Glastip 7. august 2019 – Med og uden glas
Djurslands største perleplade
Sommeren over kan besøgende børn på Glasmuseet Ebeltoft deltage i et projekt der går ud på at lave Djurslands største perleplade. Børnene laver almindelige små sekskantede perleplader i udvalgte farvenuancer, og den lokale glas- og billedkunstner Micha Karlslund har fået til opgave at samle pladerne til et stort værk der skal forestille blomstrende æbletræer (selvfølgelig!). Samlingen foregår efterhånden, og man kan møde Micha og følge arbejdet hver tredje onsdag-torsdag kl. 14-16. De sidste gange er 7.-8. august, 28.-29. august og 14.-15. september. Her slutter projektet og det forventet kæmpestore værk kan ses på museet fra den 16. september til den 9. oktober.

Micha Karlslund (til venstre) i gang med perlepladerne.
Marked i Odder
Lørdag den 10. august kl. 10-16 er der kunsthåndværkermarked på Banegårdspladsen i Odder med otte lokale og ti gæster. Til de første hører glaskunstner Dorthe Bent, Den gamle station i Ørting ved Odder, og til de sidste hører Gitte Klarup med Glas og Glimt fra Skørping og Pia Nissen, Pia9ssen, fra Ebeltoft.
Kunsthåndværkermarked i Hjørring
Lørdag den 17. august kl. 10-15 er der på Brinck Seidelins Gade midt i Hjørring et kunsthåndværkermarked med overvejende nord- og midtjyske kunsthåndværkere der viser og sælger glas, tekstiler, keramik, smykker, strik og flet m.m. Det er det 11. marked i rækken, og det er arrangeret af Kunstens Venner i Vendsyssel i samarbejde med Danske Kunsthåndværkeres Nordjyllandsgruppe. Blandt de i alt 42 kunsthåndværkere finder vi tre glasfolk:
- Adam Mowen, Vennebjerg Glaspusteri (sammen med glaspuster Anna Joest Andersen), Lønstrupvej 385 på vejen mellem Hjørring og Lønstrup.
- Marlene Nørhave (ovnformet glas, lampeglas, m.m.), Nørrehaven 2 i Hjallerup
- Rikke Precht, Glaspusteriet, Strandvejen 49, Lønstrup

Glas fra Vennebjerg Glaspusteri.
Store Glasdag i Odense
Odense Glasværk, foreningen Fynske Glasvenner og Viemosens Drambryggerlaug holder Store Glasdag som de har gjort det de foregående to år. Det endelige program er ikke klar, men det bliver som før med glasloppemarked og lotteri samt mulighed for at få vurderet medbragt glas. Drambryggerne uddeler smagsprøver, og glasmagerne arbejder ved ovnene.
Som tidligere omtalt var Odense Glasværk til stede ved Rosenfestivalen i Bogense for nylig. Rosenentusiasten Ghita Nørby var æresgæst, og Glasværket forærede hende en vase fremstillet af værkets unge talent Lean.

Rosenvasen er holdt i farver efter roser som Ghita Nørby har navngivet.
Reach af Ida Wieth i Officinet
I Danske Kunsthåndværkere & Designeres udstillingsrum Officinet i Bredgade 66 i det indre København er der fredag den 23. august kl. 17 fernisering på udstillingen Reach af og med glaskunstner Ida Wieth-Knudsen, Ebeltoft. Udstillingen har herefter åbent til den 15. september med åbningstider tirsdag-søndag kl. 12-17.
På udstillingen viser Ida Wieth skulpturelle værker i en serie hun kalder Reach. Det er glas i kombination med metaltråde, og det er de samme rørformationer hun har haft gang i nogle år, men nu uden keramiske rør – kun glas. Værkerne består af mundblæste rør der siden ovnformes ad flere omgange. Glasset formes af og bøjes over metaltråde der leder glasset mod en ny form. Efter brændingen foldes trådene ud i forlængelse af rørenes form – de ’rækker ud’ og afslører så at sige processen. Det der har hjulpet formen på vej, fremhæves således i det færdige værk. Læs mere om udstillingen på DK&D’s hjemmeside.

Værker i Ida Wieths serie Reach. Se flere værker fra serien på hendes hjemmeside.
Ida Wieth, som er født i 1983 i København, bor nu i Ebeltoft og har værksted på Godsbanen i Aarhus. Hun blæser sine ting forskellige andre steder, blandt andet på Engelsholm Højskole hvor hun underviser på glaslinjen. Hun er uddannet glaspuster fra Kosta Glas Skole i Sverige og tog i 2009 afgang fra Edinburgh College of Art i Skotland med en Master of Fine Art, Glass. Ida Wieth har flere gange haft arbejdsophold i Japan, i 2017 modtog hun Hempels Glaspris, og hendes værker har været udstillet blandt andet på Biennalen for Kunsthåndværk & Design, ved Toyama Glass Museum i Japan og senest på en igangværende udstilling på Corning Museum of Glass i New York – også med værker i serien Reach.
DK&D skriver om Ida Wieth: ”Ida Wieth kombinerer det kunstneriske og poetiske med en håndgribelig viden om materialer og teknikker. Hun arbejder i en eksperimenterende og konceptuel retning og udvider glassets udtryksmuligheder i sine skulpturelle objekter og rumlige installationer. Hun gør således brug af andre materialer som kombineres med glas på nye måder – herunder metaller, keramik og træ.”

