Glastip April 2015

Glastip 1. april 2015 – Husk at lege

Louise Lagoni får pris for Body Talk-værk

Ved den nyligt åbnede, censurerede forårsudstilling i forbindelse med Hillerød Kunstdage har Louise Lagoni fra Gadevang ved Hillerød fået tredjepræmie for sine tre deltagende værker, herunder glas-, guld- og akrylværket Trophy som hun også deltog med i udstillingen Body Talk på Glasmuseet Ebeltoft sidste år.

De to andre værker er lavet af den slags plastikperler som mest bruges af børn til at lægge perleplader med. Louise har sammensat perlepladerne til store motiver, og det største værk er lavet af 300.000 perler. ”Jeg har arbejdet med perler lige siden jeg var barn, og mit ønske er at voksne bliver ved med at lege hele livet igennem,” sagde hun ved præmieoverrækkelsen og afslørede at hun har flere perleværker i gang under fællestitlen Remember to Play – til et af dem skal hun bruge en million perler.

Louise Lagonis trofæagtige glas-, guld- og akrylværk er formet som et bækken og skal illustrere liv. Vi har udbedt os en beskrivelse: Dimensioner H 77 cm B 105 cm D 30 cm; Materialer glas, akryl/PMMA, malet MDF, messing, bladguld 22 karat og masser af kærlighed; Teknik fusing, cnc-fræsning, vandskæring, håndværk, omsorg og nus; Skelettet i trofæet består af korsben (os sacrum) og hofteben (os coxae) som består af de sammenvoksede knogler tarmben (os ilium), sædeben (os ischii) og skamben (os pubis).

”Jeg har taget udgangspunkt i hvordan vores krop ser ud inden i. Inside Out! Jeg har anvendt de helt formidable smukke og fantastiske former og figurer vores krop er bygget op af. Jeg har så ’skilt dem ad’ og bygget dem op som en slags trofæ – Livstrofæ – en absolut hyldest til menneskekroppen som det mest geniale og smukke. Vi bor i vores krop hver eneste dag. Vi går rundt med den og ’bygger den ud og ind og til og fra’ som det passer os. Vi har så mange muligheder for at modificere vores kroppe i dag og mange møder frivilligt den operative verden for at opnå det perfekte. Jeg er gået på opdagelse i den ’indre skønhed’. Alle formerne i værket er skabt udelukkende fra former som de reelt ser ud indeni os. Hvor er vi smukke!”

Udstillingen foregår i Annaborg, Frederiksværksgade 2A i Hillerød, der er åbent torsdag kl. 15-18, fredag-lørdag-søndag-helligdag kl. 12-16 frem til den 17. april. Fri entré.

DG15 åbnet

Lørdag den 28. marts åbnede Glasmuseet sin dobbeltudstilling DG15 med dansk glas gennem fyrre år og her og nu. Der var op mod 200 deltagere i ferniseringen, heriblandt ret mange glaskunstnere for hvem det også var en stor social/kollegial begivenhed. Weekendens artist talks med Per-René Larsen, Lise Autogena, Pipaluk Lake, Pernille Braun og Maria Koshenkova var ret velbesøgte. Lørdag aften var der stor fest for kunstnere og ’hangarounds’ hvor især de yngre dansede til langt ud på natten.

Micha Carlslund, Axis Mundi I fra 2003, udlånt af virksomheden INCUBA, værket indgår i den af Torben Jørgensen udvalgte, retrospektive del af udstillingen.

Kig gennem den store sal i den ny bygning på glasmuseet med de ophængte værker Tone I-IX af Karin Mørch-Bentzen på endevæggen. En del af den censurerede udstilling.

Samme kunstner med nogle selvstående figurer i mere intime rammer i galleri Ebeltoft Glas hos Tchai Munch i en familie-udstilling (frem til 25. april). Begge fotos af søsteren, smykkekunstner Therese Mørch Jørgensen.

Pia Rakel Sverrisdóttir ved sine værker (’fadet’ hedder Gletcher) i den retrospektive afdeling.

Maria Bang Espersen får pris for latex-værk

Søndag den 29. marts fik glaskunstner Maria Bang Espersen tildelt KP15-prisen for sit latex-værk Another Layer som hun havde malet som ’endnu et lag’ direkte på gulvet på Kunstnernes Påskeudstilling i Kunsthal Aarhus. Priskomiteen bestod af direktør Jens Erik Sørensen, Fauerschou Foundation, rektor Jesper Rasmussen, Det Jyske Kunstakademi, og formand Sanne Grauengaard, Kunstnernes Påskeudstillings bestyrelse. Med prisen fulgte 10.000 kroner.

