Glastip 2. april 2018 – Glasøje
Darryle Hinz udstiller i Kulturhavnen i Gilleleje

Amerikansk-danske Darryle Hinz udstiller frem til den 6. maj i Gallerigangen i Kulturhavnen, Peter Fjelstrups Vej 12, 3250 Gilleleje. Der er åbent alle dage kl. 7-22 og gratis adgang. Udstillingen viser et udvalg af de glasarbejder Darryle Hinz har lavet gennem årene - samt malerier og tegninger fra de seneste år.

Darrylle Hinz studerede glaskunst på California State University i USA efterfulgt af Orrefors Glasskole i Sverige, hvorefter han underviste i kunsten på The Royal College of Art i London og på Danmarks Designskole. I dansk studioglas’ første tid – 1977 - åbnede han et glasblæseværksted i Snogebæk på Bornholm. Senere etableredes glasværksted i Kronprinsessegade i København og i 1990 værksted i den gamle toldbygning i Gilleleje. Undervejs var Darryle Hinz designer for Holmegaard Glas, og i mange år dannede han fagligt og privat par med glaskunstner Anja Kjær. Hans glaskarriere sluttede brat i 2005 efter en alvorlig kulilteforgiftning. Darryle Hinz bor stadig i Gilleleje, og kunstnerisk har han kastet sig over billedkunsten – som også kan ses på udstillingen.

Fotos fra udstillingen af Gerry Dinnage, engelsk billedkunstner og konservator som bor i Gilleleje hvor han driver en malerskole.
Camilla Hedenhoff udstiller i Odeon
Odeon er et stort musik-, teater- og konferencehus opført sidste år i det store byomdannelsesområde midt Odense. Her er glaskunstner Camilla Hedenhoff inviteret til det næste års tid at udstille glasskulpturen ICU – et stykke ovnformet glas opsat i et stålstativ. Det skriver hun til Glastip og fortæller at idéen bag er en iris eller det at se. Matteringen midt i glasset er som et øje ramt af begyndende blindhed.

”Kanten rundt er organisk, da hvad vi ser, afhænger af hvad vi vil opfatte, hvordan vi oplever det, og hvad vi vil se. Stålstativet står i kontrast til glasset, den bløde bue mod der hårde linjer i glasset, hårdheden i stålet mod den organiske kant, transparensen i glasset mod det ugennemtrængelige stål. Alt efter hvad tid på dagen man ser værket, skifter der udtryk, ligesom det ændrer sig alt efter hvor du står i forhold til værket... Lige som en opfattelse kan ændre sig alt efter perspektiv.”
Navnet på værket er en engelsk ordleg. I for jeg eller øje, C er for se og U er for dig. Jeg ser, gør du? Øjet ser, gør dit? Eller Jeg ser dig, ser du mig?
Fynske Camilla Hedenhoff er på vej til både livsstilsmessen på Rosenholm Slot og Trapholts pinsemarked i maj hvor hun lancerer nye produkter. Så hun har travlt, men har for nylig fået en medarbejder på værkstedet i Tommerup Stationsby – hvor hun også driver kursusvirksomhed, fx i den kommende weekend kurset Glas-Amok. Se mere på hjemmeside og Instagram.

Mette Green har lavet lamper til Græshave Kirke
Glaskunstner Mette Green, Lalandia Glas, har designet og fremstillet fire store lamper til Græshave Kirke på Lolland ti km sydøst for Nakskov. Kirken fik for fire år siden stjålet fire PH-koglelamper, og har siden måttet klare sig med rispapirlamper. De ny lamper blev indviet ved gudstjenesten palmesøndag.

Mette Green holder til i Dannemare et par km fra Græshave hvor hun fra eget værksted intensivt driver sit fritidsarbejde med ovnformet glas. Se mere på hendes hjemmeside og Facebook.

Øverst en af Mette Greens lamper hængt op og i funktion, nederst foto fra ophængningen så man kan se hvor store lamperne er.

