Glastip 4. april 2013 – Himmel og hav
Det nye glas og havet
På kunsten.nu har Pernille Krogh en reportage fra udstillingen OCEAN på Glasmuseet Ebeltoft:
”Her er bobler som stiger op, gopler der hænger som venetianske lysekroner, sågar en glas-animationsfilm fra havets bund – og så gør det ikke noget hvis du kommer til at tænke på tidens altoverskyggende klimaproblem. Der bliver skruet op for former, farvespektre, lyde og udtryk i den gamle hvide toldbod, når Glasmuseet Ebeltoft åbner for den tematiserede gruppeudstilling Ocean, og med en placering nærmest i vandkanten må temaet siges at være oplagt. Dog er det ikke blot beliggenhed der har været afsæt for etableringen af udstillingen, men også en interesse for havet som både de udstillende kunstnere og Glasmuseet deler:
– Der er mange glaskunstnere som er interesserede i havet, og arbejder med at gengive havenes mangfoldighed, siger formidler for Glasmuseet Ebeltoft, Pia Strandbygaard Bittner. – Glas er et taknemmeligt materiale i forhold til at skildre ting der har med vand at gøre, fordi det deler flere kvaliteter med vand. Det er gennemsigtigt, kan reflektere lyset og forstærke farvernes intensitet, og det kan have den sarte overflade som havplanter eller havdyr har.
Og det er netop disse kvaliteter som udstillingens kunstnere på forskellig vis udnytter og leger med.”
Resten af reportagen må man læse på Kunsten.nu.
Krystalagtige tårer af Pernille Braun
Glas af Pernille Braun kan for tiden opleves i Norge i Punkt Ø, Østfold Fylkesgalleri, i Moss hvor Galleri F 15 for 40. gang arrangerer udstillingen Tendenser, denne gang kurateret af Glenn Adamson, forskningschef ved Victoria & Albert Museum i London og en kender af skandinavisk kunsthåndværk. Han har valgt undertitlen Tenderness til udstillingen. Galleriet er et gammelt og meget anerkendt udstillingssted for samtidskunst. Udstillingen kan ses frem til den 19. maj. Læs kurators ord og find kataloget på punkto.no – hvorfra disse ord om Pernille Braun er hentet:
Kanskje, som meg, lærte du som barn at glass i fast form faktisk er en væske – bare veldig, veldig langsomt bevegelig. Selv om de faktisk er lagd i en tørkeovn som bruker nøye kontrollert varme, synes Pernilles arbeider å demonstrere denne merkelige kjensgjerningen. Glassene hun har bidratt med i Tenderness renner ned langs veggene; en flom av krystallaktige tårer.
Line Gottfred Petersen på ARoS
Indtil den 22. april har Line Gottfred Petersen en mindre udstilling af sit slebne og sandblæste unika glas i foyeren på ARoS Kunstmuseum i Århus. I museets butik forhandles Lines magnetiske brocher, sandblæste øreringe, skåle med svaj og Bølgevaser i forskellige farver. Der er gratis adgang til foyer og butik.
Se hvad Line Gottfred Petersen ellers har gang i på hjemmesiden dotsandlaces.dk.
Ned Cantrell sprænger glassets grænser
Galleriet The Glassery i Hornsgatan 42A i Stockholm viser fra den 6. april til den 5. maj udstillingen The Devil is in the Details med værker af Ned Cantrell – fx en nuttet lyserød baby på vej til himmels på en ligeså nuttet rumraket. Der er fernisering på åbningsdagen kl. 11-16, og Ned Cantrell vil være til stede.
På galleriets hjemmeside har Tom Jørgensen, anmelder ved Jyllands-Posten og redaktør på Kunstavisen, en beskrivelse af Ned Cantrells glas – indledningen lyder:
Ned Cantrell shatters the limits of glass art – If you look at Ned Cantrell’s glass works in a book or on his web site, they don’t look at all like anything made out of glass. Instead, it seems more as if you’re standing in front of plastic figures from a Disney film, cute little critters from the Pokemon universe, or miniature versions of tacky knickknacks from some store hawking bling.
