Glastip December 2015

Glastip 1. december 2015 – Julepust

For sent

Et par arrangementer der ikke nåede med i tide, skal blot nævnes:

SAK afholdt den 28.-29. november Kunstnernes Julebazar i Kunstbygningen i Svendborg. Blandt de 34 stande kunne man finde Glasmagerne fra Tåsinge, Jesper Sødring og Lena Ljunger.

I Galleri Art Expo i Hørning kunne man den 28. november møde glaskunstner Trine Appelon som havde taget sit engleværksted med. Men vi skal da ikke snydes for en af hendes engle.

Butik for Borddækning dækker bord

 

I Butik for Borddækning i Møntergade 6 i det centrale København finder man mest keramik, men også husholdningstekstiler og glas – af blandt andre butiksmedlemmet, glaskunstner Tora Urup.

 

Butikken har i år en julefilial hos A. Petersen i Collection & Craft på Kløvermarksvej 70 på Amager hvor man med egne produkter har dækket op i jule-, nytårs- og vinterstemning på tidligere overborgmester Egon Weidekamps 5,30 meter lange mødebord. Opdækningen kan ses til midten af januar. Der er åbent onsdag-fredag kl. 12-18 og lørdag-søndag kl. 10-16.

 

Dorthe Bent på Den Gamle Station

I pakhuset på den gamle station i Ørting kan man frem til jul – foruden tekstildesigner Lene Thomasen med håndtrykte tekstiler og Lene Midtgaard der laver unikke juledekorationer – møde glaskunstner Dorthe Bent med glasfade og julepynt i glas plus malerier, serigrafiske arbejder og bronzefigurer og -smykker. Udvalget at glaspynt er stort og varieret: engle, stjerner og nisser både til at hænge og stå. Der er åbent til og med den 19. december, torsdag-fredag kl. 13-17 og lørdag-søndag kl. 10-15. Og det er på Horsensvej 155 i Ørting per Odder.

Et PUST fra Ævlebævleby

Christina Hellevik og Leif Møller Nielsen fra Pust Glas i Ævlebævleby (hvor også Glasmuseet ligger) holder julemarked lørdag den 5. december kl. 9-14 med stemning, musik, brunkager, hjemmelavet gløgg og masser af 2. sorteringsglas. ”Tag din nissehue på og kom til julehygge,” som de siger. Det er godt nok kun Leif der er hjemme, for Christina er denne weekend igen taget til Kristiansand i Norge for at sælge det fineste 1. sortering i form af skåle, vaser, kugler, kander, glas og smykker på Designernes Julemarked på Festningen.

 

Pust-folkene lancerer samtidig Årets Julekugle fremstillet i et signeret og nummereret oplag på 40 styk. Kuglen er cirka 12 cm i diameter og koster 350 kroner.

 

 

Lørdag den 12. december kl. 10-13 har Pust årets julekugleblæsedag hvor man under vejledning kan blæse sin egen julekugle. Prisen er ikke oplyst, men det er næppe så dyrt som ovennævnte julekugle.

 

Åbent hus på Gasværket

 

Lørdag-søndag den 5.-6. december kl. 11-16 holder de åbent hus på Gasværket på Roskilde Havn. Det er her man foruden en keramiker, en tekstilkunstner, en billedkunstner og et galleri (LABR) finder glaskunstnerne Lene Bødker med showroom og Skak Snitker med glaspusteri og butik.

 

Elevudstilling på Jyderup

 

Jyderup Højskole er nået til slutningen af efterårssemestret, og eleverne holder derfor en udstilling med koncert den 5. december kl. 13-16 hvor de viser hvad de har arbejdet med gennem de seneste fire måneder. Her vil det blandt andet være muligt at købe glaskunst og anden kunst. De er gratis adgang.

 

Højskolens glaslinje under ledelse af Erik Meaker holder til i et gammelt lastbilværksted og er blandt andet udstyret med en glasovn, to indvarmningsovne, en afspændingsovn og et bordtennisbord. Glasundervisningen retter sig mod både begyndere og øvede. Næste semester begynder den 10. januar. Erik Meaker har netop lagt en række fotos fra arbejdet i værkstedet på nettet.

 

Glasmagerne har haft en boligstylist på besøg

 

Lena Ljungar og Jesper Sødring har dog ikke fået stylet hverken bolig eller værksted i Vemmenæs på Tåsinge, men den svendborgensiske boligstylist og blogger Tine Lorentzen har været på besøg og ladet sig inspirere og begejstre af stedet og glasset.

