Glastip April 2014

Glastip 1. april 2014 – Everybody’s talking about it

Pust Glasværksted

Leif Møller Nielsen og Christina Hellevik fortæller i deres seneste nyhedsbrev dels at Pust Glasværksted har fået ny hjemmeside, og dels at værkstedet nu efter julepausen har haft glasovnen tændt et par måneder. Her er det for tiden Leif og ”vores fantastiske assistent” Aoife Soden der arbejder, og det skal være blevet til fine nye produkter og flere på vej.

Aoife (udtales Ifa) Soden er født i Irland 1975, vokset op i Australien og Papua New Guinea og efter en lærerkarriere i Australien har hun for nylig gennemført en bachelor i glas og kunst- og designhistorie ved det nationale kunst- og designcollege i Dublin. Siden 2012 har hun huseret i Danmark, blandt andet som assistent hos Pia Nissen på Glasmuseet i Ebeltoft, og siden efteråret hos Pust-folkene på den anden side af gaden.

Aoife Soden (fra PUST-hjemmesiden)

Everybody’s talking about it

Mens Glasmuseet i Ebeltoft den 5. april åbner BodyTalk-udstillingen med mange meget forskellige og stærke udsagn om krop og køn, har Tchai Munch i sit glasgalleri Ebeltoft Glas i Nedergade 23 lidt oppe i byen fundet en række af sin afdøde mand, Finn Lynggaards frodige damer frem på hjemmeside og i galleri. De dejlige damer taler til fantasien både fra skitser på papir og i sandstøbte figurer i klart og blåt glas.

Finn Lynggaard – Kvinde bagfra 

MINDCRAFT 14 – dansk kunsthåndværk og design i Milano

Tolv danske kunsthåndværkere og designere deltager i årets Mindcraft-udstilling i forbindelse med den store internationale designbegivenhed Fuori Salone i Milano den 8.-13. april. Udstillingen er arrangeret af Statens Kunstråd som har arvet opgaven fra Danish Crafts.

Udstillingen har i år fokus på den kunstneriske proces der foregår i værkstedet. ”Dansk kunsthåndværk udspringer af en stærk tradition, hvor værkstedet er omdrejningspunkt for grundforskning og eksperimenter – hvor ekstraordinære idéer materialiseres,” siger designer Nina Tolstrup, kurator for årets MINDCRAFT. Kunsthåndværket og det eksperimenterende arbejde i værkstedet har ifølge Nina Tolstrup fået en mere afgørende rolle de seneste år: ”Den industrielle globale produktion bliver mere og mere ensrettet, simplificeret og dermed også nem at kopiere. Kunsthåndværket er et højaktuelt modsvar – og samtidig en vigtig inspiration til fornyelse og udvikling i den industrielle produktion,” siger hun ifølge Statens Kunstråd.

Pipaluk Lake, Suspension 1, deltager i Mindcraft 14

De udvalgte kunsthåndværkere til MINDCRAFT14 er glaskunstner Pipaluk Lake i sjovt, mystisk, støvet, abeskønt og bedårende selskab med Nikoline Liv Andersen, benandsebastian, Iskos-Berlin, Katrine Borup, Line Depping, Morten Løbner Espersen, Marie Torbensdatter Hermann, Jakob Jørgensen, Kristine Tillge Lund, Anne Fabricius Møller og Marianne Nielsen.

Vil man med til ferniseringen på Mindkraft 14 onsdag den 9. april kl. 17-20 på adressen Via Ventura 6 i designdistriktet Ventura Lambrate i Milano, så medbring vedlagte invitation fra Statens Kunstfond (ikke tilgængelig her).

Lagersalg hos Anne Flohr

Lørdag den 12. april kl. 10-16 og søndag den 13. april kl. 11-14 holder Anne Flohr i Glaspusteriet sydøst for Aalborg udsalg af frasorteret glas – lysestager, skåle, vaser og andet godt. Der er kun udsalg disse to dage. Glaspusteriet ligger på Gammel Skolevej 5 i Lillevorde per Storvorde.

Kulturarvstur i Holmegårds Mose

Museum Sydøstdanmark (Næstved Museum) afholder lørdag den 12. april kl. 13-15 en kulturarvstur i Holmegårds Mose som er interessant i flere henseender. I jægerstenalderen boede jægerne på sommerbopladser rundt om den oprindelige sø. En del af bopladserne er udgravet og har givet arkæologer vigtig viden om epoken. Fx stammer verdens ældste bevarede bue fra en boplads tæt ved Holmegård Glasværk.

Grunden til at Holmegårds Mose er så godt undersøgt, er at man i første halvdel af 1800-tallet begyndte at udnytte mosens tørv industrielt. Holmegård Glasværk er et industri- og designeventyr der strækker sig 200 år tilbage i tiden, og værkets produktion krævede store mængder brændsel som i begyndelsen blev hentet i mosens rige aflejringer.

