Glastip 8. august 2021 – Glasmestre

Årets marked for kunsthåndværk på Frue Plads i det indre København afholdes i dagene torsdag den 12. til lørdag den 14. august med åbningstider henholdsvis kl. 12-19, 10-19 og 10-16. Der er tale om det største udendørs marked i Skandinavien med 130 udstillere inden for tekstil, keramik, grafik, glas, smykkedesign og meget andet. Markedet har været afholdt hvert år siden 1983 – bortset fra sidste år hvor det var corona-lukket. Kun medlemmer af Danske Kunsthåndværkere & Designere kan have en stand på markedet. Der er gratis adgang.
Blandt de mange stadeholdere finder vi blot fem med glas som materiale – Johanne Jahncke fra Bornholm (både glas og keramik), Anders Raad fra Charlottenlund, Anne Flohr fra Lillevorde per Storvorde, Aoife Soden fra Aarhus og Sia Mai fra København.
Pia Rakel i Nordisk Sommertræf i Galleri Krebsen
Galleri Krebsen, Studiestræde 17A i det centrale København slutter sommerens udstillinger med Nordisk Sommertræf den 12.-28. august med 12 forskellige slags kunstnere fra Island, Færøerne, Finland, Sverige, Norge, herunder Sápmi (Sameland), og Danmark. Glasset er – som sædvanlig hos Krebsen – repræsenteret ved islandsk-danske Pia Rakel Sverrigsdóttir. Der er fernisering på førstedagen kl. 15.30-18.
Vin i glassene på værkstedet
Holmegaard Værk arrangerer lørdag den 14. august vinsmagning ved master of wine Jonas Tofterup og glasfremstilling ved hyttemester Bjørn Friborg. Det foregår i glasværkstedet kl. 20-22 og koster 425-495 kroner. Foruden smags- og synsoplevelserne får man også noget at vide om hvilke glas der er bedst til hvilke vine. Og prisen inkluderer ikke bare museumsentréen, men også at man får et unikt signeret og nummereret vinglas med hjem. Se mere her.
Hebsgaard-nyt
I et sommernyhedsbrev fortæller Lisbeth og Per Steen Hebsgaard om en ret stor opgave som værkstedet har løst tidligere på året i form af en mobile til Dansk Landbrugs Grovvareselskab, DLG’s, ny domicil i Fredericia. Kunstneren er Peter Stuhr som arbejder på en lang række felter og med mange medier og materialer. Han har lavet mange ting sammen med Per Hebsgaard, fx glasudsmykningen til Karup Lufthavns udenrigsterminal, den store lysglasvæg i Varde bymidte, de tre vejvisere i Viborg og de lysende glassøjler i Vanløse.


Her ses værket til DLG-domicilet – øverst i en prøveophængning i Hebsgaards værksted i Præstø, og nederst fra indvielsen med de DLG-ansatte på etagerne.
På værkstedet er der flere opgaver i gang; restaurering af kirkevinduer og mosaikker i opgange i bygninger, mosaikker og malerier med flere kunstnere – både ny og gamle– og med en af de gamle kendinge, Bjørn Nørgaard, en blyindfattet glasmosaik på cirka 36 kvadratmetersom vil tage omkring trekvart år.
I begyndelsen af året lavede Chroma Film v/ Anders Dylov en dokumentarfilm på en halv time om Per Hebsgaard: GLASMESTEREN Et portræt af faderen til den moderne glaskunst! Glarmesteren Per Hebsgaard – hans arbejde med at forene kunstneriske visioner, glashåndværket og det som skabes af lys og farver i det levende rum.

Filmen viser symbiosen mellem glasmesteren Per Hebsgaard som håndværkeren og kunstnerne hvor de faglige teknikker og kunsternes ambitioner smelter sammen – med fokus på en helt speciel personlighed der har været i faget hele sit liv. Filmen er et ’stjerneportræt’ af Per Hebsgaard og fem af de mange kunstnere han har arbejdet sammen med. Kunstnerne fortæller om deres glaskunst og om Per Hebsgaard som håndværkeren i samarbejde med dem. Per Hebsgaard fortæller om muligheder og udfordringer ved glas som materiale og hvordan det kan bruges til at virkeliggøre kunstnernes visioner.
Il maestro trækker sig tilbage fra ovnen
Den legendariske italienske glaskunstner – maestro – Lino Tagliapietra (1934-) som for tiden og otte-ni måneder frem kan ses på en stor udstilling på Glasmuseet Ebeltoft, har meddelt at han ’trækker sig tilbage fra ovnen’. Her har han nu befundet sig i 75 år, eller som han siger: ”Glas har været mit liv, og ovnen mit hjem”. Det manuelle arbejde ved ovnen forlader han, men han vil fortsat undervise og være aktiv i glasverdenen – møde folk ved udstillinger, udveksle idéer og organisere projekter.