Græshave Kirke er bygget cirka år 1200 og hører derfor til en af de ældre kirker i Danmark.
Glastip 8. april 2018 – Sandheder i glas
Sandheden om BMSG
Glaskunstnerparret Britta Madsen og Søren Gøttrup – BMSG – har fra den 15. april til den 3. juni en udstilling med dobbelttitlen The Truth About BMSG og 2x70 år. Det er både en retrospektiv udstilling og en udstilling med flere end hundrede nye værker. Til den første del har de været ude at låne værker hos private samlere og fx Glasmuseet Ebeltoft. Blandt de nye værker er 70 glasrelieffer forestillende vhs-bånd med forskellige sandheder i tekst og billeder. Heraf den ene titel på udstillingen. Den anden titel fortæller at anledningen er at begge fylder 70 i år.
BMSG skriver i invitationen at de har valgt at lave udstillingen ”i stedet for at læne os tilbage og bruge hele folkepensionen på charterrejser og fest med suppe, steg og is”.
Udstillingen kan ses på Dronninglund Kunstcenter, Thorup Hedevej 1, 9330 Dronninglund. Åbent tirsdag-fredag kl. 13-17, lørdag-søndag kl. 11-17. Der er fernisering på åbningsdagen søndag den 15. april kl. 11.

Et af de 70 relieffer med vhs-bånd og andet der fortæller en sandhed
Scandinavian Glass – Starting All Over
Glasmuseet Ebeltoft gør fra den 21. april til den 23. september status over den aktuelle udvikling af skandinavisk glas.

Danske Maria Koshenkova: Norwegian Wood, 2016.
Norden har i århundreder stået stærkt med hensyn til fremstilling og design af glas af høj kvalitet. Størstedelen af de glasværker der tidligere stod for produktion og udvikling, og som besad den håndværksmæssige viden, eksisterer dog ikke længere, og glasfremstillingen udfolder sig nu især blandt en mangfoldighed af studioglasudøvere. Udstillingen Scandinavian Glass – Starting All Over gør status og forsøger samtidig at pege på nye veje for fastholdelse og videreudvikling af den nordiske glastradition.
Flere end 70 kunstnere og formgivere fra Norge, Sverige, Finland, Island og Danmark deltager i udstillingen der er lavet i et samarbejde mellem museerne The Glass Factory i Sverige, Suomen Lasimuseo i Finland og Glasmuseet Ebeltoft. Udstillingen har allerede været vist på de respektive museer i Sverige og Finland. Nordisk Kulturfond støtter projektet som et led i sin satsning i 2016-18 – Handmade – med støtte til kunst og kultur der tager udgangspunkt i håndens værk.

Finske Riikka Latva-Somppi: Emergency Call, 2016.
- Fra Norge deltager Lene Tangen, Monica Amundsen, Karin Forslund, Vidar Koksvig, Kari Håkonsen, Kirsten Storesund, Ingrid Nord, Ina Kristine Hove, Kaja Dahl, Ine Harrang, Kari Mølstad og Beate Einen.
- Fra Finland deltager Joonas Laakso, Ella Varvio, Kaappo Lähdesmäki, Riikka Latva-Somppi, Johannes Rantasalo, Hendriikka Pöllänen, Helmi Remes, Kimmo Reinikka, Iiro A. Ahokas, Auli Rautiainen, Kirsti Taiviola, Sauli Suomela, Harri Koskinen, Juri Karinen og Riikka Haapasaari.
- Fra Sverige deltager Peter Hermansson, Fredrik Nielsen, Björn Friborg, Simon Klenell, Helena Kågebrand, Charles Stern & Lian Reeves, Ammy Olofsson, Frida Fjellman, Ingalena Klenell, Noam Dover, Project Dynamic Transparencies (Mads Höbye, Peter Kuchinke, Henrik Svarrer Larsen), Project BOOM (Matilda Kästel, Nina Westman, Ammy Olofsson, Erika Bredberg, Sara Lundkvist), Project LAST (Åsa Jungnelius, Gustaf Nordenskiöld, Frederik Paulsen) og Co-Lab Nationalmuseum (Matti Klenell, Mattias Ståhlbom, Stina Löfgren, Åsa Jungnelius, Simon Klenell, Gabriella Gustafson, Carina Seth Andersson, Monica Backström).
- Fra Island/Norge deltager Æsa Björk.
- Fra Danmark deltagerIda Wieth-Knudsen, Lene Bødker, Pernille Braun, Ned Cantrell, Jeannet Iskandar, Tobias Møhl, Steffen Dam, Micha Karlslund, Karin Mørch, Trine Drivsholm, Karen Lise Krabbe, Stine Bidstrup, Maria Bang Espersen, Pipaluk Lake, Maria Koshenkova og Marie Retpen.

