Glastip 18. august 2023 – Alginat-glas
Afgangsudstilling 2023
Årets afgængere fra Det Kongelige Akademis afdeling for kunsthåndværk og design ved glas- og keramikskolen på Bornholm udstiller for tiden og frem til den 3. september på Bornholms Kunstmuseum i Rø. Herefter deles udstillingen op i en glas- og en keramikdel der vises henholdsvis på GLAS Museet for glaskunst i Ebeltoft den 8. september til den 5. november og på CLAY Keramikmuseum i Middelfart den 15. september til den 12. november.
Blandt de 14 afgængere er der så vidt vi kan afkode det, bare tre med glas som emne – portugisiske Ricardo Cristino Vaz med projektet Sound Through Glass (24-29), danske Peter Brøchner med projektet Cascade (42-47) og (?) Manon Hillereau med projektet Foramens (åbninger) (54-59). Tallene henviser til sidetal i afgangskataloget.
På glaskunst.dk (Glasmuseumshjemmesiden) findes denne fotopræsentation af de tre glasafgængere. Hos I DO ART Agency (stort dansk kunstformilingssite) findes disse tre grupper af video-præsentationer af de fleste af afgængerne – et – to – tre.

Ricardo Cristino Vaz – Sound Through Glass.

Peter Brøchner – Cascade.

Manon Hillereau – Foramens.

Årets afgængere.
UNDER – med Karen Lise Krabbe i Køppe Contemporary Objects
Der er åbningsbrunch lørdag den 19. august kl. 10-12 og derefter åbent tirsdag-fredag kl. 10-17 og lørdagkl. 10-14 frem til den 29. september. Bettina Køppes galleri Køppe Contemporary Objects finder man på Munch Petersens Vej 9 i Rønne, Bornholm.
Bettina Køppe skriver at Karen Lise Krabbe ”er en indføring i et fascinerende univers af materialer, hav, skabninger og undersøgelser”, og fortsætter:
”Den korte – og upræcise – beskrivelse af Karen Lise Krabbes arbejde er en fortælling om en eksperimenterende kunsthåndværker der er fascineret af glasset som materiale. Hun undersøger og arbejder som en videnskabskvinde, men når aldrig til vejs ende, da det ene eksperiment fører til det andet: Processen og ikke resultatet er drivkraften. Den anden – og mere rigtige version – er fortællingen om en søgende kunstner der fastholder sin fascination af verden omkring sig. En kunstner der hele tiden drives videre af de nye muligheder materialet tilbyder hende. Selvom metoden er videnskabelig, så er resultatet kunst. Ikke verdens største hverken i om- eller rumfang, men med en poesi og følsomhed der er rørende.

Det gennemgående motiv i Karen Lises arbejde synes at være havet og det der lever i det. Man aner botaniske referencer til skaller, tang, dyr og sand m.m. Samtidig med arbejdet som kunsthåndværker har hun skrevet flere bøger, særligt om tang ved de danske kyster, både om livscyklusser og vokse- og findesteder og også om hvilke arter der er værd at spise.
Efter i årtier at have eksperimenteret med glasset, udviklet 3D-støbeteknikker i sandkasser, lavet forsøg med at dyrke biocellulose på glas og utallige andre undersøgelser har Karen Lise Krabbe nu udviklet et glasmateriale, geleret glas, der på fineste vis kombinerer interessen for havets planter og arbejdet som glaskunstner.
Hun bruger alginat* der er udvundet af brunalger som bindemiddel i glasset. Det gelerer i kombination med en særlig saltopløsning hvilket resulterer i en glasmasse, der kan bearbejdes næsten som tekstil. I kold tilstand kan man strikke, væve og folde. Det er en videreudvikling af den pâte-de-verre-teknik som allerede var kendt i oldtiden, og det gelerede glaspulver giver helt nye muligheder for formgivning i glas.

På udstillingen UNDER viser vi Karen Lise Krabbes første samlede præsentation af eksperimenter og undersøgelser med teknikken geleret glas. Referencen til havets mangeartede vækster og organismers væren og liv er uomtvistelig, men ikke nødvendigvis tilsigtet. Karen Lise Krabbes værker er en personlig historiefortælling om verdens undere og observationerne af dem. De bygger på århundredlange glastraditioner og konstruerer samtidig deres helt eget nye og diverse univers. Med sin indgående udforskning af materialet og sin uortodokse arbejdsmetode har Karen Lise Krabbe skabt et helt nyt materiale der har et stort kunstnerisk potentiale.”
Selv siger Karen Lise Krabbe: ”Jeg bedriver en slags uorganiseret grundforskning inden for glas og mineralgruppen silikater som glas for en stor del består af. I materialernes mummel og kaos henter jeg min motivation, og eksperimenter med kombination af materialer er mit arbejde. Det er her der opstår et ‘tredje materiale’, et kompositmateriale, hvor to eller flere materialer smelter sammen og danner et nyt. Jeg bygger i pulver og mindre elementer, bygger fra flade til rum til form, føjer lag på lag. Den todimensionelle flade rejses op til en tredimensionel form: Jeg kalder det supernatur.”
Karen Lise Krabbe er født i 1955 og har en uddannelse som cand.mag. i dansk, spansk og dramaturgi. Hun har siden 1997 arbejdet med glas og har blandt andet modtaget Hempels Glaspris, Ole Haslunds legat, Coburger Glaspreis’ 1. pris og støtte fra Statens Kunstfond. Udover deltagelse på utallige gruppeudstillinger har hun udstillet solo på flere gallerier, på GLAS i Ebeltoft og Hempel Glasmuseum. Hun bor og arbejder i Århus.