Kunsthåndværkerprisen af 1879
Der er nu åbent for indlevering af værker til bedømmelse ved 2013-uddelingen af Kunsthåndværkerprisen af 1879. Indleveringsperioden er fra den 9. til den 16. april kl. 13-17. Se nærmere om det praktiske, ansøgningsblanket m.m. hos KEA, Københavns Erhvervsakademi.
Kunsthåndværkere der vil deltage i konkurrencen, skal have bestået en svendeprøve (indstillet til svendeprøve) eller være uddannet på en kunsthåndværkerskole eller en designskole. Ved bedømmelsen bliver der lagt vægt på såvel det kunstneriske som på det håndværksmæssige. Kunsthåndværkerne præmieres med sølv- eller bronzemedaljer som overrækkes på Københavns Rådhus med deltagelse af Hendes Majestæt Dronningen.
Glasbegivenheder på Hempels Glasmuseum
Når Hempels Glasmuseum torsdag den 25. april åbner for sæsonen åbnes både udstillingen med årets prismodtager Karin Mørch-Bentzen og årets hovedudstilling Inspireret af naturen kurateret af Susanne Jøker Johnsen. Der er åbningsreception på Anneberg kl. 14-17.
Overrækkelsen af Hempels Glaspris til Karin Mørch-Bentzen foregår søndag den 16. juni kl. 14. Karin stiller op til artist talk to senere søndage – den 14. juli og den 4. august begge dage kl. 15.
Susanne Jøker Johnsen holder ’kurator talk’ tre tirsdage over sommeren – den 2. juli, den 16. juli og den 13. august alle dage kl. 17.
Læs mere om Hempels Glaspris på museets hjemmeside. Her kan man også læse mere om den store installation som udgør hovedudstillingen Inspireret af naturen. Hertil er der i forlængelse af sidste års bornholmske biennale, European Glass Context 2012, udvalgt syv glaskunstnere – danske Lene Bødker, slovakiske Tanja Pak, esterne Mare Saare og Maret Sarapu, norske Ingrid Nord, islændingene Sigrun og Ólöf Einarsdottir samt irske Eva Walsh – som hver for sig har deres teknikker og udtryksformer, men som fællesnævner har naturen som inspirationskilde.
Glasnetmøde 2013
Glasnettet – netværket af udøvende glaskunstnere m.fl. – holder årsmøde og -fest weekenden den 24.-25. august på Jyderup Højskole i Odsherred. Den lokale arrangør er glaskunstner Erik Meaker der underviser i kunst på højskolen.
Glastip 11. april 2013 – Bevægelige bevægelser
Stine Bidstrup i Smørum Kulturhus
Ledøje-Smørum Kunstforening holder frem til den 14. april forårsudstilling i Smørum Kulturhus med malerægteparret Gerda Louise og Frank Buchgratz samt glaskunstneren Stine Bidstrup. Der er fri entré og åbent fredag kl. 14-17, lørdag kl. 11-15 og søndag kl. 12-15. Adressen er Flodvej 68 på hjørnet ved Smørum Parkvej (vest for Ballerup).
Et norsk pust
Christina Hellevik fra Pust Glasværksted i Ebeltoft er i disse uger igen på turné i Sunnmøre i Norge hvor hun arrangerer glassware-shows både hos private og på offentlige steder med et udvalg af blæst glas i sprudlende vårfarver. Nogle steder demonstrerer Christina Hellevik også fremstilling af perler.
Kunstauktion på Bornholm til fordel for kræftramte børn
Team Rynkeby Bornholm afholder hvert år forskellige arrangementer med det formål at samle penge ind til Børnecancerfonden. I år er det en kunstauktion over værker skænket af en stor gruppe bornholmske kunstnere og kunsthåndværkere.
