Glastip 2. august 2017 – Kom til Odense, min glasven
Dannermarked med Christina Ryttersø
Lørdag den 5. august kl. 11-16 holdes foran Kulturhuset Rejsestalden i Jægerspris det årlige Dannermarked med cirka 30 stande med kunst og kunsthåndværk. Blandt deltagerne finder vi glaskunstner Christina Ryttersø – Christina har lokal tilknytning og deltager altid i Dannermarkedet. Markedet har navn efter Grevinde Danner, den sidste kongelige beboer på Jægerspris Slot som er en meget nær nabo til Rejsestalden.
Steffen Tast på Baunhøj Mølle i Grenå
Som led i et større udstillingsprojekt Let’s Rethink - Cyklus som foreningen ProfKunstNorddjurs står for fem steder i Grenå og omegn. Foreningen selv stiller med ti kunstnere, og så har man inviteret syv andre, heriblandt glas- og installationskunstner Steffen Tast. Udstillingerne åbnes lørdag den 5. august kl. 13 på Baunhøj Mølle som det første sted, og det er her Steffen Tast har sin installation i form af et stort læs skrotglas som danner bølger med skum på toppen.
Udstillingen i Baunhøj Mølle slutter den 3. september, og møllen finder man på Bavnehøjvej 31 i Grenå. Åben tirsdag-søndag kl. 13-17.
Ida Wieth hos SAK i Svendborg
Hun har været der for halvandet år siden, og nu kommer hun igen. Kunstforeningen SAK byder lørdag den 5. august kl. 14 velkommen til udstillingen Exist i foreningens kunstbygning i Vestergade 27. Det er fire billedkunstnere fra kunstgruppen Plan C der udstiller, og de har inviteret Ebeltoft-glaskunstneren Ida Wieth med som gæst. Udstillingen kan ses til og med den 3. september. Åben tirsdag-søndag kl. 11-16.
Bettina Schori
I sidste Glastip glemte vi en glaskunstner som deltager på årets Frue Plads-marked, og det hjælper jo lidt på fordelingen af keramikere og glaskunstnere. Pågældende glaskunstner er Bettina Schori, kendt for sine dropvaser og andre kreationer på basis af genbrugsglas – flasker m.m. Hun er med på dette store marked som hun plejer at være.
Om Bettina Schori kan i øvrigt fortælles at hun i foråret flyttede fra sit værksted i Designer Zoo på Vesterbrogade i København til et værksted på Birkedommervej 31 i København NV. Her har hun nu sit eget værksted på første sal i en erhvervsejendom med mange andre lejemål, heriblandt en del keramikere. Besøg hos Bettina Schori i hendes værksted skal aftales på forhånd.
Frue Plads-markedet afholdes i år ikke på Frue Plads, men på Dyrkøb på den anden side af Vor Frue Kirke. Markedet afholdes den 10.-12. august, torsdag kl. 12-19, fredag kl. 10-19 og lørdag kl. 10-16.
Arrangement på det ny Odense Glasværk
Det nystartede Odense Glasværk og foreningen Fynske Glasvenner arrangerer søndag den 20. august en dag for alle glasinteresserede i Glasværket på Odense Havn, Havnegade 13, 5000 Odense C.
Fra kl. 10 holder medlemmer af Fynske Glasvenner glasloppemarked med glas og glasrelaterede emner samt glaslitteratur. Der vil være mulighed for at medbragte glas kan bedømmes og vurderes. Samtidig har Viemosens Drambryggerlaug en stand hvor de fortæller om fremstilling af kryddersnapse, giver smagsprøver og sælger bær og urter til fremstilling af kryddersnapse.
Kl. 11, 13 og 15 fortæller Niels Andersen om Fyens Glasværk, Per Jørgensen fortæller om Odense Glasværk, Glasværket ved Odense Havn, og designer og glasdekoratør Lena Juma viser eksempler på sine dekorationer.
Der er selvfølgelig mulighed for at se glasmagerne blæse glas, og glasværket sælger et glas der er en kopi af et snapseglas fremstillet omkring 1890 på det gamle Fyens Glasværk.
Marion Fortat slutter med eget glas
Endnu en glaskunstner forlader Designer Zoo i København. Det er Marion Fortat, og hun har ikke flyttet sit værksted, men har lukket helt ned for sin glasproduktion. Marion Fortat er netop begyndt på et helt nyt professionelt liv som brand manager for Holmegaard-designet i designafdelingen hos Rosendahl Design Group.
Vikingeskibe i glas og træ fra Hundested udstilles i Basel og Chicago
Sidste år lancerede glaskunstnerne Nanna Backhaus og Andrew Brown fra Glassmedjen i Hundested Havn og deres naboer på havnen, møbelsnedkerne i værkstedet Egeværk et fælles produkt i form af skibe – vikingeskibe eller fortolkninger heraf – som en serie unikaskulpturer i glas og træ. Skibene skabte hurtigt opmærksomhed og har allerede været vist på udstillinger flere steder i udlandet. Og der er godt salg i dem.
Nu er der to store udstillingspræsentationer på vej – Trésor i Basel og SOFA i Chicago. Trésor Contemporary Craft afholdes den 21.-24. september, og her deltager glasskibene gennem London-glasgalleriet Vessel Gallery. SOFA, Sculpture, Objects, Functional Art and Design afholdes den 2.-5. november og regnes for verdens fineste messe for glaskunst.
Bag deltagelsen på SOFA står den danske glasgallerist Anne Merete Grønlund som arrangerer en stor stand med glasskibene. Snedker Lasse Kristensen og Andrew Brown er inviteret med og skal tale om deres arbejde med skibene.
Der arbejdes vist stadig på at få udstillingsværkerne klar, og nogle af dem vil kunne ses på de to værksteder et stykke tid endnu.

