye muligheder og perspektiver i buddet på hvad nutidens kunsthåndværk rummer.
Der er i forbindelse med udarbejdelsen af værkerne skabt et video-podcast som kan ses på Danske Kunsthåndværkeres hjemmeside og på youtube.
Udstillingen varer fra den 13. december til den 14. januar. Se vedlagte invitation med oplysninger om åbningstider m.v.
Læs mere om Maj-Britt Zelmer Olsen – 1 – 2 – 3

Glastip 8. december 2011 – Julesalg og julerabat – og Holmegaard juleflasker
Julesalg hos Lotte Thorsøe
Glaspuster Lotte Thorsøe holder søndag den 11. december kl. 11-17 julesalg i sit nye atelier i Kirkegade 11 i Mariager. Hun sælger andensortering og prøver, og det drejer sig om vaser, skåle, drikkeglas og kander m.m.

20 procent julerabat hos Glasmagerne
Glasmagerne Lena Ljunger og Jesper Sødring på Tåsinge holder åbent alle dage til og med den 22. december – med tyve procent julerabat på varerne.
Holmegaard juleflasker til salg
Næstved Museum sælger et mindre, assorteret parti af Holmegaards juleflasker dekoreret med julemotiver designet af Jette Frölich. Der er kun få styk per årgang, og ikke alle årgange er repræsenteret Juleflaskerne sælges i Boderne for 50 kr. stykket.
Man kan i øvrigt på Næstved Museums hjemmeside følge med i den løbende registrering af Holmegaard Glasværks Prøvesamling som museet har overtaget.
Glastip 9. december 2011 – Prix Européen des Beaux Arts 2011 til Ann Wolff
Ann Wolff hædres med fornem europæisk kulturpris og Glasmuseet Ebeltoft viser et udvalg af den markante kunstners værker
Glasmuseet Ebeltoft skriver i en pressemeddelelse at den svensk/tyske kunstner, Ann Wolff, den 12. december i Strasbourg modtager den fornemme europæiske kulturpris, Prix Européen des Beaux Arts 2011, for sit enestående kunstneriske arbejde i glas, bronze, sten, maleri og kul. Glasmuseet Ebeltoft markerer begivenheden med en præsentation af nogle af de værker som er deponeret i museets permanente samling.
Ann Wolff har arbejdet med glas siden midten af 1960erne og har skabt værker der på én gang er kraftfulde og følsomme – både figurative og abstrakte mesterværker i farve og transparens. Hendes karriere som designer i den svenske glasindustri tog hurtig fart og hendes designs, som for eksempel den populære fyrfadsstage Snowball, blev hurtigt kendt verden over.
I 1970erne skabte hun sine helt egne designs inspireret af idéer om kvinders huslige arbejde, mand, børn, hjemmet osv. Ann Wolff forlod glasindustrien i 1978 og kastede sig ud i at skabe store skulpturelle værker i støbt glas og bronze og udviklede samtidig sit maleri på lærred og glas. Hun har stædigt kæmpet for glassets anerkendelse som kunstnerisk udtryksform og har som ingen anden formået at udnytte de særlige egenskaber glasset besidder.
Hendes værker er ofte kendetegnet ved dobbeltheder som transparens/opacitet, negativt/positivt, indre/ydre, individ/helhed – elementer og emner som netop glasset ifølge Ann Wolff er idéelt til at udtrykke. Gennem årene har Glasmuseet Ebeltoft haft et tæt samarbejde med Ann Wolff. I 2005 koordinerede museet den store retrospektive udstilling Observations som blev vist i Ebeltoft og herefter rejste videre til syv større, internationale museer over en treårig periode.
Ann Wolff er født i 1937 i Lübeck, Tyskland. Hun bor og arbejder på Gotland og i Berlin. Hun studerede visuel kommunikation på Designskolen i Ulm i Tyskland i 1959 og flyttede til Sverige i 1960. Ann Wolff er en af de mest betydningsfulde kunstnere som arbejder med glas. Hendes værker er repræsenteret på museer og i offentlige samlinger verden over. Ann Wolff har modtaget adskillige priser og hædersbeviser.
Foto Glasmuseet Ebeltoft
Ann Wolff har blandt andet høstet international anerkendelse for sine store skulpturer i støbt glas. Her det 99 kg tunge værk Blues fra 2004. Værket indgår i glasmuseets særudstilling om Ann Wolff som kan ses frem til den 22. april 2012.
Glastip 17. december 2011 – God jul og godt nytår
Annette Boock i Skaarup Fyn
Annette Boock udstiller glaskunst på Skårup Bibliotek (Svendborg Bibliotek) til onsdag den 28. december – i bibliotekets åbningstid. Adresse P. A. Wedelsvej 2, Skårup Fyn.
Annette Boock er selvlært og har arbejdet med og undervist i koldglas i mange år. Hun laver ofte farvestrålende ting i naivistisk stil. Hun har værkstedet Lundely Glas på Svendborgvej 329 i Fåborg.
Glasmuseet jul og januar
Museets ordinære vinteråbningstider er tirsdag-søndag kl. 10-16, men der holdes lukket den 24., 25. og 31. december samt 1. januar. Glascaféen og glashytten holder lukket i januar.
Søndag den 8. januar er der rundvisning kl. 14. Hver den første søndag i måneden byder museet på en tur rundt i udstillingerne med en guide som fortæller om kunstnernes idéer og arbejdsprocesser, om museets historie, samlingen m.m. Det er gratis når entréen til museet er betalt, og man skal ikke tilmelde sig på forhånd.
Hvis man ikke ligefrem vil være medlem af foreningen Glasmuseets Venner, kan man købe sig et årskort. Med et årskort får man også fri entré til Glasmuseet og derudover 20 procent rabat på entré til Fregatten Jylland, Ree Park/Ebeltoft Safari og Kattegatcentret. Årskortet koster 150 kroner og købes på museet. Køber eller fornyr man sit årskort inden jul, får man en glasnøglering fremstillet af Anders Raad med i købet.

