Glastip August 2018

Glastip 1. august 2018 – Glas i gang igen

Hans Friederichsen blæser i Arresø Glashytte. Et ældre foto fra hyttens hjemmeside.

Arresø Glashytte i gang igen

Som tidligere fortalt (Glastip 24. januar) skete der i december sidste år en gaseksplosion i Arresø Glashytte i Tisvilde hvor Hans Friederichsen kom svært til skade. Siden har læger lappet på ham – med godt resultat – og håndværkerne på glasværkstedet, og Hans skriver at nu er han og Ina Mathiasen så småt i gang på værkstedet igen. Der er altid åbent lørdag-søndag kl. 11-16 og efter aftale.

For tiden har parret i deres galleri i stueetagen i hjemmet ved siden af værkstedet en særudstilling med ny og gamle værker af Ina.

Karin Mørch ved Høfde 90

Den internationale, men helt lokalt funderede skulpturfestival Høfde 90 i Agger i Thy ved den nordlige ende af Agger Tange finder i år sted fra den 4. til den 31. august. Arrangørerne har i geografien på kanten af Nordsøen og i fire bygninger i byen fundet nogle udfordrende rammer at vise skulpturer af høj kvalitet i. Værkerne er placeret ude på høfderne 89 og 90, på den brede strand og op gennem den langstrakte by og i Agger Havn ved Krik Vig samt indendørs fire forskellige steder – Æ Flywhal (en gammel hangar fra krigens tid), det gamle redningshus, et feriecenter og et beboerhus.

Udstillingen åbner lørdag den 4. august kl. 16 med en forestilling med Verdensballetten – hvortil der kræves entré. Der udstilles i alt omkring 350 værker af cirka 50 danske kunstnere og cirka 25 kunstnere fra cirka lige så mange andre lande. Det er ikke lykkedes at finde en deltagerliste at henvise til. Men vi ved at danske glaskunstner Karin Mørch deltager.

Hvor mange værker Karin Mørch deltager med, vides ikke, men hun har illustreret en mail om udstillingen med dette værk. Vi vender til bage til Karin Mørch når hun senere i år udstiller solo i Bredgade Kunsthandel.

Frue Plads

Så er det snart – og det har være omtalt før – men glasblæser Line Gottfred Petersen fra Alling ved Ry har sendt et billede af noget af det hun har med på markedet, og det er anledningen til denne ekstra omtale. Man finder Line i stand 23 på hjørnet af Fiolstræde og Universitet, og som tidligere udstiller hun både glas os smykker med nyheder i begge kategorier: Blå og grønne Aqua-vaser, Dugdråber og unika glas. Og nye Dolche-kæder, ringe i indbydende sommerfarver og sandblæste brocher i sølvblå og gyldne nuancer. Det er på Frue Plads i København torsdag-lørdag den 9.-11. august det foregår.

En blå Aqua-vase af Line Gottfred Petersen.

Glasloppemarked i Næstved

Søndag den 12. august kl. 10-15 afholder Næstved Museum og Glashistorisk Selskab Holbæk et glasloppemarked på pladsen mellem museet og Sct. Peders Kirke midt i Næstved.

For tiden viser museet udstillingen Vi samler på glas arrangeret i samarbejde med Glashistorisk Selskab Holbæk i anledning af selskabets 25års jubilæum – med glas fra hele Norden, heriblandt sjældne glas fra Holmegaard Glasværk, og spændende fra vinglas over glashinkesten, karafler og snapseglas til unikke kunstglas. Se Glastip 25, juni og 3. juli.

Samtidig med loppemarkedet stiller nogle af glassamlerne op indenfor i museet til glasvurderinger hvor publikum kan få vurderet medbragt glas af de kyndige folk.

Er man interesseret i at deltage med en stand, kan man kontakte arrangementskoordinator Lisa Hartun på lih@museerne.dk.