Som på traditionel skibsbyggervis er alle skibene nummereret og navngivet. På hjemmesiden glasskibe.dk er der gengivet flere end 50 skibe som alle har navne hentet fra den nordiske mytologi og vikingeverdenen. Man er ikke i tvivl om at det er et glasskib fra Hundested når man ser det, men de er alligevel meget forskellige. Her er det skibet Havtornen.
Glastip 15. august 2017 – Blødt glas
14. august-foreningen udstiller indkøb hos A. Petersen
Foreningen 14. august for Kunsthåndværk og Design udstiller 17. til 26. august deres indkøbte værker til udlodning blandt medlemmerne. Der er indkøbt et par dusin værker til værdier fra 1200 til 19.000 kroner inden for keramik, glas, smykker, beklædning, tekstil, møbel, bogbind og fotografi. Foreningen arrangerer medlemsbesøg på værksteder og udstillinger m.v.
Der er indkøbt værker af tre glaskunstnere: Christina Hellevik med tre vippeskåle, Maj-Britt Zelmer Olsen med en Mineral-skål, Maria Sparre-Petersen med Epistemisk* Artefakt nr.CK8 2016 12 B (* videnskabelig). Her har priserne været henholdsvis 3500, 3900 og 4000 kroner.
Der er fernisering for medlemmer torsdag den 17. august kl. 16 hvor der også uddeles et legat på 25.000 kroner til en talentfuld kunsthåndværker sponsoreret af Martha og Paul Kerrn-Jespersen Fonden. Der er åbent onsdag-fredag kl. 12-18 og lørdag-søndag kl. 10-16. Adressen er Kløvermarksvej 70, 2300 København S.
Program for Glasdagen i Odense
Som annonceret i sidste Glastip afholder det ny glasværk på Odense Havn og Fynske Glasvenner søndag den 20. august En dag på Glasværket. Adressen er Havnegade 13. Programmet for dagen er følgende:
Fra kl. 10 afholder Fynske Glasvenner et loppemarked med glas, glasrelaterede emner og glaslitteratur. Der er mulighed for at få bedømt og vurderet medbragte glas. Samtidig åbner en stand hvor Viemosens Drambryggerlaug fortæller om fremstilling af kryddersnapse. Der er smagsprøver, og lauget sælger bær og urter til fremstilling af kryddersnapse.
Kl. 11, 13 og 15 fortæller Niels Andersen om Fyens Glasværk, og Per Jørgensen fortæller om Glasværket ved Odense Havn. Designeren Lena Juma viser eksempler på sine glasdekorationer, og man kan selvfølgelig se glasmagerne blæse glas.
Til dagen har glasværket fremstillet kopier af et snapsglas lavet omkring 1890 på det gamle Fyens Glasværk. Kopierne er til salg

‘Fornemmelse af blødhed’ hos Køppe Contemporary Objects
Bettina Køppes forholdsvis nye galleri Køppe Contemporary Objects på Frederiksberg viser fra den 24. august til den 21. oktober udstillingen Perception of Softness med glas, keramik og andet af 11 kunsthåndværkere:
Installations- og performancekunstner Isabel Berglund, keramiker Heidi Bjørgan, glaskunstner Pernille Braun, keramiker og glasurkunstner Christina Schou Christensen, keramiker Susanne Hangaard, papirkunstner Marianne Eriksen Scott-Hansen, broderikunstner og skulptør Nils Viga Hausken, keramiker Gitte Jungersen, glaskunstner Per-René Larsen, tøjdesigner og mobilebygger Rikke Ruhwald og glaskunstner Terese William Waenerlund.
Pernille Braun (Luftkraft Glasstudie) og Per-René Larsen (Fanefjord på Møn) har tit optrådt her i Glastip, Terese Waenerlund er svensk, har uddannet sig i Orrefors og på Bornholm (afgang 2010) og har optrådt her i nyhedsbrevet nogle få gange. Hun har været med i Glasur-udstillingen på Hempel Glasmuseum og Sophienholm sidste år og i år.

