Glastip 6. august 2015 – Bambusglas
Rettelse – Peter Svarrer-arrangement er den 23. august
Ved en skrivefejl i museets materiale om den aktuelle udstilling på Næstved Museum med glas af Holmegaard-designer Peter Svarrer blev kunstnermødet med ham anført med en forkert dato – det er søndag den 23. august kl. 14.
Glasmagerne har udsalg
Lena Ljungar og Jesper Sødring – Glasmagerne på Tåsinge – holder udsalg her i weekenden den 8.-9. august.

Glasmagernes udsalgsillustration.
Ebeltoft ikke mindst for københavnere
Vi minder lige om at der den 9. august er sidste frist for tilmelding til den Ebeltoft-rundtur som Glasmuseets Venners østdanske arrangementsgruppe har arrangeret til afholdelse den 22. august – se nærmere på venneforeningens hjemmeside.
Steffen og Micha demonstrerede i museumshytten i Ebeltoft
Glasmuseet Ebeltoft afholdt for nylig en demonstration med den lokale glaskunstner Steffen Dam – assisteret af hustruen Micha Karlslund som efterfølgende har offentliggjort denne fotoserie fra begivenheden.
Frue Plads
Torsdag, fredag og lørdag den 13., 14. og 15. august henholdsvis kl. 12-19, 10-19 og 10-16 er der kunsthåndværkermarked på Frue Plads i København med cirka 120 boder. Heraf er halvdelen med keramikere, den anden halvdel fordeler sig på mange smykke- og tekstilkunstnere og en del andre fag, herunder 13 glaskunstnere (boder):
Bente Sonne, Glasblæseriet, Svendborg; Line Gottfred Petersen, glasblæser og smykkekunstner, Ry; Christina Hellevik, Pustglas, Ebeltoft (Christina Helleviks glasvaser pryder i år forsiden på Frue Plads-folderen); Pia Nissen, Nissen Glas, Ebeltoft; Sia Mai, Keramik-og glasværkstedet i Kronprinsessegade, København; Mette Bülow Duus, Glaspusteriet i Studsgade, Aarhus; Sally Xenia Christensen, glasdesigner, København; Rikke Stenholt, Stenholt Glas på Sct. Pauls Kirkeplads i Aarhus; Anders Raad, glasdesigner med værksted Traverbanevej, Charlottenlund; Anya Bendtsen, Anya Glas, Svaneke Torv; Bettina Schori, Designer Zoo på Vesterbrogade i København; Lena Ljunger og Jesper Sødring, Glasmagerne på Tåsinge; Mette Birk, Birk Glas med blandt andet glasnavneskilte, Ikast.

Bambusskov-vaser af Bente Sonne.
Markedsprisen Håndfuglen uddeles hvert år i to kategorier til henholdsvis bedste nye produkt og bedste nye unika. Prismodtagerne udpeges på åbningsdagen.
Glastip 16. august 2015 – Glas i Odsherred
Rikke Bruzelius flytter til Islands Brygge
Glasseriet, som Rikke Bruzelius kalder sit glaspusteri, har hidtil haft til huse i et ’genbrugshus’ på Jenagade med Strandlodsvej lige om hjørnet til den ene side og Kofoeds Skole til den anden. Det gamle industri- og værkstedsområde på Østamager er under hastig omdannelse til et boligkvarter med huse i anselig højde. Nu er tiden kommet til Rikkes hjørne hvor ejerne vil kapitalisere byplanens muligheder.
Rikke Bruzelius har brugt sommeren på at indrette sig i et nyt lejemål i et noget mere strøgagtigt og metronært kvarter på Islands Brygge i en høj kælder på Isafjordsgade nr. 6. Ovnene er endnu ikke installeret, så indtil videre er der åbent både det ny sted lørdag-søndag kl. 11-16 og på Jenagade 27 tirsdag-fredag kl. 10-16 og lørdag kl. 10-14.

Rikke Bruzelius er delvis flyttet til Isafjordsgade.