Turen er gratis. Den udgår fra pladsen foran oplevelsescentrets glasfacade, og man kan sagtens have både børn og hund med. Man skal klæde sig efter vejrudsigten, men man skal altid regne med at det er vådt om fødderne. Turen ledes af museumsinspektør Susanne Outzen (projektleder for museets glassamling) og overinspektør og arkæolog Kristoffer Buck Pedersen.

Glastip 4. april 2014 – Forårsglas

Secret Garten, Catherine Grangier, 2008, glas, sand, tamponer, ståltråd.

Glas-penis og gennemsigtig bryllupskage

Det er hvad Kirstine Bruun i kunstnyhedsbrevet Kunsten.nu fremhæver fra udstillingen Body Talk som åbner på Glasmuseet i Ebeltoft denne weekend. Og som vi her vælger at illustrere med en opstilling med tamponblomster af franske Catherine Grangier.

Resten må man til Ebeltoft at for se.

Catrine Christensen på Forårsudstillingen

Charlottenborg Fonden viser for 157. gang Forårsudstillingen (link 1 og 2) på Charlottenborg på Kongens Nytorv/Nyhavn i København. I år vises udstillingen samtidig med en udstilling af den amerikanske kunstner Kerry James Marshall, og derfor er udstillingsarealet noget reduceret – og censuren af de indsendte værker tilsvarende skrappere. Der præsenteres kunstnere fra verden over, flest dog fra Danmark og Nordeuropa. De udstillede værker dækker over fagområderne kunst, arkitektur og design. I alt 696 kunstnere har ansøgt om at deltage, der blev udvalgt 49, og der vises i alt 73 værker.

Forårsudstillingen løber fra den11. april til den 18. maj med åbningstiderne tirsdag-søndag kl. 11-17, onsdag kl. 11-20, entré 60/40 kroner. Der er fernisering torsdag den 10. april kl. 19-22 – alle er velkommen.

Blandt de danske deltagere er Catrine Christensen der som designer i mange år har færdedes i den kommercielle glasverden hvor hun har opnået stor viden og ekspertise inden for håndværket ovnformet glas. Catrine Christensen er uddannet industriel designer fra designskolen Kolding i 2006. Frem til 2010 var hun hos Lego som emballagedesigner, og i de sidste tre-fire år har hun arbejdet for Cerama med undervisning, udvikling og formidling af nye teknikker inden for ovnformet glas. Hun har ved siden af også haft sin egen ovn hvor hun gjort sine eksperimenter.

Da Cerama for et halvt års tiden siden nedlagde kursusvirksomheden, fik Catrine Christensen rigtig god tid til sine egne ting. – Jeg har været heldig og fået mulighed for at fordybe mig og arbejde mig frem til min helt egen teknik og stil. Det har forstærket min trang til at lave mine egne større glas værker, fortæller Catrine til Glastip. Og hun har så sendt en serie på fire værker ind til Forårsudstillingen – og fået det ene antaget.

Catrine Christensen har det ikke fra fremmede. Hendes mor Ingalil Christensen og den ligeledes designuddannede søster Camila Christensen har i mange år drevet familiefirmaet Gammelgaard Glas i Bøvlingbjerg hvor de arbejder med ovnformet glas m.m. i større stil. Ifølge firmaets hjemmeside er Catrine aktivt med i foretagendet.

Catrine Christensen

Om sit udstillingsværk fortæller Catrine Christensen: ”Jeg har arbejdet med deformering af den klassiske saggingform (skålform). Det at ændre formen fra det geometriske, let aflæselige til noget mere eller mindre organisk. Der giver os associationer til naturen og hemmelige verdener vi tror vi kender. Underbygget af mønstre, farver og struktur, en symfoni af taktiltet der gør at den ikke opleves intellektuelt, men erkendes af en sansende krop.

Sæsonåbning på Grønbechs Gård


Den første af Grønbechs Gårds tre udstillingssæsoner løber fra den 12. april til den 25. juni. Forårssæsonen ferniseres lørdag den 12. april kl. 16, og udstillingerne er derefter åbne alle dage kl. 10-17. Forårsudstillingerne omfatter Det Kongelige Danske Kunstakademis Designskole Bornholm, ACAB 2014 (Arts & Crafts Association Bornholm), papir og foto af Ina Drungilate, installationskeramik og -beton af Anja Bache, keramik af Ingelise Køhler, foto af Henrik Wichmann og glas af Mia Camilla Lerssi.


Mia Lerssi var med på første årgang (2001) fra bornholmerskolen hvortil hun kom fra Kosta Glasskolan i Småland, og siden har hun uddannet sig videre både i Sverige og USA samt på glasafdelingen på Gerrit Rietveld Academie i Amsterdam og taget en Master of Fine Arts fra Sandberg Institute også i Amsterdam. Mia Lerssi har allerede en stor udstillingskarriere bag sig, og hun bor for tiden på Bornholm.



Mia Lerssi – Red Lips.


Kunsthåndværk i Sømandskirken

Sømandskirken på Skagerakvej 2 i Hirtshals holder den 17. og 18. april kl. 11-16 marked med lokale kunsthåndværkere og fødevareproducenter. Blandt de cirka 15 deltagere finder vi billedkunstneren Karen Larsen der gør det i mixmedia og kunst i glas.

