Glastip 8. august 2020 – Glasspirer
Rettelse
Under omtalen i sidste Glastip af Mette Colbergs igangværende udstilling i Officinet var det nævnt at den var kurateret af Anne Thomasen – med en forkert reference til et bureau. Hun har sit eget freelancefirma, nemlig Marple Gaze.
Glasværket er reddet
Den folkeindsamling Odense Glasværk i juli iværksatte i et forsøg på at overleve coronakrisen, er nu afsluttet med succes. Med hjælp fra blandt andet læsere af Fyens Stiftstidende er det lykkedes at samle lidt over 350.000 kroner ind. Resultatet overgår dermed målet på 300.000 kroner. Glasværket overlever derfor, man kan igen betale regninger for gas mm og fortsætte driften som før krisen. Fra begyndelsen af gik indsamlingen godt, den gik imidlertid også hurtigt i stå igen, men den dag Stiftstidende bragte sin første artikel om det nødlidende glasværk, kom der 100.000 kroner ind på bare to timer. Siden har avisen flere gange skrevet om den betydning værket som socialøkonomisk virksomhed har for de udsatte borgere man har ansat.
– Vi er alle på glasværket, inklusiv bestyrelsen, dybt taknemmelige over den opbakning vi har fået. Stor ros til de folk der har støttet, og til avisen for at hjælpe, siger direktør Per Jørgensen i den seneste artikel i Fyens Stiftstidende.
Maj-Britt Zelmer Olsen i Galleri MONTAN
Den bornholmske glaskunstner Maj-Britt Zelmer Olsen udstiller for første gang solo, og det foregår i Bredgade 10 i det centrale København hos Galleri MONTAN – som for sit vedkommende for første gang har en egentlig udstilling af glaskunst. Galleriet har fra etableringen i 2005 haft speciale i sølv fra både danske og udenlandske sølvsmede, men galleristerne Lasse Montan og Claus Andersen viser nu også anden brugskunst.
Udstillingen er nylig åbnet og vises til den 22. august. Galleriet er åbent mandag-fredag kl. 12-17 og lørdag kl. 11.15. Udover Maj-Britt Zelmer Olsen kan man i galleriet se værker glaskunstner Trine Drivsholm fra Ebeltoft.

På udstillingen viser Maj-Britt Zelmer Olsen ret store og tunge værker – skåle, fade, vaser – hvoraf de fleste på ydersiden er er belagt med filspåner. I forbindelse med udstillingen har hun dette statement:
”Når jeg arbejder med glas, er mit fokus altid på at udnytte glassets iboende kvaliteter såsom transparens og optik mest muligt. I kombination med naturlige mineraler såsom aske, jern og sand fra forskellige steder rundt omkring i verden skaber jeg kontrastfulde, taktile overflader som giver glasset nye dimensioner. Denne serie af unikaværker er inspireret af naturen på Bornholm omkring Nexø og Dueodde, især fra bark fra træer, lav og mos samt forfaldet på bygninger på Nexø Havn. Med værkerne ønsker jeg at skabe et kraftfuldt, råt og kontrastfuldt udtryk mellem det grove ydre og den skarpe, blanke flade som giver værkerne en ekstra dimension i form af optisk illusion hvor man kommer i tvivl om hvor værket starter og slutter.”