Maria er en blandt cirka 40 deltagere i den censurerede udstilling som kan ses frem til den 1. maj. Åbningstiderne er tirsdag-fredag kl. 10-17, onsdag dog kl. 10-21, weekend og helligdag kl. 12-17. Adressen er J.M. Mørks Gade 13.

Maria Bang Espersen, Anothter Layer, latex, 2015 – værket må gerne betrædes.

Charlotte Morrison udstiller i London

Charlotte Morrison – dansk født, men i England boende glaskunstner som sidste år deltog i udstillingen BodyTalk på Glasmuseet Ebeltoft – deltager i april måned i udstillingen Objects and Words in TransitionBarbican Library Gallery i Silk Street i London. Charlotte udstiller sammen med to andre glaskunstnere: Pippa Davismoon og Emma Rawson, og materialerne er foruden glas også keramik, voks og print. Udstillingen slutter den 27. april.

Elín Stefánsdóttir udstiller i Fuglesøcentret

På Fuglesøcentrets Påskeudstilling 2015 med Syddjurskunstnerne finder vi billedkunstneren Elín Stefánsdóttir som gør det i maleri, kollage og glasbilleder. Udstillingen åbnede den 1. april og har åbent alle dage kl. 10-17 frem til den 6. april. Der er fri entré, og adressen er Dragsmut 6 i Knebel.

Billed- og glaskunstner Elin Stefansdóttir: Skærtorsdag, blyindfattet glasbillede 90x60 cm.

Gitte Valentiner udstiller maleri i Glasseriet

Lørdag den 4. april kl. 12-14 ferniserer Rikke Bruzelius en udstilling med billedkunstneren Gitte Valentiner-Branth i sit glaspusteri og galleri på Jenagade 27 på Amager. Det er som sædvanlig noget meget farverigt Rikke har valgt, og Gitte henter sine motiver i vores nærmeste omgivelser. Udstillingen varer til den 2. maj, og glaspusteriet er åbent tirsdag-fredag kl. 10-16 og lørdag kl. 10-14.

 

Glastip 4. april 2015 – Ti procent på gult

Glas-video fra Indien

Glaskunstner Kaj Fjendbo deltog i den netop afsluttede glasrejse i Indien arrangeret af Jan Koch og Torben Sode. Her har han optaget en ultrakort video på et glasværk i nærheden af Agra hvor man kan se hvordan glasarbejdere, værktøj og organisation tilsammen danner en ’maskine’ .Kaj Fjendbo har et par andre små Indien-videoer på sin Facebook-side.

Video fra Betine Huber-udstilling

Den i Mörbylånga på Øland boende og arbejdende danske glaskunstner Betina Huber har i sit showroom The Glass Box sammen med billedkunstneren Adam Hedin afholdt udstillingen Vernus 2015 (vernus – forår/vår på plantelatin). Daniel Satari har lavet denne lille stemningsvideo fra ferniseringen.

Brevpressere og ti procent på gult

Det er ikke kun åbningen af en maleriudstilling Rikke Bruzelius bruger påsken på. Faktisk arbejder hun hele påsken, og der er åbent alle dage kl. 10-14. Rikke arbejder på en større ordre på brevpressere, og dem kan man så se hvordan hun former og farvelægger. Endnu et påsketilbud fra den farveglade glaskunstner er ti procent på alle glas hvori der indgår farven gul. Og det er stadig på Jenagade 27 på Amager det foregår.

Ophobning i FLOK

Fredag den 10. april kl. 16-18 ferniserer kunstnergruppen FLOK deres udstilling Ophobning i kulturhuset Nicolai Kunst & Design i Skolegade 2B i Kolding. Museumsdirektør Karen Grøn fra Trapholt åbner udstillingen. Gruppen FLOK består af videokunstner Martin Thaulow, glaskunstner Maj-Britt Zelmer, keramiker Jakob Stig Isaksen, konceptkunstner Martha Hjorth Jessen og designer Ane Fabricius Christiansen (alle titler skal suppleres med et m.m.).