Hospitals- og glasklovne


Maagaard Glas – Påske- og jubilæumsudstilling


Maagaard Glas i Bøvlingbjerg holder påskeudstilling og fejrer samtidig indehaverens 15 år som glaskunstner og galleriejer. Agnethe Maagaard støtter ihærdigt hospitalsklovnesagen og har oparbejdet en hel kollektion af glasklovne. I løbet af udstillingen doneres 15 procent af salgsprisen for hver solgt glasklovn til hospitalsklovnene.


Udstillingen skulle have været holdt på Bovbjerg Fyr – stadig fungerende fyr og samtidig kulturhus drevet af frivillige – men et renoveringsarbejde trækker ud, så jubilæet holdes hjemme på adressen Tangsøgade 36. Udstillingen løber fra skærtorsdag til påskedag kl. 10-17, og på åbningsdagen torsdag den 17. april kl. 14 er der fernisering med åbningstale af oversygeplejerske Dagny Kloster fra børneafdelingen på Herning Sygehus – et af de steder hvor hospitalsklovnene optræder.



En af Agnethe Maagaards klovne


Og dermed kom vi i samme Glastip to gange til Bøvlingbjerg i de Bakkers og Bølgers Land. Skulle man komme på de kanter, kan man også besøge Hornvarefabrikken i Bøvlingbjerg – og tager man ud til kysten ved Ferring Strand kan man nyde udsigten fra Bovbjerg Fyr og hilse på fyrmosteren – og se det ene af maleren Jens Søndergaards museer.

Danske Glasperler holder glasperletræf

Den 31. maj og den 1. juni holder Foreningen Danske Glasperler sit årlige træf og generalforsamling for glasperlefolket – som sædvanlig hos Ravstedhus på hovedgaden i Ravsted per Bylderup Bov. Førstedagen er for foreningens medlemmer, anden dag er åben for alle med glasperlemarked og demonstrationer af blandt andre Birgitte Gaardsted, Lisbeth Larsen, Jens Christian Kondrup, Britta Christoffersen, Jane Bundgaard og Connie Sørensen samt diverse forhandlere.

Der arrangeres i år to konkurrencer blandt medlemmerne – den sædvanlige Årets Glasperle med blomster som tema og som noget nyt årets monterede glasperle(r) i form af armbånd, halskæde, vedhæng, skulptur eller andet.

Beddingen nyt marked i Hundested

Den 13.-15. juni åbner et nyt kunsthåndværkermerked Beddingen i to bådeværftshaller på havnen i Hundested. Markedet er især for medlemmer af Danske Kunsthåndværkere med salg af keramik, glas, smykker, tekstil, beklædning m.m. Andrew og Nanna fra Glassmedjen på Hundested havn har haft et par fingre med i spillet sammen med blandt andre formanden for Hundested Erhverv, Mette Bentzen, en af indehaverne af møbelsnedkeriet Egeværk – som også ligger på Hundested havn.

Prisen for at deltage på markedet er 2000 kroner + moms for medlemmer af Danske Kunsthåndværkere og 2500 kroner for ikke-medlemmer. Ansøgningsfrist 1. april.

Bådehallerne som skal huse det ny kunsthåndværkermarked i Hundested.

 

Glastip 5. april 2014 – Mere forårsglas

Ole Kortzau: Fra idé til virkelighed

Den 14. april fylder kunstneren, designeren og arkitekten Ole Kortzau 75 år, og i den anledning afholder Gjethuset i Frederiksværk en udstilling over Ole Kortzaus kunstneriske virke gennem 40 år.

Udstillingen viser Ole Kortzaus kunstneriske proces fra de første skitser til de færdige værker, men det er kun en mindre del af hans livsværk der er blevet plads til, og selvom udstillingen er retrospektiv, er der ikke hverken en begyndelse eller en ende på den. Ole Kortzau har udvalgt nogle af de arbejder der har været afgørende og igangsættende for ham – og stillet dem sammen i en tematisk form.

Ole Kortzau er uddannet som arkitekt og akvarelmaler og har derudover arbejdet med glas, porcelæn, grafik, sølv og tekstil. Han har arbejdet som designer hos Georg Jensen, Holmegaard Glas og Den Kongelige Porcelænsfabrik. Senest har han tegnet påske- og julepynt for Rosendahl. Ole Kortzaus glas er godt repræsenteret på udstillingen.

Udstillingen åbnede i dag lørdag og varer til den 19. maj. Der er åbent tirsdag-fredag kl. 10-16, lørdag kl. 10-13 og søn- og helligdag kl. 13-16. Der er gratis entré. I udstillingsperioden arrangeres et antal rundvisninger, foredrag, workshops og causerier – se Gjethusets hjemmeside.

