Glastip august 2012

Glastip 8. august 2012 – Frue Plads

Pia Lykke i Frederikssund


En maler, en fotograf, en keramiker og en glaskunstner udstiller frem til den 15. august (mandag-lørdag kl. 11-16) i Langes Magasin i Østergade 3 i Frederikssund. Pia Lykke Jørgensen, medlem af Farvegladerne fra Allerød og omegn, viser koldglas og perler.

Torben Sode viser rundt mellem perlerne på Anneberg

Hempel Glasmuseum arrangerer torsdag den 16. august kl. 15 en rundvisning i udstillingen Perler af glas – farverige historier. Fortællinger og anekdoter fra hele verden og til alle tider. Det er udstillingens bagmand Torben Sode der giver perlernes egen fortælling nogle ekstra ord med.

Kunsthåndværkermarkedet på Frue Plads


Kunsthåndværkermarkedet på Frue Plads i København åbner torsdag den 16. august kl. 12-19 og fortsætter fredag kl. 10-19 og lørdag kl. 10-16. Det er årets største kunsthåndværksbegivenhed hvor næsten halvandet hundrede professionelle udøvere og medlemmer af Danske Kunsthåndværkere viser deres bedste inden for glas, keramik, tekstil og smykker m.m. I år er der 11 svenske og finske gæster med fra søsterforeningerne Konsthantverkscentrum og Ornamo.

På åbningsdagen torsdag den 16. august er der kl. 15 på universitetstrappen overrækkelse ad Danske Kunsthåndværkeres pris, Håndfuglen12, for Bedste Unika og Bedste Nye Produkt. Vinderne af Håndfuglen for Bedste Nye Produkt er fundet på forhånd, mens vinderne af Håndfuglen for Bedste Unika findes i forbindelse med markedets åbning.

På Frue Plads møder man i år glasformgiverne, -kunstnerne og -pusterne Anders Raad, Bettina Schori, Christina Hellevik, Elin Stefansdottir, Line Gottfred Petersen og Sia Mai. De seks glasfolk gemmer sig blandt seks-syv gange så mange keramikere, og resten fordeler sig stort set halvt af hver på grupperne smykker og tekstil.
 
 
Glastip 09. august 2012 – Uge 33 i Det Røde Pakhus

Uge 33 i Det Røde Pakhus


Uge 33 har siden 2004 været en årligt tilbagevendende udstilling af kunsthåndværk i Det Røde Pakhus på havnen i Hobro. Arrangørerne satser hovedsageligt på lokalt kunsthåndværk, men byder også gerne resten af landet indenfor. Bag Uge 33 befinder sig Mariagerfjord Kommune, en række sponsorer og ikke mindst en gruppe på otte frivillige ildsjæle som står for udvælgelsen af udstillere, planlægning og afvikling af udstillingerne.

Der er fernisering lørdag den 11. august kl. 11, og åbningstiderne er weekend kl. 11-17, hverdage kl. 13-17, onsdag dog til kl. 21. Udstillingen lukker søndag den 19. august kl 16. Adressen er Det Røde Pakhus, Søndre Kajgade 12 i Hobro. Gratis entré.

Blandt de godt 30 kunsthåndværkerstande er der to med glas: Britta Madsen & Søren Gøttrup og Randi Saabye Bang, Glastinget, som har sine store ting med – blandt andet Vandkunstens Træ og Kronestol 1 og 2.
 
 
Glastip 15. august 2012 – Østdanske aktiviteter

ACAB-bogudgivelse og debat lørdag den 18 august i Rundetaarn


ACAB – Arts & Crafts Association Bornholm – fejrer tiårsjubilæum med udgivelsen af bogen Kunsthåndværk på nethinden med reception og debat om nordisk og bornholmsk kunsthåndværk.

Kl.13 Jubilæumsbogen offentliggøres – ACAB-formand Maibritt Jønsson fortæller om bogen som denne dag vil være at købe til særpris 50 kroner i Rundetaarns butik. Herefter vil prisen være 100 kroner.
 