Jazz i Leni Billes Glaspusteri i Sæby
Så er der igen jazz hos glaspuster Leni Bille – denne gang med finske jazzvokalist Sanna Ruohoniemi og hendes kvartet – det er den 21. august kl. 20, og adressen er Algade 46 E.
Høstmarked hos Anne Flohr
Lørdag den 22. august kl. 10-16 inviterer Anne Flohr til høstmarked i sit glaspusteri på Gl. Skolevej 5 i Lillevorde sydøst for Aalborg. Det handler om sommerhygge, nyslynget blomsterhonning fra Himmerland, flotte raderinger, smukke fototekstiler, og selv har hun selvfølgelig sine forslag til hvordan årets høst af marmelade og kryddersnaps kan opbevares – samt ting til haven.

Forhaven hos Anne Flohr med et eksempel på glaspynt til haven.
Jeannet Iskandar på Hempel Hempel Glasmueum
+ udstillingsavis online
Søndag den 23. august kl. 15-17 kan man møde Jeannet Iskandar, modtager af årets Hempel Glaspris, til en artist talk på Hempel Glasmuseum.
Museet er åbent til og med september måned plus oktoberferien – skolernes efterårsferie – med både udstilling af Jeannet Iskandars værker og årets udstilling, jubilæumsudstillingen Colours. Til denne udstilling er der lavet et katalog som nu er gjort tilgængelig online i en pdf-version.
Hands on / Hands off – afgangsudstilling i Designer Zoo
Afgangsudstillingen fra Kunstakademiets Designskole på Bornholm, glas & keramik, vises i Designer Zoo på Vesterbrogade 137 i København fra fredag den 28. august til lørdag den 19. september med fernisering på førstedagen kl. 15-19. Udstillingen er åben mandag-torsdag kl. 10-17.30, fredag 10-19 og lørdag10-15.
Stormøde i Glasforeningen
Glasforeningen – en indkøbsforening for glaskunstnere – afholder den 12.-13. september deres årlige stormøde i Nyborg med forhandlerstande, demonstrationer og foredrag – fx af sagging-glaskunstner Erna Møller fra Ribe.
Stormødet afholdes tilfældigvis samme dage som Glasnettet mødes i Silkeborg.
Odsherred rundt lørdag 19. september
Glasmuseets Venner, den østdanske arrangementsgruppe, arrangerer lørdag den 19. september en glastur med bus rundt i Odsherred. Turen er både for jyder ned opsamling i Odden Færgehavn (forbindelse fra Aarhus) og for sjællændere med opsamling i Rørvig Havn (forbindelse fra Hundested). Lokale deltagere kan stige på bussen i Odden Færgehavn eller på Rørvig Havn.
Første stop er ved Glashytten på havnen i Nykøbing Sjælland hvor Martin Birk Møller viser sine blæste og støbte brugsglas og udsmykninger. Dernæst gælder det Hempels Glasmuseum med jubilæumsudstillingen COLOURS og frokost i museets restaurant.
Herfra køres sydpå til glashytten Micko i Gelstrup hvor Michael Kofoed viser os sine farverige, ovnformede glasarbejder blandt andet i krakeleringsteknik – og byder på kaffe.
Derpå kører bussen til Odden Færgehavn hvor jyderne sendes til Jylland, og resten af selskabet får på vejen mod Rørvig Havn et kort stop ved udstillingspavillonen Kastanielys hvor Christoffer Olling Back viser sine glassmykker og dekorationsglas lavet i lampeglasteknik.
Deltagerpris er medlemmer 485, gæster 515 kroner, som dækker kørsel med bus, entré, rundvisning og frokost på museet (ikke drikkevarer).
Se yderligere detaljer på Venneforeningens hjemmeside. Tilmeldingsfristen er den 2. september.
Glasperlemarked i Silkeborg 7. november
Lørdag den 7. november kl. 10-16 holder foreningen Danske Glasperler glasperlemarked med indbudte gæsteudstillere i Lunden, Vestergade 74 i Silkeborg. Her kan foreningens medlemmer gratis få en bod med egne glasperler. Foreningen arrangerer en række andre stande med gæsteudstillere og forhandlere af produkter til glasperlefremstilling m.v.