Eksempler på Maj-Britt Zelmer-Olsens glas. Fotograf er Anders Bøggild.
Per-René Larsen udstiller ikke på Filosoffen
Der var tale om en fejl da der i det mailudsendte Glastip stod at glaskunstner Per-René Larsen udstiller i Kunstbygningen Filosoffen i Odense. (Rettelse)
Afgangsudstilling på Bornholms Kunstmuseum
Fra den 29. august til den 13. september viser Bornholms Kunstmuseum i Rø årets afgangsudstilling fra glas- og keramiklinjen på Designskolens glas- og keramikskole i Nexø.
Når der dukker oplysninger om udstillingen og afgængerne op, vender Glastip tilbage herom.
Annie Hjorth – Vandfald og glasspirer
Glaskunstner Annie Hjorth, som bor og har værksted på Engdalsvej 96C i Brabrand, nærmere bestemt på engen på nordsiden af Brabrand Sø, har arbejdet med at lave noget glas der illuderer faldende vand – og det kom der så også nogle ’glasspirer’ ud af.
”Jeg har i mange måneder eksperimenteret med glas i mange forskellige former og bøjninger – processerne har underholdt mig meget, og jeg er blevet klogere – især at jeg skal huske at glas og ovn i variable grader har sin helt egen mening, og uventede resultater opstår…” fortæller Annie Hjort om sine nyeste eksperimenter med vand af glas. ”… Og jeg har fabuleret og grundigt undersøgt tyngdeloven og glassets evner set fra forskellige vinkler med fokus på vanddråbers udtryk og løb.”
Egentlig skulle resultatet have været vist på en udstilling med titlen Glassartworks and themes about water and climate på Aalborg Universitets afdeling i København i forbindelse med en tværfaglig international konference om vand og klima Climate Hack: Water – om hvordan man ’hacker’ eller ’disrupter’ de truende klimaforandringer eller noget i den stil. Men konferencen er på grund af coronakrisen blevet udskudt nogle gange og senest til en gang i 2021.
Annie Hjort lavede tidligere på året en lille udendørs pop-op udstilling af nogle af værkerne ved udløbet af Silistria Bæk på stranden ved den gamle vandmølle Silistria (ved Ørneredevej 15) syd for Ballehage i Torskov (Marselisborg Skov) syd for Aarhus. Det er herfra disse fotos stammer – et foto af vandfald og to fotos af vandspirer. Se også denne lille video på Annie Hjorths Instagramprofil.



’Vandet’ er gennem flere led lavet af sammenfusede stænger af Bullseye-glas som til sidst er anbragt på en måde så de i mere eller mindre frit fald blev til ’faldende vand’ – en slags sagging. Som vist på nedenstående foto. Efterfølgende opdagede Annie Hjorth at hvis hun vendte det ’faldende vand’ om, blev det til ’glasspirer’ i stedet – se ovenfor.

Annie Hjorth har senest været omtalt i Glastip den 30. maj 2019.
Gammelgård Glas lukker
Gammelgård Glas ved Ingalil og Knud Christensen på Gammelgårdvej 12 ved Bøvling Bjerg mellem Holstebro og Lemvig er sat til salg. ”Da vi er ved at komme op i alderen, ønsker vi at vores livsværk skal få nye kræfter. Derfor har I her den unikke chance for at overtage Gammelgård Glas,” skriver de i et opslag på Glasnettet hvor man kan finde en grundig beskrivelse af hvad gården rummer. Der er en pris på gården, og ønsker man at overtage glasværkstedet med inventar og varelager kan prisen forhandles.
Glasværkstedet begyndte som en hobby for godt tyve år siden med en glashøne som Ingalil lavede sammen med en af sine døtre, og siden er der designet et utal af figurer, fade og smykker af Ingalil og døtrene Camila og Catrine som begge er uddannede designere. Salget er foregået gennem forhandlere og fra eget stort galleri med tilhørende café.

To andre høns fra Gammelgård-sortimentet.
Glastip 14. august 2020 – Glasdag
Rettelse
Det er ikke glaskunstner Per-René Larsen der deltager i en udstilling i Kunstbygningen Filosoffen som skrevet i sidste nummer af Glastip. Der var tale om en fejllæsning fra glastipperens side.
Maj-Britt Zelmer Olsen i Galleri MONTAN – igen
Om den i seneste Glastip omtalte udstilling af glaskunstner Maj-Britt Zelmer Olsen i Galleri Montan i Bredgade 10 i København kan vi her i sidste øjeblik fortælle at hun lørdag den 15. august kl. 12-15 vil være til stede i galleriet så man kan tale med hende om værkerne – ideen med dem og deres tilblivelse.
Udstillingen vises stadig til den 22. august, og galleriet er åbent mandag-fredag kl. 12-17 og lørdag kl. 11-15.
Historien om Holmegaard Glasværk