Auktionsarrangementet er lørdag den 13. april kl. 13 på Bornholms Hospital i Rønne. Børnecancerfondens ambassadør Bubber åbner auktionen, kapelmester Henrik Krogsgaard spiller, og Asa-bageren i Rønne har doneret den kage der sælges, så stort set alle indtægterne går til Børnecancerfonden. Den første time er der lejlighed til besigtigelse, selve auktionen begynder kl. 14.
På listen over de omkring 110 givere har undertegnede fundet glaskunstnerne Elsebeth Belgsting, Lilli Carlsen, Maj-Britt Zelmer Olsen, Pernille Bastrup og Pete Hunner.
To gange Huber hos Unikt Glas i Göteborg
Den 20. april kl. 12-16 er der fernisering på en udstilling med kunstglas af Betina Huber og Robert Huber Petersson i galleriet Unikt Glas på Kristinelundsgatan 10 (nära Avenyn) i Göteborg. Udstillingen varer til og med 4. maj.
Betina udstiller under titlen Altus Silva* – Deep Forest: En glimt in i en mörk, men färgrik värld, där mina grafiska skapelser möter form och textur. *Dyb skov på latin. Robert siger: Jag skapar mina alster i den berömda svenska graaltekniken, där motivet svävar 3-dimentionellt i glaset.
Gralteknikken er en gammel svensk teknik som er en videreudvikling af overfangsteknikken. Glasset bearbejdes ad to omgange. Først overtrækkes et emne (en glaspost) med flere farvelag, emnet afkøles og bearbejdes med slibning, gravering eller sandblæsning ned gennem farvelagene til det ønskede motiv træder frem. Så varmes emnet atter op og overtrækkes med klart glas. Herefter blæses og formes emnet færdigt så motivet forstørres og ender med ligesom at svæve inde i glasset.
Læs hvordan Robert Huber Petersson selv beskriver teknikken. Se også en svensk Wikipedia-artikel om kunstglasteknikker. En gral er en skål, måske endda en hellig én…
Hempel Glasmuseums sæsonstart – flere detaljer
Hempel Glasmuseum viser i år for første gang international og nutidig glaskunst i stort format med en udstilling i den store glassal Inspireret af naturen med syv europæiske glaskunstnere, heriblandt danske Lene Bødker.
Der åbnes torsdag den 25. april kl. 10-17 hvor formand for Hempels Kulturfond Bodil Busk Laursen kl. 14 byder velkommen, og udstillingens kurator, glaskunstneren Susanne Jøker Johnsen introducerer værkerne og kunstnerne. Anneberg Café og Restaurant byder på et let traktement som viser hvad denne sæson byder på.
Blandt udstillingens glaskunstnere er de islandske søstre Sigrún og Olöf Ennarsdóttir. Sigrún vil være til stede ved åbningen, og søndag den 28. april kl. 14 vil hun med et billedshow fortælle om sine og søsterens værker og den inspiration de finder i naturen.
Udstillingen med årets modtager af Hempels Glaspris Karin Mørch Curious Moveable Movements åbner også den 25. april i museets atriumgård. Karin Mørch bliver fejret søndag den 16. juni kl. 14 hvor tidligere direktør for Glasmuseet Ebeltoft Dagmar Brendstrup overrækker prisen og de medfølgende 50.000 kroner.

I glassalen på Hempel Glasmuseum med 11 meter til kip og foran det store vindue mod fjorden hænger hele sæsonen det imponerende glasdråbe-værk The Moment after – Alina af slovenske Tanja Pak.
Glastip 18. april 2013 – Glassprutter
Kunsthåndværkermarked på Føllegård
Når Skævinge Kunstforening lørdag-søndag den 20.-21. april kl. 10-16 har inviteret en snes kunsthåndværkere indenfor i hovedhus og stald på Føllegård på Føllegårdsvej 4 i Skævinge i Nordsjælland, så er det med koldt glas af Vivi Sørensen.
Udstilling i Galleri Hou
Helle Kroer, der maler naivistiske collager, og glaskunstner Jytte Meier udstiller sammen med elever fra Kollegievejens Skole i Aalborg – en skole for børn og unge med autisme – i Galleri Hou på Nørregade 19 i Hou ved Hals. Der er åbent alle lørdage, søndage og helligdage kl. 13-17 fra den 26. april til den 20. maj. Der er fernisering søndag den 28. april kl. 14.