Ole Kortzau, Holmegaard Glasværk, cirka 1978 – foto HarderNet.dk

Catrine Christensen – med nyt link

I omtalen af glaskunstner Catrine Christensens deltagelse i Forårsudstillingen var der et ’skævt’ link til hendes hjemmeside. Her er det rette link til hjemmesiden med hendes nye værker og omtale af udstillingen. (Link rettet ovenfor)

Hard Art på Galleri Djurs

Cantrell, Nyholm og Krüger i selskab med keramikere

På Slotsgade 3 i Ryomgård på Djurs ligger Galleri Djurs – som også kalder sig ”Manége for Udvalgt Kunst” – og her har indehaveren Christina Iversen undret sig over den manglende fokus på kunsthåndværk hos udstillingsstederne rundt i landet. Hun mener der er nogle vanvittigt dygtige kunsthåndværkere, og hun har en plan om at kunsthåndværk af høj klasse skal være en del af galleriet. Christina Iversen har til galleriets kommende udstilling, som hun kalder Hard Art, samlet et hold glaskunstnere og et hold keramikere.

Hun har holdt sig til det sikre – alle udstillerne er fra Jylland! – og hun skriver om de udvalgte kunstnere:

Glas: Karen Nyholm, Ned cantrell og Amy Krüger

Glas er valgt fordi det indgyder stor respekt som kunstnerisk materiale – det er magisk, fascinerende og dragende. Galleri Djurs har ønsket at finde glaskunstnere der bryder de forventninger og muligheder der kunne være til materialet og udtrykket. Karen Nyholms og Ned Cantrells glaskunst indeholder brugsgenstande og mere eksperimenterende værker hvor der leges med kitch og en blanding af lav- og højkultur. Deres kollega Amy Krüger* er et lovende talent der ofte har værker der refererer til barndommen. Alle tre er meget dygtige kunstnere der mestrer både unika vaser og karafler, samtidig med at de med deres figurative værker udfordrer vores forventninger og tilgang til materialet.

Keramik: Jette Löwen Dall, Elisabeth Laursen, Karoline Illum Frichke, Nanna Damgaard og Randi Platz

Keramikkens mangfoldighed og muligheder er spændende. Der er uanede muligheder i materialet og der er mange dygtige keramikere som er store, anerkendte kunstnere i udlandet, men mange i Danmark kender ikke navnene på dem. Keramikken er dybt fascinerende med diverse teknikker, lertyper og glasurer. De til udstillingen valgte keramikere er meget forskellige i deres baggrund, fra indiansk inspireret back-to-basic håndværk til prisvindende Princess of Keramos-installationer (Jette Löwen Dall) og de forskellige udtryk i værkerne er uden overlap.

Der er fernisering på udstillingen lørdag den 12. april kl. 12-15, og den kan ses frem til den 12. juni. Der er åbent tirsdag-fredag kl. 12-17, lørdag kl. 10-13.

* Amy Krüger arbejder for tiden hos Nyholm-Cantrell-Glas. Går man til hendes hjemmeside, skal man ikke snyde sig selv for den 10-11 minutter lange video hvor hun laver en glasdukke.

Princess of Keramos – en verden for sig af Jette Löwen Dall

 

Glastip 13. april 2014 – Unyttigt glas…

Nyt fra Helle Viftrup

Nu har Helle Viftrup samlet sine aktiviteter i Møllehuset på Vandmøllevej 3 i Børkop, og hun har lagt de allersidste huse og skibe på sin webshop. Eller næsten, for der er stadig enkelte ting der kun kan ses på værkstedet. Helle er blevet spurgt om hun holder helt op – det sidste år har hun kun lavet større ting, udsmykninger og firmagaver på bestilling. Hun vil nok ikke helt opgive glasset, men hun bruger mere og mere tid til undervisning på den nærliggende Eilbygaard Højskole og foredragsvirksomhed. Læs mere på Helle Viftrups blog hvor hun deler tanker og iagttagelser.

Betina Huber i Wärmlands Folkblad

I denne uge skriver Wärmlands Folkblad om dansk-svenske glaskunstner Betina Huber i anledning af at hun viser glaskunst på en udstilling hos Konsthantverkarna i Karlstad som varer måneden ud:

I fönstret till Betina Hubers utställning hos Konsthantverkarna i Karlstad finns jättelika färgtuber och målarpenslar – i glas. – Det är väl min längtan efter att måla, som visar sig.

När de flesta glaskonstnärer jobbar på insidan av glaset, vill hon gärna åt utsidan. Hennes glaskonst är både skulptural och användbar, ett slag slow art som tar tid och kräver mycket kärlek och energi. Hon gör omsorgsfulla mönster i tjock tejp som hon klistrar på glasets utsida, sedan blästrar och slipar hon, med superblankt eller lite grövre slutresultat dom följd.

En nyinköpt sandblästrare gör att hon kan jobba mer hemma i galleriet The Glass Box mitt i Mörbylånga. Men det blir ändå många resor in till det småländska glasriket där hon har en glasmästare som blåser åt henne; hon gjorde det själv ett tag, men kände att hon behövde hjälp för att hinna med.