Glasmuseet Ebeltoft i august - mere

I sidste nummer skrev vi om det store aktivitetsprogram i Ebeltoft, Håndværket huskes, som Glasmuseet Ebeltoft, er involveret i. Et af museets egne arrangementer, Ved egen kraft, den 22.-25. august foregår i værkstedet hvor tidligere mesterblæser fra Holmegaard Glasværk Benny Bonnesen demonstrerer hvordan man blæser Provenceskålen – det klassiske Holmegaard-design fra 1950erne. Derudover blev det nævnt at der er inviteret tre nordiske glaskunstnere som skal arbejde videre med teknikken for at undersøge dens muligheder for at skabe glasdesign anno 2018. De tre gæster er Æsa Björk, Sara Hulkkonen og Mads Høbye.

Æsa Björk stammer fra Island, men bor og arbejder i Bergen i Norge, hun er uddannet i Skotland i 1991-97 på Edinburgh College of Art (master of design) og har siden opholdt sig adskillige gange på Pilchuck Glass School i USA og andre gode steder (kurser/masterclass/gæstekunstner/underviser), og hun har for tiden et femårigt arbejdslegat fra den norske stat. Hun er medgrundlægger af udstillingsstedet og fællesværkstedet S12 i Bergen. Æsa Björk deltager for tiden i glasmuseets udstilling Scandinavian Glass – Starting All Over hvor hun ved åbningen gav en artist talk.

Sara Hulkkonen er finsk og bor i Nuutajärvi Glass Village (170 km nordvest for Helsinki) hvor hun er medgrundlægger af Nuutajärvi Gallery Cooperative, (Nuutajärven Galleria Osuuskunnan, NuGO). Hun er uddannet glasblæser fra en teknisk skole i Finland og begyndte som så mange som assistent og partner for andre indtil hun i 2005 åbnede sig eget glasstudie. Siden 2009 har hun arbejdet som instruktør på en teknisk skole, og hun underviser også i glasblæsning på HAMK University of Applied Sciences i Hämeenlinna. Sara Hulkkonen tager ofte til USA for at lære nyt om glasblæsning.

Mads Høbye er ph.d. i interaktionsdesign fra Malmø Universitet, er medgrundlægger af Illutron Collaborative Art Studio på et skib ved en kaj på Refshaleøen i København og er assisterende professor på FabLab ved Roskilde Universitet. Mads Høbye er repræsenteret på glasmuseets udstilling Scandinavian Glass – Starting All Over med projektet Dynamic Transparencies som del af en svensk trio der desuden består af glaspusterne Peter Kuchinke og Henrik Svarrer Larsen. Gruppen undersøger i projektet mulighederne for at forene glassets kvaliteter med computerteknologi og interaktionsdesign. Noget udstillingsgæsterne selv kan opleve – glasset må i hvert fald gerne berøres.

Desuden deltager glasværkstedets faste stab, Jean Thebault og Lou-Alexandrine Le Jolivet.

Art Market i Hejninge

Art Market hos Branka Lugonja i St. Galla, Strandvejen 119, Hejninge, 4200 Slagelse den 18.-19. august kl. 10-16. Arrangementet er lavet sammen med galleriets venneforening. Entré 20 kroner.

Blandt cirka 40 udstillere/stande er værten Branka Lugonja med sit galleri St. Galla ene om at repræsentere glasset. Branka optræder også i en foredragsrække med foredraget Mit liv med glas. Hun arbejder med ovnformet glas, og det har hun gjort i tyve år.

Glastip 6. august 2018 – Pop-up-glas

Annita Corfixen i Kulhuse

Glaskunstner m.m. Anita Corfixen udstiller sammen med sin billedkunstner-mand Erik Reime i weekenden den 11. og 12. august kl. 11-16 i Kulhuse Kultur- og Medborgerhus – Kulhuse på nordspidsen af Horns Herred. Kunsterne er til stede udstillingens to dage. Anita Corfixen er uddannet billedkunstner, men arbejder nu mest med ovnformet glas og laver relieffer, smykker og fade. Værkstedet befinder sig i Espergærde.

Relief med salamandre og blade af Anita Corfixen (udsnit – relieffet er opsat i en ramme på fod). Foto fra pressemeddelelse.