 

”Her i Lena og Jespers værksted er der masser af ting som ikke er pynt, og det er langt fra en bolig, men den ro og passion for glas og deres håndværk giver mig lyst til at slå mig ned i en sofa og bare studere deres arbejde i mange, mange timer,” skriver hun i en reportage på sin hjemmeside hvor hun også har en lang række fotos fra Glasmagerne værksted og omgivelserne. Reportagen er også bragt over flere sider i det seneste nummer af det lokale blad Tøsingen.

 

Foto Tine Lorentzen.

 

Glastip 4. december 2015 – Mere kul på

Englekuglen i Juleønsket

I TV2’s julekalender Juleønsket kan man i introen se et glimt af en englekugle, et stykke glasjulepynt, som er fremstillet af firmaet Brink Nordic. Glaskuglen er håndlavet i Europa som alt firmaets glaspynt er det. Den er seks centimeter i diameter, koster 199 kroner og kan købes på nettet, i firmaets bod i jule-Tivoli eller ved deres åbent hus i domicilet i Ringsted den 12.-13. december.

Kunstnersnak af Steffen Tast

Dronninglund Kunstcenter, som for tiden viser udstillingen Set fra oven, holder torsdag den 10. december kl. 16.30-18 en kunstnersnak (dansk for artist talk) med kurator og deltager på udstillingen, glaskunstner m.m. Steffen Tast som vil fortælle om udstillingsidéen og de deltagende kunstneres værker, herunder selvfølgelig sine egne. Udstillingen er omtalt i Glastip den 24. november.

Glasheksen i Hillerød

Lørdagene den 5. og den 12. december er der åbent hus hos Glasheksen, alias Lone Fruergaard Larsen, på værkstedsadressen Agertoften 10 i Hillerød. Her er ovnformet glas – julepynt, smykker, stager, skåle, fade og figurer – og sterling sølv.

Nye nisser i Nedergade og en enkelt gammel

Nyholm-Cantrell-hjemmesiden.

Der er julemarked i Downtown Ebeltoft i Nedergade 19 hvor de nye og unge nisser, Ned Cantrell og Karen Nyholm, og Nedergade 23 hvor den gamle nisse, Tchai Munch med Ebeltoft Glas, holder julemarked lørdag den 12. december kl. 10-15. Nedergade 19 var tidligere der hvor Tchai Munch og afdøde Finn Lynggaard havde deres værkstedet, og stedet er i år overtaget af Nyhom-Cantrell. Den gamle nisse fortæller:

Kan I huske den gang at sneen faldt blidt i hele julemåneden? Man byggede snemænd og kælkede og stod på skøjter til langt ud på natten. Solen skinnede fra en frostklar himmel, og månen kastede diamanter ud over den frosne jord. Glasovnen buldrede lystigt, og sjove og billige gaver hobede sig op i afspændingsovnen. Og spændte og forventningsfulde kunder stod i kø og glædede sig til at fylde kurve og poser med unikke gaver til familie og venner.

Ak, ja - det var dengang, men for enden af den gang er der en dør, en magisk dør, som åbner sig til en genfødsel af gode gamle traditioner. Karen og Ned i Nedergade 19 har tænkt sig at udpakke arkiv og lager og flyttekasser og tilbyde herlighederne til favorable julepriser. Ligesom i gamle dage...

Den gamle nisse i Nedergade 23 vil også være med til at sprede glæde. Ganske vist har hun ikke så meget 2. sortering at byde på – produktionen er ikke så voldsom, og der er ikke trængsel på hylderne. I stedet tilbyder hun rabat på 25 procent på alt i galleriet – glas, malerier, tegninger og selv keramik. Plus lidt frasortering til urimeligt lave priser til de hurtige. Det bliver svært at vælge hvor man vil stå i kø.

Tchai Munch.

Pia Rakel Sverrisdóttir i Galleri Krebsen

Pia Rakel Sverrisdóttir passer juleudstillingen i Galleri Krebsen i weekenden den 19.-20. december – åbent lørdag kl. 11-16, søndag kl. 12-16.

Pia har i øvrigt netop fået nyt værksted i Værkstedshuset, Hannovergade 10 på Amager – et sted med flere forskellige fag repræsenteret, inkl. en stor modeljernbaneklub.

