Glastip 2. januar 2016 – Frem- og tilbageskuen
Glas & Rariteter
Bredgade Kunsthandel åbner den 8. januar udstillingen Lysets Eliksir, og i kælderen deltager glaskunstner Per-René Larsen med sin egen udstilling Glas & Rariteter. Per-René forklarer:
”Jeg har gennem de sidste par år arbejdet på værker i to vidt forskellige medier og udtryk: Easy Living, varmt glas-collager, og Wunderkammer, collager med udgangspunkt i naturlige og fundne ting. For nylig har jeg fået øje på at der kan findes interessante vinkler i det at sammenstille disse færdige, men væsensforskellige værker til en form for collage +, og da Annegrethe Davis har givet mig frie hænder i kælderen, glæder jeg mig til at følge dette spor.”
Udstillingen er åben tirsdag-fredag kl. 13-18 og lørdag kl. 11-15 med sidste dag den 6. februar. Der ferniseres på åbningsdagen kl. 16-19. Udstillerne i stueetagen er billedkunstnerne Zoran Juresa, Anna Lindgren, Jannik Seidelin og Shaolin.
Stine Bidstrup – et år, fire museer, otte skulpturer
På Luftkraft Glasstudies hjemmeside har glaskunstner Stine Bidstrup gjort 2015 op: Efter deltagelse i The European Glass Experience i henholdsvis Museo det Vetro i Murano i Venedig og det finske glasmuseum i Riihimäki i Finland har sidstnævnte museum erhvervet et af de deltagende værker – Bifurcations (2015); Chazen Museum of Art i Madison, Wisconsin, USA, har erhvervet to værker fra serien Studies in Search of Order and Chaos (2015); Designmuseum Danmark har erhvervet et værk fra serien Studies in Search of Order and Chaos (2012) til den kommende udstilling Danish Design Now; Fra udstillingen The Process – European Glass Prize i Glazenhuis i Lommel i Belgien har Ernsting Stiftung i Coesfeld i Tyskland erhvervet to værker Looking for My True North (2015) til Glass Museum Alter Hof Herding som viser værkerne ved deres kommende 20års jubilæumsudstilling.

Bifurcations (forgreninger) i rækken af Knotted Narratives (knyttede fortællinger) fremstillet af traditionelle indiske glasarmbånd med en metode og et udtryk Stine Bidstrup udviklede under et studieophold i Indien i 2012.
Hempel Glasmuseum
På Anneberg i Odsherred har man gjort status for 2015 med glasmuseets 50års jubilæumssæson med udstillingen COLOURS og med værker af glaskunstner Jeannet Iskandar, årets glasprismodtager, foruden den permanente samling plus det løse med foredrag m.v., glasdekoration og perlefremstilling i miniværkstedet Glasspiren samt butik, restaurant og udsigt. Man noterer med stor tilfredshed at publikum har nydt jubilæumsudstillingen, og at besøgstallet er forøget med 33 procent. Stort tillykke.
Her i efteråret medens museet er lukket, har museumsstaben og kurator Susanne Jøker Johnsen pakket den internationale COLOURS-udstilling sammen og sendt den ud i verden i kassevis. Og forberedelserne til næste års hovedudstilling er selvfølgelig for længst i gang og bliver klar til åbning ved sæsonstarten den 1. maj kl. 10. Det bliver en udstilling der kan trække både glas- og keramikinteresserede – GLASUR – kemi, masse, myte – om samspillet mellem glas og ler. Udstillingen beskriver tendenser i udviklingen efter 1980 gennem værker af glaskunstnere og keramikere der arbejder frit i forhold til traditionelle skel mellem fag og discipliner i kunsthåndværket. Udstillingen vil vise fantastiske, overdådige og oversanselige glasurstyk ker som flere af vore internationalt kendte keramikere har skabt, og spændende eksempler på unge glaskunstneres nye tilnærmelser til keramikken.
Endnu er vintersyssel på Hempel Glasmuseum er en fuldstændig gennemgang af museets samling af flere end 1500 glas med henblik på en digital fremvisning af samlingen på museets hjemmeside.

Hempels samling af glas er blevet dokumenteret af fotograf Jacob Due.
