Glastip April 2023

Glastip 6. april 2023 – Glas i påsken

Adam Mowen i påskeudstilling på Dronninglund

Dronninglund Kunstcenters påskeudstilling Fra hav til himmel som varer frem til den 23. april, omfatter omved 15 billedkunstnere af forskellig slags samt nogle kunsthåndværkere, heriblandt glaskunstner Adam Mowen fra Vennebjerg Glaspusteri – i Vennebjerg mellem Hjørring og Lønstrup, Lønstrupvej 385, 9800 Hjørring.

Læs mere om udstillingen inkl. et katalog over kunstnerne på Dronninglund Kunstcenters hjemmeside. Kunstcentret finder man på adressen Thorup Hedevej 1, 9330 Dronninglund. Entré 80 kroner, åbningstider tirsdag-fredag kl. 13-17 og lørdag-søndag kl. 11-17 – dog åbent anden påskedag. I påskedagene byder kunstcentrets café på påskebuffet med lækkerier som mad-muffins, brioche-burgere og amerikanske pandekager.

Adam Mowen skriver om sig selv på sin Facebook-side i en cirka fem år gammel tekst: ” Jeg begyndte mit eventyr i glas for 20 år siden. Som assistent både i Danmark og USA var det ikke kun de tekniske færdigheder, men også en fantastisk introduktion til studioglassets verden. Jeg lærte folk at kende på de små værksteder, og jeg lærte at deres glas var så personligt som de var. Nu efter 15 år med mit eget værksted bruger jeg min oplevelse af Vendsyssels skønne omgivelser som inspiration. Mit glas reflekterer lidt af mig, naturen og selvfølgelig glassets egen magi.”

Adam og hans kone, glaskunstneren Anna Joest Mowen (uddannet på Bornholmerskolen), oprettede glaspusteriet i Vennebjerg i 2003. I de første ti år drev de sammen både glasværksted og butik året rundt, men familien voksede, og Anna har skiftet erhverv, og nu er Adam alene i værkstedet med fokus på produktionen og med tid til udvikling af nyt, og der er kun åbent i butikken efter aftale.

En flok af Adam Mowens signaturprodukter – markblomstvaserne – som også er brugt som illustration i udstillingskataloget.

Marianne Lykkeberg i Galleri Nybro i påsken

Den 4. april var der fernisering i Galleri Nybro på en påskeudstilling med billedkunst, skulptur og glaskunst. Derefter er der åbent daglig kl. 13-17 indtil den 16. april. Adressen er Nybrogade 30 i det centrale København.

På udstillingen møder man otte kunstnere i alt, og heraf er den ene glaskunstner Marianne Lykkeberg. Læs om hende og se eksempler på hendes glasmalerier og anden glaskunst på galleriets hjemmeside.

Påskeudstilling hos Vibeke Skov i Søhuset

I påsken fra den 6. til den 10. april kl. 11-17 udstiller Vibeke Skov glas, maleri og skulptur hjemme i Søhuset ved Engelsholm Sø og Slot, Engelsholmvej 10, 7182 Bredsten, cirka 15 kilometer vest for Vejle.

Vibeke Skovs kunstneriske arbejde er alsidigt og gerne med blus på farverne, her en flok engle.

Vibeke Skov har arbejdet med glas i 30 år, først ovnformet glas, fra 1999 også blæst glas, især roll-up-teknikken (fusing af glasstænger og oprulning af dem på piben med henblik på at puste glasset op og forme det yderligere). Som hun selv siger: ” Her blev det muligt at kombinere det kolde og det varme glas i nye former og designs.” For tiden arbejder Vibeke Skov mest med fusing – ”fordi det er her de største muligheder ligger med hensyn til at skabe billeder”. Hun har lavet en del udsmykningsarbejder, fx af kirken i statsfængslet Møgelkær (foto herunder). Hun arbejder også med keramik og billedkunst, og som kunstterapeut driver hun fra adressen Institut for Kunstterapi.

Noter

Holmegaard Værk kan man i påsken i museumsbutikken købe påskeæg i glas lavet af værkets egne glaspusternes samt blomster i glas fra Grevelsgaard Glas.

Nu kan kunstnere og kunstkyndige eller andre med stor indsigt og viden herom som noget nyt melde sig som kandidat til et af Statens Kunstfonds legatudvalg, herunder Legatudvalget for Kunsthåndværk og Design. Fristen er den 28. april kl. 14. Se mere her.