Sidste år stod gruppens arbejde i bunkerens tegn med værker med afsæt i underjordiske krigslevn, først med en udstilling i Kanonbatteriet G3 på Dueodde på Bornholm og siden en videreudvikling heraf i Bunkeren i Kongens Have i København i form af en totalinstallation af lys, lyd og skulptur. Værkerne der udstilles i Nicolai Kunst & Design, repræsenterer dels gruppens mangeårige samarbejde og dels de enkelte kunstneres egne værker.

Udstillingen er åben tirsdag-fredag kl. 13-17 og lørdag, søndag og helligdag kl. 11-15 frem til den 3. maj. Fri entré.

Med Vejby-Tibirke Selskabet hos Arresø Glashytte

Vejby-Tibirke Selskabet virker med udgangspunkt i det historisk, naturhistorisk og kunstnerisk interessante område inden for Tisvildeleje ved Kattegatkysten i Nordsjælland. Et vigtigt punkt på selskabets dagsorden er et kunstmuseum omfattende de mange billedkunstnere der har boet og arbejdet i området. Selskabets program for i år omfatter blandt andet besøg hos nogle lokale kunsthåndværkere – Arresø Glashytte med Hans Friedrichsen & Ina Mathiasen på Nyvej 18 i Tisvilde og kort derfra keramiker Finn Dam Rasmussen på Haredalen 4.

Arrangementet foregår søndag den 19. april kl. 14-16, og der er fælleskørsel fra Tisvildeleje Station kl. 13.30. Tilmelding til Kjeld Pedersen på 48 70 83 88 eller kjeldped@hotmail.dk. Entré 60 kroner for ikke-medlemmer. Indbetaling på Selskabets bankkonto 2418 5364 155 621, skriv Tur nr. 2.

Glaskursus på Glasmuseet Ebeltoft

I glashytten på Glasmuseet Ebeltoft afholdes i løbet at året en række kurser hvor man kan få lejlighed til at prøve at arbejde med det varme glas fra ovnen. Hvert kursus forløber over en lørdag-søndag kl. 10-16.25 – små 13 timer svarende til 14 lektioner. Underviser er den irske hytteassistent Aoife Soden som er engelsktalende med danskkundskaber. Der bliver mulighed for både at blæse og støbe glas samt fusing. Kurset er for begyndere, man arbejder sammen om opgaverne, og hver deltager skulle kunne nå to-tre arbejder – noget får man med hjem, andet kan efter afspænding hentes på museet ved en senere lejlighed. Prisen er 1095 kroner inkl. materialer og undervisning. Bespisning er ikke inkluderet, og eventuelt overnatning må man også selv sørge for.

Glasmuseets Venner arrangerer to kurser den 25.-26. april og den 26.-27. september med tilmelding senest henholdsvis den 17. april og den 18. september. Tilmelding til venneforeningens sekretær Jørn Bech på jbech@privat.dk.

FOF Djursland arrangerer lignende kurser her i foråret.

Studioglas 2015

Til at udføre Årets Studioglas 2015 har Glasmuseets Venner valgt norsk-danske Marte Kartfjordmed værket BOX. ”Tanken bag BOX er at skabe en æske der kombinerer det meget bearbejdede glas og en enkel træbund i finér,” fortæller glaskunstneren som har blæst lågdelen med tre underfangsfarver. Låget er kantsprunget, slebet og poleret og derefter sandblæst i to omgange for at opnå en stoflig struktur. Siden er den indre kant slebet for at få de tre farver frem, og til sidst er glasset børstepoleret. Værket måler cirka 14 cm i højden og 10 cm i diameter.

Årets Studioglas 2015 kan bestilles hos Glasmuseets Venner til en pris af 1500 kroner enten ved mail til formanden karen.siune@gmail.com eller til sekretæren jbech@privat.dk. Værket fremstilles i 30 nummererede og signerede eksemplarer og kan bestilles frem til den 15. maj 2014. Skulle der komme flere end 30 bestillinger, bliver der trukket lod for at give alle medlemmer lige muligheder.

Glasnettet mødes i Silkeborg til september

Landsforeningen for danske glaskunstnere – Glasnettet – holder deres 2015-træf i Silkeborg den 11.-13. september med den stedlige glaskunstner Mikkel Yerst og Ann Rosendahl fra Anla Glas som arrangør.