Her ses Ida Wieth i gang med det omfattende montagearbejde der er i de rørskulpturer hun laver. Foto Kaare Viemose.
Video om glaskunstner Steffen Dam
Livsstilsmediet Euromaxx i den store mediekoncern DW (Deutsche Welle) har lavet en videoreportage om danske glaskunstner Steffen Dam – og hustruen Micha Karlslund har linket til den på Facebook. Undervejs i den godt fire minutter lange video ser vi lidt af hvordan Steffen laver sine berømte rariteter i form af gopler og andre mere eller mindre fantasifulde væsner fra havenes dyre- og planteverden. Det ligner glas med præparater i sprit, men det er glas hele vejen igennem, det kommer lige ud af Steffens hoved og ligner bare den virkelige verden næsten til forveksling. I videoen ser vi også Micha som ud over det glas hun selv laver, fungerer som assistent for Steffen i deres fælles værksted i Handrup i bakkerne ovenfor Egsmark nord for Ebeltoft.

Det tyske medie præsenterer videoen således:
“Steffen Dam of Denmark makes astonishingly realistic sea creatures of glass. They float in cylinders like biological specimens. Now, he’s Denmark’s highest-earning glass artist.”
Direktør Dan Mølgaard, Glasmuseet Ebeltoft, optræder også i videoen i forbindelse med at Steffen Dam har lavet en udsmykning af et publikumstoilet på museet – et Wunderkammer som Steffen selv kalder det, et Gesamtkunstwerk som Dan Mølgaard kalder det, og som også omfatter en ny type toiletskilt:

Video fra Marked i Møllen, Gudhjem
I skolernes sommerferie og denne uge ud har 15 kunsthåndværkere fra ACAB, Arts and Crafts Association Bornholm, et kunsthåndværkermarked i møllen i Gudhjem. Herom har Youtube-kanalen Kunst på øen med vært Mette Zacho lavet en halv times reportage hvor en af de deltagende ACAB-kunsthåndværkere, keramiker Mie Mølgaard fra Rønne deltager i en rundvisning og en præsentation af udstillerne.
De tre deltagende glaskunstnere bliver introduceret sammen de andre 12 deltagere indenfor de første ti minutters tid. De efterfølgende lidt grundigere præsentationer følger med cirka minutter/sekunder anført:
14.20 – Mia Lerssi, Oe. Studio Shop, Rønne
17.40 – Elsebeth Belgsting, Listed ved Svaneke
24.30 – Maj-Britt Zelmer Olsen, Det brune værksted, Nex
Fra Facebook
Blondevaser fra Glasmagerne
Lena Ljunger – glasmagermagen til Jesper Sødring – lagde et foto af en ’blondevase’ op på Facebook. Vasen skulle blandt mange andre ting være med på det netop forestående Frue Plads-marked. Vi blev nødt til at spørge hende hvordan og hvorledes: ”Jeg tager den blonde jeg vil bruge, og præparerer den med trælim.
Så limer jeg blonden fast på glasset og lader det tørre. Det bliver helt hårdt og fungerer som en skabelon, og så kan jeg forsigtig sandblæse.” Og bagefter skal blonden vel vaskes af. Det at puste vasen er snart det mindste.

All because we’re in Love
Folk udfolder ofte færdigheder ud over det fag eller gebet de umiddelbart er mest kendt for. Det gælder også et af vores glaskoryfæer, Torben Jørgensen, Holmegård/Fensmark, som har spillet kontrabas i forskellige jazzorkestre. For tiden er det i kvartetten Frida’s Lounge som underholder med et blødt, intenst og forrygende jazz/swing med et repertoire af evergreens i egen fortolkning, som FolkeCaféen i Næstved engang har beskrevet det. Bandet har navn efter vokalisten Frida Fridriksdottir og består i øvrigt af Palle Jespersen, klaver, og Steen Christensen, trommer. Hør dem her i nummeret Lullaby in Birdland fra 1952 på Youtube – lagt på Facebook af Torben selv.

Foto fra videoen.
Trekroner Kirke (uden glas)
Først antog undertegnede at der var glas involveret, det var der så ikke, men her er historien alligevel.

Den nyligt indviede Trekroner Kirke på Lysalleen 29 i den forholdsvis ny bydel Trekroner i Roskilde (hvor man også finder Roskilde Universitets Center, RUC) er en ret særlig konstruktion i in situ-beton. Bygningen er altså støbt på stedet, og så har den i øvrigt ingen vinduer, kun ovenlys. Dog ikke helt uden vinduer – et enkelt uigennemsigtigt vindue er det blevet til, lavet af billedkunstneren Henrik Plenge Jakobsen i samarbejde med glarmester Per Hebsgaard.
Den kunstneriske udsmykning af Trekroner Kirke er besluttet i et samspil mellem kirkens ledelse, menighedsrådet, arkitektfirmaet Rørbæk og Møller og kunstneren Henrik Plenge Jakobsen som har inviteret kunstnerne Lea Porsager og Alexander Tovborg med på opgaven. Resultatet er en stærk integration af kunstværker og bygningsværk. På baggrund af kunstnernes oplæg har Det Obelske Familiefond givet en betydelig donation til arbejdet. Se også artikel i nyhedsbrevet Dagens Byggeri.
Henrik Plenge Jakobsen fortæller om de enkelte udsmykninger. Hovedparten er lavet af ham selv, og hovedværket er gulvet som er lagt i en til lejligheden håndlavet, femkantet tegl – trekroner-pentagonet – som kan lægges så de danner en flade. Det er et materiale og en teknik som er brugt til gulve i danske kirker siden middelalderen. I geometrien kender man til femten femkanter der kan danne flade, og den her brugte er den nyeste der blev opdaget af amerikanske matematikere for bare tre år siden.
Henrik Plenge står desuden for kirkens kors som er lavet aluminium belagt med palladium – hvilket skulle gøre det til det eneste af sin art i verden. Det samme gælder sikkert kirkens hovedindgang hvor døren er lavet af samme materialer. Og endelig står han for vinduet som ikke er af glas, men af sammensatte, skiveskårne, brasilianske og congolesiske agat-sten med konturer som kirkens grundform.