Holmegaard Værk arrangerer onsdag den 26. august kl. 19-20.30 er foredrag om Holmegaard Glasværk – det traditionsrige værk på kanten af Holmegaard Mose fra de første år hvor glasmagere blev smuglet ind fra Sydeuropa, om dengang kunstglasset blev en del af produktionen, om rækken af designere der prægede Holmegaard de sidste 100 år – og frem til konkursen i 2008 og til nu hvor værket er genopstået som museum og oplevelsescenter.
Foredragsholder er museets redaktionelle medarbejder Lene Steinbeck, forfatter til bogen Historien om Holmegaard som netop er udkommet. Efter foredraget vil det være muligt at købe et signeret eksemplar af bogen for 249 kroner (normalpris 299 kroner). Det vil også være muligt at få signeret en allerede købt bog.
Læs mere om billetbestilling med videre på Holmegaard Værks hjemmeside.

Udstilling hos parret Holzer

I weekenden den 29.-30. august kl. 10.30-17 er der igen i år atelier- og haveudstilling hos Kirsten Inger og Adi Holzer. De har også to gæsteudstillere, og der er maleri, grafik, skulptur og glaskunst at se. Adressen er Skovbovænget 30, Hareskovby per Værløse. Holzer-parret er senest omtalt i Glastip den 24. august 2019.

Håbets Engel, Murano-glasskulptur af Adi Holzer. På indbydelsen ses Håbets Engel i en version fra Adi Holzers udsmykning i Søborgmagle Kirke i Søborg ved København.
Afgangsudstillingen i Rø
Mens vi venter på yderligere oplysninger, kan vi fortælle at der afholdes fernisering på udstillingen lørdag den 29. august kl. 14.
Store Glasdag i Odense
Odense Glasværk og foreningen Fynske Glasvenner holder søndag den 30. august kl. 10-16 Store Glasdag på havnen i Odense. Foruden selve værket og dets butik vil der være stande, og glasvennerne er til rådighed hvis man vil have vurderet medbragte gamle glas. Adressen er Havnegade 13.

Efterårsnyheder fra Holmegaard
Holmegaard (Rosendahl Design Group) lancerer i den kommende tid efterårs- og julenyhederne. I år er det med nydesignede håndmalede julekugler af designduoen Meyer Lavigne, igen i år med jule- og vinterinspirerede ophæng af Ann-Sofi Romme og for fyrretyvende gang med juleflasker (plus glas og stager) med papirklip-motiver af Jette Frôlich.

Juleophæng af Ann-Sofi Romme
Glastip 21. august 2020 – Glas og plys
Store Glasdag flyttet
Odense Glasværk har flyttet Store Glasdag fra den 23. august til søndag den 30. august kl. 10-16. Stedet er stadig Havnegade 13, og det stadig i samarbejde med foreningen Fynske Glasvenner som står for boder og står til rådighed med vurdering af medbragt glas. Desuden deltager Viemosens Drambryggerlaug med udskænkning af smagsprøver og salg af krydderurter, og glasværkets støtteforening Ællingerne holder loppemarked. Og så er der selvfølgelig gang i værkstedet og åbent i butikken.
Kaj Fjendbo på Tranum Strandgård
Tranum Strandgård holder sensommer-kunstudstilling frem til den 13. september med glaskunstner Kaj Fjendbo som deltager – sammen med tre billedkunstnere. Der er gratis adgang, men kun åbent i weekenderne – lørdag kl. 14-17 og søndag kl. 11-17. Adressen er Strandvejen 143, Tranum Strand (mellem Slettestrand og Rødhus Klit), 9460 Brovst.