Ifølge Mikkel Yerst har man inviteret Eric Meek, leder af glasværkstedet på Corning Museum of Glass i New York, og Rudi Gritsch, ekspert i ovnformning og tidligere teknisk leder ved det amerikanske Bullseye Glass Company. De to kapaciteter skal forud for mødet i Glasnettet holde en firedages masterclass om kombinationer af blæst og fuset glas. Både møde og masterclass er selvfølgelig kun for Glasnettes medlemmer.

Kunsthåndværkermarked i Ribe den 3.-4. oktober

Ribemarkedet er for kunsthåndværkere og designere der selv har designet og produceret deres værker inden for keramik, glas, tekstil, smykker, beklædning m.m. Man skal søge om plads blandt de 40 stande, og deadline for ansøgning er den 15. maj.

 

Glastip 9. april 2015 – NØW

Mere fra DG15

Reportage i magasinet kunst af Jeanette Melin fra åbningen af udstillingen DG15 på Ebeltoft Glasmuseum. Artiklen indeholder omtaler med fotos af værker af Monette Larsen, Maria Koshenkova, Karen Lise Krabbe, Pipaluk Lake, Mia Lerssi og Ned Cantrell.

Forårssalg hos Ida Wieth

Godsbanen i Aarhus – Skovgaardsgade 3 – fejrer stedets treårsfødselsdag og holder forårsmarked lørdag den 11. april. Der fest kl. 11-02 med et program hvor næsten alle arrangementer er gratis. Hos glaskunstner Ida Wieth og hendes keramiske værkstedsfæller på Perron 3 er der forårsoprydningsudsalg til stærkt reducerede priser, og her er tidsrammen 10-17.

NØW med KADK på Milano-messen

Den 14.-19. april deltager Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering, KADK, i Milanomessen 2015 med udstillingen NØW (hvad det så betyder). Den officielle åbning er den 15. april kl. 16.30. NØW samler 45 studerende og 36 nyuddannede fra en række af skolernes programmer og inviterer det internationale publikum til at se de nyeste projekter og eksperimenter blandt udvalgte arkitekt- og designstuderende og designere godt på vej.

Blandt de mange deltagerbidrag kan umiddelbart identificeres et med glas (og keramik) som materiale. Bag står to afgængere fra sidste år fra keramiklinjen på bornholmerskolen – Mette Marie Lyng og Bjørn Friborg – og det er sidstnævnte der står for glasset fordi han er uddannet glaspuster før han uddannede sig som keramiker.

Relations. Mette Marie Lyng tog afgang sidste år med en serie lamper eller ’lysopbjekter’ i keramik og glas som nogle store svulmende former hængende i toppen af et treben. Keramikken har hun selv modelleret, mens Bjørn Friborg har pustet glasset.

 

Glastip 16. april 2015 – Glas i nutid, fremtid og fortid

Waterproof – nordiske kunsthåndværkere i Hamar

Galleri Hamar Kulturhus har frem til den 13. juni en udstilling med 23 nordiske kunsthåndværkere med fokus på ”vårt opprinnelige element – vannet”. Norske Kunsthåndverkere fylder 40 år i år, og det markeres af underafdelingen NK Øst-Norge med udstillingen Waterproof. Blandt deltagerne finder vi glaskunstner Pipaluk Lake, men om der er flere glasfolk iblandt, skal vi ikke kunne sige.

Pipaluk Lake med seks af de ni værker hun deltager med på udstillingen Warterproof i Hamar.

EGE - European Glass Experience

 

Det internationale glasprojekt EGE – European Glass Experience – omfatter samtidsglas udført af glaskunstnere mellem 18 og 40 år som i 2013 var inviteret til at deltage i en international konkurrence. Udvalget afslører en fremvoksende generation af glaskunstnere som kommer fra forskellige skoler og kulturer ikke blot fra Europa men også fra Argentina, Japan, Israel, USA og Tyrkiet. Der blev udvalgt 80 værker – med tilhørende projektbeskrivelser. Blandt de udvalgte er danske Stine Bidstrup.

 

Værkerne indgår i et flerårigt vandreudstillingsprojekt. Først har udstillingen (dog ikke alle værkerne) været udstillet i Finland og Spanien, nu vises den i Italien, og efterfølgende skal den til Polen, UK og Sverige. I den aktuelle visning indgår alle de vindende værker, tyve af de udvalgte værker er fremstillet i glaskunstnere fra Murano, og det er også her udstillingen foregår i Museo del Vetro fra den 18. april til den 7. juni.