Glastip 25. august 2015 – Hverken bolsjemasse eller honning
Tyve procent rabat
Vi skal hilse fra amagerkanske Glasseri-ejer Rikke Bruzelius og sige at hun her i august og september giver tyve procent rabat på skåle, fade, vaser og glasæg til modtagere af Glasseriets nyhedsbrev, og at det også gælder abonnenter på Glastip. Rikke Bruzelius er som tidligere nævnt ved at flytte sit værksted og showroom fra den gamle adresse på Jenagade 27 til sit nye sted på Isafjordsgade 6 på Islands Brygge. Der er indtil videre åbent på begge adresser – se hvornår i Glastip fra den 16. ds.

Glasæg fra Amager.
Micha Karlslund-udsmykning på Hospice Djursland
På Ebeltoft-glaskunstneren Micha Karlslunds blog The Study har man over et par gange kunnet følge fotoreportager om hendes arbejde med en glasudsmykning af en facade på Hospice Djursland. Nu er værket færdigt.

Den stolte kunstner præsenterer sit værk.
SVEND PRISEN
Torsdag den 27. august om aftenen på torvet i Svendborg uddeles filmprisen SVEND PRISEN for 11. gang. Prisvinderne findes blandt årets mest sete biograffilm i andet halvår 2014 og første halvår 2015. Prisen tildeles i otte kategorier – voksenfilm, børnefilm etc. SVEND PRISEN er en veletableret begivenhed i den danske filmbranche, og den adskiller sig fra Bodilprisen og Robertprisen ved at det er biografpublikummet der ved en afstemning på nettet bestemmer hvem der skal modtage den.
SVEND PRISEN blev etableret i 2005 af Svendborg Kommune i samarbejde med organisationer i filmbranchen. Med prisen følger en statuette i glas designet af den svendborgensiske glaskunstner Bente Sonne – som stadig fremstiller prisen.

Lys – mere lys – Aarhus Festuge
Under Aarhus Festuge fortolker byens butikker og gallerier med kunsthåndværk og design årets tema Lys – mere lys. Deltagerne er blandt andre glasværkstederne Bülow Duus (Mette Bülow Duus) i Studsgade 12 med glaslamper og lysreflektioner med glas og Stenholt Glas (Rikke Stenholt) på Sankt Pauls Kirkeplads 6 med glasskulpturer og værker i neon. Festugen varer fra den 28. august til den 6. september.
Afgangsudstillingen fra Kunstakademiets Designskole – Hands on / Hands off
Fra den 28. august til den 19. september kan man hos Designer Zoo på Vesterbrogade 137 i København se en udstilling med projekter af dette års afgængere fra Designskolens glas- og keramikskole på Bornholm. Afgangsudstillingen har tidligere været vist på Bornholms Kunstmuseum og vises på Glasmuseet Ebeltoft fra den 10. oktober til den 31. december med fernisering den 9. oktober.
Blandt de tretten afgængere er der fem glasfolk – franske Alice Lebourg, franske Michaël Sinet, danske Lene Dahl Jacobsen, danske Christine Bové (interview som førsteårsstuderende) og iranske Richard Lacík. Det traditionelle afgangskatalog med præsentation af afgængerne og deres projektet kan ses her i en bladreudgave.
Ifølge afgængerne selv rummer udstillingen deres ”individuelle perspektiver på hvorledes materialerne glas og keramik kan udfoldes og indgå i en nutidig kontekst. Udstillingens værker spænder fra det funktionelle produktdesign til det klassiske kunsthåndværk og helt til de autonome kunstobjekter. Fælles for alle er den legende, eksperimenterende tilgang til tilblivelsen; sammenstilling, manipulation og de omfangsrige arbejdsprocesser gør at de endelige værker er helt unikke bud på hvordan glas og keramik i dag kan indgå i vores generations samtid.”
Der er fernisering hos Designer Zoo fredag den 28. august kl.15-19.