Kl. 14-15 Synspunkter om nordisk kunsthåndværk + Kunsthåndværkeren Fortæller
  • Hanne Houlberg, formand for Danske Kunsthåndværkere, og Maibritt Jønsson holder korte indlæg om nordisk kunsthåndværk.
  • Fire af de udstillende kunsthåndværkere fortæller om deres arbejdsprocesser, og Bodil Busk Laursen stiller uddybende spørgsmål: Keramiker Pernille Stougaard, gobelinvæver Annelise Kofoed-Hansen, glasformgiver Svend Holst-Pedersen og keramiker Simon Lund Koefoed.
Der vil blive serveret bornholmske fødevarespecialiteter.
 
Invitation med program er vedlagt, og med det i hånden kan man komme gratis ind i Rundetaarn på dagen.
 
Firenzekunstnerne i Langes Magasin

I Langes Magasin, Østergade 3 c i Frederikssund, er der lørdag den 25. august kl. 11-14 fernisering af en udstilling (borgmester Ole Find Jensen åbner den) med gruppen Firenzekunstnerne. Udstillingen løber til den 4.september, og der er åbent hverdage kl. 11-17, weekend kl. 11-14.
Firenzekunstnerne er en gruppe på 11 danske kunstnere som var med i den Internationale Biennale for samtidskunst i Firenze, Italien i december 2009. I Danmark debuterede de som gruppe ved Odsherred Kunstdage i pinsen 2010, og siden har du udstillet i Herning, København og Viborg. Gruppemedlemmerne kommer fra Strib, Faxe Ladeplads, Viborg, Janderup, Vorbasse, Frederikssund, Odder, Højby, København, Tarm og Herning. De er billedkunstnere, den eneste der arbejder med glas er den fugleglade koldglaskunstner Lena Mandal.

Nyt fra Glasseriet

Rikke Bruzelius holder lørdag den 25. august kl. 10-14 fernisering på en udstilling med værker af Terese Andersen i Glasseriet – hendes kombinerede glaspusteri og galleri.

Til alle abonnenter på nyhedsmail fra Glasseriets giver hun i august måned tyve procent rabat på varer fra hele sortimentet. Man skal blot medbringe et print af mailen herom. Om det er godt nok med et print af Glastip, må komme an på en prøve.

Glas, keramik, kunst og kirke i Roskilde
– møde med værker af Peter Brandes, Bjørn Nørgaard m.fl.


Torsdag den 30. august kl. 10.30 er Inge Olsen fra Glasmuseets Venners Østdanmark-gruppe guide på en tur rundt i Roskilde. Det begynder på Roskilde Station ved billetsalget, og det første mål er Peter Brandes’ store krukker på torvet foran stationsbygningen.

Cirka kl. 11.15 går turen til Roskilde Domkirke hvor Inge fortæller om:
  • Peter Brandes’ ny totaludsmykning af Sankt Andreas Kapellet, inkl. stor glasrude
  • Den renoverede Kongeport med udsmykninger af Peter Brandes
  • Bjørn Nørgaards forslag til gravmonument (delvist af glas) for Dronning Margrethe – hvis det stadig er udstillet
  • Derefter kan man selv gå rundt i Domkirken og se de forskellige kapeller m.m.
Kl. 12.15 går turen ned til havnen for at besøger Skak Snitker i Glasgalleriet i den tidligere Roskilde Gasværk. Her slutter turen.

Tag gerne en frokostmadpakke med, så vi kan spise sammen nede på havnen/museumsøen. Man skal være opmærksom på at turen er på flere km og op og ned ad bakke – så man skal huske solidt fodtøj, en vandflaske og eventuelt lidt at spise undervejs.

Tilmelding til turen til Inge F H Olsen på inol1@get2net.dk eller SMS til 60 88 79 81 senest den 22. august – og oplys navn(e), antal deltagere, mailadresse og mobilnummer. Turen er gratis, men man betaler selv transport til og fra Roskilde samt entré til Roskilde Domkirke.

Efter turen er der mulighed for at besøge følgende museer/udstillinger i Roskilde:
  • Vikingeskibsmuseet
  • Museet for Samtidskunst
  • Udstillingen ”Den passionerede” med akvareller af Arne Haugen Sørensen i Kunsthuset Palæfløjen
  • Roskilde Museum
Substans med omvisning i Bredgade Kunsthandel, København

Lørdag den 8. september kl. 14 arrangerer Glasmuseets Venner Østdanmarks-gruppen en omvisning Bredgade Kunsthandels Substans-udstilling med kurator Pavla Rossini som guide.