Her ses meddelelsen om tilbagetrækningen – tag billedet og forstør det så teksten kan læses. Foto nedenfor er fra Lino Tagliapietras hjemmeside.
Lino Tagliapietra er vokset op med glas i Murano (Venedig) hvor han kom i lære som 11-årig og allerede som 21-årig blev udnævnt til maestro vetraio (glasmester). I 1970 underviste han amerikanske studioglaskunstnere i venetianske glasteknikker og blev selv inspireret til et kunstnerisk mere frigjort arbejde med glasset. Se flere ord, billeder og film på hans hjemmeside.

Demo med Ned Cantrell
Søndag den 29. august kl. 14 til cirka 15.30 i glashytten på Ebeltoft Glasmuseum demonstrerer den lokale glaskunstner Ned Cantrell sin fortolkning af et klassisk venetiansk vinglas med kunstfærdigt udformet stilk. Som på foto hvor stilken er en delfin.

Ned Cantrell skaber farverige og ironiske glasskulpturer i teknisk avanceret og traditionsrigt blæst glas og henter elementer ind fra masseproduktionens hverdagsting og popkulturen som man finder den i fx tegnefilm, graffiti og tatoveringer. Han bruger de krævende klassiske teknikker og det forfinede håndværk og udfordrer forventningerne til glaskunsten ved at sammenstille det med affald, kitsch og banale produkter som her et engangskrus af plastic til et kunstfærdigt venetiansk vinglas fra renæssancen.
Der betales almindelig entré til museet.
Noter
Marie Retpen slapper af med noget i egne glas – foto fra hendes Facebook-side.

Stig Persson prøver lykken i Coburg 2022 – han har sendt værket nedenfor til bedømmelse ved The Coburg Prize for Contemporary Glass 2022. Udstillingen finder sted april-september næste år på Europäisches Museum für Modernes Glas i Coburg i det nordligste Bayern. Hovedprisen er på 15.000 euro. Det er ikke lige til at finde en liste over prisvindere siden prisens indstiftelse i 1977, men vi ved at det i 2014 var Karen Lise Krabbe der fik hovedprisen.

Glastip 19. august 2021 – Lofoten-Bornholm tur-retur
Lofoten Kulturhus slutter udstilling med symposium
Lofoten Kulturhuset på kajen i Svolvær har sommeren over vist udstillingen States of Glass eller Glasstilstander med nutidig nordisk glas. Udstillingen slutter den 22. august, og som afslutning afholder Nordnorsk Kunstnersenter den 20. og 21. august et symposium med præsentation af glaskunstnere, film og foredrag af fagfolk. Symposiet foregår i kulturhuset og er kun åbent for en meget begrænset kreds, men det kan frit overværes streamet (eller ’strømmet’ som det hedder på norsk). Det vil foregå på engelsk. Den ’strømmede’ del begynder kl. 15 begge dage.
Symposiets tema vil være glassets unikke udtryksmuligheder som medium og materialets muligheder for at sige noget om den tid vi lever i. Bag arrangementet står Norske Kunsthåndverkere, Glass Factory, Museum Sydøstdanmark (Holmegard Værk) og det lokale glaspusteri Lofoten Glass ved Cathinka Mæhlum. Det er støttet af Nordisk kulturfond og Kulturkontakt Nord.
På fredagens program er en filmreportage fra udstillingen, et foredrag ved Mette Bielefeldt Bruun, faglig leder af Holmegaard Værk, som taler om nordiske glaskunstnere med udgangspunkt i udstillingens deltagere, en præsentation af en af udstillerne, den russisk-danske glaskunstner Maria Koshenkova og hendes udforskning af glassets grænser, video-interviews med de lokale (Lofoten) glaskunstnere Heidi Kristiansen, Mette Paalgaard og Cathinka Mæhlum og en præsentation af en af udstillerne, den svenske glaskunstner Karin Forslund (som også arbejder i Danmark og Norge).
På lørdagens program er en film fra et gæstekunstnerprogram i tilknytning til udstillingen, et foredrag ved Freyja Hartzell, senior underviser ved Bard Graduate Center i New York (dekorativ kunst, designhistorie og materiel kultur), om europæisk glas i mellemkrigstiden, en præsentation af en af udstillerne, taiwanesisk-svenske (på Bornholm uddannede) glaskunstner Liu Chien-Kuang, en film om installationen Discovered & Endangered (opdaget og udsat) af den lokale glaskunstner Cathinka Mæhlum og den norske fløjtenist Marthe Belsvik Stavrum som spiller på glasinstrumenter blæst af Cathinka Mæhlum, og en præsentation af den finske gæste-glaskunstner Riikka Haapasaari som foruden glas arbejder med film.
Se hele programmet. Vimeo-link til fredagens program og lørdagens program.