Tyvstart på det ny Holmegaard:
Nordic Utility Glass Conference

Næstved Museum har som tidligere omtalt en plan om at skabe et storstilet center med udstilling af og forskning og uddannelse i glaskunst med udgangspunkt i det gamle Holmegaard Glasværks bygninger i Fensmark. Museet sætter nu fokus på forskning inden for brugsglas med en nordisk konference – Nordic Utility Glass Conference – og inviterer oplægsholdere. Man er også velkommen til at deltage uden oplæg. Konferencen afholdes på Næstved Museum den 10.-11. marts 2016.

Fuel Their Fire

Museum of Glass, MoG, i Tacoma syd for Seattle i Washington, USA, arranger tilbagevendende et program de kalder Fuel Their Fire* hvor glaskunstnere fra hele verden inviteres til i nogle dage at arbejde i museets værksted med udstyr og hjælpere (gaffers) til rådighed. 2016-programmet omfatter 12 kunstnere eller kunstnerpar, herunder de danske glaskunstnere Steffen Dam og Micha Karlslund som er på i dagene 13.-17. april. I et prospekt for programmet – Fuel Their Fire IV Artist Residency Sponsorship Auction – udloddes sponsorater a minimum 10.000 dollars, et sponsorat for et femdages ophold a la Dam og Karlslunds koster 25.000 dollars. De to glaskunstnere fra Handrup er præsenteret på siderne 12-13 i prospektet.

* Hvordan skal man oversætte udtrykket Fuel Their Fire? Udtrykket Hæld benzin på bålet! og lignende betyder jo nærmest noget med at gøre ondt værre, men af sammenhængen forstår man jo nok at der her er mere som at nære nogens ild. Måske kan man bare sige Mere kul på! – det store Midnight Sun-hit fra 1973.

 

Glastip 10. december 2015 – Jazz og glas

Julen er nået til Fensmark og omegn

Jørgensen & Mørch Design inviterer til julestue lørdag-søndag den 12.-13. december kl. 10-17. Arrangementet annonceres sammen med et par naboer, nemlig to keramikere som holder åbent deres steder på samme tid: Heidi Fournier på Vridsløsevej 27 i landsbyen Vridsløse lige uden for Fensmark og Inger Mehlum på Chr. Winthers Vej 9 A i Fensmark. Torben Jørgensen og Jytte Mørch på Kalkerupvej 34 i Fensmark byder på gløgg, pebernødder og en masse glas som kan blive til gaver under juletræet.

... og til den bornholmske østkyst

Maibritt Jönsson og Pete Hunner har klædt deres galleri på til jul og inviteret juletræer i alle udgaver og størrelser indenfor. Baltic Sea Glass er åbent alle dage kl. 10-17 frem til den 23. december. På webshoppen er sidste frist for julegaver er den 18. kl. 12.

Luciadagen søndag den 13. kl. 10-17 holder Maibritt og Pete traditionen tro Lysets Fest. De levende lys tændes kl. 15, og kl. 16 kommer Nylars Koret og synger julen ind. Gratis entré.

Maibritt Jönsson og Pete Hunner og Baltic Sea Glass er blevet nomineret til TV2 Bornholms kulturpris 2015. Stem på dem ved at skrive TVB BS og sms det til 1231. Se de andre kandidater her.

Esther Miller Christmas Special hos Sæby Glaspusteri

Sydafrikanske Esther Miller giver lørdag den 19. december kl. 20 koncert i Sæby Glaspusteri. Esther Miller er en klassisk jazzsanger, og hun har i Sæby følgeskab af Salvador Olmos (guitar), Albert Østergaard (bas) og Bertil Bille (trommer). Repertoiret er egne kompositioner og kendte julesange.

Sæby Glaspusteri finder man på Algade 46 E, og glaspuster Leni Bille serverer hjemmelavet hvid gløgg. Entré 50 kroner.

Per-René Larsen i Bredgade Kunsthandel

Den mønske glaskunstner Per-René Larsen deltager fra den 8. januar til den 6. februar i en udstilling i Bredgade Kunsthandel. Udstillingen ferniseres fredag den 8. januar kl. 16-19. Per-René Larsen får hele underetagen for sig selv.

Billeder

Af og til finder man billeder som man ikke har nogen anledning til at bringe. Her er det først Line G. Petersen med et æg med fjer fra et marked i Laven hun for nylig deltog i.