Bredgade Kunsthandel i København gentager sidste års succes med glasudstillingen Substans. Udstillingen åbner torsdag den 6. september. Udstillingen er kurateret af Pavla Rossini, og årets udstillere er Christine Rivett, Else Leth Nissen, Hanne Enemark, Karen Lise Krabbe, Karin Mørch-Bentzen, Maria Koshenkova, Marie Retpen, Ned Cantrel, Pernille Braun, Stig Persson, Stine Bidstrup, Susanne Jøker Johnsen, Tobias Møhl og Trine Drivsholm. Sidste år var der tyve deltagere, og blandt dette års 14 deltagere er de tolv gengangere. De nye er fremhævet.

Ved omvisningen lørdag den 8. september fortæller kurator Pavla Rossini om de udvalgte kunstnere og værkerne på udstillingen foruden noget om hvordan udvælgelsen er foregået i forhold til udviklingen i den danske glasverden som kuratoren ser den. Nogle af de deltagende glaskunstnere vil være til stede og supplere.

Arrangementet løber over to-tre timer og afsluttes med en forfriskning. Deltagelse koster tyve kroner som betales ved arrangementets begyndelse. Tilmelding til glastip@mail.tele.dk senest torsdag den 6. september med angivelse af antal deltagere.
 
 
Glastip 26. august 2012 – Roskilde, Hundested, Ebeltoft, Corning, Anneberg, Paris, Viborg – og Ebeltoft

Glas, keramik, kunst og kirke i Roskilde


Mød værker af Peter Brandes, Bjørn Nørgaard m.fl. torsdag den 30. august kl. 10.30 i selskab med Inge Olsen fra Venneforeningens Østdanmark-gruppe. Arrangementet er gratis. Se nærmere på Venneforeningens hjemmeside.

Sild & Glas i Hundested

Lørdag den 1. september er der Sildens, Øllets & Æblets Dag på Hundested Havn, og Nanna og Andrew Brown byder på Sild & Glas i Glassmedjen i samarbejde med Fjordens Café & Brasserie. I en popup-café midt i galleri og værksted med udsigt over havn og hav serveres der kl. 11-16 sildebuffet med smagfulde sild i spændende variationer og godt hjemmebagt brød til 150 kroner per person. Dertil kan man købe specialøl og udvalgte snapse. Ved køb af sildebord gives rabat på køb af nogle unikke snapseglas designet af Nanna og Andrew.

Glasmuseet Ebeltoft de kommende dage

Lørdag 1. september kl. 10-17 kan man finde Ebeltoft Drambryggere i Glasmuseets have hvor de giver tips om brygning af sensommersnapse og fristende smagsprøver på dramme brygget på årstidens planter og frugter. I Glascaféen (husk bordbestilling) kan man nyde en frokostsild med snaps til –  selvfølgelig. 

Søndag 2. september kl. 11 kan museets gæster møde Trine Drivsholm og Tobias Møhl som viser rundt deres udstilling HOT & COOL. De to glaskunstnere, som danner par privat, hører til blandt de absolut bedste i dansk glas. Med en baggrund fra henholdsvis Designskolen i Kolding, og Holmegaard Glasværk er Trines og Tobias’ tilgang til glasset og deres værker vidt forskellige. Det er gratis at deltage når entréen er betalt, men tilmelding nødvendig på 86 34 17 99.   

Samme dag kl. 14 kan man deltage i en rundvisning i museets øvrige udstillinger. Her er tilmelding ikke nødvendig.

Apropos Steffen Dam: Årets modtager af
Rakow Commission fra Corning Museum of Glass

Steffen Dam er dette års modtager af Rakow Commission-prisen fra Corning Museum of Glass, en af de mest eftertragtede ærestildelinger i glassets verden. Til oktober offentliggør Steffen Dam sit Rakow Commission-værk under årets glasseminar på Corning Museum of Glass. Link et, to og tre.

Hempels Glasmuseum de kommende dage

Søndag den 2. september kl. 14 fortæller Niels Andersen og Torben Errboe spændende glashistorier om danske lommelærker, og lærkernes forførende indhold bliver præsenteret af Eksperimenterende Danske Brændevinsamatører som udskænker smagsprøver på kryddersnapse.