Norske Ingrid Nord: Discovering Infinity, 2014.
Udstillingen ferniseres fredag den 20. april kl. 17. Lørdag den 21. er der to artist talk i Glasuniverset med islandsk-norske Æsa Björk kl. 10 og med svenske Mads Höbye (Project Dynamic Transparencies) kl. 11. Kl. 13 er der demonstration i værkstedet ved svenske Bjørn Friborg. Ingen tilmelding. Gratis efter betalt entré til museet.

Svenske Fredrik Nielsen: White Blue Pearl Pitcher, 2017.
Aoife Soden: Function & Dysfunction
Den australsk-irske i Danmark boende glaskunstner Aoife Sodan har fra den 26. april til den 27. maj en soloudstilling Function & Dysfunction hos Grenaa Kunst- og Musikforening i Baunhøj Mølle, Bavnehøjvej 31 i Grenaa – med fernisering på åbningsdagen kl. 17.
Aoife Soden viser et udvalg af både brugsglas og skulpturelt glas, og som hun skriver på sin hjemmeside: ”I've been working hard to finish a number of new unique pieces for this exhibition.” Aoife var nogle år indtil sidste år leder af værkstedet på Glasmuseet i Ebeltoft.

Aoife Soden er tiltrukket af det æstetiske ved det menneskelige legeme og dets organer som hun skildrer gennem en række processer der involverer blæsning og støbning og andet varmt arbejde.

Aoife Soden laver også funktionelle glasvarer, gerne i enkle former og med skandinavisk inspiration hvor hun leger med farverne og glassets optiske egenskaber.
Marked på Det ny Holmegaard
Bededag den 27. og lørdag den 28. april kl. 11-17 er der marked med design og kunsthåndværk m.m. på det gamle Holmegaard Glasværk. Adressen er den gode gamle Glasværksvej 54 i Fensmark. Entré 30 kroner – op til 18 år gratis. Arrangørerne er Museum Sydøstdanmark i samarbejde med WeDoCraft og Kulturland.
Det skulle være det sidste større arrangement i det gamle værk, renoveringen af bygninger går i gang snart efter, og arrangørerne betragter markedet som en begyndelse til genoplivningen af Det ny Holmegaard.
Arrangementet rummer foruden salg af design og kunsthåndværk, madboder og café, workshops, ture i mosen med arkæologguide, detektorjagt, fortællehule, bålhygge, miniudstilling med Holmegaard-glas og Kähler-keramik, udstilling om områdets historie og forskellige værksteder – kreativt laboratorium for børn, professionelle workshops for voksne og noget for gør-det-selv-nørder, Markedet består af stande bemandet med designerne og kunsthåndværkerne selv. Hvilke fremgår ikke. Men fagområderne er anført som illustration, tekstildesign, keramik, smykker, beklædning, interiør design, kreativ botanik, industrielt design og kunsthåndværk.
Museum Sydøstdanmark er en organisation af museer i et større sjællandsk område, herunder Næstved Museum. WeDoCraft, A Designers Network, er trods det engelske navn pæredansk og holder til i et fabriksområde i Stege på Møn – og har en dansk hjemmeside. Der er er tale om et ret nyt event-bureau som vil afholde markeder og på anden vis skabe kontakt mellem designere og kunsthåndværkere og deres kunder, Kulturland er en fælles formidlingsorganisation for Museum Sydøstdanmark og tre andre museumsorganisationer på Sydsjælland-Lolland-Falster.
Glasposten 2 2018
Venneforeningen for Glasmuseet Ebeltoft har netop udsendt årets medlemsblad nr. to. Forsiden er prydet af et foto af et værk af Karen Lise Krabbe, en del af serien Siblings 1-6, som indgår i museets sommerudstilling Scandinavian Glass –Starting Al Over – se ovenfor.

