Glastip 12. april 2022 –Aprilglas
Rettelse
I sidste nummers omtale af Glasudstillingen i Galleri RVNHUS i Kolding kom vi til at blande os i familiære forhold. Galleriejer Mette Ravn og galleriets art director Greta Megelaite arbejder tæt sammen, men de er ikke gift – med hinanden vel af bemærke. Beklager fejlen!
Apropos Galleri RVNHUS kan man på dets Facebook-side finde denne lille billedserie hvor man kan se Maria Bang Espersen i gang som en anden bolsjemager i hytten på The Glass Factory.
Outside Inside af Zelmer Olsen

Glaskunstner Maj-Britt Zelmer Olsen, Matter House of Craft, Nexø, viser i galleriet på sit værksted udstillingen Outside Inside med sine seneste unikaværker hvor glassets overflade er bearbejdet med (påført) metaller, vulkansk aske og sand. Udstillingen kan ses frem til og med den 30. april tirsdag-fredag kl. 11-16 og lørdag kl. 11-14, i påsken dog alle dage.

Matter House of Craft er et kunsthåndværkerhus med åbne værksteder (foto herover og herunder) på Nordre Strandvej 2 i Nexø Havn som Maj-Britt driver sammen med keramiker Sarah Oakman, Oh Oak. Makkerparret har holdt sammen gennem en række år begyndende i Det Brune Værksted også i Nexø

Peter Hermansson i Galleri Montan
Galleri Montan i Bredgade 10 i det centrale København præsenterer indtil den 23. april den svenske glaskunstner Peter Hermansson på hans første soloudstilling i Danmark – Stories Untold. Galleriet har åbent mandag-fredag kl. 11-17 og lørdag kl. 11-15.
Peter Hermansson lagde som helt ung teenager ud med graffiti, men gik siden over til oliemaleri og plakatkunst. I 2005 gik han så over til glas. Han har uddannet sig på Riksglasskolan i Orrefors og har udviklet en stor styrke i graal- og arielteknikkerne – blandt andet sammen med sine glaskunstnerkoleger Bjørn Friborg og Micke Johansson. Han deltog sidste år i European Glass Context.
Helle Jessen fra Kunstavisen havde den 21. marts denne omtale af Peter Hermansson i anledning af den aktuelle udstilling. Herfra ses et foto hvor Peter Hermansson er i gang med sin glasfremstilling på værkstedet på Holmegaard Værk.

Nedenfor et enkelt værk og en opstilling fra en nylig udstilling i Sverige. Fotos fra Peter Hermanssons hjemmeside.


Adi Holzer på Furesø Rådhus

Frem til den 27. maj vises der i det gode lys i atriet på Furesø Rådhus en udstilling med ti glasskulpturer og cirka det dobbelte antal malerier af den østrigsk-danske og i Værløse boende glas- og billedkunstner Adi Holzer. Det særlige ved denne udstilling er at Adi Holzer sammen med skulpturerne viser modellerne til dem. De modeller han har haft med sig til Venedig hvor glaskunstnerne hjælper ham med at lave de færdige skulpturer i glas. Adi Holzer er også permanent repræsenteret på rådhuset idet han for tyve år siden lavede et vægmaleri i Bryllupssalen på det der dengang var Værløse Rådhus. Man kan se værket hvis man beder sig indenfor ved henvendelse i Informationen. Rådhuset finder man på Stiager 2 i Værløse. Der er åbent mandag-tirsdag kl. 10-19 og fredag kl. 10-16.

Ovenfor en af skulpturerne. Og her ses inde i montren en glasskulptur – en skildpadde – og ovenpå modellen lavet i et modellérbart materiale. Bagved ses Adi Holzers hustru Kirsten Inger Holzer.
Noter
Vordingborg Kommunes kulturpris 2021 uddeles (med en corona-forsinkelse) den 22. april til den på landsplan og udenlands, men altså også lokalt kendte glaskunstner, glarmester Per Steen Hebsgaard. Per Hebsgaard hædres for sit enestående arbejde med glaskunst på internationalt niveau. Det foregår på spillestedet STARS, Algade 84 i Vordingborg kl. 19.30.
Glaskunstner Maria Kosehnkova skriver hjem fra sit af Statens Kunstfond støttede ophold på CCS, College for Creative Studies, i Detroit i Michigan, USA, som er en privat kunst- og designskole der tilbyder BFA in Crafts med vægten på glas. Her har hun ‘a very exciting time’. “I am shaping new body of work where I try to merge the powerful human vitality and potency presenting here in Detroit with i aesthetics of machinery produced here, sensation of wild energy growing out of industrial discomfort…”
Udviklingen af Odense Glasværk til et større kunsthåndværkerkollektiv Craft Værk med foreløbig glasformgiver Marie Retpen som partner er den 20. marts beskrevet i Fyens Stiftstidende (fyens.dk) af Ulrik Sass i artiklen ”Trendy glashåndværk og unika: Glasværket går nye veje og udvides med flere kunsthåndværkere”.
Glastip 19. april 2022 –Glasåbninger
Den store udstilling MAESTRO – LINO TAGLIAPIETRA på Glasmuseet Ebeltoft er forlænget indtil 1. maj.
Demo ved Tillie Burden