Dernæst er det Glasmagerne fra Tåsinge som har glas til salg på Designmuseet i København.

Tine Lorentzen-portræt af Bente Sonnes hjem og værksted

For nylig bragte Glastip link til et portræt af Glasmagerne, Jesper Sødring og Lena Ljunger, og deres hus og værksted på Tåsinge. Nu har svendborgenseren, boligstylisten Tine Lorentzen besøgt glasblæser Bente Sonne i hendes hus på Thurø og hendes værksted i Svendborg.

Huset er et træhus bygget i 1929 som spejderhytte. Det har en utrolig sjæl og charme, og på trods af istandsættelse har Bente og hendes mand været enormt tro mod det gamle og beholdt små og store detaljer rundt omkring. Huset er godt udnyttet, og det emmer af æstetik, fred og ro.

Sådan lyder Tine Lorentzens indledende karakteristik. Se hendes reportage med alle billederne.

 

Glastip 21. december 2015
– Med ønsket om et glasklart, boblende nytår

Bobler fra Vetro by Nina Nørgaard

Af praktiske grunde bør man servere champagne i glas med en høj, slank krop (rør- eller tulipanformede). Denne form holder på bobler, smag og duft. Det skriver Nina Nørgaard i sit seneste nyhedsbrev. Men, skriver hun, ikke i hendes verden, for der har champagne ikke med noget som helst praktisk at gøre. ”Champagne is about letting go and playing around.”

Så derfor har hun lavet nogle herligt upraktiske champagneglas i en fladbundet og åben form som sender boblerne og duften lige op i luften. Og hendes løsning ligger lige for: ”Drink it fast and pure some more!”

New York-restauranten ACME med den danske køkkenchef Mads Refslund har for nylig bestilt en række dele af et glasservice som Nina Nørgaard oprindelig designede til Glastronomy i Søndermarken – en event under Copenhagen Cooking i 2013. Omtalt i Glastip den 12. august 2013.

I år har Vetro by Nina Nørgaard fået sit eget showroom på kajen på Skibbroen i Københavns Havn (syd for Fisketorvet) hvor Nina selv bor i en husbåd. Et besøg i showroomet kan aftales per mail nina@vetrobynina.dk.

60.000 gæster i Glassmedjen

Hos Nanna Backhaus og Andrew Brown i Glassmedjen på Hundested Havn tæller de gæster, og i år er de nået op på 60.000 besøgende i deres kombinerede værksted og butik. Ved det årlige julemarked i begyndelsen af december var der flere end 800 på besøg. Nanna og Andrew fremhæver i deres jule- og nytårshilsen at de i år har udviklet nye produkter inden for belysning og fortsat deres samarbejde med deres måske ikke nye, men nu tættere nabo, møbelsnedkeriet Egeværk, som i år er flyttet ind i et nybyggeri i samme stil som og for gavlen af Glassmedjen. Samarbejdet med Egeværk udmøntes blandt andet i fælles deltagelse på møbel- og livsstilsmessen Northmodern i Bella Center den 13.-15. januar.

Fem år med Holmegaards Prøvesamling

I årets sidste blogindlæg gør museumsinspektør Susanne Outzen, Næstved Museum, status over de fem år hun og en hærskare af frivillige har arbejdet med glasgaven fra Rosendahl – og pakket glas ud, fundet ud af hvad det er, fotograferet og registeret det – hvis det ikke også skulle vaskes. Ifølge Susanne skulle der være en chance for at runde de 30.000 glas i løbet af 2016. Her ved årsskiftet er man forbi glas nummer 26.400, og der er cirka 50 flyttekasser tilbage. I år har man klaret 5000 glas, og de cirka 30 frivillige har præsteret tilsammen 4960 arbejdstimer. Og så er der jo alt det løse i form af forespørgsler og besøg (research-studie-presse) samt foredrag og artikelskrivning som Susanne Outzen tager sig af.

Glasmuseet Ebeltoft i januar

Her i december og til og med den 3. januar kan man endnu se afgangsprojekterne fra glaslinjen på Kunstakademiets Designskole Bornholm i udstillingen Hands on/Hands off, installationen Cogent Whisper af den amerikanske kunstner og professor Jack Wax og udstillingen med de nyeste værker modtaget til samlingen i årene 2012-2015. I december er museet åbent kl. 10-16 den 22., 23., 26., 27. og 28. Der er lukket den 24., 25. og 31. december samt 1. januar. Søndag den 3. januar kl. 14 er det Særlig Søndag-rundvisning med sidste chance for en guidet tur rundt i disse udstillinger.