EGC – European Glass Context 2016
Den 10. september åbner European Glass Context 2016 sine to udstillinger på Bornholms Kunstmuseum og Grønbechs Gård i Hasle. Denne gang er udstillingerne organiseret efter ny koncepter. Udstillingen på kunstmuseet kurateres af en gruppe på seks-otte personer som udvælger de deltagende glaskunstnere fra EU-landene plus Island, Norge og Schweitz, i alt 31 europæiske lande. Udstillingen på Grønbechs Gård blive til ved et såkaldt ’open call’ hvor kuratorer og grupper af kunstnere kan søge om optagelse. Arrangørerne håber dermed at kunne tiltrække værker skabt i fællesskab og eksperimenterende og aktivistiske værker m.m.
Det traditionelle uddannelsesseminar forud for EGC-udstillingerne (8.-9. september) arrangeres i år sammen med The Glass Virus (en international tænketank som beskæftiger sig med glaskunstens fremtid og ikke mindst uddannelse i brugen af glasset i kunsten).
Den ligeledes tilbagevendende Master Class organiseres i samarbejde med Designskolens afdeling på Bornholm og Linnéuniversitetet i Kalmar i Sverige.
EGC-konferencen afholdes den 11. september, og der bliver senere indkaldt oplæg fra de der ønsker at bidrage. Der er arbejdes også på en ny hjemmeside, og EGC inviterer andre arrangører af glasbegivenheder til at henvende sig for at komme med i programmet. Så den stadig residerende Project Director Susanne Jøker Johnsen har nok at se til.
Glastip 13. januar 2016 – Glasgrene
Danish Arts and Crafts – ways to make
Trods den engelske titel er vi i Tyskland hos Bayerischer Kunstgewerbeverein (Bayerske Kunsthåndværksforening) som den 14. januar kl. 18.30 åbner en stor gruppeudstilling med omved 30 danske kunsthåndværkere og designere, heriblandt otte glaskunstnere.
Deltagerne er – Glas: Elinor Andersson, Maibritt Jönsson & Pete Hunner, Per-René Larsen, Karin Mørch, Bettina Schori, Tora Urup og Maj-Britt Zelmer Olsen; Keramik: Helle Grejsen Nissen, Jørgen Hansen, Heike Jacobsen, Kirstine Kejser Jenbo og Marianne Nielsen; Møbler: Isabel Ahm, Rikke Hagen og Jonas Klein; Smykker: Nanna Grønborg, Helen Clara Hemsley, Kaori Juzu, Marie-Louise Kristensen, Gitte Nygaard, Mette Saabye, Per Suntum og Josephine Winther; Tekstil: Thea Bjerg, Anne Fabricius Møller, Timmi Kromann, Signe Lybeck og Birte Sandorff Lock.
Udstillingen vises frem til den 13. februar mandag-lørdag kl. 10-18. Adressen er Pacellistraße 6-8 midt i München
Hvis turen går til Ebeltoft…
… erindrer vi om den kommende weekends udstillingsåbninger på Glasmuseet – fredag den 15. kl. 17 åbner udstillingerne Fake med værker af Britta Madsen & Søren Gøttrup og Light Translations med værker af Lisa Cahill og Holly Grace, begge fra Australien. Udstillingerne åbnes af Erik Meistrup, kunstkritiker, journalist og forfatter samt dr. Jeffrey Sarmiento, glaskunstner og underviser ved National Glass Centre, Sunderland, UK. Kunstnerne vil være til stede.
Lørdag den 16. er der kl. 10 artist talk ved Britta Madsen og Søren Gøttrup fortæller; kl. 11 artist talk ved Lisa Cahill; kl. 13.30 uddeling af Finn Lynggaards Legat; kl. 14.30 artist talk ved Holly Grace.
Med baggrund i udstillingen med de to australske glaskunstnere afholder Syddjurs Folkeuniversitet en foredragsrække (Seniorakademi) over syv torsdag formiddage i løbet af foråret om australsk kultur. Prisen er 775 kroner – se mere.
Tillie Burden Playing with sticks
Svensk-dansk-australske glaskunstner Tillie Burden udstiller fra den 16. januar til den 6. februar på det stokholmske galleri The Glassery hvor man kan se hvordan hun senest har udviklet sin ’leg med grene’. Udstillingen er åben fredag kl. 16-18 og lørdag kl.11-16 eller efter aftale. Adressen er Hornsgatan 42A. Der ferniseres på åbningsdagen lørdag den 16. kl. 11-16.