Betina Huber vill ha djärva former, starka färger och pröva sig fram med hjälp av nya idéer. Och då kan det bli en del meningssiljaktigheter i glashyttan, ibland på temat det går inte för så har ingen gjort förut. – Men jag har nästan alltid rätt, säger hon.

Det finns många konstnärer på Öland, däremot inte så många gallerier. Tvärs över vägen hos Betina Huber bor i alla fall silversmeden Karlheinz Sauer, 70, med vilken hon inlett ett samarbete. Att bo och verka på Öland innebär också att det går att hitta inspiration i naturen, fåglarna och de gamla gravfälten. – En gång i tiden ville jag bli arkeolog, nu syns det på vasen. Inredningsarkitekt hade hon också planer på att bli och efter konststudierna hemma i Danmark utbildade hon sig i interiör- och möbeldesign.

– Därför tycker jag det är roligt när folk beställer saker av mig som dom ska ha i sina hem, då får jag utlopp för drömmen om att bli inredningsdesigner.

Just nu har hon en stor utställning med snäckor i glas på Grenens konstmuseum på Skagen och från djurparken på Öland får hon regelbundet beställningar. Dessutom måste hon ha saker att visa i sitt eget galleri, det med rosa dörr och tak som fick politikerna på Mörbylånga att höja på ögonbrynen. – Ibland har jag svårt att skiljas från sakerna som jag har gjort. Och så kan jag sakna måleriet.

Betina Huber visar glaskonst hos Konsthantverkarna i Karlstad, foto Wärmlands Folkblad.

Unyttigt glas af Britta Madsen og Søren Gøttrup

Det ret ny Galleri Nijenkamp på Kratholmvej 62C i Odense S har netop åbnet og holder til den 30. maj udstilling med glasobjekter af Britta Madsen og Søren Gøttrup med titlen Useless. Der er åbent onsdag-fredag kl. 10-17 og lørdag-søndag-helligdag kl. 11-15.

En lille plakat om det unyttige glas

Påskeglas fra Brink Nordic

På Tisvilde Bygade 18 i Tisvildeleje varer julen lige til påske. Det er julestadsfirmaet Brink Nordic der har designet nye påskeæg som lige som firmaets andre produkter er håndlavet på værksteder rundt i Europa. Der er åbent fra i går og til den 21. april kl. 10-17.

Pia Nissen på Fussingø Slot

Fussingø-gruppen holder deres påskeudstilling fra i dag til den 21. april alle dage kl. 10-17 på Fussingø Slot ved Fussing Sø vest for Randers. Entré 30 kroner. Blandt gruppens godt et dusin samtidskunstnere finder vi Pia Nissen – som først uddannede sig som grafiker og siden som glaskunstner (Bornholm), og som nu er deltids hyttemester på Glasmuseet i Ebeltoft. ”Jeg interesserer mig blandt andet for taktilitet og grafiske mønstre og henter inspiration i naturen,” siger Pia ifølge slotshjemmesiden.

Glasmagerne på Tåsinge holder påskeudsalg

Glasmagerne Lena Ljungar og Jesper Sødring på Vemmenæsvej 10 på Tåsinge har holdt forårsoprydning, og her er der mærkeligt nok fremkommet varer de ikke er helt tilfredse med på grund af mindre fejl eller afvigelser fra standardmodellen. Disse varer bliver sat kraftigt ned i pris under et påskeudsalg den 17. til den 21. april kl. 12-16.

 

Glastip 14. april 2014 – Coburg-førstepris til Karen Lise Krabbe

Førsteprisen på Coburg Contemporary Glass 2014 til Karen Lise Krabbe

Blind Boxes for NoThing af Karen Lise Krabbe – fra hendes hjemmeside via Google

Coburg Contemporary Glass 2014 åbnede med prisuddeling i lørdags den 12. april, og der var to priser til to af det halve dusin deltagende danske glaskunstnere: Den flotte førstepris på 15.000 euro til Karen Lise Krabbe og en af de fire særlige jury-priser til Maria Bang Espersen. Coburg-glaspris og -udstilling var omtalt i Glastip 31. december 2013. Udstillingen kan ses til den 14. september.

Karen Lise Krabbes mærkværdige former ligner nærmest nogle naturskabte aflejringer, men man kan tage låget af, og så er det en æske. Top og bund er bygget lag på lag i en støbeform nærmest som et håndlavet 3D-print. Blind Boxes for NoThing kalder hun dem, og hun har tre af dem med i Coburg. Se vedlagte beskrivelse fra Coburg.

Materialet er silikater (jordens mest udbredte mineral i form af kvarts, olivin og et utal af andre forekomster – og hovedbestanddelen af glas) som Karen Lise Krabbe med egne ord ”bedriver en slags uorganiseret grundforskning” i.

”I materialernes mummel og kaos henter jeg min motivation, og det er her ‘det tredje materiale’ opstår. Jeg bygger i pulver og mindre elementer, bygger fra flade til rum til form, føjer lag på lag. Den todimensionelle flade rejses op til en tredimensionel form: en slags super natur.” Kan man læse et sted på hendes hjemmeside.