Der har været afholdt generalforsamling i venneforeningen, og der er sket udskiftninger i bestyrelsen. Glaskunstner Ned Cantrell, Ebeltoft, er trådt ud efter mange år som både bestyrelsesmedlem og bestyrelsens glaskunstneriske konsulent. I sin leder takker formand Karen Siune Ned for hans trofaste indsats og fortæller at bestyrelsen i stedet har valgt to konsulenter, parret Christina Hellevik og Leif Møller Nielsen fra det lokale PUST-værksted – de deltager i bestyrelsesarbejdet ad hoc. På den ledige plads i bestyrelsen er indvalgt Birgit Engsig, Ebeltoft.
En anden udskiftning i bestyrelsen vedrører repræsentanten for Østdanmark Gruppen hvor Hanne Werner er skiftet ud med Annelise Krogh – med henholdsvis tak og velkomst i formandens leder. Østgruppen består nu – foruden Hanne og Annelise – af Pavla Rossini, Inger Ferbing og Annette Kusz.
Medlemsbladet viser præmierne i årets lotteri, dernæst har museumsdirektør Dan Mølgaard en omtale af museets sommerudstilling, og bestyrelsesmedlem Jan Kock har en artikel om kunst på Christiansborg og i Folketinget, herunder tre stykker glaskunst lavet af en tekstildesigner, en billedhugger og en billedkunstner, henholdsvis Astrid Krogh, Margrete Sørensen og Lars Ravn.
Den østdanske gruppe har lørdag den 25. august en tur i det nord- og vestsjællandske med dels besøg på Hempels Glasmuseum med omvisning ved formand for Hempels Kulturfond Bodil Busk Laursen og på den andet side af fjordvandet besøg i Glassmedjen (glasskibsværftet) på Hundested Havn og hos Laura Madsen, LaMa Glas, i Vejby. Detaljerne fremgår af Annelise Kroghs artikel i bladet og på foreningens hjemmeside.
Glasposten annoncerer også en tur til The Venice Glass Week den 10.-14. september. Destinationen Venedig er med alt hvad det indebærer, inkl. Murano, men ikke mindst den aktuelle glasuge som med stor succes blev introduceret sidste år.
Året studioglas er fremstillet af glaskunstner Maj-Britt Zelmer Olsen, og designet udspringer af et projekt som hun har lavet og 2015 udstillet i Officinet i København sammen med sin makker i Det Brune Værksted i Nexø, keramiker Sarah Oakman. Skålen er mundblæst med i tykt glas med jernfilspåner på ydersiden. På grund af denne belægning er glasset ikke blæst i form, men i fri luft – hvilket ifølge glaspusteren bringer ”det bedste frem i glasset”. Prisen på årets studioglas er 1800 kroner, og det skal bestilles senest den 15. maj.

Foto fra Maj-Britt Zelmer Olsens hjemmeside – det er skålen til højre der kommer nærmest årets studioglas.
Glastip 19. april 2018 – Hempels Glaspris til Ned Cantrell
Hempels Glaspris til Ned Cantrell
Hempels Glaspris bliver i år tildelt den britisk-danske glaskunstner Ned Cantrell, Nyholm Cantrell Glas i Ebeltoft.
Hempels Kulturfond tildeler hvert år Hempels Glaspris til en dansk glaskunstner der har gjort sig særligt bemærket. Prisen er uddelt siden 1988 til minde om fondens stifter Jørgen Christian Hempel, 1894-1986, og på Hempels Glasmuseum i Odsherred har man en permanent udstilling af værker indkøbt fra prisvinderne gennem årene. Hvert år har museet en mindre udstilling med værker af årets prisvinder.
Ned Cantrell får overrakt prisen på museet lørdag den 9. juni kl. 15.