 

I perioden 4.-15. januar gøres der klar til de næste udstillinger: Fake med værker af Britta Madsen & Søren Gøttrup og Light Translations med værker af Lisa Cahill og Holly Grace fra Australien. I perioden er entréen til museet reduceret til 50 kroner.

 

De to ny udstillinger ferniseres fredag den 15. januar kl. 17. I den sammenhæng er der som tidligere beskrevet flere arrangementer. Blandt andet holder Glasmuseets Venner en venneweekend fredag-lørdag, fredag aften er der ferniseringsmiddag, om lørdagen kl. 10 viser Britta Madsen og Søren Gøttrup rundt i deres udstilling og fortæller om deres arbejde og ’krøllede’ idéer, kl. 11 og 14.30 er der artist talks med de to australske glaskunstnere, og kl. 13.30 er der overrækkelse af Finn Lynggaards legat.

Udstillingerne kan ses frem til den 10. april, og undervejs er der blandt andet disse arrangementer: I skolernes vinterferie onsdag den 17. februar kl. 11 og 14 har Britta Madsen og Søren Gøttrup en børnevenlig rundvisning; Søndag den 21. februar kl. 14 fortæller journalist, kunstkritiker og forfatter Erik Meistrup om Britta Madsen og Søren Gøttrup som han har fulgt gennem en længere årrække; Søndag den 3. april kl. 14 har Britta Madsen og Søren Gøttrup en almindelig venlig rundvisning.

Billeder

Pernille Braun fra Luftkraft Glasstudie er frem til den 23. december solo i Paris med udstillingen The Constant Show på Galerie NeC, Nilsson et Chiglien.

Foto Gaëtane Girard. Flere fotos.

Statens Kunstfonds udvalg for kunsthåndværk og design

Fra årsskiftet består Statens Kunstfonds Legatudvalg for Kunsthåndværk og Design af keramiker Bente Skjøttgaard, formand, industriel designer Simon Skafdrup og tekstildesigner Iben Høj. De to førstnævnte er udpeget af kunstfondens repræsentantskab, sidstnævnte af kulturministeren.

Det afgående legatudvalg har bestået af designer Niels Hvass, formand, illustrator Helle Vibeke Jensen og smykkekunstner Mette Saabye.

Legatudvalget tildeler arbejdslegater til kunstnere inden for kunsthåndværk og design. Udvalget kan endvidere præmiere kunstværker, herunder kunst i det offentlige rum, og udvalget indkøber værker til kunstfonden til udlån til offentlige institutioner.

Ved siden af har kunstfonden et udvalg for tildeling af projektstøtte til kunsthåndværk og design. Udvalget, som har siddet siden januar 2014 og sidder til udgangen af 2017, består af tekstildesigner Astrid Krogh, formand, beklædningsdesigner Bettina Milling Bakdal, industriel og grafisk designer Boris Berlin, keramiker Morten Løbner Espersen og direktør Jesper Moseholm.

Statens Kunstfond består foruden en bestyrelse og et repræsentantskab af fagudvalg inden for områderne litteratur, musik, scenekunst, billedkunst – og kunsthåndværk/design. Udvalgene beskikkes for en fireårig periode – med to års forskydning for henholdsvis legat- og projektstøtteudvalgene.

Ifølge oversigten på kunst.dk over årets tildelinger af støtte og arbejdslegater m.v. er der så vidt undertegnede kan se fem glaskunstnere blandt de i alt 274 støtte- og legatmodtagere – hertil skal dog regnes et antal støttetildelinger til organisationer og markeder m.v. hvor der også kan være glasfolk involveret (fx Frue Plads):

Ida Wieth-Knudsen (Both Sides Now) 30.000; Luftkraft Glasstudie (Mapping Luftkraft) 100.000; Karin Mørch-Bentzen (arbejdslegat) 50.000; Maria Bang Espersen (arbejdslegat) 40.000; Karen Lise Krabbe (Substans) 20.000.

Rikke Bruzelius får lov at afslutte årets Glastip med noget af sit julepynt. God jul og godt nytår.


  Glasmuseets Venner · Strandvejen 8 · 8400 Ebeltoft