Søndag den 17. januar kl. 12 demonstrerer Tillie Burden sit arbejde i det nyetablerede glasstudie The Garage Stockholm på Svärdlångsvägen 36 i Årstaberg. Entré 100 S-kroner. Tilmelding på telefon 07 08 42 09 71 eller info@thegaragestockholm.se. Se introduktion til det ny glasstudie hos Glass is more!

Tillie Burden: Playing with Sticks.
Glastip 19. januar 2016
– Finn Lynggaard-legat til Aoife Soden
Finn Lynggaards legat til Aoife Soden
Finn Lynggaards legat blev lørdag den 16. januar tildelt glaskunstner Aoife Soden. Det skete i sammenhæng med udstillingsåbninger og andre arrangementer i weekenden på Glasmuseet Ebeltoft. Legatet er på 10.000 kroner og med fulgte en glasstatuette af Finn Lynggaard.
Aoife Soden (udtales ’ifa’) er født i Irland 1975, er vokset op i Australien og Papua New Guinea og er som voksen vendt tilbage til Irland. Hun har de seneste tre år boet og arbejdet i Danmark. Aoife har en australsk læreruddannelse fra 1996, hjemme i Irland blev hun optaget på The National College of Art and Design, og her fandt hun ud af at det var glas hun ville arbejde med. Hun forlod kunst- og designskolen som bachelor i 2012. Og rejste til Danmark.
Aoife Soden har i sine tre år i Danmark arbejdet i Aarhus og Ebeltoft, først som assistent for Ned Cantrell og Karen Nyholm i deres glaspusteri der dengang lå i Aarhus, siden som assistent i flere værksteder i Ebeltoft og senest er hun blevet hyttemester i Glasmuseets værksted hvor hun laver produkter til museet og i et vist omfang egne produkter. Se mere på Aoife Sodens hjemmeside.
Medlem af fondsbestyrelsen, formand for Glasmuseets Venner Karen Siune gav ved legatoverrækkelsen dette portræt af Aoife Sonden:
”Det kræver stor erfaring og års træning at beherske glas, og Aoife Soden er fuldt bevidst om at hun, der har stiftet bekendtskab med materialet som en moden kvinde, er 10-15 år bagud i forhold til nogle af hendes mere erfarne kolleger. Hun har derfor fundet sit helt eget formsprog og en helt særlig niche hun betragter som sin.
Gennem en årrække har hun primært været optaget af at undersøge kroppens organer, og hun finder inspiration i legemets former, funktioner og farver. Støbte gengivelser af hjertet eller lungerne fremstår enten alene eller som en del af en større installation der også rummer andre materialer. Hun er meget opmærksom på sine valg og bruger bevidst elementer som vi alle kender og kan forholde os til. Kroppen er på en og samme tid helt vores egen og noget vi alle har fælles. Med afsæt i dette fysiske er det intentionen at involvere beskueren rent følelsesmæssigt i et forsøg på at arbejde med temaer såsom hukommelse og nostalgi.”

Aoife Soden med Finn Lynggaard-statuetten.
Aoife Soden vil bruge legatet til videreuddannelse i teknikker som 3D-print og CNC-fræsning ved Keystone College i Pennsylvania, USA.
Da den legendariske glaskunstner og ledende grundlægger af Glasmuseet, Finn Lynggaard, i 2010 fyldte 80 år, blev der for indsamlede midler indstiftet et fond i hans navn og for første gang uddelt et legat til en udøvende dansk glaskunstner med henblik på videreuddannelse eller studierejse. Fondet fortsætter efter Finn Lynggaards død med at yde sit lille, men ærefulde bidrag til glaskunstens udvikling. De foregående fem år er legatet tildelt glaskunstnerne Johanne Jahncke, Karen Nyholm, Ditte Haar Hvas, Ida Wieth-Knudsen og Marie Retpen.
Bestyrelsen for Finn Lynggaards Fond består af Tchai Munch, udøvende glaskunstner og enke efter Finn Lynggaard, Dan Mølgaard, direktør for Glasmuseet Ebeltoft, og Karen Siune, formand for Glasmuseets Venner.