Statens Kunstfonds nyhedsbrev har bragt et lille interview med formand for Projektstøtteudvalget for Kunsthåndværk og Design. kurator og skribent Anni Nørskov Mørch, som fortæller om hvad der for tiden rører sig i udvalget.

Glastip 23. april 2023 – Og navnet er Glas

Og navnet er Glas – Museet for glaskunst

Glasmuseet Ebeltoft er lukket (bortset fra butikken) frem til den 29. april medens der bygges og dekoreres om med nyindretninger, en ny visuel identitet og ikke mindst under et nyt navn – Glas. Der er allerede nu lanceret ny hjemmeside glaskunst.dk. Rebrandingen er muliggjort med støtte fra hjemkommunen Syddjurs Kommune, Beckett-Fonden, Ny Carlsberg Fondet, gulvfirmaet Dinesen, tekstilfirmaet Kvadrat og Visit Aarhus (Erhvervsfremmebestyrelsen).

På Strandvejen i Ebeltoft har der siden 1986 ligget et af verdens vigtigste museer for international glaskunst kendt under navnet Glasmuseet Ebeltoft, fremover hedder det Glas med undertitlen Museet for glaskunst. Museet betragter navneskiftet som første skridt i en ambitiøs, strategisk udvikling af museet. Det ny navn skal skærpe profilen og tydeligt signalere kernen i museets virke: glasset og udforskningen af materialets egenskaber i en kunstnerisk sammenhæng. Det handler om glassets unikke kvaliteter, men også om at bygge bro til en bredere kunstscene med glasset som afsæt.

”Vi skal være et levende og relevant museum både for den fagligt interesserede glasnørd og for gæster der holder ferie i området og oplever glaskunst for første gang,” fortæller museets direktør Mikkel Hammer Elming i en pressemeddelelse. ”Vi ønsker at dele vores nysgerrighed og passion for glas med så mange som muligt og skabe meningsfulde møder med kunsten. Vi ser en stigende interesse for glas i samtidskunsten. Udstillingen med kunstnerduoen Studio ThinkingHand*, som vi åbner lige om lidt, bliver et smukt eksempel på hvordan vi ønsker at udforske glas som kunstnerisk materiale fremover, og hvordan vi vil arbejde på at introducere glasset til nye kunstnerskaber.”

Det ny logo skal ifølge pressemeddelelsen afspejle ”glassets sanselighed i a’et som er blødt og ’flydende’ ligesom varmt glas. Og glassets optiske kvaliteter går igen som en linse der giver et kig ind i en verden af glas…”

Museets nye visuelle identitet og hjemmeside er udarbejdet i et samarbejde med design- og brandingbureauet Stupid Studio som blandt andre har arbejdet med Designmuseum Danmark, Det Kgl. Teater, Davids Samling og Statens Kunstfond.

* Udstillingen Evolutions med kunstnerduoen Studio ThinkingHand åbner også den 29. april og har været omtalt i Glastip den 19. marts.

Præsentationen af det nyindrettede museum og åbningen af sommerudstillingen Evolutions foregår ved en åbningsfest fredag den 28. april kl. 17. Der er åbningstale ved ph.d. og projektforsker Michael Kjær, Institut for Kunst- og Kulturvidenskab, Københavns Universitet. Alle er velkommen.

Hempel Glasmuseum åbner sæsonen

Sæsonåbningen foregår lørdag den 29. april kl. 11 med samtidig fernisering af udstillingen med værker af sidste års modtager af Hempel-prisen, Pernille Bülow. Her taler formand for Hempels Kulturfonds bestyrelse, Thomas C. Thulstrup, museumsleder Helle Vitus Simonsen og glaskunstner Pernille Bülow. Der er desuden musikalsk underholdning ved tenor Magnus Vigilius akkompagneret af pianist Madeleine Sjöstrand. Alle er velkommen. Adressen er Annebjerg Stræde 2, 4500 Nykøbing Sjælland.

Om Pernille Bülows udstilling skriver museumsleder Helle Simonsen:

”Pernille Bülow har valgt en inddragende og reflekterende tematik i årets særudstilling hvor unika af genbrugt glas for første gang udstilles. Et antal spejle er ophængt fra loftet i det smukke glasrum ud mod marken, og spejlrammerne er skabt af overskydende pipetteglas fra medicinalindustrien. Pernille Bülow modtog sidste år Hempels Glaspris især for sit arbejde med overskudsglas som hun hidtil har omsat til en brugskunstserie med drikkeglas, lamper osv. Med Hempels Glaspris på 100.000 kr. beder vi modtageren om at skabe en særudstilling til museet det følgende år, og her har Pernille virkelig samlet handsken op og givet sig selv en stor udfordring i forhold til borosilikatglassets særlige egenskaber. Ud over at anerkende Pernille Bülow for sit kunstneriske arbejde hvor materialet tages et nyt sted hen, skal prisen ses som en opfordring til at tænke bæredygtighed i glasproduktionen.”