Agat-vinduet af Henrik Plenge Jakobsen sidder indfattet i kirkens indvendige beklædning af stave af asketræ – som på dette sted svinger sig ud i en bænk. Foto Henrik Plenge Jakobsen.
Alexander Tovborg står for kirkens alter som forestiller to fremstrakte hænder og er skåret i egetræ inspireret af blandt andet træskærerarbejder i norske stavkirker.
Lea Porsager har – inspireret af geometrien i kirkegulvet – lavet døbefonten i sydafrikansk sodalit, en blå sten med en kubisk krystalstruktur. Hun har desuden udført dåbsfad, dåbskande og alterkalk, alle i bronze.
Glastip 13. august 2019 – Håndfuglen til Gerner-Jahncke
En rettelse af en slags
Jeg skal hilse fra Steffen Dam og med hensyn til artiklen om ham i sidste Glastip sige at ’noget af det man hører og ser på tv, kan være voldsomt overdrevet, hvis det ikke ligefrem er løgn’.
Håndfuglen til Gerner-Jahncke

Drikkeglas og glasblokke i naturligt farvet glas og et eksempel på deres hjemmelavede værktøj.
Frue Plads markedsprisen Håndfuglen gik i år til den hollandsk-danske keramik- og glasduo Rick Gerner og Johanne Jahncke der under firmanavnet Gerner-Jahncke holder til i Grønnegade i Nexø på øen hvorfra de begge er uddannet for få år siden.
På deres stand på det netop afholdte Frue Plads Marked viste parret både glas og keramik, vaser, drikkeglas og objekter. Heriblandt en masse ’glasurprøver’ på små og bittesmå porcelænsflasker – ’jordflasker’ – med glasurer lavet med jordprøver indhentet på ekskursioner på Bornholm og i Island. De har lavet det samme med japanske jordprøver, de var dog ikke med på markedet.

Soil Flasks. Farverne er fra jordprøver hentet i Japan, Island og på Bornholm. Fotograf Dorte Krogh.
Håndfuglen er markedsarrangøren Danske Kunsthåndværkere og Designeres årlige pris som i år er uddelt af en jury bestående af formand for Statens Kunstfonds Legatudvalg for Kunsthåndværk og Design, keramiker Bente Skjøttgaard, skribent og fotograf Kirstine Autzen samt Ann-Christine Rørvang, daglig leder af butikken på Designmuseum Danmark. Juryens begrundelse for valget lyder:
“Duoen Rick Gerner og Johanne Jahncke er i gang med en grundig undersøgelse. Med en praksis inden for glas, keramik og værktøjsmageri går de til arbejdet med en nysgerrighed som de bringer videre ind i udformningen af konkrete produkter og i formidlingen af deres arbejde.
Stort set alt kunsthåndværk tilbyder en modposition til masseproduktion og global varedistribution. Det minder os om at rigtige mennesker kan lave ting af høj kvalitet som vi får lyst til at gemme og bruge i lang tid fremfor at skifte ud efter modeluner. I den sammenhæng er Rick Gerner og Johanne Jahncke desuden en del af en gruppe udøvere som har en vågen bevidsthed omkring det lokale og det sanselige og en lyst til at undersøge det tilsyneladende banale: Jorden lige umiddelbart rundt omkring os. Det er et sympatisk projekt.
I juryen er vi intuitivt blevet tiltrukket af deres glas, vaser og objekter. De fremstår nordisk-minimalistiske og indbydende. Hvem skulle have troet at Bornholms jord indeholder så mange røde nuancer? Derudover kan man igennem produkterne mærke en stærk relation til de to kunsthåndværkeres praksis, til selve det udforskende arbejde i værkstedet. Det at videregive praksis på den måde kan også tilbyde en værdi til et moderne liv.”

Prismodtagerne og juryen på Frue Plads 2019. Fotograf Christoffer Askman.
Se reportage og portræt 1 og 2.
Helle Scharling-Todd på Ringe Bibliotek

Flint Harmony, foto Helle Scharling-Todd.
Den langelandsk-californiske glas- og billedkunstner Helle Scharling-Todd – senest omtalt i Glastip den 17. juli – udstiller fra den 12. august til den 5. oktober mosaikker og silketryk på Ringe Bibliotek på Algade 40 i midtfynske Ringe.
Udstillingen foregår i Storesal – som kan være optaget af et arrangement, så man kan eventuelt kontakte biblioteket inden besøg. Der er fernisering fredag den 16. august kl. 15-17.
Pipaluk Lake i Bredgade Kunsthandel
Sommerudstillingen i Bredgade Kunsthandel, Bredgade 67, København K, er en gruppeudstilling med syv billedkunstnere med foto, grafik, collage, lærreder og skulptur samt glaskunstner Pipaluk Lake.