Square Golden Astronaut, foto hentet fra Nyholm Cantrell Glas-hjemmesiden. Det viste værk har ikke noget decideret med Hempels Glaspris at gøre.
Hundested-glasskib staffage i tv-program
DR1’s Aftenshowet kl. 19 har for tiden pyntet det centrale bord i studiet med et glas- og egetræsskib fra Glassmedjen og Egeværk i Hundested. Man behøver ikke at se alle showets 50 minutter, bare to-tre minutter, så har de rastløse kamerafolk og producere panoreret forbi skibet en eller flere gange. Observeret den 12. april, skulle skibet være taget af bordet siden, må man ty til DR-arkivet.
Aoife Soden nyt medlem i aarhusianske NR4

Butiksfællesskabet for kunsthåndværkere NR4 i Jægersborggade 51 i det centrale Aarhus har fået glaskunstner Aoife Soden tilknyttet – ikke blot med produkter til salg i butikken, man kan også være heldig at møde hende som ekspedient i butikken. Aoife Soden var senest omtalt som udstillingsaktuel i Glastip i sidste udgave fra den 8. april. NR4 deltager i øvrigt lørdag den 5. maj kl. 10-16 i en Jægersborggade-gadefest med blandt andet tilbud på anden sortering og frasorteringer fra værkstederne.
Pia Rakel Sverrisdóttir i Island Nu på Mors
Morsø Kunstforening afholder frem til den 28. maj udstillingen Island Nu med fire islandske kunstnere – to billedkunstnere, en keramiker og glaskunstner Pia Rakel Sverrisdóttir. Adressen er Holmen 7C, 7900 Nykøbing Mors, åbningstidtirsdag-søndag kl. 12-17, entré 30 kroner.

Grafiklandskape af Pia Rakel Sverrisdóttir.
Glashuset i Sæby i Galleri Udsigten
Derer forårsudstilling på Galleri Udsigten, Bakkevej 2, Lading, 8471 Sabro, med 25 kunstnere og kunsthåndværkere fra hele landet, heriblandt Glashuset i Sæby.
Det er lørdag den 21. april kl. 13-17 og søndag den 22. april kl. 10-17. Der er fri entré.
Farvesprudlende glas-bededagsferie i Glasriket
– Moonshine and Boar

I bededagsferien den 27.-29. april holder Glass Factory i Boda Glasbruk i Sverige et større arrangement med mange demonstrationer i værkstedet og andre aktiviteter. Se programmet. Her skal blot nævnes at glaskunstner Ned Cantrell optræder sammen med sin norske kollega Vidar Koksvik lørdag den 28. kl. 13-14. Og søndag den 29. kl. 11-15 optræder glaskunstner Björn Friborg. Undervejs er der åbent atelier hos glaskunstnerne Tillie Burden, Peter Hermansson, Hanna Hansdotter, Anna-Linda Gabriel, Björn Friborg, Amy Krüger og Ludvig Löfgren. Hvordan og hvorledes fremgår endnu ikke af programmet.
Bettina Huber på Grenen Kunstmuseum/Gallerie Rasmus
Der er fernisering på en udstilling med billedkunstnerne Gitte Degnemark og Agnete Brinch og dansk-svenske glaskunstner Betina Huber bededag den 27. april kl. 11-15. Kunstnerne vil være til stede. Museet/galleriet ligger på Fyrvej 40, 9990 Skagen. Det fremgår ikke umiddelbart hvor længe udstillingen varer. Åbningstiden er indtil videre torsdag-søndag kl. 11-15.

Lamper af Bettina Huber.
Glass, Fashion & Fantasy
– Sommerudstilling på Hempel Glasmuseum
Der bliver eksperimenteret på Hempels Glasmuseum denne sommer med værker skabt specielt til museet i et samarbejde med glaskunstner Susanne Jøker Johnsen og designer Lennart Raaholt – sidstnævnte er idémand og kurator og er også selv repræsenteret på udstillingen. Udstillingens tema er mode – i et eller andet forhold til glas. Der er indbudt 12 kunstnere og designere der ellers ikke forholder sig til glas, og de er stillet frit, værkerne skal ikke nødvendigvis udføres i glas, men de skal forholde sig til glasset.
Kunstnerne og designerne er Henrik Vibskov, Marianne Eriksen Scott-Hansen, Cold Heggem (Rasmus Cold og Irene Heggem), Maria Berntsen, Anne Damgaard, Susanne Juul, Violise Lunn, Frederikke Antoine-Schmidt, Katrine Ring, Anna Sofie Madsen, Ivan Lee Mora og Lennart Raaholt.