Blue-thin-liberty af Maria Koshenkova, foto Kurt Rodahl Hoppe.
I udstillingen States of Glass deltager glaskunstnerne Cathinka Mæhlum, Heidi Kristiansen, Karin Forslund, Liu Chien Kuang, Maria Koshenkova, danske Mette Colberg, Mette Paalgard, svenske Sara Lundkvist og australsk-danske-svenske Tillie Burden.

Forrest Forest (eller måske bare stubbene) af Tillie Burden, foto Kjell Ove Storvik.
Glaskunstner Tora Urup i Officinet…
…sammen med keramiker Lotte Westphael og billedhugger Carl Emil Jacobsen på udstillingen Linje - Rum - Tekstur. Formgivningens Poetik – tre markante formgivere fra det franske Galerie Maria Wettergren – som også er den der har kurateret udstillingen.
Danske Kunsthåndværkere og Designere og organisationens udstillingssted Officinet ligger i Bredgade 66, København K. Udstillingen kan ses fra torsdag den 26. august til søndag den 12. september. Der er fernisering torsdag den 26. august kl. 11-20
Åbningstiden er den 27, 28. og 29. august kl. 11-18 og derefter tirsdag-lørdag kl. 12-16. Fri entré
”Hvad har Lotte Westphaels sprøde porcelænskrukker og fine æteriske linjer at gøre med Carl-Emil Jacobsens tunge, mættede skulpturer af knuste sten og Tora Urups gennemsigtige trompe-l’œil glasskåle?” spørges der i udstillingsomtalen – som fortsætter:
”En kompromisløs undersøgelse af et specifikt materiale og en teknik ud fra en personlig poetik som både udspringer fra materialet og teknikken og transcenderer disse. En sanselig undersøgelse af elementære kunstneriske principper, såsom linje, rum og tekstur, forener disse tre kunstneres udtryk, og udstillingen vil både fremhæve deres særegenhed og bibringe uventede dialoger imellem dem. Værkernes størrelse og identitet som skulpturelle værker med en poetisk reference til funktionelle objekter er samtidig med til at danne en rød tråd i udstillingen.”
Læs resten her.
Carl Emil Jacobsen er i øvrigt aktuel med en soloudstilling i O – Overgaden – Institut for Samtidskunst, Overgaden Neden Vandet 17, 1414 København K indtil den 10. oktober.
Åben i have og atelier hos kunstnerparret Holzer
Kirsten Inger og Adi Holzer viser sammen med gæsterne Kirsten Terp B, Kasper Johansen og Anette Meyer maleri, grafik, skulptur og glaskunst i værternes have og atelier – Skovbovænget 30, Hareskovby, 3500 Værløse i weekenden den 28-29. august kl. 10-17. Søndag kl. 15 er der koncert med oboprofessor Max Artved og fire strygere fra Det Kongelig Kapel.
Store Glasdag i Odense
Odense Glasværk og Fynske Glasvenner arrangerer søndag den 29. august en glasdag på Glasværket, Havnegade 13, 5000 Odense. Det er fra kl. 10-16 hvor der er loppemarked hvor medlemmer af Fynske Glasvenner sælger glas fra deres samlinger, Viemosens Drambryggerlaug uddeler smagsprøver og sælger ekstrakter, og Mjødlauget uddeler smagsprøver.
Der vil være mulighed for at se glasmagerne i arbejde. Der vil til dagen blive fremstillet glas som sælges til særpris, og i butikken sælges glas med ti procent rabat. Der vil være mulighed for at købe drikkevarer samt pølser. Kl.11 og 14.30 er der foredrag om Fyens Glasværk ved den odenseanske antikvitetshandler og glashistoriker Niels Andersen. Kl.12 kan man få vurderet medbragte glas af medlemmer af Fynske Glasvenner.
Glaskunst og unikatøj i X-porten
Alice Øhlenschlæger Hillman og Inge Egebjerg udstiller i det lille udstillingssted X-porten på Nordre Beddingsvej 39 i Hundested Havn fra tirsdag den 31. august til søndag den 5. september kl. 11-17. Fri entré.
Alice Øhlenschlæger Hillman er oprindelig billedkunstner, olie på lærred, men har senere slået sig på både keramik og glaskunst og har værksted på Østersøvej 249 i Nordhavn i København.
Inge Egebjerg designer og syr unikabeklædning: Jakker, bluser, tunikaer m.m. Alt i naturmaterialer som uld, hør, bomuld og silke. Og ofte af stoffer med egne serigrafiske tryk eller bemaling.
Grønbechs Gård
Blandt de igangværende kunsthåndværksudstillinger på Grønbechs Gård i Hasle på Bornholm finder vi glaskunstner Pernille Braun med udstillingen Turist – en titel hun har givet den på grund af den tilknytning hun har haft til Bornholm i de fleste af de tyve år hun fast er kommet på øen begyndende med de tre år hun var på Glas- og Keramikskolen.