Torsdag den 6. september kl. 15 viser Torben Sode rundt i sin udstilling Perler af glas – farverige historier med fortællinger og anekdoter fra hele verden og til alle tider.

CC16

Dette års kollektion fra Danish Crafts præsenteres internationalt på interiør- og designmessen for professionelle opkøbere Maison&Objet i Paris den 7.-11. september. Produkterne i danske Crafts Collection udvælges af skiftende curatorer. Curator for CC16 er den i London bosatte designer Nina Tolstrup.
Den nye kollektion fra Danish Crafts indeholder håndlavet keramik, mundblæst glas, lamper inspireret af solformørkelse, træmøbler syet sammen med snor, et foldebord, et mini-juletræ, en korkhest... i alt 23 produktserier skabt af danske kunsthåndværkere og designere. Deltagerne i CC16 er Agnes Fries, Akiko Kuwahata, Anne Tophøj, Finnsdottir, Foxy Potato, Friis & Black, Jane Holmberg Andersen, keis & fiedler, Marion Fortat, Meyer-Lavigne, Monamore, Nina Bruun, Pernille Snedker Hansen, Peter Johansen, PLACE de BLEU, R7B Copenhagen, rebelldesign, Rikke Hagen (lampe i keramik), Sen-Sen, Tora Urup, Trine Charlotte Find og Victoria Ladefoged.

Husflidsmessen Kreativ Fritid 2012

I Tinghallen i Viborg afholdes den 7.-9. september en af landets største fritids- og husflidsmesser med udstillinger, workshops og salg af materialer til kreativt håndværk, kunsthåndværk, hverdagskunst, husflid og hobby.
Åbningstiderne er fredag og lørdag kl. 10-17 og søndag kl. 10-16.

Dagmar Brendstrup forlader Glasmuseet

Efter elleve år på posten har Dagmar Brendstrup valgt at stoppe som direktør for Glasmuseet Ebeltoft med udgangen af marts 2013. Dagmar Brendstrup ønsker at prøve kræfter med nye opgaver, men i opsigelsesperioden arbejder hun ufortrødent videre med planlagte udstillinger, museets udviklingsplaner og fundraising. Direktørstillingen slås op i september.
Formand for Glasmuseet Henning Kovsted skriver i en meddelelse at bestyrelsen skylder Dagmar Brendstrup stor tak for indsatsen og de resultater der er nået. De er skabt med ufattelig energi, stor dygtighed og menneskelig forståelse og har cementeret Glasmuseets position i studioglassets verden som et internationalt fyrtårn beliggende i Ebeltoft.
 
 
Glastip 31. august 2012 – Lokalt, nationalt og internationalt

Substans 2012 / Substance 2012
 
 
Bredgade Kunsthandel i København gentager sidste års succes med glasudstillingen Substans igen kurateret af ph.d. Pavla Rossini. Årets udstillere er Christine Rivett, Else Leth Nissen, Hanne Enemark, Karen Lise Krabbe, Karin Mørch-Bentzen, Maria Koshenkova, Marie Retpen, Ned Cantrel, Pernille Braun, Stig Persson, Stine Bidstrup, Susanne Jøker Johnsen, Tobias Møhl og Trine Drivsholm. Sidste år var der tyve deltagere, og blandt dette års 14 deltagere er de tolv gengangere. De nye er fremhævet.

Som det hedder i galleriets udstillingsomtale: A new generation of artists, who all have glass as their preferred material, show installations and objects with a focus on sculptural expression. The artistic statements cover a wide spectre all the way from minimalism to popart. The artists challenge the material to the fullest through a spectrum of techniques. The result is an exhibition full of experimentation and expressions, which add to our way of perceiving art.

Udstillingen åbner torsdag den 6. september kl. 17-20 med fernisering og åbningstale af Dagmar Brendstrup, direktør for Glasmuseet Ebeltoft. Udstillingen varer til den 6. oktober. Åbent tirsdag-fredag kl. 13-18, lørdag kl. 11-13. Bredgade Kunsthandel ligger Bredgade 67-69 i København.