Kunst For Alle i Ridehuset i Aarhus
Karen Nyholm er alene om at repræsentere glasset når den årligt tilbagevendende messe Kunst For Alle torsdag den 21. januar for 14. gang åbner i Ridehuset i Aarhus. Her er Karen sammen med Nyholm-Cantrell-parrets kunstnerven Coco Electra og 50 andre fortrinsvis billedkunstnere. Det foregår samtidig med at Nyholm-Cantrell Glas i en månedstid har lukket butikken i deres ny Ebeltoft-residens på grund af renovering. ”Så jeg tager alt det gode med til Århus,” siger Karen Nyholm.
Ridehuset finder man på adressen Vester Alle 1 lige over for Aarhus Rådhus og ved siden af Aros. Åbningstiderne er ferniseringsdagen torsdag den 21. kl. 16-20, fredag den 22. kl. 10-19 og lørdag-søndag den 23.-24. kl. 10-18.

Karen Nyholm er også repræsenteret på messeplakaten med dette foto med alt godt fra plante-, dyre- og mineralriget.
Both Sides Now – Ida Wieth hos SAK i Svendborg
Udstillingsstedet SAK (Svendborg Amts Kunstforening) i Svendborg viser fra den 24. januar til den 28. februar værker af glaskunstner Ida Wieth fra hendes serie Both Sides Now. Det sker sideløbende med en udstilling af billedkunstneren Mogens Gissel. Ida Wieth udstiller i det der kaldes Privaten på 1. sal i udstillingsbygningen. Der er fernisering lørdag den 23. januar kl. 14-16, og Ida Wieth vil være til stede. SAK har åbent tirsdag-søndag kl. 11-16. Adressen er Vestergade 27-31.
Ida Wieth siger om værkserien Both Sides Now at hun her kombinerer ”det kunstnerisk poetiske med håndværkerens konkrete kendskab til materialer og teknikker. Sammensætningen af glas, træ og keramiske elementer danner tilsammen et ekspressivt og emotionelt udtryk. Jeg forholder mig til det sammensatte og flersidige i ting. Hvordan der altid er en anden side, og hvorledes denne kan tage sig forskelligt ud afhængig af forestilling, perspektiv og sansning.”
Ida Wieth er uddannet fra Kosta Glasskole i Sverige og Edinburg College of Art. Sidste år var hun meget ærefuldt udvalgt til Biennalen for Kunsthåndværk & Design som blev afholdt i Carlsberg-byen i København, og hvor hun deltog med værker fra Both Sides Now-serien.
Fra samme serie har Design Museum Danmark med midler fra Ny Carlsberg Fondet anskaffet to værker som indgår i museets samling, og som vil være med på udstillingen Danish Design Now som åbner til marts. ”Very great news,” som Ida Wieth skriver på sin hjemmeside – ”the two works … has found the best home!”

Det er disse to værker der nu har fundet ‘deres bedste hjem!’ Her fotograferet ved Biennale-udstillingen i Carlsberg-byen august sidste år.
I øvrigt har Ida Wieth i en blog på sin hjemmeside en lang serie fotos fra Glasmuseets værksted fra workshoppen med Jack Wax i efteråret.
Glastip 21. januar 2016
– Hempels Glaspris til Maria Koshenkova
Hempels Glaspris 2016 til Maria Koshenkova
Årets modtager af Hempels Kulturfonds Glaspris er den russisk-danske glaskunstner Maria Koshenkova. Nyheden herom står at læse på Marias hjemmeside illustreret med billeder af værker fra serien Suspended Wood – værker som Maria lavede sidste år under et ophold i Norge inspireret af træbeklædninger i et 200 år gammelt, forfaldent træhus som var under nedrivning. Og som hun også viste på sidste års Substans-udstilling i Bredgade Kunsthandel i København.

Egentlig kalder Maria Koshenkova sig selv billedkunstner (visual artist), og det hænger sammen med hendes brede brug af materialer. Som hun skriver i indledningen til sin Artist’s Statement på sin hjemmeside:
“The basic material I use for my artistic practice is glass, but depending on the concept I use found/used objects, wax, wood, used ceramic tiles, drawings, or any other media suitable for my idea.” Altså at hendes hovedmateriale er glas, men at hun gerne bruger andre materialer som hun finder egnede.
