Glastip April 2019

Glastip 4. april 2019 – At tænke sig glas

At tænke sig…

Der er Kerteminde Kunstforening der udstiller både glas og grafik af Marie Retpen. Hun har under overskriften At tænke sig… skabt en poetisk udstillingsoplevelse bestående af installationer og iscenesatte nonfigurative værker som skaber ”en kunstoplevelse for både børn og voksne hvor beskueren kan bevæge sig rundt i værkerne, undres, forundres og tænke sig…” som det hedder i en pressemeddelelse.

Udstillingen vises i kunstforeningens udstillingsbygning Toldboden på Strandvejen 3 i Kerteminde i perioden fra den 6. til den 28. april. Der er fernisering lørdag den 6. april kl. 14-16, og udstillingen er herefter åben tirsdag-søndag samt i påsken kl. 12-16. Fri entré. Marie Retpen vil selv være til stede på udstillingen alle weekender samt torsdag og fredag i påsken.

I forbindelse med udstillingen vil der den 13., 14. og 21. april kl. 11-12 være en gratis workshop for børn i alderen 6-18 år eventuelt med voksne. Tilmelding sker til mail marie@retpen-glas.dk inden kl. 10 på dagen.

Om kunstneren fortæller pressemeddelelsen: ”Det bærende element i Marie Retpens praksis er fortællingen og et ønske om skabelse af nysgerrighed og undren hos beskueren. Hendes arbejde spænder fra konceptuelle dagligdagsgenstande til skulpturelle installationer hvor glassets evne til at tage aftryk og imitere andre materialer er gennemgående.”

Kunstforeningen illustrerer sin udstillingsannoncering med blandt andet dette foto af værkopstillingen Still Life Meltdown 8.

Back to Nature med Marianne Lykkeberg

Billed- og glaskunstner Marianne Lykkeberg viser ny malerier, akvareller og glasmosaikker på sit åbne værksted på Kronborg fra fredag den 12. april kl. 15-18 til den 31. maj. Der er åbent tirsdag-onsdag-torsdag og søndag kl. 14-17. Adressen er Kronborg 2B – gennem porten og anden dør til venstre. Marianne Lykkeberg har blandt andet været omtalt i Glastip 3. juli 2018.

I øvrigt søger Marianne Lykkeberg en glaskunstner der vil deltage i lejemålet af udstillingslokalet på hendes specielle adresse som er rigtig godt besøgt forår og sommer.

Påske på Glasmuseet Ebeltoft

Fredag den 12. april kl. 17 er der fernisering på årets sommerudstillinger – den amerikanske glaskunstner John Morans udstilling On Solid Water og udstillingen No Strings – Perler som aldrig før med glasperleværker af japanske Shige Fujishiro, amerikanske Davis Chatt og dansk-iranske Faranek Sohi samt værker fra svenske Georg Ragnar Levis samling. De to udstillinger på Glasmuseet var omtalt i Glastip 19. marts.

Palmesøndag den 14., påskedag den 21. og 2. påskedag den 22.april kl. 11-13 og 14-16 er der sandblæsning: Dekorér et glas med motiver efter eget valg og få sandblæst glasset af museets personale. Fjern klistermærkerne og man har et glas i eget design. Pris fra 60 kroner + entré, ingen tilmelding, først-til-mølle.

Samme dage kl. 10.30-11 kan man opleve museets glaspustere fremstille et unikaprodukt i værkstedet.

Mandag den 15. april kl. 10.30-13 og 14-16 er der støbning i værkstedet: Lav et aftryk af en hånd eller en figur og se en afstøbning blive til når der hældes varmt glas i formen. Den færdige afstøbning kan hentes næste dag fra kl. 13. Pris 80 kroner + entré, ingen tilmelding, først-til-mølle. Der blæses ikke glas i værkstedet denne dag.

Tirsdag den 16. april kl. 11-13 og 14-16 kan man lave et billede af farvede glasstykker. Motivet lægges på en glasplade og smeltes fast. Det færdige glasbillede kan hentes to dage senere fra kl. 13.  Pris 75 kroner + entré, ingen tilmelding, først-til-mølle.

Samme dag kl. 10.30-11 kan man opleve museets glaspustere fremstille et unikaprodukt i værkstedet.