Substans 2012 / Substance 2012 – med omvisning

Lørdag den 8. september kl. 14 arrangerer Glasmuseets Venner Østdanmark-gruppen en omvisning i Substans-udstilling med kurator Pavla Rossini som guide. Pavla Rossini fortæller om de udvalgte kunstnere og værkerne på udstillingen foruden noget om hvordan udvælgelsen er foregået i forhold til udviklingen i den danske glasverden sådan som kuratoren ser den. Nogle af de deltagende glaskunstnere vil være til stede og supplere.

Arrangementet løber over to-tre timer og afsluttes med en forfriskning. Deltagelse koster tyve kroner som betales ved arrangementets begyndelse. Tilmelding til glastip@mail.tele.dk senest torsdag den 6. september med angivelse af antal deltagere.

Studio Strange lukker og holder udsalg

Pernille og Theis Strange med Studio Strange i Glashytten på Glasmuseet Ebeltoft venter barn og flytter til Sjælland for at komme tættere på familie. Derfor lukker de deres studio i museumshaven, og fra fredag 7. til søndag 9. september er der flytteudsalg i museets åbningstid kl. 10-17 – med 30 procent rabat på 1. sortering.

Studio Strange har i tre år forpagtet Glashytten hvor de udover at producere deres egne ting også har delt deres viden med museets gæster og i ferierne blandt andet har stået for aktiviteter som støbning for børn. I forbindelse med parrets beslutning om at flytte lukker museets værksted ned for en tid.

Roskilde-Lejre Kunstfestival 2012

Lørdag og søndag den 8. og 9. september kl. 11-17 åbner kunstnere og gallerier i Lejre og Roskilde deres døre: Otte gallerier, seks kunsthåndværkere, tolv billedkunstnere og billedhuggere, to kunstforeninger, et museum, et åbent laboratorium, en kulturgård, en sognegård og et kulturhus, en café og delikatessebutik, et bryggeri, en biograf og en skulpturhave deltager. Heriblandt Roskilde Gasværk på Vindeboder 1 (havnen) hvor man blandt andre finder glaskunstner Lene Bødker og Glasgalleriet ved glaspuster Skak Snitker.

Kunst i Kattegat Siloen og hos Rikke Pape

Arrangementet Ny Åben Kunst afholdes i Kattegat Siloen i Frederikshavn med fernisering fredag den 7. september kl. 17-19 og med åbent lørdag og søndag den 8. og 9. september kl. 11-17 med blandt andre glaskunstnerne Jytte Meier, Lillian Nielsen og Rikke Pape.

Rike Pape, der ellers har lukket sin forretning på Hjørringvej 330 ved Mejling ned for en periode, holder i denne sammenhæng og i samme weekenden kl. 11-17 ekstraordinært åbent, og hun har inviteret to malere, en strikker samt perlemager og smykkedesigner Lisbeth Larsen til at udstille hos sig.

Tro retro – C & C Holmgren – design i vor tid

Efterårets særudstilling i Boderne på Næstved Museum ’Tro retro – C&C Holmgren – design i vor tid’ løber fra 8. september til 28. oktober. Christer Holmgren kom i 1957 til Holmegaard Glasværk fra Skåne. I 1962 dukkede Christel Exner fra Wien op på Holmegaard. De to – C & C – fandt hinanden, giftede sig og dannede fra 1971 fælles designfirma, Holmgren Design.

Det lille firma i Næstved fik stor betydning. Firmaet stod for utallige brugs- og kunstgenstande produceret hos mange firmaer og fabrikker i hele Nordeuropa. Firmaet var specielt ved at man arbejdede tæt sammen med de håndværkere og industriarbejdere som skabte tingene efter firmaets tegninger. Man diskuterede løbende, vurderede materialernes formåen og fandt i fællesskab frem til det optimale udtryk og den bedste funktion. Et stykke Holmgren Design var resultat af en lang proces der endte med det indlysende, det legende og logiske enkle og lette. Dansk Design! Skriver museumsinspektør Susanne Outzen i en omtale af udstillingen.

Det er nu 50 år siden at C&C i 1962 mødte hinanden. Det fejrer Næstved Museum med en kavalkade over deres arbejdsindsats. Udstillingen bygger på 100 værker udvalgt af deres samlede oeuvre. I forbindelse med udstillingen udgives en bog med udvalgte designs fra parrets hånd. Pris 100 kroner. Udstillingen åbner lørdag den 8. september kl. 14.
 