The Glas Factory – Glasmuseet I Boda åbner lørdag den 23. april to udstillinger, heraf en der hedder Structures from a Molten World (strukturer fra en smeltet verden), og i den forbindelse er der demonstrationer i hytten ved to glaskunstnere, svenske Hanna Hansdotter (kl. 12-13) og australsk-danske-svenske Tillie Burden (kl. 13-14).

Tillie Burden har sendt os et par billeder af sine senere arbejder – med motiver fra havets verden og botanikken. Ved demonstrationen på The Glass Factory skal hun lave en konkylie. Ovenfor ses Tillie Burden i aktion – foto fra hendes hjemmeside.

Ebeltoft med Tchai Munch besøger Kalundborg
Kalundborg Kunstforening afholder fra den 30. april til den 19. juni udstillingen Ebeltoft besøger Kalundborg i udstillingsstedet Bispegården med seks Ebeltoft-kunstnere, herunder glaskunstner Tchai Munch fra Ebeltoft Glas. Der er åbent tirsdag-søndag kl. 11-16 og gratis adgang. Der er fernisering på åbningsdagen kl. 14-16. Her ses en skulptur af Tchai Munch.

Hempel Glasmuseum genåbner – med Morten Klitgaard
Efter to års modernisering åbner Hempel Glasmuseum i Odsherred syd for Nykøbing Sjælland (Annebjerg Stræde 2) dørene for sæsonen – fra den 30. april til og med efterårsferien.
Hempel Glasmuseum er fra 1965. Det var skibsfarvefabrikant J. C. Hempel (1894-1986), som boede på godset Annebjerggaard i Odsherred, som grundlagde glasmuseet med baggrund i en stor passion for og samling af antik glaskunst. På sine mange rejser i udlandet havde han indsamlet sjældne og historiske glas, og han havde med tiden skabt sig Nordeuropas største private glassamling. Det var hans drøm at Anneberg som stedet først hed, foruden glasmuseum skulle være et kulturhus i Odsherred med kunstudstillinger og kulturelle aktiviteter.
En drøm der nu for alvor skal realiseres, og som har været udgangspunktet for moderniseringen af museet, fortæller museumsleder Helle Simonsen i en pressemeddelelse og fortsætter: ”Nu glæder vi os til at præsentere et helt nyt udstillingsdesign, et langt tydeligere formidlingsspor, moderne medieoplevelser og en mere æstetisk udstilling af såvel de fine glassamlinger som museets voksende samling af moderne, dansk glaskunst.”
Det er det tyske udstillingsdesignbureau Atélier Brückner der har haft hovedentreprisen ved moderniseringen. ”Iscenesættelsen af glas er en særlig attraktiv opgave, men også en udfordring for scenografer,” siger Shirin Brückner, administrerende direktør for Atélier Brückner, og fortsætter: ”Udstillingen viser spektret fra historisk til aktuel glaskunst, og refleksionerne af de gennemskinnelige genstande i rummet skaber en oplevelse hvor rum, genstand og besøgende interagerer på subtile måder.”
Med åbningen lanceres desuden et omfattende kulturprogram med både foredrag, musik, fortællinger, smagninger og meget andet. Se museets kalender. Endelig har museumsbutikken fået en markant overhaling og et større og bredere sortiment. Museet hat åbent tirsdag-søndag kl. 10-16 (juni, juli, august til kl. 17). Mandage dog åbent i pinsen og i efterårsferien.
Årets særudstilling NOVUM VITRUM* – et romersk ekko er med glaskunstner Morten Klitgaard, København. Udstillingen viser en serie værker fra hans hånd hvor han er gået i dialog med udvalgte oldtidsglas fra Hempels Glassamling. Her har Morten Klitgaard ladet sig fascinere og inspirere af oldtidsglassets patina i overflader og farver. Oldtidsglassenes farver eller perlemorsagtige skær skyldes irisering – ændringer i glassets overflade når glasset træder i forbindelse med luftens kultveilte, og som medfører at glasset spiller i alle regnbuens farver. * Nyt Glas.
”Ved en intuitiv rummelighed over for det spontane og glassets egen naturlighed og skønhed klinger Morten Klitgaards værker som ekkoer af det der tilsigtet eller utilsigtet kendetegner de romerske glasfremstillinger,” hedder det på museets hjemmeside.
Morten Klitgaard (1981) er født i Lønstrup og således vokset op i den barske del af Vendsyssel. Han begyndte at arbejde med glas i Leif Vanges glasværksted i fødebyen. Derefter gik det videre til tre års træning hos Tobias Møhl i Ebeltoft og derfra videre til Glas- og Keramikskolen på Bornholm hvorfra han fik BA-afgang i 2012. Morten Klitgaard fik Hempels Glaspris sidste år.
I Morten Klitgaards arbejder ser man naturens spor, aftryk og påvirkninger, hans arbejder ser vejrbidte og patinerede ud. Han bruger oxider, metalpigmenter og aske som påføres sidst i processen. Det gør glassets overflade skummende eller sydende så den fremstår med indviklede teksturer og mønstre.
Den 15. maj kl. 14-16 er der artist talk ved Morten Klitgaard. Gratis når entréen til museet er betalt.
Marie Retpen i Dronninglund
Fra den 1. maj til den 12. juni deltager glaskunstner Marie Retpen sammen med sin faste installationskunstnermakker Begitte Lynge Andersen i udstillingen Transparens i Dronninglund Kunstcenter. Sammen med 11 andre kunstnere. Ifølge udstillingsstedet tager udstillingen ”udgangspunkt i et ønske om et kunstnerisk rum hvor ro, reflektion, kontemplation og gennemsigtighed er i højsædet”. Læs selv videre her – inkl. webkatalog.
Et ægte menneske er titlen på Marie og Begittes værk, det lægger sig tæt op ad deres The Study-udstilling på Glasmuseet Ebeltoft sidste sommer – se Glastip 27. april 2021 – og handler om ”grænselandet mellem det offentlige rum og den private sfære fortalt gennem en poetisk og sanselig installation med kropslige referencer”.