Den 17., 18. og 19. april kl. 11-13 og 14-16 kan man blæse en glaskugle med hjælp fra museets glaspustere. Børn fra 6 år kan deltage i følge med en voksen. Det varer cirka et kvarter. Den færdige glaskugle kan afhentes næste dag fra kl. 13. Pris 150 kroner + entré, tilmelding nødvendig på 86 34 17 99, mødetid senest ti minutter før aftalt tid.

Samme dag kl. 10.30-11 kan man opleve museets glaspustere fremstille et unikaprodukt i værkstedet.

Lørdag den 20. april kl.11 er der familierundvisning med museets børneguide, Hanne Thorgaard, som fortæller nogle gode historier om de udstillede værker. Gratis efter betalt entré til museet, ingen tilmelding.

 

Påske hos Baltic Sea Glass

Det handler om glasæg og forårsfornemmelser! Fra mandag den 15. april åbner sæsonen hos glasblæserne Maibritt Jönsson og Pete Hunner på Melstedvej 47 syd for Gudhjem, og de lokker med spirende blomsterpynt og ”glasæg med fine skulpturelle mønstre indeni”. Og hele resten af sortimentet.

Langfredag den 19. april kl. 13-15 blæser Maibritt sammen med Armel vaser i lyse forårsfarver – og fortæller imens om processen.

Fra lørdag den 13. april deltager Maibritt og Pete med værker på årets ACAB-udstilling på Grønbechs Gård i Hasle. Udstillingen åbner kl. 16. Det er ikke lige til at finde ud af hvem af ACAP’s i alt cirka et dusin glaskunstnermedlemmer der ellers deltager.

Biennalen for Kunsthåndværk & Design 2019

Fra den 18. april til den 5. maj afholdes Biennale for Kunsthåndværk og Design, det foregår i Nordatlantens Brygge, Strandgade 91 på Christianshavn i København, arrangøren er Danske Kunsthåndværkere & Designere, der deltager i alt 18 projekter med kunsthåndværk og design, og det hele er udførlig omtalt i Glastip 23. januar.

De deltagende glaskunstnere er Anett Biliczki fra Luftkraft Glasstudie i København og Maj-Britt Zelmer Olsen fra Det brune Værksted i Nexø som hun har sammen med keramiker Sarah Oakman, med hvem hun også har lavet det projekt hun deltager i Biennalen med.

Glasperletræf

Foreningen Danske Glasperler holder sit årlige træf i weekenden den 1.-2. juni – igen på Ravstedhus i Sønderjylland. Søndagen er et åbent arrangement hvor alle kan kigge med i udstillinger, boder og demoer. Mere følger sikkert.

Glasposten

I marts-nummeret af Glasposten, medlemsblad for Glasmuseet Ebeltofts Venner, handler den netop afgåede formand Karen Siunes sidste leder blandt andet om alt det der foregår på museet med skiftende udstillinger, og at man må holde sig til for ikke at gå glip af de mange forskellige slags glas der løbende passerer gennem museets sale. Dernæst en side med de syv glasværker der indgik i foreningens årlige lotteri, og vinderne af dem.

Museumsdirektør Dan Mølgaard præsenterer over et billedrigt opslag den amerikanske glaskunstner John Morans udstilling On Solid Water som åbner denne måned.*

Kurator Pavla Rossini præsenterer over et ligeledes billedrigt opslag dette års udstilling på Hempel Glasmuseum i Odsherred. Udstillingen hedder Glasbilleder og er med nutidig glaskunst fra Slovakiet. Pavla har med sit intense kendskab til områdets kunst og ikke mindst glaskunst samlet et hold bestående af et par erfarne kunstnere og en håndfuld yngre. De erfarne folk, billed- og glaskunstner Palo Macho og fotograf Jana Hojstričová, har lavet et fælles værk bestående af malede, slumpede og fusede elementer med waterjet udskæringer og overførte billeder. De yngre folk, Paulina Chrenková, Žofia Dubová, Dávid Kurinec, Ján Mýtny og Patricia Šichmanová, udstiller individuelle værker, især glas hvorpå der er malet og tegnet med forskellige teknikker og materialer.