Pipaluk Lake, Layers, 23x36x20cm.
Udstillingen åbner lørdag den 17. august kl. 12-16, derefter åbent tirsdag-fredag kl. 13-18 og lørdag kl. 11-15 med sidste dag den 14. september.
Gallerist Annegrethe Davis fortæller at der er tre nye kunstnere med: ”Agnete Brinch viser kvindeportrætter fyldt med nærvær og en spændende lyssætning. Patricia Brøndums runde æstetiske værker refererer til mere barske realiteter omkring klimaændringer. Dette suppleres af Henrik Martensens realistiske mennesketomme landskaber som afspejler naturen hvor mennesket ikke længere eksisterer. Sommerudstillingen inviterer til at gå på opdagelse, og du skal forvente at blive grebet.” De øvrige er Awang Behartawan, Anders Bendixen, Faire og Jonna Pedersen.
Fotos fra SIRIN Gallery
Ved den netop åbnede og i sidste nummer af Glastip omtalte udstilling i SIRIN Gallery i København havde glaskunstner Maria Koshenkova tre værker med – et par ophæng som hun netop har lavet, samt et hjerte fra en tidligere produktion.

Et ophæng med glas.

Hjertet frembåret af en af medudstillerne.

Her er det så Maria selv – og hun har ikke lagt sig ud, snarere tvært imod. Foran sig i et omslag bærer hun sit to uger gamle barn. Fotos galleriet.
Glastip 24. august 2019 – Om smelteglasteknik m.m.
Tre gange glas på afgangsudstilling
På sommerens udstilling med afgangsarbejder fra Designskolens kandidater var der tre der havde glas som hovedmateriale. Heriblandt har Glastip allerede omtalt Will Bell den 26. juni og den 11. juli.
Den ene af de andre er Christine Bové som viste lamper m.m. Hun blev bachelor fra Bornholmerskolen i 2015 hvor Designskolen havde denne præsentation af hende. Her ses en af hendes lamper på et foto som hun netop har lagt op på Facebook, og som må repræsentere hendes kandidat-afgang.

Den anden er færøske Linda Bibi Dahl Heinesen som tog afgang fra Bornholm i 2017. Dengang var temaet Mjørki (tåge). Hun har lagt et foto op af sig selv bærende på et af de værker hun havde med på afgangsudstillingen. Ved kandidat-afgangen er temaet Heimleiđis (hjemefter). Trods født og opvokset i Danmark, anser Linda sig som færing og finder megen inspiration i sine rødder. Linda har hjemmesiden Linda Bibi Glass.

Steffen Tast på Vestjyllandsudstillingen
Vestjyllands Kunstmuseum holder årligt Vestjyllandsudstillingen. Den åbnede for nogle dage siden og kan ses til den 6. oktober. Det foregår i Janusbygningen på Lærkevej 25 i Tistrup nord for Varde.
Vestjyllandsudstillingen er en kunstnersammenslutning grundlagt i 1979 hvor medlemmerne fra begyndelsen var bosat eller havde tilknytning til det vestjyske område fra Kongeåen i syd og næsten op til Limfjorden i nord. I de senere år er der også kommet medlemmer til fra resten af landet. Sammenslutningen tæller i dag 23 medlemmer – primært bildende kunstnere, men også keramik og tekstil samt blandform, og til denne kategori henregnes installations- og glaskunstner Steffen Tast fra Solbjerg ved Aarhus.

Steffen Tast er blandt andet repræsenteret på udstillingen med dette værk betitlet Wilde. Foto Steffen Tast.
Maria Bang Espersen hos Formbar i Norge

Til og med den 30. august er Maria Bang Espersen årets kunstner med udstillingen Deviations (’afvigelser’) i glasværkstedet Formbar i Haugesund i Norge. I samme periode rummer byen en stor jazzfestival. Et værk fra serien ses ovenfor.

Maria Bang Espersen tog afgang fra Bornholmerskolen i 2012 og bor nu i Houston i Texas sammen med den amerikanske glaskunstner Max Syron. Her ses de ved åbningen af udstillingen på Formbar.