Netfald, skulptur i floatglas af Kaj Fjendbo, med på Tranum Strandgård.
Kaj Fjendbo har i en snes år drevet Glasværkstedet Heden, Heden 20, 7860 Spøttrup. Værkstedet ligger på Salling nordvest for Rødding i Nybølle/Fjordkær tæt ved Salling Sund og Kås Bredning. Kaj arbejder med ovnformet glas, udelukkende med floatglas (vinduesglas) der brændes med oxid-farver. Han laver både glas i metalindfatning og til placering på mur/væg, men også enkeltstående glasskulpturer. Her arbejder han blandt andet i fall down-teknik i en dyb ovn – og laver værker som på foto. Kaj Fjendbo har eget galleri både i Skive, Temporary, og Spøttrup, BizzArt.
Tranum Strandgård har gennem mange år været først skibsreder-gård, dernæst købmandsgård og siden 1870erne landbrugsejendom. Gården kom i offentlig eje i 1950. I 2008 overtog Foreningen Tranum Strandgårds Venner gården og etablerede et kunst- og kulturcenter som de kalder ’Jammerbugtens kulturelle fyrtårn’.
Glas, sølv og træ hos MONTAN

Galleri MONTAN, Bredgade 10 i det centrale København holder sensommerudstilling fra den 17. august til den 12. september med tre gange glas, to gange sølv og en gang træ: Glaskunstnerne Bjørn Friborg med Impolsion, Maj-Britt Zelmer Olsen med Minerals og Trine Drivsholm med Botanical Structure, sølvsmedene Yuki Ferdinandsen med Arare og Carsten From Andersen med Stone samt snedkerne Mette Bentzen og Lasse Kristensen fra Egeværk med Ice Serie. Se lidt mere i galleriets nyhedsbrev.
Man kan få et kig torsdag den 27. august kl. 12-19, og derefter er der åbent mandag-fredag kl. 12-17 og lørdag kl. 11-15.
Glas med Køppe på Enter Art Fair
Glaskunstnerne Pernille Braun og Morten Klitgaard og keramiker Lone Skov Madsen deltager med hver deres værkserie med galleri Køppe Contemporary Objects på kunstmessen Enter Art Fair i Tunnelfabrikken i Nordhavn i København i dagene 27.-30. august.

Pernille Braun, The Constant Glow, længde 106 cm. Foto Dorte Krogh.
Bettina Køppe beskriver at alle tre kunstnere præsenterer værker der undersøger forholdet mellem dekoration og proces. De forsøger at stille deres materialer og svært styrbare eksperimentelle processer til skue. De er alle stærkt erfarne på deres respektive felter, så der op af eksperimenterne og alkymien løfter sig værker af enestående dekorativ kvalitet – fremragende nutidig dansk kunsthåndværk – vor tids ’samtale-stykker’. Eller læs det med galleristens egne engelske ord.
Enter Art Fair er en årligt tilbagevendende kunstmesse – som i år for første gang foregår i Tunnelfabrikken, Oceanvej 1, 2150 Nordhavn. I år deltager der 60 gallerier og flere end 250 kunstnere. Messen består foruden udstillingerne af foredrag, film, installationer og optræden. Entre 125 kroner. Åbningsdagen er kun for indbudte VIP’er. Åbningstiderne er derefter fredag kl. 12-20, lørdag kl. 11-20 og søndag kl. 11-18.
Tunnelfabrikken er fra 1990erne hvor der blev bygget tunnelelementer der blev bugseret ud til Øresundsforbindelsen. Dengang lå fabrikken ud til vandet, siden er der fyldt en masse op til udvidelse af Nordhavn mod øst og nord.
Tina Lofstad på Fussingø Slot
Den traditionelle kunsthåndværk-salgsudstilling på Fussingø Slot er i år med 13 deltagere der viser filtede boligtekstiler, ravsmykker, håndvævede og broderede brugstekstiler, keramiske fade, filtet beklædning, interiørprodukter, gummismykker og -tasker, skulpturer, keramik, guld- og sølvsmykker, pileflet – og mundblæst glas af Tina Lofstad. Udstillingen er åben to weekender og en onsdag henover månedsskiftet august-september – den 29.-30. august kl. 10-17, den 2. september kl. 13-17 og den 5.-6. september kl. 10-17.