* Alginat er en organisk kemisk forbindelse som findes i og udvindes af brunalger – som varierer fra mikroskopiske tråde til store tangplanter. Alginat danner højviskose (tyktflydende) opløsninger i vand, og ved tilsætning af calcium-ioner sker en gelering. Alginat bruges som størkningsmiddel i fødevarefremstilling på linje med gelatine.
Aladdins Hule hos Holzer-familien
Den årlige atelier- og haveudstilling Aladdins Hule hos billed- og glaskunstnerparret Kirsten Inger (Kim) og Adi Holzer er lørdag den 26. og søndag den 27. august kl. 11-17. Man kan få maleri, grafik, skulptur og glaskunst at se, gæstekunstnerne er Kirsten Terp B, Anette Meyer og Kasper Johansen samt Honningpigerne fra Himmerland, og adressen er Skovbovænget 30. Hareskovby, 3500 Værløse.
Det østrigsk-danske kunstnerpar Adi og Kim Holzer har i øvrigt for nylig igen besøgt det gamle cistercienserkloster Stift Schlierbach i Winklern i det sydlige Østrig på grænsen til Italien/Slovenien og arbejdet med glassmelteteknik på stedets glasværksted – og sendt os billeder af deres værker. Her øverst er udvalgt en komposition med palme af Adi Holzer og nederst et glad ansigt af Kim Holzer.


Glas- og madkunst hos Baltic Sea Glass
Glasværkstedet på kanten af Østersøen på Melstedvej 47 syd for Gudhjem byder torsdag den 7. september kl. 18.30-22 på en særlig oplevelse med glas- og madkunst – pris per kuvert 1500 kroner alt inklusive. Tilmelding m.m. her.
Glaskunsten står Baltic Sea Glass-teamet anført af Maibritt Jønsson og Tobias Sode for. Der bliver denne aften pustet særligt store unika-værker, men der bliver også plads til leg med glas hvor nogle af gæsterne får lov at lege med.
For madkunsten står chefkok Daniel Kruse fra Det Røde Pakhus – en bornholmsk restaurantkæde med hovedsæde på Snellemark i Rønne og med filialer i form af en kaffebar på havnen i Rønne og Restaurant Molen i Nexø. Der serveres en femretters gourmetmiddag med tilhørende vine. Kokken Daniel Kruse har i løbet af sin karriere været Årets Kok i Danmark, flere gange vundet priser for sine desserter og flere gange været med på det danske kokkelandshold.
Biennalen for Kunsthåndværk & Design 2023
2023-Biennalen for Kunsthåndværk & Design afholdes i udstillingsstedet Copenhagen Contemporary på Refshaleøen i København. Biennalen åbner torsdag den 12. oktober. Årets 36 værker eller projekter er udvalgt inden for årets tematik Konvertering med det digitale som omdrejningspunkt. Juryen bag udvælgelsen består af skribent og kurator Charlotte Jul, kurator og cand.mag. i visuel kultur Anne Thomasen, keramiker og projektleder på Peach Corner Hilda Piazzolla, indehaver af Tableau Julius Wæhrens Iversen og crypto-kunstner Jonas Kasper Jensen. Juryen udtaler om sin kuratering:
”Vi har i juryen for Biennalen for Kunsthåndværk og Design 2023 udvalgt 36 projekter der forholder sig til de mange forskellige aspekter af årets tematik Konvertering. Trods tematikken er der stor diversitet og spredning i både materialer, fag, alder og geografi blandt de antagne ansøgere. Udstillingen kommer i 2023 til at have eksperimentel karakter hvor de præsenterede projekter undersøger digitaliseringens muligheder i arbejdsprocessen eller peger nysgerrigt og kritisk mod en stadig tiltagende digital fremtid. Den besøgende vil kunne informere sig om udviklingen inden for blandt andet algoritmer, kunstig intelligens og NFTs* gennem divergerende projekter der via deres høje faglige niveau og stærke koncepter ofte både anvender og formidler ny teknologi på interessant vis. Juryen har desuden udvalgt et antal projekter som Biennalen går i samarbejde med om konkret digital videreudvikling.”
* NFT står for non-fungible token. Non-fungible betyder uombyttelig, uomsættelig eller uerstattelig. De fleste ting i denne verden er fungible, og de kan fx kopieres. Token betyder tegn eller mærke. En NFT er forsynet med en digital signatur som gør den unik.
Årets udstillere på Biennalen for Kunsthåndværk & Design er Annelie Grimwade Olofsson, Ida Wieth, Drua Sif Albrechtsen, Carl Johan Jacobsen, Sally Xenia Christensen, Astrid Skibsted Holm og Michelle Yi Martin, Theis Lorentzen, Justyna Poplawska, Anders Nielsen, Bitten Hegelund, Marie Ramsing, Ruth Gilmour, Tronhjem Rømer, Amalie Vöge Jensen, Esben Schakenda Kaldahl, Maria Koshenkova, Susanne Hangaard, Lisbet Thorborg Andersen, Lise Bjerre Schmidt og Thomas Gammeltoft-Hansen, Anna Søgaard og Pil Whitta, Siff Pristed, Davide Ronco, Troels Flensted og Ragna Mouritzen, Miriam Forchhammer Brostrøm Weber og Berthe Forchhammer, Rasmus Høj Mygind, Jens Ole Árnason, Cæcilie Parfelt Vengberg og Rita Blue Biza, Pernille Snedker Hansen, Tideland Studio (Jonas Swienty og Simon Strøyer), Kristine Mandsberg, Karen Harsbo, Mikkel Nielsen og Manuel Sjødahl, Maiken Lindhardt, Wang & Söderström, Jamie Wallace og Metha Stuart Wallace, Lene Bødker. Fremhævet er de umiddelbart genkendte glaskunstnere.