Marie Bang Espersen med flere af værkerne på udstillingen på Formbar. Fotos fra Maria Bang Espersens Facebook.
Glasværkstedet Formbar er grundlagt af Kirsten Vikingstad Storesund i 2016 – samme år som hun tog afgang fra Bornholmerskolen. Tidligere har hun også gået på Riksglasskolan Orrefors. Hun driver Formbar sammen med Eirin Bjørslund Hansen og Julie Shirani Kauslund – som begge er uddannet i Sverige.
Chart Design – messe og udstilling med kunst og design
I weekenden den 30. august til den 1. september er der Chart Design i København – messe og udstilling af kunst og design i hhv. Kunsthal Charlottenborg på Kongens Nytorv og Den Frie Udstillingsbygning på Oslo Plads. Sidstnævnte sted deltager tre glaskunstnere gennem Køppe Galleri – Morten Klitgaard, Per-René Larsen og Ida Wieth. Sidstnævnte deltager med et værk midlertidigt flyttet fra hendes pågående udstilling i Officinet. Billet til én dag koster 120, til alle tre dage 225 kroner. Der er åbent fredag kl. 16-20, lørdag kl. 12-18 og søndag kl. 12-17.
Apropos Morten Klitgaard så har Danske Kunsthåndværkere og Designere, DKoD, denne korte præsentation af ham med flere fotos af hans keramik-inspirerede glasobjekter.
Og apropos Ida Wieth så har hun selv tjansen med at passe sin udstilling i DKoD’s udstillingslokale Officinet i Bredgade 66 i København – i hvert fald de fleste af dagene og i hvert fald i weekenderne. Der er åbent torsdag-søndag kl. 12-16. Søndag den 1. september kl. 14 giver Ida en artist talk i udstillingen. Gratis Adgang.
Åbent i Aladdins Hule hos Kim og Adi Holzer
Weekenden den 31. august og den 1. september kl. 11-17 er der åbent hus og have hos billed- og glaskunstnerparret Kim og Adi Holzer på adressen Skovbovænget 30 i Hareskovby per 3500 Værløse. Her kan man se glaskunst samt maleri, grafik og skulptur af værterne Kim (Kirsten Inger) og Adi Holzer plus gæsterne Kirsten Terp B., Kasper Johansen og Anette Meyer. Holzer-parret har årligt holdt åbent hus siden 1975.
Om søndagen kl. 15 kan man tilmed opleve en koncert med ’spillekammeraterne’ – solooboist Max Artved, solofløjtenist Ulla Millmann og solofagottist Sebastian Stevensson.
Holzer-parret var sidst omtalt i Glasstip den 14. juni i forbindelse med deres udstilling i Anneberg Park. Adi Holzers glaskunst kan man se på hans hjemmeside, blandt andet nogle af de cirka 80 glasskulpturer som er udført hos Brengo Studio på Murano, Venedig. På Modernekirkekunst.dk kan man finde flere af Adi Holzers glasudsmykninger i danske kirker.
Adi Holzer er aktuel med to ny kirkeudsmykninger. Her den 24. august indvies i en tysk kirke en 11,5 meter lang glasfrise i smelteglasteknik* som han har lavet på det østrigske værksted Glasmalerei Stift Sclierbach. Kirken er Trinitatiskirche i Schapen, en østlig bydel af Braunschweig (på højde med Hannover). En kirke fra 1970 bygget i brutalisme stil

Søborgmagle Kirke.
Og den 22. september kl. 10 indvies fire glasværker ophængt midt i skibet i Søborgmagle Kirke, en særpræget gul murstenskirke på Grønnemose Allé / Magle Torv i Søborg (Gladsaxe) uden for København. Læs om den ny kirkeudsmykning på side 4-5 i kirkebladet. Her er værkerne også lavet i smelteglasteknik på Glasmalerei Stift Schlierbach. Der er brugt guld og en ny glastype kaldet magic glas.

Udsmykningen i Søborgmagle Kirke – med Adi Holzer.
* Smelteglasteknik er det samme som det der kaldes fusing som er en plan sammensmeltning af glas i en ovn – er der desuden tale om formning af glasset ved hjælp af forme, taler man om slumping. Det er med udgangspunkt i det kolde glas i modsætning til det smeltede glas som bruges til blæsning og støbning. Smelteglasteknik (Schmeltzglastechnik) og fusing er henholdsvis et germansk og et angelsaksisk udtryk for det samme. Og egentlig er ordet ’smelteglasteknik’ en nok så god og tilmed dansk betegnelse. I øvrigt kaldes det også ’koldglasteknik’, men det er egentlig misvisende – det handler jo netop om opvarmning i en ovn. Her i Glastip bruges udtrykket ’ovnformet’, og udtrykket ’smelteglasteknik’ er indtil videre til overvejelse.
Adi Holzer har sendt Glastip en beskrivelse af sit arbejde med smelteglasteknikken i det østrigske værksted:
Der arbejdes udelukkende med Bulls Eye-glas som fås i store tavler i et stort antal gennemfarvede nuancer. Den store ovn vi har til rådighed, kan tage næsten tre meter lange og 1,20 meter brede formater. På en klar glastavle lægges tilskårne stykker farvet glas som gerne må overlappe hinanden. Ovenpå kan man strø groft eller finkornet glaspulver eller knust glas i de farver der ønskes. Man kan desuden give værket endnu mere liv ved at tegne i pulverlagene. Der kan også bruges guld og metallisk changerende glas. I denne teknik er næsten alt muligt.
Den store plade anbringes i ovnen og varmes op til cirka 860 grader hvor glas m.m. begynder at smelte sammen. Forløbet af opvarmningen og afkølingen er afgørende for resultatet. Man har arbejdet med denne teknik i Stift Schlierbach siden 1980erne. Glasmestrene er således meget erfarne assistenter.
Bjørn Friborg til Holmegaard Værk
Bjørn Friborg skal være leder af glashytten når Holmegaard Værk, det ny multimuseum i det gamle Holmegaard Glasværk, åbner til næste år.
Bjørn Friborg er fra Danmark, men har stort set haft sit glasvirke i Sverige hvor han også er uddannet. Han har sit studio Whitewhale i Storgatan 5 i Boda Glasbruk. Han var med til at starte The Glass Factory i det gamle Boda glasbruk som virkede fra 1864 og til omkring årtusindskiftet, og som i 2009 blev købt af Emmaboda Kommune tillige med virksomhedens omfattende glassamlinger – og som i dag drives som et stort kunstglasmuseum og et berømt arbejdende værksted med mange gæstekunstnere. Mere eller mindre det samme som skal ske med det gamle værk i Holmegaard.