Og et andet sted: ”Sand bygges med og fungerer som en slags støtteform som glasset ligger i eller på, mens det smelter til en sammenhængende blok. Glaselementernes størrelse spænder fra de fineste korn til større blokke som enten er støbt eller halet ud af den varme smelteovn. Glas og sand fuses ved omkring 830 grader. Jeg bygger. Føjer element på element, to dimensioner bliver til tre.”

Og på sin blog skriver hun: ”I lørdags blev pristagerne ved Coburger Glaspreis-udstillingen fejret ved en festlig prisuddeling – og nu, efter lang tid med mundkurv på, kan jeg endelig fortælle at førsteprisen gik til... MIG! For tre Blind Boxes for NoThing. Jeg er utrolig glad, stolt og overvældet over prisen – det er et kæmpe skulderklap!”

Karen Lise Krabbe – fra hendes hjemmeside via Google

Coburg-pris til Maria Bang Espersen

Maria Bang Espersen fik en af juryens fire specialpriser på 500 euro for to af de Complexity-figurer i varmformet, trukket og foldet, bolsjeinspireret glas som vi kender så godt, og som bliver ved med at fascinere. Se vedlagte beskrivelse fra Coburg.

Flammeglas

Flamme-glasmager* kalder hun sig – Susan Vivi Sørensen – og så driver hun Galleri Vetro (italiensk: glas) på Rubjergvej 21 i Lønstrup ved Jammerbugten. Her åbner hun skærtorsdag kl. 11 udstillingen Kvinderne på Rubjerg Knude bestående af en skulpturserie i glas og granit af eget værk og ord af de to forfattere Dan Toft og Morten Nis Klenø. Der er åbent alle dage kl. 11-17 til og med anden påskedag. Skærtorsdag kl. 11-14 fortæller Susan Vivi Sørensen om sit glas, og forfatterne læser op.

* Flammeglas, flamework eller lampeglas

Hun venter på ham – en af kvinderne på Rubjerg Knude af Susan Vivi Sørensen

Uddrag af Morten Nis Klenøs fortælling til skulpturen Hun venter på ham:

”Klitterne har i nat været udsat for endnu et bombardement. En efterårsstorm. Kyststrækningen er under angreb, og fjenden kan ikke bekæmpes. Jeg besigtiger skaderne, de skal jo ses. Og grundet min efterårspåklædning preller brændingens skumbølger af på mine støvler. Jeg betragter klinten. 26 meter oppe er et sommerhus på vej ud over kanten, og på den yderste spids står en kvinde. Hun er klædt i hvidt – ligesom skummet – og hendes smil falder let på mine læber. Jeg kravler ind under afspærringstapen, kæmper mig gennem leret og videre op gennem sandet.”

Baltic Sea Glass åbner for sæsonen

Tirsdag den 15. april åbner Maibritt Jönsson og Pete Hunner deres Baltic Sea Glass for sæsonen, og der pustes glas påsken over kl. 10-17. Torsdag den 17. april kl. 12-16 arbejder de to glaskunstnere med unika.

I påsken er trædrejer Hans Henning Pedersen inviteret inden for i værksted og showroom med en udstilling, og tirsdag den 15. og lørdag den 19. kl. 15-17 er han til stede for at fortælle om sit arbejde.

Efter påske og frem til højsæsonen er åbningstiderne mandag-fredag kl. 10-17 og lørdag kl. 10 -14. Og i højsæsonen fra den 26. maj til den 7. september er der igen åbent alle dage kl. 10-17.

Foråret betyder ’nylagte’ glasæg – et for 165, to for 300 kroner. Her ses hønen – mon ikke også hanen har været ind over…

Christina Hellevik laver Pop Up Shop

Vi har før omtalt Christina Hellevik (den ene halvdel af PUST Glasværksted i Ebeltoft) og hendes glassparties a la Tupperware i private hjem i Sunnmøre i hjemlandet Norge. Hun tager nu igen på salgsturné i området i perioden 16.-27. maj hvor hun desuden har en plan om en eller to dages Pust Pop Up Shop i storcentret i Ålesund.

 

Glastip 17. april 2014 – Hempel Glasmuseum i år og næste år

Karen Lise Krabbe – rettelse

I seneste Glastip med omtalen af Coburg-førsteprisen til Karen Lise Krabbe var der en unøjagtighed i beskrivelsen af hvordan hun laver sine ’Blind Boxes’: Udtrykket støbeform først i teksten er forkert, der er tale om en støtteform hvori emnerne modelleres op. Som også beskrevet senere i teksten.

Interiørsamarbejde på Hundested havn

Glassmedjen på Hundested havn er gået i samarbejde med deres håndværkernabo på havnen, møbelsnedkeriet Egeværk ved Lasse Kristensen og Mette Bentzen, som har designet et særligt ellipse-formet bord som passer til de lysekroner Nanna Backhaus og Andrew Brown laver. Kombinationen kan opleves i Glassmedjens showroom. Nanna og Andrew forestiller sig at det bare er første skridt i samarbejdet.