Ivan Lee Mora laver af og til glas-coiture, her et glaskorset inspireret af kunstnerens afdøde kone.
Til udstillingen er udarbejdet et katalog, og i forordet hertil skriver Bodil Busk Laursen, formand for Hempels Kulturfond, blandt andet og i sammentrængt gengivelse:
Udstillingen er en usædvanlig udstilling som ikke rummer konkret glaskunst, men som fortæller om glassets smittende inspiration for andre kreative fagfolk, i dette tilfælde modeskabere og designere. Idéen til denne usædvanlige udstilling kommer fra designeren Lennart Raaholt, og udstillingen er et resultat af et inspirerende samarbejde som har strakt sig over flere år. Med udstillingen undersøges det hvordan glassets særlige egenskaber, fx transparens, skrøbelighed, farverigdom og farlighed, kan omsættes og finde udtryk gennem andre materialer og typer af værker, og museet er glad for at kunne præsentere en række værker der anvender og fortolker glasset på eventyrlige, poetiske, uventede og frapperende måder.

Cold Heggem (Rasmus Cold og Irene Heggem) med værket Kyklopens brille lavet af diverse materialer og meget glas – de små optiske glas har hver især forskellige optiker.
Og kurator Lennart Raaholt skriver:
”I tusindvis af år har glas fascineret mennesket. De tidligste glasarbejder fører tilbage til Mesopotamien 3500 år før vor tidsregning, og lige siden er glas på utallige måder indgået i vores liv. Vi besmykker os med glas, glas indgår i vores husholdning, og i Kina er en hel vejbro af glas netop blevet etableret.
Glas besidder en magisk, ja, nærmest euforisk energi. I flydende tilstand føjeligt og bøjeligt. Men størknet er glas forgængeligt, og man må vare sig når det går itu. En ting af glas kan være noget helt konkret det ene øjeblik for så det næste at være i tusind stykker.
Igennem århundreder har man udviklet helt eventyrlige teknikker til bearbejdning af glas. Man kan presse og forme det næsten som man vil. Mundblæse det yndefuldt feminint, ja, ligefrem erotisk surrealt som i en veneziansk lysekrone. Forme det brutalt maskulint som i et gulv af armeret glas. Og presse det som i Marimekkos ikoniske glasskåle. Alt afhængig af den der lader sig udfordre, kan glas være tyndt som latex eller tykt som en betonblok.
Smidigt som traditionelt tekstil er glas jo ikke og til beklædning egentlig ikke oplagt. Og alligevel lader designere der arbejder med at klæde kroppen på, sig uafladeligt udfordre af materialets muligheder. Glas kan formes efter kroppen. Glastråde kan væves. Glas kan indgå i symbiose med andre materialer.
Bidragyderne … er for de flestes vedkommende designere/kunstnere, der dækker modens spektrum, men for hvem det at skulle forholde sig til glas i deres arbejde ikke er dagligdag. I adskillige af udstillingens værker udfordres modebegrebet, og der eksperimenteres med moden på en måde, så resultatet nærmest kommer til fremstå som antifashion. Men på bedste ikonoklastisk* vis opstår der nyt af det smadrede. Fin de siècle i utide.” *Ikonoklastisk – billedstormende.

Anne Damgaard har skabt kjolen Glass Dress af håndvævet hamp og flere andre tekstile materialer som er formet, presset og plisseret så der opstår overflader, retningsskift og facetter a la glas.
Hempel Glasmuseum finder man på Annebjerg Stræde 2, 4500 Nykøbing Sjælland, Åbningstiden er fra den 1. maj til den 30. september tirsdag-søndag kl. 10-17, dog åbent i pinsen den 19.-21. maj og i efterårsferien (weekenden uge 41 og hele uge 42). Entréen er 50 kroner.