Tina Lofstad (foto) er uddannet på Glasskolen i Orrefors i Sverige 1998-2001 og etablerede et par år senere Glaspusteriet Lofstad på Trekronervej 8C i Viborg. Tina er et dedikeret glas-menneske – ”Glas er mig, glas er mit liv,” siger hun. ”Jeg arbejder nok meget med stærke klare farver og ting man bliver glad af. Samtidig holder jeg meget af det klare glas… Det er hårdt at have et glaspusteri, men jeg vil ikke bytte med noget som helst.”

Tre små glas fra galleriet på Tina Lofstads hjemmeside. Hvor man også finder denne præsentationsvideo.
Fussingø Slot er en gammel herregård som i 1947 blev overtaget af staten og få år senere fredet. Det er nu et statsskovbrug. Der er offentlig adgang til slottet som delvis drives af Fussingø-gruppen, en forening af frivillige der står for kulturelle og kunstneriske aktiviteter på slottet og medvirker til dets vedligehold og bevaring. Entréen til udstillingen er 30 kroner, til gengæld er parkeringen gratis. Det er også gratis at gå en tur i slotsparken og den omliggende skov som er udpeget som et af Danmarks to første naturparker. Slottet ligger ved Fussing Sø cirka 10 kilometer vest for Randers på adressen Vasevej 9, Fussingø, 8920 Randers NV.
Rekordsommer på Glasmuseet Ebeltoft
Juli måned har været en rekordmåned for Glasmuseet Ebeltoft med 12.209 gæster hvoraf en del besøgte museet for første gang. Museet takker alle gæsterne for opbakningen, men også Ny Carlsbergfondet som trådte til med støtte til museets aktiviteter og markedsføring i en udfordrende tid. Det gav museet mulighed for at tilbyde fire daglige rundvisninger hele sommeren samt den ny aktivitet Børn designer glas med fremstilling i værkstedet af et udvalgt børnedesign i glas hver uge. I den forbindelse har Aage og Johanne Louis-Hansens Fond gjort det muligt at formidle dette arbejde i værkstedet med en række livestreaminger og videoer på Facebook. Se fx hvordan glaspusterne Jean Thébault og Lou-Alexandrine Le Jolivet virkeliggør et barns designforslag med fregatten Jylland inde i et æble – på museets Facbook-kanal.

Museets glaspustere Jean Thébault og Lou-Alexandrine Le Jolivet.
Regeringens hjælpepakker og halvpris-tiltag har også bidraget til at museet har kunnet fastholde et højt ambitions- og aktivitetsniveau og ikke mindst gennemføre åbningen af særudstillingen Walking in the Void med Philip Baldwin & Monica Guggisberg. Særudstillingen kan ses frem til den 11. april 2021, udstillingen Nyt fra samlingen vises indtil den 3. januar 2021, og permanent på museet kan du opleve Steffen Dams underfundige og enestående ’toilettransformation’ Rejsen til M31.