Derefter følger endnu et billedrigt opslag hvor museumsmedarbejder Pia Strandbygaard Bittner præsenterer den ligeledes forestående udstilling No Strings – Perler som aldrig før med glasperleværker af japanske Shige Fujishiro, amerikanske Davis Chatt og dansk-iranske Faranek Sohi samt værker fra svenske Georg Ragnar Levis samling.*

Dernæst præsenteres årets studioglas 2019 – foreningens tilbud til medlemmerne om et særligt stykke glaskunst – fremstillet til lejligheden af Jean Thebault fra Glasmuseets værksted med assistance fra Lou-Alexandrine le Jolivet. Der er tale om en særlig udgave af hans serie Eruption i form af dråbeformede glas i forskellige farver og med indlagte mønstre.

Stor og lille ’eruption’.

Endelige har rejsearrangørerne Jan Kock og Jørn Bech et opslag om en todages tur medio september til glas, gourmet og natur i Vendsyssel. Glasset er blandt andet Britta Madsen & Søren Gøttrup, Tróndur Paturssons glasmosaik Livets landskab i Skørping Kirke, Rikke Precht og Leif Vanges glasværksteder i Lønstrup med glasshow hos sidstnævnte og Susan Vivi Sørensen med Galleri Vetro nu i Hirtshals. Hele herligheden koster 1815 kroner per person.

* De to udstillinger på Glasmuseet var omtalt i Glastip 19. marts.

Ny bestyrelse i Glasmuseets Venner

Referat fra generalforsamlingen i marts er endnu ikke fremlagt, men den ny bestyrelse fremgår af kolofonsiden i Glasposten. Karen Siune gik som bebudet af som formand og genopstillede og blev valgt som suppleant. Som ny formand er valgt Birgit Engsig, en af foreningens hidtidige revisorer. Hun bor som de fleste af bestyrelsesmedlemmerne i Ebeltoft. Se hele den ny bestyrelse.

Facebook

Glastip er på Facebook, ikke med det formål at kommunikere noget ud – så send ikke venneanmodninger af den grund – men for at følge med i hvad glasfolk lægger op af nyheder om og billeder af deres glas. Venneanmodninger modtages derfor gerne fra de der bruger Facebook til glasfaglig nyhedsformidling.

Det er ikke så mange Facebook-opdateringer der bliver til nyheder i Glastip, ofte lægges der bare et foto op, og man kunne godt ønske sig at billederne fik nogle ord med på vejen. Men helt snydes for at kigge med skal læserne nu ikke, så her er lidt fra den seneste høst:

Et stilet foto af en glasfisk fra Odense Glasværk. Her er det Helle Bovin fra glasværkets støtteforening, Ællingerne, der har lagt foto op, men også Bjarne Andresen og Finn Jensen er aktive. Værket fejrer i øvrigt ugen ud toårsjubilæum, og i den anledning skulle der være nogle billige tilbud. Og Finn Jensen har lavet en optælling der viser at Ællingernes tilsammen 300 medlemmer sidste år præsterede 4500 timer i butikken på glasværket og som medhjælp til udstillinger og markeder.

Bente Sonne viser et vareudvalg.

Stig Persson viser værket Stacked Movements.

Nogle gange er det et link til en video på fx Instagram, som her hvor Marie Retpen arbejder på et værk sammen med studiomanager Jean Thebault og to hjælpere på værkstedet på Glasmuseet Ebeltoft.

Glastip 22. april 2019 – Glasbilleder

Forår i Glasseriet

Rikke Bruzelius holder forår i sit glaspusteri Glasseriet i Dragør. Hun blæser glas i forårsfarver – drikkeglas, kander, krokusglas, vaser og skåle. Og hvis man medbringer et print af hendes nyhedsbrev – Glastip-nyhedsbrevet kan også bruges – får man ti procent på glaskøb i hele april måned.

Glasseriet finder man i Magstræde nr. 6 centralt i Dragør, og der er åbent tirsdag-fredag kl. 11-17, lørdag kl. 11-16 og alle dage i påsken.

Rikkes glasseri kan man også finde i Ærøskøbing i sommerhalvåret med åbent fra primo maj til ultimo september. Her ligger butikken – som også er et traktørsted med hjemmelavet is og andre lækkerier – centralt på Torvet nr. 1.

Og hos Ebeltoft Glas

Tchai Munch skriver i sit seneste nyhedsbrev om årstidernes skiften og om at hendes seneste udstilling LandSKAB har fået så god en modtagelse at den nu fortsætter i en ny opstilling og med lidt tilføjelser i hendes lille galleri i Nedergade 23 i Ebeltoft. De nyeste arbejder er små sandstøbte former.