Her ses Marie Retpen og Begitte Lynge Andersen med et kig på deres installation fra udstillingens webkatalog.
Dronninglund Kunstcenter ligger på Thorup Hedevej 1, 9647 Dronninglund, der er åbent mandag-fredag kl. 13-17 og lørdag-søndag kl. 11-17, entré 70 kroner.
Helle Scharling-Todd i Toldboden, Kerteminde
Kerteminde Kunstforening afholder fra den 7. til den 29. maj udstillingen Glas- og stendialoger med den danske i USA boende glas- og mosaikkunstner Helle Scharling-Todd. Udstillingen åbner lørdag den 7. maj kl. 14, der er åbent onsdag-søndag kl. 13-17, og det foregår i Toldboden, Strandgade 3, 5300 Kerteminde.
Lene Bødker og Steffen Dam solo i Ebeltoft
Torsdag den 12. maj kl. 17 åbner Glasmuseet Ebeltoft to soloudstillinger – Stories to Be Toldmed glaskunstner Lene Bødker og Come Fly with Me med glaskunstner Steffen Dam. Begge udstillinger kan ses året ud. Lene Bødker folder sig ud i stueetagen i Toldboden, og Steffen Dam har installeret! sig i det store rum i den moderne fløj og i passagen mod Toldboden.
I museets omtale af Lene Bødkers udstilling hedder det: ”Med Stories to Be Told åbner Lene Bødker døren til et mytisk univers hvor dybe, almenmenneskelige fortællinger udspringer af personlige erfaringer, filosofiske betragtninger og metafysiske erkendelser. Naturinspirerede værker blander sig med fabulerende og symbolladede skulpturer der forbinder os med de store fortællinger om skabelse, liv og død.”
Lene Bødker i værkstedet. Foto Jeppe-Gudmondsen-Holmgreen.
I museetsomtale af Steffen Dams udstilling hedder det: ”Den nysgerrige tilgang til verden er drivkraften i Steffen Dams kunstneriske praksis. Over årene har han udviklet et personligt wunderkammer med værker der balancerer mellem fakta og fiktion, og som kombinerer glas med mekaniske elementer, personlige erfaringer og fortællinger om historiske personer.” Det er hans mest omfattende projekt til dato, skabt særligt til Glasmuseet Ebeltoft. I udstillingens første del møder vi et enormt luftskib på vej ud i rummet. Det handler både om menneskets trang til at udforske verden og om barnets naive forestilling om at flyve op til stjernerne. I udstillingens anden del kan man gå på opdagelse i Steffen Dams personlige historie og fordybe sig i glasobjekter, tekniske tegninger, landkort og mekaniske anordninger.