Per-René Larsen – Balls in Balance og Timely Care.
Der er fernisering på udstillingen torsdag den 24. august kl. 17-20. Åbningstider må man spørge efter. Adressen er baggården opgang C, Gammel Kongevej 167, 1850 Frederiksberg.
Glastip 26. august 2017 – Glaspatch
Lene Tangen udstiller i Oslo
Den på Bornholm uddannede og i nogen tid bosat der, men nu i Norge boende glaskunstner Lene Tangen har frem til den 10. september udstillingen Arctic Explorations hos Galleri Format på Rådhusgaten 24 i Oslo. Det er hendes første separatudstilling i Norge, og hun udstiller glasskulpturer med inspiration fra en ekspedition til Svalbard sidste år.
Lene Tangen er optaget af arktiske forhold og konsekvenserne af den globale opvarmning. Udstillingen rummer både støbt og blæst glas. Lene har udviklet en støbemetode hvor hun hælder flydende glas i gipsforme – ofte kombineret med både gips, sten og ler. Den afspændte støbning bliver så viderebearbejdet som dette eksempel viser.

Åbent hos Mette Enøe i Glaspatch Galleriet
Med et sent varsel kan vi fortælle at Mette Enøe holder åbent i sit Glaspatch Galleri denne weekend kl.10-17 i forbindelse med Åbne Atelierdøre i Faxe-Stevns-området. Adressen er Allégade 66, 4690 Haslev, og galleriet kan også besøges efter aftale.

Mette Enøe.
Mette Enøe arbejder, om man så må sige, med patchwork i glas og andre materialer som metal og sten, og elementerne føjes sammen med en teknik hun selv har udviklet. På den måde laver hun cirka seks mm tykke og ofte store billeder og mosaikker. Hun laver også glasfade og skulpturer, og så har hun endnu et speciale med bevaring af brudebuketter indesluttet i glas.

Glaspatch-værkerne kan også være udendørs som her i Mette Enøes forhave.
Bente Sonne har igen i år lavet Svend-prisen
Svend-prisen er en af de store danske filmpriser, men adskiller sig fra fx Bodil- og Robertpriserne ved at det er publikum der bestemmer hvem der skal modtage prisen. Den uddeles i år for 13. gang, og i alle årene er prisen uddelt i Svendborg med blandt andet kommunen som sponsor, og i alle årene har det været den svendborgensiske glaskunstner Bente Sonne der har udformet prisen som gives i syv kategorier. Prisoverrækkelserne foregår på Svendborg torv onsdag den 30. august kl. 17.30.

Bente Sonne med de syv figurer i årets udgave af Svend-prisen.
Butik for Borddækning – udstilling om te
I tiden fredag den 1. september til den 7. oktober er16 kunsthåndværkere og designere fra ind- og udland inviteret af kunsthåndværkerfællesskabet Butik for Borddækning til at deltage i en udstilling med temaet te og alt hvad der kan indgå ved et te-selskab.
Der vises produkter udført i keramik, glas, pil, tekstil og metal af pilefletter Ane Lyngsgaard, keramisk formgiver Kirstine Kejser Jenbo, stoftrykker Anne Fabricius Møller, tekstildesigner Janne Vendt, keramisk designer Kathrine Kjeldsen Hansen, pilefletter Dorte Tilma, ædelmetalkunstnerne Kim Buck & Hongxia Wang, keramiker Pia Baastrup, glaskunstnerne Laurence Brabant & Alain Villechange*, keramiker Metha Stuart Wallace, keramiker Helene Keis Fiedler, keramiker Anne Mette Hjortshøj, keramisk formgiver Ane-Katrine von Bülow, keramiker Igata Nobuyuki og keramiker Ibata Katsue. De kursiverede er butiksindehavere. * Se Glastip den 9. februar i år.
Ved åbningen lørdag den 1. september kl. 16-19 udskænkes te fra Perchs Thehandel. Butikken ligger Møntergade 6 i det centrale København og har åbent mandag-fredag kl. 11-18 og lørdag kl. 11-16.
Helle Scharling-Todd – Glass in Places
Museum of Danish America har udgivet bogen Glass in Places – The Art of Helle Scharling-Todd med beskrivelse af den danske, siden 1980 i USA boende glaskunstners mange udsmykningsarbejder. Bogen kan erhverves via museets hjemmeside for 15,95 dollars.

Museet skriver på hjemmesiden:
“Every day people are touched by Helle Scharling-Todd’s work, whether in California, where she has lived since 1980, in Denmark, where she was born and grew up, or Arenillas, Equador, where she worked while her biologist husband was doing fieldwork in 1976-77. Scharling-Todd’s works can be found in churches, schools, libraries, on streets and boulevards, and in Equador in a public swimming pool. Scharling-Todd has the ability to adapt to new surroundings and different people, and to create a positive collaboration, so that what seemed impossible becomes possible. With her art she offers her strong character to the public and displays a desire to communicate her appreciation of colors and rhythms to others. This publication allows for wonder and beauty of Helle Scharling-Todd’s works of art in glass to be viewed anywhere.”

Helle Scharling-Todd arbejder med brændte og fusede glasværker, sandblæsning og bemaling af glas. Bogforsiden er et udsnit af dette fusede værk.

Helle Scharling-Todd i sit værksted. Foto fra hendes hjemmeside.