Glasmuseet i Ebeltoft i april-maj
I bededagsferien lørdag-søndag den 27.-28. april kan man i sammenhæng med den magiske vandverden af glas på museets ny OCEAN-udstilling komme helt tæt på og se hvordan glasmester Pia Nissen i museets værksted forvandler varm glasmasse til sprutter og andre havdyr.
Søndag den 28. april kl. 14 kan man få et indblik i det skjulte liv i og under oceanet når havbiolog, professor Bo Barker Jørgensen fortæller og viser billeder.
Søndag den 5. maj kl. er der ’særlig søndag’ med gratis rundvisning for alle.
Kristi himmelfartsdag torsdag den 9. maj kan man selv være kreativ i glasværkstedet og lave et glasbillede af stykker af farvet glas. Stykkerne placeres på en glasplade, og det hele smeltes sammen i en ovn i en proces der kaldes fusing. Der er begrænset plads, og der arbejdes i hold med start kl. 10, 11, 13 og 14. Det koster 75 kroner, og der er tilmelding på telefon 86 34 17 99. Glasbillederne skal ikke bare varmes op for at smelte sammen, de skal også køles langsomt ned igen, så derfor kan de først afhentes fra lørdag den 11. maj.
Søndag den 12. maj kl. 14 fortæller den lokale kunstmaler Ken Zier om sit projekt "One Man One Beach” hvor han hver uge i et år maler det samme motiv fra en strand ved Ebeltoft Vig. Se billederne og hør ham fortælle hvorfor han maler havet igen og igen.
Bortset fra det lille fusing-kursus Kristi himmelfartsdag er det hele gratis og uden tilmelding, dog skal der være betalt entré til museet – hvis man ikke har årskort eller er medlem af venneforeningen – eller som barn eller ung under 18 år har fri entré. Museet er åbent hver dag kl. 10-17, også mandag.
Glascaféen er åben kl. 11-17 (bortset fra mandag) og kan besøges uden at betale entré til museet. Der bydes på sandwich og tapas med årstidens råvarer, danske og spanske oste, friskbagt brød, syltevarer og weekendbrunch samt drikkevarer fra blandt andre Ebeltoft Gårdbryggeri. Caféens forpagter hedder Jette Christensen og er ny på stedet. Hun deltager i det lokale netværk Molbordet hvor spisesteder samarbejder med lokale avlere om fødevarer produceret på Mols og Djursland i det hele taget. For bordbestilling og yderligere information, ring til Jette på 86 34 18 18 eller 21 42 11 86.
Glastip 28. april 2013 – Gamle glas, åbne døre og perletræf
Gamle glas i nye værker
Odenseanske Kunsthallen Brandts viser indtil den 25. august udstillingen Old World Rise Again med den svenske kunstner David Svensson som arbejder med værker skabt af lys og mørke og med gamle glas som fx lamper, lampeglas og vaser samt diverse andre materialer. Der er åbent på Brandts Torv nr. 1 tirsdag-søndag kl. 10-17, torsdag dog kl. 12-21. Læs omtale på Kunsten.nu.
Åbne Døre i Gentofte
For 18. gang er der i år igen fire dage med Åbne Døre hos kunstnere og kunsthåndværkere i Gentofte Kommune. Dagene er torsdag og fredag den 2. og 3. maj kl. 14-18 og lørdag og søndag den 4. og 5. maj kl. 12-18, og bag de i alt 29 åbne døre finder man maleri, illustration, grafik, keramik, skulptur, glas, foto og mixed media. Bag en dør på Tranegårdsvej 29 B i Hellerup finder man Artvej.dk ved Jonathan Pedersen som arbejder med ovnformet glas. Og bag en dør på Traverbanevej 12 i Charlottenlund finder man glaspuster og glasdesigner Anders Raad.