42.000 glas i én reol
Når Holmegaard Værk åbner, bliver det med en samlet udstilling af de mange glas fra Holmegaard Glasværks Prøvesamling. Hvordan det bliver på sigt, foreligger der ikke noget om, men på grund af afhændelse af de lokaler der hidtil har huset Prøvesamlingen, er det besluttet af udstille samtlige 42.000 glas i én, stor reol foran et vinduesparti der vender ud til engen ned mod mosen.
Man kommer altså til at kunne se hele Holmegaard Glasværks historie samlet i en 34 meter lang og 7,5 meter høj reol med en samlet hyldeplads på 600 kvadratmeter. Det bliver noget med nakken tilbage – vi håber der sørges for ordentlig afstand så man kan se glassene på øverste hylde. Måske skal man tage en teaterkikkert med.
Discover Maker’s Island Bornholm
For to år siden blev Bornholm af organisationen World Craft Council, WCC, udnævnt til World Craft Region som det første sted i Europa. Videoselskabet Filmfolket har lavet en tre minutters engelsksproget præsentation – Discover Maker’s Island Bornholm – af kunsthåndværksøen med en gennemgående speak der skal forestille oplæsningen af det brev øen fik fra WCC om udnævnelsen. Undervejs i videoen er der adskillelige små klip med og portrætfotos af nogle af øens kunsthåndværkere – som her Maibritt Jönsson fra Baltic Sea Glass.

Om Bornholms udnævnelse til World Craft Region skrev det hedengangne tidsskrift designETC i sin tid denne artikel.
Fra Facebook
Glasmagerne har haft 40års jubilæum i år og fik i den anledning besøg af den regionale tv-station Fynbo TV hvor Sine Rishede har lavet en reportage fra værkstedet på Tåsinge og interviewet Lena Ljunger og Jesper Sødring. Det begynder cirka 12 et halvt minut inde og varer resten af den halv time lange udsendelse.
Glastip 28. august 2019 – Fra forvrøvlet sludder til glaskunst
Exit 2019 KADK Bornholm
Årets afgangsudstilling fra Glas- og Keramikskolen på Bornholm flytter nu, efter at have været vist på Bornholms Kunstmuseum, til galleriet A. Petersen på Kløvermarksvej 70 på Amager i København. De 13 bachelorer fordeler sig på tre der arbejder med glas og resten med keramik.
I en pressemeddelelse som man (på engelsk) kan læse i sin fulde udstrækning på galleriets hjemmeside, slår afgængerne fast at uddannelsen på Bornholm er unik idet den kombinerer både håndværk, skabelse af viden og forretningsforståelse. De vil med Exit 19 vise en mangfoldighed af temaer og udtryk med værker, figurer, objekter og skulpturer der ud over det fagligt-æstetiske også fortæller historier og skaber debat. På udstillingen vises de værker som afgængerne har lavet gennem et 12 ugers projekt hvor de inden for deres materiale demonstrerer den specialisering de har valgt, og deres håndværksmæssige udtryk og deres personlige kunstneriske sprog.
Udstillingen vises fra onsdag den 4. september med åbning kl. 17-19. Sidste dag er søndag den 29. september. Der er åbent onsdag-fredag kl. 12-18 og lørdag-søndag kl. 10-16. Entré 60 kroner.
Efter visningen på Amager splittes afgangsudstillingen op. Keramikken vises derefter på Clay Keramikmuseum i Middelfart, og de tre ny glaskunstneres værker kan ses på Glasmuseet Ebeltoft fra den 12. oktober til den 5. januar.
Davinde Musik & Kunst Festival
Lørdag den 7. september får Danmark endnu en minifestival. Davinde Beboerforening arrangerer med støtte fra blandt andre Statens Kunstfond Davinde Musik & Kunst Festival 2019. Davinde ligger cirka 12 kilometer sydøst for Odense og lige uden for Langeskov. Festivalen er baseret hovedsagelig på lokale kræfter inden for musikken, billedkunsten og kunsthåndværket samt lokal mad. Baggrunden for festivalen er at der til Davinde de senere år er flyttet en del musikere og andre udøvende kunstnere – heriblandt kunsthåndværkerparret, keramiker Claus Domine Hansen og glaskunstner Marie Retpen.
Festivalen varer bare 12 timer – kl. 14-02 – og der er bare 110 billetter som koster 425 kroner og giver adgang til koncerterne og omfatter aftensmad lavet af råvarer fra den nærliggende herregård Sanderumgaard. Festivalen slutter festligt med at de deltagende musikerne spiller op til folkemusikbal.
Den hovedsagelig folkelige musik kan man opleve ved koncerter i skiftevis forsamlingshuset og kirken, og kunsten kan opleves flere steder i byen hvor festivalgæsterne færdes. Værkerne er skabt i et samarbejde mellem grafiker og tekstilkunstner Begitte Lynge Andersen og grafiker og glaspuster Marie Retpen. Begge er de lokale, og begge har haft en international karriere.