Familien Mørch-Jørgensen udstiller
Med udstillingen Familiar – Glass and Jewellery samles endnu en gang mor Jytte Mørch og far Torben Jørgensen med døtrene Karin Mørch og Therese Mørch-Jørgensen om at vise billedkunst, glaskunst og smykkekunst. Jytte står for billederne, Torben og Karin har formet glasset på hver deres måde, og Therese er smykkesmeden.
Det sker i mor og fars nabolag, nemlig i Gallerie Dragehøj på Kalkerupvej 15 i Fensmark per Holmegaard. Der er fernisering lørdag den 29. august kl. 13-17, og udstillingen kan ses til den 25. oktober.
Holmegaard-glas i Næstved – Sidse Werner
Den sidste glasdesigner fra Holmegaard i Næstved Museums særudstilling 10 designere på 300 dage er Sidse Werner. Det er den femte glasdesigner i rækken, og derefter følger fem af Kählers keramikdesignere. Sidse Werner-udstillingen varer fra den 1. til den 27. september i Boderne på Sct. Peders Kirkeplads 8.
Sidse Werner blev tilknyttet Holmegaard Glasværk i 1970. I første omgang til at designe metallamper, men hun blev fascineret af glasset, og i 1979 blev hun fast ansat på glasværket til også at designe til glasproduktionen. Hun var uddannet industriel designer fra arkitektskolen og designede udover metal og glas også tekstiler og møbler og var i nogle år assistent på Nanna Ditzels tegnestue.
Sidse Werner var en alsidig formgiver, og i løbet af sin tid på Holmegaard designede hun en række funktionelle glasserier til den almindelige forbruger, samtidig med at hun eksperimenterede med unikadesign. SW-skålene og Isblomstserien er typiske eksempler på glasserier med stor folkelig appel til brug både til hverdag og fest. De er slynget i glascentrifuge – en ny teknik som Sidse Werner var en af de første til at tage til sig.
Sidse Werner skabte i begyndelsen af 1970erne en mere unikapræget glasserie som kom til at hedde Troldglas. De første glas var eksperimenter hvor hun selv skabte farvesammensætningerne ved at blande farvede skår i glasmassen. Senere blev de sat i produktion. Sidse Werner skal i øvrigt særligt fremhæves for sine mange lamper i hvidt opalglas med navne som Apoteker, Bibliotek, Christine, Phoenix og Astro.
Sidse Werner levede 1931-1989. Måske kender man hende ikke af navn, men hun er en af de designere fra Holmegaard hvis glas er nået bredest ud blandt de danske forbrugere.

En SW-skål.
Nå er sommeren på hell…
… og Christina Hellevik fra Pust Glas i Ebeltoft drager i begyndelsen af september igen til hjemegnen Sunnmøre i Norge for at lave hjemme hos-salg og pop-up-butikker med ”blåst glas og glassmykker i nye og gamle varianter”.
Havedag i Glashaven
Søndag den 6. september er der ikke bare glashavedag kl. 11-16, der er også halv entrépris til Glasmuseet Ebeltoft. Blandt haveattraktionerne er
- Ebeltoft Drambryggere med overdrambrygger Mariann Adams i spidsen.
- Annis Blomsterværksted.
- Pilefletter Bent Vinkler.
- Friluftsvejleder Karen Thingstrup – pandekager, luksussnobrød og æblekage over spritblus, på bål og i middelalderovn – med urter, blomster og ukrudt som pynt og krydderier.
- Grethe Hale, museets frivillige havemenneske, giver plante- og rosenråd og sælger aflæggere fra Glashavens planter, heriblandt den populære Violfrøstjerne.
- Bente Møller Holm med bøger fra Plantarum – specialboghandel for have- og plantebøger.
- Glasmarked med brugt og antikt glas forhandlet af professionelle glassamlere og antikvitetshandlere.
- Repræsentanter fra Glashistorisk Selskab, Aalborg.
- I Glashytten kan man blæse sit eget lille glas – det kræver tilmelding (følg link).
Glasmaleri for alle med Joseph Cavalieri
Anla Glas i Silkeborg afholder den 23.-26. september et kursus med den amerikanske glaskunstner Joseph Cavalieri med glasmaleri i hånden, airbrush, tegning, serigrafi/silketryk, kobberfolieteknik og tiffaniteknik (lodning). Kurset foregår på engelsk, den erfarne New York-kunstner demonstrerer de enkelte teknikker, og deltagerne prøver dem.