To timers pop-up-udstilling på Gammel Dok

Det amerikanske glasgalleri Habatat Gallery lander med en pop-up-udstilling med dansk glaskunst søndag den 12. august kl. 17-19 i Statens Værksteder for Kunst på Gammel Dok på Christianshavn i København. Galleriet er på et collectors cruise som her omfatter værker af otte danske glaskunstnere – Backhaus-Brown (sammen med Egeværk), Lene Bødker, Stine Bidstrup, Trine Drivsholm Møhl, Tobias Møhl, Karin Mørch og Stig Persson. Alle er velkommen – der er vin og snacks. Adressen er Strandgade 27 B, 1401 København K.

Habatat Gallery blev etableret i 1971 i Detroit, Michigan, og siden er der kommet en filial til i West Palm Beach, Florida. Galleriet udstiller og introducerer værker af internationalt anerkendte glaskunstnere med et formål at hjælpe både offentlige og private samlere med at udbygge deres samlinger. Denne virksomhed involverer udstillinger i gallerierne, katalogudgivelser og som her udstillinger ude i verden.

Store Glasdag i Odense

Odense Glasværk, Fynske Glasvenner og Viemosens Drambryggerlaug afholder søndag den 19. august Store Glasdag hos glasværket på Odense Havn, Havnegade 13. Dagen begynder kl. 10 med glasloppemarked, og samtidigt er der åbent i glasværkets butik med gode tilbud, og Drambryggerlauget uddeler smagsprøver. Glasmagerne er i gang ved ovnene hele dagen.

Kl. 12.30 og kl. 15 er der foredrag om det gamle Fyens Glasværk og det ny Odense Glasværk. Kl. 16 underholder duoen 2 kolde fra kassen. Der vil være mulighed for at købe mad og drikkevarer i løbet af dagen.

I øvrigt har Fonden for Fynske Bank her midt i juni tildelt årets pris til Christian Frederiksen der har været ildsjælen i opbygningen af det ny Odense Glasværk. Prisen bestod dels af et kunstværk af en lokal kunstner og dels et beløb på 100.000 kroner – som staks blev givet videre til glasværket.

Odense Glasværk er ikke bare en kunsthåndværksvirksomhed, det er også en socialøkonomisk og almennyttig virksomhed der påtager sig opgaver særligt i forhold til mennesker som på grund af sociale problemer er røget ud af uddannelsessystemet og/eller arbejdsmarkedet. Odense Kommune visiterer unge under 25 år til Odense Glasværk som så både arbejder med at styrke dem mentalt og med at få dem ud på arbejdsmarkedet. Til dette arbejde har glasværket i år fået doneret en halv mio. kroner fra Tryg Fonden til begyndelsen på et flerårigt projekt med mulighed for forlængelse. Og til et lignende projekt der skal bringe nogle +30årige ind på eller tilbage til arbejdsmarkedet har EU's Regionalfond bevilget 1,4 mio. kroner. Begge projekter gennemføres i samarbejde med kommunen og andre lokale og regionale kræfter. Projekterne har betydet at glasværket har kunne ansætte en direktør, en projektleder og ikke mindst to glasmagere. Ved et arrangement for nylig i anledning af donationen og bevillingen havde Odense Glasværk besøg af børne- og socialminister Mai Mercado.

Det er Finn Jensen, en pensionist som fra begyndelsen af har engageret sig stærkt i Odense Glasværk, der som pr-ansvarlig igen har tippet Glastip om gangen i glasset på Odense Havn. Finn er også kasserer i værkets støtteforening – Ællingerne hedder den, vi er jo i Odense – som for tiden tæller 218 medlemmer. Foreningen støtter værket med mange ting, passer ulønnet butikken, hjælper til ved arrangementer osv.

Glastip 13. august 2018 – Lys over glas

Momentum med blandt andre Per Steen Hebsgaard

Det tilbagevendende koncept Lys over Lolland kaster i år med kunstudstillingen Momentum lys over øjeblikkets betydning og dets iboende bevægelser og giver hermed en kommentar til verden af i dag. Siger de selv.

Der deltager et dusin kunstnere fra Lolland-Falster foruden en snes medlemmer af kunstnersammenslutningen Decembristerne. Derudover deltager en håndfuld kunstnere fra USA, Norge, Sverige og Spanien. Og hertil kommer særudstillinger med trædrejer Ole Kold og glasmester Per Steen Hebsgaard.