Violise Lunn her med dele af et stort skrud, et værk der hedder X2Y4-6Z8O20(OH,F)4, lavet af tekstil og papir samt marieglas eller sprødglimmer hvis kemiske formular udgør værkets titel.
Mesterklasse med Raven Skyriver på Bornholm
Designskolens bornholmsafdeling, Institut for Produktdesign, afholder fra den 9. til den 14. september en mesterklasse med den amerikanske glaskunstner Raven Skyriver om at lave skulpturer i varmt glas – på engelsk: off hand sculpted glass. Det er nok ikke et krav at man laver havdyr, men det et i hvert fald Skyrivers foretrukne figurverden – se blot denne søhest fra 2017:

Mesterklassen koster 6900 kroner, og det er en forudsætning at man har to års erfaring som glaspuster – læs mere på skolens hjemmeside.
Glastip 26. april 2018 – Glødende historier
Rettelse – ikke Jægersborggade men Jægergaardsgade
For ikke at nogen skal rende forgæves rundt på Nørrebro i København og lede efter butik NR4, må vi hellere notere at der i sidste Glastip var sket en forskrivning af det aarhusianske gadenavn Jægergaardsgade. Her ligger NR4 nemlig i nr. 51, og det er her butikkerne den 5. maj har gadefest.
Glas igen i Orrefors
I Orrefors i Nybro Kommune midt i Glasriket/Småland i Sverige åbnede sidste år en oplevelsespark – Orrefors Park – med en udendørs-glashytte som en af attraktionerne i et område der også omfatter byens museum, en gammel hammersmedje og mølledam, Orrefors Herregård m.m. Glashytten kaldes Orrenäs Bruk og ligger i området for det store legendariske Orrefors Glasbruk (1898-2013).
Orrefors Park markerer sin sæsonstart med et arrangement i weekenden 28.-29. april. I den udendørs glashytte er der begge dage kl. 11-12 glasblæserdemonstration efterfulgt af en time hvor publikum kan prøve selv at ”blåsa, knåda, nypa och dra”. De demonstrerende glaskunstnere er Amy Krüger og Niels Ole Frandsen som danner par professionelt og privat og nu bor i Sverige. De er begge uddannet fra blandt andet Danmarks Designskole, dog ikke samtidigt, og har arbejdet flere steder i Danmark. Sammen driver de det nu to år gamle glasgalleri Forglem os ej i Boda Glasbruk, og de er begge ansat ved Orrefors Park.

Amy Krüger og Niels Ole Frandsen i aktion i glashytten Orrenäs Bruk.
Orrefors Park fik sidste år lavet denne 11 minutter lange video En Glödande Historia af Anders Idberg med billeder fra arbejdet i glashytten (de optrædende glaskunstnere er ikke navngivet) og parken i øvrigt.

De to glaskunstnere på et foto fra deres glasgalleris Facebook-side.
Samtidig er der som omtalt i sidste Glastip gang i den i The Glass Factory i Boda Glasbruk, og det kan også nævnes at der her om aftenen lørdag den 28. april er glasblæserkonkurrence med ti svenske glaskunstnere som skal prøve at blæse det største fad og den længste cylinder.

Amy Krüger og noget af hendes glas i forbindelse med en udstilling i Danmark i 2016.
Lettisk glaskunstner på Bornholm Kunstmuseum
Fredag den 4. maj kl. 16 åbner Bornholms Kunstmuseum sommerens store særudstilling Sun & Moon af den lettiske glaskunstner Artis Nimanis. Der er fri entré til museet i forbindelse med ferniseringen, og alle er velkommen. Museet byder på en lille forfriskning. Udstillingen åbnes af Letlands ambassadør Kaspars Ozolins og museumsdirektør Lars Kærulf Møller, og Artis Nimanis vil være tilstede. Udstillingen vises i anledning af hundrede-året for Letlands selvstændighed.