Glasmuseet Ebeltoft april-maj

På Glasmuseet kan man opleve både det ene og det andet – altså glas og andet:

  • Torsdag den 24. april kl. 22 kan man se film lavet af elever fra den stedlige Europæiske Filmhøjskole projiceret op på museets facade.
  • Det var Trine Ross der åbnede den aktuelle BodyTalk-udstilling, og søndag den 4. maj vender hun tilbage for med afsæt i udstillingen at fortælle mere om sine betragtninger om ”grænselandet mellem glas, kunst og kunsthåndværk”.
  • Den 10.-11. maj flytter Miss G. Tattoo sin shop ind på glasmuseet! Det er kun for voksne, og man skal bestille tid.

Hempel Glasmuseum åbner 1. maj

Hempel Glasmuseum på Anneberg har sæson fra maj til og med september plus skolernes efterårsferie. Fredag den 2. maj kl. 15-17 inviterer Hempels Kulturfond med formand Bodil Busk Laursen i spidsen til åbning af årets to udstillinger. Hovedudstillingen har fokus på skulptur og præsenterer for første gang hele museets samling af den danske billedhugger Viggo Jarl kombineret med vigtige eksempler på skulpturel glaskunst udført af fire betydelige danske glaskunstnere, Bente Bonné, Torben Jørgensen, Per-René Larsen og Stig Persson.

Samtidig vises en udstilling af modtager af Hempels Glaspris 2014, Marie Retpen.

Skulpturer i bronze


Ved opkørslen til Hempel Glasmuseum ser man til begge sider store figurer af bronze skabt af billedhuggeren Viggo Jarl (1879-1965) som blandt andet også har udført monumentale værker til Marmorkirken i København. Takket være venskabet mellem J.C. Hempel og Viggo Jarl ejer Hempel Glasmuseum den største samling af denne kunstners arbejder, både figurerne der er opstillet i landskabet og en større samling af portrætbuster og modellerede små skulpturer. I udstillingen vises for første gang denne betydelige billedhuggers liv og værker i en større sammenhæng.

Skulpturer af glas

Hvert år viser Hempel Glasmuseum nye vinkler på glaskunsten. I år har museet valgt at invitere tre danske glaskunstnere som i et langt tidsperspektiv har udforsket glasmaterialets skulpturelle muligheder i en række vigtige værker og dermed ydet en stor indsats for at belyse glassets spændvidde som materiale i en kunstnerisk proces. De tre glaskunstnere er Per-René Larsen, Torben Jørgensen og Stig Persson. De suppleres med værker af en betydningsfuld, nu afdød glaskunstner, Bente Bonné (1929¬96), som i de sidste 20 år af sit liv udførte frie skulpturelle og ekspressive værker.

Hempel Glasmuseum finder man på Annebjerg Stræde 2 syd for Nykøbing Sjælland, og på samme adresse finder man Anneberg Café og Restaurant. Der er åbent tirsdag-søndag kl. 10-17. Entré 50 kroner, seniorer 35 kroner, og børn og unge under 18 år gratis.

2015 er jubilæumsår

I 2015 fejrer Hempel virksomhedens 100års jubilæum, og samme år er det 50 år siden Hempel Glasmuseum blev grundlagt af J.C. Hempel som hjemsted for hans betydningsfulde samling af international glaskunst. Det dobbelte jubilæum er anledning til at skabe en udstilling der sammenkobler den globale virksomhed og den internationale glaskunst. Udstillingens titel er COLOURS med reference til Hempels farverige univers, og der venter en storstilet præsentation af fremragende værker af nogle af verdens mest revolutionerende glaskunstnere, værker som ikke før har været vist i Danmark.

 

Glastip 27. april 2014 – Glassmagsdommere

Glasposten 2-2014 + Berlintur i september

Det netop udkomne nummer af Glasmuseets Venners blad Glasposten april 2014 indeholder for det første formandens noter fra foreningens nylige generalforsamling og herunder en præsentation af Årets Studioglas 2014 lavet af den unge glaskunstner Sara Nolla Borghøj i form af en dueblå skulpturvase på 17 x 16 centimeter – til en medlemspris af 1500 kroner. Dertil har Jørn Bech en reportage fra generalforsamlingen med en illustreret gennemgang af hvem der vandt hvad i Glaslotteriet 2013.

Dernæst har museets formidlingsmedarbejder Pia Strandbygaard Bittner en oversigt over de kommende måneders aktiviteter på museet, og direktør Dan Mølgaard causerer med udgangspunkt i den aktuelle Bodytalk-udstilling over glassets spændvidde fra kunsthåndværk over design til moderne kunst i bred forstand. Det er ikke kun os andre, men også på museet kan de have svært ved at skelne det ene fra det andet.