Fra Tchai Munchs galleri.

Ida Wieth – Forårsmarked på Godsbanen

Det store kulturproduktionscenter Godsbanen på Skovgårdsgade 3 i det centrale Aarhus holder kreativt forårsmarked lørdag den 27. april kl. 11-17. Godsbanen indeholder mange åbne værksteder hvor man kan prøve en masse ting. Men der er også faste værksteder med en række kunstnere, designere og kunsthåndværkere, heriblandt glaskunstner Ida Wieth-Knudsen. Ida Wieth har haft værksted dér i to år, det ligger på Spor 3, og hun har netop lukket en anden kunstner ind på værkstedet – visuel artist Ruth Crone Foster. Som led i forårsmarkedet holder de åbent med salg af værker og mulighed for at gøre fund blandt prøver og 2. sortering.

Biennalen

Det er nu tredje gang vi omtaler Biennalen for Kunsthåndværk & Design som løber den 18. april til den 5. maj i Nordatlantens Brygge på Christianshavn i København. Der er stadig åbent mandag-fredag kl. 10-17 og lørdag-søndag kl. 12-17, og entréen er 40 kroner. Og de to glaskunstnere, Anett Biliczki og Maj-Britt Zelmer Olsen er med.

Men vi skal have med at overrækkelsen af biennaleprisen på 100.000 kroner foregår torsdag den 25. april kl. 17-20. Dørene åbner kl. 16.45, og der er taler af Hans Christian Asmussen, formand for Danske Kunsthåndværkere & Designere, og Karin Elsbudóttir, direktør for Nordatlantens Brygge, hvorefter de nominerede og prismodtageren præsenteres.


Anett Biliczki, Luftkraft Glastudie.

Glasweekend i Glasriget 26.-28. april

The Glass Factory i Boda byder på et program med titlen Cocktail – se program.

Glasbilleder på Hempel – glaskunst fra Slovakiet

Ved årets hovedudstilling på Hempel Glasmuseum har man valgt at vise ny glaskunst fra Slovakiet, et land med en stærk tradition for dygtigt håndværk, men også et sted hvor der foregår frodige eksperimenter og opstår ny kunstnerisk inspiration. Det foregår på alle kunstglassets områder fra prismeslebne objekter over formstøbte skulpturer til installationer hvor glas kombineres med lyskilder, fotografi og andre medier.

Fx eksperimenteres der på Kunstakademiet i Bratislava med maleteknikker på store flader af vinduesglas under ledelse af den internationalt anerkendte (glas)kunstner og professor ved akademiet Palo Macho. Ved at kombinere tegning, maling og relieffer skabt på slumpet glas opnås imponerende resultater med penselstrøg, grafiske linjer og farver.

Udstillingen på Hempel Glasmuseum er kommet i stand i et samarbejde med netop Palo Macho samt glashistorikeren Pavla Rossini. Foruden værker af Palo Macho rummer udstillingen et udvalg af arbejder af Machos studerende med mange eksempler på glasmaleteknikker som ikke er så kendte her til lands.

Udstillingen vises i perioden den 27. april til den 20. oktober. Der er fernisering på åbningsdagen kl. 15. Åbningstider tirsdag-søndag kl. 10-17, adressen er Annebjerg Stræde 2, 4500 Nykøbing Sjælland.

Armel Desrues hos Baltic Sea Glass

Vi fik ikke det hele med da vi sidst omtalte en medarbejder, Armel, hos Baltic Sea Glass. Der er tale om den unge franske glaspuster Armel Desrues. Han begyndte sidste år på glas- og keramikskolen i Nexø og arbejder ved siden af hos Maibritt Jönsson og Pete Hunner.

Han begyndte at blæse glas som 14-årig og er uddannet på Ecole Nationale du Verre i Auverne i Frankrig og senere på Glasskolen i Montreal i Canada. Se omtale og fotos fra et værksted/galleri i Frankrig, og her en hjemmeside med fotos af hans arbejder blandt andet fra skolen på Bornholm.

Armel Desrues i aktion, fotograferet i et værksted i Frankrig.

 


  Glasmuseets Venner · Strandvejen 8 · 8400 Ebeltoft