Udstillingen foregår i den gamle Saxkjøbing Sukkerfabrik som med flere rustikke etager lægger rum til udstillinger og forskellige arrangementer i udstillingsperioden 17.-28. august kl. 10-18. Entré 60 kroner. Adressen er Nykøbingvej 76. Der er fernisering fredag den 17. august kl. 18-19. Se det fulde program som også omfatter arrangementer uden for sukkerfabrikken.

Glastip 18. august 2018 – Regnbueglas

Material World – årets afgangsudstilling i København

Torsdag den 23. august kl. 16-18 åbner udstillingen Material World med årets afgængere fra Glas- og Keramikskolen på Bornholm i forhallen i JP-Politikens Hus på Rådhuspladsen i København. Udstillingen har åbent til den 15. september. Senere vises udstillingen på Næstved Museum fra 19. september til 26. oktober, og herefter fortsætter keramikdelen til Clay i Middelfart fra 2. november til 20. januar og glasdelen til Glasmuseet Ebeltoft fra 9. november til 13. januar.

Se omtalen af udstillingen i Glastip den 22. juni 2018.

Glasmaleri og operasang

Billedkunstner Marianne Lykkeberg udstiller glasmalerier i sit galleri på adressen Kronborg 2 i Helsingør fra den 26. august til den 1. oktober. Galleriet har åbent tirsdag, onsdag, torsdag og søndag kl. 13-17. Der er fernisering søndag den 26. august kl. 17-19, og her får Marianne besøg af operasanger Anne-Marie Kozeluh. Se en omtale af Marianne Lykkeberg i Glastip 3. juli 2018.

Efterårsnyheder fra Holmegaard

Medio september kommer Rosendahl/Holmegaard med deres efterårsnyheder, blandt andet en relancering af Jacob E. Bangs Primula-serie i form af en stor og en lille vase, mundblæst med optisk mønster baseret på Jacob Bangs originale design. Den store vase er i klart glas, den lille i blomme- eller røgfarvet glas. Efterårskollektionen omfatter også ny dele til en serie opbevaringsglas, hyacintglas og mundblæst juleophæng. Se nyhedsbrev.

Christina Hellevik på Frue Plads

Christina Hellevik fra PUST i Ebeltoft kom med på Frue Plads på et afbud – så derfor var hun ikke nævnt i foromtalen af markedet. I den forbindelse lavede Danske Kunsthåndværkere og Designere denne video om værkstedet. Christina selv har lavet denne lille video fra sin stand på markedet. Hos PUST på Facebook fandt vi samtidig denne video om hvordan der arbejdes med værkstedets særlige lamper med ophæng bestående af flere små glas i værkstedets stil.

Genbrugsglas

På Frue Plads-markedet havde glaskunstner Anders Raad fra Charlottenlund udelukkende ting af genbrugt glas – flasker, kander, drikkeglas, fade og nogle kulørte skulpturelle glaskugler. Det kulørte ved glaskuglerne var at de undervejs var rullet i stumper af kulørt glasaffald. Der hele var lavet af glasaffald fra værkstedet, altså glas der bliver til overs når man skærer det færdigpustede glas til, eller glas der går i stykker. Og altså ikke den form for genbrug af glas – fx vinflasker – som man så for flere årtier siden ved begyndelsen af studieglasbevægelsen.

Fotos Anders Raad.

De fade Anders Raad havde med, er nogle han har lavet i flere år hvor han arrangerer glasaffalds-stumper i en flad form, og fadet sammensmeltes eller fuses i en keramikovn eller lignende.

Andre har også fundet på at genbruge affaldsglas fra værkstedet. For nogle dage siden lagde glaskunstner Mette Bülow Duus, Aarhus, et billede op på Facebook med en sushi-anretning med glas og skål lavet i genbrugsglas.