An Awareness of other Possibilities
Glasmuseet Ebeltoft afholder den 14.-18. oktober i glashytten en glasworkshop med professor Jack Wax med titlen An Awareness of other Possibilities. Det foregår med hyttens daglige leder Aoife Soden som assistent, det foregår selvsagt på engelsk, og det er kun for professionelt udøvende glaskunstnere.
Jack Wax er uddannet på Rhode Island School of Design. Han har i en længere årrække undervist og er nu professor og leder af glasprogrammet ved Virginia Commonwealth University i Richmond, Virginia. I Danmark har Jack Wax en årrække været gæsteunderviser på Designskolens glas- og keramikskole på Bornholm.
Workshoppen finder sted i forbindelse med Jack Wax’ udstilling Cogent Whisper* – med en til stedet udført installation – som museet viser fra 10. oktober til 31. december. * Som vi forsøgsvis oversætter til ’sigende hvisken’.
Sølvglas-perler med Angela Meier
Connie Sørensen med glaskursuscentret Søglas i Brørup har inviteret schweiziske Angela Meier til at undervise i sølvglas-specialet. Kurset foregår den 31. oktober og den 1. november 2015. Tilmelding senest den 1. september.
Sølvglas er en lampeglas-type som ændrer farve ved reduktion (flammen tilføres mere gas/mindre ilt) eller ved at glasperlen føres ind og ud af flammen.
Hverken bolsjemasse eller honning – men glas i 3D-print
Der er nogen der har lavet en 3D-printer der bruger smeltet glas – se selv.
Glastip 31. august 2015 – Fandenivoldsk
Mere lys på Aarhus Festuge
En lille tilføjelse til sidste Glastips omtale af Aarhus Festuge (varer ugen ud) og byens butikker og gallerier med kunsthåndværk og design som fortolker af årets tema Lys – mere lys:
Butiksfællesskabet NR4 i Gammel Munkegade viser en særudstilling med forskellige lampetyper, lyseksperimenter og materialeoplevelser med værker af keramikerne Helle Hansen og Helenaa Hedegaard samt glaskunstner Rickard Thunberg – som dog ikke er repræsenteret med glas. Han arbejder nemlig også med andre materialer. Fx til lampen Ask af askefiner som er en nyfortolkning af finerlamperne fra for 40-50 år siden. Rickard er medindehaver af butikken Knast på Nørrebro i København hvor lamperne produceres i et tilhørende værkstedsfællesskab.
Kunstforeningen af 14. august udstiller hos Paustian
Kunstforeningen af 14. august afholder indtil den 6. september en udstilling hos møbelhuset Paustian på Kalkbrænderiløbskaj 2 i Nordhavnen i København (overfor Svanemølleværket). Udstillingen viser det sidste års indkøb som kunstforeningen har foretaget til udlodning blandt medlemmerne, herunder værker af glaskunstnerne Pipaluk Lake og Tora Urup. Herudover vises en særudstilling med fem kunsthåndværkere og designere, heriblandt glaskunstner Lene Bødker.
Kunstforeningen af 14. august står foruden indkøbs- og udlodningsvirksomheden for forskellige medlemsarrangementer i form af besøg på gallerier og kunstnerværksteder. Foreningen kan i år fejre sit 50 års jubilæum. Det er især kunsthåndværk der interesserer foreningen.
Åbningstiderne hos Paustian er mandag-fredag kl. 10-18 og lørdag kl. 10-15.
Glas i Designer Zoo
Afgængerne fra Designskolens glas- og keramikskole på Bornholm udstiller for tiden deres afgangsopgaver hos Designer Zoo i København – se Glastip 25. august.
Blandt de fem glasafgængere er der iranske Richard Lacík, franske Alice Lebourg, franske Michaël Sinet, dansk-norske Lene Dahl Jacobsen og danske Christine Bové. Derudover har to af de danske keramikafgængere – Tina Austen og Rikke Wulff – inddraget glaselementer i deres afgangsværker.