 

Bornholm i København

Lørdag den 18. april kl. 11-18 kan man møde Bornholm på Københavns Rådhusplads. Bornholms Regionskommune står bag markedet Bornholm i København med en bred repræsentation af turisme, erhverv, fødevarer, kunsthåndværk med videre. Her kan man høre om mulighederne for at arbejde på Bornholm, flytte til øen, få gode fif til ferien og så videre.

Maibritt Jönsson og Pete Hunner med deres Baltic Sea Glass deltager i en stand sammen med tekstildesigner Bente Hammer. Glaspusterne sælger deres trebensvaser, og Bente sælger sine håndtrykte tekstiler.

Glasopbjekter med LED-lys

Lampeglaskunstneren Jens Christian Kondrup har sammen med vennerne og kollegerne Peter Schweifel (1 og 2) og Øystein Kraft fra Kraft Glass udviklet nogle glasopbjekter med LED-lys som de udstiller i galleri Skagens Odde fra den 1. maj til den 18. oktober. De tre glasfolk kalder deres gruppe glass³, og som det første fremviser de nu i Skagen 100 m³ med lysgivere lavet med lampeglas- eller flamework-teknik. Udstillingen er sponsoreret af Philips.

COLOURS 2015 - Jubilæumsudstilling på Hempel Glasmuseum

I år fejrer Hempel-virksomheden at det er hundrede år siden J.C. Hempel (1894-1986) grundlagde den farvevirksomhed som gennem årene udviklede sig til verdens førende producent og leverandør af maling. Men J.C. Hempel ikke blot grundlagde den virksomhed der bærer hans navn, et halvt århundrede efter stiftede han også et museum som afspejler hans private interesse for glas og glassets historie fra antikken til nutiden – og som altså ligeledes jubilerer.

Kinesiske Guan Donghai med værket Fetters.

For museet er jubilæerne en anledning til at vise en udstilling med udgangspunkt i fortællingen om J.C. Hempel og hans passion for glas – en fortælling som sættes i et aktuelt perspektiv ved at sammenkoble den globale virksomhed med den nutidige internationale glaskunst. Samtidig vil man demonstrere museets vision om at være et både kunstnerisk og kulturhistorisk orienteret museum der formidler glasset som kulturbærer og erhverv verden over. Jubilæumsudstillingens titel og tema – COLOURS – er valgt fordi det symboliserer J.C. Hempels og virksomhedens verdensomspændende virke, samtidig med at det peger på glasmediets farverigdom.

Japanske Kang Min Haeng med værket Passageway.

Til udstillingen COLOURS er udvalgt 16 kunstnere med 11 nationaliteter som skal give et indblik i moderne glas i dag. Alle udtrykker de sig med glas som medie, men de gør det med forskellige kunstneriske og glasfaglige baggrunde. Deltagerne er Amber Cowan (USA), Anjali Srinivasan (Indien), Patrycia Dubiel (Polen), Barbara Idzikowska (Polen), David Magan (Spanien), Le Zhenning (Kina), Guan Donghai (Kina), Kang Min Haeng, (Japan), Ilya & Emilia Kabakov (Rusland), Marta Klonowska (Polen/Tyskland), Eraldo Mauro (Italien), Silvia Levenson (Italien) og Jeannet Iskandar (Danmark).

Spanske David Magan arbejder med store geometriske, farverige og arkitektoniske installationer med lys som et grundlæggende element. Det har derfor været oplagt at invitere ham til at skabe det stedspecifikke værk Cubic Progression II foran det store panoramavindue i udstillingshallen.

Udstillingens kurator er glaskunstneren Susanne Jøker Johnsen, og udstillingens arkitekt er Josephine Malling.

Glasperletræf 2015

Foreningen Danske Glasperler holder sit årlige træf den 6.-7. juni. Det foregår igen med Ravstedhus som vært i hovedgaden i Ravsted per Bylderup Bov. Træffet er opdelt således at det på førstedagen kun er for medlemmer. Her vil der være demonstrationer af glasperler og forhandlere med tilbehør – blandt andre Ombos v/ Christiane og Uwe Strauß fra Tyskland (forhandlere), Martina Schlemminger fra Tyskland (glasperlemager), Dorry Tierry Niclou fra Luxemburg (glasperlemager), Frank Miquletz fra Tyskland (glasperlemager), Sabine Frank fra Tyskland (glasperlemager), Caterina Zucchi fra Italien (glasperlemager), Tina Moslund (Ravstedhus) samt Jens Christian Kondrup (lampeglasblæser).