Ny deltager i Gentofte Åbne Døre er keramiker Christian Bruun som netop den 2. maj åbner nyt værksted som nabo til Anders Raad i travbanehuset. Christian Bruuns arbejder spænder fra spinkelt porcelæn til store brændefyrede stentøjskrukker. I de fire Åbne Døre-dage har Christian Bruun tillige bebudet åbne fadølshaner.
Glasperletræf 2013 med marked
Årets glasperletræf finder sted på Ravstedhus lørdag-søndag den 1. og 2. juni. Det er foreningen Danske Glasperlers årsmøde der holdes om lørdagen hvor arrangementet kun er for medlemmer, medens der er åbent for alle glasperle-interesserede til markedet om søndagen kl. 10-17 – fri entré. Op til træffet afholder Danske Glasperler sin konkurrence om årets glasperle med temaet ’kontraster’. Vinderglasperlerne offentliggøres søndag den 2. juni kl. 16. Hovedvinder-perlen bliver trykt på foreningens postkort.
Ved lørdagens lukkede arrangement for medlemmer bliver der forskellige demonstrationer af glasperler og stande med forhandlere af glas og tilbehør. Indtil videre omfatter programmet firmaet Ombos ved Christiane og Uwe Strauß, forhandler Gunnar Haag, forhandler af pressere Manuela Hagn, den tyske glasperlemager Martina Schlemminger der demonstrerer blomster, glasperlemager Dorry Tierry Niclou fra Luxemburg der demonstrerer ”Dame med hjerne”, Tom Lundsten der demonstrerer glasperlestempler, glasperlemager Lene Piasecki der demonstrerer implosion, glasblæser Patrick Scholer der demonstrerer off mandrel-teknik (lampeglas uden spindel), og glaskunstner Tina Moslund der demonstrerer montering. De sidste fire kommer fra Danmark.
Om søndagen vil der være åbent i nogle af lørdagens stande, og Ravstedhus holder også åbent. Derudover bliver der marked hvor de deltagende glasperlemagere kan fremvise og sælge deres arbejder. Der bliver også stande med demonstrationer – Thomas Risom med vikingeperler, Connie Sørensen med fisk og åbne stande med Mette Sørensen, Bodil Zebitz, Lisbeth Larsen og Jens Christian Kondrup.
Bestyrelsen for Danske Glasperler består af Birgitte Ekholm Gaardsted, Mette Sørensen, Lisbeth Larsen, Bodil Zebitz, Jens Chr. Kondrup, Tina Moslund og Connie Sørensen (formand).
Statens Kunstfonds beretning 2012
Årsberetningen for 2012 for Statens Kunstfond er netop udsendt, og her er det jo beretningen fra Udvalget for Kunsthåndværk og Design der har særlig interesse. Det fremgår af beretningen hvilke legater m.v. kunstfonden i årets løb har ydet til kunsthåndværkere og designere. Vi piller her glasfolkene ud – men da legatmodtagernes arbejdsområde ikke er anført, bliver det med det forbehold at oversigten måske ikke er fuldkommen:
Der er tildelt arbejdslegater til Stine Bidstrup (75.000), Pernille Braun (60.000), Rikke Hagen (75.000), Karen Lise Krabbe (100.000) og Tora Urup (60.000) og rejselegater til Stine Bidstrup (26.780) og Stine Diness (16.495). Der er indkøbt to værker af Pernille Braun (Mesh-up gul og Mesh-up sort i fuset og slumpet glas for henholdsvis 5.000 og 7.000) og to værker af Christina Rivett (skulpturer i formstøbt glas for hver 9.000). Indkøbene er foretaget i forbindelse med Substans-udstillingen i Bredgade Kunsthandel. Luftkraftfolkene er pænt repræsenteret!
Udvalget for Kunsthåndværk og Design består af keramiker Peder Rasmussen (formand), grafisk designer Hans Christian Asmussen og arkitekt og ædelmetalformgiver Katrine Borup. Udvalgets beretning (se side 53) er med bid, vid og lune – og kort og absolut læsværdig.