Steffen Dam i aktion på Glasmuseet.
Steffen Dam er i øvrigt permanent repræsenteret på museet med sin ’toiletransformation’ – en installation på et publikumstoilet på førstesalen i Toldboden som bringer benytteren på en helt særlig rejse til M31 – Andromedagalaksen.
Danske Glasperler
Foreningen Danske Glasperler holder sit årlige træf i weekenden den 18.-19. juni på forhandler- og kursusvirksomheden Ravstedhus i Bylderup-Bov i Sønderjylland. Ved den årlige perlekonkurrence er årets emne ’hul perle’, fx en blæst/pustet perle. Det andet og tilbagevendende emne er en monteret perle. Konkurrencen foregår blandt medlemmerne, og bidrag indsendes før træffet hvor bedømmelsen foregår. Og træffet forløber i øvrigt med generalforsamling, en række demoer og fagligt og socialt samvær.
Glasposten 2 2022
Glasmuseet Ebeltofts Venners medlemsblad: Formand Birgit Engsig kan i sin leder afsløre at Finn Lynggaards Fond er under afvikling. Efter 11 år med uddelinger til støtte for yngre glaskunstneres uddannelse og studierejser opleves nu en aftagende interesse. Der er derfor indgået en aftale med Glasmuseet om at bruge den resterende kapital til finansiering af en udstilling næste år med værker fra de 11 legatmodtagere.
Formanden kan også fortælle af Glasmuseet sidste år trods fire måneders corona-lukning havde et besøgstal på 33.218 – svarende til hvad besøgstallet var i 2018 og 2019. I den nylige vinterferie var besøgstallet 1507
Bladet bringer en præsentation af Glasmuseets Ebeltofts ny direktør, Mikkel Elming, som afslører nogle af de bæredygtighedsprincipper han vil går efter i sit kommende virke – blandt andet med udgangspunkt i den sociale bæredygtighed som blev demonstreret af Finn Lynggaard og den internationale flok omkring ham tilbage i firserne da museet blev grundlagt, og man skabte et ”museum hvor kunstnerne af kærlighed valgte samlingen og ikke omvendt”, som Finn Lynggaard ifølge tidligere direktør Dagmar Brendstrup skulle have udtrykt det.
Museets medarbejder Pia Strandbygaard Bittner inviterer til og fortæller over tre rigt illustrererede sider om de snarlige soloudstillinger med glaskunstnerne Lene Bødker og Steffen Dam. Se ovenfor.
Gæsteskribent Birgitte Kleis, arkitekturformidler hos Villum Window Collection i Søborg ved København skriver om samlingen som i år viser en fornyet og udvidet udgave af sin store installation der formidler glassets, vinduets og lysindfaldets historiske og teknologiske udvikling.
Venneforeningens Pavla Rossini har et opslag med portræt af glaskunstner Pernille Braun som holdet til i Luftkraft Studio på Islands Brygge i København, et fællesværksted for seks glaskunstnere – som i øvrigt var et af målene for foreningens nylige rundtur på Sjælland.
Venneforeningens Jan Kock slutter af med en artikel om Coburger Glaspreis 2020 – cirka 100 udvalgte værker af 89 nominerede kunstnere er udstillet på slottet Coburg i det sydøstlige Tyskland til den 25. september. Der er seks danske nominerede med – Ned Cantrell. Maria Bang Espersen, Micha Karlslund, Morten Klitgaard, Maria Koshenkova og Stig Person.
Afsløringen af prisvinderne foregik ved udstillingens åbning den 10. april efter deadline for Jan Kocks artikel. Førsteprisvinderne blev norske Æsa Björk, og blandt de øvrige seks prisvindere var den svenske glaskunstner Ulla Forsell. Sidstnævnte står for det lille ’futtog’ med titlen To The Last Drop, 2021, som pryder udstillingens plakat.

Noter
Holmegaard Værk har løbende arrangement også omfattende glasemner – se kalenderen. Den kommende særudstilling er En hyldest til keramikken om kunstneren Pablo Picasso med spot på hans virke som keramiker og kunsthåndværker. Kan ses fra den 6. maj til den 23. oktober.
Poul Schjelder fra Glashistorisk Selskab Aalborg*1976 fortæller at der er nyt på hjemmesiden glasbib.dk’s side med link til oplysning om glas. Så, værsgo gå på opdagelse.