Andendagen former sig som et marked hvor alle er velkommen. Her kan medlemmerne sælge glasperler, der er arrangeret en række demonstrationer af blandt andre Kathe Lewis, Lisbeth Larsen, Bodil og Otto Zebitz, Frank Miquletz, Christiane Strauß og Connie Sørensen, og der er mulighed for at købe mad og drikke.

Igen i år udbydes forud for træffet en todelt konkurrence om årets glasperle og om årets monterede glasperle(r). Vinderne offentliggøres på træffet, og foruden diverse præmier beæres årets glasperle med en gengivelse på foreningens årspostkort.

Foreningens hjemmeside er ikke opdateret med perletræffet – kontakt eventuelt formand Connie Sørensen.

Substans15 i Bredgade Kunsthandel

Igen i år byder Annegrethe Davis i Bredgade kunsthandel på en Substans-udstilling med dansk glas med ATILA som kurator. De deltagende glaskunstnere er Maria Bang Espersen, Jeannet Iskandar, Karen Lise Krabbe, Maria Koshenkova og Karin Mørch. Udstillingen løber fra den 15. august til den 12. september. Der er fernisering fredag den 14. august kl. 16-19, og tirsdag den 18. og torsdag den 20. august kl. 17 er der rundvisning i udstillingen.

Og en ældre nyhed

Museumsinspektør og Prøvesamlingsudpakker ved Næstved Museum, Susanne Outzen, beskriver i sin ugentlige blok et eksempel på hvad de går og finder blandt de titusindvis af glas og andre genstande i kasserne med Holmegaards Prøvesamling. Det drejer sig om fund fra arkæologiske udgravninger i 1960erne af tomter af glashytter fra renæssancen fra blandt andet Hyttekær og Stenhule i Midtjylland. Der er især tale om ovnsten, glasskår, slagger og pibeafslag.

Udgravningsresultaterne er publiceret i bogen Dansk Glas i Renæssancetid 1550 - 1650. I sin tid blev der lavet analyser af glasset på Holmegaard Glasværks laboratorium, og det er nok derfor udgravningsmaterialet er havnet prøvesamlingen. Susanne Outzen er glade for ’fundene’, så museet kan formidle viden om de ældste danske glashytter uden at skulle låne fra andre museer.

I øvrigt var det meste af det arkæologiske materiale fra kasserne meget snavset, men her fik Susanne assistance fra et laug af frivillige arkæologi-hjælpere knyttet til museet som har hjulpet med at få stumperne vasket på rette måde inden de blev registreret, fotograferet og nummereret.

En lille bunke pibeafslag fra tomten efter glashytten Stenhule i Tem ved Silkeborg som blev udgravet i 1964.

 

Glastip 28. april 2015 – Fem gange glas på fem måneder

Glas fra venneforening til museum

Foreningen Designmuseets Venner har som venneforeninger flest til formål at støtte sit museum med tilskud til samlinger og drift. På foreningens nylige generalforsamling afsløredes hvad 2014-donationen er gået til. Der var dels indkøbt et eksemplar af Hans J. Wegners ikoniske Flaglinestol som indgik som en betydningsfuld genstand på årets hovedudstilling Wegner – bare een god stol. Dels er der med inspiration fra den tredje GLASSS-udstilling (Holstebro Kunstmuseum 2013 og Sophienholm 2014) indkøbt en række værker af glas.

Følgende værker indgår allerede i museets samling: To værker (højde 69 henholdsvis 47 cm) fra Trine Drivsholms serie Blue Baloons fra 2012 og værket Blind Box for Nothing af Karen Lise Krabbe fra2013. Desuden er bestilt et værk af Tobias Møhl: Glassweaver Vessel. Og yderligere forventer man at der kommer til at indgår værker af Stine Bidstrup og Karin Mørch i 2014-donationen.

Ned Cantrell i Galleri Udengaard

Galleri Udengaard genåbnede forleden i nye lokaler i Rosensgade 34 med udstillingen ReturN med nye værker af seks af galleriets kunstnere – glaskunstner Ned Cantrell sammen med billedkunstnerne Anne Sofie Meldgaard, Jens Thegler, Jan Wessel, Marianne Markvad og Bent Holstein. Der er åbent onsdag kl. 11-15, torsdag-fredag kl. 12-17 og lørdag kl. 11-14, men hvor længe udstillingen varer, er ikke oplyst.