Maria Koshenkova er født i 1981 i St. Petersburg hvor hun i 2004 fik en MA i kunst og design fra det stedlige kunst- og designakademi. Allerede i 2003 blev hun undervist i glasblæsning på Bornholm, i 2004 fik hun undervisning i glasdesign på Kalmar Universitet i Sverige, og i 2005-06 var hun gæstestudent ved Kunstakademiet i København. Siden har hun opholdt sig i Danmark – dog med mange afstikkere, fx en artist residency hos Berlin Glas sammen med kollegaen Per-René Larsen – ’the beauty and the beast’ som Per-René kaldte parret.
Maria Koshenkova på Art Herning
Gallerist Annegrethe Davis fra Bredgade Kunsthandel tager om ikke glaskunstner Maria Koshenkova personligt, så dog en række af hendes værker med på Art Herning-messen i Herning Kongrescenter den 29.-31. januar. Her kommer Maria i selskab med keramiker Beate Andersen, en fotograf og fem billedkunstnere. Der er åbent fredag kl. 14-19 og lørdag-søndag kl. 11-17. Der afkræves entré, men der plejer at være fribilletter at få hos de deltagende gallerister.

Maria Koshenkova, Liberty Variation, 2015, klart støbt glas, 70 x 25 x 30 cm, del af en serie værker med den new yorkske frihedsgudinde som inspiration/motiv – som også repræsenterede Maria på Dansk Glas 15-udstillingen på Ebeltoft Glasmuseum sidste år. Foto: Bredgade Kunsthandel.
Bifrost lukker
Der står ikke noget om det på Bifrost-hjemmesiden, men i et netop udsendt nyhedsbrev og på Facebook lyder det:
”Efter 15 sjove år med glas og kurser takker vi af og holder ophørsudsalg.” Efterfulgt af en masse tilbud med procenter.
Jette og Jens Henriksen i Bifrost Studio Glas i Birkerød har både solgt materialer til ovnformet glas og lampeglas m.m. og drevet en kursusvirksomhed med mange interessante gæstelærere gennem årene.
Konference om nordisk brugsglas
Næstved Museum varmer op til det kommende museums-, uddannelses- og researchcenter for glas i de gamle Holmegaard-fabrikker i Fensmark. Det sker i første omgang med en konference om nordisk brugsglas den 10.-11. marts i Næstved Museums lokaler på Sct. Peders Kirkeplads 8 i Næstved. Udgangspunktet for konferensen er museets store beholdning af glas fra Holmegaard Glasværk og andre hedengangne danske glasfabrikker: Holmegaard Glasværks prøvesamling – en gave fra Rosendahl AS som har opkøbt og viderefører Holmegaard-navnet.
En pæn del af prøvesamlingen består af brugsglas som medicinflasker og -glas, marmeladeglas, øl- og sodavandsflasker m.m., og Næstved Museum vil gerne fortælle om sin registrering og undersøgelse af disse brugsglas og samtidig give lejlighed til at andre kan fortælle om nordiske glasfabrikker og også om arkæologiske fund af brugsglas i Norden. Museet mener at interessen for brugsglasset har stået i skygge af den store interesse for studieglasset og det finere glasarbejde. Med konferencen vil man derfor åbne for en diskussion af brugsglasset og være med til at skabe et nordisk netværk af folk der arbejder med og interesserer sig for brugsglasset.
Blandt oplægsholderne finder man chefkurator Inger Helene Stemshaug fra Nasjonalmuseet for Kunst, Arkitektur og Design, Norge, og chefkurator Kaisa Koivisto fra Suomen Lasimuseo, Finlands Glasmuseum i Riihimäki. Foruden de lokale – lederen af Næstved Museum Mette Bruun og glaseksperten og museumsinspektøren Susanne Outzen som på fem år har pakket de første snart 27.000 af Prøvesamlingens i alt cirka 35.000 glas ud og studeret og registreret dem.
Konferencen er åben for alle interesserede i det nordiske brugsglas’ historie, fremstillingsteknikker og designudvikling. Nærmere oplysninger og tilmelding på Næstved Museums hjemmeside.