Billedkunstneren Malene Landgreen har 2012 lavet en stor udsmykning af et nyt laboratoriekompleks på Aarhus Universitet. Blandt andet er der på indgangenes cirka 80 kvm store vinduespartier med hjælp fra glarmester Per Steen Hebsgaard blevet limet glas i 43 farver. Glasset er fremstillet på Glashütte Lamberts i Tyskland. Artiklen stammer fra fagbladet Glas, udgivet af Glasteknisk Forening som består af Glasindustrien og Glarmesterlauget. Artiklen er skrevet af Poul Henrik Madelung fra lauget.

Indgangsparti fra INANO, Interdisciplinary Nanoscience Center, ved Aarhus Universitet. Foto lånt fra Malene Lindgrens hjemmeside.

Bia Bittner har et større portræt af den aktuelle glaskunstner Maria Bang Espersen – deltager i Bodytalk, sidste års studioglaskunstner, set blandt andet i Bredgade – og nu i Coburg. Pia fortæller historien om hvordan Maria i året op til sin afgang fra Designskolen Bornholm i 2012 udfordrede sig selv med en liste med 17 ting hun endnu ikke havde lavet med glas – hvor det sidste punkt var at behandle det varme glas lige som bolsjemasse. Og hvad kom der ikke ud af det!

Ovennævnte Malene Landgreen er som Olafur Eliasson blandt de danske kunstnere som har etableret sig med værksted eller galleri i Berlin, og de er også blandt seværdighederne ved den næste udlandsrejse i Glasmuseets Venners regi som den 10.-14. september går til glas, arkitektur og kunst i Berlin. Omtalt i Glasposten og på venneforeningens hjemmeside.

Eksistentielle spørgsmål

I denne uge har Smagsdommerne (DR K) været på besøg på Glasmuseet i Ebeltoft og set udstillingen Bodytalk. Det var ikke nogen blid medfart museet og udstillingen fik af de tre smagsdommere – kok og kunstsamler Bo Bech, filmproducent Vibeke Windeløv og billedkunstner Gudrun Hasle (den ordblinde brodøse). Der var ros til en række af udstillingens værker (og til museets permanente samling!), men ellers var der et ret kritisk syn på udstillingen både konkret og som idé. Og diskussionen gjaldt ikke bare udstillingens krydsning mellem materialet glas og temaet krop & køn – handler det om materialet, eller handler det om emnet? – der blev faktisk også sat spørgsmålstegn ved selve idéen om et museum for glaskunst. Se og hør selv – indslaget begynder godt ti minutter inde i udsendelsen.

Makers of Today

Aalborg Kommune viser fra den 9. maj til den 29. juni i sit udstillingssted Kunsthal Nord en udstilling med nye tendenser inden for kunsthåndværk. Udstillingen præsenterer en snes kunsthåndværkere – flest danske og en række udenlandske – udvalgt på baggrund af originalitet og kvalitet og betydning for deres fags udvikling. Udstillingen er kurrateret af keramikerne Signe Højmark og Dorthe Visby og glaskunstner Britta Madsen.

Deltagerne er UK-keramiker Barry Stedman, danske keramiker Janice Hunter, danske tøjdesigner Nikoline Liv Andersen, danske keramiker Ane Fabricius, danske smykkekunstner Helle Bjerrum, danske keramiker Marie Torbensdatter Hermann, sydafrikansk-danske smykkekunstner Helen Clara Hemsley, danske glaskunstner Karen Lise Krabbe, danske remix-tekstilkunstner Jane Ingerslev, svensk-danske keramiker Christin Johansson, danske ‘overfladedesigner’ Bess Christoffersen (bruger også glas i sit design), artist potter Jonathan Keep fra Sydafrika og UK, danske tekstilgrafiker Kirsten Schou Jørgensen (den moderne klokkestreng), det danske guldsmedepar Karen Ihle & Jens Eliasen, danske skulptør og keramiker Line Riisager, danske glaskunstner Lotte Thorsøe (DK), hollandske keramiker og skulptør Alexandra Engelfriet (hvad hun end har med til Aalborg, se disse videoer), danske keramiker Peder Rasmussen og britisk-danske glaskunstner Ned Cantrell.

Kunsthal Nord har åbent tirsdag-fredag kl. 12-17/18, lørdag-søndag kl. 11-15, og adressen er Kjellerups Torv 5, 2. sal, 9000 Aalborg. Gratis adgang.

4 temperamenter i glas og tråd

Vi genfinder glaskunstner Lotte Thorsøe dagen efter i Hobro sammen med de tre vævere Margrethe Agger, Inger Jensen og Grethe Sørensen som viser spændvidden i dansk vævekunst fra traditionel billedvævning i mange farver over naturskildringer i afdæmpede toner til et farvebrag i digital vævning. De tre vævere har hver sit udstillingslokale, mens Lotte Thorsøe er repræsenteret med sine skulpturer i støbt glas i alle tre rum.

Udstillingen foregår i Kunstetagerne på Store Torv i Hobro (adgang gennem biblioteket), den åbner lørdag den. 10. maj kl. 11, og sidste dag er den 27. juli. Der er åbent mandag-fredag kl. 9-18 og lørdag kl. 9-13. Fri entré.



  Glasmuseets Venner · Strandvejen 8 · 8400 Ebeltoft