Artis Nimanis er en af Letlands førende glaskunstnere. Han er født i 1978 og uddannet fra Letlands kunstakademi. Hans arbejder er ifølge museet karakteriseret ved en meget høj grad af perfektionisme, og han arbejder både funktionelt med design og frit med skulptur hvor han ofte tilfører en ekstra optisk dimension ved hjælp af metaloxider. Artis Nimantis deltog som ’frembrydende’ kunstner i 2008 i den første European Glass Context på Bornholm, og han vender nu tilbage som etableret kunstner og demonstrerer den rivende udvikling kunsthåndværket har haft i et af vores nabolande. Stadig ifølge Bornholms Kunstmuseum.
Man kan få et indblik i Artris Nimanis’ glaskunst på hans hjemmeside og i et katalog fra soloudstillingen Fragile på Rigas museum for dekorativ kunst og design i 2016.
Program for glasperletræf
Som tidligere fortalt afholder foreningen Danske Glasperler deres årlige træf i weekenden den 23.-24. juni hos materialebutikken og kursusstedet Ravstedhus, Ravsted Hovedgade 51, 6372 Byllerup Bov. Nu foreligger programmet for de to dage. Nedenfor bliver kun nævnt de faglige indslag – bemærk at lørdagen kun er for medlemmer.
Lørdag
Jane Bundgaard viser knapper.
Helle Mark viser påskeliljen.
Jens Kondrup viser farverig, hul perle.
Dorry Spoo viser perle med murrini- og Dorry-vedhæng.
Sonja viser loddeteknikker ved brug af glasperler til smykker.
Søndag
Otto Zebits viser en vikingeperle.
Marlene B. Laursen viser implosion-kompression.
Gitte Bartholomæussen viser kugler med et lille hul til nem montering på halvfabrikata. Kuglerne kan laves i forskellige størrelser og de kan bruges til halskæder, armbånd og øreringe.
Helle Fredberg viser en snemand eller måske en heks.
Mette Pedersen viser kugler på 10 og 12 mm til sølvringe fra Ravstedhus.
Afgangsudstilling fra Glas- og Keramikskolen på Bornholm
Craft – Glass and Ceramics hedder udstillingen, og som altid lægges der ud med udstillingen af afgangsprojekterne på Bornholms Kunstmuseum i Rø. Det bliver fra den 23. juni til den 19. august. Senere splittes udstillingen op i glas og keramik som vises på henholdsvis Glasmuseum Ebeltoft og Clay Keramikmuseum i Middelfart. Og senere plejer man at samle udstillingen et sted i København. Det vender vi tilbage til.
Sommerens glas og keramik i Roskilde Kunstforening
Roskilde Kunstmuseum – som mest gør det i billedkunst, men som også har tradition for at vise en del glas og keramik – viser denne sommer i deres vanlige udstillingssted i Palæfløjen på Stændertorvet 3C en udstilling med en kunstner fra hvert gebet – glaskunstner Torben Jørgensen og keramiker Ivan Weiss. Udstillingsperioden er fra den 7. juli til den 5. august med reception på åbningsdagen kl. 12-16.
Årets brugsglas-konference afholdes i Finland
I rækken af skandinaviske konferencer om brugsglas er turen i år kommet til Finland som værtsland. Det var Næstved Museum der for to år siden tog initiativ til konferencerækken, og sidste år foregik den på glasmuseet i Växjö i Sverige. Værten i år for The Nordic Utility Glass Conference er det nationale glasmuseum i Riihimäki nord for Helsinki. Undertitlen for konferencen er Samlinger af brugsglas. Målgruppen er museumsfolk, glasspecialister, forskere, designere, designlærere og -studerende og alle glasentusiaster.
Der er indkaldt eventuelle faglige oplæg og beretninger om glassamlinger fra kommende deltagere, og et nærmere program skulle komme i juni. Men datoen ligger fast – torsdag-fredag den 16.-17. august. Henvendelse til direktør Hanna Mamia-Walther, hanna.mamia-walther@riihimaki.fi, eller chefkurator Kaisa Koivisto, kaisa.koivisto@riihimaki.fi.