Og som hun skriver om sig selv og sit arbejde:
”I skiftet mellem by og land trænger særligt oplevelsen af den skiftende dominans af menneske og natur sig på. Her med naturen tæt inde på livet er jeg blevet fuldstændig overrumplet af dens intense påvirkning: naturen som en fysisk oplevelse og nærmest mytisk overkraft. I denne kraft ligger uforudsigeligheden, en tilstand jeg altid har været optaget af i mit virke, og hvor særligt glassets evne til at forandres uden håndens indblanding er blevet grundlæggende for min tilknytning til materialet. Inspireret af overflader, farver og fænomener oplevet under min tid på Bornholm har jeg med værkerne til udstillingen Turist arbejdet med materialets forskellige faser af forvandling når det udsættes for varme og smeltes.
I denne proces rummes potentialet for at det flydende glas trækker sig sammen i uvilkårlige strukturer, at det bobler op, holder formen eller helt smeltes ud, og at farverne træder frem med dybde og intensitet og tydeliggør figurens forløb. Værkerne relaterer sig til turisten som samler og genstanden som souvenir; et minde og vidnesbyrd om et givent tidspunkt på et givent sted. Denne udstilling er en hyldest til Bornholm, og tiden jeg har tilbragt her.”
Udstillingen kan ses frem til den 2. september.
Gårdens øvrige udstillinger er (med sidstedagen i parentes):
– udstillinger af medlemmer fra ACAB, Arts & Crafts Association Bornholm (21.11.)
– den stærkt fabulerende smykkekunstner Marie-Louise Kristensen med udstillingen Den flyvende bøf og andre historier (1.9.)
– udstillingen Det magiske hav med luftige værker af brodøsen Ingrid Larsen fra Hadseløya, en ø på bare 102 kvadratkilometer i Vesterålen nord for Lofoten i det nordnorske sameland - i den særlige broderi-teknik ’vaffelsøm’ (5.9.)
– udstillingen Landskaber med lette værker af smykkekunstner Sofia Björkman i form af smykker og tredimensionelle genstande, installationer, tegninger og malerier (5.9.)
– udstillingen Naturens resonans med keramiker Gurli Elbækgaard og fotograf Søren Rønholt (5.9.)
Noter

Fade fra Odense Glasværk.


Fiskenet-vaser fra Baltic Sea Glass.
Corning Museum of Glass – nyhedsbrev sætter Spotlight on Kosta Boda Artists: Bertil Vallin, Anna Ehrner, Mattias Stenberg og Göran Wärff.