Anett Biliczki ny i Luftkraft

Fællesværkstedet Luftkraft Glasstudie på Kigkurren, Islands Brygge på Amager består af glaskunstnerne Stine Bidstrup, Pernille Braun, Stine Diness, Sally Xenia Christensen og Karin Mørch. Indtil for nylig var Mette Colberg også med, men hun er rejst, og i stedet er Anett Biliczki flyttet ind. Anett stammer fra Ungarn, hun tog sidste år afgang fra Designskolens bornholmerskole, og nu bor hun i København og har lært sig dansk. Anett Biliczki deltog i maj i år i den kurraterede udstilling Milano Vetro for unge glaskunstnere og -designere op til 35 år. Herhjemme har hun modtaget et talentudviklingslegat på 50.000 kroner fra Statens Kunstfond.

Værket Address Unknown som var Anett Biliczkis afgangsprojekt 2017. Fotos fra Anett Biliczkis hjemmeside.

Regnbueglas

I anledning af dagens Copenhagen Pride har Glasmagerne fra Tåsinge arrangeret glas i alle regnbuens farver:

Glastip 27. august 2018 – And all that Glass

Tilløbsstykke i Odense Havn

Det var søndag den 19. august de havde Store Glasdag ved glasværket i Odense Havn. Og det blev en stor dag – et tilløbsstykke – som PR-frivillige Finn Jensen skriver. Det kan vi lide at høre. Arrangementet var omtalt i Glastip den 6. august.

Og Finn fortæller at et af produkterne – en serie lamper/skomagerpendler i forskellige farver – gik som varmt brød. Se endvidere glasværkets hjemmeside med produktpræsentation.

Fotos af lampe og situationer fra den store dag, Bjarne Andresen.

Svend-prisen

Igen er det glaskunstner Bente Sonne, Svendborg, der står for statuetterne til årets Svend-filmpris-overrækkelse til publikumskårede film og skuespillere i diverse kategorier. Det er en svendborgensisk begivenhed, det foregår i uge 35 med alskens filmiske begivenheder, og prisoverrækkelserne sker ved en åben fest på torvet i Svendborg onsdag den 29. august kl. 18.

Svend-prisen blev etableret i 2005 af Svendborg Kommune i samarbejde med organisationer i filmbranchen. Med prisen følger en statuette i glas designet af den svendborgensiske glaskunstner Bente Sonne – som altså stadig fremstiller den. Foto Bente Sonne.

Hvorfor bliver man passioneret glassamler?

I forbindelse med Designmuseum Næstveds udstilling Vi samler på Glas i samarbejde med Glashistorisk Selskab, Holbæk, som i år fejrer sit 25års jubilæum, arrangerer museet og selskabet et par omvisninger i udstillingen om spørgsmålene: Hvorfor bliver man passioneret glassamler? Hvorfor bliver nogle mennesker så bidt af glas? Her er muligheden for at få samlernes egne fortællinger om hvordan de kom i gang med at samle og om deres passion for glas.

Niels Johnsen, formand for Glashistorisk Selskab, Holbæk, ved åbningen af glassamlerudstillingen.

Omvisningerne foregår i Boderne, Sct. Peders Kirkeplads 8, 4700 Næstved torsdagene den 30. august og den 6. september kl. 19. Efter hver omvisning serveres der kaffe/te og kage med mulighed for at snakke med eksperterne. Det koster 75 kroner i entré. Udstillingen vises indtil den 16. september.

efterårsprogrammet i Glashistorisk Selskab, Holbæk er der i øvrigt klubaftener om sommerens fund plus loppemarked, foredrag om emaljerede glas fra Malerstuen Holmegaard og foredrag om danske pressede sukkerskåle og flødekander.

Per-René Larsen på CHART Art Fair

Den Frie, udstillingsbygningen på Oslo Plads 1 ved Østerport Station i København, er i år gået i samarbejde med CHART Art Fair omkring messen CHART DESIGN. Blandt de tolv deltagende danske/nordiske gallerier finder man køppe contemporary objects med blandt andre glaskunstner Per-René Larsen.

Messen afholdes fredag den 31. august kl. 16-20 og lørdag-søndag den 1.-2. september kl. 12-18.