I museumsbutikken er en af nyhederne Pernille Bülows serie Re:use af genbrugsglas fra Novo Nordisk og Velux. I museet kan man i øvrigt se det seneste køb til samlingen af moderne dansk glaskunst, endnu et værk af Morten Klitgaard som i 2021 modtog Hempels Glaspris.

Sæsonens øvrige arrangementer vender vi tilbage til – se også museets hjemmeside. Overrækkelsen af årets glaspris sker den 21. september.

Arrangementer på Holmegaard Værk

Fortællinger og fællesspisning: Kalv i frikassé i Restaurant Holmegaard tilsat fortællinger om glasbyens hverdag og fester. Den 11. maj kl. 17-19. Pris 145 kroner.

Månedens særomvisning: Glar- og glasmester Per Steen Hebsgaard guider rundt i sine kunstværker Hebsgaard Hallen. Den 13. maj kl. 11-12. Pris 50 kroner plus entré.

Noter

Studio Arhojhar netop åbnet en ny afdeling på adressen Langeliniekaj 4 i den historiske bygning Langelinieskuret i Københavns Havn. Afdelingen kaldes Sea Lab – et laboratorium ved havet for ny opdagelser og eksperimenter med materialer inden for primært glas og keramik og også rummende pottemageri og glaspusteri til daglig produktion af firmaets design. Som de skriver i en pressemeddelelse. Sea Lab rummer også en butik som er en filial til firmaets Flagship Store i Skindergade 7 midt i København. På Langelinie er der åbent alle dage kl. 10-17. Læs mere i denne pressemeddelelse og se fotos fra de ny Sea Lab.

Glarmester Per Steen Hebsgaard fyldte den 9. april 75 år og kunne samtidig fejre 60årsjubilæum i sit fag. Det var dengang med kom i lære som 15årig. Det blev fredag den 14. fejret med en stor reception på Holmegaard Værk – i Hebsgaard Hallen selvfølgelig – og samtidig var der indvielse af en stor udvidelse af udstillingen af hans værker. I Hebsgaard Hallen er der nemlig nu opstillet et delvis åbent magasin med 134 værker af blandt andre Per Kirkeby, Peter Brandes, Erik A. Frandsen, Bjørn Nørgaard, Tróndur Patursson, Niels Winkel og Svend Wiig Hansen skabt i samarbejde med Per Steen Hebsgaard.

“Indtil nu har vi kun haft mulighed for at vise dele af Hebsgaards store samling. Men med dette nye åbne magasin har vi nu mulighed for at vise en mere komplet samling fra Per Steen Hebsgaards mangeårige virke,” fortæller museumsdirektør Keld Møller Hansen, Museum Sydøstdanmark, og fortsætter: “Magasinet er et udtryk for den enorme mængde af arbejde og dedikation som Hebsgaard har lagt for dagen, men afspejler også Hebsgaards samarbejder med en lang række af store navne gennem de sidste mange årtier.” Og Per Steen Hebsgaard er glad: “Det er et livsværk der nu bliver samlet, så det er jeg meget lykkelig over. Med magasinet går alt nu op i en højere enhed, og værkerne kommer virkelig til sin ret”. Læs mere på museets hjemmeside.

Samme dag lanceredes også bogen Hebsgaard; glas – stærkt og skrøbeligt. Bogen er med forord af Bjørn Nørgaard, fotos af fotograf Lars Gundersen, digte af forfatter Asger Schnack, en biografi over glarmesteren skrevet af journalist Mikkel Svinth Rødgaard, en omfattende oversigt over kunstnere Per Hebsgaard har samarbejdet med, samt oplysning om hvor værkerne findes. Bogen kan købes i Holmegaard Værks Designshop og koster 299 kroner.

Solpaneler på taget af Holmegaard Værk leverer en stor del af strømmen til museet, her under også glasværkstedet. På solrige dage sælges der el til nettet, og selv på mørke dage er der mere el end glasovnen hos Bjørn Friborg og kollegerne trækker. Indvarmningsovne og andre ovne kører stadig på gas.

 


  Glasmuseets Venner · Strandvejen 8 · 8400 Ebeltoft