Med hensyn til illustrationer kan vi kun henvise til bladreudgaven af afgangskataloget med præsentation af afgængerne og deres projekter.
Fandenivoldsk med Ned Cantrell
Ned Cantrell udstiller til den 26. september på galleriet The Glassery i Stockholm. Udstillingen hedder Fandenivoldsk, og Ned viser med egne ord “a bunch of new stuff”.

Selfi.
Regentbesøg i Ebeltoft 1. september med besøg og reception på Glasmuseet – som derfor er lukket til kl. 13.
Karen Nyholm med Nothing Gold Can Stay i København
Glaskunstner Karen Nyholms udstilling Nothing Gold Can Stay – som i juni har været vist på Djursland Galleri i Ryomgård – vises den 5.-30. september på Galleri KBH kunst, Øster Søgade 34, København K. Der er fernisering på åbningsdagen lørdag den 5. september kl. 13-16. Galleriets åbningstider er onsdag, torsdag, fredag, lørdag og søndag kl.11-15. Galleriet skriver:
”Karen Nyholms værker repræsenterer et brud med den gængse opfattelse af skulpturelt glas. Hun undersøger nye former for design og motiv og leger med klassiske mønstre og figurer, kombineret med mexicansk ikonografi og postmoderne lowbrow* sat ind i og forenet med nutidig form og komposition. I hendes værker koncentreres dertil en æstetisk følsomhed afspejlet i afstemte farvevalg, lækre overflader og sanselig inspiration fra naturen.
Hendes kunstneriske produktion deler sig i forskellige temaer hvor form & farve, fantasy & leg og liv & død på forskellig vis refererer til hendes eget liv med fortællinger om det nære, kærligheden, familien, barndommen, fødsler og døden. Udstillingens titel Nothing Gold Can Stay tager udgangspunkt i digtet af samme navn af Robert Frost. Et digt der handler om livets forgængelighed og evige foranderlighed.
Kontrast og fortælling optræder sådan i skulpturerne at de både tiltrækker og udfordrer os med en utilsløret femininitet, fantasi og harmonisk formforståelse. Kitch og god smag mødes her i en dans der sætter nye trin for figurativ glaskunst.”
* Forsøgsvis oversat til ’fladpandethed’. Red.
Nature’s first green is gold,
Her hardest hue to hold.
Her early leaf’s a flower;
But only so an hour.
Then leaf subsides to leaf.
So Eden sank to grief,
So dawn goes down to day.
Nothing gold can stay.
Nothing Gold Can Stay, Robert Frost, 1874-1963.

Karen Nyholm: Hjerte.
Glasmuseet Ebeltoft
27. september er absolut sidste chance for at se udstillingen med dansk glas, DG15, med fokus på moderne dansk glas igennem 40 år. Det sidste arrangement knyttet til udstillingens tema finder sted søndag den 20. september kl. 14 i form af foredraget Det danske designboom af Lars Dybdahl, biblioteks- og forskningschef ved Designmuseum Danmark*.
Derudover er der den sædvanlige Særlig Søndag den første søndag i måneden – altså den 6. september kl. 14 hvor der er en guidet tur i udstillingerne hvor man kan høre nogle af historierne bag værkerne.
Efter DG15 åbner Glasmuseet den 9. oktober tre nye udstillinger:
- NEW ADDITIONS med værker som er tilgået museets samling i perioden 2012-2015.
- HANDS ON / HANDS OFF – afgangsudstilling fra Designskolen, Bornholm (kun glaslinjen).
- COGENT WHISPER – en installation skabt særligt til museet af den amerikanske glaskunstner Jack Wax.
* Designmuseet åbner den 13. november en storstilet udstilling Dansk Design Nu med et rigt udvalg af design inden for møbler, produktdesign, grafisk design, mode og design i det offentlige rum. I form af ’superobjekter’ inden for keramik, glas og smykker omfatter udstillingen også kunsthåndværket. Alt designet i det 21. århundrede af toneangivende og talentfulde designere.