Jazz hos Skak Snitker

Fredag den 14. september kl. 19.30 holder Skak Snitker i Glasgalleriet på Sct. Ibsvej i Roskilde Havn en pop-up-koncert med The Betty Quartet som spiller original instrumentalmusik – fra det lyriske og melankolske over groovy beats til det latininspirerede. Entré 100 kroner plus gebyr, og tilmelding og betaling på mobilepay 24 96 11 15.

Glastip 29. august 2018 – Nedslag i glas

Pragmatisk Prisme – Per-René Larsen På den anden side

Glaskunstner Per-René Larsen skriver den 29. august om morgenen at han stadig arbejder ihærdigt på et stort glarmester-eksperiment som han vil udstille i landsbyen Hårbølle et par kilometer fra Fanefjord Kirkevej 59 hvor Per og Heléne Sandegård bor, arbejder og ellers har deres eget galleri og udstillingshave. Vi er på Møn.

Eksperimentet hedder Pragmatisk Prisme som – såfremt konstruktionen holder – er et fritstående, firesiddet og to meter højt prisme bygget som et akvarium af hærdet glas forsynet med bund og top af rustfrit stål. Glasset er genbrugsglas som den lokale glarmester Thorstein Pjetursson fra Thorglas på Bogø har skaffet Per. Smeden er Kim Damtoft fra Æbelnæs/Damsholte midt på Vestmøn. Meningen er at beholderen skal fyldes med en klar væske.

Udstillingsstedet er på en gård på Hårbøllevej 40 i Hårbølle hvor ejerne Morten og Kiss (kunstner og kunstformidler Elisabeth Frederikke Vollquartz Strandbygaard Kiss) arrangerer kunst-, performance- og musikfestivalen På den anden side i weekenden den 31. august til den 2. september. Her er der et omfattende program og mange tilmeldte kunstnere. Se nærmere på stedets hjemmeside og Instragram.

Per-René Larsen har lavet denne model af Pragmatisk Prisme. Vi håber at vejret bliver godt, så prismet kommer til sin ret – og at Per sender os et billede af prismet i funktion.

Nedslag – Lene Bødker i Galleri NB i Viborg


Galleri NB i Viborg afholder fra den 2. til den 30. september udstillingen Nedslag med et udvalg af Lene Bødkers glasskulpturer fra de seneste fem-seks år. Der er fernisering på åbningsdagen søndag den 2. september kl. 14-16. Galleriet ligger Sct. Mathias Gade 14, 8800 Viborg.

Galleriejer Thorkild NB Nielsen har lavet tre korte videoer med Lene Bødker hvor hun fortæller om sit arbejde med glas og om et par udvalgte værker:

Lene Bødker – Processen af skabe en glasskulptur

Lene Bødker – om glasskulpturen Port

Lene Bødker – om glasskulpturen Kronen


Fotos Thorkild NB Nielsen. I midten værket Brønden og her Lene Bødker med værket Kronen.

Thorkild NB Nielsen har på galleriets hjemmeside denne beskrivelse af Lene Bødker:

”Sjældent har et gensyn med en kunstner været så overvældende som mit møde med Lene Bødker i foråret. Hendes nyeste kunstværker hvis underfundige miks af glas, form, farve og kunstneriske overskud fremstår som dragende skulpturer med en energi og sanselighed som kun Lene Bødker – en af verdens førende glasskulptører – kan gøre det. Derfor er vi naturligvis stolte over at kunne præsentere et skarpt udvalg af skulpturer fra perioden 2013 til 2018.

Lene Bødker beskriver perioden som en intuitiv, overgivende proces i en søgen efter at sætte form på indre sindbilleder og myter som blandt andet Syndefaldet, Livets Træ, vores guddommelige jeg, det indre og ydre hav samt en søgen efter at udtrykke den livskraft der bærer og løfter os i svære og glædesfyldte stunder. Den dualitet vi finder i myterne og i livet, søger jeg at illustrere i et symbolfyldt univers hvor jeg benytter glasset til at understøtte og tydeliggøre min idé. Når glasset er mit materiale, skyldes det dets evne til på en og samme tid at fremstå tungt og let, lyst og mørkt. Et udtryk som understøtter mit formsprog og giver mig en indre, salig resonans.”


  Glasmuseets Venner · Strandvejen 8 · 8400 Ebeltoft