Glastip 2011
Siden Glastip første gang udkom den 29. august, er der nu – tyve uger efter – udsendt 28 nyhedsbreve med i alt cirka 120 glastip. Nyhedsbrevet har nu cirka 130 abonnenter.
Glastip 22. december 2011 – Mere Holmegaard Glas
Ny glasudstilling i Boderne
Efter sommerens succes med udstillingen af Holmegaard Glas har Næstved Museum fået en del forespørgsler om at vise mere glas fra glasværkets prøvesamling. Museet har taget udfordringen op og lavet en lille særudstilling.
- Denne gang har grundtanken været at finde genstande i samlingen til en udstilling med glas der normalt ikke bliver udstillet, siger museumsinspektør Susanne Outzen i en pressemeddelelse. Det drejer dels om glas som har haft stor økonomisk betydning, og dels om glas som blev forkastet i den tidlige produktionsfase. Derfor er der denne gang ingen flotte vaser og udsøgte servicer, men i stedet flasker i mange afskygninger, prøver på serviceglas der aldrig blev sat i produktion, glas med firmalogoer og samleobjekter.
Glassene kan ses i Vesthuset i Boderne, og udstillingen står vinteren over (en slutdato er endnu ikke fastlagt). Til udstillingen hører et katalog som kan købes for 20 kroner. Der er gratis adgang på Næstved Museum året ud. Ellers er entréen 25 kr.
God Jul kalder Rikke Bruzelius dette billede
Glastip 26. december 2011 – European Glass Context 2012
European Glass Context 2012
Projektleder Susanne Jøker Johnsen, glaskunstner og underviser, står igen i spidsen for European Glass Context på Bornholm. Hun skriver i et nyhedsbrev at forberedelserne nu er godt i gang efter at Bornholms Kommune har besluttet igen at støtte ved en basisbevilling til projektsekretariatet – som denne gang er placeret på Kunstakademiets Designskole Bornholm, Glas- og Keramikskolen på Stenbrudsvej i Nexø.
European Glass Context 2012 åbner midt i september og vil bestå af udstillinger af nutidigt glas fra 30 europæiske lande foruden konference, master classes, anden undervisning m.m.
Udstillingerne
Der bliver to store udstillinger med arbejder af fire glaskunstnere fra hver af de 30 lande – i alt 120 deltagere. De to udstillinger omfatter dels etablerede glaskunstnere og dels det ny talent i form af unge glaskunstnere på vej frem. De etableredes udstilling er placeret på Bornholms Kunstmuseum, de ny og yngre udstilles på Grønbechs Gård. Udstillingerne har åbent fra 15. september til 18. november.
Der bliver fra hvert land nomineret kunstnere til deltagelse, og herefter foregår den endelig udvælgelse i en komité bestående af glaskunstner Micha Karlslund, museumsinspektør Lars Dybdahl, Designmuseum Danmark, og projektleder Susanne Jøker Johnsen.
Der uddeles en pris på 10.000 Euro til en deltager i hver af udstillingerne. Udvælgelsen foretages af en endnu ikke nedsat komité. Prisuddelingen foregår på åbningsdagen den 15. september.
Der bliver udarbejdet et katalog med præsentation af de deltagende glaskunstnere og fotos af deres værker.
Konference
Årets konference tager udgangspunkt i at vi nu kan fejre studioglas-bevægelsens 50-årsdag. Det er jo lang tid, og dog synes bevægelsen ung i et kunsthistorisk perspektiv. Der er basis for både at gøre status og se frem mod nye muligheder og udviklinger.
Hvad var bevægelsens mål, og hvad opnåede den? Hvordan identificerer bevægelsen sig håndværksmæssigt og kunstnerisk? Hvordan kan glasset skabe sig en position i et større publikums bevidsthed? Eller er der overhovedet behov for at ændre på måden vi tænker på og laver glas?
Spørgsmålene er en bred opfordring til at komme med forslag til diskussioner, præsentationer og temaer for konferencen. Forslag skal indsendes senest den 15. april.
Konferencen foregår på Kunstakademiets Designskole Bornholm den 16. og 17.september.
Master classes
Alle professionelle glaskunstnere kan tilmelde sig master classes hvor berømte glaskunstnere og professionelle instruktører underviser hands-on. Undervisningen foregår forud for udstillingerne og konferencen. Nærmere orientering om master classes såvel som den øvrige undervisningsaktivitet annonceres inden længe.