Udsnit af Rejsen til M31 af glaskunstner Steffen Dam. Toiletbesøg kan kombineres med en kunstnerisk oplevelse på toilettet på anden sal i den gamle bygning.
Søndag den 6. september kl. 14 kan man på museet møde Mols Bjerge-naturformidler, museumsinspektør Morten D.D. Hansen ved Molslaboratoriet under Naturhistorisk Museum Aarhus. I glasværkstedet fortæller han om et af sine yndlingsdyr fra nationalparken. Et smukt og sjældent dyr som museets glaspustere Jean Thébault og Lou-Alexandrine Le Jolivet derefter forsøger at fremstille i glas. Også denne forestilling streames og kan efterfølgende ses på video på museets Facebook-kanal med støtte fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.
Den 1. søndag i måneden er Særlig søndag på museet med omvisning i udstillingerne hvor guiden fortæller om kunstnernes idéer og arbejdsproces, om museets historie, samlingen og meget mere. Gratis når entréen er betalt. Ingen tilmelding. Tilbuddet gælder ikke større grupper. Næste gang er den 6. september kl. 14.
Jazz på Hempel
Søndag den 22. september kl. 12 og 14 er der musikalsk underholdning i den store sal på Hempel Glasmuseum syd for Nykøbing Sjælland. Det er gratis oveni entréen. Men man skal på forhånd reservere sig en af de 40 pladser i salen ved at skrive en mail til info@hempelglasmuseum.dk. Koncerterne kan dog også høres gennem salens åbne døre. Koncertoplevelsen kan eventuelt kombineres med en brunch kl. 10-11.30 eller en frokost fra kl. 12 i Restaurant Anneberg. Bordreservation til anneberg@email.dk.
Musikken leveres af trioen Flegmatic Moods bestående af Tineke Noordhoek på vibrafon, Christina von Bülow på saxofon og fløjte samt Jeppe Holst på guitar – alle etablerede navne fra jazz- og bossanovascenen. Trioen spiller musik fra Tineke Noordhoeks seneste samling, Flegmatisk/Melankolsk, der har afsæt i to af de fire temperamenter, og som udkommer på vinyl i disse dage. Man kan høre noget af det på Spotify.
Plys

Den 26. juli optrådte Ned Cantrells Golden Astro-figur i Glastip på et foto af en aarhusiansk bus med en reklame for Glasmuseet Ebeltoft bagpå. Nu kan figuren fås i plys. Og det er der to forklaringer på – en kort og en lang. Den korte er: Kan plys ikke være lige så godt eller fint som glas?
Den lange har Glastip udæsket Ned Cantrell om. Bamserne – som han kalder dem – er en udløber af hans Japan-rejse i 2018 med støtte fra Statens Kunstfond og Danmarks Nationalbanks Jubilæumsfond. Ned rejste til Japan på grund af sin interesse for kunstneren Takashi Murakami og kunstretningen Superflat.
Takashi Murakami (村上隆) er en japansk kunstner som arbejder med både de traditionelle kunstarter maleri, skulptur og grafik og med digital kunst. Han forsøger at udviske grænserne mellem finkultur og lavkultur ved at tage populære fænomener fra massemedierne og især den japanske popkultur og lave store skulpturer eller malerier af dem i den kunstneriske retning der kaldes Superflat. Superflat gør op med det forhold at visse kunstformer værdsættes højere end andre. At nogle teknikker, materialer og medier har høj status og regnes for kunst. Og at andre ikke regnes for noget fint.
Som også andre kunstnere verden over arbejder Ned Cantrell ud fra denne tankegang og forsøger nu også at lave sine værker i andre medier eller materialer. ”Derved stiller jeg spørgsmål omkring den iboende værdi af materialerne,” siger Ned. ”Det unikke sammenlignet med det masseproducerede. Håndværk versus maskine. At udfordre det blæste glas’ elitære status. Modsat glas er plys og vat varmt og blødt. Det inviterer til leg og berøring. Det er en lavkulturel form, banalt og useriøst.”

Hidtil har vi kunnet følge Ned Cantrells arbejde med at hente noget pop, noget banalt eller ligefrem noget skrald ind i sin vitterligt fine glaskunst – se bare galleriet på hans hjemmeside. Her er det hans velkendte bananskræller som koster 1035 kroner stykket i butikken på Glasmuseet Ebeltoft. Ned sælger en Golden Astro i plys for cirka det halve.
Nina Nørgaard i Costume
Hvornår vidste du at det var kunst du skulle beskæftige dig med?“Da jeg i sommeren 1989 besøgte min tante som arbejdede med Pernille Bülow på Bornholm, og jeg fik lov til at arbejde med dem i værkstedet. Processen i glaspustning er helt magisk.”
Sådan indledes et portræt af glaskunstner Nina Nørgaard i Bonniers modemagasin Costume fra april i år.

Skærmdump fra portrættet på Costume-hjemmesiden.