Om Ned Cantrell skriver galleriet: ”Som i store dele af kunsthistorien ligger livet og dødens favntag som et hovedtema i Ned Cantrells motivverden. Med sin på alle måder barokke fantasi, visuelle overskud og sorte koglende humor er Cantrell en kunstner der viser hvad man også kan bruge glas til. Med hans fantasifulde værker har vi for længst overskredet kunsthåndværkets rammer og er kommet ind i skulpturens og installationens gebet. Og samtidig bliver vi både pirret og pirket til med en vedkommende aktualitet der kalder på eftertanke.”

Substans 2015 endnu en gang

I sidste Glastip (16. april) var der glemt et navn på en af de deltagende glaskunstnere. Deltagerne er Maria Bang Espersen, Jeannet Iskandar, Karen Lise Krabbe, Maria Koshenkova, Karin Mørch og Marie Retpen. Beklager.

Glass³ endnu en gang

Som vi skrev i sidste Glastip udstiller den helt nydannede gruppe Glass³ med lampeglaskunstnerne Schweifel, Kondrup og Kraft – Peter Schweifel, Jens Christian Kondrup og (forkert navn sidst) Konstantin Kraft-Poggensee – glasopbjekter med LED-lys i Skagen fra den 1. maj til den 18. oktober. Vi kan tilføje at det foregår i Skagen Odde Naturcenter på Bøjlevejen 66, og at der er fernisering på åbningsdagen kl. 14-16.

Gruppen spørger sig selv: Er det muligt at sælge lys i Skagen? Se mere på deres hjemmeside glass3.eu. Her skriver de om sig selv og om hvordan de arbejder med glas i tredje potens – og der er en del billeder.

Hempel åbning den 1. maj

Når Hempel Glasmuseum fredag den 1. maj kl. 10 åbner for sæsonen, er det selvfølgelig især årets udstilling COLOURS det gælder – se Glastip 16. april, men også andet skal være på plads. Her er glaskunstner Micha Maria Carlsen i færd med at genophænge sit værk Axis Mundis II. Værket har i et år været til eftersyn og rengøring hjemme hos Micha. Værket indeholder bønner og ønsker skrevet på alverdens sprog.

Glasudstillinger på Næstved Museum

Næstved Museum åbner den 2. maj en udstillingsrække med glas i Boderne på Sct. Peders Kirkeplads 8. Der er tale om en serie på ti udstillinger om dansk brugskunst hver af en måneds varighed med fem glaskunstnere og fem keramikere – 10 designere på 300 dage. Først de fem glasdesignere fra Holmegaard Glasværk som er Jakob E. Bang (som åbner forløbet den 2. maj), Anja Kjær (2. juni), Per Lütken (1. juli), Peter Svarrer (1. august) og Sisse Werner (1. september). Dernæst følger Kähler-keramikdesignerne Svend Hammershøi, Signe Steffensen, Jens Thirslund, Nils Kähler og Karl Hansen Reistrup. Udstillingerne er tilrettelagt af museets nyligt tiltrådte afdelingsleder, specialist i kunsthåndværk Mette Bruun. Og udgangspunktet har selvfølgelig været museets store samlinger af keramik og glas fra de lokale (og hedengangne) virksomheder Kähler og Holmegaard.

”Design er for alle,” siger Mette Bruun. ”En skål er ikke bare en skål, og et glas er ikke bare et glas. En bestemt designers skål kan vække minder om barndommens æblekage hos mormor og en anden designers vinkaraffel om sidste weekends parmiddag med vennerne. Udstillingen er en hyldest til de designere der i over 100 år har designet danskernes hverdag.” I tråd hermed har Jakob E. Bang-udstillingen fået titlen Sildemad.

Der er åbningsreception lørdag den 2. maj kl. 13-15. Åbningen foretages af den kendte designer og tv-vært Mille Fly (TV3 Fra Skrot til Slot og TV2 Roomservice). ”Hun er kendt for at lave både funktionelle og flotte løsninger, og hun er derfor et perfekt match til udstillingen hvor Kähler og Holmegaards bedste designere får plads i montrerne,” siger Mette Bruun.