Festivalens plakat af Begitte Lynge Andersen. Den er håndtrykt og bliver kun produceret i 30 nummererede eksemplarer som kan købes på festivalen.
Titlen på deres kunstinstallationer er Transparente Transformationer, og det refererer både den til den gradvise udvikling livet i en landsby som Davinde har undergået, og til det at noget af det lokale liv foregår i det åbne – offentligt – mens andet foregår mere eller mindre skjult i det private. Værkerne falder i tre scenarier og er stærkt stedsspecifikke, hovedmaterialerne i værkerne er tekstiler og glas, begge dele bearbejdet og præpareret på en måde der giver fortællingerne to lag med et transparent udtryk der ændrer udseende og dermed fortælling efterhånden som mørket falder på.
De tre scenarier er den lille å der løber gennem Davinde, det gamle pumpehus og byens samlingsplads der ligger ned til åen. Værket langs åen tager udgangspunkt i den tøjvask og dermed det sociale samvær og den sladder der er foregået der gennem tiden. I værket indgår tøjstykker med klassiske blå mønstre som viskestykker, præpareret på en måde så det beholder formen. Det hele er forbundet med en blå tråd der er snoet så den danner ord, og som også er præpareret så den holder formen. Dertil kommer Marie Retpens blæste glaskugler der illuderer sæbebobler. Det hele er samtidig påført fluorescerende farvetryk, på tekstilerne i form af motiver og ord der beskriver landsbyens liv om natten.

Foto fra en prøveopstilling i begyndelsen af august fra værket i åen viser både vasketøjet, den fortællende snor og sæbeboble-glaskuglerne. Foto Marie Retpen.
Marie Retpen er designer og formgiver med speciale i blæst glas. Hendes arbejde bevæger sig ifølge hendes eget udsagn fra konceptuelle hverdagsobjekter til skulpturelle installationer, altid med fokus på både det æstetiske og det eksperimenterende. Og så laver hun i øvrigt også grafik.
Bornholms Kulturuge
Årets kulturuge på Bornholm foregår fra den 13. til den 22. september. Kulturugen er en årligt tilbagevendende begivenhed siden 2001. Man skal have et ’kulturugepas’ til 50/30 kroner for at deltage i de fleste aktiviteter. Og dem er der op mod hundrede forskellige af. Man kan organisere sin deltagelse i kulturugen ved at følge bestemte spor – fx kunsthåndværk. Her de aktiviteter som umiddelbart kan udfindes vedrørende glaskunst:
BSG Freestyle foregår hos Baltic Sea Glass syd for Gudhjem søndag den 15. september kl. 10.30-13.30. Her vil de unge glaspustere Sander Boeijink og Torbias Sode arbejde ’freestyle’ og skabe unika glaskunst ud fra et oplæg fra BSG-værterne Maibritt Jönsson og Pete Hunner. Det foregår live i glaspusteriet så man kan følge processen fra start til slut.
Kunsthåndværk på væggen er en udstilling med bornholmsk kunsthåndværk i glas, keramik, tekstil m.m. i Gudhjem Mølle fra søndag den 15. til tirsdag den 17. september kl. 12-17 arrangeret af den bornholmske kunsthåndværkersammenslutning ACAB. Vil man have lidt ekstra keramik med, kan man om søndagen kl. 13 høre keramiker Anne Mette Hjortshøj fortælle om sine rejser og sine oplevelser med keramik i Japan, Sydkorea og andre steder i Østen.
Tirsdag den 17. september fra kl. 11 er der Tour De Værksted hos tre kunsthåndværkere i Rønne. Turen begynder hos keramiker Mie Mølgaard i Raadhusstræde 1A hvor Mie fortæller om sit porcelænsunivers. Kl. 11.45 fører Mie deltagerne videre til glaskunstner Mia Lerssi i dennes værksted Oe. Studio Shop hvor Mia fortæller om sine arbejder i spændingsfeltet imellem design og kunst. Kl. 12.30 guider Mia hen til keramiker Rikke Wulff som viser sin hånddrejede keramik frem i sit ny værksted i Rønnes gamle historiske bygning Hovedvagten.
Mia Lerssi har en længere glashistorie, hun har både været i Sverige og Holland for at studere, undervise og bo. Sidste sommer etablerede hun Oe. Studio Shop hvor hun har studie og butik i ét, og hvor hun laver sine designs og kreationer. Hun har en stor kærlighed til både glas og keramik og udfordrer gerne grænserne mellem design, håndværk og kunst.
Glasposten august 2019
Medlemsbladet Glasposten for Glasmuseets Venner er nu udkommet med årets tredje nummer – som kan læses på venneforeningens hjemmeside. Den nyvalgte formand Birgit Engsig fortæller i sin leder at hun siden sin flytning til Ebeltoft har været frivillig medarbejder ved museet, og at hun kun kan opfordre andre til det samme. Hun fortæller derudover blandt andet om juli måneds medlemsrejse til Wien, Bratislava og omegn med tak til arrangører Pavla Rossini for en meget vellykket, oplysende og oplevelsesrig tur hvor der takket været Pavlas lokalkendskab blev åbnet døre til kunstnerhjem og private samlinger. Det noteres også at septembers tur til glasfolk i Vendsyssel er fuldt tegnet.
Glasconnaisseuren og bestyrelsesmedlemmet Jan Kock har besøgt multi- og herunder glaskunstneren Frida Franko-Dossar og hendes ’fabulerende verden’. Frida er født i Ungarn i 1964, har uddannet sig i blandt andet Polen og kom i 1991 til Danmark – dansk gift og bosat i Midtjylland – de seneste år i Gedved ved Horsens i et hus og atelier overtaget fra glaskunstner Jørgen Markvad. Frida Franko-Dossar arbejder blandt andet med bemalet glas og laver udsmykninger af kulørte eller bemalede glasstykker som samles med tiffany-teknik.