 
 
EGC 2012

European Glass Context 2012 – Bornholm viser den europæiske elite inden for moderne glas. EGC er en af to biennaler – European Glass Context og European Ceramic Context – for moderne europæisk glas og keramik som foregår på Bornholm. Årets glasbiennale er den fjerde i rækken.

30 europæiske lande er repræsenteret, 27 EU-lande plus Island, Norge og Schweiz, og der deltager 95 førende europæiske glaskunstnere på biennalens udstillingerne på Bornholms Kunstmuseum og Grønbechs Gaard hvor de indgår i dels de etablerede kunstnere i kategorien ’European Glass Art’ og de unge og spirende kunstnere i kategorien ’New Talent’. I hvert deltagerland har en lokal komité indstillet kunstnere til deltagelse, og en international jury har foretaget den endelige udvælgelse. Museumsinspektør Sandra Blach fra Glasmuseet Ebeltoft har stået i spidsen for den danske udvælgelse.

I hver udstillingskategori uddeles en pris på 10.000 €. Prisvinderne udpeges af en international sammensat jury bestående af arkitekt James Carpenter, USA, Rosy Greenlees, direktør for British Crafts Council, og museumsdirektør Lars Kærulf Møller, Bornholms Kunstmuseum.

Foruden de to hovedudstillinger er biennalen en ramme hvor der sammen med bornholmske kulturinstitutioner arrangeres andre udstillinger, workshops, masterclass’er, en konference og et Artist in Residence-program for at skabe et internationalt mødested for erfaringsudveksling og netværk blandt glasfolk.

Læs mere på dansk på Designskolens hjemmeside.

EGC 2012 – program

Fredag den 14. september
Åbent Hus på Designskolen Bornholm i Nexø kl. 9-16, og fra kl. 10 kan man følge to ”Maestros from Berengo Studios” og en udvalgt kunstner arbejde med det varme glas.

Kl. 16 åbner Designskolen Bornholm (glas- og keramikskolen) en udstilling med udvalgte afgængere fra de seneste tolv år.

Kl. 16 åbner en udstilling med bornholmske glaskunstnere på Gudhjem Museum. Udstillingen har åbent til den 23. september og igen den 13.-21. oktober (efterårsferien)

Kl. 18.30 åbner udstillingen ’Undercover Context’ fra The Swedish Glass Art Socierty ’Glasakademin’ i Svaneke gamle rådhus.

Lørdag den 15. september
Kl. 14 åbner hovedudstillingen ’Glass Art’ med EGC 2012-prisoverrækkelser på Bornholms Kunstmuseum (sidste dag 18. november). Åbningen forestås af rektor for Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering, Lene Dammand Lund. De danske deltagere er Lene Bødker og Steffen Dam.
Regentparret er den 5. og 6. september på officielt besøg på Bornholm (sommertogtet), og i den forbindelse får Dronningen torsdag den 6. september kl. 11.05 en særfremvisning af glasudstillingen på museet i Rø.

Kl. 16 åbner EGC-udstillingen ’New Talent’ på Grønbechs Gård (sidste dag 18. november). Også her forestås åbningen af rektor Lene Dammand Lund. De danske deltagere er Jeannet Iskandar og Marie Retpen.

Kl. 19 er der Dinner, Concert and Evening Party for EGC-deltagerne i Musikhuset Rønne.

Søndag den 16. september
Kl. 10-16 afholdes EGC 2012-konferencen på Designskolen i Nexø med fremtrædende europæiske glasfolk.

Kl. 17-18 afholdes et arrangement på udstillingen med årets glas-afgængere fra Nexø-skolen i Svanekegaarden (udstillingen åben fra 7. til 23. september).

Kl. 20 er der ’Dance of Completion’ af Maria Bang Espersen på skolen i Nexø.
 
Mandag den 17. september
Kl. 9-18 er der Master Class med James Carpenter: ’Light – The Perception/Articulation of Nature’ for tilmeldte på Nexøskolen.

Glastip håber at kunne vende tilbage med flere oplysninger om arrangementer på Bornholm med eller om glas – og det samme gælder deltagerlister ved nogle af udstillingerne.


  Glasmuseets Venner · Strandvejen 8 · 8400 Ebeltoft