Coco Electra hos Nyholm-Cantrell

Lørdag den 2. maj kl. 10 er der Pop Op Shop hos det dansk-engelske par Karen Nyholm og Ned Cantrell som får besøg af deres faste samarbejdspartner, billedkunstneren Coco Electra som medbringer malerier og tegninger. Værterne selv har ”masser af nyt glas” i butikken i Klostergade 70 B i Aarhus.

Connie Keller på Art Nordic

Connie Keller – som kalder sig koldglaskunstner og hjemme fra Kettingevej i Frejlev på Lolland driver glaskunst- og smykkedelefirmaet Ctkdesign – deltager sammen med sit galleri, Galleri Slotsbryggen i Nykøbing Falster, på Art Nordic-messen den 2.-4. maj i Øksnehallen i København. Der deltager 180 kunstnere fra ind- og udland, og det er en salgsmesse, så man kan få værkerne med når man har købt dem.

Connie Keller synes det er meget spændende at skulle være med, og hun glæder sig ”helt vildt”. Og så har hun betænksomt sendt vedlagte fribilletter (kun i mail) – som bare skal printes ud og medbringes.

Anne Dobel i Torup Kunst

Glaskunstner Anne Dobel og knivmager Jørgen Dobel fra Horsens udstiller i Torup Kunst på Torupvej 29 i Hedensted fra den 3. maj til den 14. juni. Anne Dobels glaskunst er farverig. Hun arbejder med bullseye glas og omdanner og genbruger glas og flasker til skåle, fade, tallerkener, kander og vaser.

Hjemme hos Mikkel Yerst

Tirsdag den 5. maj kl. 20.45 er DR1 med serien Made in Denmark hjemme hos glaspuster Mikkel Yerst som har besøg af sine legekammerater keramikeren, lædermesteren, papirfolderen, smeden, smykkekunstneren og snedkeren. Det er det sidste af udsendelsesrækkens gensidige besøg, og Mikkel Yerst skal forsøge at lynintroducere de andre til glashåndværket som de skal konkurrere i ad to omgange over i alt seks timer.

Martina Schlemminger

Foreningen Danske Glasperler holder som omtalt 16. april sit årlige træf den 6.-7. juni. Her er en af de optrædende glasperlemagere tyske Martina Schlemminger. Foreningens formand Connie Sørensen – som også driver perle- og undervisningsvirksomheden Søglas – afholder kursus med Martina som gæstelærer den 12.-13. juni 2015, og der er tilmelding senest den 1.maj.

Uofficielt SM i glasblæsning

Der har netop været afholdt uofficielt sverigesmesterskab i glasblæsning Glasriket Open 2015 på Kosta Glasbruk. Der var fire deltagere, Sam Lilja fra Kosta Glasbruk, Uffe Persson fra Kosta Glasbruk, Niclas Fröjd fra Målerås Glasbruk og Tillie Burden fra The Glass Factory i Boda. Der blev konkurreret i to discipliner – hvem der kunne blæse den længste cylinder, og hvem der kunne blæse det flotteste (snyggaste) og mest korrekte fad. Under megen heppen fra en stor skare kolleger m.fl. blev de fire vinderpladser besat i denne rækkefølge: Uffe Persson, Sam Lilja, Tillie Burden og Niclas Fröjd.

Australsk-dansk-svenske Tillie Burden i nogle situationer fra SM i glasblæsning.

Ny Holmegaard Glasværk støttes af Realdania

Fonden Realdania er gået ind i arbejdet med projektet for det ny Holmegaard Glasværk som Næstved Kommune og Sydøstdanmarks Museer (Næstved Museum) har planer om at indrette i det forladte glasværk i Fensmark. Realdania vil ifølge en pressemeddelelse fra Næstved Kommune d.d. støtte arbejdet med en udviklingsstrategi for projektet. Strategiarbejdet foregår i samarbejde med rådgivningsfirmaet Carlberg-Christensen. Eske Møller, som er arkitekt og projektleder i Realdania, forklarer i pressemeddelelsen at Realdania med sit bidrag vil sikre at idéerne bag projekt Ny Holmegaard bliver undersøgt og konkretiseret.

Læs om projektet for det ny Holmegaard i Glastip 14. januar.

 


  Glasmuseets Venner · Strandvejen 8 · 8400 Ebeltoft