Stort alterbillede af Frida Franko-Dossar i Vestre Kapel i Horsens fremstillet i tiffani-teknik.
Annelise Krogh og Susanne Palsig fra venneforeningens østdanske gruppe har aflagt glasdesigner Anders Raad et interview-visit og beretter om hans flersidige arbejde med egne ting og udfordrende bestillingsarbejder på både nyt design og genskabelse af gammelt. Anders sætter stor pris på projekter sammen med andre designere og andre glaskunstnere. Ikke mindst ser Anders det som en kærkommen og nødvendig opgave at hjælpe de unge og knap så erfarne på vej.
Jan Kock dukker op igen med en præsentation af Holmegaard Værk som nu er cirka et år fra forvandlingen af det gamle Holmegaard Glasværk til ”et altfavnende center for dansk industrihistorie samt kunsthåndværk med internationale ambitioner”. Værket hører under Museum Sydøstdanmark (med Næstved Museum) og under Mette Bielefeldt Bruun som er faglig leder for nyere tid og kunsthåndværk og design. Hendes idéer for det ny værk er ny og anderledes former for formidling. Derudover er man i gang med et begyndende samarbejde med andre museer med glassamlinger – som gerne skulle føres videre på nordisk og mere internationalt plan. Også de seneste årtiers studioglas har centrets bevågenhed, og man ser det som en vigtig opgave at være med til at dokumentere dette område
Få hundrede meter fra Glasmuseet ligger en helt særegen rød bygning som har været og nu i den grad bliver et vartegn for Ebetoft. Det er den gamle (1861) maltfabrik som lokale ildsjæle – med diverse fondshjælp og andet – er ved at få indrettet som et center for kunst, kultur og kreative erhverv. Det er husets kommunikationschef Anne Mächer der fortæller. Centret ventes i fuld drift en gang næste år, men en ting som allerede nu er i gang i et nybyggeri hørende til centret, er Malt AIR, et storstilet internationalt vendt artist in recidency. Der er allerede flyttet beboere fra Tyskland, Brasilien og Canada ind i de ny gæstekunstnerboliger, og der er kunstnere fra Nigeria og Sydkorea på vej.
Bladet omtaler også efterårets og vinterens udstillinger på glasmuseet, i alt fire udstillinger som alle åbner lørdag den 12. oktober med fernisering fredag den 11. oktober kl. 17. Der er to lange udstillinger der varer til den 22. marts, og to kortere der slutter den 5. januar.
I den ny fløj åbner den ene af de to lange udstillinger med Baltic Sea Glass, det bornholmske værksted drevet af Maibritt Jönsson og Pete Hunner gennem snart fyrre år helt tilbage fra begyndelsen på traditionen for dansk studioglas.
Den anden af de lange er udstillingen Chinese Whispers som har fået en særlig omtale i bladet i en artikel af direktør Dan Mølgaard. Udstillingen er en del af et samarbejde mellem midtjyske museer under fællestitlen Herfra hvor vi står i anledning af nationalflagets 800års jubilæum. På glasmuseet handler det om den gamle hviskeleg hvor den oprindelige historie undervejs forvandler sig til noget forvrøvlet sludder. Det gør det sikkert også her, men i denne transnationale version for glaskunstnere ender det også som kunst. Det begynder hos den venetianske glaskunstner Silvano Signoretto der har lavet en særlig vase i blæst og varmt formet glas efter alle kunstens regler og århundredgamle traditioner. Han har derefter beskrevet værket med max hundrede ord, og hans italienske beskrivelse er herefter oversat af Google Translate til det sprog der tales af den næste glaskunstner – som så laver en vase baseret herpå, selv laver en beskrivelse på max hundrede ord som google oversætter til den næste glaskunstner sprog. Og så videre. I alt 13 vidt forskellige vaser er det blevet til. Og vi kommer verden rundt. Under vejs laver bornholmske Mia Lerssi en version, og som de sidste er det de ebeltoftske Pust-folk Christina Hellevik og Leif Møller Nielsen. Der er den engelske glaskunstner Erin Dickson der har udtænkt konceptet, men ikke selv leger med.
Den ene af de korte udstillinger er de tre glasfolk fra afgangsudstillingen Exit 19 som er omtalt ovenfor. Den anden er med værker af den tjekkiske glaskunstner Zuzana Kubelková som for to år siden modtog Ebeltoft Prisen i forbindelse med udstillingen Young Glass 2017. Ved dette genbesøg får hun fire rum i Toldboden til en soloudstilling.